FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 februari 2012

Obama: VS steunen Syrische volk

De Verenigde Staten steunen de Syrische bevolking. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag na de aanval van het Syrische leger op de stad Homs gezegd. Die aanval kostte aan ten minste tweehonderd mensen het leven.

Obama herhaalde zijn oproep aan president Bashar Assad om de macht over te dragen. Obama zei dat Assad zijn legitimiteit heeft verloren en dat hij 'geen recht' heeft aan de macht te blijven.

Obama veroordeelde het geweld van zaterdag. Hij zei dat het beleid van de regering om haar eigen mensen te terroriseren 'slechts haar eigen zwakheid en onvermijdelijke val' aantoont. Obama verzocht de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een resolutie aan te nemen waarin Assad wordt opgeroepen de macht over te dragen.

[AC] Ivoorkust naar halve finale

Ivoorkust heeft de halve finale van het toernooi om de Afrika Cup bereikt. De favoriet schakelde zaterdag in Malabo gastheer Equatoriaal-Guinea uit met 3-0. Na het missen van een strafschop zette Didier Drogba zijn ploeg in de 36e minuut toch op voorsprong. Hij kopte in de 69e minuut opnieuw raak, waarna Yaya Touré het duel negen minuten voor tijd besliste met een vrije trap.

Ivoorkust neemt het bij de laatste vier op tegen de winnaar van het duel tussen Gabon en Mali. Die landen spelen zondag tegen elkaar. Eerder plaatste Zambia zich door een 3-0 zege op Sudan voor de halve eindstrijd. Ghana en Tunesië komen ook nog in actie in de kwartfinale.


Ivoorkust naar halve finale Afrika Cup (Foto: Novum)

Kramer klopt Skobrev tweemaal

Sven Kramer is in de aanloop naar het wereldkampioenschap allround in Moskou al goed in vorm. De Fries reed vandaag in Inzell twee testwedstrijden tegen de Rus Ivan Skobrev en klopte de Rus tweemaal. Skobrev is de titelverdediger, mede doordat Kramer vorig jaar niet mee kon doen aan het WK.

Kramer klokte op de 500 meter een tijd van 36,64 seconden waarmee hij de 36,84 seconden van Skobrev de baas was. Op de normaal incourante 3.000 meter was het verschil groter: 3.41,82 voor Kramer en 3.44,69 voor Skobrev. De twee zullen het over twee weken weer tegen elkaar op gaan nemen.

[Primera División] Real Madrid wint nipt bij stadgenoot Getafe

Real Madrid heeft de stadsderby bij Getafe in de Primera Division nipt met 1-0 gewonnen. Sergio Ramos maakte in de achttiende minuut het enige doelpunt. De Spaanse verdediger kopte raak uit een hoekschop van Mesut Özil. Invaller Gonzalo Higuain had een tweede treffer op zijn schoen, maar de zege kwam geen moment in gevaar.

De ploeg van trainer José Mourinho heeft door de achtste uitzege op rij een voorsprong van tien punten op FC Barcelona. De Catalanen komen zaterdag thuis in actie tegen Real Sociedad.

Levante houdt ondanks een 1-1 gelijkspel tegen Racing Santander de vierde plaats in handen. Voormalig PSV-spits Arouna Koné scoorde voor de 'tweede club uit Valencia'. Espanyol verzuimde de vierde plek over te nemen door een 3-3 puntendeling bij Athletic Bilbao. Real Mallorca boekte een 1-0 zege op Real Betis.


Real Madrid wint nipt bij stadgenoot Getafe (Foto: Novum)

Uitslag Vitesse - NAC Breda

Vitesse heeft in het eigen Gelredome het Eredivisieduel tegen NAC Breda met 1-0 gewonnen. De ploeg van John van den Brom staat nu zevende met 32 punten, terwijl NAC Breda samen met ADO Den Haag gedeeld twaalfde blijft staan.

Vitesse

1 - 0

NAC Breda

 19' Hofs
 
 
 Gele kaart: Van der Struijk, Chanturia (Vitesse), Luijckx, Buijs (NAC Breda)
 Rode kaart: Lurling (90+2/2xg) (NAC Breda)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Kuipers
Bijzonderheden: Büttner mist strafschop (61)
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Yasuda
Van der Struijk
Kalas
Van Aanholt
Van Ginkel
Van der Heijden
Hofs (Aborah/84)
Ibarra (Chanturia/66)
Havenaar (Reis/81)
Büttner
  Ten Rouwelaar
Koenders
Buijs
Botteghin
Gorter
Bonevacia (Jozefzoon/64)
Luijckx
Schilder
Lurling
Schalk (Kolk/64)
Bayram


Ibarra (Vitesse) in duel met Luijckx (NAC) (Foto: Pro Shots)

Filmfestival Rotterdam telt 274.000 bezoeken

Het 41e International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft 274.000 bezoeken geteld. Hoeveel mensen het festival in totaal daarmee hebben bezocht, is niet duidelijk. Zondag wordt het jaarlijkse evenement afgesloten.

De publieksprijs van het festival ging zaterdagavond naar Monsieur Lazhar van Philippe Falardeau (Canada). Aan de trofee is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

De bezoekersaantallen lagen ongeveer 14 procent lager dan vorig jaar toen er een groot jubileumprogramma was. "Voor een deel ligt de verklaring in de bewuste keuze voor een compacter programma, waarmee we een kwaliteitsslag richting onze filmmakers en bezoekers hebben gerealiseerd. Daarnaast is duidelijk dat de recessie ook ons festival niet gespaard heeft", aldus het festival in een terugblik.

Filmfestival Rotterdam telt 274.000 bezoeken
Filmfestival Rotterdam telt 274.000 bezoeken (Foto: ANP)

Youzhny treft Lacko in eindstrijd Zagreb

Mikhail Youzhny neemt het in de finale van het ATP-toernooi in Zagreb op tegen Lukas Lacko. De als derde geplaatste Rus was de Duitser Michael Berrer met 6-3 en 6-4 de baas. Lacko wist de Cyprioot Marcos Baghdatis te verrassen met 7-5 en 7-6 (3). De Slowaak was in de kwartfinale nog te sterk voor Robin Haase.

De 29-jarige Youzhny kan in de Kroatische hoofdstad de achtste titel uit zijn carrière veroveren. Hij boekte in 2010 zijn laatste toernooizege in Kuala Lumpur. Youzhny leidt in onderlinge ontmoetingen met 3-0 tegen Lacko, die niet eerder doordrong tot een eindstrijd op de ATP-tour.


Youzhny treft Lacko in eindstrijd Zagreb (Foto: Novum)

Eigenaar Nottingham Forest dood gevonden

In de sportruimte van zijn woning in Skillington is de eigenaar van Nottingham Forest, Nigel Doughty, dood aangetroffen. Dat heeft het bestuur van de club dat in de Championship uitkomt vandaag bekendgemaakt. 

De vermogende Brit was 54 jaar. De clubleiding deed verder geen mededelingen over de doodsoorzaak of over de omstandigheden waarin de voormalige voorzitter werd gevonden. Nadat vorig jaar oktober Steve McClaren werd ontslagen als trainer, stapte Doughty op als voorzitter van de club.  Hij was van kinds af aan supporter van de club.

Doughty kocht het noodlijdende Nottingham in 1999 voor ongeveer 12 miljoen euro. Sindsdien investeerde hij zonder veel succes ongeveer 110 miljoen euro in zijn club. Bij Nottingham Forest staat oud-Feyenoorder George Boateng onder contract.

FOK!ker haalt de krant met Sneijder-actie

FC Utrecht heeft op een bijzondere manier van zijn fans te horen gekregen wie er in de basis tegen Ajax moet komen te staan. "Retweet als je Rodney Sneijder in de basis wilt tegen Ajax." Zo twitterde FOK!ker Paul, op Twitter bekend als PaulintheDark.

Nadat er vanuit Milaan ook nog eens een retweet volgde van Rodneys grote broer Wesley kwam het gebeuren in een stroomversnelling. De retweet van Wesley werd massaal overgenomen door FC Utrecht fans.

Of het daadwerkelijk aan de tweet heeft gelegen is niet bekend, maar Rodney Sneijder staat inderdaad in de basis tegen Ajax. Tevens haalde deze tweet een plekje in het Algemeen Dagblad.

paul
De tweet van PaulintheDark (Bron: Twitter.com)

[Premier League] Manchester City maakt geen fout

In de Premier League maakte Manchester City geen fout. De koploper was op eigen veld met 3-0 te sterk voor het Fulham van trainer Martin Jol. Treffers van Sergio Aguero en Edin Dzeko en een eigen doelpunt van Chris Baird beslisten het pleit. Nigel de Jong viel tien minuten voor tijd in.

Manchester City heeft nu een voorsprong van drie punten op Manchester United. De stadgenoot gaat zondag op bezoek bij Chelsea.

Uitslag Excelsior - VVV-Venlo

Excelsior heeft in de strijd tegen degradatie uit de Eredivisie goede zaken gedaan door in Rotterdam met 3-1 te winnen van rechtstreekse concurrent VVV-Venlo. Door de zege komt Excelsior op veertien punten en steekt zo op de ranglijst zowel VVV als De Graafschap voorbij.

Excelsior

3 - 1

VVV-Venlo

 30' Schenkeveld
 68' Schenkeveld
 74' Maatsen
   85' Wildschut
 
 Gele kaart: Broerse (Excelsior),
 Rode kaart: Linssen (38) (VVV-Venlo)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
De Graaf
Schenkeveld
Van Steensel
Scheimann
Jansen
Alberg
Broerse (Wattamaleo/74)
Maatsen
Janga (Oost/81)
Vincken (Kalisse/71)
  Gentenaar
Timisela
Vorstermans
Yoshida
Leiwakabessy
Meeuwis
Linssen
Holla
Berghuis (Uchebo/46)
Nwofor (Cullen/46)
Wildschut


Nwofor in duel met Schenkeveld (Foto: Pro Shots)

Nepfacturen van De Telefoongids in omloop

Zo'n tienduizend bedrijven hebben nepfacturen ontvangen van De Telefoongids. Criminelen sturen de valse nota's naar bedrijven die in het adressenbestand van De Telefoongids voorkomen en vragen ze om 130 euro over te maken. Dat meldt RTL Nieuws.

Alerte ondernemers merkten dat een deel van de post werd verstuurd vanuit een bedrijfsverzamelgebouw in de Groningse Bieslookstraat. Een stroman had daar werkruimte gehuurd. Vanuit dat bedrijf loopt een lijntje naar een brievenbusfirma in Berlijn.

De afgelopen jaren hebben criminelen ook al nepfacturen gestuurd met vervalste logo's van de Gouden Gids en de Kamer van Koophandel.

Bianchi wil ook in andere klasse racen

Ferrari-protegé Jules Bianchi werd onlangs benoemd tot test- en reserverijder bij Force India. De Fransman zal in de Formule 1 op enkele vrijdagen in actie gaan komen, maar hoopt daarnaast ook nog in een andere raceklasse te kunnen racen.

Bianchi reed in de afgelopen jaren in de GP2 Series, maar voor dit jaar is dat onmogelijk omdat die klasse grotendeels de Formule 1-kalender volgt en de Fransman zeker op negen vrijdagen in actie mag gaan komen. Daarom lijken andere klasses meer voor de hand te liggen. "We zijn ermee bezig. We zijn er nog niet helemaal uit, maar het doel is om nog een programma naast de Formule 1 te hebben," zei hij tegen Autosport.

Dit doet hij samen met zijn manager Nicolas Todt. "Het is belangrijk voor Jules om te blijven racen. Het is mooi dat hij minstens negen maal in actie zal komen op vrijdag, maar je kunt dan niet veel kilometers maken. Samen met Ferrari en Force India bekijken we momenteel verschillende opties. Ik ben echter al erg blij dat Jules de derde coureur is van Force India. In het verleden hebben we al gezien dat dit team goed met jonge coureurs om kan gaan en naast het racen in de Formule 1 was dit de beste mogelijkheid voor hem," zei Todt.

Nederland naar kwartfinale World Cup of Darts

Het Nederlandse koppel Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort heeft zich op het WK darts voor koppels overtuigend geplaatst bij de laatste acht. Het duo wist het koppelduel tegen Oostenrijk met 5-2 te winnen. 

Na de singlepartijen gisteravond was de stand gelijk. Nederland moet het in de kwartfinale opnemen tegen het Noord-Ierse koppel Brendan Dolan en Michael Mansell. Engeland, met Phil Taylor en Adrian Lewis, had een beslissende leg nodig om het duo uit Canada, John Part em Ken MacNeil, te verslaan. Engeland zal in de kwartfinale het moeten opnemen tegen de Verenigde Staten. De overige kwartfinales zijn Wales - Zuid-Afrika en Australië - België. 

[Bundesliga] Bayern niet verder dan gelijkspel bij HSV

Bayern München heeft in navolging van Schalke 04 punten verspeeld in de Bundesliga. De formatie van trainer Jupp Heynckes speelde met 1-1 gelijk bij Hamburg SV. De thuisploeg was via Jacopo Sala in de 23e minuut op voorsprong gekomen, Ivica Olic hielp Bayern twintig minuten voor tijd aan een punt.

Arjen Robben speelde negentig minuten mee bij de bezoekers. Bij HSV ontbrak de geblesseerde Jeffrey Bruma.

Bayern en Schalke hebben nu een achterstand van twee punten op koploper Borussia Dortmund, dat vrijdag uit bij FC Nürnberg geen steken liet vallen: 0-2. HSV bezet de elfde positie.


Bayern niet verder dan gelijkspel bij HSV (Foto: Novum)

Fed Cupteam wint degradatieduel van Estland

Het Nederlandse Fed Cupteam blijft actief in groep I van de Europees-Afrikaanse zone. De formatie van captain Manon Bollegraf wendde tegen Estland degradatie af. Kiki Bertens won haar enkelpartij in Eilat, maar Bibiane Schoofs ging onderuit. In het dubbelspel trokken Bertens en Michaëlla Krajicek alsnog aan het langste eind.

Oranje was veroordeeld tot een degradatieduel door nederlagen tegen thuisland Israël, Groot-Brittannië en Portugal. Bij verlies tegen Estland was Nederland afgezakt naar groep II van de Europees-Afrikaanse zone.

Bertens nam in het enkelspel de plaats in van Michaëlla Krajicek, die haar drie duels deze week verloor. De 20-jarige Wateringse was met 6-2 en 6-2 veels te sterk voor Eva Paalma. Een break bij 3-2 gaf in de openingsset de doorslag. In het tweede bedrijf liep Bertens uit naar 3-0 om bij 5-2 nogmaals toe te slaan.

De 23-jarige Schoofs moest in drie sets haar meerdere erkennen in Anett Kontaveit: 4-6, 7-6 en 6-1. De speelster uit Ede maakte in de tweede set nog wel een 4-2 achterstand ongedaan, maar verzuimde bij 5-5 nog een keer toe te slaan. In de tiebreak dolf ze het onderspit, waarna de Estse in het derde bedrijf doordenderde.

Bertens en Krajicek kwamen in het beslissende dubbelspel geen moment in de problemen. Het Nederlandse duo stond geen game af: 6-0 en 6-0.

Vorst houdt nog zeker een week aan

Het duurt naar verwachting nog tot de tweede helft van volgende week voor de temperaturen boven het vriespunt uitkomen. De komende dagen kan het 's nachts weer meer dan tien graden vriezen, en ook overdag stijgt het kwik niet boven het nulpunt. Dat meldt het KNMI.

Zaterdagnacht daalt de temperatuur naar min negen tot min vijftien. Door de aantrekkende wind daalt de gevoelstemperatuur op veel plaatsen van -15 tot -19 graden.

Neerslag blijft de komende week uit. Het weerbeeld op de lange termijn is onzeker. Het KNMI schat de kans op het aanhouden van het koude en droge weer na vrijdag op zestig procent. De kans op een overgang naar een minder koud weertype met neerslag is veertig procent.

Prijswinnaars van de maand januari

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand januari! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:Het

Grote Nederwietboek (userinterview)
Dr.Mikey
Kamigot
Newbie114
Dawg
Zeroku

Drie T-shirts van de Black Eyed Peas Experience
Roovers
nogeenoudebekende
Boki01

Een Assassin's Creed Revelations-hoodie en een Rayman Origins T-shirt
DjNivek

DVD The Boxer
OdieOdie
Hork
10eke

Just Dance 3 voor PlayStation 3
ntrx
kleinstofzuigertje
Ton76

MFCJ5910 A3 all in one printer
Miendientje

PT1005BTS labelprinters
Miniem
Nadia_GLD
kaatjejannie
VWstefan
Casper019
Anne

DVD/blu-ray + T-shirt Melancholia
ForrestX
mathijsie
ikbennieuwopfok
DonnieDarko1979
Damon_Baird

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

[Bundesliga] Schalke verspeelt dure punten tegen Mainz

Schalke 04 is niet langer gedeeld koploper in de Duitse Bundesliga. De ploeg van trainer Huub Stevens bleef thuis tegen FSV Mainz steken op 1-1. Schalke kwam na een kwartier spelen door toedoen van Mohamed Zidan zelfs op achterstand, maar hield dankzij Chinedu Obasi toch nog een punt aan de ontmoeting over.

