'Monsieur Propre' nu zelf geschorst

Peterselieman

Christophe Bassons mag een jaar lang niet fietsen. De 38-jarige Fransman wordt bestraft voor het missen van een dopingcontrole bij het nationaal kampioenschap voor marathon mountainbikers van vorige maand. Bassons kreeg tijdens zijn profcarrière op de weg, die hij in 2001 beëindigde, de bijnaam Monsieur Propre door het dopinggebruik in het peloton openlijk aan de kaak te stellen.

Naar eigen zeggen hoorde Bassons pas dat hij bij de dopingcontrole moest verschijnen toen hij al in de auto naar huis zat. "Ik had de wedstrijd al na twintig kilometer verlaten", vertelt hij in L'Équipe. "Het is een fout geweest om niet tot het einde van de wedstrijd te blijven wachten." Hij overweegt nog om in beroep te gaan.

Bassons zou bij Festina eind jaren negentig als enige renner zonder doping hebben gereden. In de jaren daarna sprak hij, onder anderen in een column in Le Monde, openlijk over de verziekte verhoudingen in het peloton. Bovendien joeg hij Lance Armstrong tegen zich in het harnas door diens prestaties openlijk in twijfel te trekken.

In 2001 zette Bassons abrupt een punt achter zijn profcarrière omdat hij door zijn collega's weggepest zou zijn. De renner, die nooit verder kwam dan een ritzege in de Dauphiné en één deelname aan de Tour de France, werkt tegenwoordig in Frankrijk bij het ministerie van sport. Daarnaast rijdt hij mountainbikewedstrijden.