FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 februari 2012

Force India onthult de VJM05

Na Ferrari heeft ook Sahara Force India de Formule 1-bolide voor het seizoen 2012 gepresenteerd. Op Silverstone mochten racecoureurs Paul di Resta en Nico Hülkenberg en derde rijder Jules Bianchi de VJM05 onthullen.

De bolide is net als die van Ferrari en Caterham voorzien van een knik in de neus. De auto is wederom voorzien van een Mercedes-motor en bevat een aantal technische componenten die van McLaren worden betrokken. Net als bij de andere teams zijn de sidepots flink onder handen genomen en heeft het team gekozen voor een traditionele luchtinlaat. Na de onthulling mocht coureur Paul di Resta de auto een shakedown geven.

Baghdatis naar laatste vier in Zagreb

Marcos Baghdatis is ten koste van Ivan Dodig doorgedrongen tot de halve finale van het ATP-toernooi in Zagreb. De als zesde geplaatste Cyprioot was met 6-4 en 7-5 te sterk voor de als vierde genoteerde Kroaat. Baghdatis wacht zaterdag een treffen met de Slowaak Luckas Lacko, die eerder op vrijdag Robin Haase uitschakelde.

Mikhail Youzhny sloeg zich ook naar de halve eindstrijd in de Kroatische hoofdstad. De als derde geplaatste Rus had wel drie sets nodig tegen thuisfavoriet Ivo Karlovic: 7-6 (10), 3-6 en 7-6 (6). De Duitser Michael Berrer klopte Jürgen Melzer uit Oostenrijk met 5-7, 6-4 en 6-4 en is de volgende tegenstander van Youzhny.

De Franse thuisfavorieten Gilles Simon en Gaël Monfils staan bij het toernooi in Montpellier tegenover elkaar in de halve finale. De als tweede geplaatste Simon rekende met 7-6 (5), 6-7 (2) en 6-2 af met landgenoot Guillaume Rufin. Monfils, als derde genoteerd, stuurde de Fin Jarkko Nieminen (8) naar huis: 6-3 en 6-3.

In het andere duel bij de laatste vier in Zuid-Frankrijk neemt de hoogst geplaatste Tomas Berdych het op tegen Philipp Kohlschreiber uit Duitsland. De Tsjech was met 6-3 en 6-4 te sterk voor Nicolas Mahut uit Frankrijk. Kohlschreiber (7) was verrassend Richard Gasquet (4) de baas met 6-2, 3-6 en 6-3.


Baghdatis naar laatste vier in Zagreb (Foto: Novum)

[Bundesliga] Dortmund maakt geen fout bij Nürnberg

Borussia Dortmund heeft vrijdag op bezoek bij FC Nürnberg geen fout gemaakt. De ploeg van trainer Jürgen Klopp was met 2-0 te sterk. Dortmund gaat in ieder geval voor één dag als enige aan de leiding in de Bundesliga. Sebastian Kehl zette de bezoekers drie minuten na rust op voorsprong. Acht minuten voor tijd besliste Lucas Barrios het duel.

Dortmund heeft nu drie punten meer dan Bayern München en Schalke 04. De naaste rivalen van de huidige landskampioen komen zaterdag in actie. Bayern gaat op bezoek bij Hamburg SV, terwijl Schalke FSV Mainz ontvangt. Borussia Mönchengladbach volgt knap op vier punten van Dortmund.


Dortmund maakt geen fout bij Nürnberg (Foto: Novum)

KNMI waarschuwt voor gladheid en mist

Het KNMI waarschuwt voor gladheid. Vrijdagnacht en zaterdagochtend kan het in het hele land glad zijn. Ook worden automobilisten gewaarschuwd voor mistbanken met een zicht van minder dan 200 meter. Deze zijn naar verwachting in de loop van de nacht verdwenen.

Door de lage temperaturen is de werking van het strooizout bovendien beperkt, meldt Weeronline. Neerslag wordt er voor zaterdag niet meer verwacht. Wel blijft het bijzonder koud, met temperaturen tot twintig graden onder nul.

Zuinig kopje thee

"Nederlandse meisjes zijn mooi, en de Engelse dik en lelijk," Tony staat op om naar een vergadering te gaan.
"En ordinair," roep ik hem na. Hij is niet voor niets met een Nederlandse getrouwd.

Tony noemt me de 'spending Dutchman' als we vrijdag een borrel gaan halen. Het hoort erbij. Ik zuinig en slordig, hij bleek en netjes. De stereotypen zijn te leuk om niet te gebruiken. We hebben het wel vaker over de verschillen tussen Engelsen en Nederlanders. Uiteindelijk komen we vaak uit op dezelfde dingen. Cultuurverschillen zijn leuk om te onderzoeken, en als het gaat over netheid zijn de verschillen aanwijsbaar. Onze conclusie is over het algemeen dat we meer op elkaar lijken dan al die verschillen doen vermoeden.

Schiphol zorgt voor luchtbedden

Schiphol levert luchtbedden aan gestrande passagiers die niet in hotels terecht kunnen omdat die vol zitten.

Het merendeel kon wel worden ondergebracht in een hotelkamer, maar een deel moet noodgedwongen op het vliegveld overnachten. Passagiers strandden door geannuleerde vluchten, deels vanwege de hevige sneeuwval van vrijdag.

Volgens een woordvoerster van het vliegveld zijn tientallen vluchten geannuleerd. Bovendien liepen talloze vluchten vertraging op. Vliegtuigen komen gemiddeld drie kwartier later aan op hun bestemming.

Een aantal inkomende vliegtuigen week uit naar de luchthavens in Rotterdam, Eindhoven en Düsseldorf. Vanaf 18.00 uur hoefden vliegtuigen niet meer elders te landen.

Schiphol zorgt voor luchtbedden
Schiphol zorgt voor luchtbedden (Foto: ANP)

Rob Geus gaat scheiden

Rob Geus en zijn vrouw gaan uit elkaar. De 40-jarige presentator, bekend van De Smaakpolitie, was zeven jaar getrouwd met Miranda. De twee hebben een 4-jarige dochter.

Geus wil niks kwijt over het hoe en waarom van zijn scheiding. "Na zeven jaar huwelijk hebben wij in goed overleg besloten uit elkaar te gaan", laat hij weten aan Shownieuws. "We hebben mooie jaren gekend, maar de koek is helaas op." Verder verklaart Geus dat de twee geen ruzie hebben.

Van Riessen troeft Gerritsen af op NK kortebaan

Schaatsster Laurine van Riessen heeft vrijdag op het natuurijs in Alteveer het Nederlands kampioenschap kortebaan gewonnen. De 24-jarige Control-rijdster was over een afstand van 140 meter te snel voor Annette Gerritsen. Leslie Koen legde beslag op het brons, voor Janine Smit. Van Riessen neemt de titel over van Thijsje Oenema.

Voor Oenema, die vorig jaar in Lemmer won, werd het evenement zelfs met twee uur verschoven, omdat ze anders niet op tijd terug was uit Canada. Ook Margot Boer verscheen in Groningen aan de start. De Nederlands kampioene sprint werd zesde.

Zeven jaar cel wegens gluren

Een man in de Verenigde Staten die zich verstopte in het plafond van een zonnestudio om 54 vrouwen te filmen terwijl zij zich uitkleedden is vrijdag tot zeven jaar cel veroordeeld.

De 29-jarige Jesse Macklin bekende twee maanden geleden al schuldig te zijn. Hem was onder andere inbraak, schending van privacy en huisvredebreuk ten laste gelegd. De man filmde zijn slachtoffers in een zonnestudio in Pennsylvania.

Volgens de autoriteiten verschafte Macklin zich toegang tot de zonnestudio via een leegstaand naburig pand. Eenmaal in de zonnebank filmde hij de vrouwen door een gat in het plafond.

De politie kwam de zaak op het spoor toen een meisje zei dat een filmpje van haar de ronde deed op school, waarop te zien was hoe ze zich uitkleedde.

Trailer: Zombirama

Er zijn een trailer en een preview verschenen voor de kortfilm Zombirama. Zombirama is een heerlijk bloederige kortfilm van de Argentijnse regisseurs Ariel Lopez V. en Nano Benayon.

Zombirama is geproduceerd door de Estudio Caramba. Zombirama laat het verhaal zien van Argentinië in 1976. De macht is overgenomen door een dictator en er breekt ook nog eens een zombie epidemie uit.

Naast een trailer is er ook een 2 minuten durende  preview van de animatiefilm uitgebracht.

"Duel Oranje met Bayern München gaat door"

De Duitse voetbalbond (DFB) is niet blij met het feit dat het Nederlands elftal een oefenwedstrijd zal spelen tegen Bayern München. De KNVB houdt voet bij stuk.

De Nederlandse voetbalbond vertelde aan Voetbal International. "Voor de KNVB blijft de overeenkomst met Bayern München overeind, inhoudende dat we op 22 mei een oefenduel tegen Bayern zullen spelen", luidt de verklaring.

Het idee van het duel is ontstaan nadat Arjen Robben geblesseerd raakte in 2010. De KNVB en Bayern München lagen toen in de clinch over wie nou de schuldige was. Het duel vindt plaats op 22 mei, waardoor de Duitse internationals van Bayern een deel van de voorbereiding van het EK zullen missen. Duitsland bereidt zich dan voor op Sardinië en Italië.

Duits bondscoach Joachim Löw heeft laten weten niet bij te zijn met de situatie. Hij is bang dat hij in een belangrijke periode een aantal zeer belangrijke schakels moet missen in de belangrijkste periode voorafgaand aan het EK in Polen en Oekraine.

Uitslag sc Heerenveen - Roda JC

Vanavond stond er ondanks de vorst en de sneeuw het Eredivisieduel tussen sc Heerenveen en Roda JC op het programma. Beide ploegen schotelden de aanwezige toeschouwers een aanvallend spel voor waarin Heerenveen uiteindelijk met 4-3 zegevierde. Hierdoor staat de ploeg van Ron Jans voorlopig vierde op de ranglijst.

sc Heerenveen

4 - 3

Roda JC

 5' Dost
 16' Janmaat
 63' Sibon
 70' Dost
   9' Malki
 44' Malki
 51' De Beule
 
 Gele kaart: Junker, De Beule (Roda JC)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 23.000
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Janmaat
Gouweleeuw
Kruiswijk
Breuer (Schmidt/67)
Djuricic (Roorda/83)
Kums
Elm
Narsingh
Dost
Van La Parra (Sibon/61)
  Kieszek
Monteyne (Pluim/87)
Wielaert
Vukovic
Hempte
De Beule (Sutchuin Djoum/71)
Vormer
Donald
Ramzi (Fledderus/71)
Junker
Malki


Bas Dost viert de 1-0 (Foto: Pro Shots)

Vier doden bij demonstraties in Egypte

Bij demonstraties in Egypte zijn vrijdag vier doden gevallen. De politie in de Egyptische stad Suez heeft zeker twee demonstranten doodgeschoten. In de hoofdstad Caïro viel één dode, zei een arts. Daarnaast vond volgens het Egyptische persbureau MENA een lid van de veiligheidsdiensten de dood.

De betogers demonstreerden tegen het optreden van de politie bij de supportersrellen in Port Said. De demonstranten zijn woedend dat de politie niet ingreep om het bloedvergieten te voorkomen. Zeker vijftienhonderd mensen raakten vrijdag gewond.

Mensen gingen onder andere in Caïro, Alexandrië en Suez de straat op. De grootste demonstraties hadden plaats in de hoofdstad, waar sommige betogers uit voorzorg helmen en gasmaskers droegen. Een van de demonstranten kwam om toen hij van dichtbij door een schot hagel werd getroffen. Vier demonstranten verloren een oog door hagelpatronen, aldus een arts.

Zo'n drieduizend demonstranten hebben in Suez voor het hoofdkwartier van de politie gedemonstreerd. De politie schoot met scherp en zette traangas in om de menigte uiteen te drijven. Twee mensen kwamen hier vrijdag om. De veiligheidschef in Suez ontkende dat de slachtoffers zijn gedood door de veiligheidsdiensten.

In Alexandrië trokken duizenden betogers op naar het hoofdkwartier van het leger. Sommige mensen droegen foto's mee van de slachtoffers van de voetbalrellen.

Ferrari presenteert de F2012

Het Formule 1-team Ferrari heeft vandaag de Formule 1-auto voor het seizoen 2012 gepresenteerd. De Italianen onthulden de F2012 in het hoofdkwartier in Maranello. De bedoeling was oorspronkelijk om de bolide op Fiorano gelijk een shakedown te geven, maar een dik pak sneeuw zorgde ervoor dat dit plan afgeblazen moest worden.

De bolide valt op doordat er net als bij Caterham een knik in de neus zit, dit in tegenstelling tot McLaren dat voor een vloeiende oplossing had gekozen. De uitlaten van de Ferrari lijken veel op die van de McLaren en zitten aan de achterzijde van het bodywork weggewerkt. Daarnaast hebben de Italianen de complete vering van de auto aangepast. Tot afgelopen jaar werd het pushrodsysteem gebruikt, maar dat is zowel voor als achter ingeruild voor pull rod, wat voor een compacter veersysteem zorgt.

Met de F2012 moeten coureurs Fernando Alonso en Felipe Massa weer voor de coureurs titel gaan die voor het laatst in 2007 naar de Italianen ging. Daarnaast moet het schamele aantal van één zege van vorig jaar weggepoetst worden door een auto die in de basis veel agressiever ontworpen is dan de bolides van de afgelopen jaren. De eerste meters met de F2012 zullen volgende week in Jerez gereden gaan worden.

Schaatser mogelijk overleden in Duitsland

Een 43-jarige man uit het Limburgse Grubbenvorst wordt vermist nadat hij ging schaatsen op de Krickenbecker See, net over de Duitse grens bij Venlo. Mogelijk is hij door het ijs gezakt. Dat meldt de Duitse politie.

Wandelaars zagen dat de man vrijdagochtend zijn schaatsen onderbond. Waarschuwingen dat het ijs niet betrouwbaar was sloeg hij in de wind. De politie werd gewaarschuwd toen de man enige tijd later uit het zicht was verdwenen. Een zoektocht werd gestart, waarbij onder meer een helikopter werd ingezet.

Rond 17.00 uur werd een lijk gevonden onder het ijs. Het was echter te donker om hem naar boven te halen. Zaterdag wordt de zoektocht voortgezet.

Anonymous luisterde FBI-overleg af

De hackersgroep Anonymous heeft vrijdag gemeld dat ze een telefonisch overleg tussen de FBI en Scotland Yard heeft afgeluisterd. Het overleg ging over de aanpak van hackersgroepen.

De hackers hebben een fragment van 17 minuten van het overleg op YouTube geplaatst.

Voor het overleg waren ook de Nederlandse justitie en anderen uitgenodigd, zo blijkt uit een mail met de uitnodiging voor het overleg. In het fragment zijn echter alleen de vertegenwoordigers van het Amerikaanse FBI en Britse Scotland Yard te horen.


Hackers luisterden FBI-overleg af

Berlusconi sluit terugkeer in politiek uit

Silvio Berlusconi sluit een terugkeer in de politiek uit. De Italiaanse oud-premier wees vrijdag in de Britse zakenkrant Financial Times speculaties over een nieuwe kandidatuur beslist van de hand. "Ik ben opzij gestapt, zelfs in mijn eigen partij", zei Berlusconi volgens het Duitse persbureau DAPD.

In Berlusconi's eerste interview sinds zijn aftreden betichtte hij de binnenlandse en buitenlandse pers ervan zijn val te hebben bewerkstelligd. Zij rekenden hem immers persoonlijk de financiële problemen aan waarin Italië verkeert. Ook de media-aandacht voor de beruchte partijtjes die hij gaf, de zogeheten bunga-bungafeestjes, en de heksenjacht die 'linkse bestuurders' op hem zouden hebben gemaakt zitten Berlusconi nog altijd hoog. "Hoewel ik over een meerderheid in beide kamers van het parlement beschikte ben ik met verantwoordelijkheidsbesef (...) terzijde getreden - en dat op elegante wijze."

De ex-premier sprak in de Financial Times opnieuw zijn steun uit voor zijn partijgenoot Angelino Alfano. Berlusconi ziet in Alfano de beste lijsttrekker voor zijn partij bij de volgende verkiezingen. Berlusconi prees voorts zijn opvolger Mario Monti om de hervorming van de arbeidsmarkt die de technocraat onlangs heeft voorgesteld.


Berlusconi sluit terugkeer in politiek uit (Foto: Novum)

Treinverkeer zaterdag waarschijnlijk normaal

Het treinverkeer rijdt zaterdag waarschijnlijk zonder problemen. Hoewel er vrijdagavond nog problemen zijn op het spoor, vooral in het midden en westen van het land, heeft dat geen gevolgen voor zaterdag.

Dat meldde spoorbeheerder ProRail. De weersomstandigheden moeten wel een handje meehelpen, 'maar er zijn nu geen aanwijzingen dat het zaterdag niet normaal opstart', aldus een woordvoerster. "We houden het weer continu in de gaten."

Mannen vallen Syrische ambassade Berlijn binnen

Een twintigtal mannen, allen Syriër of van Syrische afkomst, is vrijdag de Syrische ambassade in Berlijn binnengedrongen. Dat heeft de Duitse politie gezegd.

Nadat ze zich toegang tot de ambassade hadden verschaft hebben de mannen meubels vernield en met verfbussen spreuken op de gevel gespoten. Ze zijn na hun vertrek uit de ambassade korte tijd ingesloten.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het incident veroordeeld en zei dat de Duitse regering de beveiliging van alle diplomatieke posten in het land serieus neemt. Het ministerie heeft spijt betuigd aan de Syrische ambassadeur.

Athene zet overleg met banken in weekeinde voort

Griekenland en zijn particuliere schuldeisers onderhandelen in het weekeinde verder over het nemen van een fors verlies op Grieks staatspapier. Het Institute of International Finance (IIF), een organisatie die de belangen van banken behartigt, heeft dat vrijdag aangekondigd.

Charles Dallara, die namens het IIF met de Griekse regering onderhandelt, hervat komend weekend in Athene de besprekingen. Jean Lemierre, een topadviseur van de bestuursvoorzitter van de Franse bank BNP Paribas schuift ook aan.

Griekenland en zijn private kredietverleners leggen de laatste hand aan een overeenkomst volgens welke de banken meer dan zeventig procent verlies nemen op hun Griekse staatsleningen. De banken ruilen hun huidige obligaties in voor nieuwe die slechts de helft van de waarde van de oude vertegenwoordigen, vragen minder rente en verlengen de leentermijn.

De onderhandelingen, die beter bekend staan als Private Sector Involvement (PSI), en het overleg met de trojka zijn volgens Athene bijna afgerond. Een akkoord is noodzakelijk om het faillissement van Griekenland af te wenden.

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 5

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 4 

Hülkenberg: "Sutil hoort in Formule 1 thuis"

Nieuwbakken Force India racecoureur Nico Hülkenberg vindt dat Adrian Sutil in de Formule 1 thuishoort. Bij het team van Vijay Mallya moest de ene Duitser plaatsmaken voor de andere, mogelijk mede door de rechtszaak die tegen Adrian Sutil aangespannen was.

Doordat Sutil de zaak aangespannen door Gerard Lux verloor lijkt zijn carrière voor wat de Formule 1 betreft voorbij te zijn. "Adrian verdient absoluut een stoeltje in de Formule 1, meer dan sommige andere racecoureurs in deze sport. Dat ik nu op zijn plek zit heeft geen kwaad bloed gezet bij Adrian. Ik was een van de weinige rijders die geen geld mee hoefde te nemen voor mijn zitje. Maar zoveel ervaren coureurs zonder contract toont aan hoe wreed de Formule 1 soms kan zijn," zei Hülkenberg die het opneemt voor zijn landgenoot in Sport Bild.

