FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 oktober 2012

'Valve komt met een ruimte-MMO'

Valve druppelt al een tijdje video's en screenshots over wat lijkt op een game die zich in de ruimte afspeelt. Langzamerhand lekt er meer informatie uit en zijn er nu screenshots beschikbaar van een game die zich Stars of Barathrum laat noemen. Inhoudelijk is er weinig bekend over de games, maar uit een onbekende bron is naar voren gekomen dat het om een MMO gaat.

Begin dit jaar lekte er al een conceptvideo en screenshots uit van het project SOB. Nadat het een tijdje stil is geweest zijn er nu weer nieuwe beelden inclusief deze naam naar buiten gebracht. In de onderstaande video zie je alles wat nu bekend is over deze niewue IP van de makers van de Half-Life-serie.

Bekijk de beelden hieronder.

Stroetinga opent marathonseizoen met zege

Arjan Stroetinga heeft in Amsterdam de eerste wedstrijd om de KPN marathon cup gewonnen. De Fries was op de Jaap Edenbaan Gary Hekman en titelhouder Crispijn Ariens te snel af.

Eenvoudig was het niet om te winnen. De formatie van BAM werd in verlegenheid gebracht door een ontsnapping van het drietal Pieter-Jan van Eck, Ruud Aerts en Sander Kingma. Dat trio nam hondsbrutaal meer dan driekwart ronde voorsprong en dreigde het peloton een ronde te lappen. Vooraan de grote groep moest BAM alle zeilen bijzetten om de vluchters niet te laten aansluiten.

De BAM-ploeg wist de achtervolging uiteindelijk weer te niet te doen waarna Stroetinga het af kon maken. Na afloop schoof hij vooral de eer naar zijn ploeggenoten. "De jongens hebben keihard gewerkt op het moment dat we bijna op achterstand werden gezet", stelde de automonteur. "De andere ploegen keken vooral naar ons, en met z’n allen hebben we het tempo zo opgevoerd dat de vluchters niet konden aansluiten."

Danny Glover in slavenfilm Curaçao

Danny Glover gaat een belangrijke rol spelen in de Nederlands-Curaçaose film Tula the Revolt. De film gaat over de Grote Slavenopstand op Curaçao in 1795 onder leiding van Tula. De Amerikaanse acteur speelt Shinishi, een vaderfiguur die Tula bijstaat met wijze raad. Dat laten de producenten vrijdag weten.

De 66-jarige Glover is bekend van uiteenlopende films als The Color Purple, Predator 2 en de vier Lethal Weapon-films. Hij zet zich ook al jaren in voor diverse humanitaire projecten en meer recentelijk tegen de oorlog in Irak.

Eerder werd al bekend dat bekende Nederlandse acteurs als Jeroen Krabbé, Derek de Lint, Jeroen Willems en Henriëtte Tol in de film spelen. De rol van Tula is voor de Britse acteur Obi Abili, bekend van rollen in de series Kingdom, The Take en Foyle's War.

De opnames van Tula the Revolt gaan op maandag van start op Caribische eiland. De film verschijnt naar verwachting medio volgend jaar in de bioscopen, precies 150 jaar nadat dat de slavernij werd afgeschaft, in 1863.


Danny Glover in Curaçaos slavendrama (Foto: Novum)

Athene: cruciaal akkoord is er voor EU-top

Griekenland verwacht dat het nog voor de eerstvolgende EU-top op 18 en 19 oktober nieuwe bezuinigingsmaatregelen overeenkomt met zijn geldschieters. Ook zou er dan een akkoord moeten zijn tussen EU en IMF over de tijd die Athene wordt gegund om de schuldenberg af te bouwen.

Dit zegt premier Antonis Samaras in een interview dat zondag verschijnt in de krant Kathimerini. Griekenland moet nog eens 12 miljard euro bezuinigen om de volgende tranche van 31,5 miljard te krijgen uit het Europese hulpprogramma. Gesproken wordt over een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en versoepeling van het ontslagrecht.

Athene: cruciaal akkoord is er voor EU-top
Athene: cruciaal akkoord is er voor EU-top (Foto: ANP)

Engelsen zonder Walcott naar Polen

Engeland moet het dinsdag in het WK-kwalificatieduel tegen Polen stellen zonder Theo Walcott. De aanvaller liep vrijdag tijdens het treffen met San Marino een blessure op aan zijn borst na een botsing met de doelman van de tegenstander. Hij moest zich op Wembley al na tien minuten laten vervangen en bracht de nacht door in een ziekenhuis.

De 23-jarige Walcott is teruggekeerd naar zijn club Arsenal, waar hij verder wordt behandeld. Ondanks het vroege uitvallen van de pijlsnelle spits won de ploeg van bondscoach Roy Hodgson met 5-0. Engeland en Polen staan in Warschau tegenover elkaar.


Engelsen zonder Walcott naar Polen (Foto: Novum)

Van Gerwen in finale World Grand Prix

Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de finale van de World Grand Prix. In Dublin was Mighty Mike veel te sterk voor Wes Newton. De nummer zes van de wereld werd door de Nederlander aan de kant gezet met 5-1 in sets. Het is voor Van Gerwen de eerste finale op een groot PDC-toernooi. 

Newton begon sterk aan de partij met een 150-finish, daarna sloeg Van Gerwen terug met een 136-finish. Het liep naar de vijfde leg en daarin pakte Mighty Mike via dubbel-16 de winst. De tweede set ging met dezelfde cijfers naar Newton. Ook in sets drie en vier werden vijf legs gespeeld. Beide heren waren aan elkaar gewaagd, maar Van Gerwen was net iets scherper en won beide sets. 

Na de 3-1 leek Newton het op te geven, hij gooide een stuk minder en wist nog maar slechts één leg te pakken. Met een 76-finish in de zesde set maakte de Brabantse darter het af. Tegenstander in de finale zondag is Mervyn King of Brendan Dolan. 

Iran belooft flexibele opstelling bij atoomoverleg

Iran is bereid zich bij nieuwe besprekingen over het Iraanse nucleaire programma flexibel op te stellen. Dat zegde het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken zaterdag toe. Westerse landen volgen dat atoomprogramma met argusogen.

Er is Iran veel aan gelegen de in juni gestaakte overleg, met de permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland, te hervatten. De sancties die het Westen het land sindsdien oplegde trekken een zware wissel op de Iraanse economie.

Middelvinger Hitzfeld zorgt voor ophef

Voetbaltrainer Ottmar Hitzfeld heeft voor de nodige ophef gezorgd in Zwitserland. De 63-jarige bondscoach van de Zwitsers stak vrijdagavond tijdens het WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen (1-1) zijn middelvinger op, vermoedelijk richting de Spaanse scheidsrechter David Fernandez Borbalan.

Na afloop beweerde Hitzfeld in Bern dat het obscene gebaar aan zichzelf was gericht, maar daar lijkt de FIFA weinig geloof aan te hechten. De wereldvoetbalbond beraadt zich op sancties tegen de Duitser.


Middelvinger Hitzfeld zorgt voor ophef (Foto: Novum)

Endeavour maakt zijn laatste reis

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour wordt zaterdagavond (plaatselijke tijd) verwacht in het California Science Center in Los Angeles. Daar zal het uit de vaart genomen ruimteveer worden tentoongesteld.

Het uitzonderlijke vervoer was vrijdagochtend begonnen. De speciale oplegger waarop de Endeavour wordt vervoerd, rijdt niet harder dan 3 kilometer per uur. Voor het transport van het 26 meter brede ruimteveer moesten bijna 400 bomen worden gekapt. Op sommige plekken moesten met een speciale kraan elektriciteitsleidingen worden opgetild.

Endeavour maakt zijn laatste reis
Endeavour maakt zijn laatste reis (Foto: ANP)

Schouten wint eerste schaatsmarathon

Irene Schouten heeft de eerste schaatsmarathon van het seizoen gewonnen. De Noord-Hollandse schaatsster won zaterdagavond op de onoverdekte Jaap Eden-baan in Amsterdam de eerste wedstrijd voor de KPN Cup door in de eindsprint Carla Zielman en Foske Tamar van der Wal te verslaan.

Zij maakten deel uit van een kopgroep van zestien rijdsters die het peloton op een ronde achterstand zette. In de slotfase waren er opnieuw verscheidene ontsnappingspogingen, maar niemand kwam weg. Het verschil op de eindstreep was miniem. Bestudering van de finishfoto was nodig om Schouten tot winnares te kronen.

Drogba schaamt zich niet voor salaris

Didier Drogba schaamt zich bepaald niet voor het salaris dat hij dit seizoen verdient bij de Chinese club Shanghai Shenhua. De Ivoriaan, die vorig seizoen nog de Champions League won met Chelsea, strijkt er een salaris op van 250.000 euro per week. "Je krijgt wat je verdient," is zijn nuchtere commentaar.

"Ik weet het, er is veel jaloezie als het om voetbalsalarissen gaat", aldus Drogba. "De mensen denken dat je geen hersens hebt, dat je achter een bal aanloopt om doelpunten te maken en dat je daarmee miljoenen verdient. Maar ik denk dat je krijgt wat je toekomt. "Als je hard werkt, wil je goed worden beloond. Zo simpel is het. Natuurlijk, ik word prima betaald hier in China, maar in de financiële 'City' in Londen wordt nog veel meer verdiend."

Darter Kist treft Green op WK, Hendriks treft Adams

Zaterdagavond was de loting van het BDO WK darts dat begin januari wordt gehouden in het Engelse Frimley Green. Titelverdediger Christian Kist treft Robby Green. Jimmy Hendriks is gekoppeld aan Martin Adams. 

Willy van der Wiel heeft op papier ook ene zware loting. Hij treft Scott Waites. Wesley Harms lijkt in de Noor Rohit David het beste te hebben geloot. De kraker van de eerste ronde is het duel tussen de oud-wereldkampioenen Tony O'Shea en John Wolton.

Zondagavond wordt duidelijk of Gary Stone mee mag doen. Dan is de finale van de Winmau World Masters, mocht deze gewonnen worden door een nog niet geplaatste speler dan neemt hij de plaats in van Stone. 

Volledige loting

Speler Speler
Darryl Fitton Benito van der Pas
Stephen Bunting James Wilson
Alan Norris Wayne Warren
Wesley Harms Rohit David
Scott Mitchell Mark Barili
Robbie Green Christian Kist
Steve Douglas Winnaar Winmau 2012/Gary Stone
Tony O'Shea John Wolton
Richie George Dave Prins
Martin Adams Jimmy Hendriks
Gary Robson Garry Thompson
Jan Dekker Jeffrey de Graaf
Martin Atkins Jason Cullen
Ross Montgomery Paul Jenings
Geert De Vos Tony Eccles
Scott Waites Willy van der Wiel

Terreurverdachte moet kunstarm met haak inleveren

De radicaalislamitische geestelijke Abu Hamza al-Masri moet zijn New Yorkse cipiers elke avond zijn kunstarmen afstaan. De gevangenbewaarders zijn bang dat de imam de protheses als wapen wil gebruiken. Aan een van de kunstarmen zou een vervaarlijke metalen haak zijn bevestigd.

De advocaat van de geestelijke, die eigenlijk Mustafa Kamel Mustafa heet, klaagt dat zijn cliënt zonder de protheses urenlang niets kan uitrichten. Naar verwachting krijgt de gevangene binnenkort een nieuwe kunstarm, die zo is vervaardigd dat hij zeker niet als wapen kan dienen.

Abu Hamza wordt onder meer verdacht van samenzwering voor de oprichting van een terroristisch trainingskamp in de Amerikaanse staat Oregon. Groot-Brittannië leverde hem vorige week uit aan de Verenigde Staten.

Kleinste penis gezocht

Een Deense sekssite heeft een bijzondere prijsvraag uitgeschreven. De site roept mannen met een uitzonderlijk kleine penis op om een foto van hun geërecteerde geslacht op te sturen. Op die manier moet het record voor de kleinste penis ter wereld officieel worden.

Hoewel vrij weinig klein geschapen mannen trots zullen zijn op de beperkte omvang van hun jongeheer, heeft de prijsvraag wel degelijk kans van slagen. De winnaar van de wedstrijd krijgt namelijk een iPhone 5 toegestuurd en zoals iedereen weet zijn mannen met een abnormaal kleine penis bijzonder geïnteresseerd in Apple-producten.

Apple-fans kunnen een foto van hun mannelijkheid opsturen naar Forside (NSFW!).

Sportwagenfabrikant Lola verdwijnt

Sportwagenfabrikant Lola houdt op te bestaan. Het roemruchte Engelse merk stond sinds mei onder curatele en heeft geen investeerder aan weten te trekken die het merk in leven wilde houden. Hierdoor komt er een eind aan 53 jaar autosporthistorie.

Lola is vooral bekend van de activiteiten in de Formule 1, maar bouwde ook het IndyCar-chassis waarmee Arie Luyendyk in 1990 de Indianapolis 500 op zijn naam schreef. Het was niet de enige zege van het Britse merk op de heilige Amerikaanse grond, want onder meer in 1966 was Graham Hill ook al succesvol geweest op de Brickyard. Ook in andere IndyCar-races werden door de jaren heen successen geboekt.

Het in 1958 door Eric Broadley opgerichte merk richtte zich in de jaren zestig al snel op de Formule-klassen, waaronder Formule Junior, Formule 3 en Formule 2. In de Formule 1 was Lola in verschillende periodes onder eigen naam actief, maar slaagde er nimmer in om een race te winnen. Samen met Honda slaagde het in 1967 wel in de Grand Prix van Italië met coureur John Surtees. De laatste echte poging was in 1997 met Mastercard als sponsor, maar dit liep op niets uit, omdat de bolide een jaar eerder dan gepland moest debuteren.

In de sportscars was Lola met name succesvol met de T70 die eind jaren zestig, begin jaren zeventig gebruikt werd. In die tijd werd ook de Ford GT40 geïntroduceerd die met behuld van Lola ontwikkeld was. Ook in latere periodes was het bedrijf succesvol, maar het mislukte F1-project werd het merk uiteindelijk fataal, omdat het niet meer op kon boksen tegen de grote teams. De Ierse miljonair Martin Birrane wilde Lola nog nieuw leven inblazen, maar tevergeefs.

Noodbevel Amstelveen om Project X-feest

In Amstelveen is zaterdag een noodbevel afgekondigd in verband met een oproep tot een Project X-feest. "Er komt geen feest", meldt de website van de gemeente. Jongeren worden opgeroepen om niet te komen. "Komen zij toch, dan worden ze huiswaarts gestuurd."

Het noodbevel is om 19.00 uur afgekondigd. Er circuleerde een oproep om naar de wijk Middenhoven te komen. Volgens de gemeente is de oproep niet te vergelijken met die eerder in Haren. "Deze oproep heeft een lokaal karakter", stelt de gemeente.

Vorige maand liep een Project X-feest in het Groningse Haren uit de hand.

Mallya wordt gezocht in India

Force India-teambaas Vijay Mallya zal zich voorlopig niet in zijn thuisland India laten zien. De reden hiervoor is dat tegen hem een arrestatiebevel loopt vanwege financiële problemen bij zijn luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines.

Kingfisher zit diep in de schulden en werknemers, leveranciers en luchthavens hebben nog veel geld tegoed van het bedrijf. Op de meeste luchthavens mag de luchtvaartmaatschappij alleen nog maar vliegen als er direct afgerekend wordt. In één geval werd er een cheques van twee miljoen dollar uitgeschreven, maar deze kon niet verzilverd worden, waarna Kingfisher (KFA) voor de rechter in Hyderabad is gedaagd.

