Reclassering: geef slachtoffer inspraak in taakstraf

De reclassering wil slachtoffers voortaan vragen wat voor taakstraf zij de daders graag zouden zien uitvoeren. Dat zegt bestuursvoorzitter van Reclassering Nederland Sjef van Gennip vrijdag in een interview met NRC Handelsblad.

Van Gennip denkt dat slachtoffers genoegdoening krijgen als ze inspraak hebben op de straf van een dader. "Een vrouw wier auto meerdere malen was beschadigd, wilde graag dat de dader een halfjaar lang elke zaterdag haar auto zou wassen. Ik dacht: waarom niet?"

De reclassering, die zelf de invulling van een door de rechtbank opgelegde werkstraf kan bepalen, probeert daders nu al een straf geven die samenhangt met het delict. Volgens Van Gennip is de impact op de daders dan groter. Een drankrijder moet bijvoorbeeld schoonmaken bij een revalidatiekliniek zodat hij ziet welke gevolgen zijn gedrag kan hebben. De reclassering begeleidde vorig jaar bijna 26.000 werkstraffen.

Reclassering Nederland is aan het onderzoeken hoe het idee het beste uitgevoerd kan worden. "Iemand die daar geen behoefte aan heeft, moet niet ongevraagd een reclasseringsmedewerker op zijn dak krijgen."

OM-topman Herman Bolhaar vindt het idee 'de moeite waard'. "De wijze waarop de taakstraf wordt ingevuld, bijvoorbeeld door een taakgestrafte iets terug te laten doen in een buurt, kan bijdragen aan herstel van verhoudingen", zegt hij in de krant.