FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 mei 2011

Amy Winehouse weer opgenomen in afkickkliniek

Amy Winehouse gaat voor de zoveelste keer proberen af te kicken van alcohol. De 27-jarige zangeres heeft zich op laten nemen in een kliniek in Londen. Dat bevestigen woordvoerders van de zangeres aan verschillende Britse media.

Winehouse, die doorbrak met het nummer Rehab waarin ze zong dat ze zich niet op liet nemen ondanks dat haar vader aandrong, nam woensdag haar intrek in de kliniek. Volgens ingewijden drong haar vader aan op een opname. "Mitch vreesde dat zijn dochter een beetje te veel dronk en raadde haar aan haar problemen aan te pakken", verklapt een bron tegen de Britse krant Daily Mail.

De 27-jarige zangeres dronk zich volgens een vriend vlak voor haar vertrek naar de kliniek nog een keer moed in. "Typisch Amy. Op weg naar de kliniek stopte ze voor een laatste neut en kocht ze een klein flesje wodka." Winehouse zou de Londense afkickkliniek binnen zijn gewandeld met het flesje in haar handen.

Winehouse wil over drie weken weer de oude zijn. Op zaterdag 18 juni gaat haar Europese tournee van start. Fans hopen eindelijk nieuw materiaal van de zangeres te horen, haar derde plaat laat lang op zich wachten. De opvolger van Back to Black uit 2006 zou in januari verschijnen, maar is in geen velden of wegen te bekennen. Wanneer de plaat uit moet komen, is een raadsel.


Amy Winehouse weer opgenomen in afkickkliniek (Foto: Novum)

Derksen vrienden voor het leven met Yolanthe

Johan Derksen kan naar eigen zeggen prima door een deur met Yolanthe Sneijder-Cabau. De 62-jarige voetbalcommentator schoffeert de presentatrice regelmatig met opmerkingen over haar relatie met Wesley Sneijder, maar stemde desondanks toe door haar geïnterviewd te worden.

"Als je een paar vervelende dingen over iemand hebt gezegd, dan moet je ook niet kinderachtig zijn en zeggen: kom maar langs", verklaart Derksen in RTL Boulevard. De 26-jarige Yolanthe wist de sportjournalist te strikken voor de eerste uitzending van Yolanthe op 3, die zondag uitgezonden wordt. "Ik kop alle voorzetten in. Het is niet moeilijk om mij aan de praat te krijgen."

Maar oude gewoontes zijn moeilijk af te leren, ook voor Derksen. "Ik denk dat als ze tegenover iemand komt te zitten die op zijn hoede is, ze nog niet de interviewtechniek heeft om het eruit te trekken", sneert hij. "Maar ik heb een kostelijke dag gehad. Ik kan wel zeggen: we zijn vrienden voor het leven. Als ze ooit nog naar een volgende bekende Nederlander gaat, dan ben ik ervan overtuigd dat ik een uitnodiging krijg voor de bruiloft. Maar ik hoop het niet voor haar."


Derksen vrienden voor het leven met Yolanthe (Foto: Novum)

Geen EHEC-komkommers in Nederland

In Nederland zijn nog geen komkommers aangetroffen die besmet zijn met de gevaarlijke EHEC-bacterie. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) doorzocht vrijdag een verdacht distributiecentrum maar vond niets.

De actie van de VWA volgde op berichten dat een van de vier besmette komkommers in Duitsland mogelijk via Nederland zijn weg naar de markt in Hamburg had gevonden. De VWA kan de eventuele Nederlandse herkomst dus niet bevestigen.

In Duitsland zijn honderden mensen ziek geworden nadat zij besmet raakten met de EHEC-bacterie. Ten minste vijf mensen overleefden het niet. De darmbacterie EHEC is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie. De bacterie zorgt meestal alleen voor diarree en in sommige gevallen merken mensen er zelfs niets van.

Nederlandse telers van en handelaren in groenten bemonsteren uit voorzorg saladegroenten als komkommer, tomaat en sla. Bij teelt- en handelsbedrijven worden monsters genomen.

N.E.C.-speler Zimling naar Club Brugge

Club Brugge heeft zich versterkt met Niki Zimling. De 26-jarige middenvelder komt over van N.E.C. Nijmegen, dat hem huurde van het Italiaanse Udinese. In Brugge tekent Zimling een contract voor vier jaar. Eerder nam de club van trainer Adrie Koster al Eredivisie-topscorer Björn Vleminckx over van de Nijmegenaren.

Zimling, die dit seizoen 26 competitiewedstrijden speelde voor N.E.C. Nijmegen, is in zijn nopjes met de transfer. "Ik koos voor Club omdat het even ambitieus is als mezelf. We delen dezelfde honger om prijzen te winnen. Van Björn Vleminckx hoorde ik trouwens dat Club een schitterend publiek heeft."

De Deens international vertrok in december 2008 na afloop van zijn contract naar Udinese. Daarvoor speelde hij in eigen land voor Brøndby en Esbjerg.

VN-chef bezorgd om konvooien voor Gazastrook

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft zijn zorgen uitgesproken over berichten van mogelijke konvooien met hulpgoederen die naar de Gazastrook vertrekken. Hij deed dat in een brief aan de regeringen van landen rond de Middellandse Zee.

Ban heeft alle regeringen, waaronder Israël, gevraagd geweld te vermijden en hun invloed aan te wenden om het vertrek van dergelijke konvooien te ontmoedigen, zei Martin Nesirky, woordvoerder van Ban. Ban vindt de economische problemen in de Gazastrook 'onhoudbaar', maar gelooft niet dat de konvooien de oplossing zijn, aldus Nesirky.

De hulpgoederen moeten volgens Ban via legitieme kanalen worden vervoerd. Hij heeft Israël gevraagd om 'betekenisvolle en vergaande stappen' te ondernemen om de afsluiting van de Gazastrook te beëindigen.

Anker vlaggenschip Zwartbaard gevonden

Het anker van wat vermoedelijk het vlaggenschip van de piraat Zwartbaard was, is in de Verenigde Staten aan land gebracht. Het anker werd aangetroffen in een scheepswrak op de zeebodem voor de kust van de staat North Carolina.

Archeologen denken dat om het anker van de Queen Anne's Revenge gaat, die in 1718 zonk. Dat was vijf maanden voordat Zwartbaard in een gevecht om het leven kwam. Onderzoekers troffen het 3,3 meter lange anker op zo'n 6 meter diepte aan.


Anker vlaggenschip Zwartbaard gevonden (Foto: Novum)

Loekasjenko wil verbod buitenlandse media

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft gedreigd enkele buitenlandse media-organisaties die in het land werkzaam zijn te verbieden. Hij zei dat te doen naar aanleiding van 'verontrustende' berichtgeving over de groeiende economische crisis.

Loekasjenko haalde vrijdag het hardst uit naar Russische media, omdat veel Wit-Russen naar Russische televisiezenders kijken. Hij bekritiseerde ook Wit-Russische verslaggevers omdat ze met buitenlandse organisaties samenwerken en hij gaf de regering opdracht 'ervoor te zorgen dat deze media-organisaties niet langer op ons grondgebied werken'.

De Nationale Bank halveerde deze week de waarde van de Wit-Russische roebel ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor paniek ontstond. Wit-Russen proberen nu zoveel mogelijk goederen te kopen en staan in de rij om dollars en euro's te bemachtigen om zo hun spaargeld veilig te stellen.


Loekasjenko wil verbod buitenlandse media (Foto: Novum)

Nederlandse rechter in zaak-Mladic

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft de Nederlander Alphons Orie aangewezen als rechter in de zaak tegen Ratko Mladic, die donderdag werd opgepakt in Servië. Orie wordt bijgestaan door de Duitser Christoph Flügge en de Zuid-Afrikaan Bakone Justice Moloto.

Orie was eerder rechter in het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic. Hij moest echter het veld ruimen toen Karadzic een wrakingsverzoek indiende. Orie is de enige Nederlander onder de 25 rechters van het Joegoslavië-tribunaal.

Standard-speler Carcela verlaat ziekenhuis

Standard Luik-speler Mehdi Carcela heeft het ziekenhuis verlaten. De 21-jarige Marokkaan ging woensdag al succesvol onder het mes in een ziekenhuis in Luik. Na onderzoek mocht hij vrijdag naar huis, waar hij voorlopig rust moet houden. De middenvelder staat nog ongeveer twee maanden aan de kant, meldt Sporza.

Carcela brak vorige week dinsdag in de titelwedstrijd tegen Racing Genk zijn neus en kaak na een trap van tegenstander Chris Mavinga. Daarnaast verloor de Marokkaan enkele tanden en liep hij een zware hersenschudding op.

Schilderijen in 1988 ook gestolen uit Hofje

De twee kostbare 17-eeuwse schilderijen die in de nacht van donderdag op vrijdag werden ontvreemd bij een inbraak in museum het Hofje van Mevrouw Van Aerden in Leerdam, zijn in oktober 1988 ook al een keer gestolen. Dat heeft de beheerder van het museum vrijdagavond bevestigd. 'De twee lachende jongens, van wie één met bontmuts en een bierkruik' van Frans Hals en 'Bosgezicht met bloeiende vlier' van Jacob van Ruysdael, kwamen in september 1991 terug.

