Schippers: Verlagen eigen bijdrage ggz lastig

Redactie

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) noemt het verlagen van de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg 'een buitengewoon lastige opgave'. In een brief aan de Tweede Kamer laat ze weten dat iedere aanpassing van de regeling ergens anders op haar begroting moet worden opgevangen.

Schippers schrijft de brief mede namens staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Die opperde vorige week dat het bij de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen ook over de eigen bijdrage in de ggz wil hebben. Hij vreest dat hierdoor meer mensen bij justitie terechtkomen.

In de Kamerbrief schrijft Schippers dat ze de eigen bijdrage al twee keer heeft verlaagd. Ze gaat met de sector om tafel zitten om te praten over maatregelen die vanaf 2013 worden genomen en onderzoekt hoeveel mensen met psychische problemen geen hulp zoeken als gevolg van het eigen risico.

Maar, zo laat ze de Kamer weten, het aanpassen van de maatregelen in de ggz zal 'mede tegen de achtergrond van de huidige financiële en economische situatie een buitengewoon lastige opgave zijn'.