FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 februari 2012

Plasterk en Samsom winnaars in peiling

Ronald Plasterk en Diederik Samsom gaan op kop in een peiling die Maurice de Hond deed naar wie de meeste steun heeft als toekomstig PvdA-leider. De Hond maakte de resultaten maandagavond bekend.

Van de 'potentiële' PvdA-kiezers geeft 33 procent de voorkeur aan Plasterk, 30 procent aan Samsom. Bij de mensen die op dit moment PvdA stemmen, liggen die percentages respectievelijk op 36 en 41 procent. In beide groepen volgen Nebahat Albayrak en Martijn van Dam op grote afstand.

De Hond kon geen steekproef doen onder PvdA-leden. Zij bepalen half maart wie van hen de fractie en de partij gaat leiden tot de volgende verkiezingen.

Plasterk en Samsom winnaars in peiling
Plasterk en Samsom winnaars in peiling (Foto: ANP)

Tekstschrijver Hans van Wiggen (71) overleden

Tekstschrijver Hans van Wiggen is vandaag op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmkanker overleden. Dit valt te lezen op de website van onder andere Omroep Brabant. Hij overleed in zijn woonplaats Sint-Michielsgestel.

Van Wiggen was als tekstschrijver verantwoordelijk voor hits zoals 't Kan vriezen, 't kan dooien van Robert Paul en Het Feest Kan Beginnen van de Deurzakkers. Ook artiesten zoals de Zangeres Zonder Naam, Dennie Christian, Eddy Wally en Marianne Weber maakten graag gebruik van zijn teksten.

Rekenkamer hekelt gebrek aan controle noodfonds

De publieke, externe controle op het permanente noodfonds voor de euro ESM is slecht geregeld. Dat stelt de Algemene Rekenkamer, die hierover een brief heeft gestuurd naar de Tweede Kamer.

Begin deze maand is de definitieve versie van het ESM-verdrag ondertekend in Brussel, de opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF. In het permanente fonds wordt zevenhonderd miljard euro gestort. Nederland draagt veertig miljard euro bij.

Het ontbreekt echter aan een expliciete regeling voor een goede externe controle van het ESM waarop de Rekenkamer had aangedrongen, samen met rekenkamers uit de andere eurolanden. Zij hadden gepleit voor de instelling van een onafhankelijke 'board of auditors', die zelfstandig onderzoek zou mogen instellen naar de rechtmatigheid van de uitgaven van het fonds.

Dat onderzoek kan inzicht bieden in de vraag of de steunmaatregelen bijdragen aan het oplossen van de financiële crisis. Nu is alleen sprake van een accountantscontrole van de rekeningen van het ESM. Aan de wens van de rekenkamers is maar 'beperkt invulling' gegeven, schrijft president Saskia Stuiveling.

Zo is onduidelijk of elk gewenst onderzoek mag worden uitgevoerd en worden beperkingen gesteld aan de openbaarheid. Hiermee is sprake van een 'belangrijke lacune' in het ESM-verdrag. De beperkte controlemogelijkheden en weinig transparante informatievoorziening raakt 'direct aan de legitimiteit' van het overheidshandelen en het draagvlak in de samenleving voor het fonds, aldus Stuiveling.

Zij roept de Kamer daarom op om bij minster van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan te dringen op een aanpassing van het verdrag.

Rosberg: "Eerste zege komt er wel"

Nico Rosberg is op dit moment met zijn 108 races een van de meer ervaren coureurs in de Formule 1, maar één belangrijk ding ontbreekt nog op het palmares van de Mercedes-coureur: een zege. Toch wanhoopt de Duitser geen moment.

"Met wat meer geluk, had ik ergens in de laatste jaren echter al wel een zege kunnen pakken," zei Rosberg tegen F1 Racing. Zijn beste plaats is de tweede plaats die hij in Singapore 2008 behaalde met de Williams. Hij denkt dat een zege niet ver weg meer kan zijn. "Als de nieuwe auto net een klein beetje beter is, dan zien mijn kansen er al gelijk een stuk beter uit, want ik ben er al wel aan gewend aan kop te rijden."

De Duitser heeft in zes verschillende races al aan de leiding mogen rijden, maar dit heeft hij nog niet tot de streep vol kunnen houden. "Als ik de juiste auto tot mijn beschikking krijg, die ik zelf ook kan ontwikkelen, dan zal ik heus wel gaan winnen," zei Rosberg. Hij zal hiervoor onder meer teamgenoot Michael Schumacher moeten verslaan

'Plasterk meest geschikte PvdA-leider'

Ronald Plasterk wordt gezien als de meest geschikte leider voor de PvdA. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 41 procent van alle Nederlanders de voormalig minister van OCW het meest geschikt vindt om leiding te geven aan de sociaaldemocraten. Diederik Samsom eindigt als tweede met 36 procent, Nebahat Albayrak scoort negentien procent, Martijn van Dam zeventien procent.

Ook onder PvdA-stemmers en potentiële PvdA-stemmers is Plasterk favoriet. Iets meer dan de helft van hen denkt dat Plasterk ook een goede premier zou zijn. De overige drie kandidaten voor het partijleiderschap worden door PvdA-stemmers en potentiële kiezers een stuk minder geschikt gevonden.

Diederik Samsom wordt het meeste electorale potentieel toegedicht. Van alle respondenten denkt 22 procent dat hij van de PvdA de grootste partij kan maken. Negentien procent denkt dat Plasterk dat kan, tien procent verwacht dat Albayrak de PvdA de verkiezingen kan laten winnen, slechts zes procent denkt dat Van Dam dat kan.

Van Samsom wordt ook verwacht dat hij in het debat het beste weerwoord kan geven aan Geert Wilders (PVV) en Emile Roemer (SP). Albayrak wordt als de minste debater gezien.

De komende weken kunnen PvdA-leden hun stem uitbrengen op een van de vier kandidaten. Mogelijk komen daar nog nieuwe namen bij. Tot dinsdag 12.00 uur mogen fractieleden zich aanmelden voor de interne verkiezingsstrijd.


'Plasterk meest geschikte PvdA-leider' (Foto: Novum)

Duizend scholen sluiten deuren voor staking

Bijna duizend scholen gaan 6 maart dicht en op minstens 1900 scholen wordt gestaakt. Dat melden de onderwijsvakbonden maandag. Het aantal scholen dat zich nog aansluit bij de actie neemt nog toe, verwachten de bonden.

Het onderwijspersoneel staakt vanwege de bezuinigingen op het passend onderwijs. Op 6 maart vindt een demonstratie plaats in de Amsterdam Arena. Die dag wordt in de Tweede Kamer de Wet passend onderwijs behandeld.

[Upd] Passagiers ontzetten stewardess na aanval passagier

Een 37-jarige Chinees is tijdens een vlucht van Groot-Brittannië naar Schiphol overmeesterd door passagiers nadat hij een stewardess aanviel. De Chinees wilde, toen de landing werd ingezet, zijn gordel niet omdoen en kreeg hiervoor een waarschuwing van de bemanning.

Toen het toestel na de landing naar de gate taxiëde, viel de man een stewardess aan. Zij werd ontzet door de passagiers, waarna de marechaussee de man bij de gate overnam, zo maakte de Koninklijke marechaussee vandaag bekend.

De man zit vast hangende het onderzoek. Dit vindt plaats onder leiding van het Openbaar Ministerie Haarlem, locatie Schiphol.

Update 22.57 uur
User agresionpower geeft aan zelf in het bewuste vliegtuig gezeten te hebben. Volgens hem viel de man al eerder op toen deze een 'discussie' had met de persoon naast hem. Ook zou de Chinees geprobeerd hebben drank te stelen uit de bagage van een andere passagier. Een andere Chinese passagier zou getracht hebben te bemiddelen als vertaler, doch deze moest zijn hulp bekopen met een aantal klappen. 

Volgens de user zou het toestel na het landen stil zijn blijven staan en werd er omgeroepen dat er even gewacht moest worden omdat er politie onderweg was. Tien minuten na dit bericht kreeg de Chinees in de gaten dat er op hem gewacht werd en viel hij de stewardess aan. Op dit punt zouden de passagiers in actie gekomen zijn en de man hebben overmeesterd. 

Zowel de uitgang,  als twee medepassagiers, zouden onder het bloed gezeten hebben. Agresionpower: "Het was echt te bizar voor woorden.... en dat op mijn eerste tripje met het vliegtuig."

Man fotogafeert 'gouden' frisbee

James Hobbs gaat er prat op een UFO te hebben gefotografeerd. Zelfs de grootste believer is er echter niet van overtuigd. Het voorwerp lijkt dan ook meer op een gouden frisbee.

Hobbs was vanochtend aan het werk in het Britse Shipley toen hij een 'luid, vibrerend geluid' hoorde. "Het werd luider en luider", zo verklaart hij. "Ik draaide me om en zag een groot, gouden voorwerp in de lucht. Het moet een ruimteschip zijn geweest. Ik haalde snel mijn gsm te voorschijn en maakte een foto."

De beste man heeft direct de foto naar de plaatselijke sufferd gemaild, opdat de hele wereld kan beamen dat het hier slechts een frisbee betreft. "Ik verkeer nog steeds in een shocktoestand door de gebeurtenis."

Drie arrestaties na schietpartij in Middelburg

In een woning in Middelburg heeft maandagavond een schietpartij plaatsgevonden. Hierbij zijn geen gewonden gevallen. Drie verdachten zijn aangehouden, meldt de politie.

Het incident vond rond 20.15 uur plaats in een woning op de Markt. Kort daarop kon de politie drie verdachten aanhouden. Ze zijn bekenden van elkaar. Waarschijnlijk is er ruzie ontstaan. Het drietal zit vast.

Man toont penis van 33 centimeter

Een Zimbabwaanse rechter heeft Thabisa Nkomazana uit Bulawayo veroordeeld wegens potloodventerij. Mogelijk was de rechter gewoon jaloers. Nkomazana heeft namelijk een penis van maar liefst 33 centimeter.

Nkomazana is volgens rechter Willard Moyo niet voor rede vatbaar. De beste man zwaaide zijn enorme zwans voor de ogen van passerende vrouwen en vroeg een van de vrouwen of haar man ook zo'n enorme klavots heeft.

De Zimbabwaan in kwestie heeft eens triomfantelijk verteld dat hij ooit bijna een vrouw heeft doodgeknuppeld met zijn 33 centimeter. De rechter kon er niet om lachen. Hij veroordeelde hem tot een halfjaar gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Ook moet Nkomazana 140 uur schoffelen.

Parkeergarage Houten deels gesloten

In Houten is een deel van een parkeergarage bij winkelcentrum Castellum gesloten op last van de brandweer. De afzuiginstallatie die ervoor moet zorgen dat bij brand rook wordt weggezogen blijkt niet goed te functioneren.

Wanneer er in één rij meerdere auto's in brand zouden staan zou de afzuiginstallatie niet naar behoren functioneren, aldus de Veiligheids Regio Utrecht.

Wanneer het 'gevaarlijke' deel van de garage weer opengaat is niet duidelijk, op dit moment wordt er gekeken hoe ze dit probleem kunnen oplossen.

Aanhoudingen bij acties tegen drugsrunners

Dit weekend zijn er in Rotterdam acties gehouden tegen drugsrunners. Bij deze actie werden vijftien Rotterdammers, in de leeftijd van 14 tot 29 jaar aangehouden. De acties werden in de omgeving van Centraal Station, het Weena, Hofplein en het Kruisplein gehouden.

Twee verdachten kregen buiten een proces-verbaal, ook een wijkverbod opgelegd. Elf andere verdachten kregen een waarschuwing tot een wijkverbod. De strafbare feiten die het gezelschap op hun naam mocht schrijven bestond onder andere uit hinderlijk rondhangen, het dealen van drugs, het wenken van auto's met een buitenlands kenteken en het drugsrunnen.

Rode Halvemaan in Homs aangekomen

Een team hulpverleners van de Syrische Rode Halvemaan is aangekomen in de wijk Baba Amr in de Syrische stad Homs. Dat heeft een woordvoerster van het Internationale Comité van het Rode Kruis maandag gezegd.

Het team brengt medicamenten naar bewoners van de wijk en evacueert gewonden. Eerder liet het Rode Kruis weten dat hulpverleners er voor het eerst in een maand in zijn geslaagd de stad Hama binnen te komen om voedsel en andere hulpmiddelen naar de bewoners te brengen.

Diverse hulporganisaties proberen al sinds vrijdag Baba Amr binnen te komen. De wijk ligt zwaar onder vuur van Syrische regeringstroepen. De afgelopen dagen zijn er tientallen doden gevallen. Twee buitenlandse journalisten kwamen vorige week om toen het mediacentrum waar zij zich bevonden werd getroffen door raketten.

Cambodja verbiedt openbaar roosteren van runderen

Koeien aan het spit, grillend op straat voor restaurants. Het is een straatbeeld in het boeddhistische Cambodja dat binnenkort niet meer voorkomt. Premier Hun Sen kondigde maandag een verbod aan op het in het openbaar roosteren van complete runderen.

De grilleerkunsten van Cambodjaanse restaurateurs gaan lijnrecht in tegen de leer over de heiligheid van het leven van Boeddha, zeiden boeddhistische monniken tegen de premier. Het op straat roosteren van vlees is bovendien onhygiënisch, aldus Hun Sen.

Restaurants mogen hun gasten wel geroosterd rundvlees blijven opdienen, maar de bereiding moet buiten het oog van de klandizie plaatsvinden. Er kan reclame worden gemaakt voor hun vleesgerechten door middel van foto's of menukaarten, zei hij.

Beïnvloed door de hindoeïstische cultuur worden koeien in Cambodja op respectvolle wijze gehouden. De regering vaardigde vorige maand al een richtlijn uit over het roosteren van runderen, maar die werd op grote schaal genegeerd.

Lindsay Lohan maakt zichzelf belachelijk

Lindsay Lohan drijft zaterdag de spot met zichzelf in Saturday Night Live. Ze is dan gastpresentatrice van de Amerikaanse sketchshow. De makers hebben de actrice vanwege haar problemen met de wet flink op de hak genomen in eerdere sketches en Lohan doet daar dit weekeinde zelf doodleuk aan mee.

De 25-jarige actrice, die de afgelopen jaren meerdere malen achter de tralies belandde, hoopt met het optreden namelijk haar imago weer wat op te vijzelen. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ heeft ze zelf de producent van Saturday Night Live benaderd en laten weten dat alles uit haar verleden uit de kast mag worden gehaald.

[Jupiler League] Sparta Rotterdam pakt derde periode

Sparta Rotterdam heeft de derde periode in de Jupiler League in de wacht gesleept. De Kasteelheren wonnen eerder vanavond met 2-0 van FC Eindhoven en zagen concurrent FC Oss eerder op de avond al verliezen van FC Den Bosch (0-1).

FC Zwolle en FC Den Bosch slaagden er eerder al om om een periodetitel in de wacht te slepen. Deze extra prijs zorgt aan het einde van het seizoen namelijk voor deelname aan de play-offs voor eventuele promotie naar de Eredivisie.

Naast de twee eerder genoemde wedstrijden won onder meer MVV aftekend van FC Emmen (6-0). Daarnaast speelden FC Dordrecht en Fortuna Sittard gelijk (2-2). Tot slot haalden ook sc Veendam en AGOVV Apeldoorn drie punten op in de wedstrijd tegen respectievelijk FC Volendam en Telstar.

Kingslayer laat van zich zien in The Witcher 2 trailer

CD Projekt heeft een nieuwe trailer online gezet voor The Witcher 2: Assassins of Kings – Enhanced Edition. De trailer laat de Kingslayer zien, een mysterieuze assassin en vijand van Geralt. De hoofdpersonage uit de game is Geralt, een lid van een groep die bekend staan als witchers.

De editie voor Xbox 360 heet The Witcher 2: Assassins of Kings – Enhanced Edition. Het betreft dezelfde game als op pc, maar met verschillende uitbreidingen en verbeteringen. Zo is de game voorzien van ruim een half uur aan extra filmpjes en vier uur aan extra gameplay verdeeld over twee avonturen. Ook zijn de menu's en de besturing volledig geoptimaliseerd voor de Xbox 360. The Witcher 2: Assassins of Kings – Enhanced Edition moet 17 april uitkomen voor Xbox 360.

Bondsdag stemt in met hulp aan Griekenland

De Duitse Bondsdag heeft maandag met een grote meerderheid ingestemd met het tweede steunpakket aan Griekenland. Slechts negentig van de 496 parlementsleden stemden tegen het hulppakket, vijf onthielden zich van stemming.

Het pakket voorziet in 130 miljard euro aan nieuwe leningen aan Athene. Het is het tweede pakket noodleningen in evenzoveel jaar. Griekenland moet nieuwe, strenge bezuinigingen doorvoeren. Private schuldeisers accepteren in ruil daarvoor een verlies van meer dan zeventig procent op hun investeringen.

Bondskanselier Angela Merkel zei dat 'niemand honderd procent garantie op succes' kan geven, maar dat het onverantwoordelijk zou zijn om Griekenland aan zijn lot over te laten.

Na twee jaar van zware bezuinigingen is Griekenland in een economische vrije val beland. Tienduizenden bedrijven hebben de deuren gesloten, terwijl het werkloosheidscijfer is opgelopen tot meer dan twintig procent.

Finland en Nederland bespreken de nieuwe noodhulp aan Griekenland later deze week.


Bondsdag stemt in met hulp aan Griekenland (Foto: Novum)

Ajax in april om de tafel met Bulykin

Het is nog niet duidelijk hoe de nabije toekomst van Dmitri Bulykin eruit zal zien. De aanvaller sprak nog niet met de clubleiding over zijn contract, maar daar dat zal veranderen.

De Rus maakte vorige zomer de overstap van het Belgische Anderlecht naar Ajax. De Belgen brachten hem vorig seizoen onder bij ADO Den Haag, waar hij zich in de picture van de Amsterdammers speelde. In april zal de goalgetter met Ajax gaan praten over zijn contract, laat hij weten in de Russische media.

"Mijn huidige contract heeft een duur van één seizoen. Daarin zit een optie voor nog een seizoen. In april gaan we om te tafel om te kijken of we die optie gaan lichten", zegt de Rus, die momenteel aan het herstellen is van blessure.

"Mijn herstel verloopt voorspoedig. Vrijdag sluit ik weer volledig aan bij de groepstraining", besluit de doelpuntmaker. Dit seizoen kwam de aanvaller veertien keer uit namens Ajax in de Eredivisie. Daarin wist hij al acht keer te scoren.

Bethesda werkt aan game voor toekomstige consoles

Bethesda zoekt nieuwe ontwikkelaars die willen werken aan 'Future-Generation Consoles'. Mensen moeten minimaal vijf jaar in het vak zitten en goed zijn in het programmeren voor de PS3 en Xbox 360.

Het project maakt gebruik van 'cutting-edge technology' en mensen moeten ook ervaring met DirectX 11 hebben. Wat het project precies inhoudt of voor wanneer het klaar moet zijn is niet bekend.

Van Raaij: "Heb Raiola niet zo hoog zitten"

Oud PSV-voorzitter Harry van Raaij weet niet wat hij moet denken van zaakwaarnemer Mino Raiola. De belangenbehartiger van Mark van Bommel deed volgens hem opvallende uitspraken.

Het is nog de vraag waar de toekomst van Mark van Bommel ligt. Zelf voelt de middenvelder wel iets voor een terugkeer naar PSV, maar Raiola gaf maandag te kennen dat zijn cliënt mogelijk een seizoen langer bij AC Milan zal gaan spelen.

Een tijdje geleden belde Van Raaij Van Bommel in een uitzending op, zonder de middenvelder daarbij te zeggen dat het gesprek zou worden uitgezonden. Van Bommel liet zich onder andere uit over mogelijke komst van Louis van Gaal naar Eindhoven. Dit leidde tot ontevredenheid bij Raiola. Sindsdien mogen beide heren elkaar niet zo graag meer.

"Die zaakwaarnemer, die Raiola, die heb ik niet zo hoog zitten", vertelde de oud-preses aan 040TV. "Onlangs gaf hij een uitgebreid interview in De Telegraaf waarin hij zich erg negatief uitliet over mij en hij zei dat Mark kwaad op mij was. Maar ik heb Mark gebeld en het bleek dat dat helemaal niet het geval was."

"Dus wat Raiola zegt, neem ik niet zo serieus. Als puntje bij paaltje komt, denk ik dat Mark voor zijn gezin zal gaan kiezen."

Schippers: Verlagen eigen bijdrage ggz lastig

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) noemt het verlagen van de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg 'een buitengewoon lastige opgave'. In een brief aan de Tweede Kamer laat ze weten dat iedere aanpassing van de regeling ergens anders op haar begroting moet worden opgevangen.