De politie was erachter gekomen dat de schilderijen te koop werden aangeboden. Via het criminele circuit slaagden politiemensen erin contact te leggen met de aanbieders. In overleg met justitie en de verzekeringsmaatschappij werd aan de aanbieders een 'bepaald bedrag van de verzekeringswaarde betaald'. De doeken hadden toen een waarde van enkele miljoenen guldens. Eind augustus 1991 kreeg de politie de werken, onbeschadigd, in handen.

Jelle Brandt Corstius presenteert weer Zomergasten

Jelle Brandt Corstius presenteert dit jaar weer Zomergasten. Dat maakte de programmamaker en reisjournalist vrijdagmiddag bekend.

Welke gasten hij deze zomer gaat interviewen wil Brandt Corstius nog niet kwijt. "Er staan wel al wat namen vast", zei hij in een reactie. Op Twitter nodigde hij het publiek uit met suggesties te komen.

De Ruslandkenner liet weten dat hij dit jaar voor een andere insteek kiest dan in zijn eerste seizoen als presentator. "We gaan de diepte in. Vorig jaar hadden we een breed seizoen met grote namen. Nu willen we mensen die bekend zijn binnen hun vakgebied aan een groter publiek presenteren." Vorig jaar waren onder meer SP'er Jan Marijnissen en fotograaf Erwin Olaf te gast.

Een woordvoerder liet namens de VPRO weten 'heel erg blij' te zijn dat Brandt Corstius de presentatie van het programma ook dit jaar weer op zich neemt. Begin volgende week brengt de omroep naar buiten wie de zomergasten zijn.

Jelle Brandt Corstius (33) studeerde geschiedenis en journalistiek in Groningen. Hij werkte tot begin 2005 bij Novum Nieuws. Daarna ging hij naar Moskou, waar hij vijf jaar woonde en correspondent was voor het dagblad Trouw en de Belgische krant De Standaard.

Een voorproefje van dit jaar is zondag te zien op het VPRO Vrij Denken Festival. Daar presenteert hij samen met auteur en televisiepresentator Adriaan van Dis een speciale editie van Zomergasten.

Oud-president Polen weigert Obama te ontmoeten

De oud-president van Polen Lech Walesa is niet geïnteresseerd in een ontmoeting met president Barack Obama. Hij zei dat hij geen interesse heeft in een ontmoeting omdat die niet meer zou zijn dan een fotomoment. Obama doet vandaag als laatste land van zijn reis naar Europa Polen aan.

Walesa richtte de Solidariteit-beweging op en maakte in de jaren tachtig een einde aan het communisme in zijn land. In 1983 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede. "Dit keer komt een ontmoeting me niet gelegen", zei de 67-jarige Walesa.

Walesa wilde niet verder op de kwestie ingaan, maar mogelijk voelt hij zich beledigd omdat hij Obama niet één op één kon ontmoeten. Walesa was uitgenodigd voor een ontmoeting met Obama samen met andere voormalige leiders van de anticommunistische beweging en huidige partijleiders.

Obama kwam vrijdagavond in Warschau aan en zal onder meer een bezoek brengen aan het graf van de Onbekende Soldaat. Zaterdag ontmoet hij de politiek leiders van Polen en geeft hij een persconferentie met de Poolse premier Donald Tusk. Er zal tijdens zijn bezoek met name gesproken worden over veiligheid, energie en Amerikaans-Poolse pogingen om democratie in Noord-Afrika en Oost-Europa te bevorderen.

Viering verjaardag Máxima in Concertgebouw

Prinses Máxima wordt vrijdagavond in het zonnetje gezet in het Concertgebouw in Amsterdam. Speciaal ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag op 17 mei biedt het Koninklijk Concertgebouworkest haar een concert aan.

Ongeveer zevenhonderd gasten van Máxima wonen het concert bij, onder wie bijna de voltallige Nederlandse koninklijke familie en talrijke buitenlandse royals. Ook zijn er twaalfhonderd bezoekers die een kaartje hebben gekocht voor het concert onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons.

Viering verjaardag Máxima in Concertgebouw
Viering verjaardag Máxima in Concertgebouw (Foto: ANP)

Pinbetaling toegestaan voor gokkast

Gokkasten in speelhallen en de horeca mogen per 1 juli behalve munten ook papiergeld en betaalkaarten accepteren. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Nu is betalen met betaalkaarten alleen toegestaan bij Holland Casino. Daarnaast komen er gokkasten met een hoger tempo, hogere maximumprijzen en een hoger uitkeringspercentage. De huidige speelautomaten blijven ook toegestaan.

Premier Mark Rutte (VVD) zei niet te verwachten dat de problemen rondom gokverslaving zullen toenemen door de nieuwe regels. "We blijven aandacht besteden aan het bestrijden van gokverslaving, maar niet op een betuttelende manier."


Pinbetaling toegestaan voor gokkast (Foto: Novum)

Jemenitische militanten nemen kuststad in

Honderden islamitische militanten hebben vrijdag de zuidelijke Jemenitische kuststad Zinjibar ingenomen. Acht politiemannen en twee burgers zijn daarbij gedood. Dat hebben medewerkers van de Jemenitische veiligheidsdienst gezegd.

De gewapende mannen namen twee banken in evenals het belastingkantoor van de stad en twee kantoren van de veiligheidsdiensten. De autoriteiten vermoeden dat de daders lokale islamitische militanten zijn die aan Al Qaida gelieerd zijn. Gevreesd wordt dat de militanten gebruik zullen maken van de onrust in Jemen om zo de macht over te nemen. Het is al drie maanden onrustig in Jemen. Antiregeringsbetogers eisen het aftreden van president Ali Abdullah Saleh.

Eerder vrijdag namen strijders van de Hashid-clan twee legerbases ten noordoosten van Sanaa in. Volgens stamhoofd Sheik Ali Saif zijn bij inname van de eerste basis tientallen regeringssoldaten gedood. De autoriteiten hebben dat echter niet bevestigd. Volgens Saif kwamen achttien Hashid-strijders om. De tweede basis werd zonder bloedvergieten ingenomen, aldus het stamhoofd.

VN-konvooi Libanon doelwit van explosie

Een konvooi van de Verenigde Naties is vrijdag het doelwit geweest van een aanslag met een bermbom. Hierbij zijn zes Italiaanse militairen geraakt, van wie één ernstig. Ook twee burgers raakten bij de explosie van de bermbom gewond. Dat hebben de Libanese autoriteiten bekendgemaakt.

De explosie vond plaats in Sidon, in het zuiden van Libanon. In deze regio is een VN-vredesmacht (UNIFIL) gestationeerd die de grens met Israël in de gaten houdt. De bom bevatte tot 12 kilo explosief materiaal, aldus de politie.

De laatste keer dat UNIFIL doelwit was van een aanslag was in januari 2008, toen een VN-voertuig op een bermbom reed. Twee vredesmilitairen raakten lichtgewond bij het incident.

Dodental tornado VS opgelopen naar 132

Het dodental van de tornado die afgelopen zondag de Amerikaanse stad Joplin, in de staat Missouri, verwoestte is vrijdag opgelopen naar 132. Nog 156 mensen worden vermist.

De autoriteiten gaan ervan uit dat veel van de vermisten nog in leven zijn, maar dat ze nog niet in de gelegenheid zijn geweest contact op te nemen met familie of vrienden, onder meer vanwege problemen met het telefoonnetwerk in de regio.

Reddingsteams zijn ook vrijdag met man en macht op zoek gegaan naar overlevenden. Ze worden bijgestaan door zo'n zeshonderd vrijwilligers en vijftig hondenteams.

De tornado - met windsnelheden tot 322 kilometer per uur - was de dodelijkste in de Verenigde Staten in meer dan zestig jaar. Meer dan negenhonderd mensen raakten gewond. In Joplin werden hele blokken huizen en bedrijven verwoest. Van het ziekenhuis van Joplin is weinig meer over. Medische dossiers, röntgenfoto's, isolatiemateriaal en andere brokstukken werden tot 100 kilometer verderop teruggevonden.


Dodental tornado VS opgelopen naar 132 (Foto: Novum)

Squashter Grinham naar EK-finale

Natalie Grinham heeft zich vandaag geplaatst voor de finale van het EK squash. De Nederlandse was in de halve finale in Warschau met 11-5, 11-6 en 11-7 te sterk voor de hoger geplaatste Engelse Emma Beddoes. De Europees kampioene van twee jaar geleden stuit nu op de als eerste geplaatste Française Camille Serme.

Laurens Jan Anjema kon zich niet plaatsen voor de eindstrijd. Hij ging tegen de favoriet Gregory Gaultier met 11-13, 6-11 en 6-11 ten onder. Morgen strijdt Anjema tegen de Zwitser Nicolas Müller om brons.

Prijsvraag: Win een kilo Sportlife

Ben jij gek op een lekker fris gevoel in je mond? Wil jij tongzoenen tot je erbij neervalt? Eet je elke dag een teentje knoflook? Of ben je gewoon dol op Sportlife dan heeft het FOK!weblog een unieke kans voor je. We geven namelijk 3 kilo Sportlife weg, 50 pakjes zalig frisse Sportlife dus.

We verdelen deze prijsvraag in twee stukken. Één kilo Sportlife gaat weg via Twitter en dan is het de bedoeling om een zo raar, maf, creatief mogelijke foto te maken die over kauwgom gaat en die creatie te versturen naar ons Twitteraccount. De andere twee kilo Sportlife geven we weg via de reacties in dit blogje en daarvoor hoef je iets minder te doen namelijk alleen maar een goeie reden geven waarom jij recht hebt op 1 kilo Sportlife.

