Ouders belangrijker in onderwijs dan school

Ser_Ciappelletto

De vrije opvoeding is tegenwoordig helemaal hip. Of het nu is omdat ze een indigokind hebben, omdat ze geloven dat gezag slecht is, of omdat de Viva het zegt, de moderne ouder laat z'n kind zoveel mogelijk ruimte. Nieuw onderzoek legt echter een bom onder dit concept.

Onderzoekers van een aantal samenwerkende universiteiten hebben namelijk ontdekt dat de rol van de ouders belangrijker is dan de rol van de school, als het gaat om academische prestaties. En je kind zoveel mogelijk aan zichzelf overlaten past daar niet in, zegt Toby Parcel, van NC State University: "Onze studie toont dat ouders zich ervan bewust moeten zijn hoe belangrijk ze zijn, en dat ze tijd moeten steken in hun kinderen - kijken of ze huiswerk hebben gemaakt, schoolactiviteiten bezoeken en kinderen duidelijk maken dat school belangrijk is."

De onderzoekers keken naar hoe "familie sociaal kapitaal" (Eng.: 'family social capital'), oftewel de relatie tussen kinderen en ouders, en "school sociaal kapitaal" (Eng.: 'school social capital'), in grote lijnen te beschrijven als de mate waarin scholen goed onderwijs kunnen bieden.

Ze ontdekten dat kinderen met een hoog familie sociaal kapitaal en laag school sociaal kapitaal beter presteerden dan leerlingen met laag familie sociaal kapitaal en hoog school sociaal kapitaal. “Met andere woorden, terwijl zowel school als familie belangrijk zijn, is de rol van de familie sterker wanneer het gaat om academisch succes", zo zegt Parcel.