Vrouw wil leider politieke tak Moslimbroeders worden

Voor de eerste keer heeft een vrouw zich kandidaat gesteld voor het leiderschap van de politieke tak van de Moslimbroederschap, de machtigste islamitische beweging van Egypte. Sabah al-Saqari (49) wil vooral de participatie van vrouwen in de politiek vergroten. Ook moet het volgens haar mogelijk worden dat een vrouw aan de presidentsverkiezingen meedoet, ook al is haar organisatie daar tegen. Wel is Al-Saqari voor invoering van de sharia en zal ze niet oproepen tot een wet die meisjes- en vrouwenbesnijdenis verbiedt.

Egyptische liberalen, die vinden dat de sharia de rechten van vrouwen inperkt, zijn ervan overtuigd dat haar kandidaatstelling een poging is om het imago van de Broederschap op te poetsen. "Ze gebruiken vrouwen nog altijd als decor", aldus Nehad Abou-Qomsan, hoofd van het Egyptische Centrum voor Vrouwenrechten.

Al-Saqari doet mee aan de verkiezingen voor het partijleiderschap van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, een tak die de Moslimbroederschap na de val van president Hosni Mubarak in het leven riep. De partij is het middel geworden waarmee de Broederschap, die jaren verboden was en werd onderdrukt, zijn openlijke macht verwierf.

De kandidaatstelling van Al-Saqari is goeddeels symbolisch. Volgens velen maakt ze weinig kans om de verkiezingen te winnen, waar ook twee politieke zwaargewichten aan meedoen, Essam el-Erian en Saad el-Katatni. Ook Khaled Awda, een minder bekende Moslimbroeder, doet mee. De winnaar van de verkiezingen zal Mohammed Morsi vervangen, die in juni de eerste democratisch gekozen president van Egypte werd.

In een interview met persbureau AP herhaalde Al-Saqari de conservatieve standpunten van haar organisatie. Ze ondersteunt het streven naar de invoering van de sharia en zei niet op te zullen roepen tot een wet die meisjes- en vrouwenbesnijdenis verbiedt of die een leeftijdsgrens voor kindhuwelijken instelt. "We laten aan een arts over of een meisje moet worden besneden. Ik ben niet degene die dat bepaalt, wetten werken niet. Het pad loopt niet via wetten, maar via bewustzijn", zei Al-Saqari.

Volgens Bahy Eddin Hassan, directeur van het Instituut voor Mensenrechten in Caïro, is Al-Saqari's kandidaatstelling volstrekt tegenstrijdig met de werkelijke overtuigingen van de Moslimbroederschap over de rol van vrouwen. "Ze geloven niet dat vrouwen en mannen gelijk zijn en dat ze gelijk moeten worden behandeld - in de grondwet, in welke wet dan ook." Een woordvoerder van de Broederschap, Mahmoud Ghozlan, verwerpt de kritiek. "Ze (de activisten, red.) zeggen dat de Moslimbroederschap vrouwen niet aanmoedigt zich in politiek te mengen. En als vrouwen actief zijn in onze partij, dan bekritiseren ze ons. We zijn het spoor bijster, wat moeten we doen? We kunnen het toch niet goed doen."

De duizend leden tellende Algemene Vergadering van de partij kiest op 19 oktober de nieuwe voorzitter. Een woordvoerder wist niet proces hoeveel vrouwen daar deel van uit maken, maar wel dat het er minder dan honderd zijn.