Ronaldo in WK-finale enkele uren na hartaanval

De Braziliaanse aanvaller Ronaldo zou in 1998 enkele uren voor de WK-finale tegen Frankrijk een hartaanval hebben gehad, zo beweert de Italiaanse cardioloog Bruno Caru. De spits speelde toch in de eindstrijd, maar kon daarin niet imponeren zoals hij eerder in het toernooi wel had gedaan.

Bij Ronaldo werd in het ziekenhuis in Frankrijk de diagnose epilepsie-aanval gesteld, zoals zijn kamergenoot Roberto Carlos al riep bij het alarmslaan. De spits werd opgelapt en speelde mee in het met 3-0 verloren duel tegen het gastland. De diagnose bleef tot nu toe epilepsie, maar de voorzitter van de Italiaanse vereniging van sportcardiologen, Caru, is het hier niet mee eens.

"Ronaldo lag op zijn bed naar een F1-race te kijken op tv. Hij boog zijn hoofd plots in een onnatuurlijke positie. Zijn bloed stroomde niet meer vlot. Zijn hartslag en zijn bloeddruk daalden en hij viel flauw," zei Caru op de website Mediaset. "Het elektrocardiogram werd niet geanalyseerd zoals het hoort."

"In het ziekenhuis had hij nog een hartslag van 18 slagen per minuut. Dat betekent dat het hart gestopt was met kloppen op het moment van de aanval. Maar de Franse artsen bleven koppig geloven in de diagnose van Robert Carlos en niet in die van een arts," zei de cardioloog die er aan toevoegt dat dit Ronaldo het leven had kunnen kosten. "Ze hebben hem een heel zwaar medicament gegeven, dat weliswaar goed was tegen epilepsie maar niet bij hartproblemen."

Mocht het daadwerkelijk een hartaanval zijn geweest dan kan dit een aantal zaken, zoals zijn prestaties in de finale, verklaren. "En ook de beelden van de speler die daags nadien van het vliegtuig waggelde bij zijn aankomst in Brazilië, alsof hij dronken was."

Zweeds herderskonijn is online kijkcijferkanon

Champis het konijn hupt niet alleen vrolijk in het rond. Hij weet ook hoe hij een kudde schapen tot de orde moet roepen. Waarschijnlijk heeft het snuggere konijn de kunst afgekeken toen honden door een schaapherder werden getraind om de kudde bij elkaar te houden.

Het 5-jarige konijn uit het noorden van Zweden is een kijkcijferkanon. Een online filmpje van het kundige optreden van Champis werd al 700.000 keer bekeken. Te zien is hoe het beest fanatiek in het rond rent op de boerderij van Nils-Erik en Greta Vigren om de kudde bij elkaar te houden.

Dan Westman, die het filmpje van het schapen hoedende konijn op internet zette, was hoogst verbaasd door de onvermoede kwaliteiten van het konijn. "Het is echt ongelofelijk, het is een herderskonijn. Hij brengt de schapen bij elkaar en als ze op het punt staan door een hek te ontsnappen, dan houdt hij ze soms tegen."

Volgens Westman is Champis beter tegen de taak opgewassen dan de meeste honden. "Hij heeft het vast opgepikt door het van de honden af te kijken. Ik bedoel: Champis doet wat zij doen, maar het dier is een beetje een baas en leeft samen met de andere dieren, dus misschien wil hij ze daarom alleen maar bij elkaar houden."


Champis - het schapen hoedende konijn

Zoektocht naar Michael gestaakt

De zoektocht naar de vermiste 10-jarige Michael van Dijk uit Luttelgeest is vrijdag rond 18.00 uur gestaakt omdat de duisternis inviel. De jongen is nog niet gevonden. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd.

Agenten zochten vrijdag in de omgeving van Luttelgeest op akkers, bij kassen en in het bos naar de jongen. In het bos kregen zij hulp van de boswachters van Staatsbosbeheer. In de loop van de dag werd het het zoeken bemoeilijkt door de sneeuwval.

Marineduikers zochten ook in een vaart naar de vermiste jongen. Zij hervatten zaterdag hun zoektocht, aldus de zegsvrouw.

Michael verdween woensdagmiddag na een bezoek aan zijn opa en oma, die een paar honderd meter van zijn ouderlijk huis wonen. Die avond ging nog een Amber Alert uit, het waarschuwingssysteem van de politie bij vermissing van kinderen.

Ruim miljoen kilo kleding voor Rode Kruis

Voor het Rode Kruis is vorig jaar bijna een miljoen kilo kleding meer opgehaald dan in 2010. Er kwam ruim een miljoen kilo binnen, het jaar daarvoor was dat 75.000 kilo.

Die stijging komt vooral doordat het Rode Kruis een samenwerking is aangegaan met KICI, een organisatie die tweedehandskleding inzamelt. In ruim honderd gemeenten door heel Nederland staan KICI-textielcontainers waarin iedereen gebruikte kleding kan achterlaten, maar ook via huis-aan-huisinzameling kwam kleding binnen.

"Mensen zijn zich door onze samenwerking meer bewust geworden van de containers, daarom heeft er zo'n stijging plaatsgevonden", legt een woordvoerder van het Rode Kruis uit.

Kleding en schoenen die nog kunnen worden gedragen worden buiten Europa in omloop gebracht of geschonken aan kringloopwinkels en voedselbanken. Spul van mindere kwaliteit krijgt een tweede leven als poetslap of pakdeken. De rest wordt gerecycled.

In Nederland belandt jaarlijks zo'n 124 miljoen kilo textiel in verbrandingsovens, waarvan 65 procent zou kunnen worden hergebruikt.

Douglas: "Ik moet geduld hebben"

FC Twente-verdediger Douglas zag het al voor zich. Hij werd Nederlander en wou namens dat land deelnemen aan het EK in Polen en Oekraïne. Dat ging alleen niet door. Door reglementen van de FIFA is het nog niet mogelijk dat hij nu al namens het Nederlands elftal uit zou komen.

De verdediger mag zich al wel Nederlander noemen, maar mag pas in augustus spelen spelen in het team van Bert van Marwijk. De voormalig Braziliaan baalt daar naar eigen zeggen flink van. "Ik vind het jammer dat het niet mogelijk is om nu al in aanmerking te komen voor Oranje", vertelde de boomlange mandekker op de officiële website van FC Twente. Ondanks dat hij het jammer vindt, weet hij wat hem te doen staat. "Ik moet geduld hebben en wachten op het moment dat het wel kan."

De geboren Braziliaan woont nog niet vijf jaar onafgebroken in Nederland, en daarom zou een eventueel verzoek van de KNVB tot dispensatie bij voorbaat al kansloos zijn geweest. Recentelijk kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. Mogelijk speelt hij wel op het WK in 2014 in zijn vaderland Brazilie.

Treinverkeer Amsterdam en Utrecht weer opgestart

Het treinverkeer vanuit Amsterdam en Utrecht wordt langzaam weer opgestart. Dat melden spoorbeheerder ProRail en de NS vrijdagavond. Rondom Utrecht is een cirkel gelegd waarover treinen worden geleid om Utrecht te ontlasten. Daardoor kunnen vanaf Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal weer treinen vertrekken.

Vrijdagmiddag zorgde de sneeuwval voor een grote chaos op het spoor. Van en naar Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal lag het treinverkeer aan het einde van de middag helemaal plat.

Europa bereidt zich voor op mogelijke gascrisis

De Europese Unie maakt zich op voor een mogelijke energiecrisis, juist nu de winter Europa in zijn greep heeft. De levering van Russische gas is in een aantal Europese landen de afgelopen week plots met zo'n dertig procent afgenomen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zegt echter zich aan de leveringscontracten te houden.

De Europese Commissie heeft vrijdag het gascoördinatiecomité in staat van paraatheid gebracht. De EC benadrukte echter dat er nog geen noodsituatie is ontstaan, omdat EU-lidstaten elkaar helpen en de opslagfaciliteiten in veel Europese landen verbeterd zijn.

Volgens EC-woordvoerder Marlene Holzner heeft Rusland te maken met extreme kou. De temperatuur is in sommige delen van Rusland gedaald tot ruim -35 graden Celsius. De Russen hebben daarom meer gas nodig om hun huizen te verwarmen. De gascontracten met Rusland laten 'enige flexibiliteit toe voor het geval het zelf gas nodig heeft', aldus Holzner. En dat is nu het geval.

Gazprom verklaarde vrijdag aan alle contracten te voldoen. "We zijn een bepaalde hoeveelheid gas per maand overeengekomen en elke dag heeft Gazprom zich ingespannen om hieraan te voldoen", aldus Sergej Komlev van Gazprom. "Nu is aan deze verplichting voldaan, maar gebruikers willen meer gas dan is vastgelegd in de contracten. Er is een gat tussen hun vraag en wat er in de contracten staan. Gazprom houdt zich strikt aan de contractvoorwaarden en doet alles perfect."

Moskou schuift daarnaast de schuld af op Oekraïne, dat volgens het Kremlin meer gas aftapt dan waarvoor het heeft betaald. De autoriteiten in Kiev ontkennen dit echter. Volgens de Oekraïense minister van brandstof en energie Joeri Boiko heeft Rusland vanwege het winterweer vijftien procent minder gas door de pijpleiding gestuurd.

De afgelopen tien jaar hebben Rusland en Oekraïne al tweemaal onenigheid gehad over de levering van gas. Dit leidde tot problemen in Europa, omdat gas niet werd getransporteerd naar de EU-lidstaten. De EU heeft de coördinatie tussen de lidstaten verbeterd om er zeker van te zijn dat Europa niet wordt 'gegijzeld' in het geval Moskou en Kiev opnieuw in een conflict verzeild raken.

Dit beleid betaalt zich volgens Holzner nu uit. Polen heeft gas kunnen betrekken uit Duitsland en nieuwe opslagfaciliteiten in Tsjechië en Slowakije hebben goede diensten bewezen.


Europa bereidt zich voor op mogelijke gascrisis (Foto: Novum)

Japanner eet recordaantal chickenwings

De Japanse wedstrijdeter Takeru Kobayashi heeft vrijdag een recordaantal chickenwings weggewerkt. Hij wist in een halfuur 337 kippenvleugeltjes te verstouwen en verpulverde het record van Jonathan 'Super' Squibb, die vorig jaar bleef steken op 255 stukken kip.

De eetwedstrijd, de Wing Bowl XX, werd gehouden in Philadelphia en trok zo'n twintigduizend enthousiastelingen. Zij moedigden Kobayashi aan bij zijn krachttoer die hem twintigduizend dollar (ruim vijftienduizend euro) prijzengeld opleverde.


Japanner eet recordaantal chickenwings (Foto: Novum)

Grote brand verwoest partycentrum Tolbert

In het Groningse Tolbert is vrijdagmiddag een grote brand ontstaan. Het vuur brak rond 17.00 uur uit bij partycentrum De Postwagen in de Hoofdstraat. Dat meldt de brandweer, die met groot materieel is uitgerukt.

De brand ontstond op de bovenverdieping van het pand. Toen de brandweer arriveerde kwamen de vlammen al uit het dak. Het vuur wordt geblust, maar een woordvoerder laat weten dat het pand niet meer te redden is. Geprobeerd wordt om te voorkomen dat de brand overslaat naar omliggende panden.

Er zijn geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.


Grote brand verwoest partycentrum Tolbert (Foto: Novum)

[Video] Strafschop gaat volledig de mist in

Een strafschop is bij het voetbal een unieke mogelijkheid om ongehinderd de bal achter de keeper van de tegenstander te zitten. In een grote meerderheid van de gevallen gebeurt dit dan ook. Natuurlijk worden er ook wel eens strafschoppen tegengehouden of gemist. Zo miste ook Burney-speler Jay Rodriguez eerder deze week een strafschop.

Nu ging de bal niet net over of net naast. De spits gleed tijdens zijn aanloop uit en schoot de bal ver naast de goal. Daarbij kreeg hij het zelfs voor elkaar om bijna de grensrechter te raken. Ondanks deze misser won Burnley het duel met Nottingham Forrest nog met 0-2.


De misser van Rodriguez, gefilmd door een fan van Nottingham. (Bron YouTube)

Ook verlies Fed Cup-team tegen Portugal

De dames van het Fed Cup-team hebben ook hun derde poulewedstrijd van de Europees-Afrikaanse zone (groep 1) verloren. Zowel Bibiane Schoofs als Michaëlla Krajicek wisten in hun enkelspelpartij niet te winnen van hun Portugese opponentes.

Schoofs moest het in drie sets afleggen tegen Maria Joao Koehler; 5-7, 6-4 en 6-2. Krajicek wist tegen Michelle Larcher de Brito maar drie games binnen te halen; 1-6 en 2-6.

Het team moet door de derde nederlaag gaan spelen om degradatie te gaan komen tegen een groepswinnaar van groep 2. De tegenstander is nog niet bekend.

Winst voor Rolland in Ster van Bessèges

Pierre Rolland heeft de derde etappe gewonnen van de Ster van Bessèges. De Franse Europcarredder versloeg zijn medevluchter Franck Vermeulen in de sprint. Rolland nam ook de leiderstrui over vanMarcel Kittel.

Acht man, waaronder Vermeulen en Rolland, wisten een gat te slaan met het peloton. Vermeulen, Rolland en Guillaume Bonnafond wisten een gaatje te slaan met de rest, maar Bonnafond moest de twee anderen al snel laten gaan. In de sprint maakte Rolland het vervolgens af.

FOK!filmtips van de dag: The Reader

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

The Reader 2

Vanavond is het weer een lastige keuze wat betreft de FOK!filmtip. Zo valt er om 20.30 uur te kiezen uit een avonturenfilm, een actiefilm en een jankfilm. Op RTL8 is This Boy's Life uit 1993 te zien. Gezien de cast met onder meer Robert De Niro, Ellen Barkin en Leonardo DiCaprio verdient deze film een kans om gezien te worden maar houd wel een behoorlijke doos met tissues binnen handbereik. Vooral DiCaprio blinkt uit in dit drama die je niet voor de lol wilt zien.

Op RTL5 op hetzelfde tijdstip de actiefilm I, Robot (2004). De film speelt zich af in het Chicago van 2035 waar robots gebruikt worden voor alledaagse dingen. Ze zijn zo geprogrammeerd dat ze mensen geen kwaad kunnen doen. Politieagent Del Spooner is bezig met het oplossen van de moord op wetenschapper Alfred Lanning en verdenkt een robot van de daad. Hij ontdekt al snel dat de hele mensheid gevaar loopt. Een alleraardigste actiefilm met Will Smith in de hoofdrol. Prima kijkvoer.

Op SBS6 de avonturenfilm The Librarian: Return to King Solomon's Mines. De tweede film uit de reeks waarin de bibliothecaris Flynn Carsen (Noah While) de hoofdrol speelt. Ditmaal gaat hij op zoek naar de legendarische mijnen van Salomo. En natuurlijk zijn er weer kapers op de kust. Naast Wyle zien we Gabrielle Anwar en Lisa Brenner in de belangrijkste rollen.

De FOK!filmtip van vandaag gaat echter om 22.15 uur naar de film The Reader op Canvas. Het verhaal van The Reader speelt zich af in Duitsland in de periode voor de Tweede Wereldoorlog. Wanneer de jonge Duitse scholier Michael Berg (David Kross) op weg naar school ten val komt, wordt hij geholpen door Hanna (Kate Winslet). Wat volgt is een affaire tussen de jongen en de vrouw die tweemaal zo oud is als hem. De relatie eindigt net zo abrupt als dat hij begon en Berg blijft alleen achter. Acht jaar later komt hij Hanna weer tegen maar ditmaal in een geheel andere situatie. Hanna staat terecht voor een verschrikkelijk misdrijf, maar weigert zich te verdedigen. Er blijken geheimen te bestaan die erger zijn dan moord. 

Kate Winslet won zeer terecht een Oscar en een BAFTA Award voor haar rol in deze zeer intrigerende film. Prachtig regiewerk van Stephen Daldry die we ook kennen van The Hours en het binnenkort te verschijnen Extremely Loud & Incredibly Close. Zowel producer Sydney Pollack als Anthony Minghella kwamen te overlijden alvorens deze film te voltooien. En vergeet ook niet dat Kate Winslet elke dag 7 uren bij de make-up moest zitten voor deze film. Een absolute aanrader dus!

Adam Lambert gaat toeren met Queen

Adam Lambert gaat in de zomer op pad met Brian May en Roger Taylor. De Amerikaanse zanger staat verschillende keren met de Queen-bandleden op het podium, onder meer tijdens het Britse festival Sonisphere.

"Het is de bedoeling om Freddie Mercury en de band te eren door geweldige nummers te spelen", legt de 30-jarige zanger uit aan de Britse boulevardkrant Daily Star. "We moeten de muziek levend houden voor de fans en deze een energie geven waar Freddie trots op zou zijn."

Het is niet de eerste keer dat American Idol-winnaar Lambert met de 64-jarige May en de 62-jarige Taylor optreedt. In november brachten de drie enkele nummers ten gehore tijdens de MTV Europe Awards.

"Na de EMA's hoorde ik sommige mensen zeggen: je kunt Freddie Mercury niet vervangen. Maar dat wist ik allang", legt Lambert uit. "Ik ben ook helemaal niet van plan om hem te vervangen. Ik zie dit als een grote eer. Gevraagd worden als frontman van Queen is het beste dat me kon overkomen."


Adam Lambert gaat toeren met Queen

Russische Cannon Fodder 3 in de tropen

Russisch ontwikkelstudio GFI heeft de rechten van Codemasters gekregen voor een nieuw deel van Cannon Fodder om een versie te maken van de grappige oorlogsgame.

De oldschool-gamers herinneren zich Cannon Fodder vast nog wel. Kleine soldaten met te grote helm die hun leven voor je gaven om de missie tot een goed eind te brengen. Gingen ze dood dan kwamen ze op de begraafplaats terecht. Cannon Fodder 3 wordt in 3D weergegeven, heeft weers- en tijdeffecten en je kan de omgeving kapotmaken.

De bedenker van het spel, John Hare, heeft niets met Cannon Fodder 3 te maken. Helaas komt deze versie alleen in Rusland uit en moeten wij het nog doen met de herinneringen van de originele game uit 1993.

Lyon gaat Stade de Gerland verlaten

Olympique Lyon heeft toestemming gekregen om een nieuw stadion te bouwen. Dat schrijft de Franse topclub op de officiële website.

Lyon speelt al sinds 1914 in het Stade de Gerland, dat met een capaciteit van 40.000 plaatsen voor de club te klein is om door te groeien naar de Europese top. De nieuwe thuishaven moet plaats bieden aan 61.000 toeschouwers. Het nieuwe complex krijgt de naam 'Stade des Lumières'.

In 2014 hoopt Olympique Lyon het nieuwe stadion klaar te hebben. Twee jaar later moet het complex één van de locaties zijn voor het EK. Als de bouw is afgerond, heeft Lyon het grootste clubstadion van Frankrijk. Alleen het Stade de France is met ruim 81.000 plaatsen groter.

Hackers vallen website Grieks ministerie aan

Hackers, naar eigen zeggen uit Griekenland en Cyprus, hebben vrijdag de website van het Griekse minsterie van justitie aangevallen. De aanval is een protest tegen de voorgenomen ondertekening van het omstreden ACTA-verdrag door de Griekse regering en de manier waarop met de financiële crisis wordt omgegaan.