Schalke heeft nu een achterstand van twee punten op Borussia Dortmund, dat vrijdag uit bij FC Nürnberg geen steken liet vallen: 0-2. Bayern München kan zich zaterdagavond bij een overwinning in Hamburg tegen HSV naast de koploper uit Dortmund voegen.

Zidan werd vorige week door Dortmund verkocht aan Mainz en bewees zijn oude werkgever meteen een goede dienst. De Egyptenaar opende vroeg in de wedstrijd op aangeven van Radoslav Zabavnik de score. Schalke, waar Klaas-Jan Huntelaar de negentig minuten vol maakte, voorkwam een nederlaag door een schot in de korte hoek van Obasi in de 59e minuut.

Ook Borussia Mönchengladbach liet punten liggen. De nummer vier van de Bundesliga moest uit bij VfL Wolfsburg genoegen nemen met 0-0. Jos Luhukay sleepte uit bij TSG Hoffenheim een 2-2 gelijkspel uit het vuur.


Schalke verspeelt dure punten tegen Mainz (Foto: Novum)

KNVB weigert duel FC Groningen af te gelasten

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) is vooralsnog niet van plan de wedstrijd tussen FC Groningen en RKC Waalwijk, die voor morgen op het programma staat, af te gelasten. De Groningers hadden namelijk dit verzoek ingediend, vanwege de extreme kou.

Het veld in het Euroborg-stadion is speelklaar, dus de wedstrijd kan voorlopig gewoon doorgaan. De directie van FC Groningen acht het echter niet verantwoord om in deze kou te spelen. "We hebben contact gehad met de KNVB en gevraagd of de voetbalbond wilde overwegen de wedstrijd af te gelasten. We voetballen tenslotte voor het publiek en onder deze omstandigheden doen we hiermee niemand een plezier", liet voorzitter Hans Nijland weten.

De KNVB heeft het verzoek in behandeling genomen, maar kwam vandaag met een negatief bericht. De bond ziet namelijk onvoldoende redenen om het duel op voorhand af te blazen. Nijland: "Dit betekent dat wij professionals moeten zijn en wij ons dus klaarmaken voor de wedstrijd. We zullen er alles aan doen om het publiek op een aantrekkelijke wedstrijd te trakteren. We hopen dan ook dat de mensen zich warm gaan aankleden en toch massaal naar Euroborg komen om ons te steunen."

Vandaag werd het duel tussen ADO Den Haag en AZ wel afgelast. Dit gold eerder ook al voor de wedstrijd tussen De Graafschap en FC Twente. Daarnaast werd ook de volledige speelronde in de Jupiler League afgeblazen.

Veto Rusland en China VN-resolutie Syrië

Rusland en China hebben zaterdag hun veto uitgesproken over een voorstel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over het geweld in Syrië. Het voorstel steunde een plan van de Arabische Liga waarin werd opgeroepen tot het aftreden van de Syrische president Bashar Assad.

De andere dertien leden van de Veiligheidsraad, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië, stemden zaterdag voor de resolutie die als doel heeft het geweld in Syrië te beëindigen.

Zaterdag kwamen in Homs meer dan tweehonderd mensen om het leven toen Syrische regeringstroepen de stad onder vuur namen. Volgens de VN werden in de bijna elf maanden die de opstand tegen het regime van Assad duurt meer dan 5400 mensen gedood.

Fidel Castro presenteert memoires

Fidel Castro heeft vrijdag zijn twee delen tellende memoires gepresenteerd. Dat heeft de staatskrant Granma zaterdag bekendgemaakt. Zes uur lang sprak Castro over Guerrillastrijder van de Tijd. Het was een van de zeldzame optredens van de voormalige Cubaanse leider.

Beelden op de staatstelevisie toonden een lachende en opgewekte Castro in een donker trainingspak. Er werd geen geluid van hem uitgezonden, maar volgens de staatskrant Granma sprak Castro over een grote verscheidenheid aan onderwerpen, van bezoeken van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en internationale gebeurtenissen tot technologische vooruitgang.

De bijna duizend pagina's tellende memoires gaan volgens Granma over Castro's leven, van zijn jeugd tot december 1958, de avond dat de Cubaanse revolutie zegevierde. Het boek is gebaseerd op interviews met journaliste Katiuska Blanco.

Castro (85) trad in 2006 officieus terug vanwege ziekte en ging twee jaar later definitief met pensioen. Zijn jongere broer Raul nam het stokje van hem over.


Fidel Castro presenteert memoires (Foto: Novum)

[Six Nations] Overwinningen voor Frankrijk en Engeland

In het Stade de France is het eerste Six Nations duel van 2012 gespeeld.  Frankrijk versloeg Italië met 30-12. Vorig jaar stuntte Italië nog met een zege op Frankrijk. Op Murrayfield volgde het duel tussen Schotland en Engeland. De oudste rugbyinterland ter wereld werd ditmaal gewonnen door Engeland met 6-13.  

Italië begon goed, maar na 21 minuten kreeg Frankrijk een vrije trap en door een fout in de verdediging van Italië kon Rougerie doorlopen en scoorde een try. Yachvili benutte de conversie en zorgde zo voor de 10-3 voorsprong. De ruststand was 15-6 na een nieuwe try van Frankrijk en een benutte penalty voor Italië. 

In de tweede helft was Frankrijk duidelijk de betere partij. Mede door tries van Vincent Clerc en debutant Wesley Fofana kwam de eindstand op 30-12. 

De eerste helft tussen Schotland en Engeland was alles behalve goed. Beide teams beginnen nerveus in de strijd om de Calcutta cup. Schotland had meer balbezit, maar tot de achterlijn van Engeland kwamen ze niet.Desondanks stonden de Schotten met 6-3 voor bij rust. Dan Parks benutte twee strafschoppen voor Schotland en Owen Farrell scoorde een strafschop voor Engeland. 

Direct na de aftrap van de tweede helft scoorde Charlie Hodgson een try voor Engeland. Farrell benutte de conversie en het staat 6-10. In de 61ste minuut leek Schotland een try te scoren. De hulp van de videoscheidsrechter werd ingeroepen en besliste dat  de Engelsman Greig Laidlaw eerder de bal raakte dan de Schot Greig Leidlaw. Schotland heeft ook in de tweede helft meer balbezit, maar aanvallend doen ze er maar weinig mee. Farrell schoot nog een strafschop raak en brengt de eindstad op 6-13. Het is voor Engeland de 65ste keer dat ze de Calcutta cup winnen. Schotland wist de cup 39 keer te winnen. 

Morgen komen in Dublin Ierland en Wales nog in actie. 

Winterweer zorgt voor drukte bij Wegenwacht

De Wegenwacht van de ANWB beleefde zaterdag een drukke dag. Aan het begin van de avond hadden al zesduizend mensen een beroep gedaan op de pechservice, twee keer zoveel als op een normale zaterdag. Vooral kapotte accu's en bevroren deuren en sloten waren de problemen, meldt de ANWB.

Afgelopen woensdag registreerde de ANWB 8300 pechgevallen, waarmee deze dag wat betreft drukte op de derde plaats staat. Ook zondag worden de nodige pechgevallen verwacht. Net als zaterdag wordt er extra personeel ingezet. Wel moet rekening worden gehouden met langere aanrijtijden. Zaterdag werkten 430 mensen om pechvogels uit de brand te helpen.

Berdych en Monfils in finale Montpellier

De finale van het ATP-toernooi in Montpellier gaat tussen Tomas Berdych en thuisfavoriet Gaël Monfils. De als eerste geplaatste Tsjech was met 6-3 en 6-4 te sterk voor Philipp Kohlschreiber (7) uit Duitsland. Monfils, die als derde is genoteerd, rekende in een Frans onderonsje af met Gilles Simon (2): 4-6, 7-6 (4) en 6-4.

De 25-jarige Monfils, die tegen Simon een wedstrijdpunt overleefde, schreef het evenement in Zuid-Frankrijk in 2010 op zijn naam. Voor de 27-jarige Berdych kan het de eerste eindzege in Montpellier worden.


Berdych en Monfils in finale Montpellier (Foto: Novum)

[Premier League] Everton speelt gelijk in Wigan

Everton heeft aan de uitwedstrijd tegen Wigan Athletic een punt overgehouden. Een eigen doelpunt van Phil Neville leek Everton een kwartier voor tijd de das om te doen, dankzij invaller Victor Anichebe werd het toch nog 1-1. Bij Everton stond John Heitinga in de basis, Royston Drenthe bleef de hele wedstrijd op de bank.

Everton, dat eerder deze week nog voor een stunt had gezorgd door koploper Manchester City met 1-0 te verslaan, staat in de Premier League op de elfde plaats. Wigan, waar Ronnie Stam een basisplaats had gekregen, blijft hekkensluiter.

Michel Vorm won met Swansea City met 2-1 bij West Bromwich Albion. De Nederlandse doelman werd kort na rust gepasseerd door voormalig Utrecht-speler Marc-Antoine Fortuné, maar zag zijn ploeggenoten Gylffi Sigurdsson en Danny Graham toch nog orde op zaken stellen. Promovendus Swansea staat na 24 speelronden keurig tiende.

Schippers en Samuel naar WK Indoor

Dafne Schippers en Jamile Samuel hebben tijdens de Internationale Dussmann Indoor Meeting in Luxemburg in de series van de 60 meter toptijden van respectievelijk 7.25 en 7.29 sec. gelopen. Ze noteerden daarmee niet alleen persoonlijke records, maar voldeden tevens aan de Atletiekunie-limiet voor deelname aan de WK Indoor, die van 9 tot 11 maart 2012 in het Turkse Istanbul wordt gehouden.

Schippers, net als Samuel lid van het AA-Drink Talententeam van de Atletiekunie passeerde op de ranglijst aller tijden de nummer drie Jacqueline Poelman (7.26 sec.) en moet alleen nog voormalig wereldrecordhoudster Nelli Cooman (7.00 sec.) en Els Vader (7.11) voor zich dulden.

Later vanavond lopen beiden nog in de finale van de 60 meter in Luxemburg.

[AC] Zambia naar laatste vier

Zambia is als eerste doorgedrongen tot de halve finale van de Afrika Cup. In Bata in Equatoriaal-Guinea werd Sudan eenvoudig met 3-0 aan de kant gezet. Voor Zambia is het de eerste keer in de historie dat het de laatste vier van het Afrikaans kampioenschap bereikt. De volgende tegenstander komt uit het treffen tussen Ghana en Tunesië.

Zambia kwam na een kwartier op voorsprong door een treffer van Stophira Sunzu. Na een rode kaart voor Sudan mocht Christopher Katongo aanleggen vanaf elf meter. De middenvelder miste de strafschop, maar sloeg in de rebound alsnog toe. James Chamanga gooide het duel vier minuten voor tijd definitief in het slot.

Schultz wil met NS en ProRail praten

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil van de NS en van ProRail helderheid over de chaos op het spoor. De bewindsvrouw wil weten hoe het treinverkeer zowel vrijdag als zaterdag hevig ontregeld kon raken.

Ze vindt het vreemd dat vorig jaar maatregelen werden aangekondigd, en het bij de eerste de beste sneeuwvlokken van deze winter toch weer mis kan gaan. De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk met de minister spreken over de kwestie.

Schultz gaat ook experts uit Zwitserland vragen hoe daar wordt omgegaan met winters weer op het spoor. "Misschien ligt het wel aan de procedures die hier worden gevolgd en moet er eerder op een alternatieve dienstregeling worden overgeschakeld."


Schultz wil met NS en ProRail praten (Foto: Novum)

Noodtoestand uitgeroepen in Sarajevo om sneeuw

Enorme sneeuwval heeft er in Bosnië voor gezorgd dat in het hele land mensen vastzitten in hun huizen en voertuigen. In de hoofdstad Sarajevo hebben de autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen. Daar viel meer dan een meter sneeuw.

Honderden mensen in het hele land konden hun huizen en auto's niet meer uit. Inwoners van Sarajevo die dat wel lukte probeerden zaterdag paden door de sneeuw te maken om naar ziekenhuizen en winkels te komen. Veel wijken in de stad hebben geen water meer en mensen slaan massaal voedsel in uit vrees dat de situatie dagen aanhoudt. Ooggetuigen zeiden dat mensen met elkaar op de vuist gaan voor een brood.

De autoriteiten hebben mensen opgeroepen hun huizen niet te verlaten.


Noodtoestand uitgeroepen in Sarajevo om sneeuw (Foto: Novum)

Zondag en maandag aangepaste dienstregeling NS

De NS rijdt zondag en maandag met een aangepaste dienstregeling. Op beide dagen rijden er minder intercity's. De sprinters rijden wel zoveel mogelijk als normaal. Dat laten de NS en ProRail zaterdag aan het einde van de middag weten.

Met name in de Randstad en in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel zullen er minder intercity's rijden. Met de aangepaste dienstregeling hopen NS en ProRail de infrastructuur te ontzien. "Als je minder rijdt, kan er ook minder fout gaan", aldus een woordvoerder.

De treinen die maandag in de spits rijden worden zo lang mogelijk gemaakt, om het maximaal aantal reizigers te kunnen vervoeren. Door de reizigers vooraf te informeren over de uitval van treinen hoopt de NS chaos op de stations te kunnen voorkomen.

EA ontslaat 'klein aantal' mensen in Canada

EA heeft bevestigd dat ze een 'klein aantal' ontslagbrieven heeft uitgedeeld aan de werknemers in hun kantoren in Vancouver, Canada. De reden achter deze ontslagen zou te maken hebben met een 'transformatie' van EA Canada en Black Box.

Het officiële persbericht luidt als volgt:

"EA in Vancouver is transforming its studio to align with EA's transformation to high-growth digital formats, including online, social gaming and free-to-play. Employees in our BC studio are learning new skills and working on digital games and services, and there are many examples. Developed at the EA SPORTS studio in Burnaby, the FIFA Soccer franchise represents the cutting edge of AAA gaming integrated with multiplatform extensions and online features. The Need for Speed World team in Burnaby is leading the digital transformation with 11 million registered players. As the BC studio makes this transformation, a small number of employees are being impacted while most others are being retrained, redeployed and rolling-on to new projects."

Het exacte aantal ontslagen en op welke divisies deze ontslagen plaatsvonden is nog niet bekendgemaakt.

[Upd] Zoektocht naar agent gestaakt

De politie heeft de zoektocht naar de vermiste agent in de bossen bij Beetsterzwaag gestaakt. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

De zoektocht naar de 30-jarige Friso Wouda leverde niks op. "De sneeuw maakt het er ook niet gemakkelijker op", aldus een woordvoerder van de politie. De politie is nog wel bezig om een aantal signalen en tips na te trekken. Op dit moment is er geen aanleiding om op een andere locatie te gaan zoeken.

De agent in opleiding wordt sinds dinsdagochtend vermist. De politie sloeg groot alarm omdat hij waarschijnlijk zijn dienstwapen bij zich heeft.

Update 18.03 uur
In een hotel in Zandvoort is zaterdagmiddag het levenloze lichaam gevonden van een politieman van het korps in Groningen. Dat heeft de politie laten weten.

De 30-jarige agent in opleiding Friso Wouda werd sinds dinsdagochtend vermist en heeft zichzelf waarschijnlijk van het leven beroofd met zijn dienstwapen.

De politie sloeg na zijn verdwijning groot alarm omdat hij niet kwam opdagen voor een nachtdienst maandag en bij zijn verdwijnen zijn dienstwapen bij zich had. Er kwam een grote zoekactie op gang in Groningen. De politie doet geen mededelingen over de achtergronden.

Het lichaam van de politieman werd rond een uur zaterdagmiddag ontdekt. Dat was even nadat in Friesland de zoektocht naar hem in de bossen bij Beetsterzwaag was gestaakt.

Zoektocht naar vermiste agent gestaakt
Zoektocht naar vermiste agent gestaakt (Foto: ANP)

Blizzard deelt 100.000 Diablo III beta-keys uit

In Noord-Amerika kunnen ze hun lol op want Blizzard heeft deze week maar liefst 100.000 verse Diablo III beta-keys uitgedeeld. De uitgekozen spelers die zich hadden aangemeld op Battle.net hebben in de loop van dit weekend bericht gekregen via de elektronische post.

Blizzard liet daarbij ook meteen weten dat spelers op moeten letten voor vermeende phishing attempts. De populariteit van de Blizzard-games garandeert namelijk een stortvloed aan dubieuze bedrijven die op zoek zijn naar gevoelige data.

Ook heeft Blizzard laten weten dat er in de toekomst meer keys zullen worden uitgedeeld. Of de toekomstige keys ook exclusief voor Noord-Amerika zijn is nog onduidelijk.

[NK] Bloemen wint 5.000 meter, Verweij leidt

Koen Verweij leidt na de eerste dag van het NK allround schaatsen. De rijder uit de ploeg Team Hart werd eerder vandaag vierde op de 500 meter en pakte achter Ted-Jan Bloemen een tweede plaats op de 5.000 meter, waardoor hij in het klassement een kleine voorsprong op diezelfde Bloemen heeft.

