Nike trekt alsnog handen af van Armstrong

Nike verbreekt alsnog het sponsorcontract met Lance Armstrong. Dat maakt het Amerikaanse merk woensdag bekend. Reden daarvan is het 'schijnbaar onoverkomelijke bewijs dat Lance Armstrong doping heeft gebruikt en Nike meer dan tien jaar heeft misleid'. Nike blijft wel de activiteiten van Livestrong steunen.

Toen het rapport van USADA vorige week verscheen, verklaarde Nike nog achter Armstrong te blijven staan. Armstrong stond al sinds 1996 bij het sportmerk onder contract. "We zijn bedroefd dat Lance Armstrong niet meer mag deelnemen aan bepaalde wedstrijden. Hij heeft verklaard onschuldig te zijn", luidde het toen nog.

Die verklaring leidde tot protesten van sporters. De Amerikaanse krant New York Daily News schreef dinsdag dat Nike geld overmaakte aan oud-UCI-voorzitter Hein Verbruggen. Dat zou bedoeld zijn om een positieve dopingtest van Armstrong stil te houden. Nike ontkende dat bericht en stelde 'het gebruik van illegale prestatiebevorderende middelen niet goed te keuren'.

Diezelfde woorden keren ook terug in de verklaring over Armstrong. De producten die Nike in samenwerking met Livestrong maakt en activiteiten die de beide partijen samen organiseren, vallen buiten het besluit. Armstrong stapte eerder woensdag al op als voorzitter van zijn eigen kankerstichting.


Nike trekt alsnog handen af van Armstrong (Foto: Novum)