Twitteraars: Stuur een aparte foto die ook maar iets met kauwgom te maken heeft naar @FOKweblog en je maakt direct kans.

Let op: Foto's worden gebruikt voor een blogpost op FOK! en door deelname aan deze actie ga je akkoord met het plaatsen van je foto op FOK!. Bovendien hoef je niet persoonlijk op de foto, het gaat om de originaliteit niet om de persoon achter de username. 

Jongetje (1) zwaargewond bij aanrijding op camping

Een peuter van 1 jaar is vrijdagavond zwaargewond geraakt bij een aanrijding op een camping in de Noord-Brabantse gemeente Heeswijk-Dinther. Een familielid wilde zijn auto parkeren maar zag daarbij het jongetje over het hoofd. Dat meldt de politie.

De peuter is in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Hij heeft bij de aanrijding zware verwondingen aan zijn hoofd opgelopen. Voor omstanders op de camping is slachtofferhulp geregeld.

Stemmen in buitenland mag ook met blauw

Nederlanders in het buitenland mogen hun stem in de toekomst ook uitbrengen met een andere kleur dan rood. Dat is een van de voorstellen van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) om stemmen vanuit het buitenland gemakkelijker te maken.

Donner wil verder ook Nederlanders in het buitenland opnemen in het bevolkingsregister. Dat maakt mogelijk dat deze groep in de toekomst automatisch een stembiljet krijgt opgestuurd. Nu moeten ze zichzelf eerst registreren. Mogelijk wordt het stembiljet zelf digitaal. Nu komt het nog vaak voor dat het te laat aankomt door trage postbezorging.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de plannen van Donner.


Stemmen in buitenland mag ook met blauw (Foto: Novum)

Griekse oppositie tegen bezuiningsplannen

De belangrijkste Griekse oppositiepartij heeft vrijdag geweigerd steun te verlenen aan een overeenkomst over nieuwe bezuinigingsmaatregelen. De regering had onder druk van de Europese Unie om de steun van de oppositie gevraagd.

Oppositieleider Antonis Samaras zei zich niet te kunnen verenigen met een programma dat 'de Griekse economie tot de grond toe afbreekt en de Griekse samenleving vernietigt'.

Vrijdag overlegden de Griekse oppositiepartijen, net als eerder deze week, ruim drie uur met premier George Papandreou. Hij probeerde de oppositie tevergeefs op een lijn te krijgen met de regering die tot 2015 forse bezuinigingsmaatregelen wil nemen om de schuldenlast van het land te verminderen.

De vermindering van de schuldenlast is een voorwaarde voor een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). Inspecteurs zijn op dit moment in Athene om de voortgang onder de loep te nemen.

Donderdag waarschuwde Jean-Claude Junker, de voorzitter van de Eurogroep, dat het IMF mogelijk besluit om de uitbetaling van de volgende tranche van de lening op te schorten. Griekenland moet volgend jaar weer geld gaan lenen op de obligatiemarkt, maar zoals het er nu uitziet, is dat zeer onwaarschijnlijk, omdat de rentepercentages op de lening enorm hoog zijn.

De Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou heeft gezegd dat Griekenland bankroet dreigt te gaan en geen salarissen meer kan betalen als de uitbetaling van de lening wordt opgeschort.

De aanvullende bezuinigingsmaatregelen die Griekenland voor dit jaar wil treffen zijn nodig om de teleurstellende fiscale prestatie tot dusver goed te maken. De verwachting is dat belastingvoordelen komen te vervallen en dat rijke huiseigenaren kunnen rekenen op extra belastingheffingen. De regering overweegt ook ontslagen bij de overheid, een sector die van oudsher stevig wordt beschermd. De ontslagronde is een ommezwaai in het regeringsbeleid en kan tot protesten leiden, omdat de kwestie erg gevoelig ligt.

De Griekse regering besloot maandag tevens al haar aandelen in het telecombedrijf OTE, de Postbank, de havens van Thessaloniki en Athene en het waterbedrijf van Thessaloniki van de hand te doen. Daarnaast worden ook aandelen in diverse andere grote ondernemingen verkocht. De privatisering moet zo'n 50 miljard euro opleveren.

Nederlandse pedo veroordeeld in India

Een 56-jarige Nederlander is in India veroordeeld tot tien jaar cel voor het ontvoeren en misbruiken van kinderen en het verspreiden van kinderporno. Dat meldt de Wereldomroep.

De man woont al ruim dertig jaar in India en werd in 2009 opgepakt. Hij werd eerst alleen verdacht van het verspreiden van kinderporno, maar tijdens het onderzoek bleek ook dat hij zelf kinderen ontvoerde en misbruikte.

Wilhelmus W. werd in 2002 ook al opgepakt op verdenking van seksuele handelingen met kinderen. Hij zou veertig slachtoffers hebben gemaakt in een weeshuis dat hij zelf runde in Chennai, het voormalige Madras. Toen kwam hij op borgtocht vrij.

52 aangiften tegen oud-directeur Hofnarretje

In totaal is door ouders van slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak 52 keer aangifte gedaan tegen Albert Drent, de eigenaar en voormalig directeur van kinderdagverblijf Het Hofnarretje. Dat bevestigt advocaat Richard Korver vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van stadszender AT5. Hij staat de ouders bij.

De ouders verwijten Drent nalatigheid. Ze hebben het vermoeden dat Drent wist van het misbruik door Robert Mikelsons, hoofdverdachte in de zedenzaak. Drent heeft volgens de ouders bovendien te weinig gedaan met verontrustende signalen van hen. Volgens Korver zijn de ouders maandag bij de politie geweest om aangifte te doen.

Mikelsons heeft bekend ruim tachtig kinderen te hebben misbruikt, onder meer op Het Hofnarretje. Het kinderdagverblijf gaat met een nieuwe directeur verder onder de naam Vlinderheuvel.

'Barcelona moet dramatische dag hebben'

Voor Rafael van der Vaart is het wel duidelijk wie zaterdag de grote favoriet is in de finale van de Champions League. "Barcelona gaat winnen, dat kan ik wel voorspellen", zegt de middenvelder van Tottenham Hotspur tegen Novum Nieuws. "Ze zijn veel beter. Manchester United maakt alleen kans als Barcelona echt een dramatische dag heeft."

De voorkeur van Van der Vaart gaat desondanks naar de Engelsen uit. "Dat gun je Edwin van der Sar natuurlijk", doelt hij op de Nederlandse doelman die op Wembley een punt zet achter zijn indrukwekkende carrière. "Als je in de finale van de Champions League afsluit met de cup in je handen ben je helemaal de 'King'."


'Barcelona moet dramatische dag hebben' (Foto: Novum)

Rutte wil Servië een kans geven

Premier Mark Rutte wil Servië een eerlijke kans geven om lid te worden van de Europese Unie. De arrestatie van Ratko Mladic is een stap in de goede richting, maar betekent niet automatisch dat het land kan toetreden tot de EU, zei hij vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Rutte onderstreepte dat Servië, net als andere landen die bij de EU willen komen, zoals Turkije en Kroatië, aan alle criteria moet voldoen. Dat Mladic niet werd aangehouden was volgens Rutte lange tijd een 'showstopper'. Nederland heeft altijd veel druk uitgeoefend om de voormalige Bosnisch-Servische legerleider gearresteerd te krijgen.

Rutte kijkt inmiddels met een 'positievere blik' naar het land, maar Servië heeft nog wel 'een lange weg te gaan'. Rutte hield zich op de vlakte over de vraag of hij zit te springen om Servië als nieuw EU-lid.

Rutte zei het niet relevant te vinden of hij wel of niet enthousiast wordt van de gedachte van Servië als nieuwe lidstaat. "We hebben de unie om met z'n allen heel veel geld te verdienen. Maar dan moeten alle landen wel aan alle eisen voldoen."


Rutte wil Servië een kans geven (Foto: Novum)

Ongezuiverd rioolwater in Westerschelde

Bij het Zeeuwse dorp Waarde stroomt sinds vrijdagmiddag ongezuiverd rioolwater de Westerschelde in. Dat werd besloten na een breuk in een persleiding bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie, meldt waterschap Brabantse Delta vrijdag. Bewoners kunnen last krijgen van stankoverlast.

De breuk ontstond vrijdagochtend in een leiding die rioolwater uit onder meer Moerdijk, Roosendaal en Bergen op Zoom naar de rioolwaterzuivering in het Zeeuwse Bath brengt. Om te voorkomen dat de riolen zouden overlopen, wordt sinds 14.00 uur afvalwater in de Westerschelde geloosd.

Hoe er een breuk in de leiding kon ontstaan, is niet bekend. Ook is niet duidelijk hoe lang de reparatiewerkzaamheden duren. Het waterschap kijkt nu of het water op een andere manier naar Bath kan worden vervoerd.

[RG] Krajicek dicht Rus goede kansen toe

Michaëlla Krajicek denkt dat Arantxa Rus morgen in de derde ronde van Roland Garros een goede kans maakt om te winnen van Maria Kirilenko. De Nederlandse verraste gisteren door in de tweede ronde de als tweede geplaatste Kim Clijsters te kloppen.