Schippers schrijft de brief mede namens staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Die opperde vorige week dat het bij de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen ook over de eigen bijdrage in de ggz wil hebben. Hij vreest dat hierdoor meer mensen bij justitie terechtkomen.

In de Kamerbrief schrijft Schippers dat ze de eigen bijdrage al twee keer heeft verlaagd. Ze gaat met de sector om tafel zitten om te praten over maatregelen die vanaf 2013 worden genomen en onderzoekt hoeveel mensen met psychische problemen geen hulp zoeken als gevolg van het eigen risico.

Maar, zo laat ze de Kamer weten, het aanpassen van de maatregelen in de ggz zal 'mede tegen de achtergrond van de huidige financiële en economische situatie een buitengewoon lastige opgave zijn'.

Nadal: "Spanje kent geen dopingprobleem"

Ondanks zaken rond onder andere Albert Contador, Ezequiel Mosquera en natuurlijk de grootschalige dopingzaak rond Eufamiano Fuentes ontkent toptennisser Rafael Nadal dat Spanje met een dopingprobleem kampt. Dit zei de nummer twee van de wereld bij het tennis vandaag op de Spaanse TV.

Hij zei dat in reactie op de Spaanse sportminister José Ignacio Wert, die na de tweejarige schorsing van Contador riep dat zijn land met een dopingprobleem kampte en aankondige veranderingen door te voeren in de bestrijding daarvan.

Dat is ook tegen het zere been van Nadal, die al vind dat sporters ‘onmenselijk' worden behandeld. "Het dopingprobleem bestaat in de hele wereld, overal zijn er mensen die willen valsspelen. Ik denk wel dat er geen enkele sporter op hoog niveau nog gedopeerd is, want de dopingcontroles zijn onmenselijk", zei de Spanjaard aan de Spaanse televisiezender RTVE.

"Ik moet laten weten waar ik elke dag van het jaar ben. Een uur per dag moet ik beschikbaar zijn voor controles. Ik ben de eerste om te zeggen dat we een cleane sport moeten hebben. Maar ik kan niet akkoord gaan met het systeem van de controles, dat lijkt me niet correct."

Seizoen voorbij voor skiër Miller

Voor de Amerikaanse skiër Bode Miller zit het seizoen erop. Hij heeft teveel last van een knieblessure.

De 33-jarige Miller werd vorige week al voor zijn blessure behandeld en miste daardoor de in Crans-Montana. Eerder dit seizoen won Miller nog een wedstrijd in Beaver Creek en kwam op het podium in Val Gardena, Wengen en Chamonix.

"We dachten dat het na een paar dagen rust wel goed zou zijn, maar dat is niet gebeurd", zo liet Miller weten. "Het was een mooi seizoen voor mij."

Roda JC Kerkrade gaat weer voor Poolse keeper

Roda JC Kerkrade heeft een goed gevoel bij Poolse keepers. Na Przemyslaw Tyton, Mateusz Prus en Pawel Kieszek hebben de Limburgers hun oog nu op Filip Kurto laten vallen.

Kurto moet Roda JC Kerkrade de opvolger worden van Kieszek, die dit seizoen op huurbasis voor de Limburgse formatie uitkomt. De 20-jarige sluitpost staat nu nog onder contract bij het Poolse Wisla Krakow, maar heeft daar een aflopende verbintenis.

"Filip hadden we afgelopen zomer al op het oog, maar toen was hij niet haalbaar", liet Gerard Wielaert, technisch directeur van Roda JC Kerkrade, in een reactie weten. Kurto is naast reservekeeper bij Wisla Krakow ook nog een vaste waarde bij Jong Polen.

Wielerploegen hebben meer geld te besteden

Overal in de wereld moet er worden bezuinigd. Ook de sportwereld leek niet te worden gespaard, gezien het geringe aantal grote transfers van de laatste jaren Toch is het wielrennen een uitzondering. De economische positie van de wielerploegen zijn immers de laatste drie jaar gegroeid.

Uit onderzoek van financieel dienstverlener Ernst & Young bleek dat de veertig wielerploegen (18 ProTeams en 22 ProContinental ploegen) sinds 2009 een groei van 36,5 procent heeft gemaakt. In 2009 hadden de ploegen nog 235 miljoen euro te besteden, terwijl dit jaar er 321 miljoen euro kan worden uitgeven.

Ook het gemiddelde salaris van een renner steeg. In 2009 kreeg een renner nog 190.000 euro per jaar, inmiddels is dat gestegen naar 264.000 euro. In tijden van de economische crisis vind ook de UCI dit opmerkelijk: "Het is goed te zien dat het profwielrennen bij de mannen goed gedijt in deze financieel gezien moeilijke periode. Het merendeel van de fietsers in het peloton kan goed leven", aldus voorzitter Pat McQuaid.

MF Juice betrokken bij vermissing tienermeisjes

De Amsterdammer die vorige week werd opgepakt in verband met de tijdelijke vermissing van twee meisjes uit De Meern en Vleuten zou de 29-jarige rapper MF Juice zijn. De meisjes en de rapper hadden voor hun verdwijning onder meer contact via Twitter. Zo melden bronnen bij de politie. 

Mensen in zijn omgeving duiden Gregory S. als een prototype loverboy. Een van zijn slachtoffers zegt over hem: "Hij is een mooiboi met z'n lichte huid, z'n babyface en allemaal tattoo's. En dan is hij ook nog eens rapper."

MF Juice kreeg enige bekendheid in de rapwereld na zijn samenwerking met KV, oftewel Kleine Viezerik. Hoewel zelf geen lieverdje, verbrak Kleine Viezerik de muzikale samenwerking nadat Gregory in de gevangenis belandde.

De 14-jarige Lisa uit De Meern en de 15-jarige Jaimy uit Vleuten werden, na een kleine week vemist te zijn geweest, uiteindelijk in een huis in Rotterdam aangetroffen. Een dag later werd een 29-jarige Amsterdammer aangehouden.

Aston Villa mist Bent tot einde seizoen

Aston Villa moet het de rest van het seizoen zonder Darren Bent stellen. De aanvaller heeft een zware enkelblessure en staat maximaal twaalf weken aan de kant. Bent scheurde zaterdag tegen Wigan Athletic de enkelbanden in zijn linkervoet, meldt de club uit Birmingham maandag. Hij wordt over een week nogmaals onderzocht om te kijken of een operatie noodzakelijk is.

De 28-jarige Engels international scoorde dit seizoen al negen competitietreffers voor Aston Villa. Daarmee is hij goed voor bijna een derde van de productie van de nummer vijftien uit de Premier League. Voordat de ernst van de blessure duidelijk werd moest Bent al afzeggen voor de oefenwedstrijd van Engeland tegen Oranje woensdag.

[Upd] VI: Faber tekent voor twee jaar bij PSV

De komst van Ernest Faber naar PSV is weer een beetje groter geworden. Dit meldt Rik Elfrink, PSV-watcher voor het Eindhovens Dagblad, vanavond op Twitter. De trainer van FC Eindhoven wordt al enige weken aan de 'grote broer' gelinkt.

Faber kent een prima seizoen als trainer van FC Eindhoven, waarmee hij op dit moment de derde plaats in de competitie bezet. In de afgelopen 22 wedstrijden behaalde hij met de Brabantse club al 44 punten. Ter vergelijking; aan het einde van het vorige seizoen stonden de Eindhovenaren met 40 punten op de twaalfde plaats.

Volgens Elfrink heeft Faber vorige week een tweede gesprek met Marcel Brands, technisch directeur van PSV, gehad. De kans is aannemelijk dat hij in het volgende seizoen als assistent-trainer van de vervanger van Fred Rutten gaat fungeren. Daarnaast zou Philip Cocu ook bij de selectie betrokken blijven.

Eerder werd al bekend gemaakt dat Cocu zeer waarschijnlijk trainer van een jeugdelftal zal worden. Dit werd enkele weken geleden in Voetbal International bekend gemaakt.

Update:

Volgens Voetbal International tekent Ernest Faber na de interland tussen Engeland en het Nederlands elftal een tweejarig contract bij PSV. Dat zou betekenen dat de trainer van FC Eindhoven aan het begin van het nieuwe seizoen assistent-trainer van bij de Eindhovense club zal worden.

Faber heeft overigens wel aangedrongen op de komst van Dick Advocaat, maar zijn komst is nog allerminst zeker.


'Kans op komst Faber naar PSV groeit' (Foto: Pro Shots)

Feyenoord heeft creatieve constructie voor El Ahmadi

Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, heeft een creatieve constructie in gedachten om Karim El Ahmadi nog een jaartje in Rotterdam te houden. Dit meldde Voetbal International vanavond in het gelijknamige tv-programma.

Volgens Johan Derksen wil Feyenoord proberen El Ahmadi nog voor de duur van één jaar in De Kuip te houden. Daarna zou de middenvelder, die afgelopen weekend nog een sterke wedstrijd tegen PSV speelde, transfervrij weg mogen.

El Ahmadi is aan zijn vierde seizoen in Rotterdam bezig en speelde tot op heden 84 competitiewedstrijden. In deze periode trof hij vier keer doel. Tussendoor kwam de middenvelder, die zijn carrière in 2003 bij FC Twente begon, ook nog uit voor Al Ahli.

Motorcrossers in natuurgebieden beboet

Staatsbosbeheer en de politie hebben afgelopen weekeinde op de Veluwe en in Limburg motorcrossers aangehouden die door natuurgebieden scheurden. Staatsbosbeheer ontving de afgelopen maanden steeds meer klachten van bezoekers.

In het Limburgse stiltegebied Schuitwater was zelfs iemand over een dassenburcht gereden. Er werden drie mannen uit Lomm en Velden gepakt. Twee van hen waren vorig jaar ook bekeurd voor hetzelfde rijgedrag. Zij kunnen een boete van een paar honderd euro tegemoetzien.

Op de Veluwe werden twee motorrijders aangehouden voor het vernielen van natuurgebied. Ze negeerden bovendien een stopteken.

Schip beschadigt internetkabel op zeebodem Afrika

Nadat dit weekend een schip het anker loste voor de haven van Mombassa, een van de drukste  havens in Afrika,  heeft het oosten van Afrika een stuk slomer internet. Het anker belandde bovenop één van de drie optische vezelkabels die daar liggen om Oost-Afrika te voorzien van snel internet. Dit werd vandaag gemeld door de BBC.

Het internetverkeer word nu verdeeld over de twee overgebleven kabels, maar dit brengt lang niet voor alle internetters verlichting. Kenia, Rwanda, Burundi, Tanzania, Ethiopië en Zuid-Sudan hebben last van de storing. Het kan tot twee weken duren voor het probleem is verholpen.

Sinds de kabels in 2008 zijn aangelegd, is het internetverkeer fors gestegen. In het eerste jaar klom het aantal internetters in Kenia van 1,8 miljoen naar 3,1 miljoen. Deze trend heeft zich in de jaren erna doorgezet. Volgens een verslaggever van de BBC zou de snelheid 20 procent lager liggen dan voor het ongeluk.

Hamer geen kandidaat-partijleider PvdA

Mariëtte Hamer stelt zich niet kandidaat voor het partijleiderschap van de PvdA. Dat laat een woordvoerder van de partij maandag weten. Afgelopen weekeinde zei ze nog te twijfelen over haar kandidatuur. Hamer, die sinds 1998 in de Kamer zit, was van 2008 tot en met 2010 fractievoorzitter voor de PvdA.

Tot nu toe hebben zich vier PvdA'ers aangemeld om de vorige week opgestapte Job Cohen op te volgen. Andere Kamerleden hebben tot dinsdag 12.00 uur de tijd om zich kandidaat te stellen.

Woensdag vindt het eerste van vier debatten tussen de kandidaat-partijleiders plaats in Rotterdam. Daar zullen in ieder geval kandidaten Martijn van Dam, Diederik Samsom, Ronald Plasterk en Nebahat Albayrak de degens kruisen. Mogelijk voegt Frans Timmermans zich nog bij hen.


Hamer geen kandidaat-partijleider PvdA (Foto: Novum)

Heracles-trainer Bosz een duel geschorst

Heracles-trainer Peter Bosz moet de eerstvolgende wedstrijd van zijn team vanaf de tribune gadeslaan. De oefenmeester is door de KNVB geschorst nadat hij zaterdag bij het duel tegen VVV-Venlo was weggestuurd. Bosz had herhaaldelijke kritiek op de leiding geuit.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB deed Bosz eerder maandag een schikkingsvoorstel. Daarmee stemde de 48-jarige trainer in. Hij mist komend weekeinde de uitwedstrijd bij nummer twee AZ.

Force India moet over ambities besluiten

Sahara Force India-baas Bob Fernley vindt dat de aandeelhouders van zijn team in de komende maanden moeten besluiten welke richting het team op zal gaan in de toekomst. Blijft het team in het middenveld of wordt de portemonnee getrokken om een topteam te worden.

"Ik denk dat onze strategie fundamenteel op de schop moet. De heropbouw van het team werd in 2009 in gang gezet. We zijn nu in het derde jaar hiervan en we hebben nu ongeveer gebracht wat van plan waren te doen. Voor de aandeelhouders ligt er nu de vraag: willen we beste van het middenveld blijven of willen we een gooi gaan doen naar de podiumplaatsen?" zei Fernley tegen Autosport.

"Zij moeten beslissen, want financieel gezien heeft het grote consequenties. Wij bereiden dat proces in de komende maanden voor en zij geven de richting aan waarin we moeten gaan," zei de baas van het team die vindt dat de renstal dit jaar sowieso voor de top vijf in het constructeurskampioenschap kan gaan.

"Hopelijk kunnen we dit jaar weer een plaats opschuiven, dat zou mooi zijn. Zolang we geen terrein prijsgeven en de komende twee jaren er bij zitten dan hebben we op ons huidig niveau alle doelen bereikt en daarna kunnen we met het nieuwe programma hopelijk nog een stap maken."

FOK!filmtips van de dag: The Butterfly Effect

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

De dag na de Oscars is het op televisie een zeer matige filmavond. Om 20:30 is er op RTL 8 de film Rebound te zien. De toch zeer makkelijke film met Martin Lawrence als basketbalcoach kan worden gezien als je onze aanrader van deze dag te vaak hebt gezien of als je iets makkelijks wilt bekijken. Rebound draait om voormalig topbasketballcoach Roy McCormick (Martin Lawrence). Hij wordt van zijn ijzersterke team gehaald nadat hij tijdens een wedstrijd totaal instort. Hij krijgt echter wel een nieuw team om te leiden. Dit keer alleen geen universiteitsteam maar het basketbalteam van een basisschool. Kan McCormick zijn rust bewaren en beseffen dat niet alles om geld draait?

Rebound

Toch besluiten wij ergens anders naar te kijken. Vanavond speelt er om 20:30 op Veronica de film The Butterfly Effect. Evan Treborn (Ashton Kutcher) groeit op in een klein dorpje met zijn alleenstaande, werkende moeder en een groep vrienden. Hij heeft zeer veel last van blackouts, waardoor hij bepaalde momenten niet meer goed kan herinneren. Evan zijn moeder gelooft hem nauwelijks, zij denkt dat hij het allemaal verzint om zo uit de problemen te kunnen komen. Als Evan ouder is en hij minder blackouts heeft, ontdekt hij de dagboeken die hij schreef toen hij nog klein was. Tijdens het lezen van een van de verhalen keert Evan terug naar de plaats en tijd dat het gebeurde, waar hij de gebeurtenissen naar zijn hand kan zetten. Hij beseft alleen niet hoe groot de gevolgen zijn als er iets in het verleden wordt aangepast.

Mocht je na het kijken van de filmtip nog zin hebben en een andere film, dan speelt om 23:55 op TV1 Les Misérables.

Veel kijkplezier!

CPB-directeur: Niet extra bezuinigen

Directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Coen Teurlings vindt dat Nederland niet extra moet bezuinigen. In een ingezonden stuk in de Financial Times schrijft Teurlings dat extra bezuinigingen op de korte termijn niet verstandig zijn voor EU-landen die geen direct risico lopen om uitgesloten te worden van toegang tot de internationale kapitaalmarkt.

De uitlatingen zijn opvallend omdat het CPB donderdag cijfers publiceert waaruit blijkt hoe Nederland er financieel voorstaat. Naar verwachting gaat het kabinet naar aanleiding daarvan extra bezuinigen.

Teurlings vindt dat economieën in Europa op de lange termijn moeten worden hervormd. Op de korte termijn fors bezuinigen zou de economie kapot maken, vreest hij.

Brussel eist van Nederland dat het financieringstekort onder de drie procent blijft. Al eerder is geopperd dat deze norm mogelijk even moet worden losgelaten.

Meer dan 50.000 exemplaren verkocht voor Dear Esther

De indie-game Dear Esther heeft in zijn eerste week al meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Dit heeft een ontwikkelaar van Dear Esther vandaag bekendgemaakt. Dear Esther maakte na 6 uur winst nadat het werd uitgebracht.

"Not only have we received amazingly positive reviews, but the response from fans has been outstanding," aldus Dan Pinchbeck, ontwikkelaar van Dear Esther. "Within one week of launch, we sold over 50,000 copies of the game, which is an extraordinary amount for an indie release."

Dear

Drie gewonden bij steekpartij in moskee

Vandaag is een 31-jarige inwoner van Vlaardingen aangehouden in verband met een steekpartij in een moskee in de Emmastraat in Vlaardingen. Vijf mannen raakten slaags met elkaar waarop een steekpartij volgde.

Drie van hen raakten hierbij gewond. Er waren twee ambulances en een traumateam ter plaatse om de gewonden te verzorgen. waarna ze werden overgebracht naar het ziekenhuis. In de omgeving van de moskee werd sporenonderzoek verricht door de politie.

Onder de gewonden zou ook de 31-jarige, vermoedelijke, dader zijn. Deze is na onderzoek vastgezet op het politiebureau en wordt verhoord. De recherche heeft de zaak in behandeling.

60-jarige wil gestolen AED verpatsen

Een 60-jarige man uit Leeuwarden is zondagavond tegen de lamp gelopen toen hij een gejatte defibrillator (AED) wilde verpatsen. Hij probeerde het levensreddende apparaat te slijten aan een agent in burger in de Poelestraat in Groningen.

De Leeuwarder vertelde de agent dat hij de AED had ontvreemd uit een sportcomplex in Stavoren. De agent kon nog maar een ding doen en dat was de man aanhouden. Hij heeft een proces-verbaal gekregen.

284 miljoen voor uitbreiding sluizen

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) trekt 284 miljoen euro uit voor de uitbreiding van twee sluizen. De sluis bij Eefde krijgt een tweede schutkolk. Bij de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein wordt een derde doorgang voor schepen aangelegd, maakte de bewindsvrouw maandag bekend.

Voor de sluis in het Twentekanaal wordt 69 miljoen euro uitgetrokken. De verbouwing, die in 2014 start, is naar verwachting in 2017 klaar. Voor de sluis in Nieuwegein is een budget van 215 miljoen euro beschikbaar. De werkzaamheden beginnen daar in 2015 en moeten tussen 2018 en 2020 voltooid zijn.

De uitbreidingen verminderen de wachttijd voor binnenvaartschippers. Daarnaast biedt de tweede doorgang een uitwijkmogelijkheid bij stremmingen, zoals begin januari in Eefde ontstond. Toen viel een van de sluisdeuren naar beneden. Sindsdien functioneert de sluis dankzij een noodconstructie. De sluis wordt volgende maand hersteld.

Aanslag op premier Poetin verijdeld

De geheime diensten van Rusland en Oekraïne hebben in de Oekraïense havenstad Odessa een groep verdachten gearresteerd die ervan wordt beschuldigd een moordaanslag op de Russische premier Vladimir Poetin te hebben beraamd. Dat heeft de Russische staatstelevisie maandag gemeld.

Het nieuws zal de steun voor Poetin in de presidentsverkiezingen van komende zondag vergroten. Andere kandidaten hebben om die reden hun twijfels over de timing van de bekendmaking van het nieuws. Gennadi Zjoeganov van de Communistische Partij sprak van een 'goedkope truc waar een luchtje aan zit', terwijl de nationalist Vladimir Zjirinovski zei dat het moordcomplot door spindoctors is bedacht om indruk te maken op 'domme oude vrouwtjes' en huisvrouwen.

Poetin presenteert zichzelf als een hoeder van Russische nationale belangen en rekent de overwinning op de separatisten in Tsjetsjenië tot een van de belangrijkste successen van zijn 12-jarige heerschappij. Dat hij doelwit is van terroristen zou hem sympathiestemmen kunnen opleveren en zijn verwachte overwinning nog groter kunnen laten uitvallen.

