Ronaldo in WK-finale enkele uren na hartaanval

Peterselieman

De Braziliaanse aanvaller Ronaldo zou in 1998 enkele uren voor de WK-finale tegen Frankrijk een hartaanval hebben gehad, zo beweert de Italiaanse cardioloog Bruno Caru. De spits speelde toch in de eindstrijd, maar kon daarin niet imponeren zoals hij eerder in het toernooi wel had gedaan.

Bij Ronaldo werd in het ziekenhuis in Frankrijk de diagnose epilepsie-aanval gesteld, zoals zijn kamergenoot Roberto Carlos al riep bij het alarmslaan. De spits werd opgelapt en speelde mee in het met 3-0 verloren duel tegen het gastland. De diagnose bleef tot nu toe epilepsie, maar de voorzitter van de Italiaanse vereniging van sportcardiologen, Caru, is het hier niet mee eens.

"Ronaldo lag op zijn bed naar een F1-race te kijken op tv. Hij boog zijn hoofd plots in een onnatuurlijke positie. Zijn bloed stroomde niet meer vlot. Zijn hartslag en zijn bloeddruk daalden en hij viel flauw," zei Caru op de website Mediaset. "Het elektrocardiogram werd niet geanalyseerd zoals het hoort."

"In het ziekenhuis had hij nog een hartslag van 18 slagen per minuut. Dat betekent dat het hart gestopt was met kloppen op het moment van de aanval. Maar de Franse artsen bleven koppig geloven in de diagnose van Robert Carlos en niet in die van een arts," zei de cardioloog die er aan toevoegt dat dit Ronaldo het leven had kunnen kosten. "Ze hebben hem een heel zwaar medicament gegeven, dat weliswaar goed was tegen epilepsie maar niet bij hartproblemen."

Mocht het daadwerkelijk een hartaanval zijn geweest dan kan dit een aantal zaken, zoals zijn prestaties in de finale, verklaren. "En ook de beelden van de speler die daags nadien van het vliegtuig waggelde bij zijn aankomst in Brazilië, alsof hij dronken was."