Het bedrijf kwam afgelopen vrijdag niet bij de rechtszaak opdagen, waarna er arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd. Dit heeft de rechtbank laten weten. "Omdat zij niet voor het gerecht zijn verschenen heeft de rechtbank NBW's (non-bailable warrants, bevelen die niet geldelijk geschikt kunnen worden, red.) uitgevaardigd tegen Kingfisher Airlines, Vijay Mallya en vier andere KFA-bestuurders."

Het is dan ook nog onduidelijk welke gevolgen dit arrestatiebevel voor de aanwezigheid van Mallya heeft tijdens de Grand Prix van India die later deze maand op het programma staat.

Meulendijks naar finale Dutch Open

Badmintonster Judith Meulendijks heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van de Dutch Open. De 34-jarige Nederlandse die haar laatste internationale toernooi speelt was in de halve eindstrijd te sterk voor de Zwitserse Nicole Schaller. Ze won in twee games. De standen waren 21-8 en 21-16.

In de finale kan ze haar landgenote Patty Stolzenbach treffen. Die neemt het later op zaterdag op tegen de Tsjechische Kristina Gavnhol, de nummer 3 van de plaatsingslijst. Ook bij de mannen is een Nederlandse finale nog mogelijk. Dicky Palyama en Eric Pang spelen beiden in de halve finales tegen een op papier mindere tegenstander.

Toeristenboot Zuid-Afrika gezonken

Bij de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad is zaterdag een toeristenboot met ruim 40 opvarenden aan boord gezonken. Dat hebben Zuid-Afrikaanse hulpdiensten laten weten.

Een Franse vrouw is omgekomen, twee opvarenden zijn nog vermist. De reddingswerkzaamheden waren enkele uren na het ongeluk nog bezig. In eerste instantie werd melding gemaakt van zeker 4 dodelijke slachtoffers.

De boot was op een excursie naar Duiker Eiland, waar onder meer zeehonden leven. Het schip was een catamaran met de naam Miroshga.

Zambia kan Afrika Cup-titel verdedigen in Zuid-Afrika

Zambia heeft via strafschoppen de Afrika Cup in 2013 bereikt. De titelhouder versloeg Oeganda op eigen veld in een lange reeks strafschoppen met 9-8. 

Zambia won de thuiswedstrijd begin vorige maand met 1-0, maar die schade wist Oeganda in de return al vlot te herstellen. Geoffrey Massa trof in de 26ste minuut doel. Daarna werd er niet meer gescoord en dus kwam het aan op strafschoppen.

Met een misser van aanvoerder Christopher Katongo begon Zambia slecht aan de reeks strafschoppen. Daarna faalde echter geen enkele speler meer in de ploeg van bondscoach Hervé Renard, tegen twee missers van Oeganda. Zambia won vorig jaar de Afrika Cup voor de eerste keer door in de finale na 120 minuten Ivoorkust vanaf 11 meter te kloppen. Toen waren er achttien strafschoppen nodig om de winnaar te bepalen. Zambia won toen met 8-7.

Met Zambia plaatsten ook Ghana en Mali zich zaterdag voor de eindronde om de Afrika Cup, die in januari 2013 in Zuid-Afrika wordt gehouden. Later vanavond komt Marokko nog in actie. Ze moeten een 2-0 achterstand goedmaken tegen Mozambique. 

Davids verliest bij debuut Barnet

Edgar Davids debuteerde bij Barnet met een nederlaag. De club die onderaan staat in League II, het vierde niveau van Engeland, verloor met 1-4 van Plymouth Argyle. Collins John begon in de basis. 

Waar Davids pas over enkele weken verwacht te kunnen spelen, mocht John direct debuteren. Na vijftien minuten echter moest hij geblesseerd afhaken. Plymouth leidde op dat moment al met 0-2. Barnet wacht door de nederlaag nog steeds op de eerste seizoenszege. De ploeg pakte dit seizoen pas drie punten uit twaalf duels. 

Turkije hekelt Syrië-beleid Veiligheidsraad

Turkije heeft zaterdag de opstelling van de VN-Veiligheidsraad tegenover Syrië in scherpe bewoordingen gehekeld. "Als we op een of twee van de permanente leden wachten (...) staat de toekomst van Syrië in de waagschaal", waarschuwde premier Recep Tayyip Erdogan.

Rusland en China, die als permanente leden van de Veiligheidsraad vetorecht bezitten, hebben resoluties die de druk op de regering in Damascus opvoeren tot dusver tegengehouden. Erdogan pleitte zaterdag voor een hervorming van de raad. Dat 'ongelijke, oneerlijke, systeem', dat de wensen van het gros van de landen niet weerspiegelt, moet volgens de Turkse premier op de schop.

Erdogan waarschuwde dat in Syrië een humanitaire ramp dreigt. Het geweld in Syrië hield zaterdag aan. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten beschoot het regeringsleger het rebellenbolwerk Homs. In de zuidelijke provincie Daraa, het noordelijke Idlib en in de metropool Aleppo zou hevig zijn gevochten.

Na de opstand tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad uitbrak zijn de betrekkingen tussen Turkije en zijn buurland verslechterd. Door de recente inslagen van Syrisch vuur op Turks grondgebied lijkt de verhouding op een dieptepunt beland.

Rusland wil bemiddelen tussen Damascus en Ankara, meldde de Syrische staatspers eerder. Minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zou een Turks-Syrisch veiligheidscomité voor ogen hebben dat de veiligheid in de grensstreek tussen beide landen moet waarborgen.


Turkije hekelt Syrië-beleid Veiligheidsraad (Foto: Novum)

Twee doden in tentje op camping Neede

Op een camping in het Gelderse Neede zijn twee mensen dood aangetroffen in een tentje. De man en de vrouw, beiden van middelbare leeftijd, zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt een woordvoerder van de politie.

De twee maakten deel uit van een motorgezelschap. Rond 15.00 uur werden ze dood in het tentje aangetroffen. Politie, ambulance en een traumahelikopter kwamen ter plaatste, maar reanimatie mocht niet baten.

Dark Age of Camelot viert zijn 11e verjaardag

Dark Age of Camelot viert deze week zijn 11-jarig bestaan en daarom wil ontwikkelaar Bioware ons trakteren op nieuwe opties binnen deze langlopende MMO.


De traktatie maakt nieuwe combinaties in classes en races mogelijk binnen de drie verschillende realms van Dark Age of Camelot. De nieuwe race en class-combinaties zijn:

Realm Albion:
Inconnu kunnen nu Minstrels worden.
Half Ogres kunnen nu Maulers worden. 

Realm Midgard:
Kobolds kunnen nu Berserkers worden.
Trolls kunnen nu Mauler worden. 

Realm Hibernia:
Lurikeens kunnen nu Blademasters worden
Firbolgs kunnen nu Maulers worden. 

''We hope you enjoy these new options and we thank you sincerely for 11 wonderful years!", aldus Bioware.


'Onvoldoende aanpak georganiseerde misdaad'

Politie en justitie ontberen capaciteit om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Er is genoeg informatie over criminele organisaties, maar onvoldoende tijd en mensen om in te grijpen. Dat blijkt uit geheime rapportages die in handen zijn van RTL Nieuws.

Uit de rapportages blijkt dat de politie en het Openbaar Ministerie niet zijn opgewassen tegen de georganiseerde misdaad. Ze waarschuwen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) voor de problemen waarmee ze kampen. Omdat Opstelten ook prioriteit wil geven aan de aanpak van overvallers, voetbalhooligans en criminele jeugdgroepen is er onvoldoende aandacht voor de georganiseerde criminaliteit.

Niet alleen worden er onvoldoende criminelen opgepakt, zij krijgen ook te lage straffen. Dit komt omdat er te weinig tijd en mensen zijn voor diepgravende onderzoeken.

Middelkoop naar tweede kwalificatieronde Moskou

Matwé Middelkoop heeft zich zaterdag geplaatst voor de tweede kwalificatieronde van het ATP-toernooi in Moskou. De 29-jarige Nederlandse tennisser was met 3-6, 6-1 en 7-5 te sterk voor de Rus Denis Matsukevitch. Middelkoop staat momenteel 289e op de wereldranglijst, 278 plaatsen hoger dan Matsukevitch.

In de tweede, van de in totaal drie, kwalificatieronden, stuit Middelkoop op Andrey Golubev. De als achtste geplaatste Kazach is de mondiale nummer 161.

SP bezorgd over veiligheid clouddiensten

De SP is bezorgd over de veiligheid van clouddiensten van internetbedrijven als Google en Apple. Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse inlichtingendiensten toegang hebben tot de informatie die zich hierop bevindt op grond van de antiterrorismewetgeving in hun land.

Volgens SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel zijn veel gebruikers en instellingen in Nederland zich hiervan niet bewust. Hij wil dat de overheid ze waarschuwt voor de risico’s.

Van Bommel en zijn fractiegenote Sharon Gesthuizen gaan vragen stellen aan de ministers Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, zei Van Bommel zaterdag.

Veel Nederlanders maken gebruik van clouddiensten. Daarop staan gegevens die in het verleden op de harde schijf van een computer werden opgeslagen.

Toch maar Theo

Niemand maakt mij wijs dat Armstrong door zijn dopinggebruik het recht heeft verworven om zoveel mediaruimte voor zijn strapatsen in beslag te nemen. Op de keper beschouwd is het gewoon een vent die genas van kanker en daarna hard bleek te kunnen fietsen, met name in Frankrijk. Om hard te kunnen fietsen deed hij verboden dingen, maar wist dat heel slinks lang verborgen te houden. Nu moet hij met de billetjes bloot, en ook dat is weer groot nieuws, na de ontelbare publicaties die er tijdens zijn wielerleven al aan hem zijn gewijd. Het lijkt erop dat de media nu verhaal gaan halen voor hun goedgelovigheid in de afgelopen jaren.

'Massa racet ook in 2013 voor Ferrari'

Felipe Massa zal ook in het Formule 1-seizoen 2013 voor Ferrari gaan racen, zo meldt het Brazilaanse Globo. Ferrari ontkent vanuit Zuid-Korea echter dat de Braziliaanse coureur komende dinsdag zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis zal gaan zetten.

Er wordt al het hele seizoen gespeculeerd wie in 2013 het stoeltje naast kopman Fernando Alonso in mag gaan nemen. Er werden onder meer de namen van Paul di Resta, Nico Hülkenberg en Sergio Perez genoemd, maar de vice-wereldkampioen van 2008 Massa lijkt toch weer de beste papieren te hebben. Een podiumplaats vorige week in Japan lijkt hier aan bijgedragen te hebben. Zelf gaat de coureur daar ook vanuit. "Ik denk dat het heel erg belangrijk voor mij is geweest, belangrijker dan wat dan ook."

Coentrão langs de kant met liesblessure

Portugal kan tegen Noord-Ierland niet beschikken over Fabio Coentrão. De linksback van Real Madrid liep in de verliespartij tegen Rusland (1-0) een liesblessure op.

Coentrãokent nog geen gelukkig seizoen. Bondscoach Paulo Bento gaf de vleugelverdediger ondanks zijn reserverol bij Real het vertrouwen voor de uitwedstrijd tegen Rusland. Aan de avond in Moskou hield Coentrão weinig mooie herinneringen over. Portugal verloor en de linksback viel na ruim een kwartier spelen uit.

Bento heeft 29-jarige Nélson van Real Betis opgeroepen als vervanger van Coentrão, meldt AS. De 24-jarige Portugees mist in elk geval de interland tegen Noord-Ierland. Het is onduidelijk hoe lang hij daadwerkelijk uit de roulatie is. Coentrãokent mede door de blessure een voorlopig teleurstellend seizoen.

De vleugelverdediger speelde dit seizoen pas één competitieduel. Coentrão was onder meer voor vier duels geschorst. De Portugees international schold in een wedstrijd tegen Getafe de scheidsrechter uit.

Finland: Israël dreigt met actie tegen hulpschip

Israël zal optreden tegen het hulpschip van pro-Palestijnse activisten dat de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook wil doorbreken. De Israëlische regering heeft Finland daarvoor gewaarschuwd, zegt het Finse ministerie van buitenlandse zaken. De Estelle voert de Finse vlag.

Finland heeft Israël dringend om zelfbeheersing en terughoudendheid gevraagd, omdat de Estelle louter burgers aan boord heeft, liet buitenlandse zaken weten. Het schip voer op 7 oktober de haven van Napels uit, met ongeveer twintig opvarenden.

Israël staat geen scheepsverkeer naar de Gazastrook toe sinds Hamas er in 2007 de macht greep. Israël hoopt naar eigen zeggen zo te voorkomen dat Hamas wapens bemachtigt.

Nadat in 2010 negen opvarenden van een Turks hulpschip waren omgekomen nadat het door Israëlische militairen was geënterd, versoepelde Jeruzalem de toegang tot Gaza. Maar de zeeblokkade bleef van kracht.

Griekenland krijgt meer geld

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelt dat de Griekse bezuinigingsoperatie vordert. Ze vindt dat Athene een 'nieuwe kans' verdient.

Merkels uitlatingen, die ze zaterdag in haar wekelijkse videoboodschap deed, duiden erop dat Duitsland meer geduld met de Griekse regering wil opbrengen dan voorheen. De regering in Athene loopt ver achter op het schema van strenge bezuinigingen en grootscheepse hervormingen dat zij aanvaardde in ruil voor Europese noodleningen. Het Internationaal Monetair Fonds bepleit twee jaar respijt voor Griekenland, en er gaan steeds meer soortgelijke stemmen op.

De Grieken vorderen volgens de Duitse bondskanselier 'stapje voor stapje'. De sanering van de overheidsfinanciën verloopt minder snel dan gehoopt, maar 'op dit punt moeten we Griekenland altijd een nieuwe kans geven'.

Merkel bezocht Athene dinsdag. Ze zei eerder dat pas tot uitstel kan worden besloten zodra de inspecteurs van de trojka verslag hebben uitgebracht. Dat rapport wordt de komende weken verwacht.

Schaken niet mee naar Roemenië

Ruben Schaken gaat maandag niet met het Nederlands elftal mee naar Boekarest voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië. De speler die tegen Andorra debuteerde kampt met knieklachten. De aanvaller heeft het trainingskamp inmiddels verlaten. Bondscoach Louis van Gaal roept vooralsnog geen vervanger op.

Nadat eerder vandaag Clasie en Elia aan de spelersgroep waren toegevoegd bestaat de selectie van Oranjes nu uit 22 spelers. Het duel met Roemenië wordt dinsdag gespeeld in een uitverkochte National Arena in Boekarest, waar om 20.00  uur Nederlandse tijd wordt afgetrapt.

Non-nieuws blijkt toch interessant

Nieuwsberichten die door internetgebruikers totaal oninteressant worden gevonden, blijken toch vaak door diezelfde mensen te worden gelezen. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek van Fok.nl.

Niet alleen klikken veel mensen op titels waarvan ze weten dat ze het bijbehorende bericht liever niet willen lezen, maar vaak nemen ze ook nog de moeite om een reactie te plaatsen waarin ze hun onvrede uiten. Daar blijft het dan niet bij, want veel van deze lezers blijven dan ook nog eens de reacties onder het bericht in de gaten houden om te zien of anderen er ook zo over denken.

De reden voor dit gedrag blijft onduidelijk. In het dagelijks leven proberen mensen meestal onplezierige ervaringen te vermijden, maar wanneer het om teksten op het internet gaat, blijkt dat niet meer op te gaan.

Fok.nl meldt dat het experiment nog lang niet ten einde is. Volgens een van de redactieleden blijft non-nieuws interessant zolang er genoeg lezers voor zijn. Op dit moment blijkt zelfs non-nieuws over non-nieuws voor veel users interessant genoeg om dergelijke berichten tot en met de laatste regel te lezen.