Poetin was van 2000 tot 2008 president, waarmee hij het toen geldende maximum van twee termijnen had vervuld. Hij werd later premier en hoopt bij de verkiezingen van zondag op een derde presidentiële termijn, die nu tot zes jaar is verlengd. Van de vier door het Kremlin aangewezen tegenkandidaten heeft hij weinig te duchten, maar de golf van protesten na de parlementsverkiezingen in december heeft zijn imago als krachtige en populaire leider aangetast.

Volgens het bericht, compleet met bekentenissen voor de televisie, werden de verdachten in Oekraïne opgepakt en onderhielden ze banden met de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov. Ze zouden van plan zijn geweest om Poetin direct na de presidentsverkiezingen van 4 maart in Moskou te liquideren met behulp van zware explosieven.

De zaak kwam aan het rollen toen op 4 januari een explosie plaatshad in een appartement in Odessa. In eerste instantie werd gedacht dat het om een gasexplosie ging, maar twee dagen later stuurde de Oekraïense geheime dienst (SBU) een bericht aan de Russische collega's van de FSB. De huurder van de flat was bij de explosie om het leven gekomen en een andere man had bekend dat hij instructies had gekregen van Oemarov om Poetin om te brengen.

Later werd een derde persoon opgepakt, Adam Osmajev. Hij sprak met Channel One TV vanuit zijn cel in Oekraïne. Volgens hem wilde de groep Poetin met krachtige explosieven om het leven brengen. "Ons doel was naar Moskou te gaan en een poging te doen om premier Poetin te vermoorden", aldus Osmajev. Het plan was om de premier met antitankmijnen op te blazen. Osmajev heeft de FSB gewezen waar de explosieven verstopt lagen. Volgens de FSB zouden er voldoende explosieven liggen om een vrachtwagen op te blazen.

Een woordvoerder van Poetin bevestigde tegenover persbureau ITAR-Tass de informatie van Channel One TV, maar weigerde hier verder op in te gaan.

Oemarov, wiens verblijfplaats onbekend is, heeft niet op de beschuldigingen gereageerd. Maar het Kavkazcenter, een website van Tsjetsjeense rebellen, noemde het moordcomplot 'verkiezingspropaganda-onzin'.

De Tsjetsjeense rebellenleider Oemarov heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor verschillende aanslagen in Rusland, waaronder die in januari 2011 op de Moskouse luchthaven Domodedovo, waarbij 37 doden en ruim 180 gewonden vielen. Hij dreigde met meer aanslagen als de Kaukasus geen onafhankelijke islamitische staat zou worden waar de sharia zou gelden. Ook een dubbele zelfmoordaanslag in maart 2010 op de metro in Moskou met veertig doden zou onder zijn verantwoordelijkheid zijn uitgevoerd.

Oemarov wordt meer als een ideologische dan als een militaire figuur gezien. Met het oog op de protesten tegen Poetin gaf hij zijn ondergeschikten deze maand opdracht burgerdoelwitten te vermijden.


Aanslag op premier Poetin verijdeld (Foto: Novum)

Djokovic keert terug met zege

Novak Djokovic heeft in Dubai zijn eerste wedstrijd sinds de finale van de Australian Open gewonnen. De nummer één van de wereld was de Duitser Cedrik-Marcel Stebe met 6-4 en 6-2 de baas. Djokovic' broertje Marko redde het niet in de eerste ronde. Hij verloor van Andrey Golubev: 6-3 en 6-2.

Mardy Fish, de nummer zes van de plaatsingslijst, bereikte ook de tweede ronde van het met 1,7 miljoen dollar gedoteerde toernooi. De Amerikaan kende geen enkele moeite met Andreas Beck uit Duitsland: 6-1 en 6-1. De Tsjech Lukas Rosol klopte Adrian Mannarino uit Frankrijk: 6-2 en 6-2.

Dood meisje Den Haag blijkt doodgestoken

Het 15-jarige meisje dat zaterdagochtend dood op straat werd aangetroffen in Den Haag is door messteken om het leven gekomen. Dat meldt de politie maandag. Al eerder werd bekendgemaakt dat het meisje uit Nootdorp en de verdachte van de moord elkaar niet kenden.

Het AD meldde maandag dat de verdachte een voormalig tbs'er is. Het slachtoffer kwam de 25-jarige man vrijdagnacht in de Goudenregenstraat tegen nadat ze was gaan stappen. De man stak haar dood en dumpte haar daarna naakt en bebloed op straat, aldus de krant. Daar werd ze door omwonenden gevonden.

De verdachte meldde zich zaterdagochtend op het bureau. Hij heeft volgens het AD op 15-jarige leeftijd iemand neergestoken. Dat leverde hem jeugd-tbs op en een periode in een jeugdgevangenis. Ook zou hij in verschillende klinieken zijn beland vanwege zijn gedragsstoornis.

Smartphone met 41MP-camera aangekondigd

Nokia heeft de spirituele opvolger van hun N8 aangekondigd. De Nokia 808 PureView wordt een smartphone die een camera krijgt met een sensor van maar liefst 41 megapixels. Het optiek wordt geleverd door Carl Zeiss.

Dankzij het hoge aantal megapixels en hocus pocus is het mogelijk om een foto te maken, daarop in te zoomen en vervolgens nieuwe details te ontdekken. Er worden namelijk meerdere pixels opgeslagen in één pixel. Nokia noemt de techniek achter dit alles PureView en richt zich hiermee op fotografen die een smartphone willen hebben. 

De 808 draait op een 1,3 GHz cpu en krijgt 512 MB RAM. Het opnemen van video is uiteraard ook mogelijk en wel op een 1080p-resolutie. Net als op een N8 zit ook hier een HDMI-uitgang op zodat je in HD en met surround sound media kan afspelen.

Alle (Nokia) apps en games zijn beschikbaar voor de PureView die draait op de meest recente versie van Symbian: Nokia Belle. De geplande release voor Europa ligt in mei en je zult zo'n 450 euro moeten neerleggen voor deze cameratelefoon.

Sons of Anarchy wordt mogelijk computerspel

De populaire televisieserie Sons of Anarchy wordt mogelijk een computerspel. Kurt Sutter, bedenker van de serie, schrijft op zijn Twitter-account dat hij gesprekken voert om te kijken of kosten, platform en timing kloppend te maken zijn. Er zou wel al een grote gamestudio geïnteresseerd zijn.

Er zijn verder nog geen details bekend. Het wordt dus afwachten of we ooit door Charming, Californië kunnen rijden om de boel op stelten te zetten.

Ultraorthodox verzet tegen dienstplicht Israël

Ultraorthodoxe partijen in de Knesset, het parlement van Israël, zeggen zich met hand en tand te zullen verzetten tegen iedere poging ultraorthodoxe mannen te verplichten in het leger te dienen. De kwestie vormt een splijtzwam in de coalitie van premier Benjamin Netanyahu. Hij zal moeten kiezen tussen voor- en tegenstanders van de Tal-wet, die tienduizenden orthodoxe mannen momenteel in staat stelt zich aan de dienstplicht te onttrekken.

Het hooggerechtshof maakte vorige week korte metten met de Tal-wet, waaronder ultraorthodoxen aan de dienstplicht kunnen ontkomen door zich op een religieuze studie te storten. Veel seculiere Israëliërs zijn verbolgen over dit privilege en het gegeven dat tal van orthodoxe mannen student voor het leven zijn geworden en met een uitkering in het levensonderhoud van hun gezinnen voorzien.

Netanyahu heeft beloofd de dienstplichtwet te vervangen voor wetgeving die de 'last veel eerlijker' verdeelt, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In een zeldzaam moment van eensgezindheid sloegen de ultraorthodoxe partijen zondagavond de handen ineen in hun verzet tegen de dienstplicht. Zij zeggen dat hun aanhangers hun tijd moeten besteden aan de bestudering van heilige geschriften.

"We zijn niets zonder de Torah", zei Moshe Gafni, parlementariër van de partij Verenigd Thora-jodendom. "We zullen er ons leven voor geven."

Ondertussen eist het hooggerechtshof van Netanyahu dat hij een keuze maakt. De bestaande wet verloopt op 31 juli en als er dan nog geen alternatief is gepresenteerd wordt een algemene dienstplicht van kracht.

Israëlische mannen zijn vanaf hun 18e verplicht drie jaar in het leger te dienen. Zes decennia geleden werd een uitzondering gemaakt voor vierhonderd religieuze studenten, zodat zij hun studie konden vervolgen. Inmiddels hebben tienduizenden ultraorthodoxe mannen gebruik gemaakt van deze uitzonderingsregel om zich aan de dienstplicht te onttrekken.

Onder de voorstanders van aanpassing van de wet is minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, van de seculiere nationalistische partij Yisraël Beitenu. 'Met geen dag en zelfs niet met een uur' zal hij de oude wet verlengen, zei hij.

Veel gratis games voor nieuwe S40-toestellen van Nokia

Nokia heeft vandaag drie nieuwe S40-toestellen aangekondigd tijdens Mobile World Congress in Barcelona. De Asha 202, 203 en 303zijn goedkope telefoons die minder uitgebreide features kennen dan smartphones.

De 202 en 203 zijn nagenoeg hetzelfde, op de dual SIM-optie van de 202 na. Ze kennen beide een 'ouderwets' design, maar hebben wel een touchscreen. De 202 en 203 moeten vanaf volgende week al te koop zijn voor zo'n 60 euro. Beide komen met maar liefst 40 gratis EA games waaronder Tetris, Sims Medieval Bejeweled en Need for Speed.

De 303 is de eerste S40 die Mail of Exchange zal ondersteunen en krijgt een 1GHz processor. Het toestel zal deze week al te koop zijn voor een prijs van 95 euro.

Powned doet aangifte tegen hoogleraar wegens geweld

Omroep Powned gaat aangifte doen tegen de Leidse hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging wegens mishandeling. Volgens Powned-hoofdredacteur Dominique Weesie heeft Kinneging maandag tot twee keer toe de keel van verslaggever Rutger Castricum dichtgeknepen. Kinneging was maandag onbereikbaar voor commentaar.

Castricum kwam verhaal halen bij columniste Naema Tahir. Die had een dag eerder in Buitenhof gepleit voor het weren van Castricum op het Binnenhof vanwege de onfatsoenlijke manier waarop hij volgens haar politici benadert. Haar partner deed echter open, waarna een handgemeen ontstond.

"Powned kan tegen stootje, maar Rutger tot twee keer de keel dichtknijpen wanneer deze uitleg wil over column Buitenhof gaat te ver. Veel te ver", twittert Weesie. "En daarom doen wij aangifte tegen partner Naema Tahir", die door Weesie als 'anabolenpatser' wordt omschreven.

Castricum laat weten geen lichamelijk letsel te hebben opgelopen, maar zegt wel te zijn geschrokken.

Man vast voor 85 mille graffitischade in treinen

De politie heeft maandag een graffitispuiter aangehouden die voor ruim 85.000 euro schade aan treinen zou hebben veroorzaakt. De 33-jarige Edenaar liep tegen de lamp door camerabeelden die zijn gemaakt in een van de treinen waar hij zijn kunsten vertoonde.

De man liet op allerlei plekken zijn eigen symbool achter, wat de politie op zijn spoor bracht. Hij is aangehouden in zijn woning. Naast een laptop werden een groot aantal verfspuitbussen en verschillende gegevensdragers in beslag genomen.

De spoorwegpolitie opende in augustus een onderzoek naar de 'kunstenaar', die vooral actief was in treinen op de lijn tussen Ede en Amersfoort. De politie sluit niet uit dat nog meer vernielingen aan de man zijn toe te schrijven.

Windows Phone wordt toegankelijker

Microsoft heeft aangekondigd dat Windows Phone toegankelijker wordt waardoor er minder zware eisen gesteld worden aan de hardware. Deze 'budget'-versie van Windows Phone krijgt de subnaam Windows Phone Tango.

Voorheen was bijvoorbeeld minimaal een cpu van 1GHz en 512 MB aan RAM-geheugen vereist, met Tango wordt dat 256MB en zijn lagere clocksnelheden ook toegestaan. Doordat de specificaties omlaag kunnen worden de toestellen goedkoper en toegankelijker voor het grote publiek. Er wordt beloofd dat het grootste deel van de apps gewoon draait op de goedkopere toestellen. Mochten er toch prestatieproblemen zijn, dan zal dit in de Marketplace aangegeven worden. Microsoft doet er alles aan om fragmentatie binnen het OS tegen te gaan.

Nokia is één van de eerste die gebruik gaat maken van Tango. De Nokia Lumia 610 heeft 256MB RAM, een 800MHz cpu, een 3,7"-scherm met 800x480 px resolutie en een 5MP camera. In het tweede kwartaal van dit jaar zal deze telefoon in de winkels liggen voor een adviesprijs van 189 euro. Met Lumia 610 zal Nokia de eerste fabrikant zijn die Windows Phone beschikbaar stelt in China.

Nokia heeft voor hun Windows Phone tevens een aantal unieke apps aangekondigd en/of geüpdated. Als eerste is Nokia Reading binnenkort beschikbaar. Dit is een hub waarin zaken als ebooks en digitale magazines aangeschaft en gelezen kunnen worden. Nokia Drive (navigatie) zal vrij snel volledig offline te gebruiken zijn wat vooral handig is op vakantie en Nokia Transport (openbaar vervoer) wordt in maart uitgebreid naar meer dan 500 steden in 46 landen.

Er zijn verder nog wat algemene Windows Phone-feitjes bekendgemaakt zoals het feit dat er nu meer dan 65.000 apps beschikbaar zijn via de Marketplace. Diezelfde Marketplace zal dit jaar beschikbaar komen in 23 nieuwe landen waaronder China, de Verenigde Arabische Emiraten en de meeste Oost Europese landen.

Tot slot kun je vanaf nu de Skype for Windows Phone-bèta downloaden.

Angst weerhoudt homo's van teamsporten

Veel homo's en biseksuele mannen doen niet aan teamsport omdat ze bang zijn voor homo-onvriendelijke grappen. Ook denken ze buitengesloten te zullen worden door hun teamgenoten. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Motivaction heeft uitgevoerd in opdracht van NOCNSF en de Alliantie Gelijkspelen.

Zeven van de tien homo's en biseksuelen gaven in het onderzoek aan interesse te hebben in teamsport. Slechts twee op de tien doen ook daadwerkelijk aan sport in teamverband. Homo's die wel aan teamsport doen, geven aan dat het wel meevalt met de homo-onvriendelijkheid. De drempels bestaan vooral in de verwachtingen van homoseksuele en biseksuele sporters.

Naast de verwachtingen zijn er voor van homoseksuele en biseksuele sporters overigens veel meer redenen om niet voor een teamsport te kiezen. Ook bezwaren als tijd, afstand en de vele verplichtingen die aan een teamsport vastzitten spelen een rol.

Het merendeel van de homo's die wel aan teamsport doen, is open over zijn seksuele geaardheid. Vooral voetballers houden die echter voor zich omdat juist deze sport als homofoob te boek staat. Als sporters echter uit de kast zijn, hebben ze vrijwel alleen maar positieve ervaringen. De meesten noemen hun relatie met teamgenoten wel anders, maar niet slechter.

NOCNSF en de Alliantie Gelijkspelen zien in het onderzoek redenen om de acceptatie van homo's, lesbiennes en biseksuelen te verbeteren. Erik Lenselink, manager sportontwikkeling van NOCNSF, stelt dat de sportkoepel zich daarvoor inzet. "Sportbonden en -verenigingen kunnen nog meer uitdragen dat er ruimte is voor seksuele diversiteit in de sport."

Epic komt met Unreal Engine 4 op GDC

Epic Games zal op de aankomende Game Developers Conference (GDC) haar nieuwe Unreal Engine 4 tonen. Epic zal haar engine tonen aan licentiehouders van de engine en toekomstige klanten. Hierbij heeft Epic Games laten weten dat de demonstratie van de engine alleen op afspraak kan worden bijgewoond.

Epic Games heeft al wel eens een techdemo laten zien, de Samaritan demo. Deze draaide nog wel op de Unreal Engine 3 en laat zien dat we met de Unreal Engine 4 nog veel meer kunnen verwachten. De Game Developers Conference (GDC) vindt plaats in San Francisco van 5 tot en met 9 maart.

Pre-orders Mass Effect 3 hoger dan bij Mass Effect 2

Will Graham, product manager bij EA, heeft aangegeven dat het aantal pre-orders van Mass Effect 3 een stuk hoger uitvalt dan bij Mass Effect 2. Hierbij overtreft het aantal pre-orders dan ook de verwachtingen van EA. Om hoeveel pre-orders het exact gaat, zei Graham niet.

Mass Effect 1 verscheen enkel voor Xbox 360 en pc. Dit was bij Mass Effect 2 eerst ook het geval waarbij de game later alsnog uitkwam op PlayStation 3. Dit is de eerste keer dat EA een Mass Effect-game gelijktijdig uitbrengt op drie platformen.

De reclamecampagne van EA werpt dus uiteindelijk zijn vruchten af. Hierbij proberen ze het publiek op elke manier te bereiken, via televisie met vele trailers, sociale media zoals Facebook en met stunts waarbij ze de game op verschillende plaatsen de lucht in schieten met behulp van weerballonnen. Mass Effect 3 ligt op 8 maart in de winkels voor zowel Xbox 360, pc als PlayStation 3. Daarnaast zijn er nog drie screenshots vrijgegeven waar we Shepard in een wat meer comfortabelere outfit zien.

Mass Effect 3

Mass Effect 3

Mass Effect 3

Bastiaan van Schaik laakt braaf Hollywood

Bastiaan van Schaik vond de rode loper van de Oscaruitreiking zondagnacht maar een saaie bedoeling. "Veel zwart, veel wit, veel rood en dat waren eigenlijk de hoofdkleuren," zegt de nieuwbakken hoofdredacteur van modeblad Jackie voor de camera van Novum Nieuws.

"Geen uitschieters, ook geen hele slechte jurken, maar een beetje comme ci, comme ça." Van Schaik is niet mals over de jurken. "Het zou het leuk doen op het carnaval in Rio", zegt hij over de crèmekleurige jurk met diep decolleté van Zuhair Murad gedragen door Jennifer Lopez. "Echt een dragqueen-jurk."

"Meryl Streep in Lanvin zag er prachtig, maar ook wel een beetje cheesy uit", vindt Van Schaik. "Ze kreeg dat beeldje toch wel, dus waarom ze dan in godsnaam ook een gouden jurk aan moet? Het was veel mooier geweest als ze dat had kunnen contrasteren met een paarse of turquoise jurk."

Michelle Williams kreeg met haar Louis Vuitton-jurk ook geen pluim van Van Schaik. "Ik vond het een beetje lijken op van die gordijnen die in de badkamer hangen," oordeelt de stilist. "Maar dan in het oranje-tomaten-rood."

Toch waren er ook actrices die er wel mooi uitzagen volgens Van Schaik. "Natalie Portman in Dior, ook een rode jurk, maar die ziet er gewoon superkittig en sexy uit. Prachtig mooie glimlach, mooie diamanten en een hele simpele polkadot-jurk, maar toch werkt hij bij haar heel goed."

"Angelina Jolie was echt stunning in Versace", vindt de modejournalist. "Ook weer strapless en zwart, twee grote thema's van de avond." De actrice kreeg vooral veel aandacht door haar diepe split, waar ze haar been de hele avond uit liet glippen.

Ook Gwyneth Paltrow heeft een goede keuze gemaakt door voor een witte jurk van Tom Ford te kiezen. "Ik vind het echt een prachtige jurk en die cape die ze omheeft is heel gewaagd." Volgens Van Schaik past de jurk perfect in het tijdsbeeld. "Waarschijnlijk vinden we hem volgend jaar niet meer mooi en hadden we het vorig jaar ook niet mooi gevonden, maar voor dit moment is dit echt een perfecte jurk."


Bastiaan van Schaik laakt braaf Hollywood (Foto: Novum)

Gouden film voor Achtste-Groepers Huilen Niet

De jeugdfilm Achtste-Groepers Huilen Niet heeft de gouden filmstatus bereikt. Actrice Hanna Verboom verraste haar medespelers Hanna Obbeek en Nils Verkooijen maandagmiddag met de prijs voor meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers. Dat maakte het Nederlandse Film Festival bekend.

De film van Dennis Bots naat het gelijknamige boek van Jacques Vriens ging op 15 februari in première. De jeugdfilm gaat over de levenslustige Akkie, gespeeld door Obbeek, die te horen krijgt dat ze ernstig ziek is.


Gouden film voor Achtste-Groepers Huilen Niet (Foto: Novum)

South Park kijken op je PlayStation

Goed nieuws voor South Park-fans, Sony heeft in een blog aangekondigd dat ze een aflevering van de populaire animatiereeks gaan uitbrengen voor de Video Store van PlayStation. De aflevering is te bekijken op zowel je PlayStation 3 als PS Vita. De aflevering die te zien is, is de eerste aflevering van seizoen 12.