Het ministerie nam de website vrijdag uit de lucht, nadat de hackers op de website een video hadden geplaatst. De video was twee uur lang te zien en toonde een figuur met een Guy Fawkes-masker op die de Griekse regering ervan beschuldigde partij te kiezen voor het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de bankiers en tegen het volk. De hackers dreigden met nieuwe aanvallen op websites van de regering en de media als Griekenland het ACTA-verdrag, dat piraterij moet tegengaan, ondertekent.

Griekenland heeft zware bezuinigingen doorgevoerd om leningen van het IMF en de EU los te krijgen. Die leningen moeten voorkomen dat Griekenland failliet gaat.


Hackers vallen website Grieks ministerie aan (Foto: Novum)

Chaos op spoor in Randstad, Utrecht en A'dam plat

De sneeuwval heeft vrijdag een chaos veroorzaakt op het spoor in het westen en midden van het land. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging die kan oplopen tot meer dan een uur. Rondom Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal ligt het treinverkeer zelfs helemaal plat. De problemen houden naar verwachting tot na 20.00 uur aan, meldt spoorbeheerder ProRail.

Van en naar Alkmaar, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Amersfoort rijden minder treinen. De NS verontschuldigt zich op zijn haperende website voor de problemen die nog tot na de spits aanhouden. Er wordt volgens de NS met man en macht gewerkt aan herstel van de problemen, maar een concrete eindtijd is niet in zicht.

Reizigers klagen op Twitter over de lange wachttijden en de wijze waarop de NS de problemen aanpakt. Zo stelt een van hen dat de NS door de chaos op Utrecht Centraal en een personeelsgebrek een machinist inzet die sinds 04.50 uur al in touw is. "Onverantwoord", vindt de reiziger.

Een ander zegt al twee uur te wachten op het station in Utrecht. Een conducteur op Utrecht Centraal zou verder tegen een eveneens gestrande reiziger die naar Groningen moet hebben gezegd dat het thuisfront moet worden gebeld met de mededeling dat de aankomsttijd ongeveer 22.00 uur zal zijn.


Chaos op spoor in Randstad, Utrecht en A'dam plat (Foto: Novum)

Huistra moet puzzelen bij Groningen

FC Groningen-trainer Pieter Huistra zal in het duel met RKC Waalwijk geen beroep kunnen doen op Jonas Ivens, Lorenzo Burnett en Thomas Enevoldsen. Het drietal kampt met blessures.

Volgens De Telegraaf is het meespelen van Hyun-Jun Suk en Koen van de Laak twijfelachtig, waardoor Huistra behoorlijk wat belangrijke spelers mist voor het treffen met de Waalwijkers.

Toch was er voor Huistra ook goed nieuws vanuit de ziekenboeg; Emil Johansson kan weer meespelen met de Noorderlingen. Het duel tussen Groningen en RKC staat gepland voor zondagmiddag 16:30, maar het is de vraag of de wedstrijd doorgaat in verband met de winterse omstandigheden.

"Water, sneeuw en vrieskou horen bij de omstandigheden. We moeten er gebruik van maken", liet Huistra weten. FC Groningen verloor vorig weekend met 4-1 bij FC Twente en staat nu op de achtste plaats. Om aan te haken bij de subtop is een overwinning op RKC noodzakelijk.

KNMI trekt waarschuwing extreem weer in

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer die vrijdag als gevolg van de sneeuwval gold voor vijf provincies ingetrokken. Voor Zeeland geldt de zogenoemde code oranje nog wel. In de rest van het land is code geel van kracht. Daarmee wordt gewaarschuwd voor gladheid.

Het KNMI waarschuwde vrijdag voor extreem weer in Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht en Flevoland. De code oranje voor Zeeland geldt nog tot 17.00 uur, waarna ook daar sprake is van code geel.

Volgens het KNMI ligt een gebied met sneeuw omstreeks 16.30 uur boven het midden en zuiden van het land. De meeste sneeuw valt nu nog in Zeeland, in de rest van het land zal het nog gaan om een tot drie centimeter sneeuw en in het oosten nog wat minder. In het noorden en noordwesten is het zo goed als droog, maar daar kan nog een enkele sneeuwbui voorkomen. In het westen waarschuwt de KNMI voor stuifsneeuw.

De sneeuwbuien verlaten Nederland tegen de avond.

Trainer Karelse ook volgend seizoen bij NAC

Trainer John Karelse heeft zijn contract bij NAC Breda met één jaar verlengd. De 41-jarige Brabander ligt nu tot de zomer van 2013 vast. Karelse nam in augustus 2010 het stokje over van Robert Maaskant, die naar Wisla Kraków vertrok. De voormalige doelman loodste NAC vorig jaar naar de dertiende positie in de Eredivisie.

"Al tijdens ons trainingskamp in Valencia hebben we de intentie uitgesproken om met elkaar verder te gaan", laat technisch directeur Jeffrey van As weten. "Vanmiddag zijn we het eens geworden over de voorwaarden."

Karelse stond dertien seizoenen onder de lat bij NAC alvorens hij door Newcastle United werd aangetrokken als tweede doelman. Na vier jaar bij de Engelsen sloot de sluitpost zijn loopbaan in 2004 af bij AGOVV Apeldoorn.

Bloedend Vitascherm door Mortal Kombat

In onderstaande video zie je onder andere dat het bloed wel heel letterlijk van je scherm spat in de Vita-versie van Mortal Kombat. Je zult het er dan ook af moeten vegen om te winnen.

Het spel heeft alle content van zijn PlayStation 3-broer, inclusief alle DLC die voor de console uitgekomen is. Naast Kenshi, Skarlet, Rain en Freddie Krueger die speelbaar zijn, zijn ook alle extra DLC-kostuums van alle personages overgeheveld. De Vita-versie heeft daarnaast nog vijftien extra kostuums en een Challenge Tower II, waarin de uitdagingen alles van je Vita-skills vragen. Het touchscreen en de bewegingsensoren worden eerst los, maar later ook in combinatie gebruikt in deze modus. Deze worden ook gebruikt in 'Test your balance', een variant op 'Test your might'. Er is nog een variant, maar deze is nog niet onthuld. 

Deze versie van Mortal Kombat komt ergens deze lente uit, alleen voor PlayStation Vita.

RTL en YouTube onderhandelen

In een nieuw statement nuanceert RTL de berichtgeving over het verwijderen van alle filmpjes van RTL-programma's op YouTube. De zendergroep laat vrijdagmiddag aan het Voetbal International-blog SigaarSnor weten te onderhandelen met de populaire videosite.

RTL-woordvoerder Jaap Paulsen: "YouTube is inmiddels een groot distributeur van content en distribueert via zijn netwerk ook vele RTL-programma's. YouTube heeft een commercieel belang bij het verspreiden van deze beelden. RTL wil dan ook afspraken maken met YouTube over de voorwaarden waaronder het bedrijf RTL-content mag exploiteren, net zoals RTL afspraken heeft met alle andere grote distributeurs in Nederland (zoals kabel- en telecombedrijven)."

"YouTube en RTL hebben lang onderhandeld om tot overeenstemming te komen. Helaas is dat niet gelukt. Omdat het belang van de consument voorop staat, zijn de diensten de afgelopen periode wel doorgeleverd. RTL ziet zich nu genoodzaakt de doorgifte van haar beelden via YouTube te staken zolang er geen afspraken zijn over de doorgifte. RTL is graag bereid om dit zo snel mogelijk met YouTube op te lossen en zijn diensten weer te kunnen leveren"
, vertelt Paulsen.

Op internet waren veel kijkers erg verontwaardigd over het verwijderen van talloze fragmenten uit RTL-programma's, zoals Voetbal International en Dit Was Het Nieuws.


RTL en YouTube onderhandelen (Beeld: YouTube)

Rutten kiest toch weer voor Isaksson

Andreas Isaksson staat dit weekend tegen Heracles Almelo weer onder de lat bij PSV. Trainer Fred Rutten blijft vertrouwen houden in de Zweed.

Przemyslaw Tyton keepte de bekerwedstrijd tegen N.E.C. van donderdag, maar heeft met zijn optreden tegen de Nijmegenaren geen vaste basisplaats veroverd. Vrijdag op de vooruitblikkende persconferentie maakte de coach bekend dat Isaksson de voorkeur krijgt tegen Heracles. "Hij keept, daar doe ik niet moeilijk over. Ik vond het een uitstekend moment om Tyton weer een wedstrijd te laten spelen tegen N.E.C., zondag staat Andreas weer in het doel."

Rutten wilde niet te lang praten over het winterweer. "De omstandigheden moeten geen thema worden. We moeten professional zijn. Ze kunnen heel vervelend zijn, twee jaar geleden was het daar al spekglad. Maar daar heeft de tegenstander ook mee te maken. Iedereen weet dat het een hele lastige wedstrijd is, maar je moet er wel heen gaan met de intentie te winnen. Niet zeuren, mouwen opstropen en voetballen."

Georginio Wijnaldum is dit weekend waarschijnlijk niet inzetbaar vanwege een hoofdwond. Hij zal een paar dagen rust nemen.

Iran steunt ieder land tegen 'kankergezwel' Israël

Ieder land en elke groepering die de wapens opneemt tegen het 'kankergezwel' Israël kan op de steun van Iran rekenen. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei vrijdag verzekerd. Iran betuigt voortdurend zijn steun aan de tegenstanders van Israël, maar houdt zich doorgaans op de vlakte over zijn rol in de militaire conflicten die Israël uitvecht.

Khamenei bevestigde dat zijn land de Libanese Hezbollah-militie en de Palestijnse Hamas-beweging in het verleden in hun gewapende strijd heeft bijgestaan. "We hebben ingegrepen in anti-Israëlische kwesties." Dat heeft de overwinning gebracht in de oorlog die Hezbollah in 2006 met Israël uitvocht en in het conflict tussen Hamas en Israël in 2009 in de Gazastrook, claimde de ayatollah. "Voortaan, onderschrijven en steunen we wie dan ook die waar ook ter wereld opstaat tegen het zionistische regime. We zijn niet bang om daarvoor uit te komen."

De opperste leider van Iran bezwoer gelovigen die voor het vrijdaggebed waren bijeengekomen voorts dat zijn land het omstreden kernprogramma doorzet. Mocht dat leiden tot een Amerikaanse aanval, waarschuwde de ayatollah, dan maakt die Iran slechts sterker. "Iran zal niet zwichten. Wat zal er dan gebeuren? De westerse hegemonie en dreigementen zullen in het Midden-Oosten aan geloofwaardigheid verliezen. Daarmee zijn onze belangen gediend."

Israël en de Verenigde Staten hebben de afgelopen tijd gezinspeeld op een gewapend optreden tegen Iran, mocht dat land niet van zijn atoomprogramma afzien. De woorden van de opperste leider, die het laatste woord heeft in staatszaken, maken het onwaarschijnlijk dat Iran zich daaraan iets gelegen laat liggen.

Khamenei dreigde tevens een brief openbaar te maken die de regering in Teheran van de Amerikaanse president Barack Obama ontving. Dat schrijven, bedoeld om de patstelling over het Iraanse nucleaire programma te doorbreken, toont volgens Khamenei de onbetrouwbaarheid van de VS aan. De brief zou een reeks beloften bevatten die Washington vervolgens brak. De Amerikaanse regering ontkent het bestaan van zo'n brief.

Twee weken geleden beweerde de Iraanse parlementariër Ali Motahari dat Obama in de gewraakte brief heeft verzocht om rechtstreeks overleg met Teheran. De VS en Iran onderhouden sinds 1979 geen formele diplomatieke betrekkingen.


Iran openhartig over steun strijd tegen Israël (Foto: Novum)

AS Roma - Inter verplaatst naar zondag

De wedstrijd tussen AS Roma en Internazionale is een dag uitgesteld. Een zeldzame sneeuwstorm teistert de Italiaanse hoofdstad waardoor het duel zaterdag niet door kan gaan. De Italiaanse bond heeft besloten dat Roma en Inter de wedstrijd zondag om 15.00 uur alsnog afwerken.

De wedstrijd Cesena - Catania kan zaterdag ook geen doorgang vinden. Wanneer dit duel wordt ingehaald is nog niet bekend.

Roma - Inter is al het vijfde Serie A-duel dat deze week wordt uitgesteld. Eerder werd de wedstrijd van dinsdag tussen Juventus tegen Parma afgelast. Woensdag konden Atalanta - Genoa, Bologna - Fiorentina en Siena - Catania geen doorgang vinden vanwege het winterweer.

De wedstrijden Atalanta - Genoa en Parma - Juventus worden 15 februari ingehaald en Bologna tegen Fiorentina op 21 februari. Een dag later halen Siena en Catania hun wedstrijd in.

Gamer wordt pas negen uur na sterven ontdekt

Chen Rong-yu uit Taiwan checkte afgelopen dinsdag in bij een groot internetcafé in New Taipei. Op woensdagavond werd hij door een medewerker verstijfd en met gestrekte armen naar het toetsenbord gevonden, terwijl op het scherm de game League of Legends nog aan stond. Hij was inmiddels negen uur dood.

In Chinese internetcafe's is het onderhand wel gebruikelijk dat mensen uren inkopen voor intense gamemarathons met hun favoriete game. Hierdoor hebben de dertig andere aanwezigen niet doorgehad dat ze een tijd lang met een lijk in de zaal hadden gezeten. De laatste keer dat er een teken van leven van hem is geweest, is toen hij zijn telefoon 's ochtends beantwoordde. 

De politie vermoedt dat hij is gestorven aan een hartstilstand als gevolg van bloedproppen die waren ontstaan door lage temperaturen, vermoeidheid en te weinig beweging. De familie van de overledene heeft aangegeven dat hij in september is geopereerd vanwege  hartproblemen.

Internetcafé

'Schrappen Sprinters lost problemen niet op'

Gaandeweg de dag wordt het steeds duidelijker: het beoogde doel van het schrappen van een aantal Sprinterdiensten door de NS, namelijk het op gang houden van de treindienst, is op een mislukking uitgelopen. Dit stelt reizigersbelangenorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV.

De belangrijkste redenen van het op veel trajecten stilvallen van de treindienst zijn storingen aan de infrastructuur (wissels, bovenleidingen) en het totaal in de war lopen van de personeelsdiensten. Meermalen kunnen treinen niet rijden omdat er geen machinist aanwezig is, en juist door het schrappen van allerlei treindiensten blijkt personeel niet op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. De 'bijsturing' die die personeelsbezettingen moet coördineren, kan het allemaal niet langer bijbenen, zo verneemt Voor Beter OV uit betrouwbare bron. 

De NS heeft nog steeds geen uitsluitsel gegeven over de vraag, of de resterende treinen worden verlengd. Verder is ook de beroerde bereikbaarheid van de website van de NS niet opgelost door het preventief schrappen van Sprinters. 

De spoorsector heeft laten zien, onvoldoende te zijn opgewassen tegen normaal winterweer, vindt Voor Beter OV. Partner Rikus Spithorst: "De spoorsector is vandaag lelijk door het ijs gezakt. Want laten we wel zijn: zo’n 10 centimeter sneeuw is, gezien het Nederlandse klimaat, allesbehalve extreem. Het feit dat ook het wegverkeer last heeft van de sneeuw, doet niets af aan de verantwoordelijkheid van de spoorsector, juist nu vanuit de spoorwegtechniek en -logistiek een betrouwbare factor te zijn in de Nederlandse mobiliteit. Een decennium geleden was dat nog het geval: toen deed bij winterse omstandigheden het spoor het aanmerkelijk beter dan de weg. Het kan dus wél."

"Een woord van dank is wel op zijn plaats aan de medewerkers van ProRail, die in weer en wind aan het werk zijn om storingen te verhelpen, en van de NS, die nu vaak aanbieden om over te werken om het treinverkeer zo goed mogelijk op gang te houden."

Rutte schamper over 'tweetje' Wilders

Premier Mark Rutte (VVD) wil geen commentaar geven op de mededeling van PVV-leider Geert Wilders dat die zich niet onder druk laat zetten door Brussel. "Ik ga niet reageren op elk tweetje van Wilders", zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. "Daarvoor is het niet belangrijk genoeg."

Wilders meldde vrijdagochtend via Twitter dat de PVV zich niet onder druk laat zetten 'door eurofielen als eurocommissaris Olli Rehn, wat de man ook rondtoetert'. Rehn zei donderdag tijdens een bezoek aan Den Haag dat Nederland zich moet houden aan de afspraak met de Europese Commissie dat het begrotingstekort volgend jaar onder de drie procent ligt. Dat kan miljarden extra bezunigingen betekenen.

Rutte herhaalde dat het kabinet volgende maand gaat bekijken of er extra bezuinigingen nodig zijn en welke dat worden. Dat gebeurt aan de hand van voorspellingen over de economie van het Centraal Planbureau.

Rutte benadrukte dat 2012 een zwaar jaar wordt, maar dat het kabinet niet zal terugschrikken voor bezuinigingen. "Het kabinet zal de zaken niet op hun beloop laten. Als we nu geen maatregelen nemen, moet er straks nog veel drastischer worden ingegrepen."


Rutte schamper over 'tweetje' Wilders (Foto: Novum)

Lacko schakelt Haase uit in Zagreb

Voor Robin Haase is de kwartfinale van het ATP-toernooi in Zagreb het eindpunt geworden. De Slowaak Lukas Lacko was daarin met 6-4 en 6-4 te sterk voor de Hagenaar. Haase (7) is na Alex Bogomolov de tweede geplaatste speler die door Lacko is uitgeschakeld. De Rus was als tweede geplaatst.

Haase begon met een makkelijke opslagbeurt en kreeg ook de eerste breakpunten van de wedstrijd, maar daarna begon het bij Lacko te lopen. De Slowaak behield zijn opslag en sloeg een game later zelf wel toe, om vervolgens de set uit te serveren.

Ook in de tweede set waren de eerste breakkansen voor Haase, maar weer kon hij geen servicedoorbraak forceren. Via twee breaks liep Lacko vervolgens uit naar een 5-2 voorsprong voordat Haase zijn laatste kans greep. De beste Nederlandse tennisser van het moment brak terug en kwam tot 5-4. Bij zijn tweede poging serveerde Lacko de partij alsnog uit.

Sharon Stone gaat weer in seksthriller spelen

Sharon Stone heeft weer getekend voor een rol in een erotische thriller. De 53-jarige blondine gaat in Attachment een overspelige vrouw spelen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Stone is in Attachment te zien als een getrouwde vrouw die een affaire begint met een student. Als ze de relatie verbreekt, gaat de jongen haar stalken en laat hij ook haar gezin niet met rust. De situatie wordt echt eng als hij het aanlegt met haar dochter.

Attachment wordt geregisseerd door Tony Kaye, die in 1998 bekendheid verwierf met American History X. Stone brak in 1992 door in de erotische thriller Basic Instinct van Paul Verhoeven en was in het jaar daarop te zien in het erotisch geladen Sliver.


Sharon Stone gaat weer in seksthriller spelen (Foto: Novum)

Chris Rock schrijft romance voor Melissa McCarthy

De Amerikaanse komiek Chris Rock werkt aan een romantische komedie voor zichzelf en Bridesmaids-actrice Melissa McCarthy. "Ik probeer haar voor me te winnen", zegt Rock in een interview met de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Rock is momenteel bezig met het scenario voor de nog titelloze film, die gaat over een 'Jerry Springer-stel' dat in een diepe relatiecrisis zit. Het valt nog te bezien of McCarthy voor de rol te porren is, ze heeft nog niet officieel gereageerd.

De 41-jarige komiek heeft wel vaker zijn romantische neus gestoten in zijn films. Zo speelde Rock in I Think I Love My Wife een man die moet kiezen tussen zijn vrouw en de ex van zijn vriend en werd hij in Head of State zelfs als president van de Verenigde Staten nog gedumpt door zijn vriendin.