Handgranaat gevonden bij zoekactie Haarlem

Tijdens de zoekactie naar Lisette Vroege is in Haarlem een handgranaat gevonden. Het explosief werd rond 15.30 uur aangetroffen bij graafwerkzaamheden bij een sloot aan de Heussensstraat. Enkele woningen zijn ontruimd, meldt de politie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) komt het explosief ophalen.

Het onderzoek naar de Haarlemse vrouw die sinds 1992 wordt vermist duurt naar verwachting tot maandag. In oktober 1992 werd in het water langs de Heussensstraat een schoen van de destijds 27-jarige Lisette Vroege gevonden. Haar tennisracket was een paar dagen eerder in een groenstrook langs de sloot gevonden. Er zijn nu betere onderzoeksmiddelen dan toen, waardoor eventuele sporen nu mogelijk wel kunnen worden gevonden.

Vroege reed in juni 1992 vanaf een tennisclub in Overveen naar huis. Daar arriveerde ze ook, maar toen haar vriend een halfuur later thuiskwam was ze spoorloos. De zaak is vorig jaar opnieuw geopend.

Görges naar finale Linz

De Duitse tennisster Julia Görges heeft zich vandaag als eerste geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Linz. Görges was in Oostenrijk in de halve finale te sterk voor de Belgische Kirsten Flipkens. De nummer negentien van de wereld won in drie sets 1-6, 6-2 en 6-3.

In de finale wacht Görges waarschijnlijk een ontmoeting met de Wit-Russin Victoria Azarenka. De nummer één van de wereld speelt in de andere halve finale tegen de Roemeense Irina-Camelia Begu. Azarenka won eerder deze week van de Arantxa Rus en Begu won in de tweede ronde van Kiki Bertens.

Murray verslaat Federer in Shanghai

Andy Murray heeft de finale bereikt van het ATP-toernooi van Shanghai. De Schotse olympisch kampioen versloeg vrij eenvoudig de nummer één van de wereld, Roger Federer. Het werd 6-4 en 6-4.

Murray speelt morgen in de finale van het Shanghai Masters tegen de nummer 2 van de wereld, Novak Djokovic. De Serviër ontdeed zich eerder vandaag in twee sets van de als vierde geplaatste Tsjech Tomas Berdych. Ondanks de nederlaag blijft Federer na het weekend de nummer één van de wereld en dat is dan voor de 300ste week in zijn carrière. 

Indringer Miley Cyrus krijgt anderhalf jaar cel

De man die vorige maand het huis van Miley Cyrus probeerde binnen te komen moet achttien maanden de cel in. Jason Luis Rivera werd door een jury schuldig bevonden aan huisvredebreuk en verzet bij zijn arrestatie.

De 40-jarige Rivera zit vast sinds zijn arrestatie op 8 september. De indringer, die een schaar bij zich had, werd toen opgepakt bij het huis van Cyrus. Tegen agenten vertelde hij dat hij een bekende was van de 19-jarige zangeres.

Cyrus was niet thuis toen Rivera op haar stoep stond.

Tennisarm beperkt golfer Derksen

Robert-Jan Derksen heeft op de derde dag van de Portugese Masters niet kunnen scoren. De 38-jarige Nijmegenaar bleef steken op -1, al had dat gezien zijn spel een stuk beter moeten zijn. Derksen sloeg op hole 17 en 18 zijn bal in het water, waardoor hij eindigde met twee bogeys. Achteraf klaagde hij over zijn pijnlijke rechterelleboog, die met sporttape was vastgezet.

"Ik voelde die arm een stuk meer dan gisteren. Een paar dagen voor het Alfred Dunhill Links Championship kreeg ik er opeens last van. Niemand kan me vertellen waar het vandaan komt. Je kunt het vergelijken met een tennisarm. Wel is het zo dat wanneer zo’n blessure opeens op komt zetten, dat de kans groot is dat het ook zo weer weg is. Ik ben in ieder geval blij dat ik hier de cut heb gehaald. Daardoor heb ik vrijwel zeker mijn European Tourkaart voor volgend jaar. Nu hoef ik volgende week niet naar Australië. En heeft die arm rust, voordat ik over twee weken kwalificatie speel voor de Amerikaanse Tour." Derksen, die zich nipt wist te kwalificeren voor het finaleweekend, bivakkeert met zijn score van -1 ergens in de achterhoede. "Hopelijk gaat het morgen wat beter met mijn arm en kan ik nog wat klimmen in het klassement."

Rainbow Moon in 2013 op PlayStation Vita

Ontwikkelaar SideQuest Studios heeft bekendgemaakt dat Rainbow Moon, nu uit op PlayStation 3, in 2013 voor PlayStation Vita zal verschijnen. "De release voor de handheld van Sony komt vooral op vraag van de fans", zegt CEO Marcus Pukropski. Een Europese release van de PlayStation Vita-versie staat gepland in 2013.

"De vraag voor een port naar PlayStation Vita is al vaak aan ons gesteld en de feedback die we de laatste maanden voor onze game gekregen hebben is fantastisch," zegt Pukropski. "We zijn dan ook blij dat we deze release mogen aankondigen en hopen dat we hiermee veel fans en Vita-bezitters gelukkig maken."

Rainbow Moon

"We zijn doodop na wedstrijd in Turkije"

Roemenië verraste vrijdagavond met een nipte overwinning op bezoek bij Turkije (0-1). Bondscoach Victor Piturca hoopt zijn ploeg op te lappen voor het duel met Oranje.

Roemenië en Oranje hebben allebei negen punten uit drie wedstrijden. Piturca verwacht dat hij voor de wedstrijd in Boekarest een aantal spelers moet vervangen. "We zijn doodop na de zware uitwedstrijd tegen Turkije. We zullen snel moeten herstellen", zei de Roemeense bondscoach na de 0-1 zege op de Turken volgens het ANP.

Piturca verklaart dat hij op zijn hoede is voor de snelheid en de fysieke kracht van het Nederlands elftal. Louis van Gaal haalde voor de ontmoeting met Roemenië Jordy Clasie en Eljero Elia bij de selectie. Arjen Robben is niet op tijd fit. Bij Roemenië staat waarschijnlijk Adrian Mutu in de basis ten koste van spits Gheorge Grozav.

Grozav maakte in Istanbul het enige doelpunt, maar hij komt met een (lichte) spierblessure. Middenvelder Bogdan Stancu lijkt ook niet fit uit de strijd te zijn gekomen. Piturca neemt geen genoegen met een punt. "Ik heb gezegd dat ik in de duels met Turkije en Nederland zes punten wilde halen. De eerste drie zijn binnen."

Metro: Last Light bevat geen multiplayer bij lancering.

4A Games, de ontwikkelaar van de Metro-serie, heeft vandaag via de website van de game aangekondigd dat Metro: Last Light bij de lancering geen multiplayer zal bevatten. Het multiplayerteam is samengevoegd met het team dat achter de campaign-modus zit, zodat de focus 100 procent op de singleplayermodus ligt. 

“Throughout the development of Metro: Last Light a small, dedicated team had been working on a number of multiplayer prototypes,” aldus 4A. “After E3, we decided to fold this multiplayer team back into the main group and focus 100% of the studio’s resources on the single player campaign. As a result, Metro: Last Light will not ship with a multiplayer component."

“Fortunately, we never dedicated too many resources to the MP component beyond prototyping – it never entered full production. By making the decision when we did, we think the single player campaign will benefit as a result.”

4A zegt, in reactie op de meningen van de E3-demo, dat het publiek zeker geïnteresseerd is in de multiplayer, maar dat de fanbase de singleplayermodus het meest boeit.

“We feel this is the right decision for the game, we are gamers at the studio and really wanted to bring the world of Metro to life in a multiplayer environment. It was a decision made by us at 4A from the outset and THQ have since been supportive every step of the way, including our decision to put multiplayer on hold."

“In hindsight, it was probably a mistake to announce it when we did, but we’re an enthusiastic team and wanted to be open about what we were making. We don’t like throwing away work though, it’s a project we could potentially return to after Metro: Last Light ships.”

Metro: Last Light ligt begin 2013 in de schappen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.


Matthew White legt functie neer bij Greenedge

Matthew White heeft bekend tijdens zijn periode bij US Postal doping te hebben gebruikt. De oud-wielrenner komt met zijn biecht nadat enkele voormalig ploeggenoten zijn naam noemden in het rapport van het Usada. White heeft zijn functies bij Orica-Greenedge, waar hij ploegleider is, en de Australische wielerbond voorlopig neergelegd.

"Het doet me verdriet om toe te geven dat ik deel uitmaakte van een team waar doping een deel van de strategie uitmaakte", verklaart de 39-jarige Australiër, die in 2007 zijn profcarrière beëindigde. "Ik ben niet trots op mijn rol en bied mijn excuses aan tegenover mijn fans, de media, familie en vrienden."

White wil graag in de wielersport actief blijven, maar heeft dat niet meer in eigen hand. "Ik doe nu vrijwillig een stapje terug. Ik wacht de onderzoeken en de beslissing van mijn werkgevers Greenedge en de Australische bond rustig af." Greenedge meldt in een verklaring achter de beslissing van White te staan en de zaak nu aan de bevoegde autoriteiten over te laten.

White reed van 2001 tot en met 2003 voor US Postal. Na een uitstapje naar Lampre maakte hij in 2006 en 2007 opnieuw deel uit van de ploeg van Johan Bruyneel. Zijn voornaamste overwinningen zijn een ritzege in de Tour Down Under en eentje in de Ronde van Catalonië.

Duitser geeft ton fooi

Een 64-jarige Duitser heeft vrijdagavond ruim 1,6 miljoen euro gewonnen op een speelautomaat van Holland Casino in Enschede. De man was het casinopersoneel zo dankbaar dat hij ruim een ton fooi gaf, laat Holland Casino zaterdag weten.

De Duitser, die anoniem wil blijven, won het geld met een inzet van 7,50 euro. "De mensen zijn hier altijd ontzettend vriendelijk", verklaarde hij zijn royale fooi. "Mede door hen heb ik altijd een leuke avond als ik kom. En met anderhalf miljoen euro neem ik een prachtig bedrag mee naar huis."

Sinds de introductie in 2007 keerden de zogenoemde Mega Millions-automaten ruim 67 miljoen euro uit. De jackpot was in Enschede nog niet eerder gevallen.

OM onderzoekt echtheid werken Heyboer

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de echtheid van werken van kunstenaar Anton Heyboer. Bij een huiszoeking bij twee kunsthandelaren in Amsterdam zijn vorige maand schilderijen en etsen van Heyboer (1924-2005) in beslag genomen om te kijken of ze echt of vals zijn.

Het gaat om een "representatieve selectie" uit 4500 werken, zei een woordvoerster van het OM in Amsterdam zaterdag na een bericht hierover van de NOS. Aanleiding voor het onderzoek zijn enkele aangiftes. Wie aangifte heeft gedaan, wil het OM niet zeggen. Het onderzoek verloopt in goed overleg met de twee kunsthandelaren, aldus de woordvoerster.

OM onderzoekt echtheid werken Heyboer
OM onderzoekt echtheid werken Heyboer (Foto: ANP)

Dode vrouw gevonden in Venlo

In Venlo is zaterdagochtend een dode vrouw gevonden. De politie sluit niet uit dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen, laat een woordvoerder weten. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Een voorbijganger trof het lichaam rond 10.00 uur aan in de bosjes langs de Schaapsdijkweg in de Limburgse plaats. De politie heeft de omgeving afgezet om sporen te verzamelen. Daarbij is ook een speurhond ingezet. Een politiehelikopter heeft opnames gemaakt van de vindplaats.

Denemarken dient klacht in wegens racisme

De Deense voetbalbond dient bij wereldvoetbalbond FIFA een klacht in wegens racistisch gedrag van de Bulgaarse fans tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd Bulgarije-Denemarken (1-1). Dat heeft de Deense bond zaterdag gemeld. "We zullen nooit racistisch gedrag tegen onze spelers tolereren", sprak een woordvoerder.

De Deense verdediger Patrick Mtiliga die in het verleden onder meer voor Excelsior, Feyenoord en NAC speelde, kreeg constant oerwoudgeluiden te horen als hij de bal had. "We verwachten dat de FIFA hiertegen actie onderneemt", zei de woordvoerder.

De Bulgaarse voetbalbond kreeg vorig jaar een boete van 40.000 euro wegens racistisch gedrag van zijn fans tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland.

Eric Clapton strijkt miljoenen op bij veiling

Eric Clapton heeft miljoenen verdiend bij een veiling in Londen. De zanger en gitarist streek maar liefst 34 miljoen dollar op voor een werk uit zijn privécollectie van de Duitse schilder Gerhard Richter.

Volgens veilinghuis Sotheby's is dat de hoogste prijs die ooit is betaald voor een werk van een nog levende artiest. Experts hadden de waarde van het schilderij uit 1994 geschat op een bedrag tussen de veertien en ruim negentien miljoen dollar.

Pop in kerktoren zorgt voor opschudding

Een pop in de kerktoren van het Zeeuwse Kruiningen heeft zaterdag voor opschudding gezorgd. De levensgrote pop hing in de nok van de kerk aan de Burgemeester Elenbaasstraat. Het 'rope rescue team' van de politie heeft een einde gemaakt aan de 'misplaatste grap'.

De pop werd om 11.30 uur ontdekt. Lange tijd was onduidelijk of het om een mens of een pop ging. Daarom werd een speciaal team van brandweer en politie opgetrommeld, gespecialiseerd in werken op hoogte. Een lid van het team is het dak opgeklommen en heeft de pop naar beneden gehaald.

Tokkie rijdt in op motoragent

Een motoragent heeft zaterdagochtend twee waarschuwingsschoten gelost nadat hij opzettelijk was aangereden. De automobilist, die ook een andere auto aanreed, wist te ontkomen. Het incident vond plaats op de Europaweg bij Leiden, meldt de politie.

De motoragent was rond 07.00 uur bezig met een controle op het Schenkviaduct bij het Rijswijkseplein in Den Haag. Een auto reed over een doorgetrokken streep, waarop de agent de achtervolging inzette. De auto reed met zeer hoge snelheid de A12 en later de A4 op.

Op de Europaweg in Leiden stopte de auto. De motoragent parkeerde zijn voertuig achter de auto, die opeens achteruit reed, tegen de agent aan. Daarna reed de automobilist weg. De agent schoot twee keer op de banden, maar de automobilist wist te ontkomen. In zijn vlucht reed hij ook een andere auto aan.

De verdachte vluchtte vervolgens zijn auto uit, de weilanden in. Mogelijk is hij de Vliet overgezwommen. De politie onderzoekt de zaak.

Kind steekt zich met aansteker in brand

Een 8-jarig jongetje heeft zaterdagmiddag in Venlo door te spelen met vuur ernstige brandwonden opgelopen. Een traumahelikopter heeft het kind met spoed naar het brandwondencentrum in Aken (Duitsland) gebracht. Dat maakte de politie bekend.

Het kind speelde rond 13.00 uur met een aansteker in een woning aan de Rembrandtstraat in Venlo. Daarbij vlogen zijn kleren in brand. Zijn moeder zette het zwaargewonde jongetje onder de douche in afwachting van de traumahelikopter.

Aanval op internetproviders blijft uit

Een grote aanval op Nederlandse internetproviders en de overheid blijft vooralsnog uit. De beruchte hackersgroep Anonymous had aangekondigd de aanval zaterdag uit te voeren wegens de Nederlandse blokkade van downloadsite The Pirate Bay.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie zei zaterdagmiddag dat het tot nu toe geen enkel signaal heeft gekregen dat van een aanval sprake is. "Maar we blijven alert", benadrukt een woordvoerster.

Volgens de aankondiging van Anonymous zouden de doelen onder meer zijn: de stichting BREIN, KPN, Ziggo, Tele2, UPC en XS4All. Dat bleek uit een lijst op de site Pastebin, die de hackers vaker gebruiken.

