And the Oscar goes to....

Het kan je eigenlijk bijna niet ontgaan zijn, maar vannacht worden de prestigieuze Oscars uitgereikt. Vanuit het Kodak Theatre in Los Angeles worden de 84e Academy Awards uitgereikt met presentator Billy Crystal die voor de negende keer de show mag hosten.

Wie worden de opvolgers van Christian Bale, Natalie Portman, Melissa Leo en Colin Firth? Je kunt het vanaf half drie (Nederlandse tijd) volgen via FOK!film door dit bericht onder je F5-toets te houden. We plaatsen namelijk na elke award de winnaar onderaan dit bericht.

Digitale televisiekijkers kunnen ook terecht bij Film1, die voor de zesde keer het evenement live uitzenden. Vanaf 0:00 uur is in de Red Carpet Show te zien hoe de sterren aankomen bij het theater en vanaf 2:30 uur tot 6:00 uur is de uitreiking live te volgen. Uiteraard kan je ook op het forum terecht waar je live mee kunt praten met FOK!ers die ook kijken. Wie niet kan kijken maar echt bovenop het nieuws wil zitten kan onze twitteraccount in de gaten houden!


We zijn begonnen. Billy Crystal heeft zojuist de voor de negende keer in zijn leven de kijkers welkom geheten bij de uitreiking van de Oscars. Uiteraard bestond de intro weer uit een mooie mashup van recente films waar Billy een rol in speelde. Het thema van deze mashup was natuurlijk zijn negende keer als host.

Na een aantal scherpe grappen en een ode aan de negen genomineerden voor beste film, van Billy zijn we toe aan de eerst award; de award voor Cinematography. Tom Hanks mocht het eerste gouden beeldje uitreiken aan Robert Richardson voor zijn werk in de film Hugo. De tweede Oscar is voor Art Direction gaat ook naar Hugo!

Na de eerste van vele reclames is de derde Oscar uitgereikt. Costume Design is een award die ieder jaar onder een select groepje mensen uitgereikt wordt. Dit jaar gaat Mark Bridges naar huis met de Oscar voor Costume Design voor de film The Artist.

Dat acteurs er altijd zo goed uitzien in films gaat niet vanzelf. Makeup is dan ook met terecht een Oscar waard. Het team van de film The Iron Lady mag het beeldje op de schouw zetten.

De Oscar voor beste niet Engelstalige film gaat naar de film A Seperation uit Iran. De Oscar werd opgedragen aan het Iraanse volk.

Supporting Actress, ofwel: de beste vrouwelijke bijrol. Zoals wellicht verwacht gaat Octavia Spencer met de prijs naar huis voor haar rol in The Help. Onder luid gejuich van de zaal nam de ontroerde Ocativa het beeldje in ontvangst.

Dat een film meer is dan wat filmen is duidelijk. Het samenvoegen van losse beelden is dan ook zeker een Oscar waard. Tina Fey en Bradley Cooper reikten het goud voor Editing uit aan de film The Girl With The Dragon Tattoo. De award voor Sound Editing ging naar de film Hugo. Wellicht net zo belangrijk is de award voor Sound Mixing. Ook deze Academy Award gjng naar Hugo. De teller voor Hugo staat nu op vier beeldjes!

Na een spetterend optreden van Cirque du Solei, aangekondigd door Kermit en Miss Piggy, kwam een iedere andere tak van deze sport aan bod. Documentary Feature, de prijs voor beste documentaire ging naar de docu Undefeated. Na een afgekapte bedank-speech en het gebruik van een F-word, reikte Chris Rock de award voor Animated Feature uit aan Rango.

Dan nu de Academy Award voor het visuele genot in films: Visual Effects. Emma Stone en Ben Stiller gaven het beeldje aan de makers van de film Hugo. Dit is het vijfde beeldje voor Hugo.

De beste mannelijke bijrol is verrassend genoeg gegaan naar de 82-jarige Christopher Plummer voor zijn bijrol in de film Beginners. Hij is de oudste acteur ooit die een Oscar heeft gewonnen. "You are only two years older than me, darling. Where have you been all my life?", Christopher Plummer.

Ook een belangrijk onderdeel van films: de muziek. In de categorie Score ging de Oscar naar The Artist. De altijd epsiche Will Ferrel en Zach Galifianakis kondigden de award voor beste liedje aan. De Oscar ging naar The Muppets voor het nummer Man or Muppet.

Het aanpassen van een script is geen eenvoudige opgaven. Het is dan ook niet zo gek dat ook daar een Oscar voor te verdienen valt. De veel te dunne Angelina Jolie reikte het beeldje uit in de categorie Adapted Screenplay. De oscar ging naar The Descendants. In de categorie Original Screenplay ging de film A Midnight in Paris van Woody Allen.

Dan nu de categorie Live Action Short. De beste korte film. Deze is gewonnen door de film The Shore. Aansluitend is de prijs voor korte documentaire gegaan naar de docu Saving Face. De docu gaat over artsen in Pakistan die vrouwen met brandwonden helpen en strijden tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het land. De prijs voor beste korte animatiefilm ging naar Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore.

De prijs voor beste regisseur is zoals verwacht gegaan naar Michel Hazanavicius voor zijn werk met de film The Artist. Michael Douglas reikte het beeldje uit.

Na een overzicht van alle filmhelden die in het afgelopen jaar zijn overleden, komen dan nu de echt belangrijke Academy Awards: Best Actrice, Best Actor en Best Movie. Natalie Portman maakte bekend dat Jean Dujardin voor zijn hoofdrol in de film The Artist.

De vrouw die zich de beste actrice van 2011 mag noemen wordt door de beste man van vorig jaar, Colin Firth, ten tonele geroepen. Meryl Streep heeft haar derde Oscar gewonnen voor haar rol in de film The Iron Lady. Het was haar zeventiende nominatie voor een Oscar.

And the Academy Aword for Best Picture goes to..... The Artist.