Vieze Henkie

Jan (Bakoenin)

Henk Bleker heeft van Greenpeace, Joop.nl en Vroege Vogels de prijs van de grootste viezerik gekregen. En terecht.

Ik heb Henk altijd al een beetje vunzig gevonden. Meteen al toen hij op dat bewuste congres over samenwerking met de PVV met halfvolle mond een zaal met nette kerkgangers van het CDA toesprak. Hij stond achter de microfoon de stukjes broodje ei nog weg te halen met zijn tong. Lekker fris. Ik snapte ook niet wat Matthijs van Nieuwkerk in hem zag. Een no-nonsensefiguur? Was dat het? Op mij kwam hij meer over als de Vieze Man van Kees van Kooten. Hij zag er altijd al een beetje verkreukeld uit. Een beetje smoezelig.
Ik zag hem voor me als een jongetje dat op de basisschool stiekem vieze briefjes aan meisjes schreef en ze als een propje door de klas gooide. Later bleek bij Pauw & Witteman dat ik er niet ver naast zat met mijn fantasie. Of ik zag hem snotjes uit zijn neus de klas in schieten. Zo’n jongetje leek het me te zijn geweest.

Henkie is ook gek op paarden. Logisch. Daar komt me een partij viezigheid uit!
Een paar jaar geleden vond ik bij thuiskomst ineens een hele zwerm paardendrollen op de stoep voor mijn deur. Moet je nagaan. Ik woon al zesentwintig jaar in een rustig wijkje dat omgeven is door parkjes. Zelfs hondendrollen vind je daar niet op de stoep. De hondenbezitters zijn bovendien verplicht om de drollen van hun honden op te ruimen. Zelfs in het park. Maar paardenbezitters zijn dat blijkbaar niet. Die mogen zomaar de hele handel gewoon achterlaten op straat. En toen dus ook voor mijn deur. Ik heb een vuilniszak gepakt, de stront erin geschept en ben naar de manege in de buurt gefietst, want daar moest de boosdoener schuilen. Er was op dat moment niemand aanwezig, maar de deur naar de ruimte waar men koffie kon drinken en een broodje kon eten, stond open. Ik heb sinds die dag geen ruiters meer in onze straat gezien, laat staan op de stoep. Mijn buurmeisje had de ruiter op heterdaad betrapt en hem erop aangesproken.
‘Hij moet toch ergens kakken,’ was zijn antwoord geweest.
Zo’n man lijkt me Henkie nou ook.

Henkie heeft namelijk nogal wat stront achtergelaten door zijn beleid van de afgelopen twee jaar. En het volgende kabinet moet die rotzooi opruimen. Gelukkig is er in het lenteakkoord al een vuilniszak aangegeven om de troep in te doen.

Al heel snel schrapte Henkie drie gebieden uit Natura2000, het Europese natuurnetwerk. Dat netwerk is heel belangrijk voor het behoud en herstel van de biodiversiteit. Jarenlang is men in heel Europa bezig om de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen. Soorten planten en dieren verdwijnen in vrij rap tempo de laatste decennia en gelukkig zijn ze in Europa zo verstandig om dat gezamenlijk aan te pakken. Dieren en planten kennen namelijk geen grenzen zoals sommige politieke partijen. Daarom moet natuurbeleid Europees worden aangepakt en dat heeft men gedaan. Tot vieze Henkie kwam. Waarom? Omdat hij boer is en het CDA de belangen van boeren hoger heeft staan dan die van de natuur. Natura2000 heeft namelijk gevolgen voor de boeren en het bedrijfsleven. Boeren moeten in de aangewezen gebieden minder ammoniak uitstoten en bedrijfsterreinen moeten minder geluidshinder veroorzaken dan in gebieden die niet tot Natura2000 behoren. Aan de andere kant is Natura2000 wel goed voor de recreatieve sector. Maar Henkie staat nu eenmaal aan de kant van zijn collega-boeren. Die hebben bovendien een sterke lobby binnen het CDA.
Bijna honderdvijftig plant- en diersoorten zijn hun beschermde status kwijtgeraakt door Henkie.
Bovendien wilde hij het natuurbeleid decentraliseren. Maar provincies en gemeentes moeten overal op bezuinigen en hebben geen overzicht op de landelijke gesteldheid van de natuur. En die hangt nou eenmaal ook af van wat er lokaal gebeurt.

Dan de megastallen. Uit de maatschappelijke discussie hierover blijkt dat er bijna geen draagvlak voor is in Nederland. Maar Henkie gaat ze niet verbieden, maar schuift de boel weer lekker naar de provincies en de gemeenten. En verder laat hij het aan de markt over. Nou, dan weet je het wel.
Bleker wil decentraliseren terwijl de Land- en Tuinbouworganisaties nota bene zelf willen dat de overheid de randvoorwaarden aangeeft. Megastallen zijn bovendien niet alleen slecht voor de dieren, ze kunnen ook slecht zijn voor de volksgezondheid. Dat stellen het RIVM, de GGD en de Gezondheidsraad. Maar waarom zou je daarnaar luisteren?

Natuurlijk hebben we heel veel andere zorgen dan natuur alleen. De economische crisis, de steeds duurder wordende zorg, de spuitende, slikkende en zuipende jongeren, de verschraling van het onderwijs, de pensioenen, de baby van Barbie. Zonder natuur heb je die zorgen allemaal niet meer, want dan zijn wij, mensen er ook niet meer. Mens en natuur kunnen namelijk niet zonder elkaar.

Bij NOS Nieuws schreven ze dat de staatssecretaris zo sportief was geweest om de prijs in ontvangst te nemen. Zo sportief? Het zal hem zijn reet roesten dat hij die prijs kreeg. Het is gewoon een onverschillige hork. Weg met vieze Henkie en zijn afbraakbeleid.