FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 oktober 2012

Jodie Foster regisseert crisisfilm Money Monster

Jodie Foster gaat een film regisseren over de huidige economische malaise. Money Monster gaat over Lee Gates, presentator van een financieel tv-programma die tips geeft gebaseerd op voorkennis. Dat schrijft het Amerikaanse New York Magazine.

Het programma is razend populair, totdat een van de kijkers een tip opvolgt die geen goudmijn blijkt. Hij breekt in de studio in, gijzelt Gates en eist dat de presentator de aandelenmarkt zodanig beïnvloedt dat hij zijn geld weer terugkrijgt. Tijdens de gijzeling schieten de kijkcijfers de lucht in.

Het wordt de vierde film die Foster regisseert. In 1991 verscheen haar regiedebuut Little Man Tate, over de moeilijkheden van hoogbegaafde kinderen. Vier jaar later volgde de Thanksgiving-komedie Home for the Holidays, en vorig jaar verscheen het drama The Beaver, waarin Mel Gibson een depressie doormaakt.


Jodie Foster regisseert crisisfilm Money Monster (Foto: Novum)

Omega DLC komt in november

BioWare heeft bekendgemaakt dat gamers vanaf 27 november aan de slag kunnen met nieuwe DLC voor Mass Effect 3. Omega is volgens BioWare de grootste DLC voor Mass Effect tot op heden. Omega kost uiteindelijk wel 1200 Microsoft Points, oftewel $15.

In Omega spelen we mogelijk met Aria T'loak, maar dit is tot op heden nog niet bevestigd door BioWare. Wel is aangegeven dat we daarnaast samenwerken met een vrouwlijke Turian, die we voor het eerst te zien krijgen in de Mass Effect-franchise. Het is de bedoeling dat we in Omega het ruimtestation weer terug in handen krijgen door het op te nemen tegen Cerberus.

Snookerspeler Lee geschorst voor onderzoek

De Engelse snookerspeler Stephen Lee is geschorst vanwege een onderzoek naar verdachte weddenschappen. De nummer zeven van de wereld speelde afgelopen donderdag in de Premier League tegen viervoudig wereldkampioen John Higgins. Higgins won die wedstrijd met 4-2, maar wordt niet onderzocht.

De wereldsnookerbond WPBSA verklaarde vrijdag 'dat het niet juist zou zijn als Stephen Lee uitkomt op de World Snooker Tour terwijl dit onderzoek loopt'. Lee werd in 2010 al eens verdacht van match-fixing, het verkopen van wedstrijden. Eerder deze maand werd bekend dat de 38-jarige Lee daarvoor niet wordt vervolgd. De WPBSA onderzoekt die zaak ook, maar Lee houdt vol onschuldig te zijn.

Lee won eerder dit jaar zijn eerste toernooi sinds 2006. Hij kan nog in beroep tegen de straf.

Higgins is overigens ook niet van onbesproken gedrag. De Schot werd in 2010 ook vrijgesproken van matchfixing, maar kreeg wel een schorsing van een halfjaar omdat hij de sport in diskrediet had gebracht. Een tabloid filmde hem terwijl het leek alsof hij geld accepteerde om een wedstrijd te verliezen.

Moslimbroeders en seculieren slaags op Tahrirplein

Aanhangers en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi zijn vrijdag op de vuist gegaan op het Tahrirplein in Caïro. Duizenden demonstranten uit beide kampen gooiden over en weer met stenen en brokken puin en sloegen met stokken op elkaar in. Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt, meldde het staatspersbureau.

Progressieve en seculiere betogers raakten op het plein slaags met Morsi's aanhang, die zich had verzameld voor een tegendemonstratie. De progressieve actievoerders wilden op het Tahrirplein, het hart van de revolutie van afgelopen voorjaar, protesteren tegen het net honderd dagen durende bewind van Moslimbroeder Morsi, die tal van verkiezingsbeloftes zou hebben gebroken. De Moslimbroederschap zou alle macht naar zich hebben toegetrokken en de nieuwe grondwet dicteren. De beloofde democratisering en economische hervormingen zouden zijn uitgebleven.

Dat pikten de Moslimbroeders op het plein niet. Woedend over leuzen die in hun ogen de president beledigden bestormden ze het podium van de oppositie om die het zwijgen op te leggen. Ze sloegen luidsprekers aan stukken en sloopten het podium. De Morsi-aanhangers waren naar eigen zeggen door de 'bandieten' lastiggevallen tijdens het vrijdaggebed.

Daarop gingen beide kampen elkaar urenlang te lijf. Twee bussen die Moslimbroeders naar het plein hadden gebracht gingen in vlammen op. Klinkers en betonbrokken vlogen over en weer en er klonken schoten. Toen de avond viel vertrokken de Moslimbroeders in hun bussen en luwde het geweld.

Het was voor het eerst sinds Morsi in juni aantrad dat beide kampen, die samen de autocratische president Hosni Mubarak ten val brachten, met elkaar op de vuist gingen. De rellen van vrijdag deden veel hoofdstedelingen denken aan de vaak in bloed gesmoorde protesten van afgelopen voorjaar.

Ewan McGregor leidt crimineel op

Ewan McGregor heeft getekend voor de hoofdrol in de misdaadthriller Son of a Gun. Hierin speelt hij volksvijand nummer een die zijn opvolger de kneepjes van het vak leert. Het verhaal gaat hoofdzakelijk over de complexe relatie tussen de twee, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De Australische filmmaker Julius Avery schreef het scenario en gaat de film ook regisseren. Hij is vooral bekend van Jerrycan uit 2008, waarmee hij op de filmfestivals van Cannes en Sundance in de prijzen viel. De opnames gaan begin volgend jaar in Australië van start.

De 41-jarige McGregor is vanaf 17 januari naast Naomi Watts te zien in The Impossible, een drama over de nasleep van de tsunami in Thailand in 2004.


Ewan McGregor leidt crimineel op (Foto: Novum)

Conrad Murray blijft klagen, ondanks grotere cel

Conrad Murray is verhuisd naar een grotere cel. De lijfarts van Michael Jackson, die een straf van vier jaar uitzit vanwege zijn rol bij de dood van de zanger, werd naar eigen zeggen doodziek in zijn vorige cel. Hij is echter nog steeds niet tevreden, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

"Ik ga dood. Je moet me redden", zei Murray tegen zijn advocaat nadat hij donderdag werd overgeplaatst naar de grootste cel in het complex waar hij vastzit. Hij vindt dat zijn nieuwe cel te geïsoleerd ligt en mist een stang om zijn benen op te laten rusten. Die zouden zijn opgezwollen wegens een gebrek aan beweging.

Deze week werd bekend dat Murray vreest voor zijn gezondheid. Hij klaagde over pijn en bloedproppen in zijn been. Na onderzoek bleek dat hij helemaal geen last had van bloedproppen.

[WK-kwalificatie] Uitslag Nederland - Andorra

Vanavond speelde het Nederlands Elftal haar derde wedstrijd in de kwalificatie voor het WK 2014 in Brazilië. In Rotterdam was Andorra de tegenstander. Nederland won eenvoudig met 3-0. Hieronder leest u het verslag.

Zoals te verwachten was had Nederland geen kind aan deze voetbaldwerg en na zeven minuten voetballen zette Rafael van der Vaart Oranje op voorsprong. Andorra kon de zeldzame keren dat het balbezit had, de bal met moeite in bezit houden, waardoor Nederland eigenlijk continu in balbezit was en probeerde om tot kansen te komen. Na een kwartier spelen zette Huntelaar de 2-0 op het scorebord en leek alles erop dat Oranje al voor rust Andorra op grote achterstand ging zetten. Dit was echter niet het geval, ondanks het grote speloverwicht. Oranje was wel continu in de aanval en kreeg wat kleine mogelijkheden, maar er werd in de eerste helft niet meer gescoord.

In de tweede helft was het spelbeeld niet anders en al vroeg in de tweede helft mocht debutant Ruben Schaken zijn eerste doelpunt voor Oranje maken; 3-0. Oranje bleef continu de bal houden en zoeken naar de dichte defensie van Andorra, die in de gehele wedstrijd, afgezien van een zwak schot, nooit een kans heeft gehad om doelman Maarten Stekelenburg aan het werk te zetten. Het kreeg na een foutje van Ron Vlaar nog wel een hoekschop, maar daar kon geen gevaar uit voortkomen.

Er werd niet meer gescoord in Rotterdam, waardoor Oranje zich nu kan voorbereiden op de volgende kwalificatiewedstrijd in en tegen Roemenië komende dinsdag. 

Nederland

3 - 0

Andorra

 7' v.d. Vaart
 15' Huntelaar
 50' Schaken
   
 
 Gele kaart: Janmaat, (Nederland), Moreira Teixeira, (Andorra)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 38.000
Arbiter: Koelbakov (WRu)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Janmaat
Heitinga
Vlaar
Martins Indi
N.de Jong
v.d.Vaart (Afellay/71)
Strootman (Emanuelson/75)
Schaken
Huntelaar
Lens (Kuijt/71)
  Moreira
Rodrígues (San Nicolás/52)
I.Lima
Vales
Garcia Renom
Lorenzo
Ayala
Pujol
Vieira
Moreira Teixeira (Bernaus/83)
Gomez (Moreno/74)

Pozzato tekent voor drie jaar bij Lampre-ploeg

Filippo Pozzato fietst de komende drie seizoenen voor de Italiaanse Lampre-formatie. Dat maakte de 32-jarige Italiaan vrijdag bekend. Pozzato komt over van de Procontinentalploeg Farnese Vini. "Ik heb hier lang over nagedacht, maar ik denk dat dit de beste keuze is voor mijn toekomst", schrijft Pozzato op Facebook.

Met zijn overstap keert de Italiaan komend seizoen terug bij een ProTourploeg. De oud-renner van onder meer Mapei, Quick-Step, Liquigas en Katusha reed dit seizoen een sterk voorjaar met een tweede en zesde plaats in respectievelijk de Ronde van Vlaanderen en Milaan-San Remo.


Pozzato tekent voor drie jaar bij Lampre-ploeg (Foto: Novum)

Ben Affleck duikt weer op verfilming boek Lehane

Ben Affleck heeft zijn zinnen gezet op het verfilmen van de net verschenen misdaadroman Live by Night van Dennis Lehane. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. In 2008 maakte Affleck zijn regiedebuut met de verfilming van Lehane's Gone Baby Gone.

De 40-jarige Affleck wil de film gaan regisseren en produceren. Ook neemt hij het scenario en de hoofdrol voor zijn rekening.

Live by Night gaat over enkele van Lehanes terugkerende personages, ditmaal tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig. Hoofdpersoon is een politiecommissaris, het zwarte schaap van zijn familie, die steeds dieper wegzinkt in de escalerende illegale drankhandel.

Affleck is eerst nog te zien in het politieke drama Argo, dat hij ook regisseerde. Hierin speelt hij een CIA-agent die op het hoogtepunt van de Iraanse revolutie in 1979 zes Amerikanen bevrijdt die zich schuilhouden in de Canadese ambassade. Met nog enkele andere agenten doet hij zich voor als een cameraploeg die een documentaire maakt.


Ben Affleck duikt weer op verfilming boek Lehane (Foto: Novum)

Ruim 300 documentaires op jubilerend IDFA

Tijdens de 25e editie van het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) zijn 317 films te zien, waaronder 97 wereldpremières. Speciale aandacht gaat uit naar de Nederlandse documentaire. In totaal zijn 64 films van Hollandse bodem in het programma opgenomen. Dat maakte de organisatie van IDFA vrijdag bekend. Het festival duurt van 14 tot en met 25 november.

De openingsfilm is eveneens Nederlands. Het is Wrong Time Wrong Place van John Appel (Zij Gelooft In Mij). In deze documentaire vertellen overlevenden van de schietpartij op het Noorse eiland Utoya hun verhaal en de rol van het toeval die daarbij heeft gespeeld.

Ruim 300 documentaires op jubilerend IDFA
Ruim 300 documentaires op jubilerend IDFA (Foto: ANP)

E.T. krijgt standbeeld in Madame Tussauds

E.T. krijgt een eigen wassen beeld in enkele vestigingen van wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds. Dit jaar viert het buitenaardse wezentje uit de filmklassieker E.T. the Extra-Terrestrial zijn dertigste verjaardag. Momenteel legt een team van beeldhouwers de laatste hand aan de beelden, laat producent Universal Studios vrijdag weten.

"Met veel genoegen verwelkomen we een van de grootste filmfiguren aller tijden in onze wassenbeeldenattracties", zegt Nicky Marsh, hoofd marketing bij Madame Tussauds. "We zijn er absoluut van overtuigd dat onze gasten deze unieke gelegenheid zullen aangrijpen om te schitteren in een van de beroemdste films die ooit is gemaakt."

Fans kunnen zich laten fotograferen naast E.T. in de bekende scène waarin hoofdpersoon Elliott met E.T. op zijn jongensfiets door de lucht vliegt tegen de achtergrond van een volle maan. Dat filmmoment werd onlangs door fans uitgeroepen als meest memorabele van alle films van Universal.

E.T. the Extra-Terrestrial gaat over de ingetogen Elliott die een buitenaards wezen vindt. Om het magische wezentje veilig terug te laten keren naar zijn thuisplaneet moet hij naast zijn vriendjes, zusje en ouders ook de plaatselijke autoriteiten op afstand zien te houden. De film was de succesvolste van 1982 en is met een totale, wereldwijde opbrengst van bijna achthonderd miljoen nog steeds een van de lucratiefste ooit.

Op 24 oktober verschijnt de film ook digitaal opgepoetst op blu-ray. De vestigingen van Madame Tussauds die een eigen E.T. krijgen zijn Amsterdam, Londen, Berlijn, Sydney, Hollywood en later dit jaar Tokyo.


E.T. krijgt standbeeld in Madame Tussauds (Foto: Novum)

Matt Damon ziet nieuwe Bourne-film niet gebeuren

Matt Damon heeft er geen vertrouwen in dat hij ooit nog te zien zal zijn als geheim agent Jason Bourne. "Dat wordt heel moeilijk", zegt de acteur tegen de Amerikaanse filmsite Movieline.

De 41-jarige Damon heeft er nooit een geheim van gemaakt eigenlijk alleen te willen meewerken als Paul Greengrass de regie voert. Die ligt echter nog altijd overhoop met scenarist Tony Gilroy na de gespannen opnames van de derde film, The Bourne Ultimatum uit 2007.

Een andere complicatie is de onlangs verschenen film The Bourne Legacy, die tegelijkertijd met The Bourne Ultimatum plaatsvindt en waarin Jeremy Renner een soortgelijke agent als Jason Bourne speelt. Scènes uit 'Ultimatum' zijn zelfs in 'Legacy' gestopt, maar dan vanuit een andere hoek opgenomen.

"Dat betekent dat alles wat de makers hebben getoond ook waar is en dat we ons daar bij volgende films aan moeten houden", zegt Damon. "Dat maakt het ontzettend moeilijk. We kunnen niet simpelweg zeggen dat het allemaal een droom was, dat pikt het publiek nooit."


Matt Damon ziet nieuwe Bourne-film niet gebeuren (Foto: Novum)

McLaren mag boete van belasting aftrekken

Het Formule 1-team McLaren heeft een financiële meevaller te pakken. De Britse renstal heeft een zaak tegen de Britse fiscus gewonnen over de aftrek van een boete die het team in 2007 opgelegd had gekregen.

McLaren werd dat jaar voor 100 miljoen dollar beboet vanwege spygate. Ontwerpen van delen van de Ferrari-bolide waren in bezit gekomen van het team uit Woking. Na inhouding van de prijzengelden bleef van de boete nog veertig miljoen dollar over. McLaren besloot het bedrag van de belasting af te trekken, omdat het om een handelszaak ging. Een speciale regeringscommissie gaf het team hierin gelijk.

De Noorderlingen opnieuw in Franse bioscoop

De Nederlandse speelfilm De Noorderlingen van Alex van Warmerdam draait vanaf eind december opnieuw in Franse bioscopen. In 1995 werd de Nederlandse klassieker ook al in Frankrijk uitgebracht. Nu het 20 jaar geleden is dat de film in première ging, gaat De Noorderlingen opnieuw in roulatie in de Franse filmzalen, deze keer in een gedigitaliseerde versie. Dat maakte de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers (NBF) vrijdag bekend.