Op het NK ontbreken de toppers Sven Kramer en Jan Blokhuijsen die beiden al voor het WK allround geplaatst zijn. Dit weekend voegen zich nog twee rijders bij dit duo. Bij hen is niet Wouter Olde Heuvel die onlangs aan zijn knie geopereerd is. Ook de specialisen op de lange afstanden laten zich dit weekend niet in Heerenveen zien, waardoor anderen de kans krijgen zich te tonen.

Onder hen is Bloemen die vandaag de 5.000 meter won in een tijd van 6.25,88 waarmee hij Verweij bijna twee seconden (6.27,79) voorbleef. Ben Jongejan werd in 6.31,41 derde.

In het klassement heeft Verweij voor de 1.500 meter een voorsprong van 0,36 seconden op Bloemen en 0,79 seconden op Jongejan. Frank Hermans staat met 1,92 seconden iets verder weg.

Uitslag 5.000 meter

# Schaatser Tijd
1 Ted-Jan Bloemen 6.25,88
2 Koen Verweij 6.27,79
3 Ben Jongejan 6.31,41
4 Frank Hermans 6.31,78
5 Renz Rotteveel 6.32,32
6 Mark Ooijevaar 6.33,87
7 Maurice Vriend 6.35,92
8 Jos de Vos 6.40,83


Stand na 5.000 meter

# Schaatser Achterstand 1.500 meter
1 Koen Verweij -
2 Ted-Jan Bloemen + 0,36
3 Ben Jongejan + 0,79
4 Frank Hermans + 1,92
5 Renz Rotteveel + 2,14
6 Maurice Vriend + 2,83
7 Rhian Ket + 3,39
8 Lucas van Alphen + 5,12

VS dwong Zweden tot anti-piraterijwetten

Amerika heeft wederom een land gedwongen zeer zware anti-piraterijwetgeving in te voeren, zo meldt technologiesite Webwereld. Uit gelekte documenten die op wikileaks zijn verschenen, blijkt dat de VS onder zware druk en dreiging van economische sancties en handelsboycots Zweden heeft gedwongen The Pirate Bay te vervolgen. Oók krijgt de entertainmentindustrie in Zweden de mogelijkheid gebruikersdata op te vragen bij ISP's. Ter illustratie; de Zweedse politie heeft die mogelijkheid níet.

Eerder zwichtten onder andere Frankrijk, Canada en Spanje al voor de dreigende Amerikanen. Hadden zij dit niet gedaan waren zij terechtgekomen op de Special 301 Report. Hierop staan landen die zich, volgens de Amerikanen, niet houden aan de Amerikaanse interpretatie van het beschermen van het 'intellectueel eigendom' van de Amerikanen.

Met het Special 301 Report hebben de Amerikanen een machtig wapen in de hand, waarmee ze naar het schijnt eender welk land kunnen dwingen vergaande wetten en regelgeving door te voeren.

Zweden blijkt al in 2009 door de knieën gegaan te zijn, na een dappere strijd waarbij Zweden enerzijds de dreigende grootmacht tegenover zich had, en anderzijds haar eigen burgers en de media. Het vervolgde toen de beheerders van The Pirate Bay. Deze zijn inmiddels onherroepelijk veroordeeld tot een celstraf van 4 tot 10 maanden en het betalen van een boete van 5,2 miljoen euro.

PSN-accounts worden SEN-accounts

Sony heeft laten weten dat ze de PlayStation Network-accounts gaan onderbrengen in een overkoepelend Sony Entertainment Network. Hiermee komt de naam PSN-account te vervallen en zal deze veranderen in een SEN-account.

De update zit al sinds 1 september 2011 in de pijpleiding en zal vanaf 8 februari 2012 definitief doorgevoerd worden. Sony heeft ondertussen een officieel bericht verstuurd naar haar gebruikers waarin ze uitlegt dat de verhuizing te maken heeft met een meer overkoepelend platform:

"The move incorporates a "comprehensive network platform" of services from Sony across games, movies, music and various media offerings"

"This transition is based on Sony's goal to enhance its unique digital entertainment offering. As a series of these activities Sony started last September, PlayStation Network will be aligned with Sony Entertainment Network."

"This helps us get closer to our goal of establishing a global comprehensive network platform of services across games, movies, music and more, all accessible from one convenient account."

Concreet houdt de wijziging, op de naamsverandering na, nog maar weinig in. De accounts zullen automatisch veranderd worden via de volgende PS3 en Vita firmware-update. De PSP blijft voorlopig gespaard van de verandering.

Reserves N.E.C. kijken duel vanuit kleedkamer

De wisselspelers van N.E.C. Nijmegen zitten er morgen tijdens het thuisduel tegen Feyenoord warmpjes bij. Voetbalbond KNVB heeft het team van Alex Pastoor toestemming gegeven om in het eigen Goffert Stadion de reserves het duel vanuit de kleedkamer te laten bekijken.

Normaal gesproken houden de wisselspelers tijdens de wedstrijd de bank warm, maar nu het in Nederland extreem winterweer is strijkt de KNVB de hand over haar hart en mogen de reserves binnen wachten tot ze worden geroepen om in actie te mogen komen. Pastoor paste deze truc eerder deze week ook al toe in het verloren bekerduel tegen PSV. Toen zaten de wissels alleen de tweede helft op de bank.

'iPad 3-release in maart'

De betrouwbare nieuwssite Bloomberg heeft meer geruchten de wereld in geholpen met betrekking tot de release van de iPad 3. Zo zouden bronnen nauw betrokken bij de ontwikkeling gezegd hebben dat de release in maart zal gebeuren en dat de iPad 3 uitgerust zal zijn met een quad-core processor en een hogere schermresolutie.

Productie op grote schaal zou al bezig zijn, waarbij de controversiele Chinese fabrikant Foxconn de teugels al vierentwintig uur per dag strak heeft om aan de grote vraag die vanuit Apple wordt gesteld te voldoen.

Het verslag van Bloomberg onthulde ook dat de iPad 3 ondersteuning biedt aan 4G wireless standard LTE en dat het scherm een grotere pixeldichtheid zou hebben dat sommige HD-tv's. De afgebeelde visuals op het scherm zouden dan ook lijken alsof ze geprint waren op canvas.

Het Bloomberg-report strookt overigens met eerdere geruchten van dit jaar. Daarin werd ook al aangekondigd dat de iPad 3 verkrijgbaar zou zijn vanaf maart.

L.A. Reid wel in tweede seizoen X Factor

L.A. Reid is wel welkom in het tweede seizoen van de Amerikaanse X Factor. Zijn medejuryleden Nicole Scherzinger en Paula Abdul kregen vorige week te horen dat ze kunnen vertrekken. Ook presentator Steve Jones kan zijn biezen pakken.

Platenbaas Reid is, naast bedenker Simon Cowell, het enige bekende gezicht in het tweede seizoen van de Amerikaanse X Factor. Dat vertelt een ingewijde althans aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Reid zou vrijdag een krabbel onder zijn contract hebben gezet.

Cowell is naar verluid niet tevreden met het eerste seizoen van de door hem bedachte talentenjacht. X Factor, dat in onder meer Groot-Brittannië en Nederland al jaren een succes is, legde het in de Verenigde Staten af tegen talentenjachten als American Idol en The Voice.

Cowell zou voor het tweede seizoen grotere sterren achter de jurydesk willen. Vrijdag doken geruchten op dat Beyoncé is benaderd, maar daarvan is volgens de ingewijde geen sprake. Mariah Carey, die tijdens het eerste seizoen als gastartiest werd getipt, wordt wel serieus overwogen door de producenten.

Wereld woedend om aanval op burgers Homs

Westerse leiders hebben zaterdag de grote aanval op de Syrische stad Homs hard veroordeeld. Naar schatting kwamen meer dan 200 burgers om het leven door nachtelijke beschietingen met zware wapens.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak van een ,,onbeschrijflijk" incident en moord op burgers door regeringstroepen.

,,IJzingwekkend", noemde de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague het geweld in de stad. Hij beschuldigde de Syrische president Bashar al-Assad van ,,koelbloedig cynisme".

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé heeft Syrië met de aanval ,,een nieuwe stap gezet in wreedheid".

Wereld woedend om aanval op burgers Homs
Wereld woedend om aanval op burgers Homs (Foto: ANP)

ADO Den Haag - AZ afgelast

De competitiewedstrijd tussen ADO Den Haag en AZ gaat vanavond niet door. De arbiter van dienst, Kevin Blom, heeft het veld in Den Haag zojuist afgekeurd.

De oorzaak van de afgelasting is de strenge vorst en de sneeuwval van gisteren. Hierdoor is het veld in slechte conditie, waardoor het niet verantwoord is om te spelen. Eerder werd ook de wedstrijd tussen De Graafschap en FC Twente al geschrapt.

Het is nog onduidelijk of er vanavond nog meer wedstrijden afgelast zullen worden.

Technisch directeur Key vertrekt bij Sauber

James Key stapt op als technisch directeur van Sauber. De Brit keert na twee seizoenen in Zwitserse dienst terug naar zijn vaderland waar hij een nieuwe baan heeft geaccepteerd. Eerder werkte Key al voor Force India.

"Ik heb erg genoten van de twee jaar die ik voor Sauber heb gewerkt," zei de Brit die bij Sauber als technisch directeur de taak had om het voormalige fabrieksteam van BMW Sauber om te vormen tot een onafhankelijk team. "Het was een zeer intensieve en interessante periode. Het team is een stuk kleiner geworden, maar iedereen bij Sauber is daar volgens mij erg goed mee omgegaan. Ik denk dat het team er nu goed voor staat voor de toekomst en ik wens ze het allerbeste toe."

Teameigenaar Peter Sauber zal de positie van Key voorlopig niet in gaan vullen, maar diens taken over verschillende andere teamleden verdelen.

Tongende bakvis vriest vast aan lantaarnpaal

Een 16-jarig meisje dat voor een weddenschap een lantaarnpaal een tongzoen gaf, vond zich vrijdagavond al snel terug in een zeer benarde situatie. Haar tong vroor vast aan de paal, waarna agenten er aan te pas moesten komen om haar los te krijgen.

Het meisje uit Nieuwegein gaf rond 01.15 uur voor een uitgaansgelegenheid in Beesd de lantaarnpaal een kus. Binnen enkele ogenblikken zat ze vast aan de paal. Loskomen leverde een hevig bloedende tong op.

Agenten schoten het meisje te hulp door een bakje warm water over de paal te gieten, waarna de tong loskwam. Ambulancepersoneel heeft haar ter plaatse behandeld, ze kon daarna zelfstandig naar huis. Dat meldt de politie.

'Next-gen Xbox zal gebruikmaken van 60 euro kostende Radeon-GPU'

Website IGN heeft via 'sources close to the project' gehoord dat de next-gen Xbox gebruik zal gaan maken van een grafische kaart die te vergelijken is met de 60 euro kostende Radeon HD 6670. De kaart ondersteunt DirectX 11, multi-display output, 3D en 1080p.

Dev-kits van de next-gen Xbox (welke de uiteindelijke hardwarematige samenstelling zullen hebben) zouden in alle waarschijnlijkheid in augustus dit jaar verscheept worden, wat zou betekenen dat de grootschalige productie van de Radeon HD 6670-gebaseerde kaart vanaf eind 2012 zal beginnen. De uiteindelijke console zou vanaf oktober/november 2013 verscheept worden naar de retail winkels, aldus IGN.

Digital Foundry-editor Richard Leadbetter heeft zijn twijfels bij de keuze en vertelt het volgende aan eurogamer:

"If the GPU story is true, it suggests that Microsoft is placing price-point ahead of performance," aldus Leadbetter.

"By PC standards, the Radeon HD 6670 is an unremarkable, entry-level enthusiast product aimed more towards the home cinema PC audience. It struggles to run Battlefield 3 at 20 frames-per-second on high settings at 1080p, and could maybe hit 30FPS in Crysis 2 at the same resolution."

"In a closed box environment with custom modifications and a dedicated development platform to support it, the chip could achieve much greater things (360 dev kits initially shipped with unremarkable X800 graphics cards, before getting X1800/X1900 upgrades). But it would be a curious choice for a platform holder looking to sustain another lengthy console lifecycle."

Het is nog onduidelijk in hoeverre we dit bericht serieus kunnen nemen. Al eerder werden er details gelekt over de opvolger van de Xbox 360, maar in geen enkel bericht werden er specifieke details genoemd. We houden jullie uiteraard op de hoogte.

BioWare adviseert om Mass Effect 3-saves te bewaren

Het zal voor de meeste fans van het rollenspel niet als een verrassing komen, maar Mass Effect 3-ontwikkelaar BioWare heeft laten weten dat ze de spelers van hun nieuwe titel adviseert om hun savegames van de laatste telg binnen de franchise te bewaren.

Associate producer Mike Gamble zei in een interview het volgende: "Obviously I can't say anything, but it wouldn't be a bad idea...". Het is nog niet duidelijk of Gamble verwijst naar een mogelijk vervolg (Mass Effect 4?) of naar een mogelijk DLC-pack.

Ook zei Gamble dat het einde van Mass Effect 3 veel spelers kwaad zou maken:

"It's going to make some people extremely happy; it's going to make some people angry. But that's part of it, right? To invoke the emotion putting some of these stories to bed will naturally bring up."

Mass Effect 3 is vanaf 9 maart verkrijgbaar en is speelbaar op PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Alternatieve Elfstedentocht gewonnen door Jens Zwitser

Jens Zwitser heeft de Alternatieve Elfstedentocht op zijn naam geschreven. Op de Oostenrijkse Weissensee accelereerde hij op 30 kilometer van de meet en had op de finish een voorsprong van bijna twee minuten.

De 34-jarige Zwitser had vijf uur, 41 minuten en 33 seconden nodig om de 200 kilometer op het extreem koude meer te voltooien. Uiteindelijk pakte Jouke Hoogeveen de tweede plaats en completeerde Robert Bovenhuis de top drie.

In eigen land is ook nog altijd een kans op de Elfstedentocht, maar dat hangt helemaal af van de ontwikkelingen op de weerkaarten.

Adam Lambert zwakt Queen-verhaal af

Het is nog maar de vraag of Adam Lambert met Queen gaat toeren. De 30-jarige zanger zwakt een verhaal daarover af via Twitter. "Ik heb nog helemaal geen gastoptredens toegezegd", schrijft Lambert.

De Britse boulevardkrant Daily Star schreef vrijdag dat Lambert op pad gaat met Brian May en Roger Taylor. "Het is de bedoeling om Freddie Mercury en de band te eren door geweldige nummers te spelen", tekende de krant op uit Lamberts mond.

"Slimme journalisten, mijn uitspraken uit zijn verband rukken", reageert de zanger via Twitter. "Ik heb nog niets toegezegd, ik had het over de EMA's." Lambert trad in november met May en Taylor op tijdens de MTV Europe Music Awards.

May en Taylor zijn al een tijd op zoek naar een nieuw gezicht voor Queen. De gitarist en drummer willen graag weer toeren met nummers van de Britse band. May vertelde in oktober dat hij ook Lady Gaga wel ziet zitten als zangeres van de band.

Hoewel Lambert ontkent dat hij de zanger van Queen wordt, kan hij wel lachen om het verhaal. "Ik ben wel gevleid dat u dergelijke snelle, roemrijke conclusies trekt", twittert de 30-jarige.

Iraanse oppositie bijeen in Zweden

Ongeveer vijftig leden van de Iraanse oppositie zijn in de buurt van Stockholm bijeengekomen om te bespreken hoe ze zich kunnen verenigen om democratie in Iran te bevorderen. Ook willen ze zich voorbereiden op de parlementsverkiezingen van maart.

Onder de aanwezigen zijn schrijvers, academici en afgevaardigden van Iraanse oppositiepartijen. Ze zijn uit veiligheidsoverwegingen op een geheime locatie samengekomen. De tweedaagse conferentie 'Eenheid voor democratie in Iran' is bedoeld om de verdeelde oppositiebewegingen die buiten Iran actief zijn te coördineren, zei woordvoerster Laila Naraghi Coggiola.

'Talibanleider stuurde Obama geen brief'

De Afghaanse Taliban heeft zaterdag ontkend dat hun leider Mullah Omar vorig jaar juli een brief heeft gestuurd aan de Amerikaanse president Barack Obama.

Talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahid noemde de berichten over de brief, waarin Omar aan zou hebben gegeven bereid te zijn te onderhandelen over een einde aan het geweld in Afghanistan, 'ongefundeerde aantijgingen'.

Het Witte Huis ontving de ongetekende brief in juli via een tussenpersoon van de Taliban. De standpunten in de brief komen overeen met wat andere gezanten van de Taliban de afgelopen tijd hebben bepleit.

Mensen die de brief zagen achtten hem authentiek, hoewel er niet met zekerheid kon worden gesteld dat de brief afkomstig was van Omar.


