Vier doden bij demonstraties in Egypte

Bij demonstraties in Egypte zijn vrijdag vier doden gevallen. De politie in de Egyptische stad Suez heeft zeker twee demonstranten doodgeschoten. In de hoofdstad Caïro viel één dode, zei een arts. Daarnaast vond volgens het Egyptische persbureau MENA een lid van de veiligheidsdiensten de dood.

De betogers demonstreerden tegen het optreden van de politie bij de supportersrellen in Port Said. De demonstranten zijn woedend dat de politie niet ingreep om het bloedvergieten te voorkomen. Zeker vijftienhonderd mensen raakten vrijdag gewond.

Mensen gingen onder andere in Caïro, Alexandrië en Suez de straat op. De grootste demonstraties hadden plaats in de hoofdstad, waar sommige betogers uit voorzorg helmen en gasmaskers droegen. Een van de demonstranten kwam om toen hij van dichtbij door een schot hagel werd getroffen. Vier demonstranten verloren een oog door hagelpatronen, aldus een arts.

Zo'n drieduizend demonstranten hebben in Suez voor het hoofdkwartier van de politie gedemonstreerd. De politie schoot met scherp en zette traangas in om de menigte uiteen te drijven. Twee mensen kwamen hier vrijdag om. De veiligheidschef in Suez ontkende dat de slachtoffers zijn gedood door de veiligheidsdiensten.

In Alexandrië trokken duizenden betogers op naar het hoofdkwartier van het leger. Sommige mensen droegen foto's mee van de slachtoffers van de voetbalrellen.