De Noorderlingen schetst een beeld van kleinburgerlijk Nederland in de jaren zestig. Plaats van handeling is een straat die nergens naar leidt. Hier woont een vreemde verzameling mensen met hoogst eigenaardige gewoonten en geheimen.

Bij de eerste release in 1995 werd de film een groot succes in Frankrijk.

De Noorderlingen opnieuw in Franse bioscoop
De Noorderlingen opnieuw in Franse bioscoop (Foto: ANP)

Sony denkt aan PS3-controller met hitte/koel-functie

Sony denkt erover na om een PlayStation 3-controller te ontwikkelen die op basis van omstandigheden in een game zowel kan verhitten als afkoelen. Dit kan interessante scenario's in verscheidene games opleveren.

De controller waar Sony aan denkt is een gemodificeerde Move-controller met een speciale band om het handvat die op basis van de omstandigheden, denk aan vuurbollen afvuren of aan een ijsblok vasthouden, van temperatuur verandert. Er is al een patent ingediend. 

"Controller gets hotter as your gun overheats
In one embodiment, a user controls the firing of a weapon in a video game. As the weapon is repeatedly fired, the weapon may heat up and the controller may exhibit increasing heat feedback to communicate this fact to the user. At a certain point, the weapon may become inoperable, and the user must then wait for the weapon to cool off before firing the weapon again. This can likewise be indicated to the user by reducing the level of heat feedback or actively cooling the controller. It will also be noted that the controller may exhibit lighted feedback in conjunction with the thermal feedback. For example, as the weapon heats up, the controller light may change from a cooler color to a warmer color, such as from blue or green to orange or red. Similarly, when the weapon cools down, the color exhibited may revert to the cooler color.

Controller gets hotter if an enemy hits you with a fireball
In one embodiment, the user may control a character engaged in battle. When the character is hit by enemy fire or an explosion or the damaging-causing incident, the controller may exhibit a thermal grill illusion. In one embodiment, a thermal grill illusion is provided at the controller when the user's character receives an electric shock.

Controller gets hotter or colder as you're searching for something
In one embodiment, a user utilizes a controller to discover the presence of objects that are not visible on screen or otherwise known to the user. The user maneuvers the controller about his or her interactive environment, and receives thermal feedback, such as heating or cooling, indicating the presence of an object.

When combined with a biometric sensor, the controller cools your sweaty hands
In one embodiment, when the interactive application detects a decrease in galvanic skin resistance (GSR), possibly indicating that the user's hands are sweating, then the interactive application could initiate a cooling feedback at the controller."

Benieuwd naar het patent? Je kunt deze hier bekijken.

Robert de Niro mag op Sylvester Stallone inbeuken

Robert de Niro en Sylvester Stallone duiken met elkaar de boksring in. De 69-jarige De Niro speelt in de komedie Grudge Match een bokser die nog één laatste gevecht wil leveren voordat hij met pensioen gaat. Zijn tegenstander wordt gespeeld door de 66-jarige Stallone, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De beide heren weten als geen ander hoe ze hun handjes moeten laten wapperen. De Niro won in 1980 al een Oscar voor zijn rol als bokser Jake LaMotta in Raging Bull. Stallone won een Oscar voor beste scenario voor Rocky uit 1976, waarin hij de fictieve bokser Rocky Balboa speelde. Hij maakte maar liefst vijf vervolgfilms.

Stand-upcomedian Kevin Hart gaat de bokspromotor spelen die de twee ouwe knarren nog tot de laatste match weet om te praten. Doug Ellin, bekend van de tv-serie Entourage, gaat het scenario schrijven.

Het is nog even afwachten wanneer de opnames voor Grudge Match kunnen beginnen. De Niro is momenteel bezig met de opnames van Malavita van Luc Besson. Van Stallone is The Tomb in postproductie, daarna staat het derde deel van The Expendables op het programma.


Robert de Niro mag op Sylvester Stallone inbeuken (Foto: Novum)

Pakistan onderzoekt 'godslastering' tiener

De Pakistaanse politie onderzoekt of een christelijke tienerjongen die smalende smsjes over de profeet Mohammed zou hebben verstuurd zich heeft schuldig gemaakt aan godslastering.

De 17-jarige jongen en zijn familie zijn ondergedoken nadat boze buren woensdag bij hem thuis verhaal hadden gehaald, zei politieofficier Shahid Hayat vrijdag. De boze menigte sloeg volgens Hayat de woning kort en klein en gaf de jongen vervolgens aan bij de politie.

De jongen verklaarde tegenover buurtbewoners dat hij de berichten heeft doorgestuurd zonder ze te lezen.

Wie de profeet Mohammed beledigt kan in Pakistan de doodstraf krijgen.

Moeder krijgt cel voor vastlijmen dochter

Een Amerikaanse vrouw die haar 2-jarige dochtertje aan de muur lijmde is een gevangenisstraf van 99 jaar opgelegd. De peuter werd naar haar moeders zin niet snel genoeg zindelijk.

Moeder Elizabeth Escalona (23) uit het Texaanse Dallas heeft de kindermishandeling bekend. Toen ze in september vorig jaar haar geduld met de kleine Jocelyn eenmaal was verloren bewerkte ze haar met een emmer en schopte haar in haar maagstreek. Vervolgens lijmde Escalona Jocelyns handen aan de muur, vertelden Escalona's andere kinderen de politie.

De peuter liep een hersenbloeding en verscheidene bloeduitstortingen en kneuzingen op. Ze lag enkele dagen in coma.

[WRC] Mini verdwijnt alweer uit rally-WK

Mini trekt zich aan het einde van dit seizoen terug uit het WK Rally. Dat heeft moederbedrijf BMW vrijdag bekendgemaakt. Het team Mini Portugal kan nog wel op steun rekenen uit Stuttgart. Het Mini WRC-team behaalde dit seizoen 26 punten en staat daarmee zevende van de acht teams in het constructeurskampioenschap.

Mini keerde vorig jaar na bijna vijftig jaar afwezigheid terug in het WK, maar reed toen maar een klein aantal rally's als voorbereiding op het seizoen 2012. Daarin kon niet om de prijzen worden meegestreden.

Sébastien Loeb behaalde onlangs in zijn Citroën zijn negende wereldtitel op rij. De Fransman deed dat twee races voor het einde van het seizoen.


Mini verdwijnt alweer uit rally-WK (Foto: Novum)

Veel 'onbewuste vooroordelen' bij politie

Marokkanen, Oost-Europeanen en donkere mannen worden eerder staande gehouden. Dat blijkt uit intern onderzoek naar selectiemechanismen bij de Amsterdamse politie.

Dit schrijft Het Parool vrijdag. 'Voor de straatagent rechtvaardigen politie-informatie en eerdere ervaringen de selectieve aandacht voor bepaalde groepen', aldus antropoloog Sinan Çankaya. Hij deed anderhalf jaar lang intensief onderzoek naar de wijze waarop politie-agenten in de stad selecteren als zij, bijvoorbeeld, besluiten spontaan iemand te controleren, een zogenaamde pro-actieve controle.

De antropoloog hield onder meer zestig diepte-interviews met agenten en hij liep in totaal tweehonderd uur mee om onderzoek te doen. Hij noemt het gedrag van Amsterdamse agenten 'collectieve bijziendheid'. 'Agenten hebben onbewust een beeld van hoe een crimineel eruitziet'. Discriminatie wil Çankaya het door hem vastgestelde gedrag niet noemen. 'Het komt vooral neer op onbewuste vooroordelen. Discriminatie bewijzen is juridisch lastig'.

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg erkent de problematiek. Hij pleit voor betere training op selectiegedrag. 'Het vele controleren zet ons op afstand, dat merk ik als ik met Marokkaanse jongens praat. Controleren kan wel, maar het  moet wel uit te leggen zijn'.

De voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) prijst de moed die de politie toont 'door dit gevoelige onderwerp te agenderen'. 'Het is voor ons geen nieuws. Het enige wat nieuw is, is dat de politie dit nu eindelijk erkent'.

Voetballers Rusland te sterk voor Portugal

In Moskou heeft Rusland de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Portugal met 1-0 gewonnen. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Alexander Kerzjakov.

De spits maakte al na zes minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. Rusland heeft daardoor na drie wedstrijden het maximale aantal van negen punten. Portugal, waar Cristiano Ronaldo ondanks een lichte blessure de hele wedstrijd speelde, leed zijn eerste nederlaag na de eerste twee wedstrijden te hebben gewonnen.

Blom weg als bondscoach polsstokhoogspringers

Rens Blom is na dit jaar niet langer bondscoach van de Nederlandse polsstokhoogspringers. De oud-wereldkampioen op dit onderdeel en de Atletiekunie hebben in goed overleg besloten het aflopende contract niet te verlengen. Dat meldt de Atletiekunie vrijdag. Bloms contract loopt tot en met 31 december.

Reden voor Bloms vertrek is het nieuwe beleid van sportkoepel NOC*NSF, dat zich richt op disciplines die bij de Olympische Spelen van 2016 een medaille kunnen opleveren. Op basis van de prestaties van afgelopen jaren is het volgens de Atletiekunie en de sportkoepel niet realistisch om op korte termijn topprestaties te verwachten van Nederlandse polsstokhoogspringers.

Beide partijen trekken daarom de stekker uit het fulltimeprogramma. Wel gaat de Atletiekunie met een nieuwe aanpak investeren in talenten op de diverse springdisciplines.

Homo-organisatie boos op Spits

Opnieuw is een homo-organisatie boos op de website van dagblad Spits.

Eerder dit jaar nog tikte de Raad voor Journalistiek nieuwssite Spitsnieuws.nl op de vingers na het plaatsen van een foto van twee homomannen met blote billen bij een artikel over een weggepest homostel. Homobelangenorganisaties COC en Pride Photo Award hadden een klacht tegen Spitsnieuws.nl ingediend.

Nu is het homo-jongerenorganisatie Expreszo die aanstoot neemt aan de fotokeuze van Spitsnieuws. Bij een artikel over homo-voorlichting op scholen werd namelijk een foto geplaatst van feestende homo's op een boot tijdens de Gay Pride, en dit is tegen het zere been van Expreszo.

Voorzitter Mark Reichwein trekt in een column fel van leer tegen het gebruik van de foto. 'De foto bij het bericht van halfnaakte mannen tijdens de Gay Pride is totaal misplaatst en stereotyperend. Niet een foto van een schoolklas, van leerlingen of van een voorlichting. Nee, Spits vindt halfnaakte mannen het beste aansluiten bij een bericht over voorlichting'.

De Expreszo-voorzitter heeft inmiddels een klacht ingediend bij de redactie van Spitsnieuws.

[EHL] Rotterdam verslaat Grange met recordzege

Rotterdam is het Europese seizoen glansrijk gestart. De vice-kampioen vernederde het Schotse Grange met maar liefst 13-0. Daardoor is de ploeg van Reinoud Wolff nu het team met de grootste EHL-zege op zijn naam.

Veel tijd had Rotterdam vrijdagmiddag op de Montjuïc niet nodig om de score te openen. Binnen vier minuten sleepte captain Jeroen Hertzberger zijn ploeg op voorsprong. In het eerste kwart konden de Schotten nog wel wat weerstand bieden, door zich massaal terug te trekken op de eigen helft. Maar na de eerste pauze was er geen houden meer aan voor de Britten, die debuteren op de EHL.

Simon Child en Jeroen Hertzberger zorgden na een krap half uur voor de 3-0. Kort daarop bekroonde Paul Melkert een mooie aanval over links door de vierde treffer achter de Schotse goalie te rammen. Gretig gingen de havenstedelingen op zoek naar een monsterscore.

Via Nick Wilson en Sjoerd Gerretsen liep de score op naar 6-0. Dat gebeurde onder toeziend oog van de speelsters van Amsterdam, die een teamweekend hebben belegd in de Catalaanse hoofdstad. De Schotse cirkel oogde als een schiettent, want een kwartier voor tijd stond het maar liefst 8-0, door opnieuw Melkert en Wilson.

Onverminderd denderde de Rotterdamse trein door. De inmiddels ingevallen goalie Berend van Eldonk zag hoe Jeroen Hertzberger er nog twee doelpunten intikte. Melkert nam nummer elf voor zijn rekening, waarna Bas Campbell zijn EHL-entree met een goal opsierde. In de slotseconde tekende een andere Europese debutant, Joost van den Berg, voor de 13-0. Hierdoor schreef Rotterdam een record van Bloemendaal uit de boeken. De Mussen wonnen twee jaar geleden met 12-0 van Olimpia Sekvoia.

Amsterdam verwelkomt megacruiseschip

In Amsterdam is het grootste cruiseschip aangemeerd dat de haven van de hoofdstad ooit heeft aangedaan. De Celebrity Reflection is 320 meter lang en 37 meter breed en is gebouwd in Duitsland. Het zeepassagiersschip vertrok vrijdagmiddag voor zijn eerste vaart naar Barcelona.

Ruim drieduizend passagiers kunnen meevaren voor een pleziertocht, waarbij vijftienhonderd bemanningsleden voor hen in de weer zijn. Dat maakte de Haven Amsterdam vrijdag bekend.

Dit jaar leggen 145 cruiseschepen met in totaal bijna driehonderdduizend passagiers aan boord aan bij de Passenger Terminal Amsterdam bij het Centraal Station. Vorig jaar waren het er 22 minder. Voor volgend jaar rekent de haven op 150 schepen.


Amsterdam verwelkomt megacruiseschip (Foto: Novum)

OM vecht afwijzing rellenfonds Haren aan

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken van de rechtbank in Groningen in de zaken van een aantal betrokkenen bij de Project X-rellen in Haren. Het gaat om de zaken waarbij de rechtbank de eis van justitie om vijfhonderd euro te storten in een schadefonds afwees.

Justitie eiste eerder deze week op snelrechtzittingen van een aantal verdachten een financiële bijdrage voor het fonds. De politierechter legde de straf in geen geval op omdat er nog te veel onduidelijkheid is over de werking van het fonds.

Justitie vindt het belangrijk dat de slachtoffers van de rellen recht wordt gedaan in de vorm van een schadevergoeding, en gaat daarom in hoger beroep. Het gerechtshof in Leeuwarden moet zich nu over de zaken buigen, laat het Openbaar Ministerie in Groningen weten.

De rechtbank legde maandag en dinsdag de eerste relschoppers cel-, maar vooral taakstraffen op. Vier verdachten werden vrijgesproken. In die zaken stelt justitie geen hoger beroep in.

'Bruyneel ontslagen door RadioShack-Nissan'

Johan Bruyneel is vrijdag ontslagen als ploegleider van RadioShack-Nissan. Dat meldt de Luxemburgse krant Wort vrijdag. De krant baseert zich op ingewijden rond de ploeg. Bruyneel is daarmee slachtoffer geworden van het USADA-rapport over Lance Armstrong.

De 48-jarige Belg was jarenlang Armstrongs ploegleider bij US Postal, Discovery, Astana en RadioShack. Volgens de Amerikaanse antidopingautoriteit was hij een van de hoofdverantwoordelijken voor het dopinggebruik binnen die ploegen. Hij moet zelf binnenkort voor een hoorzitting bij USADA verschijnen.

Donderdag verklaarde RadioShack-Nissan nog geen overhaaste beslissingen te willen nemen. De ploeg ontstond dit jaar als fusie tussen RadioShack en Leopard-Trek. Bruyneel, die voorheen ploegleider was van RadioShack, kreeg de fusieclub ook onder zijn hoede.

Spanje wil 'dopingartsen' en coach straffen

Het Spaans antidopingagentschap AEA onderzoekt of het USADA-rapport genoeg bewijzen bevat om twee sportartsen en een coach strafrechtelijk te vervolgen. In het rapport worden Luis Garcia del Moral, Pedro Celaya en Pepe Marti veelvuldig genoemd als belangrijke personen bij het toedienen van doping aan toenmalige US Postal-renners.