"Dit is een hele grote kans voor Arantxa. Het spel van Arantxa is ook beter op gravel dan dat van Kirilenko. Ze moet punt voor punt spelen en er ook zeker van genieten," zei Krajicek over Rus. Misa vindt de zege van Rus op Clijsters belangrijk. "Want hierdoor komt er ook meer aandacht voor het vrouwentennis." Ze heeft Rus in het afgelopen jaar goed leren kennen. "We zijn vriendinnen. Ze heeft het afgelopen jaar ook beter gespeeld dan ik. Ik vond haar spel twee jaar geleden al goed voor een plek in de top honderd, maar ze neemt haar tijd."

Zelf speelt Krajicek in de derde ronde van het dubbelspel ook tegen Kirilenko. "Het zou mooi zijn als Arantxa een tikje aan haar uitdeelt, dan kan ik daar mooi van profiteren."

Vermiste studente nog niet gevonden

De 24-jarige studente die donderdag overboord sloeg van een zeilboot op het Slotermeer is nog niet terecht. Een zoektocht leverde ook vrijdag niets op, meldt de politie Friesland. Zaterdag wordt opnieuw naar de Arnhemse gezocht.

Vrijdag werd de bodem van het meer afgezocht met sonarapparatuur. De politie houdt er rekening mee dat de vrouw niet meer leeft. Ze zat met vier medestudentes en een ervaren schipper in de boot, toen die plots omsloeg. Behalve de Arnhemse kon iedereen op tijd uit het water worden gehaald.

De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd. Waarschijnlijk sloeg de boot om door de harde wind. De studentes maakten deel uit van een grotere groep die op het meer aan het varen was. Het gaat om studenten van de opleiding voor tandartsassistent van het ROC Rijn IJssel uit Arnhem.

[RG] Djokovic en Del Potro zaterdag weer de baan op

Novak Djokovic en Juan Martin del Potro moeten hun partij in de derde ronde van Roland Garros morgen afmaken. De partij werd vanwege de invallende duisternis gestaakt. Beide tennissers hadden op dat moment een set in de wacht gesleept: 6-3, 3-6.

De wedstrijd tussen Djokovic en Del Potro was al verplaatst naar het Court Suzanne Lenglen omdat thuisfavoriet Jo-Wilfried Tsonga en Stanislas Wawrinka uit Zwitserland er op het Court Philippe Chatrier een marathonpartij van maakten.

Djokovic had de eerste set dankzij een vroege break in de wacht gesleept. De Serviër speelde vooral constanter dan zijn opponent, maar in het tweede bedrijf waren de rollen omgedraaid. Nu wist de Argentijn toe te slaan, waarna hij de stand wist recht te trekken.

Birmingham City moet spelers laten gaan

Birmingham City moet noodgedwongen afstand doen van zes spelers. Door de degradatie naar het Championship mag het zestal gratis vertrekken.

Technisch directeur Peter Pannu is van plan om zich te richten op promotie en zal daarvoor nieuwe spelers moeten aantrekken, zo laat hij weten aan diverse Britse media. "Het is jammer dat we afstand moeten doen van deze spelers, maar er zit niks anders op. We richten ons nu op nieuwe spelers", aldus de bestuurder.

De spelers die mogen vertrekken zijn Lee Bowyer, Sebastian Larsson, Kevin Phillips, Maik Taylor, Stuart Parnaby en Martin Jiranek. Voor deze spelers zal Birmingham City geen transfervergoeding ontvangen. In de contracten van de spelers stond een clausule die ze een tranfervrije status gaf in het geval van degradatie.

"We hebben onze strategie opgemaakt en willen het liefst direct weer promoveren naar de Premier League", vervolgt Pannu. "We weten welke spelers we hiervoor nodig hebben en zullen er alles aan doen om deze ook te laten komen", meldt de directeur.

Opvallend is dat Birmingham City ondanks de afdaling naar het Championship volgend seizoen wel uitkomt in Europa. In maart werd in de League Cup-finale van Arsenal gewonnen. Door de bekerwinst veroverde Birmingham een plaatsje in de voorronde van de Europa League.

Sony komt met officiële PS3-headset

De Amerikaanse PlayStation-Blog heeft vandaag bekendgemaakt dat er een nieuwe officiële PS3-headset zal komen. De draadloze headset zal $99,99 kosten in Amerika en zal vanaf september beschikbaar zijn. Via een draadloze USB-ontvanger zal de headset verbinding kunnen maken met de PS3.

De headset is gemaakt met urenlange gameplay in gedachten en zal daarom comfortabel op het hoofd rusten. Met de ingebouwde microfoon zal elke speler jouw commando's en scheldwoorden goed kunnen verstaan. De headset zal makkelijk te bedienen zijn tijdens het spelen van spellen en op het scherm kan je makkelijk de status van de headset opvragen.

Headset
Headset

Detectivegame L.A. Noire naar eerste plaats

In zijn tweede week heeft detectivegame L.A. Noire de eerste plaats bereikt van de Nederlandse verkooptoptien. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. De PlayStation 3-versie staat op één, terwijl de versie voor de Xbox 360 op de tweede plaats staat. De twee versies van de detectivegame stoten Wii Party van de eerste naar de derde plaats.

In de verkooplijst zijn vijf nieuwe spellen te vinden. Op de vierde en vijfde plaats staat het racespel DiRT 3 voor PlayStation 3 en Xbox 360, terwijl het actieavontuur The Witcher 2 voor de pc op zesde plaats binnenkomt. Andere nieuwkomers in de lijst zijn Lego Pirates of the Caribbean voor de Wii op negen en het rollenspel Fable 3 voor de pc op tien.

Voor het eerst in twaalf weken is geen Pokémon-spel voor de Nintendo DS meer te vinden in de verkooptoptien. Ook het schietspel Brink, dat vorige week binnenkwam op de derde en vierde plaats, is uit de lijst verdwenen.

01. L.A. Noire (Playstation 3)
02. L.A. Noire (Xbox 360)
03. Wii Party (Nintendo Wii)
04. Dirt 3 (Playstation 3)
05. Dirt 3 (Xbox 360)
06. The Witcher 2: Assassins of Kings (pc)
07. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
08. Mortal Kombat (Playstation 3)
09. Lego Pirates of the Caribbean (Nintendo Wii)
10. Fable III (pc)


Detectivegame L.A. Noire naar eerste plaats

Van der Garde witheet op Bianchi

Voor Giedo van der Garde zat vandaag voor de tweede keer binnen een week tijd een GP2-race er vroegtijdig op. De Nederlander werd voor de tweede keer slachtoffer van een doldrieste actie van Jules Bianchi en was na afloop van de race in Monaco dan ook witheet op de Fransman.

"Afgelopen zondag in Barcelona reed hij bij de start van de sprintrace al bovenop me en nu heeft hij in Monaco hetzelfde gedaan. Ik remde in ronde tien laat voor een bocht om zo mijn achterbanden te sparen voor het vervolg van de race en vervolgens knalde hij vol achterop. Een voorbeeld van pure onkunde van zijn kant en opnieuw ben ik de pineut," zei Van der Garde in een column in de Telegraaf.

De Nederlander had in de kwalificatie van gisteren de snelste tijd gereden, maar werd naar eigen zeggen onterecht naar plaats zes teruggezet omdat hij een kleine aanrijding met Turvey had gehad. "Tijdens de race had ik een goede start en ik lag direct in vierde positie, met mijn belangrijkste concurrenten voor het kampioenschap achter me en serieus uitzicht om zelf op het podium te belanden. Maar ineens, door die blinde actie van Bianchi, sta je dan met een gebroken achtervleugel en een kapotte remleiding in de pits en weet je dat het voorbij is. Niet alleen puntloos in deze race, maar in de sprintrace van zaterdag moet ook een klein wonder plaatsvinden om alsnog in de punten te rijden. Kortom, een weggegooid raceweekend..."

Bianchi had ook een straf van vijf plaatsen na de race in Barcelona, waardoor de kemphanen elkaar vandaag opnieuw tegen konden komen en het ongeluk kon gebeuren. "Ik baal er van! GP2 is af en toe echt politiek. De manager van Bianchi heet namelijk Nicolas Todt, de zoon van FIA-voorzitter Jean Todt. Het is voor Frankrijk belangrijk dat er weer een Fransman in de Formule 1 belandt en Bianchi is samen met Grosjean de man die dat zou moeten doen. Beiden worden dan ook op allerlei manieren ongelooflijk gepusht," zei Van der Garde bij wie het stoom behoorlijk uit de oren kwam.

"Het zal allemaal wel, maar ik pas er voor om het kind van de rekening te worden. Het is nu zaak dat mijn team (Barwa Addax) hard aan de bel gaat trekken bij de FIA dat het zo niet langer kan. Wat voor straf Bianchi moet krijgen? Minimaal tien startplaatsen voor de volgende race in Valencia. Hopelijk leert hij er een keer van..."

Eenbenige inbreker loopt tegen de lamp

Een Schotse inbreker met een been is op een nogal lullige manier tegen de lamp gelopen. Bij een van de huizen waar David Phillips heeft ingebroken, werd slechts een paar voetafdrukken van één voet en een paar krukken aangetroffen.

Het zit de 43-jarige Schot niet mee. Vier jaar geleden raakte hij zijn linkerbeen kwijt. Van verdriet ging de beste man aan de heroïne. Om de drugs te bekostigen, besloot hij in te breken. Ondanks zijn handicap ging het hem nog aardig goed af.