'Talibanleider stuurde Obama geen brief' (Foto: Novum)

Vermiste schaatser in Duitsland nog niet gevonden

De zoektocht naar de Nederlandse schaatser die vrijdag vermist raakte in Duitsland is zaterdag voortgezet. De 43-jarige man uit het Limburgse Grubbenvorst is nog niet gevonden. Dat meldt de Duitse politie.

De man ging vrijdag in zijn eentje schaatsen op de Krickenbecker See. Waarschuwingen dat het ijs niet betrouwbaar was, sloeg hij in de wind. Toen de man niet terugkeerde belden wandelaars de politie.

De muts van de man werd gevonden, maar toen de duisternis inviel moest de zoektocht worden gestaakt. De echtgenote van de Limburger heeft vastgesteld dat de muts van haar man is.

Brandweer en politie zoeken met man en macht naar de man, maar de sneeuw die op het ijs ligt bemoeilijkt de zoektocht.

[Premier League] Arsenal verpulvert Blackburn Rovers

Arsenal heeft vanmiddag een klinkende overwinning op Blackburn Rovers geboekt. Onze landgenoot trof drie keer doel, gaf twee keer een assist en zag na 90 minuten 7-1 op het scorebord staan.

Van Persie zette The Gunners na twee minuten al op voorsprong, nadat hij door Theo Walcott in stelling was gebracht. Na iets meer dan een half uur spelen kwam Blackburn Rovers via Gamst Pedersen op gelijke hoogte, maar lang konden de bezoekers hier niet van genieten. Zes minuten later trof Van Persie opnieuw doel en ook deze keer was Walcott de aangever.

Nog voor de pauze stond het al 3-1, nadat Alex Oxlade-Chamberlain het beslissende tikje wist te geven. Het voorbereidende werk was echter van Van Persie, die opnieuw een dijk van een wedstrijd speelde. Vlak daarna kwam Blackburn Rovers echter met tien man te staan, nadat Gaël Givet een rode kaart kreeg na een zware overtreding op Van Persie. Onze landgenoot kon de wedstrijd gelukkig wel voortzetten.

Na de pauze wist de ploeg van trainer Arsène Wenger de overtal-situatie te profiteren en liep eenvoudig weg bij Blackburn Rovers. Mikel Arteta en opnieuw Oxlade-Chamberlain waren in het tijdsbestek van drie minuten elk een keer trefzeker. Nog eens acht minuten later maakte Van Persie zijn derde van de wedstrijd.

Het slotakkoord was uiteindelijk voor Thierry Henry, die ook nog zijn doelpunt wist mee te pikken.

Vermouth scoort bij debuut De Graafschap

Gil Vermouth heeft zijn debuut bij De Graafschap vanmiddag opgeluisterd met een doelpunt. De speler, die bij FC Kaiserslautern onder contract staat, speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor de ploeg uit Doetinchem.

De Graafschap zou dit weekend officieel tegen FC Twente moeten spelen, maar deze competitiewedstrijd werd afgelast. Als alternatief speelden De Superboeren vanmiddag een oefenwedstrijd tegen eersteklasser AZSV uit Aalten. De ploeg uit Doetinchem won deze wedstrijd uiteindelijk met 5-0.

De overige doelpunten in Aalten werden gemaakt door Anco Jansen, Caner Cavlan (2) en Joran Calvete.

Bioware herstelt fouten Mass Effect-roman

De eerste druk van de roman Mass Effect: Deception bevat nogal wat fouten. Bioware heeft aangegeven dat alle fouten in het op de Mass Effect-serie gebaseerde boek bij de volgende edities eruit gehaald zullen zijn.

Fans van de gameserie hebben talloze fouten gevonden in het boek. Het gaat hier niet enkel om kleine foutjes die gezien kunnen worden als artistieke vrijheid, maar ook grove feitenfouten die niet stroken met de games. Bioware heeft nu gereageerd op de ophef. "The teams at Del Rey and BioWare would like to extend our sincerest apologies to the Mass Effect fans for any errors and oversights made in the recent novel Mass Effect: Deception," stelt een post op het forum van Bioware. "We are currently working on a number of changes that will appear in future editions of the novel."

Wanneer de herziene editie beschikbaar komt, is nog niet bekend. De mensen die de eerste editie hebben weten te bemachtigen, hebben nu een waar collector's item die wellicht nog eens geld waard gaat worden.

masseffect

Skiester Vonn pakt 50e wereldbekerzege

Het is vandaag dubbel feest voor Lindsey Vonn. De Amerikaanse skiester won voor het eerst de wereldbekerwedstrijd in Garmisch-Partenkirchen, wat tevens de 50e keer was dat ze op de hoogste trede mocht staan.

"Dit is te gek voor woorden", jubelde Vonn na afloop. "Ik ben even sprakeloos. Ik heb zelfs even een traantje gelaten. Vijftig WB-zeges is een enorm aantal en ik had daar nooit over durven te dromen."

Vonn bleef de Zwitserse Nadja Kamer een halve seconde voor. Tina Weirather uit Liechtenstein werd op bijna een seconde derde.

Judoka Willeboordse toont vormbehoud in Parijs

Judoka Elisabeth Willeboordse heeft tijdens de Grand Slam in Parijs vormbehoud getoond en heeft zich daardoor zo goed als zeker geplaatst voor de Olympische Spelen, die komende zomer in Londen worden gehouden. NOC*NSF moet formeel nog wel zijn goedkeuring uitspreken.

Willeboordse slaagde er in de Franse hoofdstad in om de bronzen medaille te pakken, maar de energie is volgens de bondscoach van de Nederlandse judoka's, Marjolein van Unen, helemaal op.

Overigens heeft de directe concurrente van Willeboordse, Anicka van Emden, bezwaar aangetekend tegen de olympische voordracht. De verwachting is echter dat zij bakzeil zal halen.

Oorlogsfilm Süskind behaalt gouden status

De Nederlandse oorlogsfilm Süskind heeft de eerste Gouden Film van 2012 te pakken. Sinds de release, ruim twee weken geleden, trok de film meer dan honderdduizend bezoekers, wat Süskind een Gouden Film opleverde.

Het bijbehorende beeldje is vrijdag overhandigd aan regisseur Rudolf van den Berg en hoofdrolspeler Jeroen Spitzenberger. Süskind is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Duits-joodse Walter Süskind. Hij wordt in Amsterdam hoofd van de Hollandsche Schouwburg en weet vanaf 1942 honderden joodse kinderen van transport naar de concentratiekampen te redden.

Süskind is sinds donderdag 19 januari in de Nederlandse bioscopen te zien. De film, die momenteel in 112 zalen draait, bracht al ruim zevenhonderdduizend euro op.

J. John niet met FC Twente in EL

Joshua John komt in de tweede helft van het seizoen niet met FC Twente in actie in de Europa League. De aanvaller kwam in de winterstop over van Sparta Rotterdam, maar de Tukkers hebben hem niet ingeschreven.

Naast de komst van John werden ook Daniel Fernandes, Wesley Verhoek en Glynor Plet aangetrokken. Zij zijn door hun FC Twente, dat op 16 februari tegen Steaua Boekarest speelt, wel op de lijst voor de Europese wedstrijden geplaatst.

De regel is echter dat slechts drie spelers in de winterstop aan de Europese selectie mogen worden toegevoegd. In dit geval valt John dus buiten de boot.

Sony heeft patent op Wii U-achtige controller

Er is een patent opgedoken waarop te zien is dat Sony plannen heeft of had voor een Wii U-achtige controller. Dit apparaat zou zijn eigen locatie kunnen bepalen en een avatar kunnen creëren die als het ware over een medespeler heen geprojecteerd wordt.

Of deze plannen nog doorgezet gaan worden is maar de vraag. De PlayStation Vita kan ook communiceren met de PlayStation 3 en kan zelfs als controller gebruikt worden voor sommige games. De kans bestaat dus dat dit patent een voorloper was voor wat nu de PlayStation Vita is.

tst2

tst3

tst

[Upd] Sparta - Den Bosch, Fortuna - MVV ook afgelast

De wedstrijd in de Jupiler League tussen Sparta en FC Den Bosch gaat zondagmiddag niet door. Door sneeuw en vorst is het veld in Rotterdam onbespeelbaar geworden. Voor vrijdag en zaterdag werden ook alle wedstrijden in de Jupiler League al afgelast. Over het doorgaan van Fortuna Sittard - MVV, dat voor maandagavond staat gepland, is nog geen beslissing genomen.

De Eredivisie heeft voorlopig beduidend minder last van het winterweer. Tot nu toe werd alleen De Graafschap - FC Twente, ondanks de veldverwarming in Doetinchem, geschrapt.

Het duel ADO Den Haag - AZ gaat vooralsnog gewoon door. Het veld ligt er niet al te florissant bij, maar heeft een eerste keuring doorstaan. Scheidsrechter Kevin Blom zal aan het eind van de middag de knoop definitief doorhakken. De aftrap staat gepland voor zaterdagavond 18.45 uur.

Update:

Ook de laatste wedstrijd uit de Jupiler League, die in deze speelronde op het programma stond, is afgelast. Fortuna Sittard meldt op Twitter dat de Limburgse derby met MVV van komende maandag ook niet doorgaat. Dat betekent dat deze gehele speelronde op een andere dag ingehaald moet worden.

Nasrdin Dchar: Ik ben geen knuffelmarokkaan

Nasrdin Dchar heeft niets met de term knuffelmarokkaan. "Er is toch ook geen knuffelnederlander of knuffelturk", zegt de 33-jarige acteur tegen Het Parool. "Persoonlijk houd ik niet van dat woord."

Dchar vindt knuffelmarokkaan 'te makkelijk'. "En het is ook weer een vorm van mensen in een hokje stoppen. Ik ben gewoon Nasdrin Dchar, en als je een knuffel wilt, dan kun je er een krijgen."

Toch vindt Dchar dat Ali B het predikaat knuffelmarokkaan mooi verandert in iets positiefs. "Ik was bij de show van Ali B en hij had er een heel goed stuk over. Dat vond ik mooi om te zien."

Ali B zei vorig jaar dat ook hij niet altijd even blij is met het stempel knuffelmarokkaan. De rapper vertelde in augustus dat hij geprobeerd heeft iets positiefs te maken van de term. "Knuffelmarokkaan kan betekenen dat je alleen wordt geknuffeld vanwege je Marokkaan-zijn, maar het kan ook betekenen dat je wordt geknuffeld omdat je zo'n leuke jongen bent."


Nasrdin Dchar: Ik ben geen knuffelmarokkaan (Foto: Novum)

'Vijf conclusies rond nationaal spoorwegdrama'

De Maatschappij Voor Beter Openbaar Vervoer is bepaald niet blij met de gang van zaken bij de NS naar aanleiding van het winterweer. "In tegenstelling tot de door de NS uitgevente verwachting dat het treinverkeer vandaag zo’n beetje volgens plan zou verlopen, was de treindienst reeds rond het middaguur als een kaartenhuis in elkaar gezakt." aldus een woordvoerder van Voor beter OV.

"Ook de tweede winterdag van dit seizoen maakt de spoorsector de redelijkerwijze aan haar te stellen verwachtingen niet waar." Dat leidt voor wat betreft de Maatschappij Voor Beter OV tot een vijftal conclusies. 

1. Gezien het feit dat er erg strenge vorst was aangekondigd, had vandaag de nooddienstregeling ingesteld moeten zijn. Immers, bij lichte tot matige sneeuwval doet men dat wel, en als er echt aanleiding toe is doet men dat niet! Dat valt aan de reiziger niet uit te leggen.

2. Reeds gisteren in de loop van de middag had er een negatief reisadvies moeten worden uitgevaardigd. Ja, de reizigers zijn gisteravond uiteindelijk op hun bestemmingsstation aangekomen, maar veelal pas na uren te hebben moeten doorbrengen op stations zonder fatsoenlijke wachtgelegenheid in de barre koude. Dat mag zo ongeveer mishandeling worden genoemd.

3. Gezien het getoonde onvermogen van de spoorsector (en het uitblijven van negatief reisadvies, zodat reizigers ook geen alternatief zijn gaan regelen) dient de NS tot ruimhartige vergoeding van de gevolgschade over te gaan, zoals vooruitbetaalde concert- en theaterkaartjes, vakantiehuisjes en dat soort dingen. Want hier is geen sprake van vertragingsschade (waarop het beruchte artikel 8:108BW, dat reizigers schadevergoeding na vertragingsschade ontzegt,  van toepassing is) maar van schade die voortvloeit uit het op incompetente wijze runnen van de spoorsector. Incompetentie is wat anders dan vertraging. Ook met name het feit dat ns.nl aankondigde dat je gewoon kon reizen, sterkt Voor Beter OV in deze opvatting.

4. De geloofwaardigheid, en daarmee de positie van de verantwoordelijken (Bert Meerstadt, Ingrid Thijssen, Marion Gout en Melanie Schultz) is zeer ernstig onder druk komen te staan. De eerste twee zouden mede na de uitspraken van Bert Meerstadt vorig jaar in de winterhoorzitting in de Tweede Kamer (“Dit mag reizigers nooit meer worden aangedaan”) direct moeten vertrekken, de laatste twee zouden een formele laatste waarschuwing (Gout van Schultz, Schultz van de Kamer) moeten krijgen. De opvolgers van Meerstadt en Thijssen zouden als expliciete opdracht moeten krijgen, dat ook in de echelons onder hen schoon schip wordt gemaakt.

5. Het Ministerie van IenM moet serieus aan de slag om de nieuwe spoorconcessies (voor de toegang tot het Hoofdrailnet, de toegang tot de HSL en het beheer van deze spoorwegnetten) fors aan te scherpen en niet met NS te onderhandelen, maar te gaan voor Right of First Refusal, en bij het minste of geringste tegenstribbelen van NS overgaan tot verlenging van de huidige concessie met een jaar om een goede aanbestedingsprocedure te houden. Voor Beter OV acht de gebeurtenissen van gisteren en vandaag op het spoor niet alleen uiterst teleurstellend, maar ook volstrekt onaanvaardbaar.

Of deze vijf conclusies ook daadwerkelijk consequenties voor de betrokkenen zullen hebben zal de toekomst leren.

Utrecht CS is mierenhoop van mensen

Op station Utrecht Centraal zijn zaterdag aan het begin van de middag meer dan duizend mensen gestrand die geen kant meer opkunnen. De NS kon de belofte dat de treinen ondanks de sneeuw gewoon zouden rijden, weer niet waarmaken.

De grote centrale hal van het station is een mierenhoop van mensen die niet weten wat ze moeten doen of waar ze heen moeten. Op het bord in de hal staat slechts één trein vermeld die mogelijk naar Almere gaat vertrekken. Op het platform waar de regionale bussen vertrekken staat het zwart van de mensen die hopen met de bus de stad kunnen verlaten.

Hoewel de NS aan het begin van de middag stelde dat er veel medewerkers op het station aanwezig zouden zijn om mensen te informeren, zijn er maar nauwelijks conducteurs of servicemedewerkers te vinden. Bij de balie staat een rij van tientallen mensen die smachten naar informatie. Eén conducteur die wordt belaagd bekent eerlijk 'het ook allemaal niet te weten' en 'al helemaal niets te kunnen garanderen'.

De winkeltjes en snackbars op het station draaien overuren. Veel mensen drinken koffie, die de NS gratis aanbiedt ter compensatie van het winterse reisleed.

Utrecht CS is mierenhoop van mensen
Utrecht CS is mierenhoop van mensen (Foto: ANP)

'Schultz moet zich aan haar woord houden'

Minister Schultz van Haegen moet zich aan haar woord houden en de NS straffen voor de chaos op het spoor als gevolg van het winterweer. Dat stelt Chris Vonk van reizigersorganisatie Rover, nadat de vorst ook zaterdag tot chaostaferelen op de Nederlandse rails leidde.

"We hebben deze hele discussie vorig jaar ook al gevoerd", stelt Vonk. "En toen zei de minister dat ze een laatste waarschuwing gaf. Dan moet ze zich nu ook aan haar woord houden." Volgens de zegsman staan er zaterdagochtend sinds 10 uur mensen op Utrecht Centraal die geen kant op kunnen. "Het is diep- en diep- en diepdroevig".

Ook collegabond Maatschappij Voor Beter OV vindt dat Schultz eindelijk eens actie moet ondernemen. "Een forse aanscherping van de nieuwe concessie voor de NS en het vertrek van de hoofdschuldige aan dit zoveelste spoorwegdrama lijkt ons het minste", aldus woordvoerder Rikus Spithorst.

'Schultz moet zich aan haar woord houden’
'Schultz moet zich aan haar woord houden' (Foto: ANP)

Sulejmani toch fit genoeg voor FC Utrecht

Ajax kan tegen FC Utrecht toch over Miralem Sulejmani beschikken. De aanvaller viel tegen Feyenoord nog geblesseerd uit .Sulejmani leek de thuiswedstrijd met FC Utrecht te moeten laten schieten, maar trainer Frank de Boer heeft de Servische aanvaller toch bij de selectie gevoegd. De buitenspeler liep vorige week in De Klassieker (4-2 nederlaag) een knieblessure op en moest per brancard het veld verlaten.