Volgens het AEA wijzen verschillende stukken uit het rapport erop dat het dopingprogramma voor een deel op Spaanse bodem werd uitgevoerd. Meerdere renners hebben in het rapport verklaard doping te hebben genomen in Spanje. Garcia del Moral en Celaya hebben daarbij als arts een rol gespeeld. Marti was diegene die de verboden middelen bij de renners bezorgde.

Lerares stopt 19 kinderen in auto

Schoolklassen op transport zorgen soms voor grote ergernis. Een Zuid-Afrikaanse lerares zal hebben gedacht dat dat haar niet zou overkomen, toen ze besloot 19 kinderen in haar wagen te proppen.

Kleuterjuf Melanie Minnie ging met haar klas op een uitstapje naar een speelplaats bij de lokale supermarkt. Om niet te veel ritjes te moeten maken, besloot ze op de terugweg zoveel mogelijk kinderen in één keer mee te nemen. Na een eerste rit met 'slechts' twaalf kinderen, wist ze er op de tweede rit 19 in te krijgen: drie op de bijrijderstoel, tien op de achterbank en zes in de kattenbak.

Omstanders zagen de leerlingen instappen in Melanie's Renault Clio, een hatchback voor vijf mensen, en belden de politie. Die kon haar een straat van de kleuterschool stoppen. De kinderen leken op hun gemak volgens een reporter die snel te plaatse was: "Eerst waren ze enthousiast, maar na een tijdje werden ze bang en huilden ze."

Melanie heeft een boete gekregen van 1500 Zuid-Afrikaanse Rand, zo'n 135 euro. Ze heeft de kinderen 'stuk-stuk' mee terug naar school genomen. Ze was ook nogal geschrokken: "Dit is die eerste keer dat ons op ’n uitstappie gegaan het. En die laaste keer", zei ze in onvervalst Afrikaans: “Ek sal dit nooit weer doen nie. Ons is regtig [echt, red] ’n oulike [leuke, red] kleuterskool.

Voor de mensen die het jammer vinden dat Melanie stopt met haar uitzonderlijke manier van personentransport: gelukkig hebben we de foto's nog.

Tour wijst geen nieuwe winnaars aan

De organisatie van de Tour de France, de ASO, is niet van plan de zeven afgepakte zeges van Lance Armstrong aan een andere renner toe te wijzen. Dat zei voorzitter Christian Prudhomme vrijdag. Armstrong won de Tour van 1999 tot en met 2005 en laat daardoor een flink gat op de erelijst achter.

Volgens het Amerikaanse antidopingagentschap USADA was de Texaan de spil in het grootste dopingschandaal in de historie van de sport. "Niemand kan onverschillig blijven voor het rapport dat het USADA deze week naar buiten heeft gebracht. Er is een vernietigend beeld geschetst", laat Prudhomme weten aan L'Equipe.

Het USADA, dat onder meer bekentenissen ontving van oud-ploeggenoten, ontnam Armstrong al in augustus zijn zeven tourzeges, maar maakte woensdag het dossier openbaar. De internationale wielerunie UCI moet zich nog uitspreken over de zaak.

Het aanwijzen van andere winnaars stuit op veel verzet, omdat de belangrijkste uitdagers van Armstrong al eens genoemd werden in een dopingzaak of geschorst waren.


Tour wijst geen nieuwe winnaars aan (Foto: Novum)

Federer naar laatste vier in Shanghai

Roger Federer heeft vrijdag de halve finale bereikt van het masterstoernooi in Shanghai. De nummer één van de wereld rekende in krap anderhalf uur af met Marin Cilic (10): 6-1, 6-4. Voor een plek in de finale neemt Federer het op tegen de Brit Andy Murray (3), die eerder op de dag in drie sets de Tjech Radek Stepanek versloeg

De 30-jarige Zwitser leek de zege gemakkelijk binnen te slepen en mocht op 5-3 in de tweede set voor de winst serveren. Cilic wist de Zwitser echter te breken, maar door serviceverlies van de Kroaat een game later was het pleit alsnog beslist.

Federer en de Brit stonden afgelopen zomer voor het laatst tegenover elkaar tijdens de olympische tennisfinale in Londen. Murray wist toen op het heilige gras van Wimbledon de Zwitser in straight sets te verslaan.

Formatie verloopt nog steeds 'goed'

De onderhandelingen tussen VVD en PvdA over de vorming van een nieuw kabinet verlopen nog steeds goed. Dat verklaarde Diederik Samsom (PvdA) vrijdagmiddag na afloop van de gesprekken.

"Het gaat goed", zei Samsom. Het streven is nog steeds om de formatie 'zo snel mogelijk af te ronden', zei hij. Deze week lekten maatregelen uit waarover de partijen het eens zouden zijn geworden. De berichten hadden betrekking op de zorg, het onderwijs en de weigerambtenaren.

De berichtgeving was reden voor een deel van de Kamer om de informateurs opheldering te vragen over de voortgang van de formatie.

Samsom was vrijdag laconiek over het uitlekken van de stukken. "We geven vooral onszelf de schuld", zei hij. De sfeer is volgens hem daarom nog steeds goed. Rutte wilde na afloop van de gesprekken niets kwijt. Hij verwees naar de afgesproken radiostilte.

De VVD en PvdA onderhandelden vrijdag een uur langer dan gepland. Iets voor 17.00 uur kwamen de onderhandelaars naar buiten. De gesprekken gaan maandag om 10.00 uur verder.

Krokettenfusie gaat niet door

De voorgenomen fusie tussen krokettenmakers Ad van Geloven en Royaan, bekend van het merk Mora, gaat niet door. Dat liet directeur Peter Doodeman van Ad van Geloven, producent van de Van Dobben-kroket, vrijdag weten. De eigenaars van de twee bedrijven, de investeringsfondsen Lion Capital en NPM, konden geen overeenstemming bereiken over de voorwaarden voor de fusie, die eind vorig jaar was aangekondigd.

"De eigenaars zijn het onder meer niet eens geworden over de financiële waardering van de twee bedrijven", licht Doodeman toe. De aanvullende voorwaarden die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) aan de fusie had gesteld, zijn niet de reden dat de deal niet doorgaat, benadrukt de woordvoerder. "Maar het heeft natuurlijk niet geholpen."

De NMa eiste vorige maand als voorwaarde voor goedkeuring van de fusie dat het merk Van Dobben uit de supermarkt verdwijnt. Voor Ad van Geloven vormde dat echter geen aanleiding om de fusiebesprekingen stop te zetten.

De twee bedrijven gaan nu zelfstandig verder. Doodeman sluit echter niet uit dat zijn bedrijf binnenkort een andere samenwerkingspartner vindt. "Klanten consolideren nu, kijk maar naar de fusie tussen C1000 en Jumbo, en daarom moeten producenten zoals wij ook aan schaalvergroting doen."

Herfstvakantie zorgt voor drukte in het land

Het begin van de herfstvakantie zorgt voor drukte in het verkeer. Op de weg is het vrijdagmiddag flink druk. Schiphol stond vrijdagochtend al voor een van de drukste dagen van het jaar, meldt een woordvoerder van de Amsterdamse luchthaven.

Volgens een woordvoerder van de ANWB staan er vrijdagavond meer files dan gebruikelijk. Het verkeer staat vooral vast rondom Amsterdam en Utrecht. De vakantiedrukte valt samen met opvallend veel ongelukken. De ANWB denkt dat er zo'n 750.000 mensen op de weg zijn.

Rond de 164.000 passagiers reizen vrijdag via Schiphol. Ondanks de drukte op het Amsterdamse vliegveld vieren dit jaar meer Nederlanders herfstvakantie in eigen land ten opzichte van vorig jaar.

De herfstvakantie vindt gespreid plaats. Vrijdag begon de vakantie voor scholen in het midden en zuiden van het land. Het noorden volgt een week later.

Tilburger achtervolgd door woningovervallers

In de Tilburgse wijk is een man achtervolgd en in elkaar geslagen door drie woningovervallers. De overvallers hebben hierbij alleen een mobiele telefoon buitgemaakt.

Donderdagavond rond kwart voor zeven belden de overvallers aan, zo meldt Omroep Brabant. De man was samen met zijn vriendin en kindje thuis. De drie overvallers stompten de man en duwden hem de woning in. Ze eisten geld.

Het slachtoffer wist te ontkomen en vluchtte. Hij werd achtervolgd en in elkaar geslagen. Hij hield er een snee onder zijn oog aan over.

DJ Jean looft beloning uit na diefstal cd's

DJ Jean heeft duizend euro over voor degene die zijn gestolen cd-map aan hem teruggeeft. De dj werd vorig weekeinde bestolen toen hij in Amsterdam had gedraaid bij Club Air. De diefstal volgde op een reeks bizarre incidenten.

Jean was al onderweg naar huis toen hij erachter kwam dat hij zijn telefoon was vergeten. Een vriend die achter het stuur zat maakte rechtsomkeert en reed terug naar het Rembrandtplein, waarna de dj in Club Air op zoek ging naar zijn mobieltje. "Ondertussen vond die vriend toch mijn telefoon in de auto", vertelt Jean aan AT5. "Dus hij rende als een haas achter mij aan, maar hij vergat de auto op slot te doen."

Toen de twee mannen terugkwamen bij de auto, was die omsingeld door ME en politie. Een taxichauffeur bleek melding te hebben gemaakt van gemaskerde mannen die met hoge snelheid onderweg waren naar het Rembrandtplein. "Het thema was 'circus', die avond in Air", legt Jean uit, wiens maatje dan ook was geschminkt als The Joker. "De politie ziet hier vervolgens die auto onbeheerd staan met de deuren open, dus dat was groot alarm."

Volgens de 44-jarige dj, die werd geboren als Jan Engelaar, werd het misverstand snel uit de wereld geholpen. "Een paar agenten herkenden mij al vrij snel, dus dat werd al snel lachen, gieren, brullen."

Terug in de auto merkte Jean echter dat zijn platentas verdwenen was. In de buurt van de auto vond hij een aantal van zijn spullen terug, zoals sleutels, pinpassen en creditcards. "Het belangrijkste: die cd-map met classics, is er dus uit. Ik heb er veel voor over om die terug te krijgen", doet de dj zijn relaas.

"Het zijn zo'n 150, 160 cd's waar niemand iets aan heeft behalve ik. Ik wil een beloning uitloven van duizend euro voor degene die zo vriendelijk is om de cd-map links- of rechtsom bij mij terug te laten komen."

Proces kosten opslag bluswater Chemie-Pack moet over

Het proces over het geld dat de gemeente Moerdijk kwijt was aan de opslag van vervuild bluswater na de brand bij Chemie-Pack moet opnieuw worden gevoerd. De Hoge Raad heeft de uitspraak van het hof in Den Bosch vrijdag vernietigd. Het gerechtshof in Arnhem moet nu opnieuw naar de zaak kijken.

Na de brand begin vorig jaar bleef op het terrein een grote hoeveelheid bluswater achter. Om dat op te ruimen schakelde Chemie-Pack het bedrijf Wilchem in. Chemie-Pack zei tegen alle betrokkenen hier niet meer dan drie ton voor te willen betalen. Dat was genoeg om het bluswater op te zuigen met een gehuurd schip, maar er was geen geld meer om het schip langer te huren en het leeg te pompen.

De gemeente wilde daar niet voor opdraaien. Wilchem stapte daarom naar de rechter omdat het de onkosten voor het voorkomen van een milieuramp vergoed wilde hebben. De rechtbank en het hof bepaalden dat de gemeente de resterende kosten moest betalen. Het hof oordeelde in augustus vorig jaar dat de gemeente Chemie-Pack had moeten dwingen voor de kosten op te draaien.

Het bedrag dat de gemeente moest betalen was toen al opgelopen tot acht ton, omdat er per dag nog huurkosten voor het schip bij kwamen. Dit proces staat overigens los van de extra onkosten die de gemeente onder meer kwijt is aan het reinigen van regenwater.

Volgens de Hoge Raad had de gemeente Chemie-Pack niet kunnen dwingen meer te betalen dan de drie ton die het bedrijf al had toegezegd. Het hof zou beter moeten onderbouwen waarom de gemeente de kosten voor haar rekening moet nemen.

Paspoort volgend jaar iets duurder

Gemeenten mogen vanaf volgend jaar maximaal 50,35 euro in rekening brengen voor een paspoort. Dit jaar ligt dit maximumtarief op 48,73 euro. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vrijdag bekendgemaakt.

De maximumprijs voor een identiteitskaart komt vanaf 1 januari 2013 te liggen op 41,90 euro. Dat is 1,85 euro meer dan op dit moment. De korting van 10,05 euro op de prijs van een identiteitskaart voor kinderen tot 14 jaar blijft gehandhaafd.

Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om de geldigheidsduur van paspoorten en id-kaarten voor mensen boven de 18 jaar te verlengen naar tien jaar. Nu zijn de identiteitsdocumenten slechts vijf jaar geldig.


Paspoort volgend jaar iets duurder (Foto: Novum)

Botswana verwerpt vrouwonvriendelijk gewoonterecht

Een rechtbank in Botswana heeft de gewoonteregel die vrouwen uitsluit als erfgenaam vrijdag nietig verklaard. De rechter oordeelde dat de ongeschreven wet vrouwen discrimineert en daarom strijdig is met de grondwet.

De zaak was aangespannen door drie zussen die hun ouderlijk huis, dat zij de afgelopen jaren hebben bewoond en opgeknapt, willen erven. Een neef van het drietal vocht hun aanspraken aan. Hij voerde een regel aan uit het Botswaanse gewoonterecht, die bepaalt dat hun broer, ook al is hij de benjamin van de familie, de erfenis toekomt.

Het vonnis is ontvangen als een belangrijke overwinning voor de voorvechters van vrouwenrechten in Botswana. "De tijd dat vrouwen leden onder een wettelijke tweederangsstatus loopt ten einde", juichte Priti Patel van het Centrum voor Rechtsbijstand Zuidelijk Afrika.

Adele scoort nummer 1-hit met titelsong Skyfall

Adele heeft met haar nummer Skyfall de eerste plaats in de Single Top 100 bereikt. De titelsong van de gelijknamige Bondfilm, die eind deze maand verschijnt, komt deze week boven aan de hitlijst binnen.

De Britse zangeres heeft de Zuid-Koreaanse rapper Psy van de troon gestoten. Zijn Gangnam Style zakt naar plaats twee. De top drie wordt gecompleteerd door Asaf Avidan met One Day/Reckoning Song.

De derde plek was vorige week voor One Direction met Live While We're Young. De Britse boyband had daarmee zijn eerste hit in Nederland te pakken. De knapen hebben een vrije val gemaakt en zijn deze week terug te vinden op de 24e positie.


Adele scoort nummer 1-hit met titelsong Skyfall (Foto: Novum)

Arrestaties na aanslag op Pakistaans meisje

De Pakistaanse politie zegt verscheidene personen te hebben aangehouden in verband met de aanslag op Malala Yousufzai. Het 14-jarige meisje werd dinsdag door de Taliban neergeschoten omdat zij wreedheden van de extremisten aan de kaak had gesteld en campagne voerde voor onderwijs voor meisjes.

Een hoge politiefunctionaris in Mingora, Afzal Khan Afridi, wilde vrijdag niet zeggen hoeveel personen zijn aangehouden, noch wat hun rol in de aanslag is geweest en hoe de politie hen te pakken heeft gekregen.

Yousufzai en twee andere meisjes raakten gewond toen zij in een schoolbus op de weg terug naar huis werd neergeschoten. Zij wordt behandeld in een legerziekenhuis in Rawalpindi, waar zij in coma wordt gehouden en beademd wordt. Volgens een woordvoerder zijn haar bloeddruk en hartslag 'normaal' en is haar toestand 'bevredigend', maar worden de komende dagen kritiek. De kogel die in haar hoofd werd geschoten ging door haar nek naar het ruggenmerg, maar het is nog te vroeg om te kunnen zeggen hoe ernstig het letsel is.