In vier maanden tijd maakte hij voor duizenden ponden aan goederen buit. Vier huizen werden leeggeroofd, maar bij de laatste woning ging het mis. In de modderige tuin rond het huis liet hij duidelijke voetstappen van zijn rechtervoet achter, en enkele afdrukken van zijn krukken. Voor de politie was het dan ook een koud kunstje de onfortuinlijke inbreker op te pakken. Phillips heeft de inbraken inmiddels bekend.

Onderwijsbond ziet niets in nieuwe cao

De Algemene Onderwijsbond heeft het principeakkoord over een nieuwe cao in het voortgezet onderwijs afgewezen. Van de 30 leden in de sectorraad stemden er 29 tegen, zo meldt de bond vrijdag.

Dat de VO-raad onder eerder gemaakte afspraken over het terugdringen van de werkdruk uit probeert te komen, schoot bij de leden in het verkeerde keelgat. "Daarmee is de geloofwaardigheid van de werkgevers in hun ogen nihil geworden", zegt onderhandelaar en vicevoorzitter Ton Rolvink. Ook over de hoogte van het salaris heerst nog veel onvrede.

De Onderwijsbond komt op korte termijn nog niet met vervolgstappen. "We zitten midden in de eindexamens en ook het einde van het schooljaar is nabij. De sectorraad is daarom van oordeel dat dit niet het moment is om actie te voeren", aldus Rolvink.

[RG] Wawrinka in vijfsetter langs Tsonga

Stanislas Wawrinka heeft de achtste finale van Roland Garros bereikt. De als veertiende geplaatste Zwitser versloeg thuisspeler Jo-Wilfried Tsonga (14) na ruim vier uur in een vijfsetter: 4-6, 6-7 (3), 7-6 (5), 6-2, 6-3. In de volgende ronde treft Wawrinka zijn landgenoot Roger Federer.

De Franse spelers Gaël Monfils en Richard Gasquet drongen wel door tot de laatste zestien. De nummer negen van de plaatsingslijst Monfils rekende met 6-3, 6-4, 7-5 af met de Belg Steve Darcis. Hij neemt het nu op tegen de Spaanse gravelspecialist David Ferrer (7).

Gasquet, als dertiende geplaatst, won in vier sets van de Braziliaan Thomaz Bellucci (23) uit Brazilië met 6-2, 6-3, 3-6, 6-3. Hij vindt nu de Serviër Novak Djokovic of Juan Martin del Potro uit Argentinië aan de andere kant van het net.

Rechter: "Twee partijen mogen naam Lotus gebruiken"

De Britse rechter Peter Smith heeft bepaald dat zowel Team Lotus als Group Lotus hun naam in de Formule 1 mogen gebruiken. Hiermee heeft hij geen einde kunnen maken aan de al maanden durende strijd tussen beide partijen over het gebruik van de historische naam. Beide kampen claimen nu de overwinning.

Het 1Malaysia F1 Team mag net zoals nu de naam Team Lotus gebruiken, terwijl Group Lotus, hoofdsponsor van Renault F1, de gewone naam Lotus uit mag dragen. Beide partijen claimen het recht op het gebruik van de huidige kleuren en logo's. Group Lotus mag de naam Lotus zowel in de Formule 1 als voor de straatauto's gebruiken, terwijl Team Lotus de naam alleen voor de Formule 1-activiteiten uit mag dragen. De uitspraak heeft hierdoor niets aan de huidige situatie veranderd.

Group Lotus overweegt dan ook om in beroep te gaan tegen de uitspraak van rechter Smith. "Dit zorgt voor verwarring bij het publiek en wij willen verdere stappen ondernemen tegen dit deel van de uitspraak. We hebben er vertrouwen in dat ons hoger beroep succesvol zal zijn."

Het lijkt er dan ook op dat als een partij een einde aan de twist wil maken dit zal gebeuren door de ander uit te kopen. Team Lotus heeft in ieder geval al een naam achter de hand mocht het tot een akkoord komen met Group Lotus. Caterham Cars is namelijk door teameigenaar Tony Fernandes aangekocht.

Je komt voor de hospiteeravond? Kom binnen!

Hospiteeravonden zijn eigenlijk altijd ongemakkelijk. Ik heb het geluk gehad er maar één te hebben moeten doorstaan en hoe graag ik ook zou willen dat mijn onweerstaanbare charme mij boven de rest uit deed steken, heeft het meer te maken dat in het betreffende huis een vriendin van me woonde die mij per se in dat huis wilde hebben en haar overige huisgenoten daar van overtuigd had. Ik wist van haar voorkeur niet af, dus ik was eigenlijk in de waan dat ik mezelf gewoon ontzettend goed kon presenteren. Een talent dat ik nooit gedacht had te hebben. En waarschijnlijk dus ook niet heb.

Paul de Leeuw voorlopig van de buis

VARA-coryfeeën Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk verdwijnen voorlopig van de buis. De twee presentatoren gaan vanaf zaterdag met vakantie. Vrijdagavond zal de laatste MaDiWoDoVrijdagshow van De Leeuw uitgezonden worden.

De jolige presentator heeft eerder aangegeven definitief te stoppen met de geflopte dagelijkse show. De Leeuw wil later terugkomen een nieuwe zaterdagavondshow, maar dat zal pas vanaf december beginnen.

Ook zal vrijdagavond de laatste De Wereld Draait Door (DWDD) van het seizoen worden uitgezonden. Vanaf maandag 5 september gaat Van Nieuwkerk er met de Nederland 3-show weer tegenaan.


Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk voorlopig van de buis (Foto: Novum)

Jong Oranje verslaat Jong Israël in oefenduel

Jong Oranje heeft een oefenwedstrijd tegen Jong Israël gewonnen. In het Oostenrijkse Schwaz werd het door doelpunten van Steven Berghuis en Georginio Wijnaldum 2-0. De ploeg van bondscoach Cor Pot speelt maandag nog tegen Albanië.

Debutant Berghuis van FC Twente opende in de elfde minuut de score. Feyenoorder Wijnaldum trof tien minuten na rust doel uit een strafschop.

sc Cambuur stelt begroting bij

sc Cambuur Leewarden schroeft de begroting voor het nieuwe seizoen terug. Aanvankelijk was deze vastgesteld op 4,2 miljoen euro, maar door het mislopen van promotie wordt dit nu 3,7 miljoen euro. Hierdoor zullen een aantal dure spelers verkocht moeten worden.

Op dit moment zijn Mark de Vries, Oguzhan Türk, Nuelson Wau, Reza Goochannejhad, Leon Hese en Sandor van der Heide de grootverdieners in Leeuwarden. "Als een paar van deze jongens zouden vertrekken, komt er wat ruimte op de begroting," liet algemeen directeur Gerald van den Belt aan Voetbal International weten.

"Het grote geld is er niet meer. De spelersbegroting zal ten opzichte van het seizoen 2009-2010 worden gehalveerd. We moeten streven naar een herkenbaar SC Cambuur met jongens uit de eigen regio. Aangezien we minder middelen hebben, zullen ook de ambities worden bijgesteld. Als we volgend jaar bij de eerste acht eindigen hebben we het prima gedaan."

sc Cambuur Leeuwarden werd afgelopen zondag in de tweede ronde van de play-offs om promotie/degradatie uitgeschakeld door FC Zwolle. Hierdoor komt de Friese formatie ook komend seizoen in de Jupiler League uit.

Voortbestaan RBC Roosendaal onzeker

Het voortbestaan van RBC Roosendaal hangt aan een zijden draadje. De club uit Roosendaal heeft de gemeente namelijk om één miljoen euro gevraagd. Op die manier hoopt men een akkoord met de schuldeisers te bereiken. Mocht dit plan mislukken, dan vraagt de Roosendaalse formatie begin juni faillissement aan.

RBC Roosendaal heeft op dit moment een negatief eigen vermogen van bijna drie miljoen euro. De club heeft inmiddels een plan van aanpak opgesteld, waarbij men hoopt dat de schuldeisers genoegen zullen nemen met een kwart van hun vordering. Bovendien moeten de Brabanders ook nog met de Belastingdienst schikken. Daar heeft de Roosendaalse ploeg een schuld van drie ton.

Toine Theunis, wethouder in de gemeenteraad van Roosendaal, heeft in een brief laten weten dat de gemeente geen lening mag verstrekken. Het enige wat zij kunnen doen, is garant staan.

Weigerambtenaar loog bij sollicitatie

Een van de twee zogenaamde weigerambtenaren in Nieuw-West (Amsterdam), blijkt vorig jaar pas te zijn aangenomen door het stadsdeel.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Eerder deze week stelde hij namens het College nog dat de twee Amsterdamse ambtenaren die geen homo's willen trouwen al vóór 2007 waren aangenomen, toen het nog niet verplicht was om ook homohuwelijken af te sluiten.

Naar nu blijkt klopt dat niet en is een van de twee weigerambtenaren pas in 2010 aangenomen door Nieuw-West. In het sollicitatiegesprek is toen expliciet gevraagd of de medewerker bezwaar heeft tegen het afsluiten van huwelijken van homo's en lesbiennes. De ambtenaar gaf destijds aan er geen problemen mee te hebben

Toen het stadsdeel in maart een rondvraag deed naar aanleiding van de vragen van raadslid Ans van der Velde van Trots op Nederland Amsterdam, bleek de bewuste ambtenaar opeens wel principiële bezwaren te hebben.