Spoilers, in de aflevering wordt Kyle met aids besmet door Cartman. De SD-versie zal gratis zijn, de HD-versie moet rond de twee euro gaan kosten. Helaas voor ons is de video store enkel beschikbaar in Groot-Brittannië en mogen we hopen dat de rest van Europa deze dienst ook krijgt.

Honkballer Legito stopt als international

Honkballer Raily Legito stopt na 249 interlands bij Oranje. De 33-jarige derde honkman van DOOR/Neptunus geeft voorrang aan zijn gezin en zijn maatschappelijke carrière. Hij is recordinternational. Legito speelde drie keer op de Olympische Spelen en vijf keer op een WK. Vorig jaar maakte hij echter geen deel uit van de ploeg die in Panama de wereldtitel won.

Legito, die in 2010 erelid werd van de honkbalbond KNBSB, debuteerde in 1999 in het Nederlands team tijdens het World Port Tournament in Rotterdam. Tussen 1999 en 2010 speelde hij zes EK's met Oranje, waarvan hij er vijf won. In 2005 en 2007 werd hij gekozen tot beste defensieve speler van het EK. In 2007 was hij bovendien de homerunkoning.

Zijn laatste wedstrijd speelde hij vorig jaar tijdens het World Port Tournament. "Ik heb altijd met plezier, trots, liefde en toewijding in het Nederlands team gespeeld", laat Legito weten. "Het was me een eer om Nederland zo lang te vertegenwoordigen in het nationale team. Het is mooi geweest."

Bob Ross herleeft in Rotterdamse Museumnacht

De organisatie van de Rotterdamse Museumnacht blaast het fenomeen Bob Ross nieuw leven in. Onder de overkapping van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) kunnen mensen tijdens de Rotterdamse Museumnacht op zaterdag 10 maart leren schilderen zoals wijlen Bob Ross dat kon.

Het is een van de bijna 50 locaties in de stad die tijdens de museumnacht van 20.00 tot 02.00 uur open zijn. Het thema is smaak. Het is aan het publiek om te kijken waar voorkeuren liggen. En kunnen mensen genieten van andere smaken of slaan ze juist achterover van de wansmaak? Bob Ross noemde de organisaties satirisch Rush, 'omdat je supersnel schilder kan worden'.

Hoewel het centrale thema is opgebouwd rond kunst, zijn er ook allerlei proeverijen op weg naar de musea en galeries. Zo wordt er soep geserveerd die tussen 1800 en 1900 aan arme stadsgenoten werd gegeven en wordt het kannibalenrestaurant geopend. Bij het Maritiem Museum kunnen bezoekers een slokje Apenmelk of Dieptebom krijgen.

Cruiseschip Costa Allegra in moeilijkheden

Een cruiseschip van de Italiaanse rederij Costa Crociere, de Costa Allegra, is maandag op de Indische Oceaan in moeilijkheden geraakt na een brand aan boord. De rederij verloor vorige maand zijn maritieme trots, het cruiseschip Costa Concordia dat voor de kust van Toscane verging.

De Costa Allegra bevindt zich volgens meldingen van Italiaanse media stuurloos op 480 kilometer van de eilandengroep de Seychellen. De circa 1000 opvarenden zijn ongedeerd en de brand is inmiddels onder controle.

Nederland krijgt helikopter terug van Libië

De militaire helikopter die precies een jaar geleden door Libische strijders werd overmeesterd op het strand in Sirte komt terug naar Nederland. De Lynx-helikopter is maandag overgebracht naar Tripoli. Daar wordt hij klaar gemaakt voor civiel zeetransport naar Nederland, zo laat het ministerie van Defensie weten.

De gestripte helikopter is niet meer vliegwaardig en zal in Nederland worden ontmanteld en verschroot. Het toestel was al afgeschreven.

De Lynx-boordhelikopter van het marinefregat Hr. Ms. Tromp viel vorig jaar op 27 februari in handen van aanhangers van de Libische dictator Moammar Gadhafi. Toen het toestel op het strand bij de stad Sirte landde voor een evacuatiemissie, werd het overmeesterd. Drie militairen werden een kleine twee weken gevangen gehouden. De helikopter heeft een jaar op het strand gestaan.


Nederland krijgt helikopter terug van Libië (Foto: Novum)

Emanuelson voelt zich beetje debutant bij Oranje

Urby Emanuelson heeft het gevoel zich voor het eerst aan te sluiten bij het Nederlands elftal. "Dit voelt echt als nieuw", zei de veertienvoudig international maandag bij zijn aankomst in Huis ter Duin in Noordwijk. De speler van AC Milan droeg bijna een jaar geleden voor het laatst het shirt van Oranje in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije.

"Het voelt natuurlijk niet helemaal zoals bij Luciano Narsingh of Ola John", doelde hij op de echte debutanten in de selectie. "Maar het komt er wel dicht bij in de buurt. Ik voel me toch als een nieuwe speler die bij de selectie komt."

Emanuelson is bij AC Milan bezig aan een goede periode. De linkspoot is bij de koploper van de Serie A meestal verzekerd van een basisplaats.

John en Narsingh stapten eveneens met een onwennig gevoel Huis ter Duin binnen. "Om naar het Nederlands elftal te mogen is een droom. Ik hoop dat het een mooi avontuur gaat worden", zei de buitenspeler van FC Twente. Ook Narsingh verwacht veel indrukken op te doen. "Ik hoop me de komende dagen te verbeteren en natuurlijk mijn debuut te mogen maken", zei de Heerenveen-aanvaller.

Het Nederlands elftal speelt woensdag een vriendschappelijke interland tegen Engeland. Het duel wordt gespeeld op Wembley in Londen.


Emanuelson voelt zich beetje debutant bij Oranje (Foto: Novum)

KNVB gaat kopstoot Fernandez onderzoeken

De aanklager betaald voetbal heeft besloten om de vermeende kopstoot van Guyon Fernandez te onderzoeken. De spits zou in het begin van de tweede helft met zijn hoofd een beweging hebben gemaakt richting PSV'er Marcelo.

Het incident ontging scheidsrechter Richard Liesveld. De aanklager heeft zowel bij Feyenoord als PSV een verklaring opgevraagd. Beide ploegen hebben tot dinsdagmiddag de tijd om te reageren.

Fernandez liet na de nederlaag tegen PSV (3-2) weten dat hij Marcelo geen kopstoot had gegeven: "Ik wilde me lostrekken en we gingen met onze gezichten tegen elkaar. Ik heb wel geleerd dergelijke acties niet meer te doen."

Eerder dit seizoen werd Fernandez al eens voor zes wedstrijden geschorst, nadat hij N.E.C.-verdediger Rens van Eijden een klap in het gezicht gaf.

Aantal aangevers tegen VUmc groeit

Het aantal mensen dat aangifte doet tegen het Amsterdamse ziekenhuis VUmc en tv-producent Eyeworks, neemt toe. Advocaat Peter Plasman zei maandagmiddag dat zijn kantoor inmiddels is gebeld door een groot aantal mensen. De raadsman doet maandag aangifte namens vier direct betrokkenen. "Dat zullen er meer worden", aldus Plasman.

Het ziekenhuis en de producent raakten vorige week in opspraak door het inmiddels geschrapte realityprogramma '24 uur: Tussen leven en dood', over de dagelijkse gang van zaken op de afdeling spoedeisende hulp van het VUmc.

Aantal aangevers tegen VUmc groeit
Aantal aangevers tegen VUmc groeit (Foto: ANP)

Zijlstra vindt propedeuse-eisen UvA geen probleem

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) ziet geen reden om zich te verzetten tegen de nieuwe eisen die de Universiteit van Amsterdam (UvA) stelt aan het behalen van de propedeuse. Dat laat hij maandag weten in antwoord op Kamervragen van de PVV.

De faculteit der geesteswetenschappen wil dat studenten in het eerste jaar een 5 voor een vak kunnen compenseren met een 7 voor een ander vak. Naast de PVV vreest ook de studentenraad van de faculteit voor deflatie van de diploma's.

Zijlstra deelt die angst niet, zo laat hij weten. De zogenoemde compensatieregeling moet ervoor zorgen dat studenten meer betrokken raken bij hun studie en minder snel uitvallen, schrijft hij. "Tien punten behalen per semester en zo in twee, drie jaar je propedeuse bij elkaar sprokkelen is er niet meer bij: je doet mee of je doet niet mee."

Van der Vaart haakt af bij Oranje

Rafael van der Vaart doet woensdag niet mee met het Nederlands elftal tegen Engeland. De middenvelder van Tottenham Hotspur meldde zich maandag wel in Noordwijk, maar bleek niet voldoende hersteld van een zondag opgelopen enkelblessure. Hij heeft het trainingkamp inmiddels verlaten.

Eerder moest Michel Vorm afzeggen wegens buikgriep. Bondscoach Bert van Markwijk roept geen vervanger op voor Van der Vaart en Vorm. De selectie bestaat daardoor uit 22 spelers.

14-jarige Anna weer terecht

Anna van Gestel, de 14-jarige puber uit Tilburg die weggelopen was van huis, is terecht. Dit wordt gemeld op Twitter door Poppodium 013.

"Anna (14), dochter van onze collega, is gevonden door de politie! Iedereen hartstikke bedankt voor de retweets en aandacht!"

Inmiddels laat haar stiefvader, Bert Daniels weten dat zijn dochter maandagmiddag gevonden is in een huis in Drunen. Door haar mobiele telefoon uit te peilen kon de politie haar traceren in een cirkel van 2 vierkante kilometer.

Maandagochtend had Anna al via sms'jes contact gehad met haar peettante. Volgens Daniels is het meisje meegenomen door de politie en zal Bureau Jeugdzorg zich over het meisje ontfermen. Dat is standaard in dit soort zaken.

Downloadkwaliteit tv-series omhoog

De kwaliteit van je favoriete tv-series op onder andere bittorent en usenet gaan omhoog als het aan een groot deel van de 'releasegroepen' uit de 'scene' ligt. Zij hebben een lijst met spelregels opgesteld voor het uitbrengen van SD materiaal. Dat meldt Tweakers.net maandag.

Een van de belangrijkste wijzigingen is het vervangen van de verouderde xvid codec naar de modernere open-source x264 encoder. Ook zal de standaardcontainer niet langer .avi zijn, maar wordt gepleit voor het gebruik van het modernere mp4, met een aac-audiotrack.

De overstap naar x264 levert kleinere bestanden op met een betere beeld- en geluidskwaliteit.

Actrice gearresteerd op Oscarfeest

Sean Young heeft herrie geschopt tijdens een afterparty van de Oscaruitreiking. De 52-jarige actrice maakte het zondagnacht zo bont dat ze op het Governor's Ball, het officiële feestje van de Academy Awards, werd opgepakt.

Young, die speelde in films als Blade Runner en Ace Ventura: Pet Detective, werd om 21.30 uur lokale tijd in Los Angeles in de boeien geslagen en afgevoerd naar een politiebureau. Volgens de Amerikaanse entertainmentzender TMZ heeft de actrice een bewaker aangevallen.

De politie bevestigt de arrestatie maar wil geen details geven over het incident. Volgens de lokale nieuwszender City News Service heeft de actrice twintigduizend dollar borg betaald, waarna ze maandagochtend is vrijgelaten.


Actrice gearresteerd op Oscarfeest (Foto: Novum)

Guardini pakt derde etappe op rij in Langkawi

Andrea Guardini heeft zijn derde etappe op rij gewonnen in de Ronde van Langkawi. De Italiaan van Farnese Vini - Selle Italia bleef in de massasprint de Amerikaan Jacobe Keough (United Healthcare) en thuisrijder Harrif Salleh (Terengganu) voor. David Zabriskie behoudt de leiding in het klassement. Hij heeft een minuut voorsprong op Adam Phelan (Drapac).

Dinsdag rijden de renners de vijfde etappe over 190 kilometer van Ayer Keroh naar Pandan Indah. De ronde in Maleisië duurt nog tot en met zondag.

Q-koortspatiënten dienen claim in bij boeren

Q-koortspatiënten gaan een schadevergoeding eisen van geitenhouders. Advocaat Ivo Sindam en de organisatie voor mensen met Q-koorts, Q-uestion, hebben een stichting opgericht die de claims gaat indienen. Dat heeft Sindam maandag laten weten.

"Er moet iets gebeuren. Het mag niet zo zijn dat slachtoffers met de schade blijven zitten", zegt Sindam. Er hebben zich twintig mensen aangesloten die chronische klachten hebben overgehouden aan een besmetting met Q-koorts. Sindam verwacht dat zich nog meer slachtoffers zullen melden.

De eerste rechtszaken moeten komende zomer worden gestart. Het is echter niet bij alle mensen duidelijk waar ze de besmetting hebben opgelopen. "Maar er zijn ook mensen bij wie dat wel duidelijk is. Die zaken willen we eerst openen", aldus Sindam.

De advocaat zegt geitenhouders, die hun dieren afgemaakt zagen worden om de Q-koorts te bestrijden, niet te gronde te willen richten. "Wij hopen dat ze goed verzekerd zijn voor deze risico's. Dan leggen we de claim niet bij de geitenhouder, maar bij zijn verzekeraar."

De Q-koortsepidemie brak enkele jaren geleden uit bij geitenhouderijen in onder meer Gelderland en Noord-Brabant. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Zeker enkele honderden patiënten zijn chronisch ziek geworden.

Kliniek Innsbruck: Werkwijze NRC onethisch

De Oostenrijkse directeur neurologie Claudius Thomé ontkent dat hij vertrouwelijke informatie over prins Friso heeft gegeven aan een journaliste van NRC Handelsblad. Een woordvoerder van de Universiteitskliniek Innsbruck bevestigde maandag tegen het ANP een bericht daarover in het dagblad Spits.

"De neuroloog heeft bij een congres de standaardbehandeling uitgelegd. De journaliste nam dan aan dat de behandeling was van prins Friso", aldus de woordvoerder. "Zo'n werkwijze is zeldzaam en onethisch."

Thomé heeft zich over de werkwijze geërgerd. Hij vindt dat zijn naam is misbruikt, aldus zijn woordvoerder. Maar de kliniek vindt het niet de moeite een klacht in te dienen tegen de krant. "Het is in Oostenrijk geen thema."


'NRC onethisch' (foto: ANP)

Acht jaar cel voor verkopen fatale xtc-pillen

Een 23-jarige man uit Sittard moet acht jaar de cel in voor het verkopen van xtc-pillen met levensgevaarlijke bestanddelen. Een vrouw die de pillen had gebruikt, overleed in maart vorig jaar in een ziekenhuis.

De pillen die de Limburger verkocht waren voorzien van PMMA en MDMA. De vrouw, die tien pillen had ingenomen, overleed aan een overdosis PMMA. De effecten van de drug PMMA worden veel later gevoeld dan bij xtc waar normaliter alleen het bestanddeel MDMA inzit. Gebruikers die denken 'gewone xtc' te slikken, denken dat ze een pil hebben genomen met een lage dosis. Ze nemen er dan vaak nog een, waardoor ze te veel binnenkrijgen.

De vriendin van de Limburger kreeg een werkstraf van tweehonderd uur, waarvan vijftig voorwaardelijk. De straf die de rechtbank in Maastricht de man oplegde is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Forse afluistervergoeding Charlotte Church

De Britse zangeres Charlotte Church en haar ouders krijgen circa 700.000 euro schadevergoeding van de uitgever van News of The World. Journalisten van de krant hadden voicemailgesprekken afgeluisterd van de ouders, evenals van andere bekende Britten.

Het is een van de hoogste schadevergoedingen die zijn uitgekeerd in het afluisterschandaal. De partijen troffen maandag in Londen een schikking.

De krant heeft 33 artikelen geschreven die zijn gebaseerd op voicemails van haar ouders in de tijd dat Charlotte een tiener was. De journalisten hadden toegang tot de medische gegevens van de moeder, die na de onthulling probeerde zelfmoord te plegen.

Forse afluistervergoeding Charlotte Church
Forse afluistervergoeding Charlotte Church (Foto: ANP)

'Voorbereidingen Koninginnedag gaan door'

De gemeente Rhenen gaat door met de voorbereidingen voor Koninginnedag. De persreis die in dat verband voor woensdag was georganiseerd, is echter uit respect voor de gezondheidstoestand van prins Friso enkele weken uitgesteld.

De gemeente Rhenen heeft over dit besluit contact gehad met de Rijksvoorlichtingsdienst, aldus een woordvoerder maandagmiddag.

'Voorbereidingen Koninginnedag gaan door'
'Voorbereidingen Koninginnedag gaan door' (Foto: ANP)

Advies: Sla vingerafdrukken centraal op

Het kabinet moet opnieuw overwegen om vingerafdrukken uit het paspoort centraal op te slaan. Dat staat in een rapport over de invoering van het biometrische paspoort dat maandag is overhandigd aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

De auteur van het rapport, Roel Bekker, concludeert dat de huidige situatie niet overeenkomt met de hooggespannen verwachtingen van tien jaar geleden. Het biometische paspoort is niet mislukt, maar levert ook niet veel op. Zo is er geen centrale opslag en worden de vingerafdrukken aan de grens niet gecontroleerd. Ook is geen automatische controle bij het gemeenteloket.

Nederland wilde de vingerafdrukken aanvankelijk centraal opslaan om te voorkomen dat mensen meerdere paspoorten op verschillende namen aanvroegen. Vanwege problemen met de privacy en beveiliging werd daarvan afgezien.

Bekker adviseert het kabinet om te zoeken 'naar de marges' voor een iets andere aanpak, die rekening houdt met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Behalve een nieuw besluit over een centraal vingerafdrukkenregister gaat het bijvoorbeeld om een proef om vingerafdrukken standaard te verifiëren bij de uitgifte van reisdocumenten.

Het rapport concludeert verder dat het biometrische paspoort is ingevoerd binnen de kaders die de politiek daarvoor had gesteld. De Tweede Kamer is altijd goed op de hoogte gehouden. Wel had er meer ruimte moeten zijn voor 'ambtelijk tegenspel', zodat meer rekening had kunnen worden gehouden met technologische en maatschappelijke ontwikkelingen.

Volgens Spies maakt het rapport duidelijk op welke onderdelen het besluitvormingsproces 'niet vlekkeloos' is verlopen. Er is een aantal lessen te trekken, aldus de bewindsvrouw. Zij komt later met een inhoudelijke reactie.

Hulpbehoevende inbreker belt politie

Een 27-jarige inbreker uit Utrecht heeft de politie zondagochtend om hulp gevraagd. De inbreker was door bewoners van een pand aan de Mariaplaats in de domstad ontdekt en had zich uit angst in de badkamer opgesloten.

De bewoners hoorden inbraakgeluiden en gingen op onderzoek uit. Toen ze de inbreker aantroffen, zetten ze de achtervolging in. De man belde rond 06.00 uur de politie omdat hij vreesde voor zijn 'gezondheid'. Agenten hebben de inbreker aangehouden.

Vier Nederlandse atleten naar WK indoor

Nederland neemt volgende maand met vier atleten deel aan het WK indoor in Istanbul. Kogelstoter Rutger Smith, sprintsters Dafne Schippers en Jamile Samuel en hordeloopster Sharona Bakker worden door de atletiekunie afgevaardigd naar de Turkse havenstad. Het toernooi vindt plaats van 9 tot en met 11 maart.

Smith is met zijn 30 jaar de meest ervaren deelnemer. Schippers en Samuel, beiden 19 jaar, doen mee aan de 60 meter sprint. De twee jaar oudere Bakker gaat van start op de 60 meter horden.

Mass Effect 3 heeft definitief einde

Er is een Mass Effect 3-recensie opgedoken in een Duits tijdschrift en die brengt ons enkele details over de game. Zo heeft de game rond de veertig uur aan content en zal het derde deel een definitief einde krijgen van het verhaal rondom Shepard.

Het hoofdverhaal is tussen de vijftien en twintig uur lang en zal in totaal zo'n negentig minuten aan cutscenes bevatten. De game bevat meer dan honderd veranderingen in verschillende scenes vanwege eerdere acties uit de vorige games. Zo kunnen spelers bedankt worden voor eerdere acties of grotere gevolgen tegemoet zien vanwege bepaalde handelingen.

Wil je meer informatie over de game, lees dan hier verder. Let wel op, er kunnen kleine spoilers in de tekst staan.

Dronken chauffeur valt uit vrachtwagen

Een 49-jarige chauffeur is zondagavond nabij Nijmegen tijdens het uitstappen uit zijn vrachtwagen gevallen. De man bleek dronken en is aangehouden, laat de politie maandag weten.

