'Meer burenruzies door crisis'

Redactie

Bemiddelaars moeten dit jaar vaker optreden bij conflicten tussen buren. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van cijfers van buurtbemiddelaars in de tien grootste steden. De ruzies zijn volgens de krant vooral te wijten aan de economische crisis.

Door werkloosheid en stress ontstaan vaker ergernissen. Het aantal burenruzies neemt daardoor vooral in de grote steden een vlucht. Zo is in Amsterdam het aantal ruzies dit jaar bijna verdubbeld naar 1700 gevallen. Ook in Utrecht, Groningen, Tilburg, Nijmegen en Breda doen zich meer problemen voor.

Volgens de stichting Beterburen, die opereert in de regio Amsterdam, komen veel burenruzies doordat buren elkaar niet tot nauwelijks kennen. "Wij krijgen vaak mensen aan de lijn die zich doodergeren aan hun buurman die met de deuren smijt, terwijl ze niet weten dat de onruststoker vorige week zijn baan is kwijtgeraakt", aldus directeur Bente Thé.

Ook in Rotterdam zien de bemiddelingsbureaus de effecten van de crisis. "Wie thuiszit, heeft meer tijd om zich te ergeren aan omgevingsgeluiden. Het incasseringsvermogen is dan minder waardoor vaak heftige conflicten ontstaan."

Zo'n dertig procent van de Nederlanders heeft wel eens met een burenruzie te maken gehad. In twee derde van de gevallen kunnen bemiddelaars een conflict oplossen. Het gaat in de meeste gevallen om geluid- of stankoverlast, de erfgrens of een parkeerplaats.