Aanval op internetproviders blijft uit
Aanval op internetproviders blijft uit (Foto: ANP)

Chinees cel in om lekken over schandaalmanagement

Een Chinese man die bijzonderheden over de gevallen politiechef Wang Lijun online plaatste is tot zeven dagen cel veroordeeld. Dat meldde de Chinese staatspers zaterdag.

De man, volgens Dagblad Chengdu een hotelbediende met de naam Mao, 'lekte moedwillig geheimen van de veiligheidsdienst', schrijft de krant. Uit de informatie die Mao naar buiten bracht bleek dat politiechef Wang na zijn vertrek uit het Amerikaanse consulaat in februari niet op een kuurvakantie ging om therapeutische behandelingen te ondergaan, zoals de autoriteiten beweerden. Wang werd in werkelijkheid door veiligheidsagenten naar Beijing begeleid.

Wang, de gewezen politiecommandant van Chongqing, had zijn toevlucht gezocht in het consulaat in Chengdu om daar de louche praktijken van partijbons Bo Xilai en diens vrouw Gu Kailai uit de doeken te doen. Wangs noodsprong ontketende een schandaal dat de Chinese bestuurselite in grote verlegenheid bracht.

Gu Kailai is inmiddels veroordeeld voor moord en Wang zelf voor onder meer desertie en corruptie. Bo viel in ongenade en moest inrukken als partijbaas van Chongqing. Ook hem hangt een strafzaak boven het hoofd.

De Chinese regering deed er alles aan het schandaal en haar daaropvolgende ingrijpen stil te houden, maar hotelbediende Mao doorkruiste die opzet. Mao kreeg de vluchtinformatie en persoonlijke gegevens van Wang en zijn escorte van veiligheidsagenten doorgespeeld van een vriend bij de luchtvaartmaatschappij.

Green Day mogelijk langer uit de running

Green Day moet mogelijk meer optredens afzeggen dan verwacht wegens het drank- en drugsprobleem van Billie Joe Armstrong. Dat laat Rob Cavallo, producent van de rockband, doorschemeren in een interview met muziekblad Rolling Stone. Armstrong werd vorige maand opgenomen in een afkickkliniek.

"Het is niet niks", zegt Cavallo over de zanger. "Hij staat een tijdje onder medisch toezicht zodat hij weer helemaal clean kan worden." Green Day heeft een aantal optredens afgezegd, maar zou eind november weer op de planken staan. "De dokters moeten bekijken hoe het gaat", aldus Cavallo. "Ik weet niet of we hem voor of na kerst weer terugzien. Het is nog onduidelijk wanneer hij terugkomt."

Armstrong ging eind september door het lint tijdens het iHeartRadio Music Festival in Las Vegas. Toen hij te horen kreeg dat Green Day nog één minuut had om op te treden, begon hij te schelden en smeet hij met zijn gitaar. Eerder zegde Green Day een optreden in Italië af omdat de zanger naar verluidt last had van maagproblemen.


Green Day maakte altijd al kutmuziek

FOK!Filmtip van de dag: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond is er bedroevend weinig op de televisie, de enige film die de moeite waard is, is het Roemeense drama 4 Luni, 3 Săptămâni şi 2 Zile  (4 Months, 3 Weeks and 2 Days). De film, die zich afspeelt in Roemenië in de jaren ’80,  vertelt het verhaal van de studentes Otilia en Găbiţa. Găbiţa is ongepland zwanger geworden en gaat op zoek naar een ‘arts’ die het kind bij haar weg kan halen. Samen met Otilia spreekt ze met de heer Bebe af dat hij de illegale abortus uit zal voeren. Omdat Găbiţa niet helemaal eerlijk is over de duur van haar zwangerschap vraagt Bebe meer dan alleen een zak geld om de abortus te bekostigen. De film is op het Cannes film festival van 2007 bekroond met de prestigieuze filmprijs de Palme d'Or. Uiteraard wordt 4 Luni, 3 Săptămâni şi 2 Zile niet op een commerciële zender uitgezonden; filmliefhebbers, stem vanavond jullie tv om 23:10 uur af op Canvas!

Al-Qaida-leider pookt woede over anti-islamfilm op

De leider van Al-Qaida heeft moslims zaterdag aangespoord tot een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten en Israël om de anti-islamfilm Innocence of Muslims te vergelden. Volgens Ayman al-Zawahri liet de Amerikaanse regering de van origine Egyptische filmmaker begaan onder het voorwendsel van de vrijheid van meningsuiting. Maar 'dat vrijheidsrecht weerhield Washington er niet van islamitische gevangen te martelen', schamperde de opvolger van Osama bin Laden.

Al-Zawahri roemde de 'oprechte en vurige' geloofsgenoten die deelnamen aan de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Caïro en de bloedige aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi. Bij de aanval in Benghazi, op 11 september, lieten de Amerikaanse ambassadeur en drie anderen het leven.

Al-Zawahri's ingesproken boodschap werd zaterdagochtend uitgebracht door As-Sahab, de pr-afdeling van het terreurnetwerk. Het bericht verscheen vervolgens op radicaalislamitische websites.

Man steekt hond dood

In Engeland heeft een 41-jarige man de buldog van een 41-jarige vrouw doodgestoken. Dat deed hij omdat de buldog zijn hond had aangevallen.

De honden raakten in gevecht toen ze elkaar buiten tegenkwamen. De man probeerde de buldog nog van zijn hond af te krijgen, maar slaagde daar niet in. Daarop besloot hij drie messen van huis te halen om daarmee de andere hond toe te takelen.

Uiteindelijk stak hij de buldog 23 keer in het lichaam. Hij gebruikte daarbij zoveel kracht dat een van de messen totaal is verbogen. De buldog stierf kort na het incident.

Foto’s van de bloedende hond zijn te vinden bij The Sun.

'Leegstand in verzorgingstehuizen dreigt'

Zorgondernemersorganisatie Actiz is bezorgd over de gevolgen van plannen van de overheid om ouderen met een lichte medische indicatie voortaan niet meer op te nemen in verzorgingstehuizen maar thuis te verzorgen. Hierdoor dreigt onder meer leegstand in verzorgingstehuizen.

Ouderen die lichte zorg nodig hebben moeten vanaf 2013 langer thuis wonen en daar verzorgd worden. Actiz noemt als bijkomend probleem dat hun woning daarvoor meestal niet goed is uitgerust waardoor ze moeten verhuizen naar een aangepaste woning. Van deze woningen zijn er bovendien nog niet genoeg.

'Leegstand in verzorgingstehuizen dreigt'
'Leegstand in verzorgingstehuizen dreigt' (Foto: ANP)

'Emma Watson lastiggevallen door stalker'

Emma Watson is lastiggevallen door een man. Volgens de Britse boulevardkrant The Sun wilde hij de actrice een brief overhandigen toen ze in het Amerikaanse Oyster Bay was voor opnamen van de film Noah.

"De man kreeg het voor elkaar om de set te betreden samen met nog een paar anderen", vertelt een ingewijde. "Toen benaderde hij haar." Volgens de bron had de 22-jarige Watson de man al vaker gezien. "Ze herkende hem omdat ze hem eerder bij haar huis had gezien en schreeuwde het uit."

De stalker nam daarop de benen, maar werd achtervolgd door beveiligers en stuntmannen. "In de bossen hadden ze hem te pakken. De politie werd gebeld en hij werd daar weggehaald." De man werd niet gearresteerd, maar kreeg wel een waarschuwing.

PvdA wil andere opstelling van Rutte over EU

In het nieuwe kabinet verwacht de PvdA van premier Mark Rutte een andere opstelling over de EU dan in het vorige. "Het zou me zeer verbazen als het hetzelfde blijft", zei Europarlementariër Thijs Berman zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Volgens de PvdA'er liet het nu demissionaire kabinet zich in zijn Europabeleid te veel 'koeioneren' door de PVV.

Berman reageerde met instemming op een betoog van zijn CDA-collega Corien Wortmann dat de premier actiever moet worden op het Europese toneel. Volgens Wortmann gaat het bij Rutte nu te veel over wat hij allemaal niet wil met de EU en niet over 'wat willen we met Europa'.

Arrestaties bij blasfemisch toneelstuk

De politie heeft bij een theater in de Griekse hoofdstad Athene meer dan 30 mensen aangehouden. Zij probeerden mensen tegen te houden die de opvoering van het Amerikaanse toneelstuk Corpus Christi wilden bijwonen, waarin Jezus Christus en de apostelen als homoseksuelen worden weergegeven.

De neonazistische partij Gouden Dageraad had donderdag de leden opgeroepen naar het theater te gaan om de toegangsdeur te blokkeren en belangstellenden tegen te houden. "Dit is een godslasterlijk stuk", zei Ilias Panagiotaros, parlementslid van de partij, vrijdag tegen verslaggevers bij het theater. Hij haalde uit naar Albanezen en homoseksuelen. De regisseur van de voorstelling, Laertis Vassiliou, is in Albanië geboren.

Gouden Dageraad kreeg bij de verkiezingen dit jaar meer dan 400.000 stemmen. De partij wordt ervan verdacht dat ze achter een reeks mishandelingen van migranten zit.

Arrestaties bij'godslasterlijk' toneelstuk
Arrestaties bij'godslasterlijk' toneelstuk (Foto: ANP)

Autobom doodt loyale stamoudsten Pakistan

Een krachtige autobom is zaterdag ontploft bij een kantoor van regeringsgezinde stamoudsten in het noordwesten van Pakistan. Er zijn zeker vijftien doden gevallen en ten minste dertig mensen gewondgeraakt, liet de politie weten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag in Darra Adam Khel, in de roerige provincie Khyber Pakhtunkhwa, is tot dusver niet opgeëist. De verdenking gaat uit naar de Taliban, die eerder soortgelijke aanslagen pleegden om stamoudsten te straffen voor hun steun aan legercampagnes tegen islamitische strijders in het gebied. De Taliban zet zich in de regio actief in voor een grondige verspreiding van de islam.

De Pakistaanse regering heeft weinig te zeggen in de stammenregio rond Darra Adam Khel. Plaatselijke stamhoofden hebben er 'vredescomités' gevormd om rebellen te verjagen. In het kantoor dat zaterdag werd getroffen huisde een van die comités. Zowel stamoudsten als voorbijgangers zijn gedood, zei de minister van informatie van Khyber Pakhtunkhwa.

Van Gaal haalt Clasie en Elia bij Oranje

Jordy Clasie en Eljero Elia worden verzocht zich te melden in Noordwijk, waar de selectie van het Nederlands elftal in trainingskamp bijeen is. Bondscoach Louis van Gaal heeft het duo aan de spelersgroep toegevoegd met het oog op het WK-kwalificatieduel tegen Roemenië.

Tweevoudig international Clasie maakte afgelopen donderdag nog deel uit van het Jong Oranje, dat in Senec een play-off duel speelde tegen Jong Slowakije. Jong Oranje won met 0-2 in Slowakije.

Elia’s laatste optreden in het Nederlandse elftal dateert van vorig jaar toen Oranje aantrad tegen Zweden voor de EK-kwalificatie. De 25-jarige aanvaller van Werder Bremen heeft 26 caps achter zijn naam staan en was tweemaal trefzeker.

Met de komst van Clasie en Elia bestaat de selectie voor Oranjes vierde kwalificatiewedstrijd nu uit 23 spelers. Het duel met Roemenië wordt dinsdag gespeeld in een uitverkochte National Arena in Boekarest, waar om 20.00 uur Nederlandse tijd wordt afgetrapt.

Robert M. misbruikte doodziek jongetje

Een van de 87 kinderen die seksueel misbruikt werden door Robert Mikelsons, was een ernstig ziek jongetje. Dit verklaren de ouders van het tweejarige jongetje in de Amsterdamse zedenzaak.

Het kind werd vlak na de geboorte ziek. De peuter bleek aandoeningen aan de urinewegen te hebben, moest enkele malen geopereerd worden en heeft twee stoma's gehad. Robert Mikelsons bood aan op het kindje te passen. Dit omdat hij 'bekend was met de medische situatie'.

Doordat er pornografische beelden van het jongetje zijn uitgelekt is de zaak geopenbaard. Tot voor kort was niet bekend dat het jongetje zo ernstig ziek is geweest. Beelden van het jongetje doken in 2010 op in een Amerikaans onderzoek naar kinderporno. Dit onderzoek was bovendien de aanleiding voor de arrestatie van Robert Mikelsons in Nederland.

De ouders maakten tweemaal gebruik van hun recht om te spreken: In de strafzaak tegen Robert Mikelsons., maar ook in de zaak tegen Flóvin O, een chatcontact van de misbruiker. O. keek naar beelden die Mikelsons van het misbruik maakte en is veroordeeld in een aparte strafzaak.

Het misbruik startte een maand na de zesde en laatste operatie van het kind. De ouders dachten dat dit eindelijk een periode zou worden waarin zij konden wennen aan 'een leven zonder ziekenhuisopnames, steeds terugkerende infecties en operaties'. Bovendien vragen ze aan O. en diens medeverdachte of zij op de hoogte waren van de littekens van het jongetje, het resultaat van twee zware operaties. 'Op de foto's en filmpjes moeten jullie deze littekens hebben gezien'.

Tientallen graven vernield in Barendrecht

Op een begraafplaats in Barendrecht zijn vrijdagavond of -nacht vijftig graven vernield. Een bezoeker van de begraafplaats merkte de vernielde graven zaterdagochtend op en belde de politie.

De graven waren vrijdag rond 19.00 uur nog heel, liet een andere getuige aan de politie weten. De politie heeft een onderzoek ingesteld en roept getuigen op zich te melden. Gezien de omvang vermoedt de politie dat het gaat om meerdere daders.

[Upd] Eerste tradities op nationale lijst

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) maakt zaterdag de eerste namen bekend van tradities en rituelen die belangrijk zijn en moeten worden doorgegeven aan volgende generaties. De tradities en rituelen komen op de zogenoemde Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed. Het is de eerste stap naar een eventueel plekje op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco.

De landelijke inventarisatie is het gevolg van de Nederlandse ondertekening van het Unesco-verdrag in september. Er zijn voor de eerste beoordelingsronde zeven aanmeldingen. Het NCV wil niet zeggen wie de eerste gegadigden zijn. Van het Bloemcorso Zundert en de Boxmeerse Vaart is wél bekend dat ze zichzelf al hebben gemeld. Ze hebben hun traditie in kaart gebracht en een plan gemaakt om die levensvatbaar te houden.

Het NCV hoopt dat er de komende jaren 1000 tradities en rituelen op de lijst komen. Dat tradities per definitie doorgegeven worden aan volgende generaties heeft geen invloed op de doelstellingen van het NCV.

Eerste tradities op nationale lijst
Eerste tradities op nationale lijst (Foto: ANP)

Update 12.50 uur:

Het Bloemencorso in Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Sint Maartensviering in Utrecht zijn als eerste tradities op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed gezet. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) zaterdag bekendgemaakt.

VN-organisatie Unesco houdt al jaren een lijst bij van immaterieel werelderfgoed. Onder meer de Franse gastronomische maaltijd en het carnaval in het Vlaamse Aalst staan erop. Nederland had tot nu toe nog niet zo'n lijst, waardoor Nederland tot nu toe niet voorkomt op de immateriële Unesco-lijst.

Directeur van het NCV, Ineke Strouken, zegt dat er vanaf nu meer tradities op de lijst komen. Organisaties kunnen zelf hun traditie voordragen.



Djokovic ten koste van Berdych naar finale in Shanghai

Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de finale van het Masters-tennistoernooi van Shanghai. De nummer twee van de wereld bleek een maatje te groot voor Tomas Berdych. Het werd 6-3 en 6-4.