De dronkaard reed slingerend over de A73 richting Nijmegen toen de politie hem bij de afslag Dukenburg tot stoppen maande. Bij het uitstappen viel hij uit zijn wagen, waarin een beker met drank werd gevonden. Het lukte niet om hem een blaastest af te nemen.

Ook bleek een normaal gesprek niet mogelijk. De man werd naar een politiebureau overgebracht en in een cel gezet om te ontnuchteren. Hij heeft een proces-verbaal aan zijn broek hangen. Maandagochtend mocht de Nijmegenaar na verhoord te zijn weer vertrekken.

Nieuwe details Medal of Honor: Warfighter

Via OXM US zijn er enkele nieuwe details bekendgemaakt over Medal of Honor: Warfighter. Zo zal de game weer draaien om 'Tier 1 Operators' en zullen we bekende gezichten uit het eerste deel zien.

Zo zullen Preacher, Voodoo en Mother weer terugkeren en zullen we onder andere lokaties zoals de overstroomde stad Isabela in de Filipijnen bezoeken. Het verhaal van het spel zal geïnspireerd zijn door echte gebeurtenissen van de 'Tier 1 Operators' die in hun vrije tijd de verhalen hebben geschreven.

De game zal volledig op de Frostbite 2.0-engine draaien en zal meer grafische opties met zich meebrengen, zoals slingerende kroonluchters en papier dat van bureaus afvliegt als er dichtbij geschoten wordt. De game zal de spelers meer keuzes geven hoe ze bepaalde dingen willen doen. Als voorbeeld wordt genoemd hoe je een gebouw kan binnenvallen: ga je voor C4, een flashbang of een simpele trap tegen de voordeur om binnen te komen?

De single- en multiplayergedeelte van de game wordt ontwikkeld door Danger Close. In de game zullen verschillende speciale eenheden voorkomen zoals de SAS (Engeland), SASR (Australië), KSK (Duitsland) en Grom (Polen). De game zal een soort 'Hardcore'-mode krijgen waar één raak schot al dodelijk kan zijn en we kunnen ook een vorm van co-op verwachten.

De game moet in oktober uit gaan komen.

'Giphart bespioneerde patiënten in VUmc'

Opnieuw is maandag het VU medisch centrum in Amsterdam in opspraak geraakt. Schrijver Ronald Giphart blijkt mee te hebben gelopen met artsen voor een literair project. In een witte jas keek hij mee over de schouders van de doktoren op de afdeling cardiologie en had de schrijver inzage in de dossiers van patiënten. Maandag heeft het VUmc het project stopgezet.

Vorige week donderdag volgde Giphart een arts op de intensive care. De schrijver droeg steeds een witte jas met een bordje 'stagiair' erop. Vorige week werd ook bekend dat producent Eyeworks bezig was met een medisch programma, waarbij patiënten bij de spoedeisende hulp zonder toestemming met 35 verborgen camera's werden gefilmd. VUmc besloot na alle ophef niet meer mee te werken aan het programma.

Giphart is niet de eerste schrijver die een tijdje heeft meegelopen in het VUmc. Ook onder anderen Anna Enquist en Kristien Hemmerechts keken mee bij het werk van de artsen. De aanvragen van andere schrijvers die mee willen lopen in het ziekenhuis zijn ook tijdelijk stilgezet.

Volgens het ziekenhuis waren vooraf afspraken gemaakt met de schrijvers over geheimhouding: "Patiënten en bezoekers mogen niet herkenbaar zijn in een eventuele roman." Voordat een boek gepubliceerd wordt, heeft het VUmc het recht een roman in te zien. Het ziekenhuis zegt in een reactie dat de patiënten door middel van gesprekken en flyers werden ingelicht over de aanwezigheid van de schrijvers op de afdeling cardiologie.

Junkie XL remixt muziek van Oscaruitreiking

Dj Junkie XL brengt een remix uit van de muziek die zondagnacht is gespeeld tijdens de Oscaruitreiking. Tom Holkenborg, zoals de Nederlander eigenlijk heet, werkte voor zijn remix samen met de Amerikaanse componist Hans Zimmer. Dat maakte het management van Holkenborg maandag bekend.

Naast de 44-jarige Holkenborg hebben artiesten als Pharell Williams, Giorgio Moroder en Sheilia E. meegewerkt aan de muzikale omlijsting van de Oscaruitreiking. De muziek van de Nederlander is vanaf maandag te downloaden via iTunes.

De Oscaruitreiking had zondagnacht nog een Nederlands, muzikaal tintje. De Nederlander Ernst van Tiel dirigeerde de filmmuziek van The Artist, uitgevoerd door het Brussels Philharmonic. De Franse componist Ludovic Bource won een Oscar voor de soundtrack van de film.

The Artist was zondagnacht met vijf Oscars in de belangrijkste categorieën de grote winnaar. De Franse film won onder meer beste acteur, beste film en beste regie. De avonturenfilm Hugo van Martin Scorsese won eveneens vijf beeldjes in technische categorieën.


Junkie XL remixt muziek van Oscaruitreiking (Foto: Novum)

Christopher Plummer (82) oudste Oscarwinnaar ooit

De 82-jarige Christopher Plummer is de oudste Oscarwinnaar ooit. De Canadese acteur won zondagnacht de Academy Award voor zijn bijrol in Beginners, waarin hij een getrouwde man speelt die na de dood van zijn vrouw accepteert dat hij homo is. Plummer won onder anderen van de eveneens 82-jarige Max von Sydow, die was genomineerd voor het drama Extremely Loud and Incredibly Close.

"Jij bent maar twee jaar ouder dan ik", riep Plummer tegen het gouden beeldje dat hij in ontvangst nam. "Waar ben jij mijn hele leven geweest?" De Oscars werden dit jaar voor de 84e keer uitgereikt.

"De gemiddelde leeftijd van een Oscarwinnaar is net gestegen naar 67", grapte presentator Billy Crystal.


Christopher Plummer (82) oudste Oscarwinnaar ooit (Foto: Novum)

Pokémon-games deze herfst in Europa

Afgelopen weekend is bekendgemaakt dat er een Pokémon Black 2 en een Pokémon White 2 in juni in Japan uit zullen komen. Nintendo heeft vandaag bekendgemaakt dat beide games deze herfst in Europa zullen uitkomen voor de DS.

De Europese versies zullen de volgende namen krijgen: Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2. Volgens Nintendo kunnen we nog enkele verrassingen verwachten rondom de twee nieuwe games.

Engeland zonder Walker tegen Oranje

Kyle Walker doet woensdag niet mee met Engeland tegen het Nederlands elftal. De rechtsback van Tottenham Hotspur heeft zich bij interim-bondscoach Stuart Pearce afgemeld met een enkelblessure. Walker liep de blessure zondag op in het met 5-2 verloren Premier Leagueduel tegen Arsenal.

Eerder meldden Wayne Rooney, Tom Cleverley en Darren Bent zich al af bij Pearce. Rooney heeft een keelonsteking, terwijl Cleverley kampt met de naweeën van een zware enkelblessure. Bent heeft net als Walker last van zijn enkel.

Pearce roept vooralsnog geen vervangers op voor de vier afwezigen. Engeland neemt het woensdag in een vriendschappelijk duel op tegen Oranje. De wedstrijd wordt gespeeld in het Wembley-stadion.


Engeland zonder Walker tegen Oranje (Foto: Novum)

Jol haalt Diarra naar Fulham

Mahamadou Diarra zet zijn carrière voort bij Fulham. De 30-jarige Malinese middenvelder tekent bij de ploeg van trainer Martin Jol een contract tot het einde van het seizoen met een optie voor nog een jaar. Diarra, die nog wel moet wachten op een Brits visum, zat na zijn vertrek afgelopen zomer bij AS Monaco zonder club.

Diarra voetbalde tussen 1999 en 2002 voor Vitesse en speelde later nog voor Olympique Lyon en Real Madrid. De controleur kwam 55 keer uit voor de nationale ploeg van Mali.

Justitie blijft administratiekosten boete heffen

Justitie brengt voorlopig gewoon administratiekosten in rekening aan mensen die een boete hebben gekregen. Ondanks een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam ziet het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) geen aanleiding om daarmee te stoppen of geld terug te storten.

De rechter bepaalde vorige week dat er geen administratiekosten meer in rekening mogen gebracht. Het CJIB is in hoger beroep gegaan. De beslissing van de rechtbank verandert niets, omdat het om een individuele zaak gaat, stelt het bureau.

De zaak was aangespannen door een hoogleraar van de Wageningen Universiteit. Hij was het niet eens met de zes euro administratiekosten die hij moest betalen voor een verkeersboete van 99 euro. De boete betaalde hij wel, maar tegen de administratiekosten tekende hij bezwaar aan. De rechter gaf hem gelijk.

IGZ sluit stichting voor jongerenzorg Zeist

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een stichting in Zeist die zich richt op het begeleiden van jongeren met psychische en sociale problemen een bevel tot sluiting gegeven. Cliënten lopen op de twee locaties van de stichting ernstige veiligheidsrisico's.

De inspectie bracht vorige week een bezoek aan twee locaties van Stichting Pyxis na een melding over het overlijden van een cliënt. De stichting had dit zelf niet aan de IGZ gemeld.

Tijdens het bezoek bleken op een van de twee locaties cliënten te zijn ondergebracht in een gebouwtje van een voormalige benzinepomp. Er zat een gat in de ruit en overal lag glas. Er waren geen begeleiders of hulpverleners in de buurt. Ook de directie was, ondanks dat het bezoek was aangekondigd, niet aanwezig.

De cliënten van de stichting zijn opgevangen in een GGZ-instelling. Pyxis mag pas weer cliënten huisvesten en begeleiden als de stichting voldoet aan de voorwaarden voor het verlenen van verantwoorde zorg.

The Last of Us doet blik op helden veranderen

Troy Baker, stemacteur in bekende games zoals Final Fantasy XIII, Final Fantasy XIII-2 en Bioshock Infinite, doet ook de stem van Joel, één van de hoofdpersonen in The Last of Us. In een interview heeft Baker aangegeven dat Joel het hele model van 'helden' in games zal doen veranderen.

Joel is namelijk geen held of een heel cool personage. Joel is namelijk een gewoon iemand die moet overleven. Hij zal moeten stelen en moeten vechten maar hij doet dit niet omdat het bij een groter plan hoort, het is om te overleven.

"Joel is a survivor. He's not a hero, he's not a badass. He's a guy that learned how to use a gun because he had to, and he's fighting every day because that's what you do. Does that mean that he steals this, that he does this? Maybe. But it's not that he has a plan, or that he's a strong archetypal character. I really think it's gonna turn the model of the hero on its ass", aldus Troy Baker over Joel.

Ryan Seacrest voorbereid op Generaal Aladeen

Ryan Seacrest was voorbereid op een ongelukje op de rode loper van de Oscaruitreiking zondagnacht. De presentator had extra kleding meegenomen, zei hij op de televisiezender E! Seacrest kreeg van Sasha Baron Cohen, verkleed als zijn filmpersonage Generaal Aladeen, een lading nep-as van de overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il over zijn pak gestort.

"Dit was allemaal vooropgezet spel", vertelt de 37-jarige reporter die zich achter zijn oren ging krabben toen bleek dat Baron Cohen expliciet had gevraagd door hem te worden geïnterviewd.

"Terwijl we aan het praten waren, voelde ik gewoon dat er iets stond te gebeuren", aldus de presentator. "Maar ik had twee jasjes bij me. Ik was goed voorbereid op de rode loper." Seacrest kon wel lachen om de stunt. "Van mijn moeder moet ik altijd twee jasjes meenemen naar een rode loper," liet hij weten via Twitter. "Nu weet ik waarom."

De Britse komiek kondigde vorige week aan als zijn personage in de komedie The Dictator naar de Oscaruitreiking te gaan. Hij werd in eerste instantie geweigerd door de Academy, maar kreeg later alsnog zijn twee kaartjes. De acteur betrad de rode loper met een urn onder zijn arm met daarop de beeltenis van wijlen Kim Jon- Il. Naast hem liepen twee sexy geklede, vrouwelijke 'soldaten'.

Reaguurder is Cohens probleem, niet GeenStijl

Rutger heeft een opleiding journalistiek aan Windesheim in Zwolle gedaan: zo'n hbo-opleiding waar de diploma's zo makkelijk worden weggegeven, dat je in vier jaar net zoveel kennis kan opsteken met kijken naar Patty Brard en Pernille la Lau. Toch is niet Geenstijl, maar de reaguurder het probleem. Erger nog, de meesten van u zijn het probleem. U wilt namelijk helemaal geen inhoud. U wilt sensatie, hapklare brokken en oneliners. En dat wilt u al veel langer dan dat de roze beledigersbrigade bestaat.

Iran ziet Oscarwinst als overwinning op Israël

De Iraanse staatstelevisie interpreteert de Oscar voor de film A Separation als een overwinning op aartsvijand Israël. Het Iraanse drama won zondagnacht een Academy Award in de categorie beste niet-Engelstalige film. Ook het Israëlische Footnote was genomineerd.

De Iraanse tv-zender benadrukte dat het drama van regisseur Asghar Farhadi een film van het 'zionistische regime' voorbij heeft gestreefd. Vervolgens noemde de nationalistische staatszender de prijzen die A Separation in eigen land heeft gewonnen. De aandacht voor de film is opvallend, omdat de hardliners in het islamitische regime er zware kritiek op hebben.

De Iraanse film gaat over een echtpaar dat worstelt met hun huwelijksproblemen en de vraag of ze hun geluk in het buitenland moeten zoeken. Farhadi zei na het winnen van de prijs dat de Iraanse regeringsleiders nogal verdeeld zijn over zijn drama.

Zondag zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog te hopen dat zijn land de Oscar in de wacht zou slepen voor Footnote. De eer ging naar Iran, dat met de Academy Award voor A Separation zijn eerste Oscar ooit won.

Vejinovic ook volgend jaar bij Heracles

Marko Vejinovic voetbalt ook volgend jaar voor Heracles Almelo. De nummer tien van de Eredivisie lichtte de optie in het contract met de 22-jarige middenvelder. Daardoor ligt hij nu vast tot de zomer van 2013. De jeugdinternational kwam in 2009 over van AZ.

Algemeen directeur Nico-Jan Hoogma is blij met het verlengen van Vejinovic. "Marko is een waardevolle speler voor ons, het was dan ook geen moeilijke beslissing om de optie te lichten."

Vejinovic speelde 71 competitiewedstrijden voor Heracles. Hij scoorde daarin zeven keer. Door een knieblessure staat hij momenteel aan de kant.

PSG: "Deur voor Beckham nog steeds open"

Paris Saint-Germain slaagde er niet in om David Beckham te overtuigen van een terugkeer naar Europa. De Engelsman koos voor een langer verblijf bij Los Angeles Galaxy.

De Franse club heeft de hoop op Beckham nog altijd niet opgegeven. "De komst van Beckham naar Parijs was waar iedereen van droomde. Vanwege familiare redenen koos hij echter voor Amerika. We hebben alles geprobeerd. Maar de deur is nog altijd open", zegt technisch directeur Leonardo. "Ook al heeft hij nog nooit voor PSG gespeeld, het voelt alsof hij al een bijdrage heeft geleverd hier", vervolgt de Braziliaan in The Sun on Sunday.

Beckham won vorig seizoen de Amerikaanse landstitel met Los Angeles Galaxy. Hij leek zijn loopbaan voort te zetten in Europa om zo zijn kansen op een plek in het Olympisch elftal van Groot-Britannië te vergroten, maar hij koos voor een langer verblijf aan de Amerikaanse westkust.

Kinderen vernielen bouwplaats Groningen

In Groningen hebben zes jongeren een bouwplaats in de wijk De Hoogte vernield. De groep, die bestond uit kinderen van acht tot veertien jaar, wist 's middags een shovel te starten, waarmee ze door een hek heen reden. Daarna reden ze een stapel isolatiemateriaal omver.

Later op de avond ging dezelfde groep nog eens terug naar de bouwplaats aan de Poortstraat, ditmaal om bouwmaterialen op de Noordelijke Ringweg te smijten. Dit keer werden de jongeren, allen afkomstig uit de wijk Selwerd, op heterdaad betrapt door de politie, die ze overgedragen heeft aan hun ouders.

Er wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de jongeren, aangezien ze ook op diverse plaatsen op het bouwterrein hebben ingebroken. De politie is nog aan het uitzoeken wie voor welke schade verantwoordelijk is, om deze op de ouders te kunnen verhalen.

'Vrouwen hebben stamcellen die eicellen produceren'

Zestig jaar lang hebben artsen gedacht dat vrouwen werden geboren met een eindig aantal eicellen. Wetenschappers van Harvard trekken dit dogma nu in twijfel. Zij hebben in de eierstokken van jonge vrouwen stamcellen aangetroffen die in staat zijn nieuwe eicellen te produceren.

Als de bevindingen van de onderzoekers bevestigd worden, dan wordt het in de toekomst mogelijk om van deze stamcellen gebruik te maken om onvruchtbaarheid als gevolg van ziektes of ouderdom te behandelen. "Onze huidige visie op de veroudering van eierstokken is niet compleet. Er is meer aan de hand dan simpelweg een vaste voorraad eicellen die langzaam maar zeker uitgeput raakt", aldus hoofdonderzoeker Jonathan Tilly.

Tilly maakt al lange tijd jacht op deze stamcellen en heeft hierover geschreven in een aantal controversiële studies. Het eerdere werk van Tilly stuitte op veel scepsis en onafhankelijke onderzoekers roepen dan ook op tot voorzichtigheid. De volgende, belangrijke stap is het onderzoek van Tilly te laten uitvoeren door andere laboratoria, zodat die de onderzoeksresultaten kunnen controleren, de zogeheten peer-review.

Als het onderzoek van Tilly blijkt te kloppen, dan kan het echter nog jaren duren voordat er gebruik kan worden gemaakt van de stamcellen. Ook in het geval dat uit peer-review blijkt dat de bevindingen van Tilly niet kloppen, kan het onderzoek een aantal mysteries rondom het ontstaan en het ouder worden van eicellen wegnemen. "Dit leidt tot hernieuwde interesse en geeft ons een nieuwe richting om in te werken", aldus David Albertini van de Universiteit van Kansas.

EU stelt nieuwe sancties in tegen Syrië

De Europese Unie heeft maandag nieuwe sancties ingesteld tegen het regime in Syrië. De EU-ministers van buitenlandse zaken hebben de tegoeden bevroren van nog eens een aantal hoogwaardigheidsbekleders en strafmaatregelen getroffen tegen de Syrische centrale bank.

Voorts is nu een verbod van kracht op de aankoop van goud, edelmetalen en diamanten uit Syrië. Ook mogen vanuit EU-landen niet langer vrachtvluchten naar Syrië worden uitgevoerd.

De EU heeft al eerder sancties tegen het bewind van president Bashar Assad ingesteld. Zo werden de tegoeden van zo'n honderd individuele Syriërs en 38 Syrische instellingen bevroren.

Tot dusverre hebben deze sancties weinig effect gesorteerd. Assad wijkt niet en de volksopstand die elf maanden geleden tegen zijn regime uitbrak wordt met steeds meer geweld neergeslagen.

75-jarige vrouw steekt echtgenoot neer

Een 75-jarige vrouw uit Utrecht heeft zondagmiddag haar echtgenoot neergestoken. De 74-jarige man is ernstig gewond naar een ziekenhuis overgebracht. Omdat de Utrechter op een moeilijk bereikbare plaats lag, moest hij met hulp van een ladderwagen van de brandweer uit zijn huis worden gehaald.

De politie had rond 17.20 uur een melding gekregen dat een man was neergestoken op de ABC-straat. Bij aankomst verklaarde zijn echtgenote dat zij hem had neergestoken. De vrouw is aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Bertens niet naar WTA Acapulco

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor het WTA-tennistoernooi van Acapulco. Onze landgenote verloor in de tweede ronde van de kwalificaties in drie sets van Sesil Karatantsheva; 3-6, 6-3 en 6-7.

De komende weken blijft Bertens in Mexico, waar ze zal deelnemen aan de ITF-toernooien van Irapuato en Poza Rico. Michaëlla Krajicek werd rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi van Acapulco en speelt in de eerste ronde tegen de Roemeense Alexandra Cadantu.

[OS 2012] Stel je vraag aan ... Dex Elmont

Op 27 juli gaat in Londen de Olympische Spelen van start. FOK!sport zal daar uiteraard uitgebreid verslag van doen. Ook zijn er vooraf al diverse specials te vinden en ook worden sporters benaderd om jullie vragen te beantwoorden. Dit keer judoka Dex Elmont.

Dex Elmont
De 28-jarige Dex Elmont is een judoka uitkomend in de klasse onder de 73 kilogram. De afgelopen twee jaar werd Elmont tweede op het wereldkampioenschap in deze klasse. In 2005 liet hij voor het eerst van zich spreken toen hij tweede en derde werd bij wereldbekertoernooien en zevende op het WK.