De verwachting was dat Sulejmani weken uit de roulatie zou zijn, maar de Serviër herstelde sneller dan verwacht. De rentree van Sulejmani is een meevaller voor De Boer, die vanwege de vele blessures al Stefano Denswil, Joël Veltman en Dico Koppers bij de selectie heeft gehaald.

Ajax kan zondag niet beschikken over Toby Alderweireld, Nicolai Boilesen, Kolbeinn Sigthórsson, Derk Boerrigter, Gregory van der Wiel en André Ooijer. Aanvoerder Jan Vertonghen is geschorst na zijn gele kaart tegen Feyenoord. Ajax staat vijfde op zeven punten van koploper PSV.

FOK!filmtips van de dag: The Three Burials of Melquiades Estrada

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Het is vandaag zaterdag en dit betekent dat er meestal veel films te bekijken zijn. Om 15:20 is op BBC 2 Flower Drum Song te zien. Deze komedie uit 1961 waarin een Chinese vrouw illegaal in San Francisco arriveert om daar te trouwen. Echter, ze raakt verliefd op een andere man. Het leven in de Verenigde Staten blijkt wel iets voor haar te zijn, maar haar vader denkt hier anders over.

Om 22:00 is op RTL 5 het vervolg van Hellboy te zien. Hellboy II: The Golden Army is een actiefilm uit 2008 met Ron Perlman, Selma Blair en Doug Jones. De rode, sigarenrokende demoon Hellboy (Perlman) neemt in dit sterke tweede deel op tegen het duistere leger van de verbannen prins Nuada, die de mensheid uit de weg wil ruimen. Hellboy krijgt hierbij hulp van zijn vriendin.

Voor de goede films moet men vanavond bij de BBC 2 zijn, want om dezelfde tijd is hier Brighton Rock te zien. De moeite waard! En ook de FOK!filmtip van vandaag wordt door deze zender uitgezonden: The Three Burials of Melquiades Estrada. Dit is een avonturenfilm uit 2005 met onder andere Tommy Lee Jones, Barry Pepper en Julio Cedillo. Op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico raakt grenswachter Mike betrokken bij de dood van Melquiades Estrada. Het slachtoffer wordt snel begraven en in het kleine stadje beschouwt men de zaak als afgehandeld. Maar wanneer een goede vriend van Estrada erachterkomt wat er met hem is gebeurd gaat hij achter de grenswachter aan. Hij dwingt hem om het lichaam op te graven en samen brengen ze het stoffelijk overschot naar zijn geboorteplaats om het aldaar opnieuw te begraven. Helaas verloopt de tocht niet zonder moeilijkheden. The Three Burials of Melquiades Estrada wordt om 00:55 uitgezonden.

Grootse Team Fortress 2-dingen in 2012

Als je denkt dat het einde van de wereld het enige is waar je naar uit kunt kijken, dan heb je het mis. Zo is te lezen op de site van Team Fortress 2. Er zijn spannende dingen op komst voor de game in 2012.

Valve heeft aangekondigd dat de laatste karaktervideo, genaamd Meet the Pyro, in 2012 uit zal komen. Deze video zal met name veel bloed bevatten "pretty much all the way through."

Hiernaast is het TF2-team ook bezig met een topgeheim project. Wat dit is is uiteraard nog geheim, maar het zal geen nieuwe map of hoed zijn. Hierdoor wordt er al veelvuldig gespeculeerd over wat het wel kan zijn, een nieuw karakter of wellicht wel een live action-film.

Tot slot zal Valve nog een geheim onthullen tijdens de tweede editie van de jaarlijkse Saxxy Awards. Verwacht dus nog de nodige Team Fortress 2-dingen in 2012.

[NK] De Vries wint 3.000 meter, Leenstra royaal aan leiding

Marrit Leenstra staat na de eerste dag van het NK allround riant aan de leiding. Nadat ze eerder de 500 meter won, werd ze vanmiddag tweede op de 3.000 meter achter Linda de Vries, die 4.09,61 noteerde en daarmee 0,13 sneller was dan Leenstra.

Nederlandse kampioen Pien Keulstra werd derde op de drie kilometer in 4.11,06. Op de 1.500 meter van morgen heeft Leenstra nu dik drie seconden voorsprong ten opzichte van De Vries, die net als Ireen Wüst al zeker is van het WK allround in Moskou.

Uitslag 3.000 meter vrouwen NK allround

# Schaatster Tijd
1 Linda de Vries 4.09,61
2 Marrit Leenstra +0,13
3 Pien Keulstra +1,45
4 Yvonne Nauta +1,82
5 Jorien Voorhuis +2,30
6 Marije Joling +2,88
7 Janneke Ensing +5,12
8 Lisette van der Geest +5,42


Tussenstand na twee afstanden

# Schaatster Achterstand 1.500 meter
1 Marrit Leenstra -
2 Linda de Vries +3,30
3 Jorien Voorhuis +4,93
4 Marije Joling +5,94
5 Lotte van Beek +6,44
6 Pien Keulstra +6,66
7 Yvonne Nauta +6,94
8 Annouk van der Weijden +7,01

Square Enix maakt winst

In deze tijden van crisis is het lastig voor uitgevers en ontwikkelaars om het hoofd boven water te houden. Square Enix doet het financieel gezien goed en heeft de afgelopen periode winst geboekt. Square Enix noemt Deus Ex als één van de grootste inkomstenbronnen.

Square Enixs digitale entertainment afdeling, genaamd Games, is in de periode van april tot december 2011 met 6,2% gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. Games is nu voor 56% verantwoordelijk voor de totale inkomsten, waar dit in dezelfde periode in 2010 nog voor 52% was. Het bedrijfsresultaat steeg 11,5% tot 169,4 miljoen dollar en de netto inkomsten waren 65 miljoen dollar, wat 175,2% hoger is dan de periode ervoor. Square Enix geeft aan dat dit financiële succes met name komt door Deus Ex: Human Revolution en hun sociale online gametitels. Wanneer het fiscale jaar eindigt in maart kan pas echt de balans opgemaakt worden, maar het ziet er positief uit voor Square Enix.

Meer dan een meter sneeuw in Bosnië

Enorme sneeuwval heeft er in Bosnië voor gezorgd dat in het hele land mensen vastzitten in hun huizen en voertuigen. In de hoofdstad Sarajevo viel meer dan een meter sneeuw, waardoor veel mensen hun huizen niet meer uit konden.

Ongeveer dertig mensen moesten de nacht doorbrengen in hun auto nadat ze vast waren komen te staan in een tunnel ten zuiden van Sarajevo. Sommigen belden lokale radiostations voor hulp omdat ze kinderen bij zich hadden en de benzine opraakte. Sneeuwschuivers die werden gestuurd om de gestrande automobilisten te helpen, kwamen ook vast te zitten.

Veel steden en dorpen zijn afgesneden van de buitenwereld en ook de presidenten van Servië en Kroatië, die een top in een skioord vlakbij Sarajevo bijwoonden, konden niet vertrekken.

Bush naar Rock Band

Harmonix brengt volgende week de alternatieve rockers van Bush naar de Rock Band-store. De band zal met drie nummers vertegenwoordigd zijn in het Bush 01 pack. De nummers zijn allemaal afkomstig van hun debuutalbum Sixteen Stone uit 1994.

De nummers zijn los te koop voor 160 Microsoft Points, 200 Wii Points of twee euro. Gebundeld in het Bush Pack 01 kosten ze 440 Microsoft points, 550 Wii Points of 5,5 euro. De Pro-versies kosten nog eens 80 Microsoft Points, 100 Wii Points of een euro extra. De nummers zijn als volgt:

Xbox 360 / Wii / PS3
Available: February 7, 2012

Bush Pack 01 (440 MSP / 550 WP / $5.49)
"Everything Zen" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
"Comedown" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
"Machinehead" (160 MSP / 200 WP / $1.99)*
*Pro Guitar/Bass expansion available (80 MSP / 100 WP / $0.99)

 

'NK natuurijs dinsdag of woensdag'

Het ziet ernaar uit dat het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs voor het vierde jaar op rij gehouden kan gaan worden. De KNSB denkt dat op dinsdag of woensdag het kampioenschap verreden gaat worden.

Momenteel wordt er door wedstrijdcoödinator Teun Breedijk op een groot aantal locaties gekeken of daar het NK gehouden kan gaan worden. Wel is de sneeuw van gisteren op veel plaatsen spelbreker. De blik staat dan ook voornamelijk op het noordoosten, waar minder sneeuw is gevallen dan in de rest van het land.

Volgens Breedijk hebben de ijsclubs Nieuw-Amsterdam (Ermerstrand en Parc Mesu), De Hondsrug (Zuidlaardermeer) en de Noorder Rondritten (Schildmeer) momenteel de beste papieren. Bij het NK zijn Bob de Vries en Foske Tamar van der Wal de titelverdedigers.

Man zakt door ijs en verdrinkt

Een 55-jarige man uit het Zuid-Hollandse Rijpwetering is zaterdag verdronken nadat hij door het ijs zakte. De man wilde kijken of het ijs sterk genoeg was, meldt de politie.

De man belandde omstreeks 09.00 uur in het water langs de Ripselaan. Toen zijn familie vond dat hij wel erg lang wegbleef, gingen zij op zoek naar hem. Toen de man in het water werd gevonden werd nog geprobeerd hem te reanimeren, maar de hulp kwam te laat.

Lowlands 2012 razendsnel uitverkocht

De 20e editie van Lowlands is zaterdag binnen een mum van tijd uitverkocht. De kaartverkoop begon zaterdag om 11.00 uur en amper 2 uur later waren alle ongeveer 55.000 tickets weg. Dit meldt de organisatie via Twitter.

Het driedaagse festival in Biddinghuizen vindt dit jaar plaats op 17, 18 en 19 augustus. Eerder deze week maakte de organisatie al enkele artiesten bekend die acte de présence geven, onder wie Feist en Blaudzun.

Vorig jaar waren de kaartjes voor Lowlands eveneens in een recordtijd van zo'n 2 uur uitverkocht.

Lowlands 2012 razendsnel uitverkocht
Lowlands 2012 razendsnel uitverkocht (Foto: ANP)

[NK] Ket snelste op 500 meter

Rhian Ket heeft de 500 meter gewonnen bij het Nederlands kampioenschap allround in Thialf. De middenafstandsspecialist bleef met 36,24 Ben Jongejan bijna een halve seconde voor. De derde plaats ging naar Lucas van Alphen (36,81),

Koen Verweij, één van de favorieten voor de titel, werd vierde in 36,82, terwijl Maurice Vriend vijfde werd met 36,95. Grote afwezigen bij het toernooi zijn Sven Kramer en Jan Blokhuijsen. De nummers één en twee van het EK allround vinden het toernooi niet in hun voorbereiding passen naar het WK toe.

Uitslag volgt

# Schaatster Tijd
1 Rhian Ket 36,24
2 Ben Jongejan +0,48
3 Lucas van Alphen +0,57
4 Koen Verweij +0,58
5 Maurice Vriend +0,71
6 Frank Hermans +0,82
7 Renz Rotteveel +0,84
8 Ted-Jan Bloemen +0,89

Horrorwinter

Min 18. Min fucking 18 graden Celsius. Het staat er echt. Nee, niet op de klassieke thermometer buiten. Tuurlijk niet. Daar kijk je toch niet op? Weet je wel hoe koud het buiten is? Min 18 dus. Dan kijk je niet buiten op de thermometer. Je zult wel gek wezen. Nee, die temperatuur zie ik op mijn smartphone. Handig hoor. Kun je gewoon lekker onder twee dekens in bed blijven liggen en zien hoe koud het buiten is. Min 18 dus. Het lijkt wel horrorwinter.

"Profiteren van gehavend Ajax"

FC Utrecht kan zondag de eerste club zijn die Ajax in twee seizoenen vier keer verslaat. Mark van der Maarel ziet het wel gebeuren. Het is de eerste confrontatie sinds de korfbaluitslag in Utrecht.

"Wedstrijden van Utrecht tegen Ajax staan altijd op zich. Dat is in het verleden wel gebleken. In november nog wonnen we in een knotsgekke wedstrijd met 6-4 van hen. In oktober 2010 waren we zelfs met 2-1 te sterk in de Arena door twee benutte penalty's van Ricky van Wolfswinkel", vertelt Van der Maarel aan VI.

De verdediger denkt met zijn ploeg Ajax psychologisch te kunnen aanpakken. "We hebben laten zien dat we in Amsterdam kunnen winnen. Dat zal bij de spelers van Ajax vast nog in het achterhoofd zitten. Daarbij zijn zij nu redelijk gehavend en hebben ze de echte vorm niet te pakken. Hopelijk kunnen we daar van profiteren."

Van der Maarel is persoonlijk blij dat Jan Wouters het stokje heeft overgenomen van Erwin Koeman. "Koeman zag het niet in me zitten. Ik heb zelfs nog aan een verhuurperiode gedacht. Nu is dat niet meer aan de orde. Er wordt nu veel met me gesproken en ik maak weer mijn speelminuten. Voor mij was het dus een gunstige trainerswissel. Ik ben blij met de kansen die ik krijg en voel me goed."

Armstrong: "Dit is de juiste beslissing"

Lance Armstrong beschouwt de beslissing van aanklagers in Los Angeles om hem niet te vervolgen in een groot Amerikaans federaal dopingonderzoek vooral als rechtvaardigheid. "Ik ben blij om te horen dat het onderzoek is gesloten. Het is de juiste beslissing en ik wil de autoriteiten bedanken voor het bereiken van dit besluit", aldus de zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk.

"Ik kijk er naar uit om verder te gaan met mijn leven als een vader, een concurrent en een advocaat in de strijd tegen kanker, zonder deze afleiding," zei de 40-jarige Armstrong.

De onderzoekers onderzochten de afgelopen jaren of Armstrong verboden middelen gebruikte in zijn tijd als renner bij US Postal.

Opnieuw succes Telefonica in Ocean Race

Telefonica heeft ook de derde etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. De boot van de Spaanse schipper Iker Martinez finishte na een afstand van 4600 nautische mijlen tussen Abu Dhabi en Sanya bijna twee uur voor het Franse Groupama. Met 95 punten heeft Telefonica de leiding in het klassement stevig in handen.

Met drie opeenvolgende overwinningen evenaart Telefonica de prestatie van Steinlager 2. De boot van Sir Peter Blake won in het seizoen 1989-1990 zelfs alle zes de etappes van de zeilrace om de wereld, toen nog de Whitbread Round the World Race geheten.

De winnende boot werd in Sanya door enkel duizenden mensen verwelkomd. Op 18 februari wordt er in de Chinese stad nog een havenrace gevaren.

[NK] Leenstra ruim voor concurrentie op 500 meter

Marrit Leenstra heeft de 500 meter bij het NK Allround gewonnen. De schaatsster, vorige week nog actief op het WK sprint in Calgary, zegevierde met een tijd van 39,02. Ze bleef daarmee Lotte van Beek precies een seconde voor.

De derde plaats was voor Linda de Vries, die 1,12 toegaf op Leenstra. Kanshebbers op de titel Annouk van der Weijden (vierde in 40,19) en Jorien Voorhuis (vijfde in 40,30) eindigden in de top van het klassement.

Pien Keulstra, een andere kanshebber op de Nederlandse titel, zette met 41,02 een goede basis neer voor de rest van het toernooi. Ze zal op de drie en vijf kilometer haar slag moeten slaan, al heeft ze op de 3.000 meter al twaalf seconden achterstand.

Uitslag 500 meter vrouwen NK allround

# Schaatster Tijd
1 Marrit Leenstra 39,02
2 Lotte van Beek +1,00
3 Linde de Vries +1,12
4 Annouk van der Weijden +1,17
5 Joren Voorhuis +1,28
6 Carlijn Achtereekte +1,38
7 Marije Joling +1,52
8 Antoinette de Jong +1,61

Duizenden Nederlanders binden schaatsen onder

Veel Nederlanders hebben het vrije weekeinde aangegrepen om de schaatsen onder te binden. Op ijsbanen, sloten en plassen wordt massaal geschaatst. De KNSB waarschuwt nog wel voor schaatsen op open water.

Doordat windwakken pas in de afgelopen dagen dichtvroren, is dat ijs nog niet betrouwbaar genoeg. Volgens een woordvoerder is dat nu extra gevaarlijk omdat de zwakke plekken niet meer te zien zijn door de sneeuw. Ook ijsclubs hebben daar last van, al zijn er toch veel ijsbanen open.

Volgens de KNSB is de kwaliteit van het ijs nagenoeg perfect. "Op veel plekken ligt onder de sneeuw een mooie ijsvloer met goed hard ijs."

In het Friese Eernewoude wordt zaterdag de eerste schaatstoertocht op natuurijs van deze winter verreden. Het ijs in de Jan Durkspolder is goedgekeurd. Ruim vierduizend schaatsers doen mee. De KNSB verwacht later deze week meer toertochten.

