Traangas ingezet tegen betogers in Caïro

Redactie

De Egyptische politie heeft donderdag traangas ingezet tegen zo'n tienduizend demonstranten die zich hadden verzameld bij het ministerie van binnenlandse zaken. Bij de demonstraties raakten 388 mensen gewond, aldus een medewerker van het ministerie voor volksgezondheid. De betogers bekogelden de politie met stenen en probeerden het prikkeldraad rond het ministerie te verwijderen.

De betogers demonstreerden tegen het optreden van de Egyptische politie bij de supportersrellen in de stad Port Said, waarbij woensdag 74 mensen omkwamen. De betogers zijn woedend dat de politie niet ingreep om het bloedvergieten te voorkomen.

In Caïro riepen de betogers op tot de executie van de militaire leiders van het land, die worden geleid door veldmaarschalk Hussein Tantawi, de voormalige minister van defensie in de regering van Hosni Mubarak. "We droomden van verandering. Ze hebben ons bedot en ons een veldmaarschalk gegeven", scandeerde de menigte. "Ons leger moet kiezen tussen de militaire raad en de revolutionairen."

Ook in andere steden gingen mensen de straat op uit woede over het bloedvergieten bij de voetbalrellen. Enkele duizenden betogers trokken in Suez op naar het politiebureau en bekogelden het gebouw met brandbommen. Ook hier zette de politie traangas in. Een van de slachtoffers van de voetbalrellen was afkomstig uit Suez.

In Port Said gingen ook duizenden mensen de straat op. Ze wilden weten waarom de politie woensdag niet ingreep bij de rellen. De politie arresteerde 47 betogers.