Rocks nieuwste film is de komedie Two Days in New York, waarin hij een vriendin met kind krijgt en dan ook nog met haar familie te maken krijgt. Deze film heeft vooralsnog geen Nederlandse premièredatum.


Chris Rock schrijft romance voor Melissa McCarthy (Foto: Novum)

Opnieuw lekken bij Japanse kerncentrale

Bij de Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi is vrijdag opnieuw radioactiviteit vrijgekomen. Dat heeft Tepco, de beheerder van de centrale, gezegd. De centrale werd in februari vorig jaar getroffen door een zware aardbeving en een tsunami.

Volgens Tepco werd het lek vrijdag ontdekt bij een installatie waar water wordt verwerkt en kwam er genoeg radioactiviteit vrij om stralingsziekte te veroorzaken. Evenwel raakte niemand gewond. Het lek is inmiddels gerepareerd.

Tepco zei tevens dat eerder deze week 8,5 ton radioactief water de centrale is uitgelekt nadat een pijp was losgekomen van een van de reactoren. Op sommige plekken is het water in de pijpen door het koude weer bevroren, wat ook voor lekken zorgt.


Opnieuw lekken bij Japanse kerncentrale (Foto: Novum)

'Arts te weinig oog voor alternatief abortus'

De SGP wil dat huisartsen beter worden getraind op gesprekken met vrouwen en meisjes die ongewenst in verwachting zijn. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van de partij aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

De SGP verwijst naar een onderzoek waaruit blijkt dat één op de vier ongewenst zwangere vrouwen voor het gesprek met de huisarts nog niet weet wat ze gaat doen.

De SGP zou het goed vinden als artsen uitdrukkelijk zouden spreken over mogelijke alternatieven voor abortus. In maar liefst 60 procent van de situaties doen ze dat volgens de partij niet. SGP-voorman Van der Staaij vindt dat 'onacceptabel'.

Babygiraf overleeft trap van moeder niet

Een babygirafje dat direct na zijn geboorte een flinke trap van zijn mama heeft gekregen, is vrijdag overleden. Een operatie aan het rechtervoorpootje bleek geen zin meer te hebben. Het pootje bleek afgestorven, zo meldde familiepark Bellewaerde in het Belgische Ieper waar het girafje dinsdag ter wereld kwam, vrijdag.

Kort na de geboorte werd de moeder agressief en trapte het jong een aantal keren. Het kleintje liep een open beenbreuk op, iets dat met name bij giraffen zeer gevaarlijk is. Het beestje kreeg gips om en vrijdag zou het onder het mes gaan. Op de operatietafel bleek de breuk zo ernstig dat er direct werd besloten het diertje in te laten slapen.

Babygiraf overleeft trap van moeder niet
Babygiraf overleeft trap van moeder niet (Foto: ANP)

Bordeelinspecteur is populaire baan

Een personeelsadvertentie waarin een bordeelinspecteur wordt gezocht, blijkt enorm populair in Australië. Tientallen sollicitaties voor de baan, waar het 'afnemen van seksuele diensten' deel van uitmaakt, stroomden binnen.

Onderzoeksbureau Lyonswood Investigations and Forensic Group uit Sydney plaatste de advertentie voor een 'bordeel buster' in januari in een carrièremagazine. Sollicitanten moesten ongehuwd en bij voorkeur single zijn. Ook moesten ze bereid zijn om beschermde seks met prostituees te hebben en te getuigen in rechtszaken.

Volgens bedrijfsleider Lachlan Jarvis van Lyonswood moet de bordeelinspecteur bedrijven bezoeken waarvan vermoedt wordt dat er illegaal prostitutie plaatsvindt. Het is de bedoeling dat de inspecteur aantoont dat daar seksuele diensten geleverd worden. "Voor sommige banen moet je seksuele diensten leveren, voor sommige moet je ze afnemen... Omdat het nou eenmaal het meest overtuigende bewijs is," stelt Jarvis.

Jarvis bevestigt de populariteit van de baan. "We hebben zeker tientallen sollicitaties gekregen, de baan is zeer gewild. Het is de perfecte baan voor een man."

Degenen die nu nog willen sollicteren, moeten helaas teleurgesteld worden. De baan met een jaarsalaris van 70.000 Australische dollar, bijna 57.500 euro, is al vergeven.

'Nederlander niet ontvoerd door moslims'

Achter de Nederlandse vogelaar die woensdag in het zuiden van de Filipijnen is ontvoerd, zitten waarschijnlijk lokale criminelen. Eerder werd gespeculeerd over dat de aan Al-Qaida gelieerde terreurgroepering Abu sayyaf achter de ontvoering zou zitten, maar de Filipijnse politie ontkent dat vrijdag.

De politie betwijfelt dat Abu sayyaf de mannen heeft ontvoerd, omdat daar geen aanwijzingen voor zijn en de terreurgroepering voor zover bekend niet actief is in de provincie. De ontvoerders hebben volgens de politie geen contact opgenomen met de autoriteiten en nergens losgeld geëist.

De Nederlander werd woensdag samen met een Zwitser ontvoerd door gewapende mannen toen ze op een boot vogels aan het bekijken waren in de provincie Tawi-Tawi. Twee andere mannen die aan boord waren, onder wie een ongewapende agent die meereisde om de vogelaars te begeleiden, werden niet meegenomen. Een lokale gids ontsnapte tijdens het wegvaren.

De Nederlander en de Zwitser werken beiden als preparateur. Doel van hun reis was onder meer om vogelsoorten die ze voor hun werk hadden opgezet in levenden lijve te zien.

De familie van de man verzoekt de media terughoudend te berichten over de ontvoering, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag namens hen weten. De familie denkt dat publiciteit niet bijdraagt aan de veiligheid.

Miley Cyrus tongt met tienermeisje

Het is Miley Cyrus opnieuw gelukt het nieuws te halen. Op YouTube is namelijk sinds gisteren een pikant filmpje van de tienerster te bewonderen. Hierin zijn beelden te zien waarop Miley tongzoent met een blond tienermeisje.

Het filmpje is een scène uit de film 'LOL', waarin Miley Cyrus de hoofdrol speelt. In deze film, die op 10 februari in de Amerikaanse bioscopen verschijnt, is tevens een rol weggelegd voor niemand minder dan Demi Moore. Zij speelt de 40-jarige moeder van de 19-jarige Miley, die worstelt met de nasleep van een echtscheiding.

In het bewuste filmpje is te zien hoe moeder Demi het dagboek van haar 15-jarige dochter vindt. In dit boek heeft het meisje een condoom geplakt en vertelt zij over de geweldige seks met haar vriendje. Ook van deze vrijpartij is een stukje te zien. Vervolgens zien we enkele pasfoto's, waarop is te zien hoe Miley in het pashokje wild aan het zoenen is met een vriendin.


Miley

Melancholia

Regisseur Lars von Trier kwam vorige zomer in opspraak toen hij tijdens het filmfestival van Cannes zichzelf vergeleek met een nazi, aangezien hij van Duitse afkomst is. Vervolgens is hij door de festivalorganisatie verbannen en uitgeroepen tot 'persona non grata'. Wel won actrice Kirsten Dunst in Cannes een prijs voor Beste Actrice voor haar rol in Triers film Melancholia

EU-burgers arbeidsmigranten in Angola

De economische crisis raakt Portugal zo hard dat steeds meer Portugezen uitwijken naar Angola om te werken, zo blijkt uit een donderdag uitgezonden Nieuwsuur-reportage. De inwoners van het Zuid-Europese land zien zo weinig perspectief dat de voormalige Afrikaanse kolonie van Portugal kansen biedt.

Angola is met Nigeria het enige olieproducerende land in Midden- en Zuid-Afrika en deelt met Portugal dezelfde taal, zeventig procent van de Angolezen spreekt Portugees. Het gaat het land economisch voor de wind, dus volop kansen voor de duizenden Portugezen die jaarlijks hun geluk beproeven in Angola.


EU-burgers arbeidsmigranten in Angola

Manchester United zes weken zonder Lindegaard

Manchester United moet het minimaal zes weken doen zonder Anders Lindegaard. De 27-jarige doelman van de Engelse topclub kampt met een enkelblessure. Lindegaard had de laatste weken een basisplaats onder de lat van de Red Devils.

Door de blessure van de Deen verdedigt David de Gea het doel in de uitwedstrijd van zondag tegen Chelsea. De Spaanse doelman miste dinsdag het competitieduel met Stoke City omdat hij ziek was. Manchester United heeft op de ranglijst een voorsprong van twaalf punten op Chelsea. Eerder dit seizoen won United op eigen veld met 3-1 van de Blues.

Pizza's later vanwege gladheid

Het winterweer zorgt vrijdag niet alleen voor vertraagde treinen, ook een bestelde pizza kon nog wel eens een flinke vertraging oplopen. Thuisbezorgd.nl meldt namelijk dat bezorgdiensten vanwege de sneeuwval langer nodig hebben om bestellingen af te leveren.

Sommige bezorgrestaurants hebben zelfs besloten helemaal geen maaltijden meer te bezorgen, vanwege de slechte weersomstandigheden. Vooral in het noorden van het land zijn al diverse zaken gesloten. Vermoedelijk sluit 40 procent van de bezorgrestaurants vrijdag voortijdig.

Verwacht wordt dat deze situatie nog de hele dag aanhoudt. Thuisbezorgd.nl geeft aan nauwlettend in de gaten te houden welke restaurants nog wel eten bezorgen.

Europese versie Twisted Metal gekuist

De Europese versie van de game Twisted Metal wordt gecensureerd. Daarnaast komt het spel pas in maart uit, twee weken later dan de Amerikaanse versie. Dat heeft ontwikkelaar David Jaffe bekendgemaakt.

Het verhaal en de actie zijn onaangetast gebleven. Enkel het extreme geweld in de filmpjes is in de Europese versie door Sony Computer Entertainment Europe gecensureerd. Zo is er een scène in de game waarin een meisje de clown Sweet Tooth met een schaar in zijn oog steekt. In de Europese versie gaat het beeld op zwart voordat de schaar de oogkas raakt.

In Twisted Metal nemen spelers het in tot de tanden toe bewapende auto's tegen elkaar op. In de nieuwste versie komen voor het eerst ook motoren en helikopters bij de actie kijken.


Europese versie Twisted Metal gekuist (Foto: Novum)

Fietspad-paaltjes blijken levensgevaarlijk

Paaltjes op een fietspad die ervoor zorgen dat er geen auto's doorheen kunnen, ze lijken onschuldig, maar niets is minder waar. Deze paaltjes zijn namelijk een belangrijke oorzaak van eenzijdige ongelukken met fietsen.

Deze fietsongelukken zijn allerminst onschuldig. Ieder jaar vallen er zo'n 50 doden en 46.000 gewonden door eenzijdige fietsongelukken. Het fietspad-paaltje speelt bij één op de vier van deze ongelukken een rol. 

Veel paaltjes zouden op een verkeerde plek staan, hebben een verkeerde kleur of zijn niet te zien in het donker. Belachelijk, vindt ook onderzoeker Dik de Waard van de verkeersgroep. ''We zijn bruine en zelfs zwarte paaltjes tegengekomen. Wie bedenkt het?"

Dodelijke medicijnen in België te koop

Wie in Nederland vastloopt met een euthanasievraag, kan uitwijken naar België. Dit blijkt uit een donderdag uitgezonden Nieuwsuur-reportage. Pillen voor zelfdoding zijn daar zonder veel moeite zonder recept verkrijgbaar.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) adviseert mensen om daar dodelijke medicijnen met behulp van leugens te halen.

Dit alles is te zien in de documentaire 'Medeleven' die in opdracht van de NVVE is gemaakt. De documentaire, van regisseur Gerald van Bronkhorst, portretteert vijf personen die een verzoek doen voor euthanasie of hulp bij zelfdoding.


Dodelijke medicijnen in België te koop

Eredivisieduel De Graafschap - FC Twente afgelast

De Eredivisiewedstrijd De Graafschap - FC Twente van aankomende zondag is afgelast. Op verzoek van de thuisspelende ploeg kwam de KNVB vandaag het veld al keuren en die moest concluderen dat spelen onmogelijk was.

De Doetinchemse club had al sinds 23 januari de veldverwarming aanstaan en had ook een hete luchttent geplaatst, maar de aanhoudende vorst is dermate sterk, dat het veld niet speelklaar te krijgen is.

"Er is door onze mensen dag en nacht gewerkt om het veld zacht te houden, maar de extreme kou heeft ons ingehaald. De veldverwarming heeft continu aangestaan, meer graden verwarmen is gewoon niet mogelijk", aldus Marc Teloh woordvoerder van De Graafschap. "Daar komt bij dat de zon niet op alle plekken van het veld goed doorkomt door de schaduw van de tribune. Hierdoor is een gelijke opwarming van het veld niet mogelijk. We wilden absoluut niet dat de tegenstander en onze supporters pas kort voor de wedstrijd geconfronteerd zouden worden met deze afgelasting."

Het is nog niet bekend wanneer het duel wordt ingehaald. Eerder werden ook al alle duels in de Jupiler League van vrijdagavond afgelast.

Duitsland immuun voor claims nazimisdaden

Duitsland kan niet voor buitenlandse rechtbanken worden gedaagd voor misdaden van het nazibewind. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) vrijdag bevestigd.

Volgens het ICJ heeft het Italiaanse Hooggerechtshof in 2008 de Duitse soevereiniteit geschonden met een arrest dat een Italiaanse burger, Luigi Ferrini, schadevergoeding kon eisen voor zijn deportatie in 1944 naar Duitsland, waar hij te werk werd gesteld in de wapenindustrie.

Duitsland voerde aan dat het Italiaanse arrest het hele systeem van Wiedergutmachung onderuit haalt, waarin Duitsland sinds de jaren vijftig tientallen miljarden aan herstelbetalingen deed.

Het ICJ is van oordeel dat de Italiaanse uitspraak in strijd is met de staande regel dat de Duitse staat niet voor buitenlandse rechtbanken kan worden gedaagd.

"De actie van Italiaanse rechtbanken om Duitsland immuniteit te ontzeggen (...) vormt een inbreuk op de plicht die de Italiaanse staat aan Duitsland verschuldigd is", zegt de president van het ICJ, Hisashi Owada. Uitspraken van het hof zijn definitief en voor staten bindend.

De Italiaanse vertegenwoordiger in de zaak, Paolo Pucci di Benisichi, zei niet teleurgesteld te zijn, hoewel hij liever had gezien dat de uitspraak 'dichter bij onze lijn' was uitgekomen. Hij zei dat Rome de zaak waarschijnlijk helemaal niet had opgepakt, als Italianen die in de oorlog door Duitsland waren geïnterneerd niet van bestaande herstelbetalingsregelingen waren uitgesloten. Het ICJ spreekt over deze uitsluiting zijn 'verrassing en spijt' uit.

De Italiaanse zaak werd ondersteund door Griekenland, waar burgers soortgelijke claims hebben tegen Duitsland. In 2008 legde een Italiaanse rechtbank beslag op Villa Vignoni, een Duits-Italiaans cultureel centrum aan het Como-meer, om de compensatieclaims van Italiaanse en Griekse staatsburgers 'af te dwingen'. Het Duitse protest tegen deze beslaglegging vormde onderdeel van de zaak voor het ICJ. Bij de Griekse zaak waren inwoners van het dorp Distomo betrokken, waar Duitse militairen in juni 1944 214 burgers vermoordden.

Wammes: "KNGU niet objectief"

Jeffrey Wammes reageerde vrijdag teleurgesteld op de keuze van gymnastiekbond KNGU zijn concurrent Epke Zonderland voor te dragen voor deelname aan de Olympische Spelen.

"Dit had ik al voorspeld. De KNGU heeft er alles aan gedaan om Epke te sturen en is daarbij niet objectief geweest", reageerde de Amsterdammer, die eerder al via zijn advocaat Paul Scholten met een gang naar de rechter dreigde.

Wammes, die gaat overleggen met zijn advocaat, mist voor de tweede keer deelname aan de Spelen: "Er zijn veel fouten ten koste van mij gemaakt. Mijn sporthart huilt."

Wammes: KNGU niet objectief
Wammes: KNGU niet objectief (Foto: ANP)

Sister Sledge begint rechtszaak voor misgelopen miljoenen

Muziekgroep Sister Sledge heeft platenmaatschappij Warner Music Group aangeklaagd. De zussen beweren dat ze nog miljoenen dollars van het label krijgen, schrijft het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter.

De vier zussen beweren veel geld te zijn misgelopen, omdat Warner bij de digitale verkoop van hun muziek hetzelfde percentage aan royalties uitkeert als bij de fysieke verkoop. De digitale verkoop van muziek moet volgens de dames echter worden gezien als het verstrekken van een licentie, waar een beduidend hoger percentage aan royalties voor geldt.

Sister Sledge werd bekend met het nummer We Are Family uit 1979. De muziek van de zussen wordt regelmatig gebruikt. Zo stak Dannii Minogue een van hun liedjes in een nieuw jasje en baseerde Will Smith zijn hit Gettin' Jiggy Wit It op een nummer van de dames.

Havenbedrijf Rotterdam zet ijsbreker in

Het Rotterdamse havenbedrijf zet een ijsbreker in om de Schie toegankelijk te houden voor schepen. Vanaf maandagochtend vroeg vaart een patrouilleboot met versterkte boeg tussen de Parksluizen en de Hoge Brug in Overschie, meldt het havenbedrijf vrijdag.

Op andere plaatsen is dat nog niet nodig. Het havenbedrijf verwacht voorlopig nog geen hinderlijke ijsvorming in de haven.

De komende dagen blijft het koud met matige tot strenge vorst in de nachten en overdag temperaturen net onder het vriespunt. De kou lijkt nog tot zeker volgend weekeinde door te zetten.

Dierenpolitie redt diverse verwaarloosde dieren

De dierenpolitie heeft negen verwaarloosde dieren weggehaald van een weiland in het Noord-Brabantse Deurne. De vijf pony's, twee schapen en twee hangbuikzwijnen kregen niet of nauwelijks te eten en te drinken, meldt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) vrijdag.

Een van de pony's was drachtig en had een open schimmelinfectie bij haar hoeven. Een andere pony was zo mager dat snel hulp geboden moest worden. De eigenaren hadden een eerdere waarschuwing genegeerd, waarna is besloten de dieren mee te nemen. De dieren zijn ondergebracht op een opvangadres.

Ook in een stal in Putten werd donderdag een zwaar verwaarloosd dier aangetroffen, meldt de Gelderse politie vrijdag. Het paard was al anderhalf jaar niet buiten geweest en had ernstig vergroeide hoeven. Een dierenarts heeft het paard moeten afmaken. Op het terrein vonden agenten ook twee dode geiten. Zeven andere geiten op het terrein waren ernstig vermagerd. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.


Uitgemergelde hangbuikzwijnen en pony's in weiland (Foto: Novum)

Rutte houdt toespraak op SGP-jongerendag

Premier Mark Rutte (VVD) is volgende maand te gast op de SGP-jongerendag. Dat heeft de jongerenafdeling van de orthodox gereformeerde partij vrijdag laten weten.

De 44-jarige Rutte zal vertellen over het premierschap en zijn visie geven op het thema van de dag, geloofsvrijheid. "We zijn trots dat Rutte heeft toegezegd om te komen op onze jongerendag", zegt voorzitter Jacques Roozendaal van de SGP-jongeren.

De linkse oppositie heeft herhaaldelijk kritiek geuit op concessies van de VVD aan de SGP. De liberalen zouden de SGP proberen te paaien omdat het kabinet in de Eerste Kamer voor een meerderheid van die partij afhankelijk is. Rutte heeft eerder verklaard dat hij de SGP ziet als 'een leuke partij met leuke mensen'.

