Tour wijst geen nieuwe winnaars aan

Frank (franklop)

De organisatie van de Tour de France, de ASO, is niet van plan de zeven afgepakte zeges van Lance Armstrong aan een andere renner toe te wijzen. Dat zei voorzitter Christian Prudhomme vrijdag. Armstrong won de Tour van 1999 tot en met 2005 en laat daardoor een flink gat op de erelijst achter.

Volgens het Amerikaanse antidopingagentschap USADA was de Texaan de spil in het grootste dopingschandaal in de historie van de sport. "Niemand kan onverschillig blijven voor het rapport dat het USADA deze week naar buiten heeft gebracht. Er is een vernietigend beeld geschetst", laat Prudhomme weten aan L'Equipe.

Het USADA, dat onder meer bekentenissen ontving van oud-ploeggenoten, ontnam Armstrong al in augustus zijn zeven tourzeges, maar maakte woensdag het dossier openbaar. De internationale wielerunie UCI moet zich nog uitspreken over de zaak.

Het aanwijzen van andere winnaars stuit op veel verzet, omdat de belangrijkste uitdagers van Armstrong al eens genoemd werden in een dopingzaak of geschorst waren.


Tour wijst geen nieuwe winnaars aan (Foto: Novum)