Een woordvoerder van de Taliban in de Swat-vallei zei dat de leiding van de Taliban twee maanden geleden besloot dat Malala dood moest en een moordcommando opdracht gaf dit karwei uit te voeren. Volgens Sirajuddin Ahmad was het meisje drie keer gewaarschuwd dat zij moest stoppen 'westerse denkbeelden' uit te dragen; de laatste waarschuwing dateerde van een week geleden.

Ahmad zei dat de mannen aan wie de moordopdracht was gegeven 'expertise' hadden in het in het hoofd schieten van mensen. Het moordeskader had de route die het meisje dagelijks naar school aflegde zorgvuldig bestudeerd, zei hij.

De school van Malala in Mingora, die geleid wordt door haar vader, is vrijdag weer open gegaan. De atmosfeer was somber en ondanks de politiebewaking waren veel leerlingen weggebleven. "Wij hebben besloten de school na twee dagen weer te openen om onze leerlingen over hun angst heen te helpen. Er zijn vandaag weinig leerlingen. Wij hebben het reguliere onderwijs niet hervat, maar een samenkomst gehouden om te bidden voor Malala en de twee andere meisjes die gewond zijn", zei een leraar, Zafar Ali Khan.

Malala wordt in heel Pakistan bewonderd voor het aan de kaak stellen van de wreedheden van de Taliban en voor haar strijd voor onderwijs voor meisjes. Toen ze 11 was, begon ze onder een pseudoniem met het schrijven van een blog voor de Britse omroep BBC over het leven onder de Taliban. Vanaf 2009 sprak ze zich openlijk uit voor de noodzaak van onderwijs voor meisjes. De Taliban zijn sterk gekant tegen onderwijs voor vrouwen.


Arrestaties na aanslag op Pakistaans meisje (Foto: Novum)

Mogelijk moordwapen sportschoolhouder gevonden

De politie heeft donderdag in de Noorderplassen bij Almere een vuurwapen met demper gevonden. De politie doorzocht het natuurgebied op zoek naar aanwijzingen voor de moord op een sportschoolhouder in Almere. Dat laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

Het dode lichaam van de 43-jarige Mondher Bennour werd in september vorig jaar gevonden op de Noorderplassenweg in Almere, waar hij in een flat woonde. Hij bleek te zijn doodgeschoten. De politie onderzoekt of het gevonden wapen hetzelfde is als het moordwapen.

De politie heeft voor de moord zes verdachten op het oog. Het voorarrest van drie verdachten die nog vast zitten werd donderdag tijdens een pro-formazitting verlengd. Voor twee van hen was door de advocaten verzocht ze in vrijheid te stellen, maar de rechtbank in Lelystad ging daar niet in mee.

Het onderzoek naar de dood van de sportschoolhouder is nog niet afgerond. Zo wordt nog onderzocht wat de precieze rolverdeling van de verdachten is in deze zaak.

Langer rijverbod voor straatracer Utrecht

De 24-jarige man uit Utrecht die vorig jaar juli bij een straatrace in zijn woonplaats iemand doodreed, heeft vrijdag in hoger beroep een langer rijverbod gekregen. Het gerechtshof in Arnhem heeft hem een rijontzegging van acht jaar opgelegd naast zijn celstraf van drie jaar.

Het Openbaar Ministerie had een nog hogere straf geëist van acht jaar cel en tien jaar rijontzegging wegens doodslag. Het hof vindt dat echter niet bewezen. Eerder kreeg de man van de rechtbank een gevangenisstraf van drie jaar met een rijverbod van vijf jaar.

Het fatale ongeval gebeurde toen de man was verwikkeld in een snelheidswedstrijd met een onbekend gebleven bestuurder van een andere auto. De Utrechter reed kort voor de aanrijding minstens 104 kilometer per uur op een weg waar vijftig is toegestaan.

In een bocht raakte hij de controle over zijn auto kwijt en botste hij op een auto, waarvan de bestuurder ernstig gewond raakte en een andere inzittende overleed.

Dishonored en XCOM vallen buiten verkooptoptien

Het door recensenten geprezen actiespel Dishonored en het eveneens lovend ontvangen strategiespel XCOM: Enemy Unknown hebben geen vuist kunnen maken in de Nederlandse verkooptoptien. Beide spellen, die sinds deze week verkrijgbaar zijn in de winkel, staan niet in de hitlijst. Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven data van marktonderzoeksbureau GfK.

Het voetbalspel FIFA 13 staat in de verkooptoptien nu al drie weken bovenaan. De Xbox 360- en Playstation 3-versies van het voetbalspel staan aan top, gevolgd door het dansspel Just Dance 4 voor de Nintendo Wii. Op plek zeven komt FIFA 13 nog een keer voor, maar dan in de versie voor de Nintendo Wii.

De enige nieuwe game in de verkooptoptien is het basketbalspel NBA 2K13. Deze game komt binnen op de negende plaats, net achter het online spel World of Warcraft: Mists of Pandaria voor de pc.

De verwachting is dat Dishonored en XCOM: Enemy Unknown volgende week wel in de verkooptoptien staan. Daarnaast kan het kinderavonturenspel Skylanders Giants volgende week hoge ogen gooien. De eerste Skylanders was vorig jaar een van de grote verrassingen.

De volledige verkooptoptien van week 41 ziet er als volgt uit:
01. FIFA 13 (PlayStation 3)
02. FIFA 13 (Xbox 360)
03. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
04. Resident Evil 6 (PlayStation 3)
05. Pro Evolution Soccer 2013 (PlayStation 3)
06. Inazuma Eleven Strikers (Nintendo Wii)
07. FIFA 13 (Nintendo Wii)
08. World of Warcraft: Mists of Pandaria (pc)
09. NBA 2K13 (PlayStation 3)
10. Resident Evil 6 (Xbox 360)


Dishonored en XCOM vallen buiten verkooptoptien

Reclassering: geef slachtoffer inspraak in taakstraf

De reclassering wil slachtoffers voortaan vragen wat voor taakstraf zij de daders graag zouden zien uitvoeren. Dat zegt bestuursvoorzitter van Reclassering Nederland Sjef van Gennip vrijdag in een interview met NRC Handelsblad.

Van Gennip denkt dat slachtoffers genoegdoening krijgen als ze inspraak hebben op de straf van een dader. "Een vrouw wier auto meerdere malen was beschadigd, wilde graag dat de dader een halfjaar lang elke zaterdag haar auto zou wassen. Ik dacht: waarom niet?"

De reclassering, die zelf de invulling van een door de rechtbank opgelegde werkstraf kan bepalen, probeert daders nu al een straf geven die samenhangt met het delict. Volgens Van Gennip is de impact op de daders dan groter. Een drankrijder moet bijvoorbeeld schoonmaken bij een revalidatiekliniek zodat hij ziet welke gevolgen zijn gedrag kan hebben. De reclassering begeleidde vorig jaar bijna 26.000 werkstraffen.

Reclassering Nederland is aan het onderzoeken hoe het idee het beste uitgevoerd kan worden. "Iemand die daar geen behoefte aan heeft, moet niet ongevraagd een reclasseringsmedewerker op zijn dak krijgen."

OM-topman Herman Bolhaar vindt het idee 'de moeite waard'. "De wijze waarop de taakstraf wordt ingevuld, bijvoorbeeld door een taakgestrafte iets terug te laten doen in een buurt, kan bijdragen aan herstel van verhoudingen", zegt hij in de krant.

Bijeenkomst voor asbestevacués Bozum

Voor de inwoners van het Friese dorp Bozum die zijn geëvacueerd omdat door een brand asbest neerdwarrelde wordt vrijdagmiddag een bijeenkomst georganiseerd. Het gaat om een informele bijeenkomst waar de locoburgemeester met hen in gesprek gaat, zegt een woordvoerder van de gemeente Littenseradiel, waar Bozum onder valt.

Voor de bewoners is dinsdag een voorlichtingsmiddag georganiseerd waar de GGD en een asbestdeskundige vragen beantwoorden. Bij de brand in een loods kwam donderdagavond asbest vrij. Twee mensen werden naar een ziekenhuis gebracht nadat ze rook hadden ingeademd. Zij konden na behandeling weer weg.

De asbest is neergedwarreld in De Havens, It Blaukeesje, It Oerd en De Pôlle; 103 bewoners van die straten zijn vrijdagochtend door de brandweer uit hun huis gehaald, waarna zij en hun voertuigen worden ontsmet. Ze mochten niet op eigen gelegenheid vertrekken.

De woordvoerder verwacht dat de asbest binnen 24 uur is opgeruimd. De sanering begint vrijdagmiddag.

Namen betrokkenen tuchtzaak online door fout

Door een fout van een medewerker van het regionaal tuchtcollege gezondheidszorg in Eindhoven hebben de namen van partijen in een zaak bij dat college deze week korte tijd online gestaan. Het gaat om een vrouw uit Venlo en een psychiater en arts uit Venray tegen wie de patiënt een klacht heeft ingediend.

De fout kwam vrijdagochtend aan het licht toen de advocaat van de beklaagden aan de bel trok. "We hebben de fout uiteraard direct hersteld", zegt een woordvoerder van het regionaal tuchtcollege vrijdag. "Het ging gelukkig om een menselijke fout en niet om een lek, maar we betreuren dat het is gebeurd." Volgens haar stonden de namen 'nog geen 24 uur' op het internet.

De tuchtzaak dient binnenkort.

Ongeval Vukcevic door suikertekort

Hoffenheim-voetballer Boris Vukcevic is twee weken geleden door een tekort aan suiker de macht over het stuur kwijtgeraakt. Dat meldt de Bundesligaclub vrijdag. De 22-jarige Duitser, een diabetespatiënt, kwam op de verkeerde weghelft terecht en botste frontaal op een vrachtwagen. Hij wordt nog altijd in een kunstmatige coma gehouden.

Vukcevic liep bij het ongeluk levensgevaarlijk hoofdletsel op. Zijn toestand is inmiddels wel stabiel. De middenvelder die de jeugdopleiding van Hoffenheim doorliep, was dit seizoen een vaste waarde in de ploeg van trainer Markus Babbel. Hij scoorde een keer in vijf competitieduels.


Ongeval Vukcevic door suikertekort (Foto: Novum)

Douane onderschept 8000 kilo coke

De Belgische douane heeft in de haven van Antwerpen een recordvangst van 8000 kilo cocaïne gedaan. De drugs met een waarde van ongeveer 280 miljoen euro waren bestemd voor Nederland. De Nationale Recherche heeft dinsdag in ons land vijf mannen aangehouden, aldus het Openbaar Ministerie.

De drugs, verstopt in een container met bananen, zijn maandag aangekomen in Antwerpen. De container, die was bestemd voor een bedrijf in Zoetermeer, kwam dinsdag aan op een Rotterdams industrieterrein. Het transport werd gevolgd door de politie.

Volgens de autoriteiten is het de op één na grootste vangst ooit in Europa en de grootste vangst in Nederland en België.

Fietser mishandelt kinderen bij inhalen

Een 48-jarige man uit Apeldoorn is donderdagmiddag aangehouden voor mishandeling. De fietser haalde in Ede een colonne van veertig fietsende leerlingen uit groep 8 in, waarbij hij enkele kinderen sloeg en aan de haren trok. Een aantal leerlingen raakte gewond. Dat meldt de politie vrijdag.

Twee docenten die de groep leerlingen begeleidden, schakelden rond 12.45 uur de politie in. Ongeveer veertig scholieren reden over het fietspad op de Wekeromseweg richting Ede toen de man hen passeerde. Niet alleen werden leerlingen geslagen en aan de haren getrokken, ook uitte de man beledigingen en sneed hij leerlingen af.

De man verklaarde dat hij geïrriteerd was omdat hij er niet goed langs kon. De leerlingen hebben aangifte gedaan.

FIOD neemt neptelefoonaccessoires in beslag

In Zwolle en Beverwijk zijn donderdag grote partijen nagemaakte telefoonaccessoires in beslag genomen. Opsporingsdienst FIOD trof in een winkel in Zwolle duizenden neptelefoonaccessoires aan en stickers met een merklogo die erop kunnen worden geplakt.

In een opslagplaats naast het winkelpand werden opladers, hoesjes en frontjes voor telefoons gevonden. Op de Bazaar in Beverwijk werden bij vier verkooppunten naast dezelfde telefoonaccessoires ook namaakkoptelefoons aangetroffen. Alle spullen zijn in beslag genomen.

Het is in Nederland verboden merkartikelen na te maken en die te verhandelen. Volgens het Openbaar Ministerie loopt de economische schade in Europa in de honderden miljoenen of zelfs miljarden euro's. De Nederlandse douane heeft vorig jaar meer dan vijf miljoen artikelen aan de grens tegengehouden op grond van de zogenoemde antipiraterijverordening.


FIOD neemt neptelefoonaccessoires in beslag (Foto: Novum)

Verhagen: geen minister van buitenlandse handel

Het volgende kabinet moet geen aparte minister van Buitenlandse Handel krijgen. Dat is geen goed idee, zei minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad. "Het zou gek zijn als er naast de minister van Economische Zaken een aparte minster van handel zou komen."

Volgens de bewindsman is zijn functie de meest geschikte om zich bezig te houden met buitenlandse handel. Verhagen is er evenmin een voorstander van een dergelijke minister onder te brengen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Juist de 'een-op-eenrelatie' met het ministerie van Economische Zaken is van belang, benadrukte hij.

De vicepremier pleitte wel voor een aparte staatssecretaris van Landbouw. Nu is Bleker als staatssecretaris verantwoordelijk voor landbouw en buitenlandse handel. Verhagen wees erop dat Bleker van alle bewindspersonen de afgelopen periode het meest in de Tweede Kamer is geweest. Het tijdsbeslag op Bleker was hierdoor zo groot, dat een extra staatssecretaris op zijn plaats zou zijn, aldus de vicepremier.

Twentse regio steekt tien miljoen in verbreding A1

De veertien Twentse gemeenten stellen tien miljoen euro beschikbaar voor de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en knooppunt Azelo, dat tussen Almelo en Hengelo ligt. De verbreding is van groot belang voor de bereikbaarheid en de economische ontwikkeling van Twente, motiveert de regio de investering.

Ook de provincies Gelderland en Overijssel en de gemeenten Apeldoorn, Deventer en Zutphen gaan vermoedelijk ook flink wat geld steken in de snelweg. De totale kosten voor de verbreding van de A1 worden geraamd op 403 miljoen euro.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt vanaf 2021 geld beschikbaar, maar de regio wil dat uiterlijk in 2017 de schop in de grond gaat op het traject tussen Deventer-Oost en Rijssen. Het deel naar Alzelo kan dan na 2021 worden aangepakt. Daarvoor is 140 miljoen euro nodig.

"De A1 is een levensader voor Twente en Nederland en dan vooral de Randstad", zegt Jan Bron, portefeuillehouder mobiliteit van Regio Twente. "Het is de belangrijkste verbinding voor het personen- en goederenvervoer met Noord- en Oost-Europa."

Volkswagen blijft populair

Volkswagen heeft in de eerste negen maanden van het jaar 9,7 procent meer auto's verkocht. In die periode leverde de Duitse autofabrikant wereldwijd 6,71 miljoen auto's af, maakte het bedrijf vrijdag bekend. De groei is vergelijkbaar met die in het eerste halfjaar.

Op de Duitse thuismarkt nam het aantal afgeleverde auto's in de eerste drie kwartalen met drie procent toe. In de rest van West-Europa daalde het aantal afleveringen juist met zes procent als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden.

In Midden- en Oost-Europa nam het aantal afgezette auto's daarentegen met 23,1 procent toe. Die stijging is wel flink kleiner dan in het eerste halfjaar. Toen werden daar, met name dankzij koopgrage Russen, liefst 45 procent meer auto's verkocht.

In Noord-Amerika wist Volkswagen ruim een kwart meer auto's te verkopen in de eerste negen maanden. In China bedroeg de stijging 18,5 procent. De merken Audi en Volkswagen deden het in de eerste drie kwartalen beter dan vorig jaar, maar het tegendeel gold voor Seat. Dat laatste merk wordt vooral in Europa verkocht.