Sony verwacht geen problemen met Vita

Sony vindt dat de PlayStation Vita een goed begin kent in Japan en voorziet dan ook geen problemen met de verkoop van de handheld in februari in het Westen.

Op dit moment heeft de Vita zo'n half miljoen exemplaren verkocht in Japan. De handheld leek een vliegende start te hebben door in de eerste week van de Japanse release meteen 321.407 keer over de toonbank te zijn gegaan. De verkoop zakte alleen daarna naar zo'n 15.000 eenheden per week. De PSP heeft alleen vorige week minder verkocht ten opzichte van de Vita en de Nintendo 3DS verkoopt vier keer zoveel.

"Het bedrijf heeft nog geen cijfers van de verkoop aan winkels en klanten in het openbaar gebracht. Dat zullen we doen op een gepast tijdstip", zegt hoofd van de financiële afdeling van Sony, Masaru Kato. "Maar over de doorverkoop: er zijn drie weken voorbij en onze doorverkoop is 500.000 eenheden. Dit werd al aangegeven op 10 januari. Dus voor een begin denk ik dat we een zeer goede start kennen."

Kato voegt toe: "We promoten nu software en hardware om de verkoop te stimuleren en we denken dat we geen enkel probleem hebben."

Vanaf 22 februari zien we hoe de PlayStation Vita hier gaat lopen.

The Winner Is verliest veel kijkers

De magie lijkt alweer een beetje af van The Winner Is, de nieuwe variant op het concept talentenjacht van John de Mol. Keken er vorige week nog iets meer dan een miljoen mensen naar de SBS6-show, gisteren bleef het kijkcijfer steken op 642.000, slechts de helft van de door De Mol beoogde 1,2 miljoen liefhebbers. Het was nog wel net genoeg om gerekend te worden tot de twintig best bekeken tv-programma's van gisteravond.

Bij de bestbekeken programma's waren er geen verrassingen. De traditionele aanvoerders, het NOS Journaal van acht uur en de RTL4-soap Goede Tijden, Slechte Tijden trokken resp 1,8 en 1,7 miljoen kijkers. Ook Wie Is De Mol scoorde goed. Ongeveer 1,6 miljoen mensen stemden af op dit programma.

[OS 2012] Olympic Park, hart van de Spelen

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Vandaag nemen we een kijkje op de plek waar de Spelen plaatsvinden. Het hart van de Spelen is Olympic Parc in het oosten van Londen.

Fräser assisteert Pot bij Jong Oranje

Henk Fräser is de nieuwe assistent van bondscoach Cor Pot bij Jong Oranje. Dat meldt de KNVB vrijdag. De 45-jarige oud-voetballer vervangt Remy Reijnierse. Die wordt assistent van Adrie Koster bij het beloftenelftal. Fräser komt over van ADO Den Haag waar hij sinds het begin van dit seizoen assistent-trainer was.

Zesvoudig international Fräser speelde van het seizoen 1984-1985 tot de jaargang 1998-1999 profvoetbal bij achtereenvolgens Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Roda JC en Feyenoord. Met die laatste club werd de verdediger een keer landskampioen en won hij vier keer de beker.

Fräser zit eind februari voor het eerst op de bank bij Jong Oranje. Dan speelt de ploeg in Glasgow tegen Jong Schotland.

Alle duels Jupiler League afgelast

De voetbalwedstrijden AGOVV - FC Oss, FC Emmen - SC Veendam en Telstar - Willem II in de Jupiler League gaan vrijdag niet door. Het veld in Apeldoorn is afgekeurd, zo maakte de KNVB bekend. Emmen liet weten dat het veld onbespeelbaar is door de sneeuw. Het is nog niet bekend wanneer de duels worden ingehaald.

Eerder werden ook de voor vrijdag geplande wedstrijden FC Volendam - FC Zwolle, Go Ahead Eagles - FC Eindhoven en Helmond Sport - Almere City FC afgelast. Hiermee gaan alle voor vandaag geplande duels niet door.

Weer duels Jupiler League afgelast
Weer duels Jupiler League afgelast (Foto: ANP)

Van der Wiel ontbreekt bij Ajax, Sulejmani twijfelgeval

Gregory van der Wiel doet zondag niet mee met Ajax tegen FC Utrecht. De 24-jarige rechtsback van Oranje is nog niet voldoende hersteld van zijn liesblessure. Van der Wiel miste na de winterstop alle drie de wedstrijden van de Amsterdammers.

Miralem Sulejmani is nog een twijfelgeval voor trainer Frank de Boer. De medische staf van de Amsterdamse club beslist morgen over zijn inzetbaarheid. De Servische aanvaller viel tijdens het duel met Feyenoord in de 64e minuut uit met een knieblessure.

Stefano Denswil, Dico Koppers en Joël Veltman zijn vanuit Jong Ajax bij de selectie gehaald door trainer De Boer. Nicolai Boilesen hoopt na zijn blessureleed volgende week weer aan te sluiten. De verdediger speelt maandag eerst mee met Jong Ajax. De oefenmeester moet langer geduld hebben met centrale verdediger Toby Alderweireld. De Belg is op zijn vroegst over twee weken wedstrijdfit.

Tijdens de persconferentie van vrijdag gaf Frank de Boer aan dat Ajax nog zeer geïnteresseerd is in de diensten van Luciano Narsingh. De rechterspits van Heerenveen stond op de nominatie om afgelopen transferperiode de overstap te maken naar Amsterdam, maar de deal ketste op het laatste moment af.


Van der Wiel ontbreekt, Sulejmani twijfelgeval (Foto: Novum)

Robots aangesteld in sushirestaurant

Ze moeten de nieuwe manier worden om snel en zo vers mogelijk eten op tafel te kunnen zetten: robots. Bij IIZO sushicafé in Rotterdam is het sinds enige tijd werkelijkheid. Daar zijn drie Japanse robots 'in dienst genomen' om sushi te bereiden.

Het nieuwe concept aan de Coolsingel moet bij succes heel Nederland veroveren. ,,Het voordeel van de machines is dat ze nooit ziek zijn, een zeer constante kwaliteit afleveren en dat is bij sushi erg belangrijk, al krijg je het echte vakmanschap natuurlijk nooit in een machine’’, vertelt manager Michel Nainggolan.

Robots aangesteld in sushirestaurant
Robots aangesteld in sushirestaurant (Foto: ANP)

Oprichter Megaupload niet op borgtocht vrij

De oprichter van filesharingwebsite Megaupload, Kim Dotcom, mag niet op borgtocht worden vrijgelaten. Dat heeft een Nieuw-Zeelandse rechter vrijdag bepaald. Dotcom had een verzoek ingediend bij de rechter, maar moet nu de periode tot zijn eerste hoorzitting op 22 februari in de cel doorbrengen.

Dotcom verklaarde in de rechtszaal dat hij Nieuw-Zeeland niet wil ontvluchten en dat hij wil vechten om zijn geld terug te krijgen. Een deel werd afgelopen maand door de autoriteiten in beslag genomen.

Dotcom beklaagde zich tevens over ongewenste brieven van vrouwelijke gevangenen en een telefoontje van een man die zich voordeed als de openbaar aanklager.

De Amerikaanse autoriteiten beweren dat Megaupload miljoen illegale downloads faciliteerden. De Amerikaanse regering wil dat Dotcom en drie andere collega's door Nieuw-Zeeland worden uitgeleverd.


Oprichter Megaupload niet op borgtocht vrij (Foto: Novum)

Kachels voor flamingo's en klauwaapjes

De flamingo's en klauwaapjes in Dierenpark Amersfoort krijgen kachels tegen de kou. In het Arnhemse Burgers' Zoo worden 25 zwartvoetpinguïns naar binnen gehaald en voor de kachel gezet.

In Arnhem worden komende nacht temperaturen van -14 verwacht. De zwartvoetpinguïn komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is niet goed bestand tegen dergelijke kou. Ze kunnen doodvriezen als ze buiten blijven staan.

Otters en neusberen in Dierenpark Amersfoort krijgen extra nestmateriaal om zichzelf warm te houden. Siberische tijgers en bruine beren zijn juist nu actief, de Nederlandse winter is relatief mild voor hen.

In Dierenpark Emmen staat een koude wind, de pinguïns krijgen een speciaal windscherm. Voor andere dieren worden daar geen speciale maatregelen genomen, evenmin als in Burgers' Zoo.

In de Apenheul worden de grachten opengehouden met behulp van waterpompen of door het ijs simpelweg weg te hakken. Veel apen komen ondanks de lage temperaturen regelmatig een luchtje scheppen.

Turners Zonderland en Masela naar Olympische Spelen

Epke Zonderland en Wyomi Masela zijn door de Nederlandse turnbond aangewezen voor de Olympische Spelen van aankomende zomer. Zonderland, specialist op rekstok, kreeg daarbij de voorkeur boven Jeffrey Wammes, terwijl Masela de voorkeur kreeg boven Céline van Gerner.

De turnbond heeft hun toegewezen omdat zij denken dat Zonderland en Masela betere kansen hebben dan Wammes en Van Gerner. De beslissing is genomen op basis van prestaties op de EK's, WK's, World Cup en het olympisch testevent.

De beslissing zal hoogstwaarschijnlijk een staartje gaan krijgen, aangezien de advocaat van Wammes al in een eerder stadium aan heeft gegeven dat het in beroep zou gaan als zijn cliënt niet werd voorgedragen.

3DS doet het goed in Spanje

Er zijn wat verkoopdata vanuit Spanje bekendgemaakt. Zo weten we nu dat Nintendo 3DS het ongeveer even goed doet als zijn voorganger Nintendo DS. Beide zijn ongeveer 330.000 keer verkocht in hun eerste 10 maanden.

Hoewel beide handhelds ongeveer evenveel over de toonbank gingen bracht 3DS wel veel meer geld in het laatje. Waar DS zo'n 33 miljoen euro omzet genereerde pakte 3DS maar liefst 45 miljoen. Bijna anderhalf keer zo veel.

Qua games zijn zowel Mario 3D Land als Mario Kart 7 succesvol. Ze werden samen 127.000 keer verkocht sinds hun release in november en decemer respectievelijk. De afgelopen week was Resident Evil Revelations de best verkochte game in Spanje.

'Nederlander liet meisjes verkrachten door hond'

Een Nederlandse ingenieur is in Zambia opgepakt omdat hij drie minderjarige meisjes zou hebben laten verkrachten door zijn hond. Dat schrijven Zambiaanse media.

Het zou gaan om een meisje van 15 jaar en twee meisjes van 16. Ze zouden eerst door de 68-jarige Nederlander zijn gedrogeerd.

De man mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten. Hem hangt een celstraf van 25 jaar boven het hoofd.

'Mannen zijn jaloerser dan vrouwen'

Vrouwen zijn op bepaalde vlakken een stuk minder jaloers dan hun man, zo blijkt uit Brits onderzoek. Eén op de tien mannen logt wel eens in op het e-mailaccount van hun geliefde zonder dat zij dit weet, terwijl slechts zes procent van de vrouwen hetzelfde zegt te doen.

De enquête werd afgenomen bij duizend volwassenen. Daaruit blijkt dat vrouwen een stuk beter uit de test komen wanneer het gaat om ‘online-jaloezie'.

Dat de man graag kijkt in de inbox of het Facebookprofiel van hun geliefde is volgens hen allemaal de schuld van de vrouw zelf. Vrouwen gebruiken vaak simpele wachtwoorden zoals verjaardagen of hun telefoonnummer, waardoor mannen in de verleiding komen om stiekem aan het snuffelen te gaan. Bovendien schrijft de helft van de vrouwen haar wachtwoorden op, of bewaart ze op de computer zelf.

Duitse plagiaatminister 'getaart'

De voormalige Duitse minister van defensie Karl-Theodor zu Guttenberg is donderdagavond op een bijeenkomst in Berlijn getaart. Guttenberg moest in maart aftreden toen aan het licht kwam dat hij grote stukken van zijn academische proefschrift van anderen had overgeschreven zonder bronvermelding.

Op een bijeenkomst in Berlijn kreeg Guttenberg door twee actievoerders een Schwarzwalder Kirschtorte in zijn gezicht geduwd. Op beelden die inmiddels hun weg naar internet hebben gevonden is te zien hoe de licht van zijn stuk gebrachte Guttenberg het gebak wegveegt en zijn vingers aflikt.

Op zijn Facebook-pagina schreef de voormalige bewindsman dat hij wel trek had en de taart ook lekker vond, maar 'volgende keer liever kwarktaart' heeft.


Duitse plagiaatminister 'getaart' 

'Terry verliest aanvoerdersband Engels elftal'

John Terry raakt zijn aanvoerderschap van het Engelse elftal kwijt, zo meldt de BBC. De 31-jarige verdediger van Chelsea kwam in opspraak na mogelijke racistische uitlatingen tegenover Anton Ferdinand. Een rechtzaak die hieruit voortkwam werd verdaagd tot na het EK. Voorzitter David Bernstein zou hebben gesproken met de andere bestuursleden van de FA. Een meerderheid gaf aan dat Terry zijn aanvoerderschap zou moeten opgeven. Bernstein bespreekt de kwestie vrijdag met bondscoach Fabio Capello. De Italiaan heeft altijd aangegeven Terry gewoon te selecteren voor het Engelse elftal zolang niet is aangetoond dat de captain schuldig is.

De FA voelde zich gedwongen op te treden nadat bekend werd dat de 72-voudig international zich pas op 9 juli bij de Londense rechtbank hoeft te melden. Dit is pas na het EK dat in de maand juni wordt afgewerkt. De voetbalbond wil niet dat de affaire rond Terry de voorbereiding op het titeltoernooi verstoort.

Terry zou op 23 oktober in het competitieduel met Queens Park Rangers verdediger Anton Ferdinand racistisch hebben bejegend. De Chelsea-speler kan een maximale boete van 2500 pond krijgen als hij wordt veroordeeld.


'Terry verliest aanvoerdersband Engels elftal' (Foto: Novum)

Weer kopieer-beschuldigingen omtrent iOS-games

Nadat eerder Tiny Tower werd gebruikt als bron voor een nieuwe game is het nu de beurt aan Triple Town. Deze game van Spry Fox wordt volgens hen gekopieerd door 6waves voor de game Yeti Town. Officieel worden alle beschuldigingen steeds ontkend.

Het bijzondere hier is dat Spry Fox in onderhandeling was met 6waves om Triple Town uit te brengen. Dit ging uiteindelijk niet door waarna 6waves met Yeti Town op de proppen kwam. Volgens Spry Fox is de game een regelrechte kopie en is niet alleen de opzet, maar zijn ook de waarden voor bepaalde items exact hetzelfde.

In de onderstaande screenshots zie je Triple Town (links) en Yeti Town (rechts) naast elkaar. Je mag zelf oordelen... Het officiële document met de klacht is hier te vinden. 

yeti

yeti

yeti yeti

'Productie derde Bridget Jones-film in problemen'

De productie van de derde Bridget Jones-film is stilgelegd wegens onenigheid over het scenario. De Amerikaanse film- en tv-site Deadline schrijft dat de productie van Bridget Jones's Baby in de problemen is gekomen, omdat Hugh Grant het script niet ziet zitten. De betrokken filmmaatschappijen ontkennen dat.

Volgens geruchten was de productie in een vergevorderd stadium. Bronnen rond de productie houden vol dat de film nog dit jaar gemaakt wordt. Ondanks onenigheden over het script is Grant net als zijn collega-acteurs Colin Firth en vooral Renée Zellweger, vastberaden om de romantische komedie te maken.

Vorig jaar zomer werd bekend dat er een derde film komt over de liefdesperikelen van de Britse journaliste, die maar blijft twijfelen tussen de charmeur gespeeld door Grant en de romanticus gespeeld door Firth. Bridget Jones's Baby wordt geregisseerd door de Britse The Full Monty-regisseur Peter Cattaneo.

Pechtold interviewt PVV-stemmers voor boek

D66-leider Alexander Pechtold presenteert vrijdagmiddag een boek waarvoor hij gesprekken heeft gevoerd met mensen die op de PVV hebben gestemd. Met het boek wil Pechtold 'de polarisatie doorbreken en maatschappelijke tegenstellingen overbruggen'.

In het boek laat Pechtold de PVV-stemmers aan het woord, maar maakt hij ook duidelijk waar hij zelf voor staat. "Ik voel de behoefte de anderen te laten zien dat simplistische, populistische politiek tot niets leidt. Mijn grote zorg is dat we na een periode van rechts populisme doorschieten naar het economisch populisme van links", zegt Pechtold.

Pechtold heeft het afgelopen halfjaar gewerkt aan het boek, dat is getiteld Henk, Ingrid en Alexander. De eerste exemplaren worden vrijdagmiddag in ontvangst genomen door enkele van de PVV-stemmers die hij heeft gesproken.


Pechtold interviewt PVV-stemmers voor boek (Foto: Novum)

The Help-actrices in sciencefictionthrillers

Viola Davis en Octavia Spencer maken de overstap van drama naar sciencefiction. De twee actrices, allebei genomineerd voor hun rollen in het komische drama The Help, hebben getekend voor films die zich afspelen in de verre toekomst. De twee zijn relatief onbekend met het genre.

Spencer heeft getekend voor de sciencefictionfilm Snow Piercer. De 41-jarige actrice is in de film te zien naast John Hurt en Tilda Swinton. "Ik heb zo'n zin om met Tilda te spelen", laat de actrice weten op Twitter. De film gaat over een ijstijd die al het leven op aarde doodt, behalve de passagiers van de trein Snow Piercer. Spencer speelt een van de passagiers die in opstand komt om haar zoon te kunnen redden.

De 46-jarige Davis gaat volgens het Amerikaanse filmblad Variety in de film Ender's Game spelen. De actrice speelt een militaire psycholoog die jonge soldaten moet opleiden voor hun gevecht om leven en dood.

Het drama The Help dat is overladen met talloze filmprijzen, betekende de doorbraak van Spencer. De actrice is voor haar rol als keukenmeid genomineerd voor een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol. Haar kansen zien er goed uit aangezien ze al een Golden Globe en een SAG Award in de wacht sleepte. Davis heeft een Oscarnominatie te pakken voor haar hoofdrol in The Help. De gouden beeldjes worden op 26 februari uitgereikt.

Vliegverkeer vertraagd door sneeuwval

Ook het vliegverkeer ondervindt vrijdag hinder van de sneeuwval. Op Schiphol zijn tientallen aankomende en vertrekkende vluchten vertraagd. Een aantal vluchten is geannuleerd. De luchthaven raadt in dergelijke omstandigheden passagiers aan om de sites van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden voor actuele informatie.

Op Rotterdam The Hague Airport lijkt de overlast vooralsnog mee te vallen en is er slechts sprake van een vertraagde vlucht.


Vliegverkeer vertraagd door sneeuwval (Foto: Novum)

'Spoorsector toont gebrek aan ambitie'

De spoorsector legt een schrijnend gebrek aan ambitie aan de dag. Dat zegt reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV. "Het is uitermate teleurstellend, dat de NS en ProRail alsnog hebben besloten, wegens de lichte tot matige sneeuwval op een flink aantal trajecten Sprinters te schrappen en in West-Friesland zelfs een Intercitydienst op te heffen."

Na de vorige, zeer slecht verlopen spoorwinter zei NS-directeur Meerstadt bij een hoorzitting in de Tweede Kamer dat het spoor zich bewust is van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Die mooie woorden worden niet waargemaakt. Voor Beter OV is absoluut niet te spreken over deze ontwikkeling. 

Aan de NS is gevraagd, of de resterende treinen verlengd zijn, omdat deze meer reizigers zullen moeten vervoeren. Een antwoord daarop is nog niet ontvangen.