De Tsjech werd aan het begin van beide sets gebroken en liep vervolgens achter de feiten aan. Djokovic heeft tien van zijn laatste elf ontmoetingen met Berdych gewonnen. In de finale neemt de Serviër, die vorige week al het toernooi in Peking won, het zondag op tegen Roger Federer of Andy Murray.

[WK kwalificatie] Alleen Mexico al zeker van volgende ronde

In Noord-Amerika is na vijf duels alleen Mexico zeker van de volgende ronde van de WK-kwalificatie. Ze wonnen ook hun vijfde groepsduel, ditmaal werd Guyana met 0-5 verslagen. 

In groep A voorkwam Eddie Johnson een blunder van de Verenigde Staten door in de laatste minuut zijn tweede doelpunt van de wedstrijd te maken in het duel tegen Antigua & Barbuda. Guatemala en VS kunnen het midweeks op een akkoordje gooien om de volgende ronde te behalen.

Per groep gaan de nummer één en twee naar de finalegroep. Deze zes landen zullen een competitie spelen waarbij er drie rechtstreekse tickets voor het WK voor het oprapen liggen. De nummer vier van de finalegroep zal een play-off moeten spelen tegen de winnaar van de Oceanische kwalificatie. Dit lijkt Nieuw-Zeeland te gaan worden. 

Groep Land Land Uitslag
A Guatemala Jamaica 2-1
A Antigua & Barbuda Verenigde Staten 1-2
B El Salvador Costa Rica 0-1
B Guyana Mexico 0-5
C Panama Honduras 0-0
C Canada Cuba 3-0

 Groep A

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Guatemala 5 3 1 1 10 8 5
2 Verenigde Staten 5 3 1 1 10 8 5
3 Jamaica 5 2 1 2 7 5 5
4 Antigua & Barbuda 5 0 1 4 1 3 9

Groep B 

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Mexico 5 5 0 0 15 13 2
2 Costa Rica 5 2 1 2 7 7 5
3 El Salvador 5 1 2 2 5 8 9
4 Guyana 5 0 1 4 1 5 17

 Groep C

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Panama 5 3 1 1 10 5 1
2 Canada 5 3 1 1 10 4 2
3 Honduras 5 2 2 1 8 4 2
4 Cuba 5 0 0 5 0 0 9

'Enorme buit bij diamantroof Antwerpen'

Misdadigers hebben afgelopen week mogelijk voor vele miljoenen aan diamanten buitgemaakt bij een Indiase handelaar in Antwerpen. Dat meldden Indiase media.

De buit zou rond 21 miljoen euro bedragen. Volgens de krant The Times of India zijn de daders 'Italiaanse maffiosi'. Ze ontvoerden naar verluidt de vrouw van de verkoopdirecteur van het bedrijf Kiran Gems. De criminelen lieten de vrouw pas gaan toen de directeur hun de diamanten donderdag overhandigde.

De Antwerpse politie bevestigde alleen dat er een overval op een diamantair is geweest, waarbij een partij diamanten werd buitgemaakt.

Huntelaar: "Niet de leukste wedstrijden"

Klaas-Jan Huntelaar speelde en scoorde vrijdag tegen Andorra. Nederland won met 3-0 in een wedstrijd die volgens de spits niet het leukst is om te spelen.

"Dit zijn niet de leukste wedstrijden om te spelen", sprak Huntelaar tegenover NUsport. Dinsdag tegen Roemenië begint de spits van Schalke 04 vermoedelijk vanaf de bank. "De tegenstander komt niet om te voetballen, maar alleen om de schade te beperken. Dan valt er weinig eer te behalen, dat weet je van tevoren. Ook voor het publiek is dat niet leuk."

In de media liet bondscoach Louis van Gaal al doorschemeren dat Huntelaar dinsdag, als het tegen Roemenië hoe dan ook spannender zal zijn, op de bank begint. Robin van Persie is dan de man in de punt van de aanval. "Daar heeft de bondscoach het met mij nog niet over gehad, we zien het wel."

Nederland versloeg Andorra met 3-0, Huntelaar scoorde eenmaal. De andere doelpunten werden gemaakt door Rafael van der Vaart en debutant Ruben Schaken.

Gefeliciteerd

Gefeliciteerd. U heeft de Nobelprijs voor de vrede gewonnen. Zeurde uw moeder ook altijd 'jongen, je komt nog eens op het verkeerde pad'? Stond je vader ook altijd klaar met gebalde vuisten om je foute vriendjes verrot te slaan? Moest jij ook iedere week nablijven van je leraar?  Je kunt ze nu hardop uitlachen. Wie had ooit gedacht dat jij de Nobelprijs zou krijgen. Maar wacht eens; dat betekent ook dat Willem Holleeder sinds gisteren een Nobelprijs heeft ontvangen.

Drankrijder op politiebureau al gestraft

Drankrijders die tegen de lamp lopen krijgen vanaf volgend jaar op het politiebureau al hun straf. Dat bevestigt een woordvoerder van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Aan de hand van het promillage kan meteen worden bepaald welke straf een beschonken bestuurder moet krijgen, omdat aan het promillage boetebedragen gekoppeld zijn. Beginnende bestuurders met een promillage van boven de 0,8 en ervaren chauffeurs met meer dan 1,3 promille alcohol in hun bloed moeten direct hun rijbewijs inleveren.

Volgens het CVOM zijn dat geen ingewikkelde zaken en kunnen ze daarom direct op het politiebureau worden afgehandeld. Dat scheelt veel tijd. Een ander voordeel is volgens het CVOM dat iedereen straks dezelfde straf krijgt. Bovendien weten de drankrijders meteen waar ze aan toe zijn. De rechter komt er dan alleen nog in extreme gevallen aan te pas.


Drankrijder op politiebureau al gestraft (Foto: Novum)

Van Oostveen pleit voor nieuwe Kuip

Hoewel het Nederlands elftal vrijdag tegen Andorra de tiende zege op rij in De Kuip boekte, is de kans klein dat Oranje snel terugkeert in het Rotterdamse voetbalstadion. 

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen benadrukte na afloop dat hij voorstander is van de bouw van een nieuwe Kuip, waarvan de plannen onlangs werden gepresenteerd. "We komen hier graag, want qua sfeer vind ik De Kuip hét voetbalstadion van Nederland. Maar als het zoals vandaag begint te regenen, zijn de toeschouwers meteen nat. Bovendien heb je te maken met verkeers- en parkeerproblemen. Als de Engelsen in staat zijn afscheid te nemen van Wembley, dan vind ik dat wij hier ook serieus naar moeten kijken", aldus Van Oostveen.

De KNVB-directeur sloot niet uit dat Oranje nog een keer terugkeert in De Kuip. "Zeg nooit nooit in het voetbal. Wij komen hier in in ieder geval weer terug voor de bekerfinale." Alle overige WK-kwalificatieduels en geplande oefenduels worden in de Amsterdamse ArenA afgewerkt. 

'Halo 4 gelekt'

Op het internet verschijnen filmpjes en plaatjes uit Halo 4 met berichten dat de game 'gelekt' is. Microsoft heeft gereageerd dat ze samen met hun eigen beveiliging en de politie samen kijken naar de situatie en wat er exact gebeurd is.

Het is op dit moment nog onduidelijk of de beelden die op het internet verschijnen afkomstig zijn van recensie-exemplaren of exemplaren die bijvoorbeeld gestolen zijn uit een fabriek. De game is twee weken geleden, een maand voor de release, goud gegaan en wordt momenteel gedrukt en verspreid over de wereld.

Halo 4

Spelers Cuba vluchten in Canada

Vier voetballers van het Cubaanse elftal dat moest aantreden tegen Canada voor de WK-kwalificatie, waren al voor het eerste fluitsignaal verdwenen. Het kwartet had de benen genomen om in Canada een nieuw bestaan op te bouwen.

"Zoals elke Cubaanse sporter die de wereld over reist, wilden ze hun eigen American Dream realiseren. Het is moeilijk om je team bij elkaar te houden", zei bondscoach Alexander Gonzalez.

Door de vlucht van de vier spelers had Cuba geen wisselspelers meer. Op de bank zaten alleen coaches en begeleiders. Canada kon beschikken over tien wisselspelers. Gelukkig voor Gonzalez viel er geen speler geblesseerd uit, want dat had hij niet kunnen opvangen. Canada won het duel eenvoudig met 3-0. 

[EHL] Amsterdam in bizarre slotfase onderuit

Amsterdam is de EHL begonnen met een nederlaag. In de vroege wedstrijd (9.30 uur) tegen het Engelse Beeston ging de landskampioen met 5-4 onderuit. Negen minuten voor tijd stond Amsterdam nog met 4-2 voor.

Amsterdam begon alleraardigst aan het ontbijtduel op de olympische berg Montjuïc. De ploeg van Taco van den Honert opende al na zes minuten de score. En dat gebeurde ook nog eens op bijzonder fraaie wijze: Klaas Vermeulen bediende Billy Bakker, die Santi Freixa in stelling bracht. De spits flatste de bal over de uitgekomen Engelse keeper heen en plofte in het net.

Aan het begin van het tweede kwart verdubbelde een andere Spanjaard, Roc Oliva, de stand. Een curieuze treffer, met een hoofdrol voor Hidde Kruize. De middenvelder kreeg het voor elkaar om met een schot beide palen te raken. De terugstuiterende bal belandde voor de stick van Oliva, die deze kans amper kon missen.

Het tot dan tamme Beeston deed kort daarop iets terug, nadat Amsterdam zich vastliep op eigen helft. Een Britse uitval leidde tot een backhandschot van David Ames, die Amsterdam-goalie Derek van Essen in de lange hoek verschalkte. Na de lange pauze tussen de tweede en derde helft maakte het scorebord overuren. Billy Bakker schoot Amsterdam naar 3-1, waarop Adam Dixon de Britten weer dichterbij bracht.

Taeke Taekema leek veertien minuten voor tijd aan alle onrust en onzekerheid een eind te maken, door de 4-2 binnen te pushen. Maar niets bleek minder waar. Beeston perste er namelijk in de slotfase nog een daverend offensief uit. Via Martin Jones en David Ames hingen de Engelsen de bordjes in evenwicht. Zes minuten voor tijd werd de ochtenddouche nog kouder voor Amsterdam, toen Mark Wadsley de 5-4 maakte en de wedstrijd daarmee besliste

Zestig procent korting op Ubisoft

Op de website van Good Old Games is er tot en met maandag een korting van zestig procent te verkrijgen op alle Ubisoft-games die via de website verkocht worden. Het gaat hier om 36 games en welke dat allemaal zijn kun je hieronder bekijken.

  • Assassin’s Creed: Director’s Cut
  • Battle Isle: The Andosia War Xiii
  • Battle Isle Platinum (includes Incubation)
  • Beyond Good And Evil
  • Crusaders Of Might And Magic
  • Drive: Parallel Lines
  • Far Cry
  • Far Cry 2: Fortune’s Edition
  • Heritage Of Kings: The Settlers
  • Heroes Chronicles: All Chapters
  • Heroes Of Might And Magic 2: Gold Edition
  • Heroes Of Might And Magic 3: Complete Edition
  • Heroes Of Might And Magic 4: Complete
  • Heroes Of Might And Magic 5: Bundle
  • Heroes Of Might And Magic 9
  • Il-2 Sturmovik: 1946
  • Might And Magic 6-pack: Limited Edition
  • Might And Magic 7: For Blood And Honor
  • Might And Magic 8: Day Of The Destroyer
  • Might And Magic 9
  • Panzer General 2
  • Panzer General 3d Assault
  • Pod Gold
  • Prince Of Persia: The Sands Of Time
  • Prince Of Persia: The Two Thrones
  • Prince Of Persia: Warrior Within
  • Rayman 2: The Great Escape
  • Rayman 3: Hoodlum Havoc
  • Rayman Forever
  • Settlers 2: Gold Edition, The
  • Silent Hunter 2
  • Speed Busters: American Highways
  • Tom Clancy’s Ghost Recon
  • Tom Clancy’s Rainbow Six
  • Tom Clancy’s Splinter Cell

Gameplay van 0x10c

Notch, bedenker van Minecraft, is momenteel bezig met de game 0x10c en heeft daar nieuwe gameplaybeelden van vrijgegeven. De game zal zich afspelen in de ruimte en laat de speler dingen zelf ontdekken, kapotmaken of repareren.

Zo kan een speler willen landen op een planeet maar ben je niet voorzichtig en gaat het landingstoestel kapot dan zul je die moeten repareren als je de juiste spullen en grondstoffen kunt vinden. Zo zal het ook mogelijk zijn om eigen algoritmes te maken voor de computers in het spel. Deze kun je delen met andere vrienden als de game multiplayer gaat krijgen. Notch is namelijk nog aan het kijken hoe ze die gaan invoeren. Bekijk hieronder enkele testbeelden van het spel.

Van der Vaart: "Persoonlijke prettige avond"

Rafael van der Vaart bekroonde een basisplaats tegen Andorra met een treffer. Ondanks een ietwat teleurstellende uitslag (3-0) keek de speler daarom met een goed gevoel terug.

Van der Vaart speelde vanavond zijn 101ste interland voor Oranje en opende al vroeg de score met een bekeken schuiver. Hoewel Oranje verzuimde het nietige Andorra met grote cijfers op te rollen, stond de middenvelder van Hamburger SV na afloop toch met een goed gevoel voor de camera.

"Ik besef dat het geen geweldige voetbalavond was, maar voor mij persoonlijk was het wel prettig dat ik nog scoorde ook", aldus Van der Vaart tegenover de camera's van SBS. "Natuurlijk was de tegenstander niet al te best."

"We hebben wel geprobeerd er meer van te maken, maar de ruimtes waren klein, de voorzetten kwamen soms net niet aan, dan loopt zo'n wedstrijd op een gegeven moment een beetje vast", zo besluit de voormalig speler van onder meer Ajax en Real Madrid.
 

 

Baanrenner Veldt net naast WB-podium

De Nederlandse baanwielrenner Tim Veldt is vrijdagavond tijdens wereldbekerwedstrijden in de Colombiaanse stad Cali net naast het podium geëindigd. Op het onderdeel omnium kwam hij één punt te kort voor het brons. 

Op de tweede dag klokte Veldt de beste tijd op de kilometer, waardoor hij uitkwam op 36 punten. De Zwitser Loïc Perizzolo kreeg het brons omgehangen met 35 punten. De wereldbekeroverwinning ging naar de Italiaan Paolo Simion met 30 punten die zijn Spaanse concurrent David Muntaner 4 punten voorbleef.

Watson en Chang in finale WTA-Osaka

De Taiwanese tennisster Chang Kai-chen heeft zaterdag voor een sensatie gezorgd door de als eerste geplaatste Samantha Stosur te verslaan. De onbekende speelster won in drie sets van de Australische topper. Het werd 6-4, 4-6 en 7-6(3).

Chang Kai-chen speelt zondag in de finale tegen de Britse tennisster Heather Watson die de lokale favoriete Misaki Doi versloeg in twee sets: 7-6(2) en 7-5. Voor beide vrouwen is het de eerste keer dat ze in een finale van een WTA-toernooi staan.

Vagina Jagger stonk naar vis

De vagina van fotomodel Lizzie Jagger heeft enige tijd naar vis gestonken. Niet door een gebrek aan hygiëne of wegens een kleverige ziekte, maar doordat ze voor het maken van een foto naakt op een flinke tonijn is gaan zitten.

De foto is onderdeel van een campagne om aandacht te vragen voor de dalende visstand in de wereldzeeën. Verschillende andere fotomodellen leverden al een bijdrage aan de campagne door naakt met een vis op de foto te gaan.  