'Geen extra gas naar West-Europa'

Als West-Europese landen door de strenge kou een tekort aan gas krijgen, kunnen zij niet rekenen op het Russische Gazprom. Dat heeft vicevoorzitter Aleksandr Kroeglov van het bedrijf volgens Russische persbureaus tijdens een bijeenkomst met premier Vladimir Poetin gezegd.

Functionarissen van de Europese Unie hebben gezegd dat Gazprom de leveranties van gas aan verscheidene landen heeft teruggebracht. "Gazprom kan op dit moment niet voldoen aan de extra-leveranties waarom onze West-Europese partners hebben gevraagd", zei Kroeglov.

[NBA] Miami Heat klopt ploeg Elson

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft Miami Heat gewonnen van de Philadelphia 76ers, de ploeg waar de Nederlander Francisco Elson onder contract staat. Het werd uiteindelijk 79-99 voor de bezoekers.

Elson deed in het duel vier minuten mee, maar kwam niet tot scoren. Bij de Heat was Dwyane Wade met 26 punten de grote man. LeBron James scoorde negentien punten voor zijn team en pakte twaalf rebounds.

De titelverdediger, de Dallas Mavericks, ging met 98-87 onderuit tegen de Indiana Pacers. Bij de Mavericks kwam sterspeler Dirk Nowitzki tot dertig punten, maar dat was niet voldoende voor de winst.

Overige uitslagen
Toronto Raptors - Washington Wizards 106-89
Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 102-94
New Jersey Nets - Minnesota Timberwolves 105-108
Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 88-80
Boston Celtics - New York Knicks 91-89
Houston Rockets - Phoenix Suns 99-81
Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 101-94
Denver Nuggets - Los Angeles Lakers 89-93

Politie zoekt verder naar vermiste jongen

De politie in Flevoland heeft zaterdag de zoektocht naar de vermiste Michael van Dijk uit Luttelgeest hervat. Duikers zoeken onder meer met sonarapparatuur in de Luttelgeestervaart. Ook wordt het buurtonderzoek hervat meldt de politie.

De 10-jarige jongen is nog altijd spoorloos. Sinds woensdag wordt tevergeefs naar hem gezocht toen hij de woning van zijn grootouders verliet en verdween. De politie gaf een Amber Alert uit, maar dat leverde niets op.

De zoekactie wordt bemoeilijkt door de sneeuw en ijs. In de afgelopen dagen werd het dorp en de omgeving, waaronder het Kuinderbos, al uitgekamd.

Wladimir Klitschko blijft ook wereldkampioen

Bokser Wladimir Klitschko heeft zaterdag met succes zijn vier wereldtitels in het zwaargewicht verdedigd. De 35-jarige Oekraïner sloeg de Fransman Jean-Marc Mormeck al in de vierde ronde tegen de vlakte. Eind vorig jaar kon het duel tegen Mormeck niet doorgaan, omdat Klitschko kampte met nierstenen.

Voor 'Dr. Steelhammer' stonden in Düsseldorf de titels bij de bonden WBA, IBF, WBO en IBO op het spel, maar hij kwam geen moment in de problemen. Het was zijn 57e zege in zestig partijen. Klitschko won er vijftig met een knock-out.

Wladimir Klitschko's broer Vitali Klitschko heeft de wereldtitel zwaargewicht bij de WBC-bond in bezit. Hij versloeg in februari de Britse uitdager Dereck Chisora.

Iran staakt export olie naar Europese landen

Iran zal de export van olie naar sommige Europese landen zeker staken. Dat heeft minister Rostam Qasemi van Oliezaken tegen de pers gezegd, meldde het semistaatspersbureau Fars zaterdag. Qasemi zei niet welke landen geen olie uit Iran meer krijgen. Binnen de EU nemen vooral Griekenland en Italië veel olie uit het land af.

De maatregel is een vergelding voor het besluit van de 27 EU-lidstaten om de invoer van ruwe olie uit Iran per 1 juli stop te zetten. De boycot moet Teheran ertoe brengen toe te geven in de slepende ruzie met westerse mogendheden over het nucleaire programma van Iran.

Iran staakt export olie naar landen in Europa
Iran staakt export olie naar landen in Europa (Foto: ANP)

CBR stelt honderden rijexamens uit

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft vrijdag 600 van de 1800 rijexamens moeten uitstellen vanwege het winterweer. Dat heeft een woordvoerder zaterdag gemeld. De problemen deden zich in het hele land voor.

"Kandidaten moeten een eerlijke kans krijgen om een goed examen te rijden", stelde de zegsman. "Examinatoren moeten controleren of een kandidaat zich onder normale weersomstandigheden op de weg kan handhaven." Eerder in de week moest het CBR al tientallen examens in het oosten en zuiden van het land schrappen als gevolg van de extreme weersomstandigheden.

De woordvoerder van het CBR noemt dit overigens 'normale aantallen'. "Dit soort problemen doen zich bij sneeuw en bevriezing altijd voor."

In de winter van 2010 moest het CBR als gevolg van het extreme weer een recordaantal van ruim 30.000 examens schrappen. Er konden toen dagenlang door het hele land geen examens worden afgenomen.

BNN-kannibalen vrijuit

De twee presentatoren van BNN die op televisie een stukje vlees van elkaar hebben gegeten, hoeven niet bang te zijn voor een boete of een andere straf. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen aanleiding Dennis Storm en Valerio Zeno te vervolgen.

Dat heeft minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) mede namens haar collega Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer geschreven. Het CDA had schriftelijke vragen gesteld over de actie van de presentatoren in hun tv-show Proefkonijnen. Kannibalisme is op zich niet strafbaar. Wel zou er bij het verkrijgen van mensenvlees onder omstandigheden sprake kunnen zijn van strafbare feiten, schrijven de ministers. Maar het OM ziet in de uitzending geen reden om tot vervolging over te gaan.

CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp wilde van de ministers ook weten of de programmamakers echt een deel van elkaars lichaam hebben genuttigd. "Volgens BNN hebben de handelingen, zoals die in de uitzending te zien waren, daadwerkelijk plaatsgevonden", aldus de ministers.

BNN-kannibalen vrijuit
BNN-kannibalen vrijuit (Foto: ANP)

FOK!kers maken ijspegels

In deze koude periode kun je natuurlijk met een kop warme chocomel binnen gaan zitten, maar je kunt ook een wedstrijdje wie maakt de langste ijspegel houden! Op het FOK!forum zijn ze al druk bezig met het maken van ijspegels. Wie de langste weet te produceren wacht eeuwige roem.

In het betreffende topic staan ook een paar tips. Handig voor beginners. ''Doe het niet te snel, probeer druppel voor druppel te doen, anders heeft het geen tijd om goed te hechten, te snel is niet goed gezien de ijspegel dan weer afbrokkelt. Heb veel geduld en geef het niet zomaar op.''

Heb jij ook een hele lange ijspegel hangen? Meld je hier en win!

Foto: Turbomuis

Riverspring in A Game of Thrones

Een nieuwe trailer voor A Game of Thrones toont ons de kleine nederzetting van Riverspring. Riverspring is één van de locaties waar de twee hoofdpersonen van het spel langskomen voor hun queeste.

De twee hoofdpersonen zijn Mors, een gezworen broeder van de 'Night's Watch' en Alester, een rode priester. De game moet in vroeg 2012 uitkomen en sommige retailers hebben maart als datum gepland. Een officiële datum is nog niet bekendgemaakt maar vanaf 1 april start het tweede tv-seizoen van A Game of Thrones in Amerika.

Amsterdam sluit café Satudarah-leden

Leden van de Amsterdamse afdeling van motorclub Satudarah kunnen binnenkort niet langer terecht in café Zuid in de Rijnstraat.

De gemeente heeft de vergunningen voor de horecagelegenheid geweigerd, waardoor de uitbater binnen 4 weken de tent moet sluiten. Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan bevestigde dit zaterdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

De gemeente weigert de benodigde vergunningen op grond van de wet Bibob. Ze vreest dat het café, dat bekend staat als een ontmoetingsplek voor de motorclub, zou kunnen worden gebruikt voor criminele doeleinden.

O'Brien maakt Apple-zelfmoordparodie

De Amerikaanse presentator Conan O'Brien heeft een parodie gemaakt op de zelfmoordgolf die fabrieken van Apple-producten teistert, zoals vrijdag uitgezonden in De Wereld Draait Door. In de sketch zijn Apple-topmannen te zien die het onacceptabel vinden dat werknemers zichzelf van kant maken.

De fictieve topmannen bedachten daarom de Apple iNett: een geadvanceerd opvangnet dat onderaan de fabriek bevestigd is, zodat werknemers die van het gebouw springen direct terugveren naar hun werkplek. "Geen verloren werktijd, geen productiviteitsverlies", aldus een Apple-topman over de nieuwe oplossing.


O'Brien maakt Apple-zelfmoordparodie

Kleine details The Last of Us

Gisteren berichtten we over ingame screenshots van The Last of Us die in de Game Informer staan. Bij het artikel in de Game Informer zijn ook enkele kleine details bekendgemaakt. Zo zullen verschillende meleewapens kapot gaan bij het gebruik ervan en Joel en Ellie zullen van plaats naar plaats reizen.

Er zullen ook vuurwapens in het spel zitten naast de verschillende meleewapens. Gamers zullen de controle nemen over Joel en de AI zal Ellie voor zich nemen. Game Informer mocht een demo spelen en zij gaven aan dat Ellie de speler goed kon bijhouden maar niet in de weg liep van de speler. Volgens Naughty Dog zijn de screenshots van gisteren direct gemaakt van de gameplay van de demo die Game Informer gespeeld heeft.

Beau: Ik zakte door het ijs

Beau van Erven Dorens zegt figuurlijk door het ijs gezakt te zijn toen hij de matige kijkcijfers van zijn nieuwe SBS 6-talentenshow The Winner Is zag. Dit zei de altijd bescheiden presentator vrijdag in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door.

Hoewel de eerste aflevering van The Winner Is vorige week nog op een goede 1,1 miljoen kijkers kon rekenen, haalde Beau donderdag nog slechts 642.000 kijkers, een daling van 40 procent.

"Het was natuurlijk een tegenvaller en als je dan de cijfers te horen krijgt zak je door het ijs. Het was een topaflevering en ik was oprecht trots. We moeten de verwachtingen gewoon even temperen", vertelt de altijd bescheiden presentator.

Voor Beau is de kijkcijferdaling extra dramatisch. Sinds zijn vertrek bij RTL Boulevard heeft de presentator nooit meer een echte kijkcijferhit gehad. Bijna elk programma dat hij aanraakt, eindigde als een mislukking.

Toch wil Beau nog niets weten van een flop voor The Winner Is. "Ik vind het klote en eerst denk je: 'Het moet een fout zijn'. Maar ik sta 100 procent achter het programma." Hij zegt vertrouwen te blijven houden: "We hebben bij SBS alles al meegemaakt. Het is dus geen ramp. We moeten gewoon bescheiden blijven. Maar ik heb wel vertrouwen in The Winner Is."

De kijkcijfers zijn ook een tegenvaller voor producent John de Mol. Hij hoopte op 1,2 miljoen kijkers; en als het onder een miljoen zou zitten grapte de mediatycoon vooraf dat hij een touw zou kopen om zichzelf op te knopen.


Beau: Ik zakte door het ijs

Co-op-interactie in The Darkness II

2K Games heeft hun eigen cameracrew er op uit gestuurd om meer te weten te komen over de co-op in The Darkness II. In onderstaand filmpje wordt onder andere uitgelegd hoe het verhaal van de singleplayer en de co-op elkaar kruisen.

Naast het verhaal dat elkaar kruist zal elk co-op personage ook een eigen verhaal krijgen dat je tijdens het spelen van de co-op leert kennen. Er zijn vier co-op-personages en als je alle vier de verhalen wilt leren zal je de co-op vier keer moeten uitspelen. The Darkness II komt 10 februari uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Russen straat op voor en tegen regering

Ondanks de extreme winterkou zijn zaterdagochtend duizenden Russen in Moskou de straat opgegaan om voor of tegen de regering te demonstreren. Ongeveer 8000 tegenstanders van premier Vladimir Poetin hebben zich verzameld op een plein niet ver van het Kremlin. De verwachting is dat dit aantal nog sterk zal groeien en mogelijk de grootste protestmars sinds de jaren '90 in het centrum van de Russische hoofdstad wordt.

Ongeveer 15.000 mensen zijn in het westen van Moskou samengekomen om steun aan Poetin te betuigen. Ook daar zal het aantal betogers naar verwachting nog groter worden. De mars is georganiseerd door Poetin. Vele leraren en medewerkers van staatsbedrijven meldden in de media dat ze door hun chefs naar de pro-Poetinmars werden gestuurd.

De betoging tegen de regering vloeit voort uit de parlementsverkiezingen van december. Daarbij waren veel berichten over fraude ten gunste van de regerende partij Verenigd Rusland van Poetin. Poetin is over precies een maand, op 4 maart, de kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De betogers eisen vooral eerlijke verkiezingen. Ze vragen daarnaast de vrijlating van een oppositiepoliticus en van politieke gevangenen, onder wie de ex-miljardair Michail Chodorkovski.

Manning moet voor krijgsraad om WikiLeaks

De 24-jarige Bradley Manning moet zich verantwoorden voor de Amerikaanse krijgsraad voor het lekken van geheime overheidsinformatie aan onthullingssite WikiLeaks. Dat heeft het Amerikaanse leger vrijdag in een verklaring laten weten.

Het leger liet weten dat er nog geen datum is vastgelegd voor het begin van het proces. Manning zou meer dan 700.000 militaire en diplomatieke documenten hebben gelekt. Hij had toegang tot vertrouwelijk materiaal toen hij in Irak was gestationeerd. Hij werd in mei 2010 gearresteerd en zit sindsdien zonder vorm van proces in voorarrest. Hij kan een levenslange gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Manning moet voor krijgsraad om WikiLeaks
Manning moet voor krijgsraad om WikiLeaks (Foto: ANP)

Fans weten Flikken Maastricht weer te vinden

Het zesde seizoen van Flikken Maastricht is vrijdagavond van start gegaan met 1,7 miljoen kijkers. Het vorige seizoen van de TROS-politieserie trok wekelijks bijna 1,8 miljoen kijkers. De terugkeer van Flikken Maastricht verovert de zesde plaats in het kijkcijferlijstje van Stichting KijkOnderzoek.

Flikken Maastricht legt het af tegen The Voice Kids, dat tegelijkertijd werd uitgezonden op RTL 4. De kinderversie van The Voice of Holland trok vrijdag 2,9 miljoen kijkers en is daarmee het best bekeken programma van de avond. De politieserie van de TROS moet bovendien de nieuwe misdaadserie van RTL voor zich laten gaan. Moordvrouw, met Wendy van Dijk in de hoofdrol, trok bijna 2 miljoen kijkers.

Na The Voice Kids bleven de meeste Nederlanders thuis voor het achtuurjournaal en Goede Tijden, Slechte Tijden. De soap van RTL trok vrijdag ruim twee miljoen kijkers. SBS 6, dat vrijdagavond de film The Librarian II uitzond, kwam niet verder dan 446.000 kijkers.


Fans weten Flikken Maastricht weer te vinden (Foto: Novum)

Nederlandse darters op gelijke hoogte met Oostenrijk

Het Nederlandse dartkoppel Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort is er niet in geslaagd om afstand van Oostenrijk te nemen in de tweede ronde van de PDC World Cup of Darts. In Hamburg won Barney met 4-3 van Dietmar Burger, maar Van der Voort verloor met gelijke cijfers van Mensur Suljovic. 

Nederland moet haar titel verdedigen die vorig jaar werd gewonnen door van Barneveld en Co Stompé. Per land nemen de twee beste darters op de PDC-ranking deel aan het toernooi. Canada heeft een verrassende voorsprong genomen tegen Engeland. Phil Taylor ging onderuit tegen Kevin MacNeil en John Part versloeg de wereldkampioen Adrian Lewis. Het Belgische koppel Kim Huybrechts en Kurt van de Reijk staat op gelijke hoogte met Zweden. 

Vanmiddag zal de beslissing in de tweerde ronde vallen met een koppelwedstrijd.

Bulykin: "Siem beter op middenveld"

Dmitry Bulykin zit ondanks de blessure van Kolbeinn Sigthorsson nog veel op de bank bij Ajax. Hij hoopt dat Frank de Boer zijn tactiek wellicht verandert.

De 32-jarige Russische spits werd aangetrokken als stand-in voor Sigthorsson. Na diens blessure speelt Siem de Jong echter vaker in de spits bij Ajax. Bulykin denkt echter dat De Jong beter ergens anders past.

"De trainer kiest voor een vaste formatie. Hij is verantwoordelijk voor de resultaten. Ik denk dat het beter is voor het team als Siem op het middenveld speelt", vertelt de spits aan het AD.

Maar De Boer zei dat De Jong toch eerste keus is voor de spits, waardoor Bulykin toch vaker op de bank zit dan hem lief is. "Dan zal ik keihard moeten trainen en het moeten laten zien in de minuten die ik krijg. Gelukkig kon ik tegen Feyenoord meteen laten zien waarvoor ik ben aangetrokken."