Het nieuws dat Amsterdam twee weigerambtenaren telt, leidde deze week tot veel verontwaardigde reacties. In 2007 liet de gemeente het COC namelijk nog vol trots weten dat er geen enkele ambtenaar was met principiële bezwaren tegen het afsluiten van homohuwelijken. Van der Laan belooft in zijn brief dat hij zal uitzoeken hoe dat kan.

Telstar naar Eredivisie voor vrouwen

Telstar maakt komend seizoen zijn opwachting in de Eredivisie voor vrouwen. De club uit IJmuiden kreeg vandaag toestemming van de KNVB. Initiatiefnemer Vrouwenvoetbal Noord-Holland hoopt de inspanningen en erfenis van AZ op het gebied van vrouwenvoetbal met de Witte Leeuwen voort te zetten.

De toekomst van de Eredivisie voor vrouwen was lange tijd onzeker, maar begin deze maand verklaarden zes teams zich officieel bereid om vrouwenvoetbal te handhaven. Naast FC Twente, ADO Den Haag, sc Heerenveen, FC Utrecht, VVV-Venlo en FC Zwolle krijgt de competitie met Telstar een zevende deelnemer.

[Intro] Finale Champions League 2010/11

Komende zaterdag 28 mei om 20:45 uur staat de finale van de Champions League op het programma. Plaats van handeling is de Wembley Arena in Londen. De eindstrijd is een herhaling van de finale van 2009. Zal Edwin van der Sar zijn loopbaan afsluiten met een Champions League-zege of gaat Ibrahim Afellay voor het eerst in zijn carrière aan de haal gaan met de Cup met de grote oren? Hieronder een overzicht van de wegen die Manchester United en FC Barcelona aflegden in aanloop naar de finale.

FC Barcelona naar de finale...

Voor FC Barcelona begon het Champions League-seizoen voortvarend. De Catalaanse ploeg die ingedeeld werd in Groep D met onder andere het Griekse Panathinaikos, Rubin Kazan en FC Kopenhagen wist haar eerste wedstrijd overtuigend te winnen. In Griekenland werd Panathinaikos met 5-1 naar de slachtbank geleid mede door twee doelpunten van Lionel Messi. Echter, Barça liep  al in het tweede duel tegen Rubin Kazan averij op (1-1). De ploeg uit Rusland bleek ook dit jaar een plaaggeest te zijn voor de club van Pep Guardiola. In het Champions League-seizoen 2009-2010 haalde Barça maar één punt uit de beide confrontaties. Afgelopen 20 oktober herstelde de Spaanse ploeg zich tegen FC Kopenhagen in eigen huis. In Nou Camp werd het 2-0 door twee doelpunten van Messi. De return in Denemarken eindigde in een 1-1 gelijkspel waar beide team tevreden mee waren. De wedstrijden tegen Panathinaikos en Rubin Kazan eindigden in respectievelijk 3-0 en 2-0 overwinningen voor de Catalanen. FC Barcelona kroonde zich tot groepswinnaar met veertien punten uit zes duels.


Ibrahim Afellay kan voor de eerste keer de CL winnen (WikiCommons/PaulBlank)


In de tweede ronde moest de ploeg het opnemen tegen Arsenal. Het tweeluik zou, zoals op voorhand was voorspeld, een spektakel worden. Het eerste duel in Londen eindigde in een 2-1 overwinning voor The Gunners door onder andere een wonderschoon doelpunt van Robin van Persie. De Nederlander kon in de return in Nou Camp echter niet voorkomen dat FC Barcelona er met de winst vandoor ging (3-1). Hij kreeg in de tweede helft een domme tweede kaart waardoor het wel heel lastig werd om te winnen. In de kwartfinale moesten de mannen van Guardiola afreizen naar Shakhtar Donetsk. De trip naar Oekraïne leek overbodig want de Spanjaarden hadden het eerste duel in Nou Camp met 5-1 gewonnen.

Ook het duel in Donetsk zette de Spaanse ploeg om in een overwinning en met deze winst plaatste het team zich voor de halve finales van het miljoenenbal. In deze halve finale moest het opnemen tegen aartsrivaal Real Madrid. Aan de hand van de Argentijn Messi sleepte Barcelona er een 0-2-winst uit en zette hiermee een gigantische stap naar de finale. De return in Nou Camp was het toneel van een ordinaire schoppartij van beide kanten en eindigde in 1-1. Met dit gelijke spel plaatste FC Barcelona zich voor finale. Zaterdag kunnen de mannen van Pep Guardiola geschiedenis schrijven door voor de vierde maal een Champions League-titel toe te voegen aan hun palmares.

Manchester United naar de finale...

Het avontuur in de Champions League begon voor Manchester in Poule C van de groepsfase. De formatie van trainer Sir Alex Ferguson werd in deze groep ingedeeld met Glasgow Rangers, Valencia en Bursaspor. ManU eindigde als eerste in deze groepsfase en bleef tevens ongeslagen. Van de zes groepswedstrijden werden vier partijen in winst omgezet. Alleen tegen Glasgow Rangers (0-0 thuis) en Valencia (1-1 thuis) werd puntverlies geleden. De Engelse ploeg scoorde zeven doelpunten en incasseerde slechts één tegentreffer.

In de achtste finales werd Manchester gekoppeld aan Olympique Marseille. Op papier leek dit een makkelijke opgave voor de Engelse ploeg, maar de tweestrijd werd pas op het eigen Old Trafford beslist. Nadat de eerste wedstrijd in Marseille in 0-0 eindigde, won Manchester op eigen veld met 2-1. Javier Hernández scoorde tweemaal. Wes Brown maakte tien minuten voor tijd een eigen doelpunt en zorgde daarmee voor een spannende slotfase. Marseille kwam echter niet meer tot scoren en zodoende plaatste United zich voor de laatste acht.


Zal Edwin van der Sar zijn loopbaan afsluiten met een CL-zege? (WikiCommons/AustinOsuide)


De tegenstander in de kwartfinales kwam ook uit de Engelse Premier League; Chelsea. De eerste wedstrijd, op Stamford Bridge, werd beslist door een treffer van Wayne Rooney. Hij verschafte daarmee zijn ploeg een uitstekende uitgangspositie voor de return. Op Old Trafford viel Chelsea vanaf het beginsignaal flink aan. Het was vooral aan doelman Edwin van der Sar te danken dat de Londense formatie niet kon scoren. Via de Mexicaanse spits Hernández kwam Manchester kort voor rust toch op voorsprong. In de tweede helft ontving Chelsea-middenvelder Ramires een rode kaart en de tweestrijd leek definitief beslist. Didier Drogba bracht echter de spanning terug door een kwartier voor tijd de gelijkmaker te scoren. De vreugde was van korte duur, want oud-PSV'er Ji-Sung Park besliste het duel definitief door een minuut later de 2-1 te tegen de touwen te schieten.

Door dit resultaat plaatste Manchester zich voor de laatste vier van de Champions League. Daarin mochten The Red Devils het opnemen tegen Schalke 04, in de vorige ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van titelhouder Internazionale. De Duitse formatie had in beide duels weinig in te brengen tegen de Engelse ploeg. Het eerste duel, dat plaatsvond in Gelsenkirchen, kwam pas na rust tot leven. Door doelpunten van Ryan Giggs en Rooney won ManU met 0-2. Ook op Old Trafford had Schalke 04 niets in te brengen tegen het sterke United. Uiteindelijk won de ploeg van trainer Ferguson met 4-1.

Door dit resultaat kan Manchester zich opmaken voor de finale. Daarin kan de Engelse ploeg voor de vierde keer in de clubhistorie de Champions League winnen. Tevens neemt Edwin van der Sar, in zijn honderste Champions League-duel, definitief afscheid van het betaalde voetbal.

Opstelten voert wietpas in

Coffeeshops worden alleen nog maar toegankelijk met een pasje. Deze wietpas is alleen verkrijgbaar voor wie in Nederland woont, maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag bekend. Hij sprak over een 'inperking van het gedoogbeleid'.

Opstelten wil coffeeshops 'terugbrengen naar hun oorspronkelijke functie'. Dit betekent dat ze alleen de lokale markt mogen bedienen. Iedere coffeeshop mag zo'n duizend tot vijftienhonderd leden hebben. De pas is alleen verkrijgbaar voor mensen ouder dan 18 jaar die in Nederland wonen.

Dit betekent dat toeristen geen wiet meer kunnen kopen in Nederland. Opstelten wacht hiervoor nog wel een uitspraak van de Raad van State af. Die buigt zich over de vraag of mensen die hier niet wonen de toegang tot een coffeeshop geweigerd mag worden. Eerder bepaalde het Europees Hof van Justitie dat dit niet in strijd is met het Europese recht.

Opstelten is niet bang voor verzet uit gemeenten. Hij is ervan overtuigd dat hij lokale bestuurders kan overtuigen van het nut van de pas.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten niets te zien in de wietpas. Voor toeristen die naar de hoofdstad komen wordt het onmogelijk om een joint te kopen in een coffeeshop. Opstelten heeft daar geen problemen mee, maar de gemeente vreest dat de handel zich hierdoor verplaatst naar de straat, met alle overlast en risico's van dien.

De minister hoopt de wietpas in de loop van het jaar in te kunnen voeren in het zuiden van het land. Daarna volgt de rest van Nederland.