CONI wil opheldering van Bertagnolli

De onlangs gestopte wielrenner Leonardo Bertagnolli moet zich bij het Italiaans olympisch comité CONI melden. De Italiaan zegt in het rapport over Lance Armstrong dat hij en enkele van zijn oud-ploeggenoten, onder wie Roman Kreuziger en Franco Pellizotti, toestemming van Liquigas hadden om met arts Michele Ferrari te werken.

Volgens Bertagnolli trainde hij voor twaalfduizend euro per jaar bij Ferrari, die eerder onder meer Armstrong bijstond. Zijn voormalige teambaas Roberto Amadio legde hem geen strobreed in de weg, zo zegt Bertagnolli. Hij koerste in 2007 en 2008 voor Liquigas.

De 34-jarige klimmer, de afgelopen twee jaar onder contract bij Lampre, zette deze zomer een punt achter zijn loopbaan, nadat hij was opgevallen door verdachte bloedwaarden. Het CONI heeft een schorsing van drie jaar geëist tegen de winnaar van de Clasica San Sebastian in 2007.

Liquigas spreekt de verklaring van Bertagnolli tegen. De Italiaanse ploeg stelt een strikt beleid te voeren tegen doping.

Schapendieven slaan weer toe in grensstreek

Uit een weiland in het Duitse Goch, net over de grens bij Arnhem en Nijmegen, zijn 35 schapen gestolen. De schapendieven moeten woensdagavond of donderdag hebben toegeslagen, aldus de politie in het Duitse Kleve. Woensdag werden ook al enkele tientallen schapen gestolen in Bimmen, een Duits dorp dat op de Nederlandse grens ligt.

De Duitse politie gaat er van uit dat de schapendiefstallen in Duitsland in verband staan met eerdere diefstallen in Nederland. In totaal zijn nu al ruim 600 schapen meegenomen door onbekenden, die een veewagen gebruikt moeten hebben om de dieren te transporteren.

Landbouworganisatie LTO Nederland sluit niet uit dat de dieren in Oost-Europa worden doorverkocht. De schade voor bestolen veehouders is aanzienlijk, aangezien schapen niet te verzekeren zijn.

Stewards straffen Pic voor motorwissel

Charles Pic zal de Grand Prix van Zuid-Korea vanaf de laatste startplaats aan moeten vangen. De reden hiervoor is dat bij de bolide van de Marussia-coureur de negende motor het seizoen gemonteerd moet worden.

Een Formule 1-team krijgt voor de start van ieder seizoen de beschikking over acht krachtbronnen per bolide. Voor Pic wordt dit weekend gebruikgemaakt van de negende Cosworth-motor, waardoor automatisch tien plaatsen gridstraf volgt. Omdat Marussia zich in de achterste regionen van het veld bevindt zal komende zondag, uitzonderingen daargelaten, de laatste startplaats voor Pic zijn.

WADA-preses twijfelt aan integriteit dopingjagers

Het mondiale antidopingagentschap WADA vermoedt dat dopingcontroleurs niet alles hebben gedaan om Lance Armstrong te betrappen. "Het kon jaren en jaren doorgaan onder hun neus en waarschijnlijk wisten ze er in sommige gevallen van", zei voorzitter David Howman vrijdag tegen het Nieuw-Zeelandse Livesport Radio.

In het USADA-rapport zeggen enkele oud-teamgenoten van Armstrong dat ploegleider Johan Bruyneel hen tijdig op de hoogte bracht van een controle, zodat ze sporen konden uitwissen. Armstrong heeft altijd gesteld dat hij nooit is betrapt, maar dat is volgens Howman geen criterium meer om een sporter te bestraffen.

"Hij is meer dan honderd keer getest en daar zat geen enkele positieve test bij. Er zijn wel geruchten dat er twijfelgevallen waren, maar die zijn nooit onderzocht. De mensen die hem moesten betrappen sloten mogelijk de ogen." Howman wilde niet prijsgeven welke instanties en personen hij nalatigheid verwijt.

Murray overleeft Stepanek, Tsonga verliest

Andy Murray heeft de halve finale van het Masters-toernooi in Shanghai bereikt. De Schot had het aanvankelijk nog wel lastig tegen de Tsjechische Radek Stepanek.

Murray, die de afgelopen twee edities van het toernooi won, verloor de eerste set nog met 6-4. In de tweede set ging het de US Open-winnaar stukken beter af. Hij brak de Tsjech twee keer en won zo met 6-2.

Ondanks drie breekpunten op de service van Stepanek in de beslissende set was het toch Murray die weer in de problemen kwam. Hij werd in zijn tweede opslagspel als eerste gebroken.

Toch stelde de gouden medaille-winnaar snel orde op zaken. Stepanek werd meteen teruggebroken en op 3-4 nogmaals, waardoor Murray de zege met 6-3 in de derde set binnensleepte.

Voor Jo-Wilfried Tsonga viel het doek vandaag in Shanghai. De Fransman verloor in twee sets van Tomas Berdych, die één plekje achter hem staat op de wereldranglijst. Het werd 6-3 en 7-6 (4) voor de Tsjech.

SGP beslist volgend jaar over vrouwenstandpunt

De SGP wil in de eerste helft van volgend jaar een besluit nemen over de consequenties die de partij verbindt aan de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over het vrouwenstandpunt van de orthodox-gereformeerde partij. Dat laat SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen vrijdag weten.

Het hof in Straatsburg verwierp in juli een klacht die de partij had ingediend over een arrest van de Hoge Raad, die in 2010 oordeelde dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van de kandidatenlijsten voor verkiezingen. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) liet daarop weten dat ze een reactie van de partij wil.

De SGP heeft inmiddels advies ingewonnen bij juristen en een externe deskundige. De partij wil onder meer weten 'op welke wijze gevolg zou kunnen worden gegeven aan het arrest van de Hoge Raad zonder inbreuk te maken op de grondrechten van de leden van de SGP'. Ook binnen de partij wordt over het onderwerp gepraat.

"Zodra wij meer weten over het advies en de daaraan te verbinden gevolgen, zullen wij de minister daarvan in kennis stellen", aldus Van Leeuwen. Naar verwachting is dat halverwege volgende maand of begin december. De partij streeft ernaar uiterlijk in de eerste helft van volgend jaar conclusies te trekken uit het advies.

D66 en PvdA vroegen eerder al wat het kabinet gaat doen om ervoor te zorgen dat de partij vrouwen niet langer uitsluit. Spies zei toen dat het in eerste instantie aan de partij is om actie te ondernemen, maar zich te beraden op maatregelen die zij kan nemen voor het geval de SGP dat niet doet. In het uiterste geval kan de partij zijn rijkssubside kwijtraken.


SGP beslist volgend jaar over vrouwenstandpunt (Foto: Novum)

PSV claimt schade Toivonen bij FIFA

PSV moet het mogelijk een kleine zes maanden stellen zonder Ola Toivonen. De 26-jarige aanvallende middenvelder heeft een van zijn hamstringpezen afgescheurd en wordt op korte termijn geopereerd, meldt de Brabantse club vrijdag. Toivonen raakte deze week geblesseerd op de training van de nationale ploeg van Zweden.

PSV ging er aanvankelijk van uit dat het Toivonen zo'n zes weken zou moeten missen, maar onderzoek heeft uitgewezen dat hij langer uit de running is. "Voor een optimaal herstel van deze weinig voorkomende blessure, is een operatie noodzakelijk", aldus de Eindhovenaren.

Toivonen, die bezig is aan zijn vijfde seizoen bij PSV, is een belangrijke kracht in de ploeg van trainer Dick Advocaat. Hij scoorde dit seizoen drie keer in zeven Eredivisieduels.

De Eindhovenaren hebben daarom besloten om een claim in te dienen bij het schadefonds van de FIFA dat opgezet is om clubs te compenseren voor spelers die tijdens een interlandperiode een blessure oplopen. Via dit fonds kan een club maximaal één jaar salaris voor een speler opstrijken, uitgezonderd de eerste vier weken die voor eigen risico van de club blijven. In het geval van Toivonen zou PSV enkele tonnen kunnen claimen mocht de Zweed lang uit de roulatie blijken te zijn.


PSV mogelijk halfjaar zonder Toivonen (Foto: Novum)

Ouders belangrijker in onderwijs dan school

De vrije opvoeding is tegenwoordig helemaal hip. Of het nu is omdat ze een indigokind hebben, omdat ze geloven dat gezag slecht is, of omdat de Viva het zegt, de moderne ouder laat z'n kind zoveel mogelijk ruimte. Nieuw onderzoek legt echter een bom onder dit concept.

Onderzoekers van een aantal samenwerkende universiteiten hebben namelijk ontdekt dat de rol van de ouders belangrijker is dan de rol van de school, als het gaat om academische prestaties. En je kind zoveel mogelijk aan zichzelf overlaten past daar niet in, zegt Toby Parcel, van NC State University: "Onze studie toont dat ouders zich ervan bewust moeten zijn hoe belangrijk ze zijn, en dat ze tijd moeten steken in hun kinderen - kijken of ze huiswerk hebben gemaakt, schoolactiviteiten bezoeken en kinderen duidelijk maken dat school belangrijk is."

De onderzoekers keken naar hoe "familie sociaal kapitaal" (Eng.: 'family social capital'), oftewel de relatie tussen kinderen en ouders, en "school sociaal kapitaal" (Eng.: 'school social capital'), in grote lijnen te beschrijven als de mate waarin scholen goed onderwijs kunnen bieden.

Ze ontdekten dat kinderen met een hoog familie sociaal kapitaal en laag school sociaal kapitaal beter presteerden dan leerlingen met laag familie sociaal kapitaal en hoog school sociaal kapitaal. “Met andere woorden, terwijl zowel school als familie belangrijk zijn, is de rol van de familie sterker wanneer het gaat om academisch succes", zo zegt Parcel.

WRC 3 racet de winkels in

Milestone, de grootste Italiaanse ontwikkelaar en uitgever van games voor consoles en pc en gespecialiseerd in racegames, maakt bekend dat WRC 3 - FIA World Rally Championship nu in de winkels ligt.

In WRC 3 wordt radicaal gebroken met eerdere games uit de serie en wordt gebruikgemaakt van een nieuwe, in-house ontwikkelde engine. De game bestaat uit diverse modi, waaronder Road to Glory, de opnieuw ontworpen carrièremodus, WRC Experience waarbij spelers in de schoenen staan van een professionele rallycoureur en WRC Online, de multiplayermodus. De game bevat alle races van het seizoen 2012 van het Wereldkampioenschap Rally, inclusief alle teams en coureurs. 

Iedere WRC 3-speler kan bovendien door de exclusieve DLC racen in de Road to Glory-modus met de legendarische Mini Cooper S die in 1964 de Rally van Monte Carlo wist te winnen. De DLC is voor €1,99 verkrijgbaar via het PlayStation Network of voor 160 Microsoft Points via Xbox LIVE.

"WRC 3 betekent een complete reboot voor Milestone en is de eerste in een nieuwe serie games in de WRC-wereld. We hebben zoveel mogelijk features waar om is gevraagd aan de game toegevoegd en samengewerkt met de coureurs en teams om de beste WRC-ervaring ooit te creëren", zegt Luisa Bixio, Marketing en Sales Manager. "Maar dit is pas het begin", voegt Bixio daaraan toe. "We bereiden fantastische nieuwe DLC voor welke in de komende weken aangekondigd zullen worden, met nieuwe en exclusieve verrassingen voor de fans".

WRC 3 - FIA World Rally Championship is vanaf vandaag verkrijgbaar voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Vanaf 26 oktober komt de game voor  PlayStation Vita en wordt het beschikbaar gesteld via de PlayStation Store.

Defensieheli's mogen laagvliegen boven natuur

Defensie mag met helikopters laagvliegen boven beschermde natuur in de militaire laagvlieggebieden. De krijgsmacht heeft hiervoor een vergunning gekregen omdat ecologisch onderzoek uitwees dat er geen negatieve effecten zijn voor de natuur. Dat laat het departement van minister Hans Hillen (CDA) vrijdag weten.

Defensie mag ieder jaar een bepaald aantal uren laagvliegen met helikopters boven kwetsbare natuur in de laagvliegzones, zoals Natura 2000-gebieden of andere beschermde natuur. Onderzoek over de periode 2003-2008 heeft uitgewezen dat de wettelijk beschermde natuurwaarden in de meeste gebieden niet achteruit is gegaan door de laag overscherende gevechtsmachines.

Voor enkele laagvlieggebieden kan niet worden uitgesloten dat de natuur niet wordt aangetast. In de vergunning is vastgelegd dat daar tijdelijk of het hele jaar niet mag worden laaggevlogen. Het gaat om de Natura 2000-gebieden Deurnsche Peel en Mariapeel, de Groote Peel, het Ketel- en Vossemeer, Uiterwaarden Waal, Voordelta en de Waddenzee.

Omdat het daarbij om relatief kleine delen gaat van de zones waar laag mag worden gevlogen, is deze beperking voor Defensie 'werkbaar'. De vergunning is afgegeven door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het departement van vicepremier Maxime Verhagen (CDA) ziet ook toe op de naleving. De vergunning voor het laagvliegen met andere militaire vliegtuigen moet nog worden afgegeven.

Publieksfilm Verhoeven op filmfestival Rome

Paul Verhoeven doet met zijn film Steekspel mee aan het International Rome Film Festival. De publieksfilm, waaraan 35 duizend mensen meewerkten, is geselecteerd voor de zevende editie van het festival, maakte producent FCCE vrijdag bekend.

De keuze voor de film over makelaarstycoon en vrouwenverslinder Remco komt voor de regisseur misschien als verrassing. In Park Magazine liet hij weten dat de nieuwe manier van film maken, met de input van een breed publiek, hem niet is bevallen.

"Er kwamen al met al een paar duizend scripts binnen", zei hij in het interview. "Er zat niet één script bij dat ik wilde verfilmen."

Kim van Kooten schreef de eerste drie minuten van het scenario van de film. Daarna werd het publiek gevraagd de volgende korte delen te schrijven. Uit alle inzendingen kozen Verhoeven en scenarist Robert Alberdingk Thijm het beste scenario uit. Het publiek heeft zelf ook een versie van de film gemaakt.

Het filmfestival van Rome gaat 9 november van start. Er gaan 59 films in wereldpremière. De verwachtingen zijn hooggespannen voor het eerste grote speelfilmdebuut van Roman Coppola, zoon van Francis Ford Coppola en broer van Sofia Coppola.

Mexicaan vermoordt trage pizzabezorger

Iedereen kent het wel: je krijgt laat op de avond trek, besluit nog een pizzaatje te bestellen, maar die klotebezorger laat op zich wachten. Voor de meeste mensen genoeg voor een passief-agressieve opmerking en het onthouden van fooi. Maar één Mexicaan zat kennelijk wel heel erg verlegen om zijn snack: hij martelde en doodde de trage bezorger.

Diens lichaam werd maandag teruggevonden op een verlaten plek, zo'n 140 km ten oosten van Mexico City. Politieonderzoek wees al snel uit dat de jongen het laatst gezien was toen hij 's avonds laat vertrok om nog een bestelling te gaan leveren. De politie kreeg een huiszoekingsbevel voor het adres van de bestelling. Ze hoefden zich niet lang af te vragen of ze op de juiste plek waren: de motor van de bezorger stond nog binnen.

De 22-jarige klant werd eerst agressief en sloeg een agent, maar al snel bekende hij. Hij had de bezorger vijf uur lang opgesloten en gemarteld, naar eigen zeggen met behulp van zijn vriendin. Toen de bezorger probeerde te vluchten werd hij neergestoken door zijn kwelgeest. Vervolgens dumpte hij het lijk.

Waarom de Mexicaan dacht dat hij de pizzabezorger sneller zou kunnen laten werken door hem op te sluiten, is niet bekend.

Cancellara twijfelt over samenwerking met Bruyneel

Fabian Cancellara twijfelt of hij nog onder ploegleider Johan Bruyneel wil fietsen bij RadioShack-Nissan. De Zwitser zegt dat in een reactie op het dopingrapport van Usada over Lance Armstrong, de voormalige pupil van Bruyneel. "Zijn naam valt 129 keer in tweehonderd pagina's. Ik weet niet of ik nog met Johan kan samenwerken", laat Cancellara weten aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De oud-winnaar van onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix heeft het dossier nog niet gelezen, maar is dat op korte termijn wel van plan. "Ik wil weten wat er is gebeurd. Maar ik weet niet wat de toekomst brengt. Noch voor Bruyneel, noch voor de ploeg. Het ligt ook niet in mijn handen."