Lizzie Jagger is de dochter van Rolling Stones-zanger Mick Jagger. Het is niet voor het eerst dat ze naakt gefotografeerd wordt. Vorig jaar poseerde ze nog voor Playboy.

Wie benieuwd is naar de foto kan terecht bij The Daily Mail.

Cummings klopt Hesjedal in slotrit Tour of Beijing

Steven Cummings heeft de laatste etappe in de Tour of Beijing gewonnen. In een spannend slot bleef de Brit samen met Girowinnaar Ryder Hesjedal het peloton voor. Tony Martin behield zijn leiding in het Algemeen klassement, en prolongeerde zijn titel.

Jan Bakelants, Kenny Dehaes, Maarten Wynants, Manuele Boaro, David Tanner, Fredrik Veuchelen, Steven Cummings, Amexey Tsatevich, Grega Bole, Enrique Sanz, Jussi Veikkanen en MikhaiI Ignatiev zaten ineen lange ontsnapping de slotetappe. Op de laatste klim van eerste categorie maakte Girowinnaar Ryder Hesjedal, die op slechts 1m30s van leider Tony Martin in het klassement staat, de sprong naar de leiders. Hesjedal ging erop en erover, alleen Cummings kon volgen, maar het peloton was nooit echt veraf.

De ploeg van Tony Martin kon na de afdaling geen achtervolging inzetten. Het Belgische Omega Pharma-Quickstep was na de klim helemaal onthoofd en moest dus rekenen op steun van anderen. Dit gebeurde ook: Edvald Boasson Hagen en Daniele Bennati overleefden de berg en roken een kans op ritwinst, en lieten hun manschappen vol op kop van het uitgedunde peloton rijden. Toch kon het kopduo voorop blijven. Hesjedal probeerde seconden te nemen in het algemene klassement, terwijl Cummings voor ritwinst ging. Beide renners slaagden in hun doel.

[EK<21] Uitslagen play-offs (12/10/2012)

Jong Oranje won donderdagavond al met 0-2 in Slowakije. Tijdens die avond won ook Spanje eenvoudig van Denemarken. Het werd 5-0 met vier goals van Rodrigo. Vrijdagavond werden de overige duels gespeeld.

Rusland wint Tsjechië te verslaan door twee treffers van Fedor Smolov. Engeland won door een strafschop van Craig Dawson. Frankrijk versloeg hun leeftijdsgenoten van Noorwegen met een doelpunt van Raphaël Varane. 

Land Land Uitslag
Slowakije Nederland 0-2
Spanje Denemarken 5-0
Tsjechië Rusland 0-2
Duitsland Zwitserland 1-1
Frankrijk Noorwegen 1-0
Engeland Servië 1-0
Italië Zweden 1-0

De returns zijn maandag en dinsdag. Nederland speelt maandagavond op het Kasteel in Rotterdam tegen Slowakije. De winnaars van de play-offs spelen volgend jaar op het EK onder 21 in Israël.

Zoenen met hond blijkt slecht idee

Slecht nieuws voor mensen die graag tongzoenen met hun hond. Uit onderzoek van Engelse biologen blijkt namelijk dat speekseluitwisseling met een hond kan leiden tot een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Wanneer een dergelijke ontsteking niet behandeld wordt, kan dat het verlies van tanden en kiezen tot gevolg hebben.

De bacterie die de ontsteking veroorzaakt komt bij bijna alle honden voor, maar slechts 5% van de honden ondervindt er last van. Bij mensen veroorzaakt de bacterie veel makkelijker tandvleesontstekingen.

De Bakker klopt Westerhof in Argentinië

Thiemo de Bakker heeft vrijdag de halve finale van het challengertoernooi in het Argentijnse San Juan bereikt. Hij versloeg in de kwartfinale landgenoot Boy Westerhof met 7-6 (7), 6-4. De Bakker treft bij de laatste vier de Argentijn Maximo Gonzalez of Guillaume Ruffin (5) uit Frankrijk.

De Bakker had aan het begin van de eerste set een breakpunt op de opslag van Westerhof, maar verder hielden beide Nederlanders eenvoudig hun opslag. Ook in de tiebreak ging het vervolgens lang gelijk op totdat De Bakker, de nummer 150 van de wereld, op 8-7 toesloeg.

Ook in het tweede bedrijf bleven Westerhof, die 88 plaatsen onder De Bakker op de wereldranglijst staat, en de Westlander hun opslagbeurten eenvoudig winnen. Pas in de achtste game waren er weer twee breakpunten voor De Bakker, maar Westerhof bezwoer het gevaar. Twee games later was het vierde breakpunt voor De Bakker direct een matchpunt. Nu sloeg de Westlander wel meteen toe.

De Bakker is goed bezig in Zuid-Amerika. Hij reikte vorige week in het Braziliaanse Belem tot de finale van een challengertoernooi.

Leers lanceert app voor melden discriminatie

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft zaterdag een app gelanceerd waarmee makkelijk en snel melding gemaakt kan worden van discriminatie. Via de app kunnen mensen verschillende vormen van discriminatie melden. De klacht komt vervolgens binnen bij een regionaal antidiscriminatiebureau.

Vorig jaar werden landelijk 6300 klachten en meldingen over discriminatie geregistreerd. Uit onderzoek blijkt echter dat het veel vaker voorkomt. In sommige onderzoeken zegt dertig tot veertig procent van mensen uit bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld etnische minderheden en homoseksuelen, elk jaar wel met discriminatie te worden geconfronteerd.

Volgens de Landelijke Brancheorganisatie van Antidiscriminatiebureaus, die de app liet ontwikkelen, weten veel mensen niet waar ze terechtkunnen met klachten en meldingen over discriminatie. Met de app wordt het makkelijker discriminatie te melden en kan er beter tegen worden opgetreden.

Minister Leers steunt de applicatie met een subsidie van veertienduizend euro. Het geld is bedoeld om de app bekend te maken onder het publiek met advertenties op internet, posters en kaarten.


Leers lanceert app voor melden discriminatie (Foto: Novum)

Van Gaal: "3-0 is te weinig"

Bondscoach Louis van Gaal was niet geheel tevreden over de zege op Andorra. De trainer zag wel positieve punten, maar wist dat de 3-0 score te mager was.

De bondscoach verdedigde zich direct tegen de vraagstelling van SBS6. "Ik heb gezegd dat je het niet makkelijk hebt tegen zo een ploeg. Dat klopt ook want we hebben met 3-0 gewonnen, dat is te weinig. Jij wil de nadruk leggen op het feit dat ze slecht zijn, maar Andorra heeft hard gewerkt en alles goed dichtgehouden. Dan is het heel moeilijk om er doorheen te komen. Dat wilde ik daarmee zeggen en dat is ook uitgekomen", luidde de conclusie van Van Gaal.

De keuzeheer was tevreden over zijn buitenspelers. "Lens was heel goed en Schaken heeft ook zijn mannetje kunnen passeren. Hij was niet altijd gelukkig in zijn laatste pass. Ook over de eerste twintig minuten ben ik erg tevreden. We startten goed en je verwacht dat je door kan drukken, maar dat lukte niet."

Over het feit dat Dirk Kuijt mocht invallen was Van Gaal duidelijk. Het betrof geen geste naar de Fenerbahçe-spits. "Nee dat is geen zoethoudertje. Hij heeft veel concurrentie in de spits en op de flanken. Maar zoals vanavond, dan krijgt hij zijn minuten. Daar hoef je de nadruk niet op te leggen."

Ook sprak Van Gaal over spelers die mogelijk nog aansluiten bij Oranje. "Morgen zullen we horen welke spelers van Jong Oranje er eventueel nog bijkomen. Ik denk dat Arjen Robben niet kan spelen. Ik wil het nog wel van hemzelf horen, maar ik heb geen goede hoop."

Roemenië kwam vrijdagavond ook in actie en won met 0-1 van Turkije. "Ik had gehoopt op een gelijkspel, maar helaas", zei Louis van Gaal. "In mijn logica was dat het beste geweest. Het wordt heel lastig tegen Roemenië, want zij hebben ook negen punten."

[WK-kwalificatie] Argentinië ruim langs Uruguay

Lionel Messi heeft Argentinië vrijdag met twee doelpunten langs Uruguay geholpen. De nationale ploeg won met 3-0 van het land van Luis Suarez. Sergio Agüero was tevens trefzeker.

De overtuigende zege brengt Argentinië terug aan de top in de WK-kwalificatiegroep. Het balbezit was het meerendeel van de eerste helft voor de gastheer, die dat toen nog niet in de score wist uit te drukken. Ángel di María werd door Messi vrijgespeeld, maar zijn inzet stuitte op de keeper.

De thuisploeg combineerde en kwam tot mogelijkheden, maar in de eerste helft strandden de aanvallen telkens bij de eindpass. Messi was bij mooie aanvallen betrokken, maar zijn inzet raakte de lat. Na rust ging Argentinië gewoon door met het creëren van kansen. Ezequiel Garay liet na uit een vrije trap van Messi de score te openen.

Het spel werd grimmiger met tackles over en weer en in het bijzonder van de kant van Uruguay. Toch blijf Argentinië op zoek naar de eerste treffer van de avond. Die kwam er in de 66e minuut. Di María vertrok aan de rand van het veld met veel ruimte. In plaats van te schieten, legde hij af op Messi: 1-0.

Nog geen tien minuten later besliste Agüero het duel. Opnieuw gaf Di María de bal keurig af, nadat Messi, Aguëro en hij de Uruguyaanse verdediging in stukken hadden gescheurd. Met een doeltreffende vrije trap zette Messi een kroon op het duel, waardoor een wedstrijd waarin lang op de openingstreffer moest worden gewacht, toch nog ruim werd gewonnen.

Land Land Uitslag
Argentinië Uruguay 3-0
Bolivia Paraguay 1-1
Colombia Chili 2-0
Equador Uruguay 3-1
# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Goals voor Goals tegen
1 Argentinië 8 5 2 1 18 6
2 Colombia 8 5 1 2 14 6
3 Ecuador 8 5 1 2 11 8
4 Uruguay 8 3 3 2 15 14
5 Chili 8 4 0 4 13 16
6 Venezuela 8 3 2 3 7 8
7 Peru 8 2 2 4 10 14
8 Bolivia 8 1 2 5 8 13
9 Paraguay 8 1 1 6 5 16

'Goedenavond, mijn lul zit vast'

In Engeland is een 49-jarige man tot een taakstraf van een jaar veroordeeld wegens het telefonisch lastigvallen van duizenden mensen. De man belde in een half jaar tijd zesduizend keer een willekeurig persoon op om hem of haar te vertellen dat zijn penis vast zat in een object als de stofzuiger of een jampot. In werkelijkheid was er helemaal niets aan de hand met de penis van de man.

De man vertelde de rechter dat hij voor de grap begonnen was met de telefoontjes, maar dat het al vrij snel uit de hand liep. Ook zei hij altijd onder invloed van alcohol te zijn geweest wanneer hij aan zijn belrondes begon.

[F1] Uitslag kwalificatie GP Zuid-Korea

Mark Webber begint zondag op pole position tijdens de Koreaanse Grand Prix. De Australiër ging bij het zwaaien van de vlag naar een 1.37.242, waarmee hij een fractie sneller was dan teamgenoot Sebastian Vettel, die de grote favoriet was voor de pole. De Duitser moet genoegen nemen met de tweede startplek. Lewis Hamilton was derde en heeft zondag klassementsleider Fernando Alonso naast zich op de grid.

Na de snelste tijd op vrijdag en zaterdagochtend te hebben gereden, leek de kwalificatie een walk-over voor Vettel te worden. De Duitser begon ook sterk aan de kwalificatie op het Korea International Circuit, met de snelste tijden in de eerste en tweede sessie, maar in de slotfase was het teamgenoot Webber die nog net even iets harder ging. Hamilton en Alonso kwamen er dit keer niet aan te pas en delen zondag de tweede startrij in Yeongam.

In de eerste sessie van de kwalificatie maakte Hamilton het nog even spannend voor zichzelf door het bij één run op de hardere compound te houden, terwijl andere rijders nog op de superzachte band naar buiten ging. De Brit werd zeventiende. Ook Alonso eindigde opvallend laag in Q1, met slechts een zestiende tijd. Bruno Senna kwam net als vorige week in Japan op de achttiende tijd steken en behoorde daarmee samen met de rijders van Caterham, Marussia en HRT tot de eerste afvallers. Narain Karthikeyan wist door remproblemen geen enkele tijd neer te zetten.

McLaren had probloemen aan het einde van de tweede sessie kwam. Jenson Button kwam buiten de top tien doordat er aan het einde van Q2 nog gele vlaggen gezwaaid werden voor Daniel Ricciardo, die zijn Toro Rosso met een kapotte versnellingsbak langs de kant zette en de Brit slaagde er niet meer in om zich te verbeteren, waardoor hij zondag slechts elfde staat op de grid. Ook Sergio Perez, Kamui Kobayashi, Paul di Resta, Pastor Maldonado en Jean-Eric Vergne waren niet snel genoeg en konden na deel twee van de kwalificatie de wagens verlaten.

Vettel begon vervolgens uitstekend aan Q3 door in zijn eerste run naar een 1.37.316 te gaan, een tijd waarvan hij waarschijnlijk hoopte dat die al voldoende zou zijn voor de pole, maar toen de coureurs terug de baan op kwamen voor een allerlaatste run, ging Webber, die het hele weekend al niet veel langzamer was dan Vettel, nog net even zeven honderdsten sneller. Vettel reageerde met de snelste tijd in de laatste sector, maar had daarvoor al te veel tijd laten liggen om de pole weer terug te kunnen pakken. Zo werd het niet Vettel, maar Webber die de tweehonderdste pole-position scoorde voor motorleverancier Renault.

Uitslag

Naam Naam Team Uitslag Verschil Ronden
1 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 1:37.242   17
2 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 1:37.316 0,074 13
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:37.469 0,227 16
4 Fernando Alonso Ferrari 1:37.534 0,292 19
5 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 1:37.625 0,383 17
6 Felipe Massa Ferrari 1:37.884 0,642 16
7 Romain Grosjean Lotus-Renault 1:37.934 0,692 20
8 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 1:38.266 1,024 18
9 Nico Rosberg Mercedes 1:38.361 1,119 17
10 Michael Schumacher Mercedes 1:38.513 1,271 18
11 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:38.441   11
12 Sergio Perez Sauber-Ferrari 1:38.460 0,019 13
13 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 1:38.594 0,153 14
14 Paul di Resta Force India-Mercedes 1:38.643 0,202 15
15 Pastor Maldonado Williams-Renault 1:38.725 0,284 16
16 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 1:39.084 0,643 13
17 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 1:39.340 0,899 14
18 Bruno Senna Williams-Renault 1:39.443   9
19 Vitaly Petrov Caterham-Renault 1:40.207 0,764 7
20 Heikki Kovalainen Caterham-Renault 1:40.333 0,890 10
21 Charles Pic Marussia-Cosworth 1:41.317 1,874 8
22 Timo Glock Marussia-Cosworth 1:41.371 1,928 8
23 Pedro de la Rosa HRT-Cosworth 1:42.881 3,438 7
DNQ Narain Karthikeyan HRT-Cosworth Geen tijd - 1

Interview Holleeder trekt 1,3 miljoen kijkers

De aflevering van College Tour met Willem Holleeder heeft vrijdagavond bijna 1,3 miljoen kijkers getrokken. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Normaal kijkt ongeveer de helft van dat aantal naar het NTR-programma dat gepresenteerd wordt door Twan Huys.

De aankondiging van het interview met Holleeder leidde tot veel ophef. Verschillende politici lieten zich kritisch uit over de uitnodiging. Onder anderen VVD-Kamerlid Jeanine Hennis en PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt waren er niet over te spreken.