Lion King in 3D in de Amerikaanse bioscoop

De animatiefilm The Lion King krijgt een 3D-versie. Het verhaal over de leeuw Simba die zijn vader moet opvolgen als koning van de savanne draait in september als 3D-film in de Amerikaanse bioscopen. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

In januari maakte Disney al bekend de film uit 1994 op blu-ray in 3D uit te brengen. Of de film ook in Nederlandse bioscopen te zien is in 3D, is onbekend.

Vorige week maakte James Cameron bekend zijn film Titanic uit 1996 ook in 3D te bewerken voor de bioscoop. Die film is vanaf april 2012 in de Amerikaanse bioscopen te zien.


Lion King in 3D in de Amerikaanse bioscoop (Foto: Novum)

Gordon wil naar Songfestival 2012

Gordon en zijn groep Los Angeles, the Voices hebben zich officieel gemeld voor deelname aan het Nationaal Songfestival van volgend jaar. "Ik denk dat de TROS met Los Angeles, the Voices een onwaarschijnlijk goede act in huis haalt", zegt de zanger.

"Ik vind: als je als publieke omroep zo veel geld uitgeeft om dit tot een succes te maken, neem dan een act die gewoon bereid is om alles te doen", stelt Gordon vrijdag in dagblad Spits. Hij besloot om aan te kloppen bij de programmaleider van de TROS. "Ik heb gisteren aan Gerard Baars laten weten dat wij officieel beschikbaar zijn voor het Songfestival van 2012."

Gordon presenteerde vorig jaar zomer zijn mannengroep Los Angeles, the Voices. Onlangs maakte de zanger bekend de Toppers te verlaten, onder meer omdat hij zich meer wil concentreren op de door hem samengestelde formatie.


Gordon wil naar Songfestival 2012 (Foto: Novum)

Opwaaiende jurk Marilyn Monroe onder de hamer

De beroemde jurk van Marilyn Monroe uit de film The Seven Year Itch wordt geveild. In een legendarische scène loopt het blonde filmicoon in de witte jurk over een rooster van de New Yorkse metro, waardoor haar jurk opwaait.

Naast deze filmjurk gaan talloze filmkostuums en -attributen onder de hamer, zoals de blauwe jurk die Judy Garland draagt in de musical The Wizard of Oz. Ook worden de jurk van Audrey Hepburn uit My Fair Lady, de pakken van Laurel en Hardy en de kostuums die Julie Andrews droeg in The Sound of Music geveild.

De voorwerpen zijn door zangeres en actrice Debbie Reynolds beschikbaar gesteld aan veilinghuis Profiles in History, in de Amerikaanse staat Californië. Het heeft haar vijftig jaar gekost om de collectie bij elkaar te krijgen. De stukken zouden eigenlijk een museum krijgen, maar nu dat niet doorgaat, verkoopt Reynolds alles. Op 18 juni kan geboden worden op de klassieke filmkostuums.


Opwaaiende jurk Marilyn Monroe onder de hamer (Foto: Novum)

Elijah Wood in romantische komedie

The Lord of the Rings-acteur Elijah Wood speelt in Celeste and Jesse Forever. De acteur is in de romantische komedie te zien naast Rashida Jones en Andy Samberg, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 30-jarige Wood speelt de zakenpartner van Celeste, een rol van Jones, die bekend is van haar rol in I Love You, Man. Celeste ligt in een scheiding en probeert een vriendschap met haar aanstaande ex, de rol van Samberg, in stand te houden.

Wood is momenteel in Nieuw-Zeeland voor de opnamen van The Hobbit, de prequel van de The Lord of the Rings-trilogie. Wanneer Celeste and Jesse Forever in de bioscopen moet draaien, is nog onbekend.


Elijah Wood in romantische komedie (Foto: Novum)

Finse provider aangeklaagd voor Pirate Bay

Finse muziekproducenten proberen via een rechtszaak tegen een internetprovider de toegang tot The Pirate Bay te blokkeren. Via deze Zweedse website kunnen gebruikers online zoeken naar bijvoorbeeld muziek of filmbestanden en deze middels een torrentprogramma uiteindelijk downloaden. De site fungeert hierbij als een soort zoekmachine. De 23 Finse muziekbedrijven willen het illegaal verspreiden van muziek een halt toeroepen.

De muziekbedrijven vormen samen de Finse branche van de IFPI, een wereldwijde organisatie die opkomt voor de belangen van de muziekindustrie. De club vecht al jaren tegen de illegale verspreiding van muziek.

Internetprovider Elisa, een van de grootste providers van Finland, omschreef de rechtszaak vrijdag als 'buitengewoon', omdat die gericht is op slechts één provider.

Het is niet de eerste keer dat via de rechter geprobeerd wordt om internetproviders de toegang tot The Pirate Bay te laten afsluiten. In 2009 vaardigde een Deense rechter een verbod uit tegen alle Deense internetproviders die toegang gaven tot de website. Pogingen om in Nederland tot een dergelijke maatregel te komen mislukten tot nu toe.

Erven Charles Bronson eisen winst films

De erven van acteur Charles Bronson eisen geld van de filmmaatschappijen Warner Bros en MGM. De familie van Bronson die in 2003 overleed, zegt dat de bedrijven de acteur nog geld verschuldigd zijn van films uit de jaren zeventig, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Volgens de familie van Bronson krijgt hij nog een deel van de winst van de films St. Ives uit 1976 en Telefon uit 1977. De twee filmmaatschappijen willen nog niet reageren op de aanklacht.

Bronson overleed op 81-jarige leeftijd. De acteur speelde in klassiekers als The Magnificent Seven, The Great Escape en Once Upon a Time in the West.


Erven Charles Bronson eisen winst films (Foto: Novum)

Griekse consulaat in Berlijn bekogeld

Het Griekse consulaat in Berlijn is in de nacht van donderdag op vrijdag bekogeld met verfbommen en keien. Dat heeft de Duitse politie vrijdag gezegd.

Zo'n tien gemaskerde vandalen vielen het gebouw 's nachts aan, maar veroorzaakten weinig schade, aldus de politie. De Duitse minister Guido Westerwelle veroordeelde de aanval scherp. Hij heeft zijn Griekse collega gebeld om te zeggen dat hij het voorval ten zeerste betreurt.

Het motief voor de aanval is onduidelijk. Griekenland heeft te kampen met grote financiële problemen en heeft 110 miljard euro geleend van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Vermoedelijk is binnenkort echter meer geld nodig. De Griekse bevolking is zeer ontevreden over de zware bezuinigingsmaatregelen die de regering treft.

Michael Mann regisseert racefilm

Na een reeks misdaadfilms gooit regisseur Michael Mann het roer om. Hij is in onderhandeling om de racefilm Go Like Hell te regisseren, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De 68-jarige Mann regisseerde films als Collateral met Tom Cruise en The Insider met Al Pacino en Russell Crowe. Zijn mogelijk volgende project, Go Like Hell gaat over de verhitte concurrentiestrijd tussen de race-teams van Ferrari en Ford in de jaren zestig. Het Amerikaanse automerk ontwikkelde de Ford GT40 om mee te doen aan de race 24 uur van Le Mans en Ferrari te verslaan. Het werd de eerste Amerikaanse sportwagen ooit die de race won.

Brad Pitt heeft interesse getoond voor de hoofdrol, maar er heeft nog geen acteur getekend voor het filmproject. Go Like Hell is gebaseerd op het boek Go Like Hell: Ford, Ferrari, and Their Battle for Speed and Glory at Le Mans van A.J. Baime.


Michael Mann regisseert racefilm (Foto: Novum)

Zach Braff assisteert tovenaar van Oz

Zach Braff gaat de assistent van Oz spelen in de film Oz: The Great and Powerful. De acteur uit de komische tv-serie Scrubs is in onderhandeling voor de rol naast James Franco, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Franco speelt een charismatische circustovenaar die met open armen wordt ontvangen in Oz. De bevolking wil graag dat hij de slechte heksen verjaagd en de macht overneemt. Mila Kunis en Rachel Weisz spelen de slechte heksen en Michelle Williams is hun goedaardige zus. De film wordt geregisseerd door Sam Raimi, bekend van het drieluik over Spider-Man.

De 36-jarige Braff begint in juli met de opnamen voor Oz: The Great and Powerful. De acteur heeft onlangs zijn eerste toneelstuk geschreven, All New People, dat in juni in première gaat op Broadway.


Zach Braff assisteert tovenaar van Oz (Foto: Novum)

Stoelendans met gebouwen van ministeries

De rijksoverheid stoot 40 procent van de kantoorruimte in Den Haag af. Op die manier moet de komende jaren 90 miljoen euro bespaard worden op huisvesting van ministeries. Dat maakte het kabinet vrijdag bekend.

Het aantal kantoren kan omlaag vanwege de vermindering van het aantal ministeries en het aantal ambtenaren. De huidige gebouwen van drie ministeries worden verkocht, vrijwel alle huurpanden worden opgezegd en verschillende ministeries gaan samen onder een dak in de hofstad.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken verhuist naar de andere kant van het station Den Haag Centraal. Het trekt in bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in het voormalige VROM-gebouw aan de Rijnstraat. Dat kan pas vanaf 2016, omdat het pand eerst moet worden gerenoveerd.

