Wielerploegen hebben meer geld te besteden

Frank (franklop)

Overal in de wereld moet er worden bezuinigd. Ook de sportwereld leek niet te worden gespaard, gezien het geringe aantal grote transfers van de laatste jaren Toch is het wielrennen een uitzondering. De economische positie van de wielerploegen zijn immers de laatste drie jaar gegroeid.

Uit onderzoek van financieel dienstverlener Ernst & Young bleek dat de veertig wielerploegen (18 ProTeams en 22 ProContinental ploegen) sinds 2009 een groei van 36,5 procent heeft gemaakt. In 2009 hadden de ploegen nog 235 miljoen euro te besteden, terwijl dit jaar er 321 miljoen euro kan worden uitgeven.

Ook het gemiddelde salaris van een renner steeg. In 2009 kreeg een renner nog 190.000 euro per jaar, inmiddels is dat gestegen naar 264.000 euro. In tijden van de economische crisis vind ook de UCI dit opmerkelijk: "Het is goed te zien dat het profwielrennen bij de mannen goed gedijt in deze financieel gezien moeilijke periode. Het merendeel van de fietsers in het peloton kan goed leven", aldus voorzitter Pat McQuaid.