Een andere reden dan sensatiezucht lijkt niet ten grondslag te hebben gelegen aan het besluit om Holleeder in de schijnwerpers te zetten, maar Holleeder deed in het interview weinig ontboezemingen. Zo hield hij zijn kaken stijf op elkaar over de liquidaties in de onderwereld. Ook ontkende hij vastgoedmagnaat Willem Endstra te hebben afgeperst.

Het best bekeken programma van vrijdagavond was The Voice of Holland. Daar keken ruim 2,4 miljoen mensen naar. Ook het WK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal tegen Andorra werd met 1,7 miljoen kijkers beter bekeken dan het interview met de Heineken-ontvoerder.

Asbestevacués Bozum mogen weer naar huis

De bewoners van de ongeveer dertig huizen in Bozum die donderdagavond en vrijdagochtend zijn ontruimd na een brand, mogen zaterdag weer naar huis. Uit onderzoek is gebleken dat het asbest dat donderdagavond vrijkwam bij de brand niet in hun huizen is terechtgekomen, laat een woordvoerder van de gemeente Littenseradeel weten.

Na de brand, die woedde in een autoloods, dwarrelde asbest neer in vier straten. De 103 bewoners van die straten werden vervolgens door de brandweer uit hun huizen gehaald. De meesten van hen zijn vrijdagnacht opgevangen door vrienden en familie. Voor enkele mensen heeft de gemeente opvang geregeld.

De gemeente heeft de bewoners zaterdagochtend opgebeld met het nieuws dat ze weer naar huis kunnen. De bewoners van de straten It Oerd en It Blaukeesje kunnen meteen al naar huis, maar de bewoners van De Havens en De Pôlle moeten nog even wachten tot de straten vrij zijn van asbest. Een gespecialiseerd bedrijf is druk bezig de wegen schoon te maken.

De tuinen en daken zijn nog niet schoon, benadrukt de Friese gemeente. Bewoners wordt geadviseerd daar nog niet te komen.

Fransman beboet voor valse bommelding Schiphol

Een 40-jarige Fransman is vrijdag op Schiphol aangehouden omdat hij tot twee keer toe had geroepen dat hij een bom in zijn handbagage had. Dat meldt de marechaussee. De man heeft een forse boete gekregen.

De man deed de valse bommelding tijdens een veiligheidscontrole op de Amsterdamse luchthaven van een vlucht naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De marechaussee, die een zero-tolerance-beleid hanteert op het gebied van bommeldingen, hield de Fransman daarop aan.

In overleg met justitie kreeg de man een boete van 750 euro. Nadat hij die had betaald mocht hij zijn weg vervolgen.

Sporters en supporters vaker nuchter achter stuur

Sporters en supporters stappen na een kantinebezoek minder vaak met alcohol op achter het stuur. Dat blijkt uit de evaluatie van een proef met de Bob-campagne in sportkantines, laat het ministerie van Infrastructuur en Milieu zaterdag weten.

Uit blaastesten onder bezoekers van sportkantines in de vijf provincies die meededen met de proef bleek dat het aantal bestuurders dat niets heeft gedronken is gestegen van 72,8 vorig jaar naar 81,6 procent dit jaar. Ook worden vaker Bob-afspraken gemaakt dan voor de proef en drinkt de Bob vaker geen alcohol (79,1 procent vorig jaar tegenover 85,3 procent dit jaar).

De landelijke Bob-campagne werd vanaf begin dit jaar uitgebreid naar sportkantines omdat veel mensen na een bezoek met alcohol op achter het stuur kruipen. Bezoekers van verschillende clubs in de provincies Friesland, Zeeland, Flevoland en regio's in Gelderland en Zuid-Holland provincies werden vanaf februari met onder meer spandoeken en posters aangespoord om alcoholvrij te rijden.

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) is blij met de resultaten. "Rijden met alcohol op is een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Bob is een ijzersterk merk dat ook goed werkt in de sport", aldus de bewindsvrouw. "Ik ben trots op de sporters en supporters die hun eigen verantwoordelijkheid nemen."

Het ministerie en sportkoepel NOCNSF, ook betrokken bij de proef, willen graag door met de campagne in sportkantines en verwachten dat meer provincies zich aansluiten.

Bedenk een bijschrift

Afgelopen week verscheen de review van Dragon Ball Z for Kinect op FOK! In deze game kun je dankzij de Kinect-technologie zelf de aanvallen uitvoeren door met je armen te zwieren en zwaaien. 

Dat dit hilarische momenten kan opleveren hoeven we jullie niet uit te leggen. Ook in de game zelf zijn er soms vreemde dingen te zien zoals in onderstaande screenshot. We willen aan jullie nu vragen om een bijschrift bij dit screenshot te verzinnen.

dbz

Football Manager 13-engine in actie

Een dag zonder videoblog is een dag niet geleefd, zei mijn grootmoeder altijd, dus Sports Interactive heeft weer een video van Football Manager 2013 online gezet waar ze de match-engine in actie laten zien. Het enige waar we ons zorgen om maken is Miles Jacobson: in deze video is hij niet te horen of te zien.

De 3D-wedstrijdengine is dit jaar op een aantal punten verbeterd. Alles op het veld ziet er realistischer uit: van de stadions, de bewegingen van de spelers, de intelligentie tot de manier waarop de bal door de lucht beweegt. 

Er zijn honderden nieuwe animaties geïntroduceerd om het spel meer realistisch te laten aanvoelen. Door nieuwe camerastandpunten en het tonen van de aftrap en het laatste fluitsignaal lijkt het meer op een televisie-uitzending

Football Manager 2013 komt 2 november uit voor pc en Mac. 

Nederlandse qatsmokkelaar opgepakt in Duitsland

Een 45-jarige Nederlander van Somalische afkomst is donderdagavond in Duitsland opgepakt voor het smokkelen van qat. Hij had duizend kilo van de drugs bij zich. In het laadruim van zijn bestelbusje lagen 111 jutezakken vol met bladeren van de qatplant, meldt de Duitse politie.

De man werd aangehouden bij een controle op de A28 tussen Oldenburg en Bremen. Hij was van Nederland op weg naar Hamburg.

Het kauwen op de bladeren van een qatplant heeft een stimulerende werking. Het bezit van en handel in qat is in veel landen verboden, waaronder in Duitsland. In Nederland is een verbod in de maak.

'Twee doden door eten salmonellazalm'

Twee mensen zijn overleden door het eten van met salmonella besmette zalm van de Harderwijkse visfabrikant Foppen. Dat schrijft dagblad de Stentor zaterdag. Het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) heeft volgens de krant bij twee sterfgevallen een verband gevonden met de bacterie die ook in de zalm is aangetroffen.

Het zou gaan om ouderen. Het RIVM schat op basis van rekenmodellen dat het aantal sterfgevallen door de uitbraak op zeventien kan uitkomen.

De teller van het aantal mensen dat aantoonbaar ziek is geworden van de zalm staat op 550. Zeker tweehonderd van hen zijn opgenomen in een ziekenhuis. Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger, omdat niet iedereen die ziek is geworden naar de huisarts gaat.

Zalm van Foppen en producten waar die in wordt verwerkt liggen normaal gesproken in de meeste grote Nederlandse supermarkten, waaronder Albert Heijn, Aldi en Plus. De salmonellabacterie veroorzaakt een infectie van de darmen. Een infectie kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.


'Twee doden door eten salmonellazalm' (Foto: Novum)

Puddle komt naar Wii U

Liefhebbers van het spel Puddle kunnen in de handjes wrijven. Het puzzle en actie spel dat eerder op de PlayStation 3, Xbox 360 en PlayStation Vita is uitgekomen, zal ook op de Wii U verschijnen.

Neko Entertainment heeft de port aangekondigd, en deze zal zowel de HD graphics en de 60FPS visuals van de consoles, en de tilt-besturing van de PlayStation Vita bevatten. Sébastien Chipot-Delys, QA manager van Neko, noemt het de perfecte combinatie tussen de twee belangrijkste dingen in Puddle: Graphics/Physics en besturing. De framerate zal, volgens Neko, op de GamePad ook stabiel 60FPS zijn.

De levels zijn ook iets bewerkt om ze wat makkelijker te maken, maar er word wel duidelijk gemaakt dat de gouden medailles halen nog steeds een uitdaging is.

Puddle zal rond de lancering van de Wii U via de eShop te downloaden zijn.


Uitslag derde vrije training Zuid-Korea

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Zuid-Korea. De Duitser was meer dan een halve seconde sneller dan Lewis Hamilton, die de tweede tijd reed. Jenson Button zette de derde tijd op de klokken.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:37.642   17
2 L. Hamilton McLaren 1:38.169 +0:00.527 12
3 J. Button McLaren 1:38.511 +0:00.869 13
4 R. Grosjean Lotus 1:38.582 +0:00.940 16
5 K. Räikkönen Lotus 1:38.666 +0:01.024 18
6 F. Alonso Ferrari 1:38.705 +0:01.063 12
7 M. Webber Red Bull 1:38.766 +0:01.124 7
8 F. Massa Ferrari 1:38.791 +0:01.149 13
9 P. Maldonado Williams 1:38.833 +0:01.191 16
10 N. Hülkenberg Force India 1:38.932 +0:01.290 17
11 S. Perez Sauber 1:38.954 +0:01.312 17
12 N. Rosberg Mercedes 1:39.010 +0:01.368 20
13 M. Schumacher Mercedes 1:39.150 +0:01.508 18
14 P. di Resta Force India 1:39.156 +0:01.514 18
15 K. Kobayashi Sauber 1:39.345 +0:01.703 14
16 J. Vergne Toro Rosso 1:39.448 +0:01.806 17
17 D. Ricciardo Toro Rosso 1:39.537 +0:01.895 18
18 B. Senna Williams 1:39.706 +0:02.064 18
19 V. Petrov Caterham 1:41.114 +0:03.472 14
20 H. Kovalainen Caterham 1:41.437 +0:03.795 19
21 C. Pic Marussia 1:41.684 +0:04.042 16
22 T. Glock Marussia 1:42.062 +0:04.420 15
23 N. Karthikeyan HRT 1:42.845 +0:05.203 15
24 P. de la Rosa HRT 1:42.882 +0:05.240 14

FOK! wat een weer...Buien

Goedemorgen! Het gaat een wisselvallig weekend worden. Vooral vanmiddag zullen er een aantal stevige buien gaan vallen en onweer is hierbij goed mogelijk. Voor morgen is de verwachting nog vrij onzeker, maar droog zal het waarschijnlijk niet blijven. De kans op wat zon is morgen wel wat groter dan vandaag.

De wind is vandaag gedraaid naar het zuidoosten en is matig tot vrij krachtig. Langs de kust neemt deze tijdelijk toe tot krachtig. Van de temperatuur hoeven we het vandaag ook niet te hebben, want met 12 graden is het frisser dan de afgelopen dagen. Ook de komende dagen zullen we het met wisselvallig weer moeten doen, maar de zon zal zeker niet helemaal verstek laten gaan.

Gisteren is er op sommige plaatsen meer dan 20 mm regen gevallen. De opklaringen die ik gisteren beloofd had lieten het grotendeels afweten. Dit kwam doordat het 2e koufront pas een stuk later doortrok dan ik in eerste instantie had verwacht.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

HerfstkleurenPrachtige herfstkleuren in Bronkhorst. Erwin Klein maakte deze rustieke en mooie foto.

Treinverkeer gehinderd in herfstvakantie

Op verschillende plekken in het land wordt de komende weken groot onderhoud aan het spoor verricht. Reizigers moeten daardoor vanaf zaterdag rekening houden met omleidingen, extra overstappen of vervangend vervoer. Prorail kiest ervoor de werkzaamheden uit te voeren in de herfstvakantie. Er zijn dan minder reizigers.

De meeste werkzaamheden vinden in de weekeinden plaats. Tussen Leeuwarden en Heerenveen, rond Zwolle, tussen Arnhem en Nijmegen, en rond Leiden wordt echter ook doordeweeks aan het spoor gewerkt. Zo is onder meer Schiphol tot eind volgende week vanuit Den Haag en Leiden niet rechtstreeks te bereiken.

Op veel trajecten worden delen van het spoor, wissels of bovenleidingen vernieuwd. De werkzaamheden moeten de kwaliteit van het spoor op peil houden, het minder storingsgevoelig maken en geluidsoverlast terugdringen. In Zwolle wordt de laatste hand gelegd aan een extra perron en een nieuwe perrontunnel in verband met de Hanzelijn. De nieuwe verbinding tussen Lelystad en Zwolle wordt op 6 december geopend.

In het midden en het zuiden van Nederland is de herfstvakantie zaterdag begonnen. In het noorden van het land krijgen de leerlingen pas vanaf volgende week vrij.

Ticketfraudeur Olympische Spelen vier jaar cel in

De grootste handelaar in valse toegangskaartjes voor de Olympische Spelen in Londen van afgelopen zomer is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Dat heeft de Britse politie vrijdag laten weten.

Christakis Ioannou haalde met zijn zwendelwebsites, die sprekend leken op de sites van de officiële verkoopkantoren, ruim een halve ton binnen. Meer dan vierhonderd mensen, uit zeker 35 landen, maakten een torenhoog bedrag naar Ioannou over, om vervolgens tevergeefs op hun toegangskaartje te wachten. Onder de slachtoffers zijn enkele Franse en Griekse atleten.

Eigenaar verwoeste kerncentrale Japan bekent schuld

Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco, beheerder van de vorig jaar bij een kernramp verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi, heeft vrijdag voor het eerst erkend dat het de ramp had kunnen afwenden. Tepco wist dat de veiligheid van de centrale niet was gewaarborgd. Maar het bedrijf verzuimde extra veiligheidsmaatregelen te nemen, omdat dat het onbehagen over kernenergie maar zou voeden.

''Terugblikkend op de ramp blijkt de makke dat voorbereidingen niet vooraf zijn getroffen'', verklaarde de commissie die zich over vereiste hervormingen in het bedrijf buigt. Tepco-topman Naomi Hirose zit de commissie voor. De vraag of 'noodzakelijke maatregelen hadden kunnen worden genomen op grond van eerdere evaluaties van tsunami's', beantwoordde de commissie bevestigend. ''Het was mogelijk actie te ondernemen.''

Behalve voor het aanwakkeren van de weerstand tegen kernenergie was Tepco ook bang dat extra voorzorgsmaatregelen de bedrijfsvoering zouden hinderen, of dat die het bedrijf op rechtszaken zouden komen te staan.

Volgens de commissie was de kernramp niet zo ernstig uitgepakt als Tepco internationale veiligheidsmaatstaven had gevolgd. Het bedrijf had er bovendien goed aangedaan het personeel bij te brengen hoe het moet optreden als de nood aan de man is, in plaats van plichtmatige rampoefeningen af te werken.

De schuldbekentenis van Tepco baart opzien, omdat het bedrijf tot dusver zijn handelen steeds heeft verdedigd. Tepco betuigde eerder wel spijt over de gevolgen van de ramp, maar schoof de zwartepiet naar de regering. Die zou zich hinderlijk hebben bemoeid met de rampbestrijding.

De kerncentrale Fukushima Dai-ichi werd in maart 2011 getroffen door een aardbeving en een tsunami, met een kernramp tot gevolg.


Eigenaar verwoeste kerncentrale Japan bekent schuld (Foto: Novum)

Vertrek Moszkowicz deed Holleeder zeer

Willem Holleeder was diep teleurgesteld in advocaat Bram Moszkowicz toen die in 2007 aankondigde hem niet meer te willen verdedigen. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd in het NTR-programma College Tour.

"Hij vertelde dat hij mij, koste wat kost, de rest van mijn leven zou blijven verdedigen. Een week later stopte hij toch. Dat was een harde klap", aldus Holleeder. "Dat vond ik erg vervelend."