Voor Beter OV acht het eventueel niet verlengen van de resterende treinen onacceptabel. "Juist met dit koude weer leidt uitdunnen van de treindienst tot vervelende omstandigheden voor reizigers. Op stoptreinstations zijn de voorzieningen doorgaans minimaal, en dienen de reizigers dus in het gunstigste geval in een tochtig en onverwarmd -dus ijskoud- hok extra lang op hun trein te wachten. Vervolgens worden ze dan in de te korte resterende treinen als haringen in een ton vervoerd."

Johansson: "Blatter moet opstappen"

Lennart Johansson, oud-voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, vindt dat Sepp Blatter moet opstappen als preses van de mondiale federatie FIFA. De 75-jarige Blatter is vorig jaar herkozen en heeft aangekondigd dat hij in 2015 afscheid neemt. Maar Johansson vindt dat de Zwitser te lang aan de macht is.

"Het kan niet zo zijn dat één man al zo lang de lijnen uitzet en alle beslissingen neemt over het internationale voetbal. We moeten echt van deze man af." zei de 82-jarige Johansson vrijdag tegen de BBC. De Zweed vindt dat zijn Franse opvolger Michel Platini de positie van Blatter moet overnemen. "Hij is eerlijk en staat wel open voor discussies."

'Kans op Elfstedentocht flink toegenomen'

Het ziet er steeds beter uit voor liefhebbers van de Elfstedentocht. De kans dat de 'tocht der tochten' binnen drie weken wordt gereden is gestegen naar 28 procent, blijkt vrijdag uit de Elfstedenbarometer. Donderdag was die kans nog miniem met 1 procent.

De barometer koppelt de Friese weersverwachting aan de ijsgroei en vergelijkt die met de laatste vijf edities van de tocht. Ondanks de sneeuw van vrijdag zit er nog een kans op Elfstedentocht in. Het blijft in ieder geval tot donderdag vriezen. Mogelijk is het ook volgend weekeinde nog koud winterweer en staat zo ergens in de komende weken de Bonkevaart weer vol.

De laatste Elfstedentocht werd in 1997 gereden. Sindsdien lag er over het hele parcours, die bijna 200 kilometer telt, nooit vijftien centimeter ijs. Dat is het vereiste minimum om de tocht te rijden.


'Kans op Elfstedentocht flink toegenomen' (Foto: Novum)

Talentvolle veldrijder Van der Haar wordt prof

Veldrijder Lars van der Haar stapt over naar de profs. De 20-jarige Amersfoorter heeft een driejarig contract getekend bij Rabobank. Dat meldt de bankiersformatie vrijdag. Afgelopen zaterdag prolongeerde Van der Haar in het Belgische Koksijde zijn wereldtitel bij de beloften nog.

Het is nog niet zeker of Van der Haar volgend seizoen alle wedstrijden bij de eliterenners mag rijden. Omdat hij pas 20 is, moet hij daarvoor dispensatie krijgen van de internationale wielerunie UCI. Rabobank heeft daartoe al een verzoek ingediend, meldt teammanager Jan ten Tusscher.

"Ik heb er al informeel over gesproken en ze stonden niet afwijzend tegenover het verzoek", is Ten Tusscher hoopvol. "Bij de Elite schreeuwen ze om nieuwe talentrijke niet-Belgische renners. Lars is misschien wel het grootste aanstormende talent ter wereld."

Dienstregeling NS aangepast om winterweer

Het verkeer op de weg en het spoor heeft vrijdag last van de sneeuw. De NS past de dienstregeling aan en zet sinds 11 uur op een aantal trajecten in en rond de Randstad minder sprinters in vanwege het winterweer.

De trajecten waar vanaf 11 uur minder Sprinters rijden:

- Den Haag Centraal - Gouda Goverwelle
- Den Haag Centraal - Dordrecht
- Rotterdam Centraal - Maassluis West
- Breukelen - Utrecht
- Hoofddorp - Leiden Centraal
- Amsterdam Centraal - Uitgeest

De trajecten waar in de avondspits minder Sprinters rijden:
- Veenendaal Centrum - Utrecht
- Breukelen - Amsterdam Centraal
- Leiden Centraal - Alphen a/d Rijn
- Rotterdam Centraal - Gouda Goverwelle

Ook tussen Amsterdam Centraal en Enkhuizen rijden in de avondspits minder Intercity's.

De NS Hispeed rijdt nog wel volgens de normale dienstregeling. Reizigers voor NS Hispeed-treinen worden geadviseerd door NS om indien nodig eerder op reis te gaan, en meer tijd in te plannen voor eventuele overstappen. Voor actuele vertragingen adviseert NS om de NS-reisplanner, te gebruiken, deze is sinds 11 uur bijgewerkt.

Op snelwegen in met name Noord-Holland en Friesland drukt de sneeuw zijn stempel en rijdt het verkeer niet harder dan vijftig kilometer per uur, meldt de ANWB. Ook elders kan de sneeuw voor problemen zorgen. Het KNMI waarschuwt het westen van het land voor extreem weer en gladheid op de wegen.

Politie zoekt verder naar vermiste collega

De politie heeft vrijdag de zoektocht naar de vermiste agent in opleiding hervat. De mobiele eenheid en een hondenbrigade zijn in het Friese Beetsterzwaag op zoek naar de 30-jarige Friso Wouda, meldt de politie.

Donderdag was de politie met een helikopter naar de aspirant-agent op zoek in de Friese plaats. Dat leverde echter onvoldoende aanwijzingen op. Ook een zoekactie bij het Schildmeer bij Steendam leverde niets op.

Volgens de politie verplaatst de vermiste man zich mogelijk per fiets, taxi of per openbaar vervoer, omdat hij geen auto heeft. Flyers die de politie donderdagavond in Groningen uitdeelde aan taxichauffeurs, hebben vooralsnog geen nieuwe tips opgeleverd.

De aspirant-agent moest maandagavond werken in Delfzijl. Hij haalde zijn pistool op, maar verdween daarna. Of hij het wapen nog bij zich heeft, is onbekend. De vermiste man, die oorspronkelijk uit Friesland komt, is dinsdagochtend voor het laatst gezien bij een supermarkt in Groningen.

[NBA] Chicago Bulls verslaat New York Knicks

Chicago Bulls heeft zich hersteld na de verliespartij tegen Philadelphia. De ploeg van sterspeler Derrick Rose won donderdag de uitwedstrijd tegen de New York Knicks met 105-102. Rose kwam tot 32 punten en 13 assists voor de koploper in de Eastern Conference. Voor de Knicks was het alweer de tiende nederlaag in de laatste twaalf wedstrijden.

De wedstrijd in de Madison Square Garden in New York ging lang gelijk op. Maar het waren uiteindelijk Knicks-spelers Amar'e Stoudemire en Carmelo Anthony die verzuimden het duel vlak voor tijd af te maken. Beiden misten in de slotsecondes kansen om het duel gelijk te maken met schoten vanaf de driepuntslijn.

Los Angeles Clippers ging onderuit tegen Denver Nuggets. Danilo Gallinari scoorde 21 punten voor de ploeg uit Denver. Blake Griffin maakte 18 punten voor de Clippers. De ploeg uit Los Angeles blijft ondanks het verlies derde in de Western Conference.

Overige uitslagen NBA donderdag:
Atlanta Hawks - Memphis Grizzlies 77-96
San Antonio Spurs - New Orleans Hornets 93-81
Sacramento Kings - Portland Trailblazers 95-93
Golden State Warriors - Utah Jazz 119-101


Chicago Bulls verslaat New York Knicks (Foto: Novum)

Rechters Chipsholzaak vervolgd wegens meineed

De twee voormalige rechters in de langslepende Chipsholzaak, Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch, worden vervolgd wegens meineed. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Utrecht na berichtgeving hierover van NRC Handelsblad vrijdag.

De directeur van projectontwikkelaar Chipshol, Jan Poot, heeft in 2009 aangifte gedaan tegen Westenberg. Hij en Kalbfleisch zouden tijdens de rechtszaak tussen Chipshol en Schiphol, over de ontwikkeling van grond rondom de luchthaven, een voormalige zakenpartner van Poot hebben voorgetrokken.

Die zakenpartner, Harry van Andel, was een vriend van Kalbfleisch. Die zou Westenberg hebben gevraagd om zijn vriend in juridische procedures te bevooroordelen.

Westenberg en Kalbfleisch hebben in eerdere rechtszaken steeds ontkend dat zij bevriend waren. Volgens NRC meent justitie nu voldoende bewijs te hebben om deze bewering te weerleggen. Volgens een voormalige vriendin van Kalbfleisch zaten zij bijvoorbeeld samen in een eetclub die geregeld bijeenkwam.

De meineedzaak dient in Utrecht, zodat oud-collega's niet over de twee voormalige rechters oordelen.

Weer meer werkloze allochtonen

Het werkloosheidsgat tussen allochtonen en autochtonen is in 2011 verder opgelopen. De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen liep verder op van 12,6 tot 13,1 procent. De werkloosheid onder autochtonen nam juist af van 4,5 tot 4,2 procent. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In totaal waren vorig jaar 262 duizend autochtonen op zoek naar werk, tegenover 104 duizend niet-westerse allochtonen. Daarbovenop waren nog eens 52 duizend westerse allochtonen werkloos, een percentage van 7,1 procent. Het werkloosheidspercentage voor Nederland bedroeg gemiddeld 5,4 procent, ongeveer evenveel als in 2010.

Het gat tussen allochtonen en autochtonen doet zich vooral voor onder jongeren. Van de 15 tot 25 jarige niet-westerse allochtonen was 23,4 procent op zoek naar een baan, ongeveer net zo veel als een jaar eerder. Onder de autochtone jongeren nam de werkloosheid juist af, van 9,7 procent in 2010 naar 7,7 procent in 2011.

Niet-westerse mannen kwamen minder goed aan een baan dan de vrouwen in die groep. De werkloosheid onder de manen liep in 2011 iets op van 12,2 naar 13,5 procent. Onder niet-westerse vrouwen nam de werkloosheid juist licht af van 13,0 naar 12,5 procent. Onder autochtonen is de werkloosheid onder vrouwen ook afgenomen, terwijl deze bij mannen vrijwel gelijk is gebleven.

Schooldirecteur veroordeeld voor stalken lerares

Een voormalige directeur van een Gelderse basisschool is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor het stalken van een lerares op zijn school. Ook had hij spullen van haar gestolen en brak hij in in enkele beveiligde mailboxen van leerkrachten.

Volgens de rechter in Arnhem heeft de man met zijn gedrag 'een stelselmatige inbreuk op de privésfeer van de lerares gemaakt'. Omdat hij nog geen strafblad heeft, zijn baan verloor en al in therapie is, krijgt hij geen zwaardere straf. Wel moet hij een schadevergoeding aan de vrouw betalen en verplicht worden behandeld. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

10 jaar weblog, wie hielpen er mee?

In de afgelopen tien jaar hebben meer dan tweehonderd FOK!ers meegeholpen aan de FOK! weblog. Sommigen voor de schermen, andere achter de schermen. We zijn de archieven eens ingedoken om te kijken wie er nu allemaal voor de weblog geschreven hebben. Dit is een aardige lijst geworden, vandaar dat we hem in de lees verder hebben geplaatst. Maar de volgende mensen verdienen een extra pluim:

  1. cptmarco met 6298 blogs
  2. Klonk met 5509 blogs
  3. Mannee met 2826 blogs
  4. RealBizkit666 met 2510 blogs
  5. UncleSam met 2440 blogs
  6. Xessive met 2051 blogs
  7. Loedertje met 1068 blogs
  8. tolgashakur met 976 blogs
  9. rickmans met 817 blogs
  10. Tigertje met 768 blogs

De tien bovenstaande webloggers zijn goed voor ruim 25.000 blogs! Ervan uitgaande dat er minimaal drie minuten nodig zijn voor één blog, betekent dit meer dan 52 dagen non-stop werk.

Armin van Buuren wil meer dames in dancescene

Armin van Buuren vindt dat er wel meer vrouwen actief mogen zijn in de dancescene. De grootste editie van zijn evenement A State of Trance 550, op 31 maart in Den Bosch, bevat daarom een podium voor uitsluitend vrouwelijke artiesten.

"Vrouwen hebben een fantastische muzieksmaak en sommigen kunnen ook nog eens heel goed draaien", legt de Nederlandse dj uit. "Dus ik heb besloten een hele stage met alleen vrouwelijke dj's en artiesten op te zetten. Ook de rest van de crew daar, zoals de vj, mc en stagemanager moeten vrouw zijn."

Van Buuren trapt volgende maand zijn wereldtournee A State of Trance 550 af. Enkele van de dames die op 31 maart in actie komen op het 'female-only' podium in Den Bosch zijn Claudia Cazacu, Kristina Sky, Ana Criado en Aruna.

RKC'er Sno één duel geschorst

RKC-speler Evander Sno is een wedstrijd geschorst door de tuchtcommissie van de KNVB. De middenvelder krijgt de straf opgelegd vanwege de rode kaart die hij woensdag kreeg in het bekerduel bij Heracles Almelo. Sno gaf toen een elleboogstoot aan Leirin Duarte. De RKC'er wordt ook een wedstrijd voorwaardelijk geschorst.

Sno had eerder een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal voor een schorsing van twee duels en een wedstrijd voorwaardelijk afgewezen. Hij kan nog in beroep, maar mist sowieso dit weekeinde het competitietreffen met FC Groningen.

PSV moet het in de halve finale van de KNVB Beker tegen sc Heerenveen zonder Ola Toivonen stellen. De Zweedse aanvaller liep donderdag in de kwartfinale tegen NEC een gele kaart op en dat was zijn tweede van het bekertoernooi waardoor hij automatisch een duel geschorst wordt.

Vink: "El Hamdaoui traint uitstekend bij Jong Ajax"

Gery Vink, trainer van Jong Ajax, is tevreden over Mounir El Hamdaoui. De Marokkaanse spits zag op het laatste moment een transfer naar Fiorentina afketsen, maar volgens Vink pakt El Hamdaoui dit goed op.

"Ik vind Mounir zeer professioneel", aldus Vink in De Telegraaf. "Hij heeft gewoon meegedaan. Sterker nog, hij trainde uitstekend. Misschien wordt er wel eens een andere indruk gewekt, maar Mounir heeft echt liefde voor het voetbal en heeft tijdens de trainingen altijd honderd procent inzet."

Vink liet verder weten dat hij El Hamdaoui een transfer naar het buitenland gunde: "Het verhaal heeft twee kanten. Het enige dat ik kan zeggen, is dat het voor beide partijen beter was geweest als Mounir naar Fiorentina was gegaan. Ik had het hem ook erg gegund. Ik gun iedereen het allerbeste en zeker mensen die hun best doen."

Verder is de trainer van Jong Ajax van mening dat de speelkansen in het tweede elftal alleen maar toenemen voor El Hamdaoui: "Ajax 1 lijkt me uitgesloten. En bij Jong Ajax hadden we de afspraak dat jeugdig talent de voorkeur zou krijgen. Daar had Mounir ook begrip voor. Tom Boere deed het goed als spits, maar is nu naar AA Gent. Dat vergroot de kansen van Mounir. Het is voor hem zaak te zorgen dat hij fit blijft. We gaan binnenkort eens rustig rond de tafel zitten."


Ubisoft-games volgende week niet speelbaar tijdens verhuizing

Volgende week gaat Ubisoft een aantal van haar servers verhuizen. Dit betekent dat sommige games die, zowel single- als multiplayer, afhankelijk zijn van een verbinding met de server door de DRM niet speelbaar zijn. Games als Assassin's Creed zijn voor pc-gamers dus waarschijnlijk niet speelbaar.

De DRM-service is een systeem dat al veel kritiek heeft ontvangen vanwege het feit dat je altijd een internetverbinding nodig hebt om te spelen. Mensen waarbij de verbinding tijdens het spel verbroken wordt, kunnen ook niet meer verder spelen. Vooralsnog heeft Ubsioft geen oplossing voor dit probleem aangeboden.

Ook heeft Ubisoft geen streefdatum aangegeven waarop ze willen dat de verhuizing klaar is. Hoe dit allemaal loopt, zullen we volgende week zien als de verhuizing begint.

Toivonen mist bekerwedstrijd tegen Heerenveen

PSV kan in de halve finales van het KNVB-bekertoernooi niet beschikken over Ola Toivonen. De Eindhovenaren nemen het hierin op tegen sc Heerenveen. Dit wees de loting van gisteren uit.

Toivonen kreeg gisteren in de kwartfinale tegen N.E.C. Nijmegen (3-2 winst) een gele kaart en is daardoor automatisch geschorst voor het volgende bekerduel. De andere halve eindstrijd gaat tussen AZ en Heracles Almelo. De wedstrijden worden op 20, 21 of 22 maart afgewerkt.

Man schrijft paper over Zelda-tijdlijn

Voordat Nintendo de officiële tijdlijn heeft uitgebracht, begint Zach vanuit zijn website View From Heaven aan zijn eigen quest. Hij wil binnen een maand alle Zelda-titels (met uitzondering van de delen op de CD-i) uitgespeeld hebben, en maakt hierbij aantekeningen over belangrijke plotpunten binnen de serie.

Terwijl Zach hiermee bezig is, brengt Nintendo de officiële tijdlijn uit. Dit houdt Zach echter niet tegen en hij gaat door totdat hij zijn resultaat kan presenteren op zijn blog. Het resultaat: een paper van 56 pagina's waarbij dieper ingegaan wordt op alle belangrijke aspecten van de Zelda-serie. Waaronder de zojuist bekendgemaakte tijdlijn.

Als je een grote fan bent van de Zelda-serie is dit een zeer interessant artikel om te lezen. Als je niets met Link hebt, kun je deze link beter aan je voorbij laten gaan.

PvdA tegen ACTA om politierol ISP's

Internetproviders belanden uiteindelijk wel in de rol van politieagent als het antipiraterijverdrag ACTA wordt aangenomen door het Europees Parlement. Voor de Eurofractie van de PvdA is dat reden om tegen te stemmen.

Over het handelsverdrag dat namaakartikelen en ook onlinepiraterij moet bestrijden, werd eerder gemeld door Eurocommissaris Kroes en vicepremier Verhagen dat de ISP's deze rol niet toebedeeld zouden krijgen. Emine Bozkurt (EU-PvdA) heeft echter tijdens een informatiebijeenkomst vernomen dat ACTA er wel toe leidt dat ISP's content moeten controleren op illegaliteit, en ook actief maatregelen moeten nemen om deze content te blokkeren.

Die taak zou bij eerdere onderhandelingen uit de handelsovereenkomst zijn gehaald, het lijkt er echter op dat de intentie van content controle toch intact blijft, aldus Bozkurt. De Partij van de Arbeid zegt in een verklaring dat ACTA de huidige Europese wetgeving onvoldoende respecteert, zegt Bozkurt tegen Webwereld. "Om die reden zal de PvdA dit handelsverdrag niet steunen."

Bozkurt noemt het achterdeurtjes, die in ACTA zijn opgenomen. Zowel Eurocommissaris Kroes als minister Verhagen hebben altijd gezegd dat ACTA geen consequenties zou hebben voor de wetten in Europa en Nederland.

De PvdA is al redelijk vroeg met zijn standpunt, het verdrag staat pas in de tweede week van juni als bespreekstuk op de agenda van het EP. De PvdA vindt de definitieve tekst van ACTA onduidelijk zodat de consequenties voor de burgers niet goed zijn te overzien. ACTA zet de deur naar willekeur open door gebrekkige en vage juridische definities, volgens Bozkurt.

