De schizofrene internetter

Thako (Okaht)

Ik durf te stellen dat ik redelijk wat mensenkennis heb. Ik heb behoorlijk snel door hoe iemand in elkaar steekt. Toch overkomt het ook mij dat ik ernaast zit. Dat heeft niets te maken met kwaliteiten. Het is gewoon het simpele feit dat mensen verdomd ingewikkelde wezens zijn. Dat alleraardigste meisje kan door een pappa die de vaderlijke liefde wat ruim heeft geïnterpreteerd altijd nog ergens een duister hoekje hebben. Een beetje ervaren schizofreen zul je toch vaker moeten ontmoeten om alle persoonlijkheden te spreken.

Een eerste ontmoeting met iemand die net is gedumpt, is ook niet bepaald representatief voor zijn of haar persoonlijkheid. Op z'n best kun je zien hoe iemand met teleurstelling en afwijzing omgaat, maar zelfs dat is alleen mogelijk als je daadwerkelijk die achtergrondinformatie hebt. Weet je niets over die mislukte relatie? Dan is het gewoon een depressieveling. Een zeikerd. Een zeur.

Hoe lastig wordt dit nu op internet? Profielen op Facebook, FOK! of – breek me de bek niet open – datingsites worden binnen een uurtje in elkaar gedraaid. De eerste indruk is dus die van dat ene uurtje aanmelden. Las een kerel op FOK! net een artikel dat hem woest maakte en heeft hij zich zwaar pissig aangemeld? Was die dame op die datingsite serieus op zoek naar een relatie of gewoon bloedgeil op het moment van aanmelding?

Oké. Profielen worden weer aangepast. Maar ook dat zijn momentopnames. Lieftallige dames veranderen na een mislukte date in volstrekte loeders. Gooi er een emmer PMS overheen en een nieuwe dienares van Lucifer is geboren! Dat profiel kan binnen vijf minuutjes compleet anders zijn!
Een dag later is het weer een scheetje hoor.

Nu heb ik het hier natuurlijk nog steeds over één persoon met één profiel. Langdurig en intensief mailen en psychotisch stalken van dat ene profiel kan veel informatie opleveren. Maar wie houdt iemand tegen om twee of meer profielen op te zetten?

Kijk. Dan wordt het lastiger toch?

Je kunt met twee totaal verschillende dames mailen, waarbij je in de ene "de ware liefde" vermoedt en in de ander een leuk maatje om mee te mailen. Een derde getrouwde vrouw is een “veilig” contact omdat je daar geen verwachtingen bij hebt. En dan is er nog een kerel die belangstelling heeft voor je hobby's of gewoon een trouw lezer van je columns is. Hartstikke gezellig allemaal. Maar met dezelfde moeite is dit één en dezelfde persoon!

Wat het doel van zo iemand is? Hé! Ik ben hier niet de schizofrene internetter! Ik ben slachtoffer! Of nee. Niet zozeer slachtoffer. Ik constateer wat op sites als FOK! toch wel eens voorkomt en laat vervolgens mijn fantasie op hol slaan. Slachtoffer van een dergelijke idioot word je alleen als je mensen die je nog nooit hebt ontmoet net zo serieus neemt als je naaste familie, vrienden of kennissen.

Maar hoe betrouwbaar ben ik dan voor mijn trouwe lezers?

Kijk. Als je mijn naam googelt, kom je me onder mijn eigen naam op tal van sites in tal van hoedanigheden tegen. Privé en zakelijk. Op Facebook. MySpace. Google+. LinkedIn. Blogspot. Inclusief foto's van die kale kop. De ene keer strak in het pak en de andere keer op een podium. In die zin is Thako van den Heuvel wel degelijk een bestaand persoon.

Maar met dezelfde moeite mail ik nu met je onder een andere naam. Misschien ben ik dat lekkere wijf dat je graag zou ontmoeten en waar je nu al weken tegenaan loopt te slijmen met je afgezaagde gedichtjes!

Of ben ik zelf gewoon mijn grootste fan? Wie weet ben ik die ene lezer die wekelijks de nodige veren in mijn reet steekt.

Je weet het maar nooit!