Nobelprijs voor de vrede voor EU

De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar naar de Europese Unie. Dat heeft het Nobelcomité in Oslo vrijdag bekendgemaakt. Eerder was al door de Noorse zender NRK 'gelekt' dat de EU met de vredesprijs 2012 werd onderscheiden. De beslissing van het Nobelcomité was unaniem.

De EU en haar voorlopers hebben gedurende meer dan zestig jaar bijgedragen aan vrede en verzoening, democratie en mensenrechten in Europa, zegt het Nobelcomité.

In de jaren tussen de wereldoorlogen zijn ook verschillende personen onderscheiden die zich inspanden voor verzoening tussen Duitsland en Frankrijk, merkt het Nobelcomité op. Dat een oorlog tussen deze twee landen nu ondenkbaar is, toont volgens het comité aan dat 'door gerichte inspanningen en het opbouwen van wederzijds vertrouwen, historische vijanden hechte partners kunnen worden'.

Nu de unie met ernstige economische problemen en maatschappelijke onrust kampt, wil het Nobelcomité de aandacht vestigen op wat het als het belangrijkste succes van de EU beschouwt: "De succesvolle strijd voor vrede en verzoening en voor democratie en mensenrechten." De stabiliserende rol van de EU heeft volgens het comité geholpen Europa 'om te vormen van een continent van oorlog in een continent van vrede'.

Het werk van de EU vertegenwoordigt 'broederschap van landen' en is een vorm van de 'vredescongressen' waaraan Alfred Nobel in zijn testament refereerde als criteria om de door hem ingestelde prijs toe te kennen, zegt het Nobelcomité.


Nobelprijs voor de vrede voor EU (Foto: Novum)