Hand ophouden

Dick (Bornfree)

Wat kunnen mensen toch rare sprongen maken wanneer ze tot het maximum onder druk worden gezet. De Grieken eisen geld dat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog geroofd zouden hebben van Griekenland. Niet alleen is de timing verkeerd, maar het is ook bijzonder dom en kinderachtig dat nu terug te vragen. De Grieken zouden moeten beseffen dat ze al een tijdje niet goed bezig zijn. We weten het allemaal, ook de Grieken. Wanneer er te weinig belastingen de staatskas binnenstromen, dan weet je dat vroeg of laat de kas leeg is.

Hij is leeg en nu is het grote hand ophouden begonnen. Nu vind ik het persoonlijk tenenkrommend dat de Grieken moord en brand blijven schreeuwen. Nu worden de ‘oorlogsschulden’ erbij gehaald. De hardwerkende Duitsers kunnen heel weinig met de slappe houding van de Grieken. Duitsland zegt als antwoord en volkomen terecht: ‘Wij hebben gedaan wat wij moesten doen na de oorlog volgens nationale en internationale afspraken. Wij betalen niets’. Die zwakke vlieger vangt geen wind en flikkert weer op de hoofden van de vele Grieken. Hoe kom je erbij na 68 jaar de Duitsers hiermee op te zadelen? Ik ben benieuwd wat ze nog meer uit de ‘lijkenkast’ gaan halen. Met de week wordt het een hachelijkere situatie.

De overige Europeanen, behalve Italië, Portugal en Spanje, zijn verontwaardigd hoe de Grieken heel veel decennia als een god in hun land geleefd hebben. Ze betaalden zelden gemeentelijke belastingen en gingen na moeders tiet al met pensioen. Wat wil je nu van ons? Wil je dat we met onze handen voor de oren en ogen betalen voor jullie gedrag? Willen jullie meer tijd? Nog meer tijd? Maar tijd is niet de issue. De mindset waar je werkelijk mee bezig bent wel.

Mijn Hollandse nuchtere klomp brak toen ik een Griekse vrouw zag uitleggen waarom Duitsland het na de oorlog leeggeroofde Griekenland het Griekenland van nu moest terugbetalen. Maar in 2009 kwam heel Europa erachter wat voor volk de Grieken werkelijk is. We kwamen er toen met zijn allen achter dat de Grieken al jarenlang sjoemelden met de cijfers met betrekking tot hun begrotingstekort. Sjoemelende Grieken, Grieken die een broertje dood hebben aan belasting betalen. Die denken dat helder drinkwater gratis is omdat het uit de lucht komt. Dat gemeentebelastingen een groot onrecht is. Die de landelijke belastingen ontduiken waar het maar kan, massaal. Deze Grieken rijten nu oude wonden in Europa open om hun armetierig inzicht in het nut van betalen van belastingen te verhullen.

En nog steeds: ze hebben binnen afzienbare tijd iets meer dan 32 miljard nodig, er lopen massaal te veel ambtenaren rond en lang niet alle Grieken betalen belasting. Het irriteert mij en de rest van Europa wat voor een arrogantie de Grieken laten zien. Hoe ze de rest van Europa de schuld geven van hun eigen gecreëerde ondergang.