Skyrim Creation Kit komt dinsdag

De 'Skyrim Creation Kit' zal aanstaande dinsdag uitkomen heeft Pete Hines via Twitter laten weten. Daarnaast kunnen we ook een speciale verrassing verwachten samen met de release van de knutselkit.

“For our Skyrim PC fans, the Creation Kit is on track for release on Tuesday. And, we also have a special surprise with it,” aldus Pete Hines. Met de Creation Kit wordt het voor mensen makkelijker om hun eigen content te maken en te delen. Bekijk hieronder een video waarin de kit wordt uitgelegd.

De Boer: "Situatie R. Sneijder is zorgelijk"

Rodney Sneijder leek bij FC Utrecht zich te gaan ontwikkelen. Maar de Ajax-huurling komt weinig meer in de plannen voor, wat Frank de Boer zorgen baart. Sinds zijn huurperiode bij FC Utrecht vorige zomer speelde Sneijder veertien wedstrijden. Maar de laatste tijd komt hij weinig meer aan spelen toe bij de ploeg van Jan Wouters.

"En dat is een zorgelijke situatie, vooral voor Rodney zelf", vindt Ajax-trainer Frank de Boer. "Hij is naar FC Utrecht gegaan om zich verder te kunnen ontwikkelen. En dat is op deze manier moeilijk", vertelde hij De Telegraaf.

Het is nog niet duidelijk waar de toekomst van Sneijder ligt. "We hebben met alle vijf de verhuurde spelers gesprekken gevoerd. In maart zullen we - met de zaakwaarnemers erbij - de toekomst bespreken." Zondag staan de twee ploegen tegenover elkaar in Amsterdam.

Van Calker dertiende op olympische baan Whistler

Edwin van Calker is dertiende geworden bij de wereldbekerwedstrijden in de tweemansbob op de olympische baan van Whistler. Samen met remmer Jeroen piek was hij 1,21 langzamer dan de winnaar Lydon Rush, een Canadees.

Bij de Olympische Winterspelen van 2010 besloot Van Calker zich op het laatste moment terug te trekken voor de wedstrijden op dezelfde baan omdat hij deze te gevaarlijk vond. Dit leverde hem veel kritiek op vanuit het Nederlandse kamp.

Volleybalster Visser stopt als international

Volleybalster Ingrid Visser stelt zich per direct niet meer beschikbaar voor het Nederlands team. De 34-jarige recordinternational heeft dit zaterdag bekendgemaakt. Na het ontslag van bondscoach Avital Selinger kan ze de motivatie niet meer opbrengen.

Visser doet niet meer mee aan het olympisch kwalificatietoernooi in mei, waar een ticket voor de Spelen in Londen op het spel staat. "Na het ontslag van Avital Selinger heb ik lang getwijfeld om door te gaan in het project waarvan hij de geestelijk vader was. Het pré-olympisch kwalificatietoernooi in Kroatië heeft mijn twijfel niet weggenomen, eerder doen toenemen. Daardoor is de vereiste motivatie niet aanwezig en kan ik geen meerwaarde meer hebben voor het team. In het belang van mijzelf en het team heb ik daarom besloten mijn interlandcarrière per direct te beëindigen", aldus Visser.

Visser speelde ruim 500 interlands voor Oranje, wat meer is dan welke Nederlandse sporter dan ook in elke teamsport.

Ingrid Visser stopt als international
Ingrid Visser stopt als international (Foto: ANP)

Van der Garde derde coureur bij Caterham

Giedo van der Garde heeft een contract getekend bij Caterham als test- en reservecoureur. De Nederlandse coureur zal in eerste instantie zes tot acht vrijdagtrainingen in actie komen, waarna het de bedoeling is dat hij doorgroeit bij het voormalige Team Lotus.

"Dit is voor mij de beste vervolgstap in mijn carrière, daar ben ik van overtuigd", vertelde Van der Garde tevreden, nadat hij het contract had voorzien van zijn handtekening en alvast een stoeltje had gepast. "Op deze manier krijg ik de kans ervaring op te doen op het allerhoogste niveau en te laten zien waartoe ik in staat ben. Daarnaast zal ik komend seizoen overal bij zijn en bij betrokken worden, dus het wordt tevens een ontzettend leerzaam jaar."

Van der Garde wordt dus derde coureur achter Heikki Kovalainen en Jarno Trulli en zal, als hij goed presteert, op termijn de vervanger moeten worden van één van de twee rijders. Van der Garde is in ieder geval tevreden over het contract en het team. "Caterham is een jong, vers team met potentie. De mensen achter het team zijn toffe lui en vooral ontzettend gedreven. Alles wat ze aanraken, maken ze tot een succes. Met Caterham zijn ze vastbesloten de volgende stap te maken en daar speel ik graag een rol in", aldus van der Garde in De Telegraaf.

De strijd met Aliens aangaan in Aliens: Colonial Marines

Aliens zijn vervelende buitenaardse wezens. Ze bloeden zuur en proberen af en toe je gezicht er af te bijten. Dat je ze daarom in het donker moet bestrijden met een heel arsenaal aan wapens is niks meer dan normaal voor een doorgewinterde marinier in Aliens: Colonial Marines.

In onderstaande trailer zien we enkele beelden uit de E3-demo voorbij komen. Deels hiervan is CG en deels is gameplay. De game moet ergens dit najaar uitkomen en is gepland voor Xbox 360, PS3, Windows, Wii U en Nintendo 3DS.

Dost: "Wat mij betreft 40 goals"

Bas Dost is niet te stoppen bij sc Heerenveen. De spits scoorde vrijdag weer twee goals in de wedstrijd tegen Roda JC, die werd gewonnen met 4-3.

Hij staat inmiddels op negentien goals voor de nummer vier van de Eredivisie. "Mijn voornemen dit seizoen was twintig doelpunten", vertelde Dost aan Eredivisie Live. "Dat aantal zal ik nu wel halen."

"Maar natuurlijk haal ik er graag dertig of wat mij betreft zelfs veertig. Ik wil echter geen aantal noemen. Als we zo blijven spelen, blijven de goals vanzelf vallen." Dost kan in de voetsporen treden van Klaas-Jan Huntelaar en Afonso Alves, die namens Heerenveen topscorer van Nederland werden. Huntelaar deed dat deels in dienst van Ajax.

Van Marwijk wil niet naar PSV

Bert van Marwijk was voor PSV een gedroomde opvolger van Fred Rutten. Maar de Eindhovense ploeg kan de bondscoach op de buik schrijven. Van Marwijk heeft namelijk aangegeven dat PSV niet een dergelijke topclub is waar hij naartoe wil, áls hij al zou stoppen bij Oranje. Want daar zit hij voorlopig goed op zijn plek.

"Ik heb met mijn volle verstand m'n contract bij de KNVB met vier jaar verlengd omdat ik, en de voetbalbond, heel tevreden zijn. De samenwerking is prima. Pas als die situatie zou veranderen, zou ik gaan nadenken over PSV. Als die club zou langskomen", vertelde Van Marwijk.

"Een grote club uit een grote competitie is een ander verhaal. Als bijvoorbeeld clubs van het kaliber Real Madrid, Liverpool of Valencia, uit grote competities, langskomen, dan heb ik, volgens afspraak met de KNVB, de vrijheid om zelf te beslissen of ik op een dergelijke aanbieding in ga. PSV is weliswaar een grote club, maar niet eentje uit een grote competitie", zei hij duidelijk tegen De Telegraaf.

Van Marwijk gaat na elk groot toernooi eerst met de bond om de tafel. "Dat zullen we dus ook na EURO 2012 doen. Zoals iedere bondscoach en elke voetbalbond na zo'n toernooi met elkaar de afweging zullen maken of het zin heeft met elkaar door te gaan. Maar we hebben niet voor niets het contract tot 2016 verlengd."

De nieuwe features van The Witcher 2

The Witcher 2 komt naar de Xbox 360 in een speciale  'Enhanced Edition'. Er is nu voor het eerst een ontwikkelaarsdagboek uitgekomen voor deze versie en hierin leggen ze enkele nieuwe features uit.

Zo zal de game geen simpele port worden en zullen veel features aangepast worden voor de console-gamers. Bekijk hieronder meer informatie over wat ze allemaal aan het doen zijn. The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition komt 17 april uit voor Xbox 360.

Harry Potter-acteur dronken tijdens opnames

De mysterieuze blik in de ogen van de jonge Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe blijkt een onverwachte oorzaak te hebben. "Ik dronk veel sterke drank. Dat was dagelijks, dat wil zeggen elke nacht", onthulde de acteur in het Britse tijdschrift Heat.

"Ik ging dronken naar het werk, maar ik dronk nooit tijdens het werk. Ik kan veel scènes aanwijzen waar ik echt geestelijk afwezig was, met dode ogen", zei de inmiddels 22-jarige acteur. Hij geeft toe dat het drinken een probleem was. Zijn onzekerheid is volgens hem de oorzaak van zijn drankzucht.

De acteur begon op zijn 11e Harry Potter te spelen in films. Onlangs kreeg hij lof voor zijn theaterrollen in New York en Londen.

ANWB: Denk na voordat je de weg op gaat

De verkeersdienst van de ANWB adviseert automobilisten zaterdag en zondag 'twee keer na te denken voordat zij de weg op gaan’. Dankzij de dichte mist en de bevriezing van veel weggedeelten is het wijs niet de weg op te gaan als het niet nodig is, aldus een zegsvrouw.

Het advies geldt voor het hele land. Vrijdagmiddag slibden de Nederlandse wegen volledig dicht als gevolg van het winterweer. Na de spits en in de nacht deden zich overigens geen grote ongevallen voor. De automobilisten passen hun rijgedrag goed aan de weersomstandigheden aan , constateert de ANWB.

ANWB: denk na voordat je de weg op gaat
ANWB: Denk na voordat je de weg op gaat (Foto: ANP)

Vrijdag in top tien langste files

De derde dag van februari komt op de vierde plek in de ranglijst van langste files ooit. Op het hoogtepunt, rond 14.30 uur, stond volgens de ANWB 831 kilometer file. Vanaf 14.45 uur namen de files af, maar omstreeks 17.45 uur stond er nog altijd ruim zeshonderd kilometer file, meldt een woordvoerder.

De ANWB sprak vrijdag van een 'chaos' op de wegen. "Het ziet er nog steeds niet best uit", vertelde een zegsman aan het eind van de middag. Volgens de woordvoerder is de sneeuw inmiddels vastgereden op het asfalt.

Rond 17.45 uur stonden er nog circa negentig files. Vooral in de Randstad liep het vast, maar aan het einde van de middag was het ook in Noord-Brabant druk op de weg. De langste file van de dag stond op de A12 van Utrecht naar Arnhem. Tussen Utrecht en Veenendaal stond op deze snelweg 33 kilometer file.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden. Ze moeten rekening houden met gladheid en verkeershinder. In het hele land zijn strooiploegen actief om de wegen berijdbaar te houden. Ook staan sneeuwschuivers gereed die kunnen worden ingezet bij zwaardere sneeuwval. Dit kan volgens Rijkswaterstaat echter niet voorkomen dat soms toch gladheid ontstaat.

De langste spits ooit was in 1999. Toen stond er 975 kilometer file op de wegen.


Vrijdag in top tien langste files (Foto: Novum)

VN: recordaantal burgerdoden in Afghanistan

Het geweld in Afghanistan heeft in 2011 aan 3021 burgers het leven gekost. Dat aantal is sinds de invasie van het land in 2001 niet zo hoog geweest. Dat heeft de VN-missie voor bijstand aan Afghanistan (Unama) zaterdag in haar jaarverslag gemeld.

De meeste burgers kwamen om het leven door zelfmoordaanslagen van de opstandige Taliban. In 2010 kwamen 2790 Afghaanse burgers om het leven. 2011 was het vijfde achtereenvolgende jaar waarin het aantal gedode burgers steeg. In totaal hebben sinds 2007 11.864 burgers in Afghanistan door aanslagen of andere gewapende acties het leven verloren.

VN: recordaantal burgerdoden in Afghanistan
VN: recordaantal burgerdoden in Afghanistan (Foto: ANP)

Lagere maximumsnelheid op aantal wegen

Rijkswaterstaat heeft zaterdagochtend besloten de maximumsnelheid op een aantal trajecten te verlagen. Dit besluit is genomen in verband met de gladheid op de weg en het feit dat het effect van het strooizout bij te lage temperaturen aanzienlijk minder is.

Dat heeft een zegsvrouw zaterdag gemeld. Het gaat zaterdagochtend onder meer om stukken weg op de A12 (bij Oudenrijn en Bunnik), de A27, de A28 (bij Amersfoort), de A10 (bij het Coenplein) en de A22 (bij het knooppunt Velsen).

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten met klem de matrixborden langs en boven de weg goed in de gaten te houden. Hierop staat het meest actuele advies en de aangepaste snelheid.

Lagere maximumsnelheid op aantal wegen
Lagere maximumsnelheid op aantal wegen (Foto: ANP)

Toch weer problemen op spoor

Het treinverkeer heeft zaterdagochtend opnieuw te maken met oponthoud. Op verschillende trajecten rijden minder of geen treinen door wissel- en seinstoringen, zegt een woordvoerder van de NS.

Er rijden geen hogesnelheidstreinen tussen Schiphol en Rotterdam. Ook tussen onder meer Eindhoven en Den Bosch en Dordrecht en Geldermalsen zijn problemen. Daar rijden minder treinen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een uur. De verstoringen moeten allemaal rond het middaguur zijn verholpen.

Naast de storingen wordt er op verschillende plekken aan het spoor gewerkt. Daardoor moeten reizigers op sommige plaatsen met de bus of vaker overstappen. De NS liet zaterdagochtend nog weten geen problemen meer te verwachten.

Tiger Awards naar China, Servië en Chili

De Tiger Awards zijn dit jaar uitgereikt aan de Chinese film Egg and Stone, het Servische Klip en de Chileens/Nederlandse coproductie Thursday till Sunday. Klip won ook de KNF Award, de prijs van de Kring van Nederlandse filmjournalisten. Dat maakte het International Film Festival Rotterdam vrijdagavond bekend.

De drie films werden uit vijftien genomineerde titels verkozen. De winnaars ontvingen elk vijftienduizend euro.

De jury bestond dit jaar uit de Braziliaanse filmmaakster Helena Ignez, voormalig programmeur van het IFFR Ludmila Cvikova, directeur van het documentairefestival in Kopenhagen Tine Fischer en de Israëlische filmmaker Samuel Maoz.

Egg and Stone gaat over een meisje dat tegen haar zin moet leven in de marge. De jury prees vooral het taalgebruik en acteerwerk van de niet-professionele acteurs, de cameravoering en de kadrering.

Thursday till Sunday wordt verteld vanuit het perspectief van twee kleine kinderen die met hun ouders op vakantie gaan. Tijdens de lange autorit worden de spanningen tussen hun ouders steeds zichtbaarder en wordt duidelijk dat dit vast de laatste keer is dat hun vader meegaat op vakantie. De jury noemde het 'een teder werk, rijk aan gevoelige observaties'.

Klip is 'een krachtige, opstandige, authentieke, eerlijke en onthullende film' over de huidige generatie van mobieletelefoongebruikers die alles met hun mobieltje met camera vastlegt.

Zaterdagavond worden de UPC Publieksprijs en de Dioraphte Award voor de beste door het Hubert Bals Fonds ondersteunde film bekend gemaakt. De 41e editie van het festival wordt zondag afgesloten.

'Gemor binnen GL over koers partij'

Binnen de GroenLinks-fractie is onenigheid ontstaan over de koers van de partij. Enkele Kamerleden vinden het niets dat fractievoorzitter Jolande Sap toenadering zoekt tot de SP en de PvdA. Ook zijn er twijfels over haar leiderschap. Dat zeggen bronnen rond de fractie zaterdag in NRC Handelsblad.

Het gemor gaat onder meer over de wijze waarop de partij zich profileert in het politieke debat. De bronnen schetsen een beeld van een soms onzekere fractie met terugkerende onenigheid over de koers van de partij. Door de aanhoudende slechte peilingen zou het zelfvertrouwen bovendien flink gedaald zijn.

Sap weet dat er kritiek op haar leiderschap en het huidige fletse profiel van de partij is. Ze wil zich echter niet verleiden tot populistische stellingnames of meegesleurd worden in de Haagse spelletjes van de goedscorende partijen. "Ik ben ervan overtuigd, en de fractie ook, dat dat op lange termijn de beste strategie is", reageert ze in de krant.

Volgens Sap is er nog genoeg vertrouwen in haar capaciteiten. "Een van de discussies is altijd dat je tijd nodig hebt als nieuwe leider. Maar toen ik aantrad was er unanieme, brede en enthousiaste steun van de fractie. En die is er nog."


'Gemor binnen GroenLinks over koers partij' (Foto: Novum)

NS rijdt weer volgens spoorboekje

De treinen rijden zaterdag weer zoals het hoort. De NS verwacht geen grote problemen meer, meldt de vervoerder zaterdagochtend. Reizigers moeten nog wel rekening houden met vertraging.

