Holleeder laat vragen onbeantwoord

Willem Holleeder heeft donderdagavond tijdens zijn interview voor het tv-programma College Tour tal van vragen onbeantwoord gelaten Hij wilde niet reageren op vragen over criminele activiteiten waarvoor hij is veroordeeld, zoals de afpersing van zakenlieden, of waarvan hij momenteel wordt verdacht, zoals betrokkenheid bij liquidaties.

De 54-jarige Holleeder werd ondervraagd door studenten en door presentator Twan Huys, in een collegezaal van de universiteit van Utrecht. De bijeenkomst werd druk bezocht. Veel aanwezigen waren studenten van Stijn Franken, Holleeders advocaat. De bijeenkomst was voorzien van strenge beveiliging, bezoekers moesten hun mobiele telefoons afgeven. Pownews zond donderdagavond heimelijke, in de collegezaal gemaakte, beelden uit.

Volgens Holleeder biograaf Auke Kok, aanwezig bij de College-Touropname, wilde Holleeder wel een paar vragen over zichzelf beantwoorden, zei hij donderdag bij Pauw en Witteman. Zo vertelde Holleeder dat hij een kerkganger is.

Over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer zei Holleeder onder meer dat hij er spijt van had. Ook vertelde hij onder meer dat Heineken en Doderer in hun geïmproviseerde cellen zaten vastgeketend voor hun eigen veiligheid; de ontvoerders waren bang dat hun slachtoffers zelfmoord zouden plegen.

Holleeder uitte zijn afkeer van journalisten, zoals hij na zijn vrijlating eerder dit jaar bij herhaling heeft gedaan. Hij voelt zich onheus bejegend door de pers.

De toon van het gesprek tussen Holleeder en zijn ondervragers was over het geheel genomen ernstig. De geïnterviewde moest wennen, maar was na verloop tijd zichtbaar op zijn gemak.

Het gesprek met Holleeder in College Tour wordt vrijdagavond uitgezonden.