Plan voor vispassage in Afsluitdijk

De Afsluitdijk moet beter passeerbaar worden voor trekvissen. Dat vinden vier partijen, die maandag een plan presenteren voor een vijf tot tien kilometer lange 'vismigratierivier' langs en door de dijk bij Kornwerderzand.

De passage moet een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de slechte visstand in het IJsselmeer.

Door de passage, een initiatief van de Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer en de Vereniging van Vaste Vistuigvissers Noord, moeten vissen via een geleidelijke overgang van zoet naar zout en andersom heen en weer trekken tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. De passage is zo ontworpen dat er geen druppel zout water in het IJsselmeer terechtkomt.

De Afsluitdijk betekende bij zijn aanleg in 1932 weliswaar meer veiligheid en een economische impuls, maar was volgens de partijen ook een ecologische ramp. Trekvissen die voor hun voortplanting migreren tussen zoet en zout water stuiten sindsdien op de dijk. Daardoor gaat het al jaren slecht met trekvissen als aal, zalm, zeeforel, bot, zeeprik en spiering.

De partijen spreken van een 'baanbrekend' plan dat uniek is in de wereld. De gemeenten en provincies zouden het enthousiast hebben ontvangen en hun steun in het vervolgtraject hebben toegezegd.