Stel je vraag nu aan Dex Elmont! (Foto: Pro Shots)

Het lukte Elmont nog niet om een internationale titel te winnen. Naast zijn twee zilveren medailles op het WK werd hij nog één keer tweede op het EK. Wel wist hij de afgelopen jaren grote internationale toernooien als de Grand Prix van Amsterdam en de Grand Slam in Moskou te winnen.

Afgelopen weekend kwalificeerde Elmont zich definitief voor de Spelen door bij de Grand Prix in Düsseldorf een bronzen medaille te behalen. Het worden de tweede Olympische Spelen voor Elmont, die in 2008 in de tweede ronde werd uitgeschakeld.

Stel nú je vraag!
Heb jij een brandende vraag voor Dex Elmont over zijn voorbereiding of verwachting voor de Olympische Spelen of zijn er andere zaken, die je graag wilt weten? Stel je vraag dan nu! De redactie van FOK!sport selecteert uiteindelijk de leukste vragen, die door Dex Elmont beantwoord zullen worden.

Je kunt je vraag tot maandag 27 februari 2012 19.00 uur hieronder in een reactie stellen.

Xena-actrice Lucy Lawless gearresteerd

Lucy Lawless is maandag opgepakt toen ze actie voerde namens Greenpeace. De actrice zat samen met vijf andere milieuactivisten vier dagen op een schip dat olie lekt, in de haven Taranaki in Nieuw-Zeeland. De activisten zijn aangeklaagd wegens inbraak.

Lawless, die jarenlang de hoofdrol speelde in de tv-serie Xena: Warrior Princess, is inmiddels weer vrijgelaten, evenals de overige actievoerders. Ze moeten donderdag voor de rechter verschijnen. De groep wilde de aandacht vestigen op de olie die in de zee lekt en probeerde te voorkomen dat het schip van Shell de haven verlaat.

"Ik heb drie kinderen. De enige biologische reden dat ik op deze planeet ben is ervoor te zorgen dat ze zich ontwikkelen", zei de 43-jarige Lawless eerder deze week. "En dat kan niet in een vies milieu. We moeten in actie komen nu het nog kan."

Shell-topman Rob Jager stelt dat de protestactie mensen in gevaar heeft gebracht. Hij is daarom blij dat de actie voorbij is. Jager is teleurgesteld dat Greenpeace niet is ingegaan op het verzoek een 'constructief gesprek' te voeren.

Bunny McDiarmid, algemeen directeur van Greenpeace, zegt dat het protest 'uitstekend' is verlopen. Meer dan honderdduizend mensen zouden hebben geklaagd bij Shell. Volgens een woordvoerder van de oliemaatschappij vaart het schip de komende dagen de haven uit.


YouTube: Lucy Lawless in actie als Xena.

Schoonmakers voeren zittend actie in Utrecht

Zo'n tweeduizend schoonmakers voeren maandag actie in Utrecht. Ze houden een zogenoemde sit-in van respect in verschillende ruimten van de Universiteit Utrecht, meldt FNV Bondgenoten.

De stakingsacties van de schoonmakers begonnen begin januari. De schoonmakers willen worden doorbetaald worden bij ziekte. Ook eisen ze meer loon. Ze hielden al negen keer in verschillende steden een mars van respect. De actievoerders houden nu een sit-in omdat ze moe zijn van het vele staken. Enkele tientallen studenten hebben zich bij de schoonmakers aangesloten.

De actievoerders zijn van plan te blijven zitten tot de universiteit, de hogeschool en het universitair medisch centrum hun eisen steunen.

Chivas wint meteen na komst Cruijff

De komst van Johan Cruijff bij Chivas Guadalajara heeft zondag meteen een positieve uitwerking gehad. De Mexicaanse recordkampioen won met 2-1 van Santos Laguna. Cruijff werd zaterdag gepresteerd als adviseur en moet van Chivas een van de beste teams van de wereld maken.

Met de zege kwam een einde aan een reeks van dertien competitiewedstrijden zonder overwinning. Chivas blijft desondanks in de onderste regionen steken.

Cruijff zag vanaf de tribune hoe Marco Fabian Chivas in de eerste helft met een rake kopbal op voorsprong bracht. In de tweede helft breidde Erick Torres de voorsprong uit na een slippertje van de Santos-keeper.

De overwinning van de nieuwe club van Cruijff kwam nog in gevaar nadat Herculez Gomez scoorde voor de bezoekers en even later mocht aanleggen voor een penalty. Keeper Michel stopte de bal en werd zo de held van Chivas.

LPG-prijs stijgt naar nieuw record

De landelijke gemiddelde adviesprijs voor een liter LPG is maandag gestegen naar 0,90 euro, een nieuw record. Dat heeft de consumentenorganisatie UnitedConsumers vastgesteld.

Het record uit begin 2011 werd eerder deze maand al gebroken, met 0,86 euro. Voor benzine en diesel wordt dezelfde prijs als vorige week betaald, 1,803 en 1,499 euro.

De hoge belastingdruk op motorbrandstoffen en de hoge ruwe olieprijs, veroorzaakt door de onrust in olielanden Iran en Syrië en de zwakke positie van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, zijn volgens UnitedConsumers reden voor de stijging.

De prijs die de consumentenorganisatie berekent, is gebaseerd op de landelijke adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland.

Frank Lammers baalt van Iraanse Oscarwinst

Frank Lammers is teleurgesteld dat 'zijn' film Rundskop de Oscar voor beste niet-Engelstalige film is misgelopen. De Nederlandse acteur, die in de Belgische inzending een bijrol van Vlaamse boer speelt, zag de Iraanse film A Separation het felbegeerde gouden beeldje winnen.

"Ik weet dat we van tevoren dachten dat A Separation zou winnen, maar ik ben toch teleurgesteld dat Rundskop het niet is geworden", zegt Lammers tegen Novum Nieuws vanuit Amsterdam, waar hij de Oscaruitreiking live volgt. De verwachting bij de makers van Rundskop, die gaat over het gebruik van illegale groeihormonen in de vleesindustrie, was al dat het Iraanse familiedrama beter lag bij de leden van de Academy.

"Het is natuurlijk fantastisch dat we genomineerd zijn, dat snap ik best. Maar ik heb ineens geen zin meer om de rest van de avond door te feesten. Ik ga zo naar bed. Die arme jongens zitten nog in Los Angeles, die moeten de rest van de avond nog uitzitten", zegt de 39-jarige acteur wrang lachend over Rundskop-regisseur Michaël Roskam en acteur Matthias Schoenaerts.

Maar voordat Lammers zijn bed opzoekt heeft hij nog één wild plan. "Ik neem nog een paar biertjes en pak dan de klei van mijn dochtertje. Ik boetseer zelf wel zo'n gouden mannetje, dan slaap ik beter."

Nederlander dood na val uit skilift

Een 51-jarige Nederlander is zondag om het leven gekomen in het Oostenrijkse skigebied Weissbriach nadat hij uit een skilift was gevallen. De man kwam daardoor met zijn hoofd tegen een houten omheining.

Het ongeluk gebeurde volgens de Oostenrijkse politie honderd meter onder het liftstation. Door nog onbekende oorzaak viel de man uit de lift en gleed hij daarna tegen de omheining aan. Het slachtoffer droeg geen helm en liep daardoor een schedelbreuk op.

Een voorbijkomende skiër sloeg alarm toen hij de ski's en stokken van de man in de sneeuw zag liggen. Hulp kwam echter te laat.

[Primera División] Uitslagen speelronde 24

Afgelopen weekend stond de 24e speelronde in de Spaanse Primera División op het programma. Zowel Real Madrid als FC Barcelona kwamen weer tot winst en zodoende blijft het verschil tussen beide ploegen tien punten in het voordeel van de Madrilenen. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 25.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Racing Santander Sporting de Gijón 1-1
Real Betis Sevilla Getafe CF 1-1
Malaga CF Real Zaragoza 5-1
Espanyol Levante UD 1-2
Villarreal Athletic de Bilbao 2-2
Rayo Vallecano Real Madrid 0-1
Valencia Sevilla FC 1-2
Osasuna Granada CF 2-1
Real Sociedad Real Mallorca 1-0
Atletico Madrid FC Barcelona 1-2

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 24 21 1 2 64 80-21
2 FC Barcelona 24 16 6 2 54 70-18
3 Valencia 24 11 7 6 40 37-29
4 Levante UD 24 10 5 9 35 34-35
5 Athletic de Bilbao 24 8 10 6 34 39-32
6 Malaga CF 24 10 4 10 34 33-36
7 Osasuna 24 8 10 6 34 28-38
8 Espanyol 24 9 6 9 33 27-29
9 Atletico Madrid 24 8 8 8 32 33-30
10 Sevilla FC 24 8 8 8 32 26-27
11 Rayo Vallecano 24 9 4 11 31 32-36
12 Real Betis Sevilla 24 9 3 12 30 28-32
13 Real Sociedad 24 8 6 10 30 27-34
14 Getafe CF 24 7 8 9 29 24-31
15 Real Mallorca 24 7 7 10 28 23-29
16 Granada CF 24 8 4 12 28 22-34
17 Villarreal 24 6 9 9 27 25-36
18 Racing Santander 24 4 12 8 24 19-31
19 Sporting de Gijón 24 5 6 13 21 22-45
20 Real Zaragoza 24 3 6 15 15 19-45

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 29
2 Lionel Messi Barcelona 28
3 Radamel Falcao Atlético Madrid 15
4 Gonzalo Higuaín Real Madrid 14
5 Karim Benzema Real Madrid 13

Programma speelronde 25

Datum Thuis Uit
za 3 mrt, 18:00 Real Mallorca Osasuna
za 3 mrt, 18:00 Getafe CF Malaga CF
za 3 mrt, 18:00 Rayo Vallecano Racing Santander
za 3 mrt, 20:00 FC Barcelona Sporting de Gijón
za 3 mrt, 22:00 Sevilla FC Atletico Madrid
zo 4 mrt, 12:00 Real Zaragoza Villarreal
zo 4 mrt, 16:00 Athletic de Bilbao Real Sociedad
zo 4 mrt, 18:00 Granada CF Valencia
zo 4 mrt, 21:30 Real Madrid Espanyol
ma 5 mrt, 21:00 Levante UD Real Betis Sevilla

Onduidelijkheid rond puzzelspel Fez

Het puzzelspel Fez komt niet in mei op de markt voor Xbox 360. Dat heeft gamestudio Polytron gezegd. Volgens de studio is nog niet bekend wanneer Fez zal verschijnen.

Microsoft had aangegeven dat de game 2 mei uit zou komen. "Geen idee waar die informatie precies vandaan komt, maar het is niet waar", luidt de reactie van de gamestudio.

Het puzzelspel, dat eigenlijk twee jaar geleden al had moeten verschijnen, is volgens geruchten al goedgekeurd door Microsoft. Vermoedelijk wordt het puzzelspel in het begin van de zomer gelanceerd, wanneer Microsoft zijn jaarlijkse verkoopactie Summer of Arcade gepland heeft.

Fez is een puzzelspel waarbij gamers moeten spelen met perspectieven om het hoofdpersonage bij de uitgang van het level te laten komen. De speler loopt in een tweedimensionale spelwereld die gedraaid kan worden. Door de aanzichten te wisselen, kunnen spelers de puzzels oplossen.


Onduidelijkheid rond puzzelspel Fez

Vitesse gaat gedachten verzetten in Marokko

Vitesse ontvlucht Nederland tijdens de interlandweek. De Arnhemmers brengen een bezoekje aan Marokko. De ploeg van John van den Brom kan wel een uitstapje gebruiken. Vitesse wist in 2012 nog geen enkel duel te winnen. Liefst vijf van de zes wedstrijden gingen verloren. Afgelopen vrijdag was RKC Waalwijk met 1-0 te sterk.

Vitesse streek zondag in Marokko neer met een selectie van zestien spelers. Dinsdag speelt het een oefenwedstrijd tegen het Olympisch elftal van Marokko. "Natuurlijk is het crisis als je zoveel verliest met de ambitie die wij hebben", kijkt Van den Brom in De Telegraaf terug op een bewogen periode.

"Ik ben ontzettend teleurgesteld met de wanvertoning in Waalwijk. Deze slechte avond baart mij zorgen. Alles wat we in de eerste seizoenshelft hebben opgebouwd, daar zie ik nu niets meer van terug. De individuele vorm, maar ook het opereren als team is er niet. Het elftal speelde zonder vertrouwen. In Marokko heb ik de tijd om met wat spelers te praten, maar ideaal is zo’n week niet, want ik ben ook een hoop spelers kwijt."

Tien plaatsen winst Krajicek op ranglijst

Michaëlla Krajicek heeft dankzij haar kwartfinaleplaats op het WTA-toernooi van Memphis een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. De 23-jarige Nederlandse stijgt tien plaatsen van 82 naar 72. Vier jaar geleden bereikte ze met de dertigste positie haar voorlopig beste klassering op de wereldranglijst.

In de top tien boekt alleen Agnieszka Radwanksa een plaatsje winst. De Poolse stijgt dankzij haar toernooizege in Dubai van zes naar vijf, haar hoogste klassering ooit. Victoria Azarenka blijft de ranglijst aanvoeren, voor Maria Sharapova, Petra Kvitova en Caroline Wozniacki.

Novak Djokovic heeft de eerste plaats op de ATP-wereldranglijst nog altijd in handen. De Serviër heeft een ruime voorsprong op Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray. De Fransman Jo-Wilfried Tsonga stijgt van zes naar vijf. Dat gaat ten koste van de Spanjaard David Ferrer.

Robin Haase is de enige Nederlander in de top honderd. Hij staat net als een week geleden 55e. Igor Sijsling maakt een sprong van de 147e naar de 130e plaats. Thomas Schoorel boekt drie plaatsen winst en staat nu 136e.

Meer dan 10.000 mensen jarig op schrikkeldag

Komende schrikkeldag, 29 februari, zijn in Nederland 10.613 mensen jarig. Van de mensen die op 29 februari 1912 zijn geboren, zijn er nu nog 5 in leven. Zij worden officieel geen 100, maar 25 jaar oud.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op de laatste schrikkeldag in 2008 zijn 481 baby's geboren. In de afgelopen 15 schrikkeljaren, sinds 1940, zijn op 29 februari jaarlijks gemiddeld 560 kinderen geboren. Dat is iets hoger dan het gemiddeld aantal kinderen dat op een 'normale' dag wordt geboren. Dat aantal ligt rond de 540.

Stellen grijpen schrikkeldag massaal aan om te trouwen. Op de laatste schrikkeldag, in 2008, lieten 450 paren zich in de echt verbinden. Zoveel trouwerijen vonden nooit eerder op een schrikkeldag plaats. Op een gewone doordeweekse dag in februari stappen veel minder mensen in het huwelijksbootje, gemiddeld vinden er 130 trouwerijen plaats. Geteld vanaf schrikkeldag 1944, vieren in totaal 5359 mensen hun trouwdag komende 29 februari, zo becijferde het CBS.

Meer dan 10.000 mensen jarig op schrikkeldag
Meer dan 10.000 mensen jarig op schrikkeldag (Foto: ANP)

Rabo-topman: huizen nog tien procent te duur

De huizenprijzen in Nederland zijn nog altijd zo'n tien procent te hoog. Dat zegt Rabobank-topman Piet van Schijndel maandag in het Financieele Dagblad. Hij vindt het tijd voor een correctie van de huizenprijzen om de woningmarkt weer op gang te helpen.

De stagnerende woningmarkt wordt volgens Van Schijndel veroorzaakt door onzekerheid over de huizenprijzen en over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. De topman vindt dat daar snel duidelijkheid over moet komen.

Dat starters minder vaak een hypotheek kunnen krijgen, komt volgens Van Schijndel niet door de strengere leenregels van de AFM. "Kunnen jonge mensen niet genoeg lenen, of zijn de huizen gewoon te duur?", vraagt hij zich in de krant af.

Economen van de grootste hypotheekverstrekker van Nederland voorzien een trage daling van de huizenprijzen. Voor dit jaar gaan ze uit van een afname met vijf procent.

Plasterk: Rutte schuldig aan recessie

Het kabinet-Rutte is schuldig aan het ontstaan van de huidige recessie in de Nederlandse economie. Dat zegt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk in een videocolumn die hij heeft ingesproken voor zijn campagne om fractievoorzitter van de PvdA te worden.

Volgens Plasterk heeft Rutte het met 'zijn uitzonderlijk domme beleid' klaargespeeld om Nederland als enige land in Noord-Europa in een recessie te laten belanden. "We doen het uitzonderlijk beroerd in Europa."

Plasterk vindt dat er nu maatregelen moeten worden genomen. Hij pleit onder meer voor een 'hervormingsbegroting' en meer investeringen in innovatie. "We mogen de rode cijfers niet aan onze kinderen geven. We gaan nu weer verstandig beleid voeren."

Naast Plasterk hebben ook de Kamerleden Martijn van Dam, Diederik Samsom en Nebahat Albayrak zich gekandideerd voor het fractievoorzitterschap van de PvdA.


Plasterk: Rutte schuldig aan recessie (Foto: Novum)

Poetin waarschuwt het Westen

De Russische premier Vladimir Poetin waarschuwt het Westen tegen een militaire interventie in Syrië en een offensief tegen Iran. Hij stelt voorts dat de westerse landen de Arabische Lente alleen maar hebben gesteund om hun belangen in die regio veilig te stellen.

De Arabische Lente heeft geen democratie gebracht, zegt Poetin, maar in plaats daarvan een podium geboden voor religieus extremisme. Poetin zegt dit in een artikel in het dagblad Moscow News.

Terugkeer Albayrak bij COA uitgesteld

De in opspraak geraakte COA-directeur Nurten Albayrak keert niet per 1 maart terug bij de organisatie. Ze stelt haar terugkeer een paar weken uit, omdat er nog een onderzoek naar haar functioneren loopt. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maandag bekendgemaakt.

Albayrak werd in september op non-actief gesteld, nadat de NOS op basis van anonieme bronnen had bericht over misstanden bij het COA. 'Zonnekoningin' Albayrak zou een schrikbewind voeren en er zou een angstcultuur heersen. Ook zou ze hebben gelogen over de hoogte van haar salaris.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in januari dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mag. Omdat de commissie die onderzoek doet naar het handelen van Albayrak nog enkele weken nodig heeft, hebben het COA en Albayrak na overleg besloten te wachten met de terugkeer van de directeur.

'Van Bommel gaat verlengen bij AC Milan'

De kans is klein dat Mark van Bommel volgend seizoen in het shirt van PSV te bewonderen is. Vermoedelijk verlengt de Oranje-international zijn aflopende contract bij AC Milan met nog een seizoen.

De 34-jarige Van Bommel wordt de laatste tijd vaak in verband gebracht met een terugkeer naar PSV. Volgens zaakwaarnemer Mino Raiola kunnen alleen privéredenen zijn verblijf in Milaan beperken.

De intentie is er om zijn aflopende contract bij AC Milan te verlengen. "Tenzij Milan hem niet meer goed genoeg vindt, Mark aan zichzelf twijfelt of hij met zijn familie wil terugkeren naar Nederland. Van die eerste twee kan geen sprake zijn. Alleen privéredenen zouden er voor kunnen zorgen, dat hij niet bijtekent."

Een nieuw contract voor Van Bommel zal nog niet op korte termijn ondertekend worden. De gesprekken tussen Van Bommel en AC Milan staan pas gepland voor april of mei.

[Premier League] Uitslagen speelronde 26

In de Engelse Premier League werd afgelopen weekend weer een volledige speelronde afgewerkt. Hieronder vind je een overzicht van alle uitslagen, de actuele stand, topscorers en het programam voor volgende week.