Het winterse weer zorgde vrijdag voor grote problemen op het spoor. Vooral rond Amsterdam en Utrecht lag het treinverkeer aan het einde van de middag helemaal plat door onder meer kapotte wissels.

Ook op de weg was de chaos compleet. Vrijdagmiddag stond er op het hoogtepunt 831 kilometer file. De politie raadt mensen aan zaterdag niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. Sinds vrijdagnacht is er niet meer gestrooid op de wegen omdat het te koud was. Het strooizout werkt dan niet meer waardoor het op sommige plaatsen glad kan zijn. De temperaturen zakten lokaal tot onder de -20 graden.

Op Schiphol hebben tientallen gestrande reizigers de nacht doorgebracht op veldbedden. Door de sneeuwval werden vele vluchten geannuleerd en ontstond er veel vertraging. Ook zaterdag moeten passagiers nog rekening houden met vertraagde vluchten.

Bijna 23 graden vorst in Flevoland

Op veel plaatsen in Nederland is het vrijdagnacht extreem koud geweest met temperaturen rond de -20 graden. In de Noordoostpolder in Flevoland werd met -22,8 de laagste temperatuur gemeten, zegt een woordvoerder van Weeronline.nl zaterdagochtend. In Zeeland en op de Waddeneilanden werd het vrijdagnacht het warmst met 'slechts' -8,6 tot -10 graden.

Het is voor het eerst sinds 8 januari 1985 dat het kwik zo laag stond. Toen werd het in het Gelderse Deelen -24,2 graden. In de afgelopen 55 jaar was het niet meer zo koud in februari. Het record staat op -27,4 dat in januari 1942 werd gemeten in Winterswijk.

De extreme kou is vooral te danken aan het pak sneeuw dat vrijdag viel. Zaterdagnacht wordt het mogelijk opnieuw erg koud met temperaturen rond de -15. Zaterdag overdag schijnt de zon volop en is het -5 graden.

Zondag krijgt Nederland mogelijk te maken met de eerste koudegolf sinds 1997. Daarvoor moet het in De Bilt vijf dagen niet boven het vriespunt uitkomen en moet het overdag minimaal drie dagen 5 graden vriezen en 's nachts temperaturen onder de -10 graden.

'Laat Rekenkamer onderzoek doen naar Hedwigepolder'

Voormalig VVD-minister Ed Nijpels wil dat de Rekenkamer onderzoek gaat doen naar de kosten van de Hedwigepolder. Hij vreest dat honderden miljoenen euro's verloren gaan door de weigering van staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) om de polder onder water te zetten. Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen ook dat de Rekenkamer naar de zaak kijkt, meldt Nieuwsuur.

Nijpels onderzocht in 2008 op welke manieren de natuur kon worden gecompenseerd voor het verdiepen van de Westerschelde. De Hedwigepolder bleek de aangewezen plek. De afspraken die hierover werden gemaakt met Vlaanderen heeft Bleker aan de kant geschoven. Hij wil de Zeeuwse polder behouden en denkt dat dit 35 miljoen euro extra kost.

Nijpels vreest echter dat de rekening vele malen hoger uitvalt. Hij spreekt over 'honderden miljoenen' aan extra kosten. Niet alleen zijn alternatieven volgens hem duurder, ook hangt Nederland een schadeclaim van Vlaanderen boven het hoofd, die kan oplopen tot achthonderd miljoen euro.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans laat weten geen behoefte te hebben aan een onderzoek van de Rekenkamer.

Schwarzenegger druipt af bij gesloten Taj Mahal

Arnold Schwarzenegger kwam van een koude kermis thuis toen hij een bezoek wilde brengen aan de Taj Mahal. De oud-gouverneur van Californië reisde vrijdag naar de Indiase stad Agra, de enige dag in de week dat het monument gesloten is voor toeristen.

Volgens Schwarzeneggers gids was de acteur diep teleurgesteld en moest hij de Taj Mahal bekijken vanaf een nabijgelegen weg. Hij nam enkele foto's met zijn mobiele telefoon en poseerde met het bouwwerk op de achtergrond.

De 64-jarige Schwarzenegger is momenteel in India vanwege een milieuconferentie. Hij zei tijdens een interview met tv-zender NDTV dat hij een rol in een Bollywoodfilm wel ziet zitten als er een goed script en goede regisseur voorbijkomt. "Ik kom terug", liet hij het Indiase studiopubliek weten.

Gesprekken Griekse noodhulp moeilijk

De Griekse gesprekken met internationale schuldeisers over een tweede steunpakket ter waarde van 130 miljard euro blijken volgens minister van financiën Evangelos Venizelos 'erg moeilijk'. Een voor maandag geplande bijeenkomst van de ministers van financiën uit de eurozone is uitgesteld.

Volgens Venizelos zijn de onderhandelingen over een vijftig procent afschrijving door private schuldeisers en financiële steun vanuit de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds gericht op het herstellen van het vertrouwen in het Griekse bankensysteem, die een sterke daling in het aantal deposito's doormaken.

"Wat we nu proberen te doen met de inmenging van de private sector, met de zeer moeilijke onderhandelingen over een nieuw steunpakket is aan iedereen duidelijk te maken, met name aan Griekse spaarders, dat de banken absoluut gewaarborgd zijn", zegt de minister.

In oktober kwamen de Europese leiders en het IMF een tweede steunpakket overeen, om daarmee de Griekse financieringsbehoefte tot 2015 af te dekken. De nieuwe lening is echter afhankelijk van een afschrijvingsplan waarmee de Griekse schuldratio in 2020 op 120 procent van het bruto binnenlands product uit zou komen, van de huidige onhoudbare 160 procent.

Ondertussen maakte een Europese ambtenaar bekend dat een voor maandag geplande bijeenkomst van de ministers van financiën uit de eurozone is uitgesteld. De bijeenkomst wordt mogelijk naar een moment later in de week ingepland.

Kamerleden willen opheldering van ProRail en NS

De NS en ProRail moeten uitleggen hoe het toch weer een chaos is geworden op het spoor, ondanks alle voorbereidingen op winterweer. Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent naar aanleiding van de ontwrichting van het spoorverkeer op vrijdag.

"Bij de eerste sneeuwval is het meteen weer mis", constateert Van Gent. Ze wijst erop dat de NS en ProRail tal van plannen hebben gemaakt om problemen bij winterweer te voorkomen. Ook zouden ze zorgen voor een betere informatievoorziening aan reizigers. "Maar daar hoor ik nu weer veel klachten over."

PVV-Kamerlid Leon de Jong heeft een spoedoverleg aangevraagd, meldt hij via Twitter. Hij is boos over de slechte informatievoorziening aan reizigers. "De NS maakt wederom een slechte beurt."

Ook D66'er Kees Verhoeven is ontevreden. "Precies hetzelfde liedje als vorig jaar", constateert hij op Twitter. "Een sneeuwbui, wisselstoringen, treinuitval, NS-site plat, slechte informatie, chaos, onvermogen. De NS is gezakt voor het winterexamen."

In een reactie laat spoorbeheerder ProRail weten het nog te vroeg te vinden om te kunnen zeggen dat NS en ProRail hebben gefaald. "Maar het winterweer heeft heel Nederland geraakt. Er stond honderden kilometers file en ook het vliegverkeer kampte met problemen", tekent de zegsman aan. Hij stelt dat uit een evaluatie moet blijken welke fouten niet hadden mogen worden gemaakt en welke problemen niet te voorkomen waren.


Kamerleden willen opheldering van ProRail en NS (Foto: Novum)

Regisseur Zalman King overleden

Producer, regisseur, acteur en scenarioschrijver Zalman King is afgelopen vrijdag in zijn woonhuis in Santa Monica overleden. King maakte naam met erotisch geladen films zoals 9 1/2 Weeks en Wild Orchid en de tv-serie Red Shoe Diaries. King overleed na een jarenlange strijd met kanker.

Zalman Lefkovitz wordt in 1942 in Trenton, New Jersey geboren. In de vroege jaren zestig is hij in diverse tv-series te zien zoals The Alfred Hitchcock Hour, Bonanza, Gunsmoke en The Munsters. In 1971 is King op het witte doek te zien in You've Got to Walk It Like You Talk It or You'll Lose That Beat. Bij cult liefhebbers is King ook bekend van zijn rol als moordende biker in Trip with the Teacher (1975). 

King maakte naam als regisseur van soft-erotische films zoals Two Moon Junction (1988), Wild Orchid (1990) en Red Shoe Diaries (1992). King was getrouwd met schrijver en producer Patricia Louisianna Knop en was de vader van de actrices Chloe King en Gillian Lefkowitz. Zalman King is 69 jaar geworden.


Zalman King overleden.

Acteur Ben Gazzara (81) overleden

De Amerikaanse acteur Ben Gazzara is afgelopen vrijdag overleden. De 81-jarige acteur overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Gazzara was bekend van zijn rollen in prijswinnende films zoals Anatomy of a Murder en Cat on a Hot Tin Roof.  

Ben Gazzara wordt geboren als Biagio Anthony Gazzara in New York City in 1930. De acteur begon zijn loopbaan in de vijftiger jaren met films als A Hatful of Rain (1955) en Anatomy of a Murder (1959). Gazzara breekt internationaal door met zijn aandeel aan een drietal John Cassavetes films in de jaren zeventig. Vooral Husbands (1970) is bij cultfilm liefhebbers erg geliefd. 

De acteur was verder op het witte doek te bewonderen in onder meer The Spanish Prisoner (1997), The Big Lebowski (1998), Happiness (1998) en Summer of Sam (1999). De acteur werkte recentelijk nog met Lars von Trier.

Ben_Gazzara Jackie_Treehorn
Ben Gazzara (midden) als Jackie Treehorn in The Big Lebowski.

'Ruim 200 doden door geweld in Syrië'

Syrische troepen hebben in de stad Homs in het midden van het land zeker 217 mensen gedood. Honderden anderen raakten gewond.

Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in de nacht van vrijdag op zaterdag laten weten op basis van verklaringen van getuigen. Eerder repte de mensenrechtenorganisatie van zeker 105 doden.

Homs is een van de belangrijkste centra van de opstand tegen dictator Bashar al-Assad.

'Ruim 200 doden door geweld in Homs in Syrië'
'Ruim 200 doden door geweld in Homs in Syrië' (Foto: ANP)

'Ajax moet dé homoclub worden'

De Amsterdamse politiek wil dat Ajax de homoclub van Nederland wordt. De stadsregering vindt dat Ajax te weinig doet om homofobie tegen te gaan. Andere clubs doen daar volgens het stadhuis veel meer aan. Dat leidt tot ergernis, hoewel het natuurlijk niet bedoeld is om bij te dragen aan het imago van Amsterdam tot 'Gay capital of the world'.

"Vergeet niet hoeveel belastinggeld er jaarlijks aan de politie-inzet bij de Amsterdam ArenA wordt uitgegeven", aldus raadslid Gerolf Bouwmeester. Bouwmeester wil dat Ajax gaat samenwerken met de John Blankenstein Foundation. De John Blankenstein Foundation is een organisatie die zich inzet voor acceptatie van homoseksualiteit binnen de sport.

'Talibanleider stuurde brief aan Obama'

Talibanleider Mullah Mohammed Omar heeft vorig jaar een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama gestuurd waarin hij aangaf bereid te zijn te onderhandelen over een einde aan het geweld in Afghanistan. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse regering tegen persbureau Associated Press verteld.

De mensen die de brief hebben gezien achtten hem authentiek, hoewel er niet met zekerheid kan worden gesteld dat de brief afkomstig was van Omar. Het Witte Huis ontving de ongetekende brief in juli via een tussenpersoon van de Taliban. De standpunten in de brief komen overeen met wat andere gezanten van de Taliban de afgelopen tijd hebben bepleit.

Duitsland acht raketschild in mei gebruiksklaar

Het omstreden raketschild van de NAVO kan in mei van dit jaar in gebruik worden genomen. Dat heeft de Duitse minister van defensie Thomas de Maizière vrijdag gezegd.

De Maizière herhaalde ook de uitnodiging van de NAVO aan het adres van Rusland, om deel te nemen aan het raketschild. Rusland heeft in het verleden vaker bezwaar gemaakt tegen de plaatsing van het raketschild in Europa.

De Verenigde Staten zeggen dat het raketschild is bedoeld om de mogelijke dreiging van Iraanse raketten tegen te gaan. Rusland vreest dat het schild uiteindelijk de afschrikwekkende werking van het Russische nucleaire arsenaal ondermijnt.


Duitsland acht raketschild in mei gebruiksklaar (Foto: Novum)

Armstrong gaat vrijuit in dopingonderzoek

Lance Armstrong heeft vrijdag goed nieuws gekregen van de openbare aanklager in de Verenigde Staten. De zevenvoudig winnaar van de Tour de France wordt niet vervolgd voor mogelijk dopinggebruik. Armstrong werd verdacht van het gebruik van prestatiebevorderende middelen, maar de zaak is na twee jaar onderzoek gesloten.

Aanklager Andre Birotte jr. gaf geen reden waarom het onderzoek gesloten werd. Armstrong heeft zelf dopinggebruik altijd hardnekkig ontkend. De aanklager stelde twee jaar geleden een onderzoek in naar aanleiding van de dopingbekentenissen van Floyd Landis en Tyler Hamilton. Daarnaast beschuldigden beide heren Armstrong ook van dopinggebruik.

De advocaat van Armstrong reageerde opgetogen op het nieuws: ''Dit is schitterend. Lance is tevreden dat de onderzoeksrechter de juiste beslissing heeft genomen. Hij is nog meer dan ooit vastberaden om zijn tijd en energie in Livestrong (zijn kankerstichting, red.) te steken."

Jans: "Die oude krijger maakt toch wat los"

sc Heerenveen won vrijdag in een vermakelijk duel van Roda JC (4-3). Trainer Ron Jans was na afloop tevreden, maar sprak niet van een verdiende overwinning.

Jans is blij met de drie punten, maar zag in dat het ook anders had kunnen aflopen. "Daarvoor gebeurde er teveel aan beide kanten. In de rust zei ik al tegen mijn spelers: als we zo blijven verdedigen, wordt het misschien wel 7-7. Nou ja, het is 4-3 voor ons geworden. Daar doen we het natuurlijk best graag mee", vertelt hij tijdens de persconferentie na afloop van het duel.

Jans liet zich vervolgens positief uit over 'good old' Gerald Sibon. De 37-jarige invaller stond koud in het veld en maakte na twee minuten al een treffer. Hij tekende voor de 3-3. "Die oude krijger maakt toch wat los, zowel in de ploeg als bij het publiek. Maar ook doelman Brian Vandenbussche heeft het in de slotfase prima gedaan."

Door de overwinning staat de ploeg van Jans op de vierde plaats. Wanneer Ajax en Feyenoord punten mochten verspelen, kan de ploeg daar langer dan een week blijven staan.

Engelse clubs krijgen 'tackle-instructies'

In Engeland worden vaak forse overtredingen gemaakt. De een wordt wel bestraft, de ander niet. Het is tijd voor duidelijkheid.

Manchester City-verdediger Vincent Kompany maakte onlangs een flinke charge op Nani. Kompany kwam met twee benen in en mocht vervolgens inrukken met een rode kaart. Later maakte Glen Johnson een soortgelijke overtreding, maar kreeg geen straf. Dit leidde tot flinke onduidelijkheid bij de Britse clubs. Daarom is er nu actie ondernomen.

De clubs in de Premier League ontvangen deze week een DVD met 'tackle-instructies'. Hierop staan beelden zijn verscheidene overtredingen van recente wedstrijden. "We willen een collectieve blik op overtredingen in plaats van alleen de scheidsrechter die een beslissing moet maken", vertelt Mike Riley. Hij is voormalig toparbiter en inmiddels hoofd van de Engelse scheidsrechterscommissie.

"De boodschap is dat spelers niet op hoge snelheid, en zeker niet met twee benen in de lucht een tackle mogen inzetten", meent hij. "Dan bestaat de kans dat je van het veld wordt gestuurd. We weten dat zeventig procent van de tackles goed zijn en zo'n 25 procent slechts een vrije trap tot gevolg hebben. Het gaat echter om die vijf procent met twijfelgevallen."

Rijkswaterstaat stopt met strooien in Zeeland

Rijkswaterstaat en de provincie Zeeland zijn gestopt met strooien op de wegen, omdat het te koud is geworden. Dat heeft de politie Zeeland vrijdag laten weten.

Als de temperatuur onder de -7 graden Celsius komt, werkt strooizout niet meer. De buitentemperatuur liep vrijdagavond terug richting -10.

De politie ontraadt iedereen in de provincie de weg op te gaan. Zaterdagochtend rond 10.00 uur gaan inspecteurs van de provincie en Rijkswaterstaat de weg op om te controleren of er weer gestrooid kan worden.

Rijkswaterstaat stopt met strooien in Zeeland
Rijkswaterstaat stopt met strooien in Zeeland (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.