Bozkurt zegt verder dat de Europese Commissie tijdens de onderhandelingen over ACTA het copyright duidelijk belangrijker heeft geacht dan informatievrijheid en privacy voor de burger. Het Europarlement denkt erover om vóór de behandeling in juni eerst het Europese Hof van Justitie om een mening te vragen. In dat geval komt er geen behandeling in juni, omdat het Hof daar meer tijd voor nodig heeft.

Heerenveen-Roda gaat door, Volendam-Zwolle niet

De Eredivisiewedstrijd tussen sc Heerenveen en Roda JC gaat vrijdagavond gewoon door. Het veld in het Abe Lenstra Stadion is vrijdagmorgen alsnog goedgekeurd. Donderdag had Heerenveen een keuring aangevraagd omdat een deel van de veldverwarming haperde. Door het veld af te dekken en warmtelampen te gebruiken is het alsnog goed gekomen.

Door het winterse weer is vrijdagochtend wel het duel FC Volendam - FC Zwolle in de Eerste Divisie afgelast. Donderdag werd al bekend dat de wedstrijden Go Ahead Eagles - FC Eindhoven en Helmond Sport - Almere City FC van vrijdag niet door zouden gaan. AGOVV Apeldoorn - FC Oss, FC Emmen - SC Veendam en Telstar - Willem II gaan vooralsnog wel door.

Karthikeyan racet voor HRT in 2012

Het HRT F1 Team heeft bekendgemaakt dat Narain Karthikeyan de teamgenoot van Pedro de la Rosa zal gaan worden. De Indiër startte vorig jaar ook het seizoen al voor de Spaanse renstal, maar werd toen halverwege vervangen door Daniel Ricciardo.

"Het heeft veel werk gekost om dit voor elkaar te krijgen, maar ik ben opgetogen om met het HRT F1 Team op de Formule 1-grid van 2012 te mogen staan. Ik was blij met onze sterke prestaties in de Indiase Grand Prix, voor mijn gepassioneerde thuisfans en ik kijk er naar uit om dit in 2012 voort te zetten," zei de 35-jarige Karthikeyan.

Met het vastleggen van Karthikeyan is de Formule 1-grid voor het seizoen 2012 compleet. Er zijn alleen nog enkele plaatsen voor derde coureurs vacant. Giedo van der Garde zal nog op een van deze plaatsen azen.

Bono miljardair door Facebook

Bono, de voorman van popgroep U2, zal miljardair worden door de beursgang van social media-site Facebook. Hij heeft via zijn beleggingsvehikel Elevation Partner een aandeel van 1,5 procent. In 2009 kocht Bono voor 210 miljoen dollar in Facebook, en nu wordt die waarde op 1 miljard dollar geschat door analisten.

Of weldoener Bono nu meer geld uit gaat geven aan goede doelen is onbekend. Normaal probeert Bono's U2 via belastingparadijs Nederland zo min mogelijk belasting te betalen terwijl de zanger in het verleden westerse overheden opriep om meer geld aan ontwikkelingssamenwerking te besteden.


Bono miljardair door Facebook (Foto: Novum)

Roseanne Barr gaat voor presidentschap VS

Roseanne Barr wil namens de Groene Partij meedoen in de strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten. De 59-jarige comédienne heeft zich officieel kandidaat gesteld bij de partij, laat ze weten in een verklaring.

Volgens Roseanne doen de Democraten en Republikeinen niet 'wat in het belang is van het Amerikaanse volk'. Als de Groene Partij voor haar gaat, belooft ze 'de Amerikaanse huiskamers binnen te vallen'. In juli wordt bekend of de partij voor de comédienne kiest als presidentskandidaat.

Roseanne is vooral bekend van de gelijknamige comedyserie, die liep van 1988 tot en met 1997. De sitcom leverde haar een Emmy Award en Golden Globe op.

Gedetineerden Berlijn in te kleine cellen

De deelstaatregering in Berlijn dreigt voor honderdduizenden euro’s te moeten uitkeren aan ex-gevangenen vanwege 'mensonterende’ toestanden in detentiecentra. Gevangenen zijn te lang opgesloten geweest in te kleine cellen.

Tijdens een recente rechtszaak zijn enkele gevangenen in het gelijk gesteld. De rechter baseert zich op een oordeel van het hooggerechtshof uit 2009. Daarin is bepaald dat cellen van 5,25 vierkante meter 'mensonwaardig’ zijn. Per dag detentie dat een gevangene hierin ten onrechte zit opgesloten, kan hij rekenen op 50 euro. Volgens enkele advocaten kunnen de meeste ex-gevangenen rekenen op duizenden euro’s per persoon. Het zou gaan om in totaal bijna 300 gevallen. Het ministerie van Justitie heeft besloten hoger beroep aan te tekenen. Dat dient in april.

De Berlijnse gevangenis Tegel is het grootste detentiecentrum van Duitsland. Het gebouw stamt uit 1898 en is meerdere malen verbouwd. Zo zijn keukens en wachtruimtes gesloopt om meer ruimte voor cellen te creëren. Er is een nieuwe gevangenis gepland, maar de nieuwbouw is op zijn vroegst volgend jaar klaar.

Oppositiepartij de Groenen steunt de ex-gevangenen. Volgens de justitie-expert van de partij wist de regering van de situatie en heeft ze een oplossing te lang voor zich uitgeschoven. Gevangenen in de zuidelijke deelstaat Beieren protesteerden deze week ook tegen slechte omstandigheden in hun gevangenis. Enkele van hen gingen in hongerstaking. Hun wensenlijst omvatte zachtere hoofdkussens, meer niet-religieuze literatuur en het verwijderen van de tralies voor de ramen. Dat laatste ging de directie te ver. De eerste twee eisen waren wel bespreekbaar.

[CT] Hockeysters tegen Argentinië

De Nederlandse hockeyvrouwen spelen in de halve finale van de Champions Trophy tegen Argentinië. Het gastland won donderdag in Rosario met 3-2 van China. Vijf minuten voor tijd maakte Rosario Luchetti uit een strafcorner de winnende treffer. Nederland had eerder donderdag al met 3-0 van Nieuw-Zeeland gewonnen.

De wedstrijd tegen Argentinië - een herhaling van de finale van de Champions Trophy vorig jaar, die door Oranje na strafballen werd gewonnen - staat zaterdag om middernacht Nederlandse tijd op het programma. Om 21.30 uur spelen Groot-Brittannië en Duitsland de andere halve finale. De Britse vrouwen wonnen met 4-1 van Zuid-Korea, Duitsland was met 3-2 Japan de baas.

UEFA denkt weer na over BeNe-liga

De UEFA gaat onderzoeken over de Belgische Jupiler Pro League en de Nederlandse Eredivisie samengevoegd kunnen worden. De zogeheten 'BeNe-liga' is al jaren onderwerp van discussie in de voetbalwereld, maar staat plotseling weer op de agenda van de Europese voetbalbond.

"Wij staan daar niet meer negatief tegenover. Er komt zelfs een werkgroep om de impact te onderzoeken. Als we niets doen, kan het profvoetbal in de volgende tien jaar in 40 van de 53 Europese landen verdwijnen", laat de UEFA weten aan Het Nieuwsblad.

In de competitie zouden acht Belgische en tien Nederlandse clubs moeten zitten. In België is men enthousiast over het idee. "Dit is de economische weg die we moeten inslaan", zegt Roland Duchatelet, voorzitter van Standard Luik. "Als voor de vuist weg Anderlecht, Club en Standard samen met PSV, Feyenoord en Ajax in één BeNe-liga spelen, krijgt je een rijkdom aan traditie. Dan groei je naar een competitie op het niveau van Frankrijk of Spanje, en kom je zelfs in de buurt bij een land als Duitsland."

'Ergste hongersnood Somalië achter de rug'

Somalië heeft de ergste hongersnood achter de rug. Dat komt doordat het land meer humanitaire hulp krijgt en een goede oogst heeft gehad. Toch blijft de situatie in het Oost-Afrikaanse land zeer ernstig. Ongeveer een derde van de bevolking heeft noodhulp nodig.

"De vooruitgang is kwetsbaar en zal ongedaan worden gemaakt zonder blijvende hulp", verklaarden de hulporganisaties van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten vrijdag.

De hoofdstad Mogadishu en omgeving kampten de afgelopen maanden met de hongersnood. Het gebied is grotendeels in handen van de radicale beweging al-Shabaab. Die weert hulporganisaties.

'Ergste hongersnood Somalië achter de rug'
'Ergste hongersnood Somalië achter de rug' (Foto: ANP)

Iran lanceert nieuwe kleine satelliet

Iran heeft vrijdag met succes een nieuwe kleine satelliet gelanceerd. De slechts vijftig kilo wegende weersatelliet is door Iran zelf ontwikkeld en gaat op 375 kilometer hoogte dagelijks vijftien keer rond de aarde cirkelen. Dit heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA gemeld.

De succesvolle lancering van de satelliet, die de naam Navid heeft meegekregen, werd door president Mahmoud Ahmadinejad toegejuicht als 'een teken van groeiende vriendschap tussen alle mensen'.

In het Westen wordt het ambitieuze Iraanse ruimteprogramma met argusorgen bezien, vanwege de mogelijke militaire toepassingen ervan.

LA Noire bijna vijf miljoen keer verkocht

De teller voor LA Noire staat inmiddels op bijna vijf miljoen verkochte exemplaren. Dit heeft uitgever Take-Two vandaag bekendgemaakt. Het is hiermee de best verkochte nieuwe game van 2011 volgens NPD die de verkoopcijfers in Amerika volgt.

Take-Two heeft nog meer cijfers onthuld in hun rapportage over het laatste kwartaal. Zo is de Red Dead-franchise inmiddels 13 miljoen verkochte exemplaren gepasseerd en NBA 2K12 staat op bijna vier miljoen.

De omzet daalde naar $ 236,3 miljoen, vergeleken met $ 334,3 miljoen vorig jaar. De winst daalde van $ 49,5 miljoen naar $ 29 miljoen. Voor 2012 verwacht Take-Two weer een flinke klapper met GTA V, maar daar werd niets nieuws over gemeld behalve dat de game 'fantastische voortgang' boekt.

Twee arrestaties in grote fraudezaak

De politie in Drenthe heeft deze week twee mannen aangehouden voor grootschalige fraude. Het gaat om een 46-jarige man uit Erm en een 28-jarige man uit Zwartemeer. De twee zouden bedrijven voor een 'aanzienlijk bedrag' hebben opgelicht, meldt de politie vrijdag.

Het onderzoek in de fraudezaak is in april vorig jaar gestart. Toen werden zes panden in Drenthe en Overijssel doorzocht. Naast meerdere computers en administratie zijn enkele auto's en aanhangwagens in beslag genomen.

De politie is bij het onderzoek gestuit op faillissements-, belasting- en payrollfraude, vooral gepleegd door bedrijven in en rond de bouw- en aannemersbranche. Hoeveel benadeelden er precies zijn is onduidelijk.

Werknemers TNT: negeer activistische aandeelhouder

De centrale ondernemingsraad van TNT Express heeft beleggers opgeroepen de activistische aandeelhouder Jana links te laten liggen. Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag.

De werknemers van de pakketbezorger maken zich zorgen over de rol van Jana, dat samen met het Canadese Alberta Investment Management (Aimco) iets meer dan vijf procent van de aandelen TNT Express bezit. Vakbond FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV stuurden eerder al een brandbrief hierover aan het kabinet.

Reeds in december werd bekend dat de activistische aandeelhouders één of meer commissarissen willen toevoegen aan de huidige raad van commissarissen. De twee partijen zijn ontevreden zijn over de ontwikkelingen bij het concern.

THQ onthult cijfers van uDraw-flop

uDraw is nogal een flop gebleken voor THQ. De omzet van de PS3- en 360-versie van deze tablet bleef ongeveer 100 miljoen dollar onder verwachtingen. Dit in tegenstelling tot de Wii-versie die goed was voor bijna twee miljoen verkopen.

De 100 miljoen aan gemiste omzet ligt hem in het feit dat er op dit moment 1,4 miljoen onverkochte uDraw tablets in de schappen liggen en THQ niet verwacht dat deze nog verkocht gaan worden. Daarnaast zijn de exemplaren die wel verkocht zijn tegen een lagere prijs verkocht.

Het gaat de laatste tijd erg slecht met THQ, maar ze willen dat gaan verbeteren door zich te gaan richten op core-games.

Douglas niet naar EK met Oranje

FC Twente-verdediger Douglas komt op het EK zeker nog niet uit voor het Nederlands elftal. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. De Braziliaan, die zich vorig jaar tot Nederlander liet naturaliseren, heeft geen dispensatieverzoek bij de FIFA ingediend. Dat was wel nodig omdat de wereldvoetbalbond eist dat een genaturaliseerde speler vijf jaar in zijn nieuwe vaderland heeft gewoond. Douglas voldoet pas in augustus aan die eis.

Douglas' zakelijk begeleider Gert Peerik legt uit dat een dispensatieverzoek waarschijnlijk geen kans van slagen had. "Er zijn geen vergelijkbare situaties bekend waarin dispensatie is verleend. Bovendien kan de FIFA niet aangeven welke criteria worden gehanteerd." Douglas hoopt nu na het EK op een selectie voor Oranje. Hij wil het WK in 2014 in Brazilië spelen.

Max Payne 3 krijgt website en video

Max Payne 3 verschijnt in mei van dit jaar in de winkels voor Xbox 360, PS3 en pc en Rockstar is begonnen met de campagne voor de game. Vandaag hebben ze bijvoorbeeld de officiële website geopend en een nieuwe trailer vrijgegeven.

De website kun je vinden via deze link. In de onderstaande video zien we één van de wapens van Max, de 680 Bull. Dit pistool heeft een kaliber van .357 en heeft plek voor acht kogels. In de game kun je ook twee van deze pistolen tegelijk gebruiken.

VVD: strenge eisen aan immigranten Antillen

De VVD wil strengere eisen stellen aan immigranten van de voormalige Nederlandse Antillen die zich in Nederland willen vestigen. Dat moet voorkomen dat kansarmen uit Curaçao, Aruba en Sint Maarten naar Nederland komen en hier "tussen wal en schip eindigen", aldus de VVD vrijdag.

De liberalen zullen een initiatiefwetsvoorstel indienen. Daarin komen regels die dezelfde eisen stellen aan immigranten uit de vroegere Nederlandse Antillen als wat die landen tegenwoordig van Nederlanders vragen. Het gaat onder meer om het niet hebben van een strafblad en beheersing van de Nederlandse taal.

VVD: strenge eisen aan immigranten Antillen
VVD: strenge eisen aan immigranten Antillen (Foto: ANP)

'iPhone 5 wordt in juni onthuld'

Volgens berichten in een Chinese krant heeft Daiwa Securities een indicatie gegeven dat de iPhone 5 onthuld gaat worden. Dat schrijft de website Digitimes. Apple zou de nieuwe smartphone gaan onthullen op hun Worldwide Developers Conference, welke wordt gehouden van 10 tot en met 15 juni 2012.

De iPhone 5 zou gebruik blijven maken van een glass-to-glasstouchscreen, wat gunstig zou zijn voor de huidige touchscreenleveranciers TPK Holding en Wintek. Verdere details over de iPhone 5 zijn nog niet bekend.

DNB vreest nieuwe crisis in vastgoedsector

De Nederlandsche Bank is bang voor een derde crisis in de financiële sector. Na de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis vormt nu de vastgoedsector een probleem. Dat zegt Jan Sijbrand, directeur toezicht bij DNB, vrijdag in het Financieele Dagblad.

"Vastgoed is een probleem voor de sector door het structurele overaanbod aan kantoren en winkelpanden. Er is minder behoefte vanwege het nieuwe werken en het internetwinkelen", licht Sijbrand toe. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben miljarden euro's uitstaan in commercieel vastgoed.

Sijbrand wil dat er zo snel mogelijk zicht komt op wie wat heeft. Hij vindt het zijn eerste zorg dat er een juiste waardering komt. "Zolang er twijfels zijn over de waardering, is er geen vertrouwen in de markt en zullen financiers of beleggers zich niet melden voor financiering van banken. Daardoor zeuren de problemen onnodig lang door."

Meer duidelijkheid over de waardering kan meer kopers opleveren voor het vastgoed. Momenteel is er nauwelijks handel.

KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het KNMI heeft vrijdagochtend een waarschuwing voor extreem weer (code oranje) afgegeven voor de provincies Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. In die provincies kan het intensief gaan sneeuwen, aldus het weerinstituut.

Omstreeks zes uur viel de eerste sneeuw in de noordelijke provincies. Het sneeuwfront trekt langzaam naar het zuiden. De sneeuwbuien duren ongeveer 3 tot 4 uur. De meeste sneeuw wordt in het westen verwacht. Op veel plaatsen kan 3 tot 5 centimeter vallen.

Volgens Weeronline kan lokaal 10 centimeter sneeuw vallen. "Als er 10 centimeter sneeuw valt, dan is strooien niet meer genoeg. Dan moet je ploegen en schuiven op de snelweg", aldus een woordvoerder. Ook de ANWB verwacht vrijdagmiddag problemen op de weg door sneeuw.

Nadat het sneeuwfront is gepasseerd, blijft het voorlopig droog met matige en waarschijnlijk strenge vorst. Volgens Weeronline kan het vanaf vrijdag misschien in het westen gaan dooien.

KNMI waarschuwt voor extreem weer
KNMI waarschuwt voor extreem weer (Foto: ANP)

Eerste ingame beelden van The Last of Us

Gameinformer heeft de hand weten te leggen op screenshots die uit The Last of Us komen, het nieuwe PlayStation 3-spel van ontwikkelstudio Naughty Dog, die we kennen van de Uncharted-reeks.

Het spel zal geen ordinaire zombieslash-game zijn. Het team wil vooral focussen op de manier om een het verhaal vol emotie in een game te vertellen. Dit verhaal draait om de relatie tussen Joel en Ellie, die in een postapocalyptische wereld leven. De mensheid wordt geteisterd door vreemde wezens nadat een biologisch virus de halve wereldbevolking aangetast heeft.

The Last of Us komt in het vierde kwartaal van dit jaar of het eerste kwartaal van 2013 uit voor PlayStation 3.

Last of Us

Last of Us

Last of Us

Levenslang voor Rode Khmer-leider Duch

Het hooggerechtshof van het Cambodja-tribunaal heeft de voormalige Rode Khmer-leider Kaing Guek Eav, beter bekend als Duch, vrijdag tot levenslang veroordeeld.

Duch was in juli 2010 tot 35 jaar cel veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Omdat hij al elf jaar voorarrest achter de rug had en publiekelijk de verantwoordelijkheid voor zijn wandaden had aanvaard, oordeelde het hof destijds dat hij van de 35 maar negentien jaar hoefde uit te zitten. Zowel de aanklagers als Duch zelf waren tegen dat vonnis in beroep gegaan.

De aanklagers vonden het vonnis onaanvaardbaar omdat de nu 69-jarige Duch, als hij maar oud genoeg wordt, zijn laatste levensjaren nog als vrij man zou kunnen doorbrengen. Duch vond dat hij veel te streng was gestraft.

Duch was ten tijde van het schrikbewind van de Rode Khmer het hoofd van de beruchte martelgevangenis Tuol Sleng. De gevangenis had de codenaam S-21. Meer dan zestienduizend mensen - mannen, maar ook vrouwen en kinderen - belandden in Duchs S-21. Slechts veertien van hen hebben de gevangenis levend verlaten.

Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer in de jaren 1975-79 zijn naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen door executie, uitputting, ziekte of honger omgekomen. Pol Pot, de topleider van het bewind, overleed in 1998.