Uitslagen speelronde 26:

Datum Thuis Uit Uitslag
za 25 feb, 16:00 Chelsea Bolton Wanderers 3-0
za 25 feb, 16:00 Newcastle United Wolverhampton Wanderers 2-2
za 25 feb, 16:00 Queens Park Rangers Fulham 0-1
za 25 feb, 16:00 West Bromwich Albion Sunderland 4-0
za 25 feb, 16:00 Wigan Athletic Aston Villa 0-0
za 25 feb, 18:30 Manchester City Blackburn Rovers 3-0
zo 26 feb, 14:30 Arsenal Tottenham Hotspur 5-2
zo 26 feb, 14:30 Norwich City Manchester United 1-2
zo 26 feb, 16:00 Stoke City Swansea City 2-0


Stand:

# Club Wed. Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 26 20 3 3 63 67-19
2 Manchester United 26 19 4 3 61 63-26
3 Tottenham Hotspur 26 16 5 5 53 51-30
4 Arsenal 26 14 4 8 46 53-37
5 Chelsea 26 13 7 6 46 47-31
6 Newcastle United 26 12 7 7 43 38-38
7 Liverpool 25 10 9 6 39 29-23
8 Norwich City 26 9 8 9 35 38-43
9 Sunderland 26 9 6 11 33 34-30
10 Everton 25 9 6 10 33 26-27
11 Fulham 26 8 9 9 33 32-36
12 Stoke City 26 9 6 11 33 26-38
13 West Bromwich Albion 26 9 5 12 32 33-35
14 Swansea City 26 7 9 10 30 28-34
15 Aston Villa 26 6 11 9 29 29-34
16 Wolverhampton Wanderers 26 5 7 14 22 30-51
17 Queens Park Rangers 26 5 6 15 21 27-45
18 Blackburn Rovers 26 5 6 15 21 37-59
19 Bolton Wanderers 26 6 2 18 20 29-54
20 Wigan Athletic 26 4 8 14 20 23-50


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 23
2 Wayne Rooney Manchester United 17
3 Demba Ba Newcastle United 16
4 Sergio Agüero Manchester City 16
5 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers / Everton 13


Programma speelronde 27:

Datum Thuis Uit
za 3 mrt, 13:45 uur
Liverpool Arsenal
za 3 mrt, 16:00 uur Blackburn Rovers Aston Villa
za 3 mrt, 16:00 uur Manchester City Bolton Wanderers
za 3 mrt, 16:00 uur Queens Park Rangers Everton
za 3 mrt, 16:00 uur Stoke City Norwich City
za 3 mrt, 16:00 uur West Bromwich Albion Chelsea
za 3 mrt, 16:00 uur Wigan Athletic Swansea City
zo 4 mrt, 13:00 uur Newcastle United Sunderland
zo 4 mrt, 15:05 uur Fulham Wolverhampton Wanderers
zo 4 mrt, 17:10 uur Tottenham Hotspur Manchester United

Cruijff gaat zich harder opstellen richting Ajax

Johan Cruijff is het zat met de trage ontwikkelingen bij Ajax. Tijdens zijn bezoek aan Chivas Guadalajara deed El Salvador inspiratie op.

"Mijn eerste indrukken bij Chivas Guadalajara hebben me geïnspireerd om me richting Ajax harder op te stellen", stelt Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Opnieuw heb ik ervaren hoe snel je de boel op de rails krijgt als iedereen voor hetzelfde belang gaat. Het belang van de club."

De raad van commissarissen kondigde enige tijd geleden zijn vertrek aan, maar heeft nog altijd niet het veld geruimd. De medecommissarissen mogen zelfs meebeslissen over hun opvolgers. "Daarom gaan de mensen bij Chivas binnen twee weken aan de slag, terwijl we bij Ajax na vijftien maanden nog niet weten waar we aan toe zijn. Als je het proces bij Chivas en eerder bij Barcelona vergelijkt met dat bij Ajax, dan springen de tranen in m'n ogen."

Bij Chivas gaat Cruijff als adviseur aan de slag. "Ik dring me vooral niet op, omdat ze zelf tot veel in staat zijn en echt wel weten wanneer ze me wel of niet moeten bellen. Zo ging het bij Barcelona met Rijkaard, Guardiola en Bequiristain, zo gaat het nu bij Chivas en hopelijk zal het ooit zo bij Ajax gaan."

Kuijt: "Dit is zo ongelooflijk"

Dirk Kuijt wist gisteren voor het eerst in zijn periode bij Liverpool een hoofdprijs te pakken. The Reds wonnen gisteren de finale om de League Cup na strafschoppen van Cardiff City.

"Dit is zo ongelooflijk. Ik ben hier nu bijna zes jaar en dit is mijn eerste hoofdprijs”
, aldus Kuijt, die zijn ploeg in de verlenging nog op voorsprong wist te zetten. "Ik ben waanzinnig trots dat het is gelukt, want ook dit was weer zo’n zware wedstrijd."

De Oranje-international vervolgde: "Ik kwam er pas een kwartier voor tijd in en dat was teleurstellend voor mij. Maar dat moet je van je afzetten, want het binnenhalen van een prijs is belangrijker dan al het andere.”

Cardiff kwam in de slotfase van de verlenging nog op gelijke hoogte en zodoende moest een strafschoppenreeks de beslissing brengen. Daarin was de ploeg van trainer Kenny Dalglish de gelukkigste.

Ajax wil contract Vermeer verlengen

Ajax-trainer Frank de Boer heeft bekendgemaakt dat de Amsterdammers door willen met Kenneth Vermeer. De keeper heeft bij de regerend landskampioen een contract tot de zomer van 2013.

"We willen graag met hem door. We zijn nu stap voor stap bezig om goede spelers langer te binden en ik ben zeer tevreden over Kenneth", aldus De Boer. "In het verleden is vaak genoeg gebleken, dat Ajax twee goede keepers nodig heeft. En die hebben we in de personen van Jasper Cillessen en Kenneth. Zij moeten vervolgens samen gaan uitmaken wie er speelt."

Details over het nieuwe contract werden nog niet bekendgemaakt, maar vermoedelijk zal het om een meerjarige aanbieding gaan. "Ik denk aan drie jaar", besloot De Boer.

Babos pakt eerste WTA-titel in Monterrey

Timea Babos heeft voor het eerst in haar carrière een WTA-toernooi gewonnen. De 18-jarige Hongaarse, die op de wereldranglijst de 107e plaats bezet, toonde zich de sterkste in het Mexicaanse Monterrey door in de finale de Roemeense Alexandra Cadantu met 6-4, 6-4 te verslaan.

Babos toonde vorige week al haar goede vorm door in Bogota de halve finale te bereiken. In de finale tegen Cadantu, deze week de tegenstandster van Michaëlla Krajicek in de eerste ronde van Acapulco, kreeg ze de hele wedstrijd geen enkel breakpoint tegen.

[NBA] Bryant vestigt record in All-Star Game

Kobe Bryant heeft zondag in de jaarlijkse All-Star Game van de NBA in dubbel opzicht succes geboekt. De basketballer van Los Angeles Lakers won met het westen met 152-149 van het oosten. Bovendien mag hij zich met een totaal van 271 punten topscorer aller tijden in All-Star-wedstrijden noemen.

Bryant scoorde 27 punten en had daaraan voldoende om het record van Michael Jordan (262) te verbreken. Kevin Durant maakte 36 punten en werd mede daardoor uitgeroepen tot meest waardevolle speler. Zijn ploeggenoot van Oklahoma City Thunder Russell Westbrook was goed voor 21 punten.

LeBron James was met 36 punten de grote man bij het oosten. Hij wist met samen zijn ploeggenoten bijna een achterstand van 21 punten ongedaan te maken, maar kwam op het eind net tekort.

Sloop wooncomplex Bin Laden afgerond

Het huis waar wijlen Al-Qaida-leider Osama bin Laden jarenlang woonde, voordat hij door Amerikaanse commando's werd gedood, is niet meer. De Pakistaanse autoriteiten hebben maandag de sloop van het wooncomplex van Bin Laden in de garnizoensstad Abbottabad afgerond.

De woning was een zichtbaar teken van een pijnlijk en vernederend hoofdstuk in de geschiedenis van Pakistan. Pakistan was woedend over de Amerikaanse operatie, omdat de regering in Islamabad niet van tevoren op de hoogte was gesteld. Het leger kreeg scherpe kritiek te verduren, omdat het schijnbaar niet in staat was te voorkomen dat Amerikaanse militairen het land binnenkwamen.


Sloop wooncomplex Bin Laden afgerond (Foto: Novum)

'Raad van State kritisch over kinderpardon'

De Raad van State is kritisch over het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en ChristenUnie over het invoeren van het kinderpardon. Volgens het hoogste adviesorgaan van de regering is de wet onnodig, ondoelmatig en oneerlijk. Dat meldt de NOS maandag.

In de 'wortelingswet' staat dat kinderen uit het buitenland die al acht jaar in Nederland wonen een verblijfsvergunning krijgen. Zo moet worden voorkomen dat er langdurige discussies ontstaan zoals vorig jaar het geval was bij de Angolese Mauro.

Volgens de Raad van State is een dergelijke wet niet nodig. Schrijnende gevallen kunnen altijd bij de minister aankloppen. Bovendien kunnen gezinnen zo worden uitgelokt om hun procedure te rekken tot een kind acht jaar in Nederland is. Verder is de wet oneerlijk ten opzichte van gezinnen die wel teruggingen naar hun eigen land.

Ondanks het negatieve advies van de raad zetten de PvdA en ChristenUnie hun plannen door. De partijen hopen dat een nipte meerderheid de wet ondersteunt. VVD en PVV stemmen waarschijnlijk tegen.

[Serie A] Uitslagen speelronde 25

In de Serie A werd afgelopen weekend de 25e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen van deze ronde, evenals de uitslagen van de inhaalwedstrijden, de stand, de topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Bologna Fiorentina 2-0
Siena Catania 0-1
AC Milan Juventus 1-1
Genoa Parma 2-2
Catania Novara 3-1
Chievo Cesena 1-0
Siena Palermo 4-1
Cagliari Lecce 1-2
Bologna Udinese 0-0
Lazio Fiorentina 1-0
Atalanta Bergamo AS Roma 4-1
Napoli Internazionale 1-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Milan 25 15 6 4 51 49 - 22
2 Juventus 24 13 11 0 50 37 - 15
3 Udinese 25 13 6 6 45 37 - 23
4 Lazio 25 13 6 6 45 39 - 29
5 Napoli 25 10 10 5 40 42 - 24
6 Roma 25 11 5 9 38 38 - 31
7 Internazionale 25 11 3 11 36 34 - 34
8 Palermo 25 10 4 11 34 39 - 39
9 Catania 24 8 9 7 33 32 - 33
10 Chievo 25 9 6 10 33 21 - 30
11 Atalanta 25 9 10 6 31 30 - 28
12 Cagliari 25 7 10 8 31 23 - 26
13 Genoa 25 9 4 12 31 33 - 46
14 Parma 24 7 8 9 29 29 - 37
15 Fiorentina 24 7 7 10 28 23 - 25
16 Bologna 24 7 7 10 28 24 - 29
17 Siena 25 6 8 11 26 27 - 28
18 Lecce 25 6 6 13 24 28 - 40
19 Novara 25 3 8 14 17 21 - 45
20 Cesena 24 4 4 16 16 16 - 38


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Antonio Di Natale Udinese 18
2 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 15
= Edinson Cavani Napoli 15
= Germán Denis Atalanta 15


Programma

Datum Thuis Uit
3/3 Palermo AC Milan
3/3 Juventus Chievo
4/3 Internazionale Catania
4/3 Siena Cagliari
4/3 Bologna Novara
4/3 Parma Napoli
4/3 Fiorentina Cesena
4/3 Udinese Atalanta Bergamo
4/3 AS Roma Lazio
4/3 Lecce Genoa

Sijsling passeert Schoorel op wereldranglijst

Igor Sijsling is dankzij zijn toernooizege bij de challenger in Wolfsburg 17 plaatsen gestegen op de wereldranglijst. De tennisser staat nu 130e en is daarmee de op een na beste Nederlander. Sijsling moet alleen Robin Haase, die 55e bleef, voor zich dulden.

Thomas Schoorel, die in Wolfsburg in de kwartfinales werd uitgeschakeld, steeg drie plekken: van 139 naar 136. Ook Jesse Huta Galung (197e) behoort nog tot de beste 200 tennissers van de wereld.

Sijsling passeert Schoorel op wereldranglijst
Sijsling passeert Schoorel op wereldranglijst (Foto: ANP)

Melzer wint in Memphis, Ferrer in Buenos Aires

Jürgen Melzer heeft het ATP-toernooi in Memphis gewonnen. De Oostenrijker, de nummer 38 van de wereld, hield de drie plaatsen hoger gerangschikte Milos Raonic uit Canada van zijn derde titel van het jaar af: 7-5, 7-6 (4). Voor Melzer, die vorig jaar lang kampte met rugklachten, is het de vierde ATP-titel uit zijn loopbaan.

De titel in Buenos Aires ging naar David Ferrer. De nummer één van de plaatsingslijst was in een Spaans onderonsje Nicolas Almagro (2) de baas. Almagro won nog wel de eerste set, maar kon het daarna niet bolwerken tegen de nummer vijf van de wereld: 4-6, 6-3, 6-2. Voor Ferrer is de titel in de Argentijnse hoofdstad na Auckland zijn tweede van 2012. In zijn loopbaan schreef hij dertien toernooien op zijn naam.

Drie doden bij treinongeluk Canada

Een passagierstrein is zondag in het Canadese Burlington, even ten westen van Toronto, ontspoord. Drie medewerkers van spoorwegbedrijf Via Rail kwamen daarbij om het leven. Tientallen passagiers liepen verwondingen op.

Volgens een woordvoerster van Via Rail zijn de drie dodelijke slachtoffers machinisten die in de locomotief zaten. Een vierde medewerker van Via Rail zat eveneens in de cabine van de locomotief, maar liep slechts verwondingen op.

Aan boord van de trein, die van de Niagara watervallen op weg was naar Toronto, waren 75 passagiers. Zeker 45 mensen liepen verwondingen op toen de trein uit de rails liep. De locomotief kantelde en schoof een klein gebouwtje langs het spoor binnen. De zes wagons die de locomotief trok belandden ook naast de rails.

De oorzaak van de ontsporing is niet duidelijk. Het weer was goed, dus aangenomen wordt dat dit geen rol speelde. Het is niet bekend hoe hard de trein ten tijde van het ongeluk reed.

Connexxion wil geen belang in OV-chipkaart

Connexxion wil geen aandeel Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-chipkaart. Het vervoersbedrijf wil zelfs geen belang als dat gratis is. Dat zegt bestuurder Richard Dujardin maandag in het Financieel Dagblad.

"Trans Link Systems is een bedrijf zonder regie of toezichthouder, dat de meerkosten afwentelt op de reiziger. Dan kun je wel aandeelhouder worden, maar dat verandert niets aan de situatie", aldus Dujardin. Hij wil dat de OV-chipkaart openbaar wordt aanbesteed. Zo kan dan bijvoorbeeld een it-bedrijf TLS beheren, waarbij een toezichthouder controleert of alles goed gaat.

De huidige vier aandeelhouders, de NS, RET, GVB en HTM, willen dat de overige vervoerders zoals Connexxion, Syntus en Arriva ook zeggenschap krijgen over de OV-chipkaart. TLS moet bovendien op de schop. Het bedrijf moet zich niet meer bezighouden met beleidsmatige beslissingen.

Connexxion was bij de start van het project wel even aandeelhouder. Het bedrijf haakte echter af toen de kosten steeds hoger opliepen.


Connexxion wil geen belang in OV-chipkaart (Foto: Novum)

Politietrainers Kunduz blijven ook maandag binnen

De Nederlandse politietrainers in de Afghaanse provincie Kunduz blijven ook maandag binnen. De ongeregeldheden in de provincie nemen af maar Defensie wil geen risico's nemen. Dat zei commandant Nico van der Zee maandagochtend op Radio 1.

Sinds zaterdag krijgen Afghaanse agenten geen les meer. De situatie in het hele land is onrustig nadat de afgelopen zes dagen duizenden mensen de straat op waren gegaan om te demonstreren tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis. Op diverse plekken braken rellen uit.

"In de laatste 48 uur lijkt het rustiger te worden", zegt Van der Zee. De trainers gaan echter uit voorzorg nog niet verder met lesgeven aan Afghaanse agenten. "Bij de ISAF is het misgegaan. Als wij nu de straat opgaan, kunnen mensen daar aanstoot aan nemen ondanks dat de Nederlanders niets hebben gedaan."

Naast mogelijke vergeldingsacties hebben Afghaanse agenten die de lessen moeten volgen hun handen vol aan de demonstraties. De politie kan op dit moment niemand missen voor trainingen. Defensie houdt de situatie 'van minuut tot minuut' in de gaten. "We blijven in ieder geval maandag nog binnen. Maandagavond beslissen we verder."

Doden bij aanslag op luchthaven Jalalabad

 Een zelfmoordterrorist heeft maandag met een bomauto een aanslag gepleegd voor de ingang van de luchthaven van Jalalabad, in het oosten van Afghanistan. Dat heeft de Afghaanse politie bekendgemaakt. Bij de aanslag kwamen negen mensen om het leven, onder wie een militair en twee bewakers.

De aanslag werd opgeëist door de Taliban. In een verklaring schreef de terreurorganisatie dat een zelfmoordterrorist naar het hek bij het vliegveld reed en vervolgens zijn met explosieven volgeladen auto tot ontploffing bracht. De zware explosie bij de luchthaven is volgens een Taliban-woordvoerder een vergelding voor de koranverbranding op een Amerikaanse legerbasis vorige week.

Het Witte Huis heeft excuses aangeboden voor de koranverbranding en noemde het een vergissing. Zondag nog maande de Afghaanse president Hamid Karzai de bevolking tot kalmte. Afghanen moeten volgens hem voorkomen dat opstandelingen gebruikmaken van de onrust in het land.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 23

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de 23e speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Borussia Mönchengladbach Hamburger SV 1-1
FSV Mainz 05 FC Kaiserslautern 4-0
VFB Stuttgart SC Freiburg 4-1
1.FC Köln Bayer Leverkusen 0-2
VFL Wolfsburg 1899 Hoffenheim 1-2
FC Augsburg Hertha BSC 3-0
Werder Bremen 1.FC Nürnberg 0-1
Bayern München FC Schalke 04 2-0
Borussia Dortmund Hannover 96 3-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Borussia Dortmund 23 16 4 3 52 50-15
2 Bayern München 23 15 3 5 48 51-14
3 Borussia Mönchengladbach 23 14 5 4 47 37-14
4 FC Schalke 04 23 14 2 7 44 50-30
5 Bayer Leverkusen 23 10 7 6 37 34-29
6 Werder Bremen 23 10 6 7 36 37-37
7 Hannover 96 23 8 10 5 34 28-30
8 VFB Stuttgart 23 8 5 10 29 37-33
9 1899 Hoffenheim 23 7 8 8 29 26-27
10 1.FC Nürnberg 23 8 4 11 28 22-32
11 FSV Mainz 05 23 6 9 8 27 34-36
12 Hamburger SV 23 6 9 8 27 28-38
13 VFL Wolfsburg 23 8 3 12 27 28-44
14 1.FC Köln 23 7 3 13 24 30-45
15 FC Augsburg 23 4 9 10 21 23-37
16 Hertha BSC 23 4 8 11 20 25-40
17 FC Kaiserslautern 23 3 9 11 18 16-32
18 SC Freiburg 23 4 6 13 18 28-51

topscorers:

# speler club goals
1 Huntelaar Schalke 04 18
2 Gomez Bayern München 18
3 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 16
4 Podolski 1. FC Köln 15
4 Pizarro Werder Bremen 15

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
za 3 mrt, 15:30 Bayer Leverkusen Bayern München
za 3 mrt, 15:30 Hamburger SV VFB Stuttgart
za 3 mrt, 15:30 Hannover 96 FC Augsburg
za 3 mrt, 15:30 SC Freiburg FC Schalke 04
za 3 mrt, 15:30 FC Kaiserslautern VFL Wolfsburg
za 3 mrt, 15:30 Hertha BSC Werder Bremen
za 3 mrt, 18:30 Borussia Dortmund FSV Mainz 05
zo 4 mrt, 15:30 1.FC Nürnberg Borussia Mönchengladbach
zo 4 mrt, 17:30 1899 Hoffenheim 1.FC Köln

'Rusland voorkomt aanslag op Poetin'

De Russische geheime dienst heeft twee mannen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij een moordcomplot op premier Vladimir Poetin. Dat meldde de Russische staatstelevisie vandaag.

De televisiezender toonde twee mannen die verklaarden dat ze handelden in opdracht van de Tsjetsjeense krijgsheer Dokoe Oemarov. Ze zouden de aanslag hebben voorbereid in de Oekraïense stad Odessa. De aanslag moest plaatsvinden in Moskou.

De aanslag zou gepland zijn voor na de presidentsverkiezingen van 4 maart. Poetin is de gedoodverfde winnaar van die stembusgang.

'Rusland voorkomt aanslag op Poetin'
'Rusland voorkomt aanslag op Poetin' (Foto: ANP)

'Voormalig tbs'er doodde 15-jarig meisje'

Het 15-jarige meisje dat zaterdagochtend dood op straat werd gevonden in Den Haag, is waarschijnlijk een volstrekt willekeurig slachtoffer geworden van een aanval door een voormalig tbs'er. Dat schrijft het AD maandag.

