Hand- en plastisch chirurgen luiden de noodklok: een vijfjarig onderzoek naar vuurwerkletsel onthult een zorgwekkende trend. Hoewel het jaarlijkse aantal slachtoffers stabiel blijft, neemt de ernst van de verwondingen schrikbarend toe. Een groeiend aantal minderjarigen raakt onherstelbaar gewond door de illegale Cobra 6.
- Het aandeel Cobra 6 ongelukken is bijna verdriedubbeld, van 23% (2019-2020) naar 62% (2023-2024).
- 80% van Cobra 6 ongelukken resulteert in amputaties.
- Meer dan de helft van Cobra 6 slachtoffers is jonger dan 18 jaar, 42% zelfs jonger dan 16 jaar.
“Jongeren lopen onnodig levensveranderend letsel op.
We zien steeds vaker amputaties door de Cobra 6 bij met name jonge patiënten en elk jaar wordt het erger,” zegt dr. Ernst Smits, plastisch, reconstructief en handchirurg. “Met de CobraCode willen we jongeren op een manier waarschuwen die echt bij ze binnenkomt in hun eigen taal.”
Om jongeren bewust te maken van de risico’s van illegaal Cobra-vuurwerk, lanceren de NVvH en NVPC de CobraCode campagne. Omdat jongeren steeds minder lezen en een zeer korte aandachtsspanne hebben, bestaat de CobraCode uit slechts drie emoji’s. Hierdoor heeft de boodschap maar drie seconden nodig om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van Cobra vuurwerk.
De CobraCode bestaat uit: ‘Cobra’, ‘Knal’ en ‘Bicep’. Bij de Bicep-emoji ontbreekt echter de hand die door de ontploffing is weggeblazen. Het filmpje te zien op www.cobracode.nl
Cobra code-actie tegen gebruik zwaar vuurwerk (@ NVvH en NVPC on Cobra code.nl)
De campagne loopt vanaf 16 december tot 6 januari via social media en outdoor schermen. Ocean Outdoor, Bereik Media en Snapchat helpen belangeloos mee om met deze campagne zoveel mogelijk jongeren, ouders en verzorgers te bereiken. De CobraCode komt ook aan bod in Kluun’s ‘Help, ik heb een puber’ podcast.
De CobraCode is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, Handchirurgie, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (NVPC), belangeloos uitgevoerd door Dobuntu (creativity for change), Ocean Outdoor, Bereik Media en Snapchat.
In het uiterste noorden van Noorwegen, waar West-Europa en de NAVO grenzen aan Rusland, ligt Kirkenes. Het gehucht heeft slechts 3.500 inwoners, maar is een geopolitiek zwaargewicht. Een grensbataljon met 600 elitesoldaten laat zijn militaire aanwezigheid hier voelen.
De twee 19-jarige rekruten David Bratland en Jesper Bruseth vervullen hun militaire dienst in Kirkenes bij het 'Jegerbataljonen GSV'. Het trainingsprogramma voor grensstrijders, zo'n 400 kilometer ten noorden van de poolcirkel, is zwaar.
In de winter zijn temperaturen van min 30 graden Celsius hier geen uitzondering. En dan ook nog eens maar enkele uren daglicht. Tijdens verkenningstochten op ski's versterken de rekruten niet alleen hun fysieke conditie, maar ook hun vermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen daden. Hun taak: de bijna 200 kilometer lange grens met Rusland bewaken en - in geval van oorlog - verdedigen.
Onlangs kregen de soldaten een zware wapentraining voor luchtafweer en antitankverdediging. Noorwegen toont zijn claim op macht en grondgebied door cultuur te promoten namens het Westen. Terwijl David en Jesper op ski's de met sneeuw bedekte vlaktes van de Noorse toendra doorkruisen, wordt de in Rusland geboren curator van het Barents Spektakel, Yevgeny Goman, geconfronteerd met compleet andere uitdagingen een paar kilometer verderop op het bevroren meer Förstevatne.
Het centrale element van de openingsshow van het kunstfestival - een gigantische vliegende draak - wil gewoon niet opstijgen. Maar uiteindelijk blijkt de openingsshow de volgende avond een geweldig spektakel tegen uitzichtloosheid te zijn.
Het waterkanon is na ruim twee jaar terug van weggeweest. Vrijdag is de eerste van zes nieuwe waterkanonnen afgeleverd bij de politie. Die zes waterkanonnen zijn voor het hele land, maar een paar worden er in Amsterdam gestald. Hierdoor verdwijnen de Duitse 'Wasserwerfers' en de Belgische 'sproeikanonnen' van de straten. Die werden geleend omdat de Nederlandse waterkanonnen onbruikbaar waren geworden door problemen met de banden. Zo meldt AT5.
De oude waterkanonnen kregen te vaak een klapband, en dus werden ze vanaf oktober 2022 niet meer ingezet. De politie moest bij ongeregeldheden een beroep doen op onze ooster- en zuiderburen. Tot vandaag.
De komst van de zes nieuwe kanonnen, hetzelfde aantal dat de Nederlandse politie eerder al had, is tot stand gekomen na een Europese spoedaanbesteding. De politie krijgt wel een nieuw model. Het oude waterkanon werd gemaakt door het Nederlandse vrachtautomerk Terberg, het nieuwe model is van de Duitse firma Ziegler. Hetzelfde merk dat onze zuider- en oosterburen in gebruik hebben.
Het gaat om hetzelfde model die Belgische politie ook gebruikt, de Ziegler PSV 900 - waarbij de letters staan voor Public Safety Vehicle. Het kanon kan de waterstraal maximaal 65 meter schieten en doet dat met een snelheid van 1.100 liter per minuut, een kleine 18 liter per seconde. De druk is daarmee even hoog als de vorige variant. In de tank is ruimte voor 9.000 liter, dat is 2.000 liter meer dan de oude waterkanonnen.
