Meldkamer moet altijd Fries verstaan

Op de meldkamer Noord-Nederland moet altijd iemand aanwezig zijn die Fries verstaat. Dat stelt de burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de Veiligheidsregio Friesland Ferd Crone in reactie op een deze week verschenen rapport. Ook bij de meldkamer die Friezen bellen als ze de politie willen bereiken moet te allen tijde iemand Fries verstaan, zo staat in het rapport van de provincie.

In door Nederland ondertekende internationale verdragen over minderheidstalen staat dat in Friesland mensen het recht hebben om Fries te spreken. Dit recht is ook vastgelegd in de Algemene Wet bestuursrecht. Een Friestalige beller mag er dan ook op rekenen dat hij wordt verstaan als hij naar de meldkamer belt om een calamiteit door te geven, onderstreept het rapport. Crone onderschrijft dit.

Het rapport van de provincie werd opgesteld na enkele klachten over telefonisten die geen Fries spraken. Vorige week ontstond wederom kritiek op het niet Fries spreken bij de meldkamer Noord-Nederland. Bij de brand in het Friese Bozum zou een Fries zich niet verstaanbaar hebben kunnen maken.

De Veiligheidsregio Friesland meldt woensdag dat bij de melding van deze brand Nederlands werd gesproken, zowel door de melder als door de telefonist. Er is ook geen tijd verloren gegaan doordat melder en telefonist elkaar niet konden verstaan.