Levenslang voor Rode Khmer-leider Duch

Het hooggerechtshof van het Cambodja-tribunaal heeft de voormalige Rode Khmer-leider Kaing Guek Eav, beter bekend als Duch, vrijdag tot levenslang veroordeeld.

Duch was in juli 2010 tot 35 jaar cel veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Omdat hij al elf jaar voorarrest achter de rug had en publiekelijk de verantwoordelijkheid voor zijn wandaden had aanvaard, oordeelde het hof destijds dat hij van de 35 maar negentien jaar hoefde uit te zitten. Zowel de aanklagers als Duch zelf waren tegen dat vonnis in beroep gegaan.

De aanklagers vonden het vonnis onaanvaardbaar omdat de nu 69-jarige Duch, als hij maar oud genoeg wordt, zijn laatste levensjaren nog als vrij man zou kunnen doorbrengen. Duch vond dat hij veel te streng was gestraft.

Duch was ten tijde van het schrikbewind van de Rode Khmer het hoofd van de beruchte martelgevangenis Tuol Sleng. De gevangenis had de codenaam S-21. Meer dan zestienduizend mensen - mannen, maar ook vrouwen en kinderen - belandden in Duchs S-21. Slechts veertien van hen hebben de gevangenis levend verlaten.

Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer in de jaren 1975-79 zijn naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen door executie, uitputting, ziekte of honger omgekomen. Pol Pot, de topleider van het bewind, overleed in 1998.