"Vandaag betalen renners weer de prijs voor wat er zes, zeven jaar geleden allemaal mis is gegaan. Dat is niet fair", aldus Cancellara. "Lance heeft ervoor gezorgd dat de beginjaren van mijn carrière weggegooide jaren zijn. Ik hoop dat we die periode eindelijk achter ons zullen kunnen laten. Het zal niet meteen gebeuren, er is tijd voor nodig."

De 31-jarige Cancellara benadrukt dat Armstrong nu niets meer met RadioShack te maken heeft. "Lance was blijkbaar een systematische dopingzondaar. Hij dopeerde op een schaal die het wielrennen nooit eerder gezien heeft gezien. Hij heeft heel erg veel kapotgemaakt. Ik hoop nu dat Armstrong de laatste van de Mohikanen was."


Cancellara twijfelt over samenwerking met Bruyneel (Foto: Novum)

Qatar bereid WK naar winter te verplaatsen

Qatar is bereid het wereldkampioenschap voetbal van 2022 naar de winter te verplaatsen als de clubs en wereldvoetbalbond FIFA hierover een akkoord sluiten. Dit meldt Nasser El-Khater, marketingdirecteur en een van de hoogste bazen in het organisatiecomité Qatar 2022, in Londen waar 's werelds grootste voetbalcongres 'Leaders in Football' gehouden wordt.

"We hebben een bid gedaan voor een WK in de zomer, maar als de internationale voetbalgemeenschap in de komende tijd uitspreekt dat het vanwege de hitte toch onwenselijk is om het in de zomer te houden, verplaatsen wij de eindronden van het wereldkampioenschap naar december of januari."

Qatar hield al rekening met de hitte door te zorgen voor airco in de stadions. "Als het nodig is, hopen we bij extreme temperaturen met moderne technieken de verkoeling in de stadions aan te brengen. Het wordt op dit moment allemaal bestudeerd. In december zullen we eerst de ontwerpen voor de nieuwe stadions presenteren. Maar wanneer en hoe het WK ook plaats heeft in Qatar, die coolingtechniek zal er zijn."

Boete voor illegale adoptie baby Donna

De Nederlandse ouders van de illegaal geadopteerde baby Donna hebben vrijdag van de Belgische rechtbank een boete gekregen. De Vlaamse draagmoeder van het meisje en haar partner kregen naast een boete een voorwaardelijke straf. De biologische vader en zijn partner hebben geen straf gekregen, melden Belgische media.

Alle zes betrokkenen in de zaak hebben zich volgens de rechtbank in Oudenaarde schuldig gemaakt aan 'onterende behandeling'. Donna werd in 2005 in België geboren. Om het kind te baren hadden de Antwerpse biologische vader en zijn echtgenote een draagmoeder in de arm genomen. Ze werd bevrucht met het sperma van de man.

De Vlaamse draagmoeder kreeg echter ruzie met het stel en verkocht Donna via internet voor vijftienduizend euro aan een Nederlands echtpaar in Leusden. Ze vertelde het Belgische paar dat ze een miskraam had gekregen. De rechtbank in Utrecht bepaalde in 2009 al dat Donna bij haar Nederlandse pleegouders mocht blijven.

De Belgische justitie had tegen het Nederlandse stel een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een boete van 550 euro geëist. Tegen de draagmoeder en haar partner was dezelfde straf geëist. Tegen de biologische vader en zijn echtgenote was een halfjaar voorwaardelijke celstraf geëist.

Dominee Ubbergen verdacht van moord

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 55-jarige dominee uit Ubbergen van moord dan wel doodslag op zijn 56-jarige levenspartner, die eveneens dominee was. Het slachtoffer is om het leven gekomen door hoofdletsel en bloedverlies, aldus een woordvoerster van het OM vrijdag.

De voorlopige hechtenis van de verdachte dominee is door de raadkamer van de rechtbank in Arnhem met 90 dagen verlengd.

Het onderzoek in de opzienbarende zaak is volgens het OM nog niet afgerond. Er moet nog uitgebreid onderzoek worden gegaan naar de geestestoestand van de verdachte en er moet nog wat technisch onderzoek worden afgerond. Het is dan ook nog niet bekend wanneer de zaak door de rechtbank in Arnhem wordt behandeld.

De 56-jarige dominee werd op 29 september dood in de woning van het stel in Ubbergen gevonden. De verdachte belde zelf de politie.

Dominee Ubbergen verdacht van moord
Dominee Ubbergen verdacht van moord (Foto: ANP)

Haller klopt Petacchi en Viviani in Beijing

Marco Haller heeft de vierde etappe in de Ronde van Beijing gewonnen. De 21-jarige Oostenrijker van Katusha was vrijdag na 165,5 kilometer de snelste in de sprint. Hij hield de Italiaan Alessandro Petacchi van Lampre bijna een fietslengte achter zich bij het Changping-stadion. Liquigas-coureur Elia Viviani finishte als derde.

Tony Martin maakte deel uit van het peloton en blijft in het bezit van de leiderstrui. De Duitser heeft een voorsprong van veertig seconden op de Italiaan Francesco Gavazzi. Zaterdag wordt de laatste etappe verreden in de Ronde van Beijing.

Lindsay Lohan trekt coke-uitspraak in

Lindsay Lohan neemt haar uitspraken over drugsgebruik van haar moeder terug. De actrice zegt nu dat haar moeder woensdagochtend, toen de twee ruzie hadden, niet onder invloed was van cocaïne. Eerder had ze tegenover haar vader het tegenovergestelde beweerd.

"Ze is verslaafd aan cocaïne", zei Lohan, die de hulp van haar vader inriep na de uit de hand gelopen ruzie. De actrice krabbelt nu echter terug. "Ik heb mijn vader een kwetsende leugen verteld over mijn moeder. Ze had geen cocaïne gebruikt."

Volgens Lindsay heeft haar vader haar vertrouwen beschaamd door een aantal van hun telefoongesprekken, waarin de actrice sprak over het cokegebruik, door te spelen naar de media. Ze zegt nu voorgoed klaar te zijn met hem. "Hij weet niet wat het inhoudt om een vader te zijn", vertelt Lindsay aan entertainmentsite TMZ. "Hij wil geen vader zijn."

Lindsay en haar moeder Dina maakten naar verluidt ruzie over geld. De actrice zegt dat ze haar moeder veertigduizend dollar leende. Toen ze vroeg wanneer ze het geld terugkreeg, zou Dina door het lint zijn gegaan.

Nobelprijs voor de vrede voor EU

De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar naar de Europese Unie. Dat heeft het Nobelcomité in Oslo vrijdag bekendgemaakt. Eerder was al door de Noorse zender NRK 'gelekt' dat de EU met de vredesprijs 2012 werd onderscheiden. De beslissing van het Nobelcomité was unaniem.

De EU en haar voorlopers hebben gedurende meer dan zestig jaar bijgedragen aan vrede en verzoening, democratie en mensenrechten in Europa, zegt het Nobelcomité.

In de jaren tussen de wereldoorlogen zijn ook verschillende personen onderscheiden die zich inspanden voor verzoening tussen Duitsland en Frankrijk, merkt het Nobelcomité op. Dat een oorlog tussen deze twee landen nu ondenkbaar is, toont volgens het comité aan dat 'door gerichte inspanningen en het opbouwen van wederzijds vertrouwen, historische vijanden hechte partners kunnen worden'.

Nu de unie met ernstige economische problemen en maatschappelijke onrust kampt, wil het Nobelcomité de aandacht vestigen op wat het als het belangrijkste succes van de EU beschouwt: "De succesvolle strijd voor vrede en verzoening en voor democratie en mensenrechten." De stabiliserende rol van de EU heeft volgens het comité geholpen Europa 'om te vormen van een continent van oorlog in een continent van vrede'.

Het werk van de EU vertegenwoordigt 'broederschap van landen' en is een vorm van de 'vredescongressen' waaraan Alfred Nobel in zijn testament refereerde als criteria om de door hem ingestelde prijs toe te kennen, zegt het Nobelcomité.


Nobelprijs voor de vrede voor EU (Foto: Novum)

Indringer Miley Cyrus veroordeeld

De man die vorige maand het huis van Miley Cyrus probeerde binnen te dringen is schuldig bevonden aan huisvredebreuk. Jason Luis Rivera hoort vrijdag welke straf hij krijgt.

De 40-jarige Rivera zit vast sinds 8 september, toen hij werd opgepakt omdat hij het huis van Cyrus wilde binnenkomen. Volgens de politie had de man een schaar bij zich.

Rivera vertelde de politie dat hij een bekende was van de 19-jarige zangeres. Cyrus was niet thuis tijdens het incident.

Stuart Black en City Interactive uit elkaar

Gameontwikkelaar Stuart Black en gamebedrijf City Interactive zijn met onenigheid uit elkaar gegaan. Zij werkten samen aan een nieuw schietspel, maar werden het niet eens over de aard van de game. Dat heeft City Interactive bevestigd tegenover het gameweblog VG247. Het bedrijf gaat nu in zee met filmschrijver Mark Bristol.

"Na verschillende tests besloten we het roer om te gooien en te kiezen voor een andere aanpak van het verhaal, de personages en de manier waarop de game gespeeld wordt", zei een vertegenwoordiger van City Interactive tegen het weblog. Hierop besloot Black op te stappen.

Black bouwde naam op met het schietspel Black uit 2006, maar kon met de spirituele opvolger Bodycount uit 2011 de verwachtingen niet waarmaken. Mark Bristol werkte onder meer aan het storyboard van de films Memento en The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe.


Stuart Black en City Interactive uit elkaar (Foto: Novum)

Dieven knallen tegen boom bij achtervolging

Twee dieven zijn donderdagnacht in Oss gewond geraakt bij een achtervolging door de politie. De mannen, die in een gestolen auto reden, sloegen op de vlucht toen de politie ze aan de kant wilde zetten. Bij de achtervolging raakte de politieauto het voertuig, waarna de auto tegen een boom botste. Dat blijkt uit de woorden van een politiewoordvoerder.

Het tweetal is met nog onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De mannen zijn aangehouden.

Later die nacht vond overigens een tweede achtervolging plaats in Brabant. Het ging om drie mannen in een verdachte auto in Eindhoven. De auto kon op de Ekkersrijt tot stilstand worden gedwongen. In de kofferbak werden bivakmutsen aangetroffen. Of er een relatie is met de achtervolging in Oss, is niet duidelijk.

Vanwege de betrokkenheid van de agenten bij de botsing wordt het politieonderzoek naar de zaak uitgevoerd door een naburig korps.

Crisis in Groningse PvdA

De PvdA-fractie in de Groningse gemeenteraad heeft op een afdelingsvergadering geëist dat wethouder Frank de Vries en fractievoorzitter Arjan de Rooij opstappen. Beide PvdA'ers hebben hierop besloten hun functie binnen de partij neer te leggen. Dat meldt de PvdA Groningen.

De motie die tijdens de ledenvergadering werd ingediend kreeg een kleine meerderheid. Het rommelt al langer in de PvdA-fractie in Groningen. Het college van burgemeesters en wethouders viel twee weken geleden, waarna een richtingenstrijd losbarstte bij de sociaaldemocraten.

Johan Remkes (VVD) en Jacques Tichelaar (PvdA) werden woensdag als informateurs aangesteld. Ze moeten een nieuw college van PvdA, VVD, SP, D66 en CDA vormen.

Demissionair wethouder De Vries zei donderdagnacht dat de PvdA zich terugtrekt uit de onderhandelingen, maar het is onduidelijk of de gemeenteraadsfractie en het afdelingsbestuur van de PvdA dezelfde conclusie trekken. Ze komen vrijdag bij elkaar om de situatie te bespreken, meldt RTV Noord.

'L.L. Sanchez ontving geen doping'

Rabobank-renner Luis Leon Sanchez ontkent in 2007, in dienst van Caisse d'Epargne, doping te hebben gebruikt. De Spanjaard reageert daarmee op uitlatingen van Volodimir Bileka in het rapport over Lance Armstrong.

De Oekraïense voormalig wielrenner verklaarde dat verschillende coureurs, onder wie Sanchez, destijds in Sankt Moritz werden getraind door arts Michele Ferrari. De Italiaan zou verboden middelen hebben verschaft.

"De bewering van Bileka dat Luis Leon Sanchez in 2007 in Sankt Moritz trainde klopt", laat Rabobank weten op Twitter. "Zijn toenmalige ploeg Caisse d'Epargne trainde in 2007 met Ferrari. Sanchez verklaart geen doping noch dopingadviezen te hebben ontvangen."

De 28-jarige Sanchez won dit jaar onder meer een touretappe en de Clasica San Sebastian. Hij verlengde zijn contract bij de Nederlandse ploeg tot eind 2015.


'Luis Leon Sanchez ontving geen doping' (Foto: Novum)

Darkstalkers-reeks wordt vernieuwd

Twee spellen uit de vechtreeks Darkstalkers worden grafisch verbeterd en opnieuw uitgegeven. Het gaat hier om Night Warriors: Darkstalkers Revenge en Darkstalkers 3. Uitgever Capcom bundelt de spellen onder de naam Darkstalkers Resurrection. De bundel is begin volgend jaar te downloaden voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Naast de verbeterde HD-beelden wordt de game uitgebreid met de mogelijkheid om online te vechten tegen andere spelers. Ook kunnen gevechten worden opgenomen en gedeeld met vrienden en is het spel voorzien van uitgebreide uitleg voor beginnende spelers.

De Darkstalkers-reeks begon in 1994 met Darkstalkers: The Night Warriors voor arcadekasten. Twee jaar later werd de game uitgegeven voor de eerste PlayStation. Darkstalkers Chronicle: The Chaos Tower voor PSP was het laatste spel dat in Europa, in 2005, op de markt verscheen.


Darkstalkers-reeks wordt vernieuwd (Foto: Novum)

De nieuwe content van Farming Simulator 2013

De makers van Farming Simulator 2013 willen graag pronken met de nieuwe functies die ze hebben toegevoegd ten opzichte van het vorige deel. In een voorgaand nieuwsbericht werden alle schijnende John Deere-bolides al getoond. Vandaag komen er een heel stuk nieuwe functie bij.

Zo is de wereldmap een stuk groter en zijn er veel meer locaties om je goederen te verkopen of nieuwe gebruiksvoorwerpen te kopen. Ook heeft deze map veel meer stukken land om je eigen boerderij uit te breiden met bijvoorbeeld windturbines en broeikassen. Ook zijn er nieuwe dieren om bij te houden en zijn er vele merken toegevoegd aan de mogelijkheden om je boerderij bij te houden.

Bekijk de begeleidende trailer hieronder.

Steeds meer medicijnen niet leverbaar

Het aantal medicijnen dat niet meer leverbaar is, is de afgelopen jaren fors toegenomen. "In 2004 waren het er 91, in 2011 waren het er 242. Een verontrustende stijging", zei een woordvoerder van apothekersorganisatie KNMP vrijdag naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

Het gaat vooral om medicijnen voor relatief kleine groepen patiënten. "Bepaalde antikankermedicijnen bijvoorbeeld en antipsychotica. Ook rustgevende medicijnen die worden toegediend bij euthanasie, zijn moeilijk leverbaar."

De tekorten worden veroorzaakt door problemen met de grondstoffenaanvoer, maar ook geld speelt een rol. Het is minder aantrekkelijk om medicijnen te produceren voor relatief kleine groepen patiënten.

Davids wordt speler-coach bij Barnet FC

Edgar Davids gaat als speler-coach aan de slag bij Barnet FC. Dat meldt de Londense club, die uitkomt op het vierde profniveau in Engeland, donderdagavond op zijn website. De 39-jarige Davids, die de trainersfunctie gaat delen met Mark Robson, hoopt binnen enkele weken wedstrijdfit te zijn.