Demonstranten in Suez doodgeschoten

De politie in de Egyptische stad Suez heeft zeker twee demonstranten doodgeschoten. Vijftien betogers raakten gewond toen de politie donderdagavond het vuur opende om een menigte demonstranten te verdrijven bij het hoofdbureau van politie.

In Suez gingen in de loop van donderdag rond de drieduizend mensen de straat op toen bekend werd dat een van de 74 doden die bij rellen na afloop van een voetbalduel in Port Said zijn gevallen uit Suez kwam.

In de hoofdstad Caïro betoogden duizenden mensen bij het ministerie van binnenlandse zaken. Onder de demonstranten vielen honderden gewonden toen de politie met geweld een einde maakte aan de demonstratie.

De betogers demonstreerden tegen het optreden van de politie bij de supportersrellen in Port Said. De betogers zijn woedend dat de politie niet ingreep om het bloedvergieten te voorkomen.

Zoekactie naar vermiste jongen hervat

De politie hervat vrijdag de zoektocht naar de vermiste Michael van Dijk uit Luttelgeest. De 10-jarige jongen verdween woensdag en is nog altijd spoorloos. Tot nu toe leverde de zoekactie niets op.

De jongen heeft een verstandelijke beperking. Hij verliet woensdag de woning van zijn grootouders en is sindsdien spoorloos. De politie gaf daarna een Amber Alert uit. Donderdag kamden zo'n zeventig leden van de mobiele eenheid het dorp in Flevoland uit. Ook werd gezocht met duikers en een politiehelikopter.

Zijlstra wil strengere controle op hogescholen

Scholen in het hoger onderwijs worden vanaf volgend jaar strenger gecontroleerd. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD). Onderwijsinstellingen moeten onder meer strikter worden bij het uitdelen van diploma's, schrijft De Telegraaf.

Er moet daarnaast meer controle komen op het aantal lesuren, de lesstof en het niveau van docenten en afstudeeropdrachten. Dat moet onder meer gebeuren door een onafhankelijke organisatie.

Het toezicht moet worden verscherpt met het oog op de recente diplomafraude op onder meer Inholland en Hogeschool Windesheim, vindt Zijlstra. Nu kunnen hogescholen de lat vaak te gemakkelijk lager leggen. Het wetsvoorstel wordt vrijdag in de ministerraad besproken.

Dode bij ongeval op A10

Op de ringweg A10 rond Amsterdam is vrijdagochtend een automobiliste om het leven gekomen. De vrouw reed mogelijk door ijzel van een talud af, meldt de Verkeersinformatiedienst. De auto viel vervolgens enkele meters naar beneden.

Volgens de politie werd de vrouw uit haar auto geslingerd. De weg was enkele uren afgesloten maar is inmiddels vrijgegeven. De identiteit van de vrouw is onbekend.

Leers stuurt criminele vreemdeling sneller land uit

Vreemdelingen die in het eerste jaar na toelating in Nederland worden veroordeeld, raken hun verblijfsvergunning kwijt. Een dag celstraf of jeugddetentie is straks al genoeg om het land uitgestuurd te worden. Dat staat in een wetsvoorstel van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), schrijft de Volkskrant vrijdag.

Verblijfsvergunningen worden nu al ingetrokken na een veroordeling, maar Leers maakt de drempel fors lager. Het lik-op-stukbeleid moet volgend jaar ingaan. Het wetsvoorstel wordt vrijdagmiddag in de ministerraad besproken.

Het kabinet vindt dat vreemdelingen beter moeten beseffen dat zij met crimineel gedrag hun verblijfsstatus op het spel zetten. Ook moet het aantal meldingen van huiselijk geweld en ernstigere vergrijpen als mensen-, drugs- en wapenhandel omlaag gaan.


Leers stuurt criminele vreemdeling sneller land uit (Foto: Novum)

'OV duurder door schulden TLS'

Reizigers in het openbaar vervoer betalen tot 2,5 procent te veel voor hun kaartje. Chipkaartbeheerder Trans Link Systems (TLS) probeert zo uit de schulden te komen, die door de NS voorkomen hadden kunnen worden. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

De NS heeft maar een fractie van de subsidie die het kreeg voor de ontwikkeling van de OV-chipkaart, echt in dat systeem gestopt. Van de 226 miljoen euro ging maar 25 miljoen naar TLS, dat nu in grote problemen zit.

De kaartuitgever heeft tot nu toe een verlies van 133 miljoen geleden. NS zuivert die verliezen aan door TLS leningen te verstrekken tegen hoge rentes. De tekorten worden nu doorberekend in de ritprijzen. Vooral buspassagiers betalen te veel voor een rit. Volgens deskundigen zou dat hooguit de helft zijn als de NS de subsidie wel had gebruikt.

Arriva wil, mede namens vervoerders Conexxion, Veolia en Syntus, een onderzoek naar alle gelden van de chipkaartbeheerder. "NS krijgt subsidie en laat de vervoerders en uiteindelijk de reizigers nog een keer extra betalen'', zegt directeur Anne Hettinga in de krant. De NS is de grootste aandeelhouder van TLS. Het restant is eigendom van stadsvervoerders GVB, RET en HTM.


'Openbaar vervoer duurder door schulden TLS' (Foto: Novum)

Prins William aangekomen op Falklandeilanden

De Britse prins William is donderdag aangekomen op de Falklandeilanden. Hij verblijft zes weken op de eilandengroep, waar hij aan de slag gaat als piloot van een reddingshelikopter van de Britse luchtmacht.

William gaat volgens het Britse ministerie van defensie vrijwel meteen aan de slag, na enkele briefings en een verkenningsvlucht. Het verblijf van de prins doet veel stof opwaaien in Argentinië. Het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken vergeleek de komst van William onder meer met de komst van een 'veroveraar'.

De spanningen over de Falklandeilanden, waarover Argentinië en Groot-Brittannië al jaren ruziën, lopen de laatste tijd op. Vorige maand drong Argentinië er met succes op aan bij Brazilië, Uruguay en Chili om ieder vaartuig dat onder de Falkland-vlag vaart, toegang tot hun havens te ontzeggen.

Minder verlof voor Britse spionnen tijdens Spelen

James Bond moet zijn vakantie naar een Caribisch eiland deze zomer mogelijk afgelasten. Voor sommige werknemers van de Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 worden vrije dagen tijdens de Olympische Spelen later dit jaar beperkt, zeiden bronnen bij de regering donderdag.

De bronnen ontkenden berichten in de Britse media dat alle verloven gedurende de Spelen worden ingetrokken. De beslissing treft onder andere werknemers die sleutelposities bekleden op het gebied van contraterrorisme.

De inlichtingendiensten hebben geen aanwijzingen over specifieke dreigingen, maar willen zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen treffen, aldus de bronnen.


Minder verlof voor Britse spionnen tijdens Spelen (Foto: Novum)

DNB tegen splitsing banken

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet er niets in om banken te splitsen in kleine nutsbanken en zakenbanken. Dat zegt directeur toezicht Jan Sijbrand in een donderdag gepubliceerd interview met het Financieele Dagblad.

Een van de aanbevelingen van de commissie-De Wit, die de financiële crisis die in 2008 ontstond onderzoekt, is de splitsing van consumenten- en zakenactiviteiten van banken. Zo zou het spaargeld van rekeninghouders en kleine bedrijven aan minder risico zijn blootgesteld. Sijbrand is 'helemaal tegen splitsing', zegt hij in het interview.

Volgens de directeur toezicht zijn er moeilijk beleggers te vinden die willen investeren in een zakenbank. "Het is een onmogelijke structuur. In een dergelijk systeem zijn er dan enkele veilige nutsbanken en een moeilijk te financieren restbank."

Eerder deze week bleek al dat ook Nederlandse banken het splitsen van de nuts- en zakenbankactiviteiten geen goed plan vinden.

Goud gestolen uit gerechtsgebouw VS

Dieven hebben woensdag voor drie miljoen dollar aan goudklompjes gestolen uit een vitrine in de lobby van een gerechtsgebouw in Californië.

Volgens de politie is op beelden van bewakingscamera's te zien hoe twee mannen inbreken en de vitrines stukslaan om bij het goud te komen. Een alarm ging niet af, meldt de krant Los Angeles Times.

De diefstal vond plaats in het gerechtsgebouw van Siskiyou County, waar in 1851 goud was gevonden. Het goud was in de loop der jaren door goudzoekers geschonken.


Goud gestolen uit gerechtsgebouw VS (Foto: Novum)

Scheringa naar rechter om eerherstel

In de jacht op eerherstel wil Dirk Scheringa hoofdrolspelers in een civiele rechtszaak horen als getuigen over het faillissement van zijn bank. Het gaat onder meer om oud-minister van Financiën Wouter Bos en oud-president van De Nederlandse Bank (DNB) Nout Wellink.

Dat zeiden Scheringa en diens advocaat Geert-Jan Knoops donderdag in het tv-programma Pauw & Witteman. De civiele zaak zou in het voorjaar moeten beginnen. Volgens Knoops gaat het er in eerste instantie om dat Scheringa eerherstel krijgt, daarna komt eventueel een schadevergoeding in beeld.

Scheringa is ervan overtuigd dat onder meer DNB en het ministerie zijn bank in 2009 bewust failliet hebben laten gaan. Hij zegt na uitgebreid onderzoek bewijsstukken te hebben die in onderling verband en samenhang tot die conclusie leiden.

De oud-bankdirecteur begon vorig jaar al een zogenoemde artikel 12-procedure om te bereiken dat het Openbaar Ministerie alsnog DNB en Wellink vervolgt voor het schenden van de geheimhoudingsplicht.

Trump schaart zich achter Romney

Vastgoedmagnaat Donald Trump heeft donderdag zijn steun uitgesproken voor de Republikeinse presidentskandidatuur van Mitt Romney. Trump zei tot zijn beslissing te zijn gekomen na een aantal ontmoetingen met Romney de afgelopen maanden.

Ook de optredens van Romney in de Republikeinse debatten en zijn harde houding ten opzichte van China waren voor Trump reden om Romney te steunen. Trump deed zijn aankondiging in zijn hotel in Las Vegas.

In het verleden heeft Trump zich negatief uitgelaten over Romney. De vastgoedmagnaat zegt nu dat dat negatieve commentaar voortkwam uit een gebrek aan kennis over Romney.


Trump schaart zich achter Romney (Foto: Novum)

'De Zigeunernacht is gejat' zegt Joling

Gerard Joling en programmabedenker Nick Nielsen zijn niet blij met de nieuwe show van Frans Bauer. De Brabantse zanger werkt aan De Zigeunernacht, waarin hij met muzikale gasten teruggaat naar zijn 'zigeunerverleden', maar volgens Joling is het idee gejat.

"De TROS heeft dat format van ons gestolen", zegt Gerard Joling in RTL Boulevard. De zanger stelt dat hij het programma zou gaan doen met Django Wagner, die opgroeide in een muzikale zigeunerfamilie. "Ik weet dat dit format bij ons vandaan komt. Dat is ook vanuit zijn organisatie erkend", verwijst Nick Nielsen naar Frans Bauer.

Bauer beweert dat hij De Zigeunernacht 'al jaren terug' zelf heeft bedacht. "Het ligt al jaren op de plank", legt hij uit. "Ik wilde het al jaren doen en daar is eerder nooit gehoor aan gegeven." De volkszanger zegt verrast te zijn door de aantijgingen. "Ik heb in mijn leven nog nooit iets gejat." Daarnaast stelt Bauer nu pas bezig te zijn met het vormgeven van de show. "Het is gebaseerd op mijn eigen levensverhaal. Ik vind het allemaal erg jammer en voorbarig."

Mogelijk gaat Joling alsnog een soortgelijk programma doen op SBS 6. "Gerard is volgens mij z'n koffer gewoon aan het pakken hoor", aldus Nielsen.

Doden bij mortieraanval op politiebureau Colombia

Bij een aanval met mortiergranaten op een politiebureau in het westen van Colombia zijn donderdag zes doden gevallen, onder wie de politiecommandant. Voorts raakten twintig mensen gewond. Dat heeft de Colombiaanse politie gezegd.

De aanval had plaats in het stadje Villa Rica. Volgens de politie is het nog te vroeg om uitspraken te doen over wie er achter de aanslag zat.

Een dag eerder werd er ook al een aanslag op een politiebureau gepleegd. In de havenstad Tumaco kwamen woensdag negen mensen om en raakten 76 mensen gewond toen een bom buiten een politiebureau ontplofte. Die aanslag zou het werk zijn van FARC-rebellen, aldus de nationale politiechef.

André Kuipers waarschijnlijk langer in de ruimte

André Kuipers blijft waarschijnlijk langer in de ruimte. Dat komt door problemen bij de eerstvolgende Russische raket die naar het internationale ruimtestation ISS moet gaan. Rusland heeft besloten die lancering uit te stellen tot 15 mei. Kuipers zou dan al op weg terug naar de aarde zijn.

Kuipers' werkgever, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, heeft "nog geen officiële verklaring" uit Rusland gekregen. De ESA kan daarom niet zeggen of de ruimtereis van Kuipers wordt verlengd, liet een woordvoerster weten aan het ANP.

Het enige alternatief voor een langer verblijf van Kuipers is volledige ontruiming van het ISS. Het complex zou dan tijdelijk leegstaan, vanaf Kuipers' vertrek tot de aankomst van de nieuwe bemanning. Het ISS is sinds oktober 2000 permanent bewoond.

Kuipers ging op 21 december de ruimte in, met de Amerikaan Don Pettit en de Rus Oleg Kononenko. Zij sloten zich twee dagen later aan bij de drie bemanningsleden die al in het ISS waren. Die keren in april terug naar de aarde. Twee weken later moeten de nieuwe collega's van Kuipers, Pettit en Kononenko arriveren.

Traangas ingezet tegen betogers in Caïro

De Egyptische politie heeft donderdag traangas ingezet tegen zo'n tienduizend demonstranten die zich hadden verzameld bij het ministerie van binnenlandse zaken. Bij de demonstraties raakten 388 mensen gewond, aldus een medewerker van het ministerie voor volksgezondheid. De betogers bekogelden de politie met stenen en probeerden het prikkeldraad rond het ministerie te verwijderen.

De betogers demonstreerden tegen het optreden van de Egyptische politie bij de supportersrellen in de stad Port Said, waarbij woensdag 74 mensen omkwamen. De betogers zijn woedend dat de politie niet ingreep om het bloedvergieten te voorkomen.

In Caïro riepen de betogers op tot de executie van de militaire leiders van het land, die worden geleid door veldmaarschalk Hussein Tantawi, de voormalige minister van defensie in de regering van Hosni Mubarak. "We droomden van verandering. Ze hebben ons bedot en ons een veldmaarschalk gegeven", scandeerde de menigte. "Ons leger moet kiezen tussen de militaire raad en de revolutionairen."

Ook in andere steden gingen mensen de straat op uit woede over het bloedvergieten bij de voetbalrellen. Enkele duizenden betogers trokken in Suez op naar het politiebureau en bekogelden het gebouw met brandbommen. Ook hier zette de politie traangas in. Een van de slachtoffers van de voetbalrellen was afkomstig uit Suez.

In Port Said gingen ook duizenden mensen de straat op. Ze wilden weten waarom de politie woensdag niet ingreep bij de rellen. De politie arresteerde 47 betogers.

Dodental door winterweer Europa stijgt tot 124

Het dodental als gevolg van het winterweer in Europa is donderdag gestegen tot 124. Het oosten van Europa heeft te lijden onder zware sneeuwval en ijzige kou, waarbij de temperatuur tot soms ver onder de -30 graden Celsius duikt.

In Oekraïne zijn al 63 mensen, merendeels daklozen, om het leven gekomen door de ijzige omstandigheden. Nog eens 950 mensen belandden in het ziekenhuis met onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen. De Oekraïense regering heeft verwarmde tenten neergezet en verzorgt warme maaltijden voor daklozen.

In Polen zijn negen doden te betreuren. Volgens de Poolse regering ging het veelal om personen die onder invloed van alcohol waren en beschutting hadden gezocht in onverwarmde gebouwen. Ook in Tsjechië zijn doden gevallen.

In de afgelegen berggebieden van Servië zitten zo'n elfduizend mensen ingesneeuwd. Hun woongebied is door het barre winterweer via de weg onbereikbaar geworden. Woensdag werden tientallen mensen met helikopters geëvacueerd en werden medicijnen en voedsel met helikopters aangevoerd. "De situatie is dramatisch, in sommige gebieden ligt tot wel vijf meter sneeuw. Je kunt alleen de daken zien", aldus een hulpverlener. Twee mensen zijn doodgevroren en twee personen worden vermist.

In buurland Bosnië was het niet veel beter. Ook daar moesten mensen met helikopters worden geëvacueerd. Dorpen in het noorden van Bosnië werden met helikopters bevoorraad. "We proberen een aantal kleine dorpen te bereiken, met slechts een paar bejaarde inwoners. In totaal zijn twee- tot driehonderd mensen van de buitenwereld afgesneden. We voorzien ze voor de tweede dag op rij van voedsel en medicijnen", aldus de Bosnische reddingsdiensten.

In grote delen van Oost-Europa hebben scholen hun deuren gesloten. Een school in het oosten van Hongarije moest dicht omdat de elektriciteitsrekening niet meer kon worden voldaan.

In de zuidoostelijke Turkse provincie Mus werd een huis door een lawine getroffen. Een vrouw overleed aan de gevolgen van de verwondingen die ze hierbij opliep. Haar man en twee kinderen raakten eveneens gewond. In Turkije is veel sneeuw gevallen en de temperatuur ligt onder het gemiddelde. Een snelweg tussen de provincies Bitlis en Diyarbakir, eveneens in het zuidoosten van het land, was als gevolg van een lawine tien uur lang afgesloten.

Ook in West-Europese landen zijn mensen aan de kou bezweken. In Wageningen werd donderdag het lichaam van een doodgevroren dakloze man gevonden. In Milaan kwam donderdag ook een dakloze door de kou om.


Dodental door winterweer Europa stijgt tot 124 (Foto: Novum)

Debat over Romafamilie gaat niet door

Het debat over de gang van zaken rond de Romafamilie Nicolich in Utrecht is donderdagavond niet gevoerd. De oppositie trok het verzoek om een spoeddebat in, nadat er urenlang achter gesloten deuren was vergaderd over privacygevoelige gegevens over de familie, die niet in het openbaar besproken mochten worden.

Na ruim 3 uur overleggen besloot een meerderheid van de raadsfracties de kwestie in het openbaar te gaan bespreken, maar zonder te praten over medische gegevens van familieleden en gepleegde strafbare feiten. De oppositie vond dat het debat dan een ,,wassen neus" werd, aangezien dat juist kernpunten van de discussie zouden zijn.

De VVD wilde samen met de SP en Leefbaar Utrecht en de eenmansfractie Groep Kuijper dat er een raadsenquête zou komen, maar dat verwierpen de andere partijen in de raad.

Chievo wint bij hekkensluiter Novara

Chievo Verona heeft donderdag een kleine overwinning in de Serie A geboekt. Op bezoek bij Novara werd met 2-1 gewonnen. Sergio Pellissier zette Chievo na 33 minuten op voorsprong. In de 78e minuut verdubbelde Cyril Thereau de score, waarna Giuseppe Mascara een minuut later de marge weer verkleinde.

Bij Chievo speelde voormalig Heerenveen-middenvelder Michael Bradley de hele wedstrijd mee. De formatie uit Verona bezet de tiende positie met 27 punten. Novara is al negen competitieduels zonder zege en blijft hekkensluiter.

In de Serie A werden deze week vier wedstrijden afgelast door het barre winterweer dat Noord-Italië teistert.


Chievo wint bij hekkensluiter Novara (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.