Proces kosten opslag bluswater Chemie-Pack moet over

Het proces over het geld dat de gemeente Moerdijk kwijt was aan de opslag van vervuild bluswater na de brand bij Chemie-Pack moet opnieuw worden gevoerd. De Hoge Raad heeft de uitspraak van het hof in Den Bosch vrijdag vernietigd. Het gerechtshof in Arnhem moet nu opnieuw naar de zaak kijken.

Na de brand begin vorig jaar bleef op het terrein een grote hoeveelheid bluswater achter. Om dat op te ruimen schakelde Chemie-Pack het bedrijf Wilchem in. Chemie-Pack zei tegen alle betrokkenen hier niet meer dan drie ton voor te willen betalen. Dat was genoeg om het bluswater op te zuigen met een gehuurd schip, maar er was geen geld meer om het schip langer te huren en het leeg te pompen.

De gemeente wilde daar niet voor opdraaien. Wilchem stapte daarom naar de rechter omdat het de onkosten voor het voorkomen van een milieuramp vergoed wilde hebben. De rechtbank en het hof bepaalden dat de gemeente de resterende kosten moest betalen. Het hof oordeelde in augustus vorig jaar dat de gemeente Chemie-Pack had moeten dwingen voor de kosten op te draaien.

Het bedrag dat de gemeente moest betalen was toen al opgelopen tot acht ton, omdat er per dag nog huurkosten voor het schip bij kwamen. Dit proces staat overigens los van de extra onkosten die de gemeente onder meer kwijt is aan het reinigen van regenwater.

Volgens de Hoge Raad had de gemeente Chemie-Pack niet kunnen dwingen meer te betalen dan de drie ton die het bedrijf al had toegezegd. Het hof zou beter moeten onderbouwen waarom de gemeente de kosten voor haar rekening moet nemen.