"Ik ben blij dat ik hier mijn mogelijkheden kan ontdekken en tegelijkertijd mijn kennis en ervaring kan delen met Barnet", laat de 74-voudig international weten. "Ik kijk uit naar de uitdaging die voor ons ligt." Barnet staat na elf speelrondes met slechts drie punten op de 24e en laatste plaats in de League Two.

Voor de voormalig middenvelder van onder meer Ajax, AC Milan, Juventus, Barcelona en Internazionale is het zijn eerste trainersklus. Wel liep hij enige tijd stage in de jeugdopleiding van Ajax. Daar moest hij echter vertrekken toen het vermoeden ontstond dat hij achter de beoogde aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur zat.

Barnet is na Tottenham Hotspur en Crystal Palace de derde Engelse club waar Davids onder contract staat. Hij komt onder anderen de Nederlandse spits Collins John tegen. De tweevoudig international is sinds enkele weken actief bij Barnet.

PvdA: rente voor rood staan veel te hoog

De PvdA vindt dat banken wel wat minder rente mogen vragen voor rood staan. Nu is het wettelijk maximum 15 procent, maar volgens Tweede Kamerlid Henk Nijboer kunnen banken wel met een paar procentpunt minder uit de voeten. Nijboer bevestigde vrijdag berichtgeving in het AD hierover.

Volgens Nijboer is in Duitsland onderzocht dat banken ook wel toekunnen met een maximum van 10 procent. Daarnaast denkt het Kamerlid dat een flink aantal banken dicht tegen het maximum aanschurkt of dat zelfs overschrijdt.

Nijboer heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister van Financiën Jan Kees de Jager, zodat deze de kwestie eens extra onder de loep neemt.

Trekdier van Intertoys onveilig

Een houten trekdier van Intertoys is onveilig. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Bij een controle is gebleken dat de houten rode bal van het product kan loslaten. Als kinderen deze bal inslikken ontstaat verstikkingsgevaar.

Mensen die in het bezit zijn van het houten trekdier wordt verzocht het product onmiddellijk buiten het bereik van kinderen te plaatsen. Intertoys geeft het aankoopbedrag terug als het trekdier wordt ingeleverd.


Trekdier van Intertoys onveilig (Foto: Novum)

Robben lijkt ook duel met Roemenië te missen

Arjen Robben lijkt ook het WK-kwalificatieduel tegen Roemenië van dinsdag te moeten missen. De 28-jarige aanvaller had donderdag mee willen doen in een oefenwedstrijd van Bayern München tegen SpVgg Unterhaching, maar het treffen kwam te vroeg, meldt de Duitse club. Robben heeft nog te veel last van een spier in zijn bovenbeen.

De Groninger kwam op 25 september voor het laatst in actie. Omdat zijn herstel voorspoedig verloopt, had bondscoach Louis van Gaal hem graag aan de selectie willen toevoegen voor de ontmoeting met de Roemenen, dinsdag in Bukarest. Oranje speelt vrijdagavond in de Kuip in Rotterdam eerst tegen Andorra.


Robben lijkt ook duel met Roemenië te missen (Foto: Novum)

Del Toro wil Valve voor inSANE

In een interview met Kotaku op de Comic-Con in New York geeft regisseur Del Toro aan dat hij zoekt naar een ontwikkelaar voor zijn gameproject inSANE, nadat zijn project bij THQ gestopt is na de financiële problemen van de uitgever.

Op de vraag wie zijn droomontwikkelaar is voor zijn inSANE-trilogie, geeft Del Toro aan dat hij groot fan is van Valve. Zo erg fan dat hij Valve heeft gevraagd of Ellen McLain, de stemactrice van GLaDOS in zijn laatste film Pacific Rim de stem van de AI in de film te doen.

De inSANE-trilogy zou eerder door ontwikkelstudio Volition Inc worden gemaakt, maar door financiële problemen heeft uitgever THQ de stekker uit het project getrokken. Del Toro heeft de rechten teruggekregen, zodat hij nu zelf op zoek kan naar een andere geinteresseerde uitgever.

Del Toro

Nelly: ik wist niets van drugs in toerbus

Nelly wast zijn handen in onschuld. De rapper zegt niets te weten van de drugs die door de politie werden aangetroffen in zijn toerbus. Ook dat er een vuurwapen aan boord van de bus was, was hem onbekend. Nelly ging vrijuit, maar een ander persoon werd opgepakt.

"Ik heb begrepen dat een van mijn medewerkers de ongelukkige beslissing heeft genomen om verboden materialen mee te nemen in de toerbus, waardoor hij is gearresteerd", zegt Nelly in een reactie tegen entertainmentsite TMZ. "Noch ik, noch anderen in de bus wisten dat hij deze spullen in de bus had verstopt", gaat Nelly verder. "Alleen tegen deze persoon is proces-verbaal opgemaakt."

De drugs werden gevonden bij een controle in Texas, vlak bij de Mexicaanse grens. Agenten troffen onder meer 36 zakjes heroïne en een wapen aan. Een van de zeven inzittenden van de bus, waarin ook Nelly zat, gaf toe dat de spullen van hem waren.

Onderweg vechten met PS Vita

Capcom heeft video's en screenshots van Street Fighter X Tekken voor PlayStation Vita uitgegeven tijdens de Comic-Con in New York.

De PlayStation Vita-versie van Street Fighter X Tekken bevat 55 speelbare personages. Er is ondersteuning voor cross-platform met de PlayStation 3 en je deelt ook gegevens tussen de apparaten. De touchscreen en aanraakgevoelige achterkant van de handheld worden gebruikt om te vechten. Daarnaast er is augmented reality, Near-functies om makkelijk met mensen in je buurt te knokken, gratis alternatieve kostuums en nog veel meer.

Street Fighter X Tekken komt 25 oktober uit op PlayStation Vita. De versies voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc zijn al een tijdje in de winkel, vorige maand kwam de iOS-versie uit.

Street Fighter x Tekken

Street Fighter x Tekken

Street Fighter x Tekken

Street Fighter x Tekken

Street Fighter x Tekken

Negen op tien staan dna af in Vaatstra-onderzoek

Van de mannen die zijn uitgenodigd om dna af te staan in het verwantschapsonderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra heeft 89 procent dna afgestaan. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De mannen konden tot donderdag hun dna af laten nemen.

In Zwaagwesteinde, het geboortedorp van Vaatstra, was de opkomst het hoogst. Daar kwam 96 procent opdagen. De bereidheid om mee te werken was volgens politie en justitie groot.

Justitie hoopt met verwantschapsonderzoek te stuiten op dna van familie van de dader. In totaal waren daarvoor 8080 mannen opgeroepen. Zij woonden in 1999 in een straal van vijf kilometer rond de Friese plaats Veenklooster. Het stukje dna waarmee verwantschap kan worden vastgesteld wordt alleen van man op man doorgegeven.

Van de opgeroepen 8080 mannen bleken er 358 overleden. Honderd mensen zijn verhuisd naar het buitenland en waren dus niet in de gelegenheid dna af te staan. Nog eens driehonderd mensen zijn verhuisd naar een plaats binnen Nederland, maar buiten de drie noordelijke provincies. Van hen zijn er 69 op eigen initiatief naar Friesland gekomen om dna af te staan.

Van de overige ruim 7300 mannen hebben er ruim 6500 dna afgestaan, goed voor 89 procent. De overige mannen, ook degenen buiten de provincies, worden benaderd om alsnog dna af te staan. De politie gaat ook proberen de adressen van degenen die naar het buitenland zijn verhuisd te achterhalen.

Uitslag tweede vrije training Zuid-Korea

Sebastian Vettel heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Zuid-Korea de snelste tijd op de klokken gezet. De Duitser was drie honderdsten sneller dan zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber. Fernando Alonso reed de derde tijd. Sergio Perez beëindigde de training voortijdig met vermoedelijk motorproblemen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:38.832   33
2 M. Webber Red Bull 1:38.864 +0:00.032 33
3 F. Alonso Ferrari 1:39.160 +0:00.328 28
4 J. Button McLaren 1:39.219 +0:00.387 29
5 M. Schumacher Mercedes 1:39.330 +0:00.498 31
6 F. Massa Ferrari 1:39.422 +0:00.590 30
7 N. Rosberg Mercedes 1:39.584 +0:00.752 36
8 L. Hamilton McLaren 1:39.717 +0:00.885 25
9 N. Hülkenberg Force India 1:39.739 +0:00.907 33
10 K. Räikkönen Lotus 1:39.839 +0:01.007 26
11 R. Grosjean Lotus 1:39.957 +0:01.125 28
12 B. Senna Williams 1:40.089 +0:01.257 32
13 P. di Resta Force India 1:40.112 +0:01.280 34
14 K. Kobayashi Sauber 1:40.445 +0:01.613 28
15 S. Perez Sauber 1:40.745 +0:01.913 11
16 J. Vergne Toro Rosso 1:40.789 +0:01.957 31
17 D. Ricciardo Toro Rosso 1:40.997 +0:02.165 32
18 P. Maldonado Williams 1:41.200 +0:02.368 33
19 H. Kovalainen Caterham 1:41.602 +0:02.770 23
20 T. Glock Marussia 1:42.596 +0:03.764 28
21 C. Pic Marussia 1:43.066 +0:04.234 22
22 V. Petrov Caterham 1:43.067 +0:04.235 21
23 N. Karthikeyan HRT 1:43.869 +0:05.037 36
24 P. de la Rosa HRT 1:44.533 +0:05.701 24

Steeds meer wanbetalingen hypotheek

Het aantal huiseigenaren dat moeite heeft de hypotheekkosten te betalen, stijgt in rap tempo. Circa 72.367 woningbezitters hebben momenteel moeite om hun hypotheek te betalen, een stijging van bijna 10.000 sinds de start van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR), die vrijdag zijn gepubliceerd.

BKR verwacht dat het aantal huiseigenaren met ernstige betalingsproblemen op de hypotheek aan het eind van dit jaar uitkomt op ongeveer 76.000, een toename van dik 20 procent. BKR-directeur Peter van den Bosch maakt zich zorgen. "Een hypotheek niet betalen, is een van de laatste dingen die je doet. Daar is waarschijnlijk al veel andere ellende aan voorafgegaan. Vlak ook de gevolgen van een gedwongen verkoop niet uit", aldus Bosch.

Steeds meer wanbetalingen hypotheek
Steeds meer wanbetalingen hypotheek (Foto: ANP)

Gestolen mobieltje voortaan op afstand geblokkeerd

Gestolen mobieltjes worden vanaf volgend jaar op afstand onbruikbaar gemaakt. Zo willen telecomproviders het aantal straatroven terugdringen, schrijft het AD vrijdag.

KPN, Vodafone en T-Mobile hebben hierover afspraken gemaakt met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Vooral jongeren met smartphones worden vaak van hun kostbare apparaatjes beroofd. De mobieltjes zijn voor straatrovers vaak gemakkelijk uit de handen te grissen en leveren veel geld op. Vorig jaar werden ongeveer 7900 mensen op straat van hun mobieltje beroofd, dit jaar zijn er bijna 4900 slachtoffers.

Alle telefoons hebben een uniek serienummer en dat kan worden gebruikt om het op afstand te blokkeren. Het unieke nummer is te vinden door op de telefoon *#06# in te toetsen. De providers raden aan dit nummer direct na aankoop te noteren.

Het is al mogelijk een simkaart op afstand te blokkeren, maar dan wordt alleen het abonnement stopgezet. Om weer met de telefoon te kunnen bellen hoeft de dief er alleen een nieuwe simkaart in te doen. In België en het Verenigd Koninkrijk worden gestolen mobieltjes al langer geblokkeerd. Dat heeft daar al geleid tot een 'aanzienlijke daling' van het aantal slachtoffers, stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie in de krant.


Gestolen mobieltje voortaan op afstand geblokkeerd (Foto: Novum)

Weer controversiële seksopmerking Republikein

In de Verenigde Staten is wederom een Republikeinse politicus in opspraak geraakt na een opmerking over verkrachtingen. Nadat Todd Akin in augustus verklaarde dat vrouwen niet zwanger kunnen worden bij een verkrachting, stelde Roger Rivard nu dat 'sommige meisjes zo gemakkelijk worden verkracht'.

Hij doelde daarmee op de raad die zijn vader hem ooit gaf dat seks voor het huwelijk soms snel uit kan draaien op verkrachting. "Opeens is een jonge vrouw dan zwanger en zegt ze zelf of haar ouders dat ze eigenlijk geen seks wilde hebben. Dan is het ineens verkrachting omdat ze minderjarig is," legde Rivard uit tegenover de Milwauke Journal Sentinel.

Al veertien meningitis-doden in VS

In de Verenigde Staten zijn nu al veertien mensen overleden aan een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking, het gevolg van besmette steroïde-injecties tegen rugpijn. In totaal lopen zo'n veertienduizend Amerikanen het risico deze fungale meningitis te krijgen, zegt de federale gezondheidsdienst (CDCP). Twaalfduizend van hen zijn inmiddels achterhaald.

Tot dusverre zijn 170 mensen ziek geworden en zijn er veertien overleden. De besmettingen zijn terug te voeren tot enkele partijen verontreinigde pijnbestrijdingsmiddelen. De ampullen met het middel, methylprednisolonacetaat, zijn verontreinigd met een schimmel. Het medicijn is inmiddels teruggehaald.

Fungale meningitis is niet besmettelijk, in tegenstelling tot de virale of bacteriële vormen, die veel vaker voorkomen. De schimmelinfectie kan worden bestreden met hoge doses antifungale middelen, die doorgaans intraveneus worden toegediend in ziekenhuizen.

'Bekwaamheid Poolse truckers zelden gecontroleerd'

Door onderbezetting controleert de inspectie zelden of Oost-Europese truckers wel de papieren hebben om gevaarlijke stoffen te vervoeren. De benodigde diploma's zijn in het buitenland gewoon te koop zonder dat er iets voor hoeft te worden gedaan, meldt het televisieprogramma Zembla vrijdag.

Om gevaarlijke stoffen te vervoeren, heeft een chauffeur een zogenoemd ADR-diploma nodig. Dat document is volgens het programma niet op echtheid te controleren. Ook is er geen Europese controle op de kwaliteit van de opleidingen. Een Poolse chauffeur zegt volgens het programma dat hij naar een vriend ging, hem geld gaf en zo het diploma kreeg.

De Inspectie Leefomgeving en Transport moet controleren of bij gevaarlijke transporten voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Door onderbezetting zou minder dan een procent van alle transporten worden gecontroleerd.

Twee grote Nederlandse transportbedrijven zouden Europese regelgeving overtreden door met illegale bedrijfsconstructies de Nederlandse cao te omzeilen. Via vestigingen in het buitenland laten ze Oost-Europese chauffeurs voor een veel lager loon werken. Ook zouden de chauffeurs per kilometer krijgen uitbetaald, wat verboden is omdat ze hierdoor sneller de rij- en rusttijdenwet overtreden.

Grote chemieconcerns als Shell en Exxonmobil weigeren veel Oost-Europese truckers omdat ze hun veiligheidstests niet halen. De vervoerders zouden dat oplossen door de goederen op te laten halen door een Nederlandse chauffeur, waarna een Oost-Europese chauffeur het transport op een parkeerterrein overneemt. De chemische bedrijven treden hier niet tegen op omdat hun verantwoordelijkheid bij de poort op zou houden.