Moszkowicz legde destijds de verdediging van Holleeder neer omdat hij 'te beschadigd' was geraakt om hem nog langer bij te staan. Hij lag toen onder meer onder vuur omdat hij Holleeder verdedigde terwijl hij eerder een van diens veronderstelde slachtoffers Willem Endstra bijstond.

Volgens Holleeder probeerde het Openbaar Ministerie hen 'willens en wetens uit elkaar te drijven'. Holleeder wilde niet ingaan op de huidige zaak tegen Moszkowicz. Hij zou jarenlang belasting hebben ontdoken. "Ik heb daar geen inzicht in", aldus Holleeder. Wel liet hij weten Moszkowicz altijd een goede advocaat te hebben gevonden, 'tot de dag dat hij stopte'.

In het programma ging Holleeder verder alle vragen uit de weg over zijn vermeende betrokkenheid bij liquidaties in de onderwereld.

Timmermans ziet Nobelprijs als opdracht

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans ziet de Nobelprijs voor de Vrede die vrijdag werd toegekend aan de Europese Unie als een opdracht om samen uit de crisis te komen. Bovendien is het een goede herinnering aan de vrede die volgens hem altijd op het spel blijft staan. Dat zei Timmermans vrijdagavond in Nieuwsuur.

Volgens hem heeft de prijs 'altijd politieke bedoelingen'. In dit geval kun je het zien als een opdracht, vindt hij. "Zorg dat je opruimt en aanhaakt. En kijk naar waar het ooit om begonnen is: vrede. Dat staat op het spel. Daarom is het zo belangrijk dat we deze crisis samen oplossen."

De geldprijs die aan de Nobelprijs is verbonden, zo'n 940.000 euro, kan in dit geval het beste in een goed doel worden gestopt. "Een goed doel dat in de harten van de bewoners ligt", aldus Timmermans. Hij opperde daarbij de strijd voor mensenrechten. Het geld rechtstreeks naar de Grieken sturen, leek hem geen goed idee.

Timmermans wilde tijdens het gesprek niet speculeren over een mogelijke functie in het aanstaande kabinet van VVD en PvdA. Hij wordt genoemd als de beoogde minister van Buitenlandse Zaken.


Timmermans ziet Nobelprijs als opdracht (Foto: Novum)

Campagnekantoor Obama beschoten

Een onbekend persoon heeft vrijdag een schot gelost op het campagnekantoor van de Democratische partij van president Barack Obama in Denver. Dat zei een woordvoerster van de lokale politie tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Hoewel er mensen in het pand aanwezig waren raakte niemand gewond. Wel sneuvelde er een raam. De politie onderzoekt de beelden van de veiligheidscamera's, maar krijgt daarbij geen hulp van de Secret Service, de instantie die voor de bescherming van Obama zorgt. Er zijn vooralsnog ook geen vermoedens dat de daad een zwaar politiek vergrijp is.

Obama was zelf in Washington.

Campagnekantoor Obama in Denver beschoten
Campagnekantoor Obama in Denver beschoten (Foto: ANP)

Monteur klem tussen treinwagons in Zutphen

Een 35-jarige man is vrijdagmiddag in Zutphen met zijn been klem komen te zitten tussen twee treinwagons. Hij was bezig met werkzaamheden aan een treinstel toen het misging, meldt de politie. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

De man was boven op de trein aan het werk bij een bedrijf aan de Pollaan. Bij het verwijderen van een draadstang klapten de twee wagons tegen elkaar, waardoor de man met een been klem kwam te zitten. Collega's hebben hem bevrijd, waarna de brandweer hem van het dak heeft gehaald. De inspectie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak.

Asbestonderzoek in woningen Bozum

In enkele woningen in het Friese dorp Bozum wordt gekeken of de asbest die donderdagavond vrijkwam bij een brand ook in de huizen terecht is gekomen. De eerste resultaten worden vrijdagnacht verwacht, meldt de gemeente Littenseradiel.

De ruim honderd geëvacueerde mogen zoals verwacht nog niet terug naar hun huizen. Zaterdagochtend worden zij telefonisch geïnformeerd over de laatste stand van zaken. Dan horen zij ook of ze hun woning weer in mogen.

Een informatiebijeenkomst voor bewoners werd vrijdagavond goed bezocht. Ongeveer vijftig mensen lieten zich informeren door de locoburgemeester, vertegenwoordigers van de GGD en het bedrijf dat de asbest opruimt.

De kankerverwekkende stof kwam vrij na een grote brand in een loods. De asbest dwarrelde neer in vier straten, waarna de bewoners werden geëvacueerd door de brandweer. Zij moesten toen al rekening houden dat zij vrijdagavond niet terugkonden.

De meeste bewoners worden vrijdagnacht opgevangen door vrienden en familie. Voor enkele mensen heeft de gemeente opvang geregeld.

Parade voor 'Pino' in de planning

Er komt een ludieke Muppet-mars tegen het plan van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney om Sesamstraat, Big Bird in het bijzonder, van de buis te halen. Dat lieten organisatoren Michael Bellavia en Chris Mecham weten. De 'Million Muppet March' zal op 3 november in Chicago worden gelopen.

Romney verklaarde tijdens het debat in het teken van de verkiezingen in de VS met zittende president Barack Obama dat hoewel hij ontzettend veel van Big Bird (de Amerikaanse gele tegenhanger van Pino uit Sesamstraat) hield, hij echt vond dat PBS gekort moet worden op de subsidie. Sesamstraat wordt al 43 jaar uitgezonden door de publieke omroep in de VS (PBS)

Bellavia kocht de domeinnaam www.millionmuppetmarch.com nog tijdens het debat en Mecham maakte een Facebook-pagina aan met dezelfde naam. Over de naam van de mars valt nog te discussiëren. Strikt genomen is Big Bird namelijk geen Muppet.

Ludieke Muppet-mars tegen bezuigingen PBS
Parade voor 'Pino' in de planning (Foto: ANP)

Van Gerwen in halve finale World Grand Prix

Michael van Gerwen heeft voor het eerst een halve finale van een groot PDC-toernooi bereikt. Vice-wereldkampioen Andy Hamilton werd met 3-2 verslagen. In de halve finale wacht nu Wes Newton. 

Beide heren waren aan elkaar gewaagd. In eerste drie sets was in elke set een beslissende vijfde leg nodig. Van Gerwen stond na drie sets met 2-1 voor. In devierde set nam Van Gerwen een 2-1 voorsprong, maar zag Hamilton terugkomen tot 2-2. In de vijfde leg nam Van Gerwen wel een grote voorsprong. Hij mocht als eerste op een dubbel gooien voor de wedstrijd, maar miste alle 4 de darts die hij kreeg. Hamilton gooide wel direct 160 uit om op 2-2 te komen. 

In de vijfde set worden de eerste 2 legs gedeeld, Hamilton krijgt dan op zijn beurt twee darts om op 2-1 voor te komen en miste. Mighty Mike profiteerde en gooide 115 uit en kwam op 2-1 voor. In de vierde leg kreeg Van Gerwen nogmaals 4 matchdarts, en wederom mistte hij  zodat Hamilton op 2-2 kon komen. In de beslissende leg pakte de 23-jarige darter wel de zege. 

Uitslagen kwartfinale

Naam Naam Uitslag
Justin Pipe Brendan Dolan 1-3
Wes Newton Paul Nicholson 3-2
Michael van Gerwen Andy Hamilton 3-2
Robert Thornton Mervyn King 0-3

In de halve finale neemt Dolan het op tegen King en Van Gerwen speelt tegen Newton. 

Uitslagen WK-kwalificatie (12/10/2012)

Vandaag zijn er in alle groepen van de WK-kwalificatie wedstrijden gespeeld. Welke ploegen wonnen er, welke landen werden verrast? Hier vind je een overzicht van alle uitslagen.

Groep A

Servië - België 0-3
34' Benteke 0-1
68' De Bruyne 0-2
90+1' Mirallas 0-3

Macedonië - Kroatië 1-2
16' Ibraimi 1-0
33' Corluka 1-1
60' Rakitic 1-2

Wales - Schotland 2-1
27' Morrison 0-1
81' Bale (pen) 1-1
89' Bale 2-1

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo  
1 België 3 2 1 0 7 6-1  
2 Kroatië 3 2 1 0 7 4-2  
3 Servië 3 1 1 1 4 6-4  
4 Wales 3 1 0 2 3 3-9  
5 Schotland 3 0 2 1 2 2-3  
6 Macedonië 3 0 1 2 1 2-4  


Programma 16 oktober
Kroatië - Wales
Macedonië - Servië
België - Schotland


Groep B

Tsjechië - Malta 3-1
34' Gebre Selassie 1-0
38' Briffa 1-1
52' Pekhart 2-1
67' Rezek 3-1

Armenië - Italië 1-3
11' Pirlo (pen) 0-1
27' Mkhitaryan 1-1
64' De Rossi 1-2
82' Osvaldo 1-3

Bulgarije - Denemarken
7' Rangelov 1-0
40' Bendtner 1-1

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo  
1 Italië 3 2 1 0 7 7-3  
2 Bulgarije 3 1 2 0 5 4-3  
3 Tsjechië 2 1 1 0 4 3-1  
4 Armenië 3 1 0 2 3 2-4  
5 Denemarken 2 0 2 0 2 1-1  
6 Malta 3 0 0 3 0 1-6  


Programma 16 oktober
Tsjechië - Bulgarije
Italië - Denemarken


Groep C

Kazachstan - Oostenrijk 0-0

Faeröer Eilanden - Zweden 1-2
57' Baldvinsson 1-0
65' Kacaniclic 1-1
75' Ibrahimovic 1-2

Ierland - Duitsland 1-6
32' Reus 0-1
40' Reus 0-2
55' Özil (pen) 0-3
58' Klose 0-4
61' Kroos 0-5
83' Kroos 0-6
90+2' Keogh 1-6

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo  
1 Duitsland 3 3 0 0 9 11-2  
2 Zweden 2 2 0 0 6 4-1  
3 Ierland 2 1 0 1 3 3-7  
4 Oostenrijk 2 0 1 1 1 1-2  
5 Kazachstan 3 0 1 2 1 1-4  
6 Faeröer Eilanden 2 0 0 2 0 1-5  


Programma 16 oktober
Faeröer Eilanden - Ierland
Oostenrijk - Kazachstan
Duitsland - Zweden


Groep D

Turkije - Roemenië 0-1
45+1' Grozav 0-1

Estland - Hongarije 0-1
47' Hajnal 0-1

Nederland - Andorra 3-0
7' Van der Vaart 1-0
15' Huntelaar 2-0
50' Schaken 3-0

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo  
1 Nederland 3 3 0 0 9 9-1  
2 Roemenië 3 3 0 0 9 7-0  
3 Hongarije 3 2 0 1 6 7-4  
4 Turkije 3 1 0 2 3 3-3  
5 Estland 3 0 0 3 0 0-6  
6 Andorra 3 0 0 3 0 0-12  


Programma 16 oktober
Andorra - Estland
Roemenië - Nederland
Hongarije - Turkije


Groep E

Albanië - IJsland 1-2
19' Bjarnason 0-1
29' Cani 1-1
81' Sigurdsson 1-2

Zwitserland - Noorwegen 1-1
79' Gavranovic 1-0
81' Hangeland 1-1

Slovenië - Cyprus 2-1
38' Matavz 1-0
62' Matavz 2-0
83' Aloneftis 2-1

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo  
1 Zwitserland 3 2 1 0 7 5-1  
2 Ijsland 3 2 0 1 6 4-2  
3 Noorwegen 3 1 1 1 4 3-4  
4 Albanié 3 1 0 2 3 4-5  
5 Cyprus 3 1 0 2 3 3-5  
6 Slovenië 3 1 0 2 3 3-5  


Programma 16 oktober
Cyprus - Noorwegen
IJsland - Zwitserland
Albanië - Slovenië


Groep F

Rusland - Portugal 1-0
6'Kerzhakov 1-0

Luxemburg - Israël 0-6
4' Radi 0-1
12' Ben Basat 0-2
27' Hemed 0-3
60' Melikson 0-4
73' Hemed 0-5
90' Hemed 0-6

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo  
1 Rusland 3 3 0 0 9 7-0  
2 Portugal 3 2 0 1 6 5-2  
3 Israël 3 1 1 1 4 7-5  
4 Noord-Ierland 2 0 1 1 1 1-3  
5 Azerbeidzjan 2 0 1 1 1 1-4  
6 Luxemburg 3 0 1 2 1 2-9  


Programma 16 oktober
Rusland - Azerbeidjan
Israël - Luxemburg
Portugal - Noord-Ierland


Groep G

Liechtenstein - Litouwen 0-2
51' Cesnaukis 0-1
75' Cesnaukis 0-2

Slowakije - Letland 2-1
5' Hamsik (pen) 1-0
9' Sapara 2-0
84' Verpakovskis (pen) 2-1

Griekenland - Bosnië-Herzegovina 0-0

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo  
1 Bosnië-Herzegovina 3 2 1 0 7 12-2  
2 Slowakije 3 2 1 0 7 5-2  
3 Griekenland 3 2 1 0 7 4-1  
4 Litouwen 3 1 1 1 4 3-3  
5 Letland 3 0 0 3 0 3-8  
6 Liechtenstein 3 0 0 3 0 1-12  


Programma 16 oktober
Letland - Liechtenstein
Bosnië-Herzegovina - Litouwen
Slowakije - Griekenland


Groep H

Moldavië - Oekraïene 0-0

Engeland - San Marino 5-0
35' Rooney (pen) 1-0
37' Wellbeck 2-0
70' Rooney 3-0
72' Wellbeck 4-0
77' Oxlade-Chamberlain 5-0

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo  
1 Engeland 3 2 1 0 7 11-1  
2 Montenegro 2 1 1 0 4 8-2  
3 Polen 2 1 1 0 4 4-2  
4 Oekraïene 2 0 2 0 2 1-1  
5 Moldavië 3 0 1 2 1 0-7  
6 San Marino 2 0 0 2 0 0-11  


Programma 16 oktober
Oekraïene - Montenegro
San Marino - Moldavië
Polen - Engeland


Groep I

Finland - Georgië 1-1
57' Kashia 0-1
62' Hämäläinen 1-1

Wit-Rusland - Spanje 0-4
12' Jordi Alba 0-1
21' Pedro 0-2
69' Pedro 0-3
72' Pedro 0-4

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo  
1 Spanje 2 2 0 0 6 5-0  
2 Frankrijk 2 2 0 0 6 4-1  
3 Georgië 3 1 1 1 4 2-2  
4 Finland 2 0 1 1 1 1-2  
5 Wit-Rusland 3 0 0 3 0 1-8  


Programma 16 oktober
Wit-Rusland - Georgië
Spanje - Frankrijk

[Upd] Anonymous bedreigt providers en overheid

De beruchte hackersgroep Anonymous dreigt zaterdag een grote aanval uit te voeren op Nederlandse internetproviders en de overheid. De doelen zouden onder meer de stichting BREIN, KPN, Ziggo, Tele2, UPC en XS4All zijn. Op een lijst op de site Pastebin, die de hackers vaker gebruiken, staan ook de websites van de Tweede Kamer, de Rijksoverheid en het ministerie van Defensie.

Reden voor de aanval is de Nederlandse blokkade van downloadsite The Pirate Bay. "Dat stichting BREIN een paar politieke vrienden heeft en een gewoonte om nepbewijs te maken, betekent niet dat ze de macht zouden moeten hebben om met ons internet te klooien", zegt Anonymous op videowebsite YouTube.

Het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie was niet bereikbaar voor commentaar.

Update 00.04 uur
 
Filmpje toegevoegd


Anonymous bedreigt providers en overheid

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.