De overige vijf waterwerpers worden later geleverd en kunnen in de loop van volgend jaar worden ingezet. Ze worden verdeeld over Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar kunnen door het hele land worden gebruikt.
Ook de beste mannelijke alpineskiërs op aarde zijn druk bezig in de World Cup. In Frankrijk werden de technische nummers afgewerkt, net als zondag en maandag het geval is in Italië - tussendoor stond voor de snelheidsduivels nog een tweeluik gepland in Val Gardena/Gröden in Süd-Tirol.
Val d'Isère, reuzenslalom
Patrick Feurstein stond na de eerste run nog op de 24e plek, Luca Ärni stond op de 30e plek, maar de twee profiteerden behoorlijk van flinke sneeuwval laat in de tweede run. De winst leverde het nét niet op: Marco Odermatt wist zijn voorsprong van meer dan twee seconden op Feurstein nog net vast te houden en won met 0,08 seconden voorsprong. Feurstein werd wel tweede, zijn eerste individuele World Cup-podium, voor landgenoot Stefan Brennsteiner (+0,12) - Ärni steeg van de 30e naar de vierde plek op 0,23 seconden.
Val d'Isère, slalom
Henrik Kristoffersen toonde zich het meest constant van het hele veld: de Noor stond op de tweede plek na één run, maar de voor zijn thuispubliek in run één nog stuntende Fransman Steven Amiez ging in de tweede run onderuit. Kristoffersen kon zo de overwinning pakken, voor landgenoot Atle Lie McGrath (+0,52) en de Zwitser Loïc Meillard (+0,89).
Val Gardena, super-G
Na een snelle tijd van Stefan Rogentin uit Zwitserland en de Canadees Cameron Alexander was het de Italiaan Mattia Casse die voor eigen publiek nog eens 0,57 seconden sneller ging. Al snel zag hij Odermatt 0,43 seconden tekort komen en daarmee gloorde de zege voor Casse, maar Jared Goldberg maakte het een tijdje later nog erg spannend. De Amerikaan kwam nét tekort en werd tweede op welgeteld één honderdste van een seconde, voor Odermatt en de verrassende Noor Fredrik Möller (+0,54).
Val Gardena, afdaling
De eerste echte afdalingsklassieker van het seizoen werd gehouden op de beruchte Saslong-piste, waar de Zwitsers sterk waren. De jonge Franjo von Allmen noteerde een rappe tijd en zag de één na de ander nét tekort komen: Ryan Cochran-Siegle strandde op één honderdste, Nils Allegre op twee honderdsten. Odermatt was echter de baas boven baas en knalde na een geweldige passage op de zogenaamde kamelenbulten maar liefst 0,45 seconden onder Von Allmen's tijd door. Die werd wel tweede, zijn eerste World Cup-podium, voor de Amerikaan Cochran-Siegle. Lars Rösti was even later ook nog gigantisch snel onderweg, maar maakte op de kamelenbulten een fout en werd twaalfde.
Alta Badia, reuzenslalom
Odermatt was weer goed, maar in run één was Filip Zubcic beter, net als de Noor Alexander Steen Olsen. Odermatt nam ze in de tweede run echter te grazen en met een werkelijk schitterend optreden pakte de Zwitserse grootheid de overwinning. Plek twee ging dan zelfs nog naar de verrassende Fransman Leo Anguenot, zijn eerste podiumplek in de World Cup (+0,85), voor Steen Olsen (+0,88) en Zubcic (+0,93).
De beste alpineskiesters van de wereld hebben zich de afgelopen dagen weer met elkaar gemeten op de snelle disciplines. Dat gebeurde eerst op de beruchte Birds of Prey-piste in de VS, dit weekeinde streken ze neer in het Zwitserse St Moritz.
Beaver Creek, afdaling
De altijd volop risico nemende Italiaanse Sofia Goggia ging als zevende naar beneden en noteerde een op het oog uitstekende run, waar de Zwitserse Lara Gut-Behrami gelijk 0,18 seconden op tekort kwam. Het duurde echter niet lang voor Goggia verdreven werd van de leiding: Cornelia Hütter ging nog eens 0,16 seconden harder en de Oostenrijkse pakte daarmee de winst - Goggia en Gut-Behrami bleven wel op het podium, voor de verrassende Amerikaanse Lauren Macuga (+0,52) en Oostenrijkse Ricarda Haaser (+0,56).
Beaver Creek, super-G
Van de echte favorieten was Gut-Behrami dit keer de eerste die aan de beurt was en haar run was wederom sterk. Een paar minuten later mocht Goggia naar beneden en de Italiaanse ging er met een heerlijke run 0,48 seconden onderdoor - ze was daarmee ook sneller dan Hütter, die op 0,60 seconden van Goggia stond. De Oostenrijkse werd nog van het podium verdrongen door een landgenote, want Ariana Rädler was ietwat verrassend goed voor de derde plek op 0,55 seconden, achter Goggia - die haar eerste zege boekte na een zware blessure - en Gut-Behrami.
St Moritz, super-G
De eerste super-G van het Zwitserse weekeinde leek met Gut-Behrami weer goede kans te maken op een thuisfeestje. Goggia kwam 0,15 seconden tekort om haar concurrente van de leidersstoel te stoten, maar daarna mocht Hütter naar beneden en zij was wél sneller, 0,18 seconden. De rest beet zich weer stuk op de grote drie en dus mochten Hütter, Gut-Behrami en Goggia het podium op. Lindsey Vonn keerde na bijna zes jaar terug op het hoogste niveau en werd verdienstelijk veertiende.
De tweede super-G ging niet door: een sneeuw- en miststorm maakte het onmogelijk.