'Bekwaamheid Poolse truckers zelden gecontroleerd' (Foto: Novum)

Uitslag eerste vrije training Zuid-Korea

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Zuid-Korea. De Brit bleef Fernando Alonso drie tienden voor. Mark Webber zette de derde tijd neer, gevolgd door Felipe Massa. Sebastian Vettel maakte de top vijf compleet.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:39.148   23
2 F. Alonso Ferrari 1:39.450 +0:00.302 21
3 M. Webber Red Bull 1:39.575 +0:00.427 21
4 F. Massa Ferrari 1:39.854 +0:00.706 24
5 S. Vettel Red Bull 1:40.088 +0:00.940 21
6 M. Schumacher Mercedes 1:40.221 +0:01.073 21
7 N. Rosberg Mercedes 1:40.396 +0:01.248 24
8 R. Grosjean Lotus 1:40.422 +0:01.274 22
9 P. di Resta Force India 1:40.440 +0:01.292 19
10 J. Button McLaren 1:40.480 +0:01.332 21
11 K. Räikkönen Lotus 1:40.929 +0:01.781 14
12 P. Maldonado Williams 1:41.048 +0:01.900 25
13 J. Bianchi Force India 1:41.140 +0:01.992 21
14 K. Kobayashi Sauber 1:41.220 +0:02.072 19
15 S. Perez Sauber 1:41.514 +0:02.366 20
16 D. Ricciardo Toro Rosso 1:41.596 +0:02.448 23
17 J. Vergne Toro Rosso 1:42.021 +0:02.873 25
18 V. Bottas Williams 1:42.027 +0:02.879 23
19 H. Kovalainen Caterham 1:42.104 +0:02.956 24
20 T. Glock Marussia 1:42.175 +0:03.027 13
21 C. Pic Marussia 1:42.706 +0:03.558 22
22 G. van der Garde Caterham 1:42.820 +0:03.672 19
23 P. de la Rosa HRT 1:44.517 +0:05.369 23
24 D. Clos HRT 1:45.735 +0:06.587 22

Oranje tegen Andorra op jacht naar derde zege

Het Nederlands elftal gaat vrijdag in De Kuip tegen Andorra op jacht naar de derde zege in de WK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal begon de reeks vorige maand met overwinningen op Turkije (2-0) en Hongarije (4-1). Het nog puntloze Andorra is op papier veruit de zwakste tegenstander in groep D.

Hoewel Van Gaal zijn spelers waarschuwde voor onderschatting, kijkt de bondscoach toch ook al vooruit naar de confrontatie dinsdag in Boekarest tegen Roemenië. Zo houdt hij uit voorzorg onder anderen Robin van Persie op de bank, waardoor Klaas-Jan Huntelaar tegen Andorra zijn toch al indrukwekkende doelpuntenmoyenne in Oranje kan aanscherpen. Feyenoorder Ruben Schaken maakt op bekend terrein waarschijnlijk zijn debuut in het Nederlands elftal. Kevin Strootman draagt voor het eerst de aanvoerdersband.

Kort voor de aftrap, die om 20.30 uur is, wordt Rafael van der Vaart gehuldigd omdat hij 100 interlands heeft gespeeld.

Oranje tegen Andorra op jacht naar derde zege
Oranje tegen Andorra op jacht naar derde zege (Foto: ANP)

Evacuaties om asbestbrand Fries dorp vrijdag verder

De brandweer gaat vrijdagochtend verder met het ontruimen van huizen in het Friese dorp Bozum die door een brand besmet zijn geraakt met asbest. Donderdagavond werden al zeker tien woningen ontruimd vanwege de brand in een loods. Twee inwoners van het dorp met zo'n vierhonderd inwoners zijn naar het ziekenhuis gebracht nadat ze rook hadden ingeademd, zei een brandweerwoordvoerder op Radio 1.

De asbest is in meerdere straten neergedwarreld. Het gaat om De Havens, It Blaukeesje, It Oerd en De Pôlle. Vanaf 07.00 uur worden bewoners en huisdieren in het besmette gebied door de brandweer uit hun woning gehaald. Voordat ze het gebied verlaten worden zij en hun voertuig ontsmet, meldt de gemeente Littenseradiel, waar Bozum onder valt.

De bewoners mogen hun woning niet zelf verlaten. Ze moeten op de brandweer wachten en meenemen wat ze de komende 24 uur nodig hebben. Dat is de tijd die nodig is om het asbest op te ruimen. Tijdens het schoonmaken wordt het gebied bewaakt.

De brand in de loods waarin auto's stonden brak aan het begin van de avond door nog onbekende oorzaak uit. Rond 22.00 uur werd het sein brand meester gegeven.

Aardbeving treft oosten Indonesië

Een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter heeft vrijdag (plaatselijke tijd) de oostelijke provincie Papoea in Indonesië; getroffen. Dat meldt de US Geological Survey (USGS), die aardbevingen wereldwijd in de gaten houdt.

Het epicentrum van de beving lag ongeveer 100 kilometer ten noorden van de eilandengroep Aru. Volgens het US Pacific Tsunami Warning Center is de kans op een grote vloedgolf niet erg reëel. Wel gaf de instantie een waarschuwing voor een lokale kleine tsunami.

Aardbeving treft oosten Indonesië
Aardbeving treft oosten Indonesië (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...Gewoon herfst

Goedemorgen! Na het zonnige weer van gisteren ziet het weerbeeld er vandaag heel anders uit. Een actieve storing trekt van west naar oost over het land en zal voor flink wat regen gaan zorgen. Ik denk wel dat de meeste regen in de ochtend zal vallen en dat het in de middag langzaam droog gaat worden. Tijdens het passeren van het front wil ik een klap onweer zeker niet uitsluiten.

Vooral in het westen van het land zal de zon zich vanmiddag nog geregeld kunnen laten zien, maar in de avond neemt de kans op een bui weer toe en daarbij is er ook kans op onweer. De temperatuur loopt vanmiddag op naar ongeveer 14 graden. De wind laat ook weer van zich horen en neemt langs de kust toe tot windkracht 7, maar ook in het binnenland zal de wind goed voelbaar zijn. Voor de komende dagen kan ik weinig beterschap beloven. De zon zal zeker af en toe schijnen, maar een droge dag zit er helaas niet in.

In Scandinavië is het al flink aan het afkoelen en we zien dus dat de winter daar langzaam dichterbij aan het komen is. In de Alpen viel lokaal weer meer dan 100 mm regen, terwijl het in Zuid-Spanje weer 34 graden was.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

PaddestoelErwin Klein zag deze mooie paddenstoel in Doetinchem. Herfst!

Thundercats komen eind oktober

Een aantal maanden geleden heeft Namco Bandai Thundercats aangekondigd voor Nintendo DS. Hierna is het behoorlijk stil gebleven rondom het spel. Nu is er een trailer uitgebracht waaruit blijkt dat het spel eind oktober gaat uitkomen.

Bij de aankondiging van Thundercats in april was de verwachting nog dat de release in december zou plaatsvinden, waarna het iets later naar voren werd gehaald naar september. Aan het eind van de trailer hieronder staat echter duidelijk 30 oktober als releasedatum genoemd.

Verbruggen: "UCI niets te verwijten"

Hein Verbruggen ziet in het rapport van het USADA over Lance Armstrong het bewijs dat de internationale wielerunie UCI niets valt te verwijten. "Ik ben blij met het verslag van USADA. Er wordt gezegd dat we nooit dingen onder de tafel hebben geveegd", zegt de Nederlander, die tussen 1991 en 2005 voorzitter was van de UCI, tegen het Franse RMC Sport.

Verbruggen herkent zich niet in de veelgehoorde kritiek dat hij Armstrong vaak de hand boven het hoofd heeft gehouden. "Ik heb nooit gezegd dat Armstrong geen doping heeft gebruikt", weerlegt hij. "Het enige wat ik heb gezegd toen Floyd Landis met zijn beschuldigingen kwam, is dat hij nooit positief heeft getest. Dus hadden we ook niets te verbergen."

In de zaak tegen Armstrong ligt de bal momenteel bij de UCI. De wielerbond kan de beslissing om de Amerikaan zijn zeven tourzeges af te nemen bekrachtigen, maar heeft ook de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij het internationale sporttribunaal CAS.


Verbruggen: UCI niets te verwijten (Foto: Novum)

Doelpuntenmaker finale WK'66 overleden

Helmut Haller is op 73-jarige leeftijd overleden. De voormalig Duits international was al geruime tijd ziek. Haller deed mee aan de WK's van 1962, 1966 en 1970. In de WK-finale van 1966 tegen Engeland opende hij de score. Duitsland verloor de eindstrijd tegen het gastland na verlenging met 4-2.

Haller begon zijn profcarrière in 1957 bij Augsburg en maakte vervolgens naam bij Bologna en Juventus. Na zijn Italiaanse periode keerde hij terug naar Augsburg om daar zijn loopbaan af te sluiten. Haller kwam 33 keer uit voor de nationale ploeg en maakte daarin dertien doelpunten.

Holleeder laat vragen onbeantwoord

Willem Holleeder heeft donderdagavond tijdens zijn interview voor het tv-programma College Tour tal van vragen onbeantwoord gelaten Hij wilde niet reageren op vragen over criminele activiteiten waarvoor hij is veroordeeld, zoals de afpersing van zakenlieden, of waarvan hij momenteel wordt verdacht, zoals betrokkenheid bij liquidaties.

De 54-jarige Holleeder werd ondervraagd door studenten en door presentator Twan Huys, in een collegezaal van de universiteit van Utrecht. De bijeenkomst werd druk bezocht. Veel aanwezigen waren studenten van Stijn Franken, Holleeders advocaat. De bijeenkomst was voorzien van strenge beveiliging, bezoekers moesten hun mobiele telefoons afgeven. Pownews zond donderdagavond heimelijke, in de collegezaal gemaakte, beelden uit.

Volgens Holleeder biograaf Auke Kok, aanwezig bij de College-Touropname, wilde Holleeder wel een paar vragen over zichzelf beantwoorden, zei hij donderdag bij Pauw en Witteman. Zo vertelde Holleeder dat hij een kerkganger is.

Over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer zei Holleeder onder meer dat hij er spijt van had. Ook vertelde hij onder meer dat Heineken en Doderer in hun geïmproviseerde cellen zaten vastgeketend voor hun eigen veiligheid; de ontvoerders waren bang dat hun slachtoffers zelfmoord zouden plegen.

Holleeder uitte zijn afkeer van journalisten, zoals hij na zijn vrijlating eerder dit jaar bij herhaling heeft gedaan. Hij voelt zich onheus bejegend door de pers.

De toon van het gesprek tussen Holleeder en zijn ondervragers was over het geheel genomen ernstig. De geïnterviewde moest wennen, maar was na verloop tijd zichtbaar op zijn gemak.

Het gesprek met Holleeder in College Tour wordt vrijdagavond uitgezonden.

Familie mishandelde inbreker vecht sepot aan

De familie van de inbreker die in november in Amsterdam door een 44-jarige man uit Oostzaan in coma werd geslagen is verontwaardigd dat justitie vier andere betrokkenen niet vervolgt. Hun advocaat Richard Korver start zogeheten een artikel 12-procedure, waarmee justitie door het hof gedwongen kan worden tot vervolging.

De man uit Oostzaan, een voormalig particulier beveiliger, was op de bewuste avond met vier anderen aan het posten bij het sportcomplex aan het IJsbaanpad omdat daar meerdere keren was ingebroken. Toen de inbreker werd betrapt werd hij zwaar mishandeld. De man is volgens Korver nog altijd niet bij bewustzijn.

Justitie maakte donderdag bekend dat alleen de man uit Oostzaan wordt vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de 50-jarige Hoofddorper zwaar mishandeld. De zaken tegen de andere verdachten zijn geseponeerd, omdat van twee van hen niet is vast komen te staan dat ze geweld hebben gebruikt en het geweld van de andere twee geoorloofd was.

Het gerechtshof in Amsterdam moet nu onderzoeken of de beslissing tot niet-vervolging terecht is genomen.

La Toya Jackson dreigt met rechtszaak tegen blad

La Toya Jackson dreigt Vanity Fair voor de rechter te slepen. De zus van Michael Jackson is boos op het Amerikaanse tijdschrift, omdat het beweerde dat ze vlak na de dood van de zanger zijn huis heeft geplunderd.

La Toya laat in een brief aan het blad weten dat het artikel Estate of Siege 'vol staat met onjuiste feiten, valse beweringen en lasterlijke insinuaties'. Ze eist een rectificatie. Als Vanity Fair weigert, stapt ze naar de rechter, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

In het stuk stond dat La Toya slechts enkele uren na de dood van de King of Pop haar slag sloeg in zijn huis. Ze zou aan de haal zijn gegaan met plastic tassen vol geld.

Geen vijfde Afrikaanse eretitel Eto'o

Viervoudig winnaar Samuel Eto'o is geen kandidaat voor de titel Afrikaans voetballer van het jaar. De Kameroener van Anzhi Makhachkala staat niet op de shortlist van 34 kandidaten van de Afrikaanse voetbalbond CAF. Titelverdediger Yaya Touré van Manchester City en tweevoudig winnaar Didier Drogba (Shanghai Shenhua) zijn wel genomineerd. De winnaar wordt op 20 december bekendgemaakt.

De Engelse Premier League is met tien spelers hofleverancier voor de shortlist. Met Cheick Tioté, Demba Ba en Papiss Demba Cissé neemt Newcastle United alleen al drie spelers voor zijn rekening. Acht genomineerden spelen in Frankrijk. Spanje, Italië en China hebben drie Afrikaanse toppers in de competitie, Rusland en Congo twee. Kazachstan, Turkije en Tunesië leveren alle drie een speler.

De volledige shortlist:

Abdelaziz Barrada (Getafe), Adel Taarabt (Queens Park Rangers), Alain Sibiri Traore (Lorient), Alexander Song (FC Barcelona), Andre 'Dede' Ayew (Olympique Marseille), Arouna Kone (Wigan Athletic), Aymen Abdennour (Toulouse) Bakaye Traore (AC Milan), Cheick Tioté (Newcastle United), Christopher Katongo (Henan Construction), Demba Ba (Newcastle United), Didier Drogba (Shanghai Shenhua), Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese), Emmanuel Mayuka (Southampton), Foxi Kethevoama (FC Astana), Gervinho (Arsenal), Hilaire Momi (Le Mans), John Obi Mikel (Chelsea), John Utaka (Montpellier), Kwadwo Asamoah (Juventus), Moussa Sow (Fenerbahçe), Nicolas N'koulou (Olympique Marseille), Papiss Demba Cisse (Newcastle United), Pape Moussa Konate (FC Krasnodar), Pierre-Emerick Aubameyang (Saint Etienne), Rainford Kalaba (TP Mazembe), Seydou Doumbia (CSKA Moskou), Seydou Keita (Dalian Aerbin), Sofiane Feghouli (Valencia), Stoppila Sunzu (TP Mazembe), Victor Moses (Chelsea), Yaya Touré (Manchester City), Younes Belhanda (Montpellier), Youssef Msakni (Esperance de Tunis).

Rabobank blijft wielersport voorlopig trouw

Rabobank overweegt naar aanleiding van het vernietigende rapport over Lance Armstrong vooralsnog niet om de stekker uit de wielerploeg te trekken. "Als je al zeventien jaar in de wielersport investeert, ga je niet op basis van één rapport een snel besluit nemen", zegt Heleen Crielaard, hoofd sponsoring van de bank, donderdagavond in Nieuwsuur.

Levi Leipheimer wees in het door het Amerikaanse antidopingagentschap Usada opgestelde rapport met de beschuldigende vinger naar Rabobank. De Amerikaan zou tussen 2002 en 2004 door de ploegarts aan EPO zijn geholpen. "Hij heeft het onder ede verklaard", weet Crielaard. "Het is niet aan ons om het rapport in twijfel te trekken."

Plannen om de onderste steen boven te krijgen heeft Rabobank niet. "Je kunt je afvragen hoeveel energie je moet stoppen in zaken die tien jaar oud zijn. Het gaat toch nooit lukken om de hele waarheid boven tafel te krijgen. Dat er in het verleden veel dingen fout zijn gegaan, zie je in het rapport."

Na de affaire rondom Michael Rasmussen, die in 2007 uit de Tour de France werd gezet vanwege leugens over zijn verblijfplaats in de maanden daarvoor, stelde Rabobank al een intern onderzoek in. Daaruit is niets gebleken over dopinggebruik, laat Crielaard weten. "Maar het was ook geen onderzoek naar doping. Het ging erover hoe we op een goede manier toezicht konden houden op de leiding van de ploeg."

Crielaard denkt dat er de afgelopen jaren veel is verbeterd. "We hebben nu meer toezicht op wat er gebeurt en blijven bij ons zero-tolerencebeleid." Toch is een vertrek uit de wielersport niet ondenkbaar. "We maken met regelmaat een afweging. Maar vandaag gaan we er zeker geen besluit over nemen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.