De 25-jarige verdachte heeft volgens de krant eerder, op 15-jarige leeftijd, iemand neergestoken. Dat leverde hem jeugd-tbs op en een periode in een jeugdgevangenis. Ook belandde hij in verschillende klinieken vanwege zijn gedragsstoornis.

Het slachtoffer kwam hem vrijdagnacht waarschijnlijk tegen nadat ze was gaan stappen. De man takelde haar toe en dumpte haar daarna naakt en bebloed op straat, aldus de krant. Daar werd ze door omwonenden gevonden.

De politie liet eerder weten dat de twee elkaar niet kenden. Hoe het meisje om het leven is gebracht, is nog onduidelijk.

Ahold neemt Bol.com over

Ahold neemt onlineretailer Bol.com over van de investeringsmaatschappijen Cyrte Investments en NPM Capital. Het supermarktconcern betaalt 350 miljoen euro voor het bedrijf. Dat maakte Ahold maandag bekend.

Bol.com behaalde in 2011 een omzet van 355 miljoen euro. Het internetbedrijf biedt een assortiment aan producten zoals boeken, elektronica en speelgoed.

Ahold neemt Bol.com over
Ahold neemt Bol.com over (Foto: ANP)

UMvC3-DLC hint naar Marvel-aankondiging

Er is iets mysterieus aan de hand bij Marvel. Het is in ieder geval belangrijk genoeg om een teaser te brengen in de aanstaande DLC voor Ultimate Marvel vs Capcom 3. Het laatste kostuum in de DLC, die van Nova, kan namelijk nog niet worden getoond.

"The truth is, I'm still not allowed to tell you what this Nova is from," schrijft Marvels Chris Baker op Capcom Unity. "I've seen it stated that this new look for Nova is based on his new look in the comics (specifically, MARVEL POINT ONE). Close! But wrong. You'll find out soon, I'm told, but I'm sworn to secrecy until then."

De geheimhouding rondom het nieuwe kostuum lijkt te hinten naar een nog onaangekondigd nieuw project of een mogelijke aanwezigheid in een nog uit te brengen Marvel-comic.

De website Joystiq schrijft dat er een aankondiging van Marvel staat te gebeuren op de Screenburn Arcadebeurs die wordt gehouden van 9 maart tot en met 11 maart Austin, Texas.

Helft in bijstand voelt drang tot werk

De helft van de mensen met een bijstandsuitkering ervaart nu door het contact met de gemeente "dwang en drang" om aan het werk te gaan. "Dat ze de plicht hebben om te solliciteren en daarbij iedere vorm van werk dienen aan te pakken, ervaart slechts een klein deel van de bijstandsontvangers. Dit is onaanvaardbaar."

Dat schrijven minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) maandag aan de Tweede Kamer. De twee VVD-bewindsmannen werken al een tijd aan aanscherping van regels, zodat werklozen meer gestimuleerd worden om te gaan werken. Daarbij willen ze gemeenten meer voorschrijven hoe ze mensen uit de bijstand activeren.

Volgens Kamp en De Krom zijn er grote verschillen in de wijze waarop gemeenten de bijstand uitvoeren en hebben gemeentelijke medewerkers een grote beoordelingsvrijheid. "Er zijn medewerkers bij de sociale diensten die de activerende principes van de bijstand goed toepassen, er zijn er ook die dat niet doen. Een eenduidige activerende aanpak is gewenst," schrijven zij.

De staatssecretaris komt hiertoe met een wetsvoorstel. Met deze wet in de hand kunnen gemeenten iemand in de bijstand die niet of onvoldoende meewerkt om aan het werk te komen, beter aanspreken volgens De Krom. Dat kan betekenen dat iemand zijn uitkering verliest als hij een baan weigert, niet zijn best doet om deze te behouden of niet bereid is een langere reistijd van en naar het werk te aanvaarden.

Kamp kondigde in november vorig jaar al aan dat iemand in de bijstand die niet wil verhuizen voor een baan, zijn uitkering kan verliezen. Dit kwam hem op kritiek te staan in de Kamer. Ook regeringspartij CDA vroeg zich af of de VVD-bewindsman niet doorschoot en of mensen met een gezin niet in de problemen komen. Kamp zei toen dat dit soort vragen aangeeft hoe vaak allerlei redenen worden bedacht waarom werklozen niet een baan hoeven te accepteren en "precies de reden is" waarom sommigen in een uitkering blijven zitten.

Helft in bijstand voelt drang tot werk
Helft in bijstand voelt drang tot werk (Foto: ANP)

Agent moet pistool vaker gebruiken

Politiemensen worden geïnstrueerd sneller hun dienstwapen te trekken. De wet is weliswaar niet veranderd, maar agenten worden wel bewuster gemaakt van hun bevoegdheden, zegt korpschef van Brabant-Zuidoost Simone Steendijk maandag in de Volkskrant.

De geweldscriminaliteit daalt, maar het geweld wordt wel grimmiger, verklaart Steendijk de gewijzigde instructie. "En het geweld tegen agenten is toegenomen." Nu kiezen agenten die een verwarde drugsverslaafde met een mes op zich af zien komen vaak voor pepperspray, geeft Steendijk als voorbeeld. "Dat werkt niet altijd bij mensen die onder invloed zijn van narcotica. Je kunt dan beter je wapen gebruiken."

"Vroeger waren we terughoudend met geweld. Nu zeggen we: trek eerder je vuurwapen en dreig ermee, vuur desnoods een waarschuwingschot af", licht een woordvoerder van de Raad van Korpschefs. "Als dat onvoldoende werkt, schiet je desnoods in de benen. Zo voorkom je dat je in een noodweersituatie belandt."

De Rijksrecherche onderzocht vorig jaar dertig schietincidenten, waarbij 29 gewonden en vijf doden vielen door politiekogels. Dat is twee keer meer dan vijf jaar eerder. Lector Veiligheid aan de Hogeschool Windesheim Jaap Timmer zegt dat dit niet betekent dat agenten vaker geweld zijn gaan gebruiken. "Als je over de lange termijn kijkt, is er geen stijging." Volgens Timmer is er geen verband tussen de aanmoediging om sneller een wapen te trekken en het aantal incidenten waarbij agenten schieten.


Agent moet pistool vaker gebruiken (Foto: Novum)

Met SSX naar Siberië, Alaska en Patagonië

In de laatste week voor de release heeft EA Sports ervoor gekozen om haar waarschijnlijk laatste vier trailers voor SSX in één keer uit te brengen. In de eerste drie video's krijgen we respectievelijk de gebieden Siberië, Alaska en Patagonië te zien. De vierde trailer is een kort reclamefilmpje voor het spel.

SSX komt 2 maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

 

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op een Just Dance 3-T-shirt in maat L. Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welke modus in Just Dance 3 is exclusief voor Xbox 360?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

The Artist grote winnaar Academy Awards 2012

De Academy Award voor beste film is uitgereikt aan de film The Artist. Met een totaal van vijf Oscars is de film de grote winnaar van de avond. Het gouden beeldje voor beste acteur ging naar Jean Dujardin voor zijn rol in The Artist. De beste vrouw van de avond is Meryl Streep, die in de film The Iron Lady speelde.

Hugo, in de Golden Globes een enorme concurrent van The Artist, heeft van alle onderscheidingen er ook vijf kunnen verzilveren. Toch is de prijs voor beste film, mannelijke acteur en regisseur naar The Artist gegaan. De volledige lijst van winnaars is als volgt:

BEST PICTURE
The Artist

BEST DIRECTOR
Michel Hazanavicius, The Artist

BEST SUPPORTING ACTRESS
Octavia Spencer, The Help

BEST SUPPORTING ACTOR
Christopher Plummer, Beginners

BEST ACTRESS
Meryl Streep, The Iron Lady

BEST ACTOR
Jean Dujardin, The Artist

BEST ORIGINAL SCREENPLAY
Midnight in Paris, Woody Allen

BEST ADAPTED SCREENPLAY
The Descendants, Alexander Payne, Nat Faxon, and Jim Rash

BEST FOREIGN FILM
A Separation

BEST ANIMATED FEATURE FILM
Rango

BEST ACHIEVEMENT IN ART DIRECTION
Hugo

BEST ACHIEVEMENT IN CINEMATOGRAPHY
Hugo

BEST ACHIEVEMENT IN COSTUME DESIGN
The Artist, Mark Bridges

BEST DOCUMENTARY FEATURE
Undefeated

BEST DOCUMENTARY SHORT SUBJECT
Saving Face

BEST ACHIEVEMENT IN FILM EDITING
The Girl With the Dragon Tattoo, Kirk Baxter and Angus Wall

ACHIEVEMENT IN MAKEUP
The Iron Lady, Mark Coulier and J. Roy Helland

BEST ORIGINAL SCORE
The Artist, Ludovic Bource

BEST ORIGINAL SONG
"Man or Muppet" from The Muppets, Bret McKenzie

BEST ANIMATED SHORT FILM
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

BEST LIVE ACTION SHORT FILM
The Shore

ACHIEVEMENT IN SOUND EDITING
Hugo

ACHIEVEMENT IN SOUND MIXING
Hugo

ACHIEVEMENT IN VISUAL EFFECTS
Hugo

Zoals in het blog op FOK!film te lezen was is het een spannende en vooral lange nacht geweest voor Beaudelaire, Surveillance_Fiets, dekatophetspek en MrManiak. Zij hebben er voor gezorgd dat het liveblog en Twitter-kanaal volledig werd gevuld met zinnige en soms ook onzinnige berichten.

And the Oscar goes to....

Het kan je eigenlijk bijna niet ontgaan zijn, maar vannacht worden de prestigieuze Oscars uitgereikt. Vanuit het Kodak Theatre in Los Angeles worden de 84e Academy Awards uitgereikt met presentator Billy Crystal die voor de negende keer de show mag hosten.

Wie worden de opvolgers van Christian Bale, Natalie Portman, Melissa Leo en Colin Firth? Je kunt het vanaf half drie (Nederlandse tijd) volgen via FOK!film door dit bericht onder je F5-toets te houden. We plaatsen namelijk na elke award de winnaar onderaan dit bericht.

Digitale televisiekijkers kunnen ook terecht bij Film1, die voor de zesde keer het evenement live uitzenden. Vanaf 0:00 uur is in de Red Carpet Show te zien hoe de sterren aankomen bij het theater en vanaf 2:30 uur tot 6:00 uur is de uitreiking live te volgen. Uiteraard kan je ook op het forum terecht waar je live mee kunt praten met FOK!ers die ook kijken. Wie niet kan kijken maar echt bovenop het nieuws wil zitten kan onze twitteraccount in de gaten houden!


We zijn begonnen. Billy Crystal heeft zojuist de voor de negende keer in zijn leven de kijkers welkom geheten bij de uitreiking van de Oscars. Uiteraard bestond de intro weer uit een mooie mashup van recente films waar Billy een rol in speelde. Het thema van deze mashup was natuurlijk zijn negende keer als host.

Na een aantal scherpe grappen en een ode aan de negen genomineerden voor beste film, van Billy zijn we toe aan de eerst award; de award voor Cinematography. Tom Hanks mocht het eerste gouden beeldje uitreiken aan Robert Richardson voor zijn werk in de film Hugo. De tweede Oscar is voor Art Direction gaat ook naar Hugo!

Na de eerste van vele reclames is de derde Oscar uitgereikt. Costume Design is een award die ieder jaar onder een select groepje mensen uitgereikt wordt. Dit jaar gaat Mark Bridges naar huis met de Oscar voor Costume Design voor de film The Artist.

Dat acteurs er altijd zo goed uitzien in films gaat niet vanzelf. Makeup is dan ook met terecht een Oscar waard. Het team van de film The Iron Lady mag het beeldje op de schouw zetten.

De Oscar voor beste niet Engelstalige film gaat naar de film A Seperation uit Iran. De Oscar werd opgedragen aan het Iraanse volk.

Supporting Actress, ofwel: de beste vrouwelijke bijrol. Zoals wellicht verwacht gaat Octavia Spencer met de prijs naar huis voor haar rol in The Help. Onder luid gejuich van de zaal nam de ontroerde Ocativa het beeldje in ontvangst.

Dat een film meer is dan wat filmen is duidelijk. Het samenvoegen van losse beelden is dan ook zeker een Oscar waard. Tina Fey en Bradley Cooper reikten het goud voor Editing uit aan de film The Girl With The Dragon Tattoo. De award voor Sound Editing ging naar de film Hugo. Wellicht net zo belangrijk is de award voor Sound Mixing. Ook deze Academy Award gjng naar Hugo. De teller voor Hugo staat nu op vier beeldjes!

Na een spetterend optreden van Cirque du Solei, aangekondigd door Kermit en Miss Piggy, kwam een iedere andere tak van deze sport aan bod. Documentary Feature, de prijs voor beste documentaire ging naar de docu Undefeated. Na een afgekapte bedank-speech en het gebruik van een F-word, reikte Chris Rock de award voor Animated Feature uit aan Rango.

Dan nu de Academy Award voor het visuele genot in films: Visual Effects. Emma Stone en Ben Stiller gaven het beeldje aan de makers van de film Hugo. Dit is het vijfde beeldje voor Hugo.

De beste mannelijke bijrol is verrassend genoeg gegaan naar de 82-jarige Christopher Plummer voor zijn bijrol in de film Beginners. Hij is de oudste acteur ooit die een Oscar heeft gewonnen. "You are only two years older than me, darling. Where have you been all my life?", Christopher Plummer.

Ook een belangrijk onderdeel van films: de muziek. In de categorie Score ging de Oscar naar The Artist. De altijd epsiche Will Ferrel en Zach Galifianakis kondigden de award voor beste liedje aan. De Oscar ging naar The Muppets voor het nummer Man or Muppet.

Het aanpassen van een script is geen eenvoudige opgaven. Het is dan ook niet zo gek dat ook daar een Oscar voor te verdienen valt. De veel te dunne Angelina Jolie reikte het beeldje uit in de categorie Adapted Screenplay. De oscar ging naar The Descendants. In de categorie Original Screenplay ging de film A Midnight in Paris van Woody Allen.

Dan nu de categorie Live Action Short. De beste korte film. Deze is gewonnen door de film The Shore. Aansluitend is de prijs voor korte documentaire gegaan naar de docu Saving Face. De docu gaat over artsen in Pakistan die vrouwen met brandwonden helpen en strijden tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het land. De prijs voor beste korte animatiefilm ging naar Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore.

De prijs voor beste regisseur is zoals verwacht gegaan naar Michel Hazanavicius voor zijn werk met de film The Artist. Michael Douglas reikte het beeldje uit.

Na een overzicht van alle filmhelden die in het afgelopen jaar zijn overleden, komen dan nu de echt belangrijke Academy Awards: Best Actrice, Best Actor en Best Movie. Natalie Portman maakte bekend dat Jean Dujardin voor zijn hoofdrol in de film The Artist.

De vrouw die zich de beste actrice van 2011 mag noemen wordt door de beste man van vorig jaar, Colin Firth, ten tonele geroepen. Meryl Streep heeft haar derde Oscar gewonnen voor haar rol in de film The Iron Lady. Het was haar zeventiende nominatie voor een Oscar.

And the Academy Aword for Best Picture goes to..... The Artist.

WikiLeaks lekt e-mails inlichtingenbedrijf

WikiLeaks is begonnen met de publicatie 5 miljoen e-mails van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor. Dat meldde de klokkenluiderssite maandag in een persbericht.

Stratfor is een Amerikaans bedrijf dat informatie over geopolitieke ontwikkelingen verzamelt, analyseert en verkoopt. De e-mails zijn tussen juli 2004 en december 2011 verzonden.

Volgens WikiLeaks zal uit de e-mails blijken dat Stratfor niet onafhankelijk is en vertrouwelijke informatie doorspeelt aan grote bedrijven, zoals Bhopal's Dow Chemical Co. en Lockheed Martin.

Ook over de pogingen van de Verenigde Staten om Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, achter de tralies te krijgen zou in de e-mails meer duidelijk worden.

WikiLeaks lekt e-mails inlichtingenbedrijf
WikiLeaks lekt e-mails inlichtingenbedrijf (Foto: ANP)

Foto's: Nationaal Songfestival

Hoewel Nederland al een aantal jaar geen deuk in een pakje boter weet te slaan tijdens het Eurovisie Songfestival, blijft de fanfare rond dit evenement nog altijd een veelbesproken onderwerp. Zondag werd in Hilversum tijdens het Nationaal Songfestival uitgemaakt wie dit jaar de Nederlandse eer mag gaan verdedigen in Azerbeidzjan.

Tijdens deze avond namen Pearl Jozefzoon, Tim Douwsma, Joan Franka, Raffaëla Paton, Kim de Boer en Ivan Peroti het tegen elkaar op waarna Pearl, Joan & Ivan de finale bereikten. De vakjury gaf Joan de minste punten, maar uiteindelijk besliste het Nederlandse thuispubliek anders en bezorgde Joan de overwinning.

© FOK.nl / Bram Muller

Volledige tijdschema Oscars 2012, liveblog op FOK!film

Het kan je eigenlijk bijna niet ontgaan zijn, maar vannacht worden de prestigieuze Oscars uitgereikt. Een week lang hebben wij op FOK!film naar dit grootse evenement uitgekeken. Vanuit het Kodak Theatre in Los Angeles worden de 84e Academy Awards uitgereikt met presentator Billy Crystal.

Wie worden de opvolgers van Christian Bale, Natalie Portman, Melissa Leo en Colin Firth? Je kunt het vanaf half drie (Nederlandse tijd) volgen via FOK!film met een liveblog. Digitale televisiekijkers kunnen ook terecht bij Film1, die voor de zesde keer het evenement live uitzenden. Vanaf 0:00 uur is in de Red Carpet Show te zien hoe de sterren aankomen bij het theater en vanaf 2:30 uur tot 6:00 uur is de uitreiking live te volgen.

OSCARPROGRAMMA FILM1 PREMIERE (EN HD)*

- zo 26 feb, 18.00 uur: THE KING'S SPEECH, winnaar van vier Oscars
- zo 26 feb, 20.00 uur: RUNDSKOP, genomineerd voor Oscar beste buitenlandse film
- zo 26 feb, 22.05 uur: BLACK SWAN met Oscarwinnares Natalie Portman

- zo 26 feb, 24.00 uur: RED CARPET SHOW 2012 LIVE
- ma 27 feb, 02.30-06.00 uur: ACADEMY AWARDS 2012 LIVE

- ma 27 feb, 20.30-22.00 uur: OSCAR HIGHLIGHT SHOW 2012

*de Red Carpet Show, Academy Awards 2012 en Oscar Highlight Show zijn gratis voor digitale kijkers (uitgezonderd KPN-abonnees). De films The King's Speech, Rundskop en Black Swan zijn niet gratis te bekijken.

Voor de mensen zonder digitale televisie biedt Film1 ook een live stream aan. Daarnaast kun je uiteraard ook terecht op FOK!film waar we een liveblog bijhouden. De complete lijst met genomineerden is hier te bekijken.

Plan voor vispassage in Afsluitdijk

De Afsluitdijk moet beter passeerbaar worden voor trekvissen. Dat vinden vier partijen, die maandag een plan presenteren voor een vijf tot tien kilometer lange 'vismigratierivier' langs en door de dijk bij Kornwerderzand.

De passage moet een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de slechte visstand in het IJsselmeer.

Door de passage, een initiatief van de Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer en de Vereniging van Vaste Vistuigvissers Noord, moeten vissen via een geleidelijke overgang van zoet naar zout en andersom heen en weer trekken tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. De passage is zo ontworpen dat er geen druppel zout water in het IJsselmeer terechtkomt.

De Afsluitdijk betekende bij zijn aanleg in 1932 weliswaar meer veiligheid en een economische impuls, maar was volgens de partijen ook een ecologische ramp. Trekvissen die voor hun voortplanting migreren tussen zoet en zout water stuiten sindsdien op de dijk. Daardoor gaat het al jaren slecht met trekvissen als aal, zalm, zeeforel, bot, zeeprik en spiering.

De partijen spreken van een 'baanbrekend' plan dat uniek is in de wereld. De gemeenten en provincies zouden het enthousiast hebben ontvangen en hun steun in het vervolgtraject hebben toegezegd.

Automobilist bekneld na aanrijding met trein

Een automobilist is zondagavond bij een spoorwegovergang in Heerle (Noord-Brabant) onder een trein terechtgekomen. De onbekende persoon zit bekneld in de auto en de brandweer probeert hem of haar te bevrijden.

De inzittende is niet aanspreekbaar. Ook de ambulance en politie zijn aanwezig, aldus een politiewoordvoerster.

De NS meldt op zijn website dat er tussen Roosendaal en Bergen op Zoom geen treinen rijden. Reizigers kampen daardoor met zeker een uur vertraging.

De verstoring is waarschijnlijk maandagochtend rond 2 uur verholpen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.