Het huidige pand van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg, dat vaak 'de apenrots' wordt genoemd, wordt verkocht, net als het pand van Infrastuctuur en Milieu aan de Plesmanweg, vlak bij Madurodam.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verlaat het karakteristieke pand van Herman Hertzberger naast het station Den Haag Laan van NOI en gaat inwonen bij het gebouw van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan het Parnassusplein. Ook hier moet eerst worden verbouwd.

De Ministeries van Binnenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie betrekken samen een nieuw gebouw in het Wijnhavenkwartier. De gebouwen waar deze ministeries nu huizen, zijn al verkocht aan de gemeente Den Haag.

[RG] Krajicek naar derde ronde dubbelspel

Michaëlla Krajicek is op Roland Garros doorgedrongen tot de derde ronde van het dubbelspel. Met haar Tsjechische partner Lucie Safarova versloeg de Nederlandse tennisster het Franse koppel Kristina Mladenovic/Pauline Parmentier met 2-6, 7-6 (3) en 6-0.

Krajicek wist zich bij het grandslamtoernooi in Parijs niet te kwalificeren voor het hoofdschema in het enkelspel. In 2007 haalde ze ook al de derde ronde van het dubbelspel.

Krajicek naar derde ronde dubbelspel
Krajicek naar derde ronde dubbelspel (Foto: ANP)

Black Butterflies krijgt Gouden Film

Carice van Houten heeft donderdagavond een Gouden Film in ontvangst genomen voor de dramafilm Black Butterflies. De film wist minimaal honderdduizend bezoekers naar de bioscopen te trekken.

"Dat is heel leuk, dankjewel", reageert Van Houten. De 34-jarige actrice kreeg het beeldje uitgereikt door Matthijs van Nieuwkerk tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door. "Wat een verrassing."

Het Engelstalige Black Butterflies ging eind maart in première en handelt over de apartheid in Afrika. Van Houten speelt de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonkers, die op zoek is naar een huis en liefde. Rutger Hauer vertolkt de vader van Ingrid, Abraham Jonkers.


Black Butterflies krijgt Gouden Film (Foto: Novum)

Duitsland sluit zeven kerncentrales

Duitsland gaat zijn zeven oudste kerncentrales definitief sluiten. Dat hebben de minister van Milieu Norbert Röttgen en zijn collega's van de zestien Duitse deelstaten besloten.

De zeven Duitse kernreactoren - van in totaal zeventien - zijn voor 1980 gebouwd en lagen de afgelopen tijd stil wegens veiligheidsonderzoeken. Die werden ingesteld naar aanleiding van de ramp met de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi.

De zeven reactoren leveren zo'n 40 procent van de kernenergie in het land, wat iets minder dan een kwart van de totale Duitse energiemix is.

Totempaal Wolkers onder de hamer

Een houten totempaal van Jan Wolkers die nog niet eerder op de markt kwam, wordt binnenkort geveild bij veilinghuis Christie's. De totempaal heeft volgens het veilinghuis veel weg van een 'futuristische wolkenkrabber' en roept vergelijkingen op met de toren van Babel. Het kunstwerk moet tussen de 15.000 en 20.000 euro opleveren.

De creatie van Wolkers uit de jaren zestig is 2,5 meter hoog en is beplakt met rechthoeken en cirkels. Het is een van de laatste 'vrije beelden' die Wolkers maakte. Vanaf 1965 maakte hij sculpturen vooral in opdracht.

Jan Wolkers overleed in oktober 2007. Hij was vooral bekend als schrijver, maar voelde zich in de eerste plaats een beeldhouwer. De veiling vindt plaats op 1 juni in Amsterdam.


Totempaal Wolkers onder de hamer (Foto: Novum)

Zware misdrijven verjaren niet meer

Zware misdrijven als verkrachting, mensensmokkel, doodslag en ernstige zedenmisdrijven met kinderen kunnen door een nieuwe maatregel niet meer verjaren. Nu verjaren alleen misdrijven niet waar een levenslange gevangenisstraf op staat, zoals moord. Met dit voorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft de ministerraad vrijdag ingestemd.

Ook de verjaringstermijn voor een misdaad die bestraft wordt met acht jaar cel of meer zal worden verlengd naar twintig jaar. Het kabinet vindt het onwenselijk dat misdadigers van zware delicten door verjaring hun straf kunnen ontlopen. Vervolging van zware misdrijven moet volgens het kabinet altijd mogelijk zijn.

Aanhouding van Mladic was toeval

Het was een actie zoals een speciale eenheid van de Servische politie de afgelopen jaren al vaker had gedaan, in haar vergeefse jacht op Europa's meest gezochte verdachte van oorlogsmisdaden.

Agenten deden bij het krieken van de dag op vier adressen tegelijk invallen in het noordelijke dorpje Lazarevo, waar ze nog niet eerder waren geweest. Ze hadden geen specifieke informatie dat de gezochte zich daar ophield, in een huis van een familielid. Maar toen ze de man die in zijn tuin een ochtendwandelingetje maakte tegen de grond hadden gewerkt en hem naar zijn naam vroegen, fluisterde hij: "Ik ben Ratko Mladic."

Drie Servische politieagenten deden vrijdag hun relaas van de actie waarbij de Bosnisch-Servische ex-generaal na zestien jaar eindelijk in de kraag werd gevat. De beloning van 7 miljoen euro die de Servische regering voor zijn aanhouding had uitgeloofd, zal niet worden uitgekeerd, zei een regeringswoordvoerder. De politie was niet getipt en alle agenten die bij de actie betrokken waren 'deden gewoon hun werk'.

Docent aangehouden na slaan leerling

Een 46-jarige docent van een school in Utrecht is donderdag aangehouden omdat hij een 15-jarige leerling zou hebben geslagen. De jongen heeft aangifte tegen de leraar gedaan, meldt de politie.

De man zou naar de leerling hebben uitgehaald omdat die zich vervelend gedroeg ten opzichte van een andere leerling. De mishandeling zou op de school in de wijk Noordwest zijn gebeurd ten overstaan van een groep medeleerlingen.

De docent zegt zelf dat hij de leerling nauwelijks raakte. De school wilde de kwestie eerst intern oplossen, maar de jongen besloot uiteindelijk toch aangifte te doen van mishandeling. Daarop werd de leraar gearresteerd en op het bureau verhoord. Ook enkele getuigen zijn gehoord.

Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt. De rechter moet beslissen wie van de twee gelijk heeft.

Azahaf: Gebroken met radicale verleden

Mohamed Azahaf geeft toe dat hij vroeger radicale gedachten had, maar ontkent zich verheugd te hebben uitgelaten over de moord op Theo van Gogh.

Dat laat de medewerker van stadsdeel Oost (Amsterdam) via zijn woordvoerder weten aan AT5. Azahaf zou na de moord op de cineast op een forum hebben geschreven: "Joepie wat ben ik vandaag zo vrolijk, oh zo vrolijk ben ik nog nooit geweest." Volgens Azahaf was hij het niet zelf die de opmerking daar schreef, maar werd hij door iemand anders foutief geciteerd.

Oud-Parool journalist Carel Brendel rakelde de vermeende uitspraken deze week op, waarna columnist Theodor Holman ze overnam. Azahaf zou ook Osama bin Laden hebben verheerlijkt. Azahaf erkent dat hij zich in het verleden inderdaad positief heeft uitgelaten over de dode terroristenleider. Zo heeft hij onder meer gezegd dat hij het goed vond dat Bin Laden de Palestijnen en de Pakistanen steunde.

De 28-jarige Azahaf is naar eigen zeggen op zijn 21e tot inkeer gekomen. Hij heeft toen rigoureus afstand gedaan van zijn radicale opvattingen. Tegenwoordig werkt hij voor stadsdeel Oost als projectleider vervreemding en polarisatie. Eerder was hij jarenlang medewerker van jongerencentrum Argan. Het stadsdeel prijst zijn werk als bruggenbouwer na de moord op Van Gogh. 

Azahaf zegt Brendel meermalen te hebben uitgenodigd voor een gesprek, maar de journalist zou daar niet op hebben gereageerd.

Speel de Trooper in SW: The Old Republic

Er is weer een progression-filmpje uitgebracht, dat de carrière van één van de klassen in de Star Wars MMO The Old Republic uiteenzet. Vandaag is de Trooper aan de beurt, die kan specialiseren in de Commando of Vanguard. Grof geschut en crowd control lijken zijn specialiteiten. Hoe speelt deze klasse? Nou, zo dus:

Star Wars: The Old Republic gaan we ook zien op de E3 begin volgende maand. De game moet ergens later dit jaar uitkomen.

Microsoft op de E3

Het evenement waar heel gamend Nederland (en de rest van de wereld) naar uitkijkt staat weer voor de deur: de E3. Zoals ieder jaar pakken de giganten van de gamesindustrie groots uit met spectaculaire presentaties om ons lekker te maken voor hun toekomstige games. Natuurlijk is Microsoft weer van de partij met een persconferentie die gepland is voor maandag 6 juni om 18:00 Nederlandse tijd. Of het bedrijf uit Redmond de gameswereld op zijn kop weet te zetten moeten we nog even afwachten, FOK!games is er in ieder geval bij. Tot die tijd blikken we alvast vooruit op de zaken die we zeker van de grote M kunnen verwachten.

[Giro] Contador helpt Tiralongo aan ritzege

Alberto Contador heeft in de negentiende etappe van de Giro d'Italia de voorsprong op zijn concurrenten opnieuw vergroot. De Spaanse rozetruidrager (Saxo Bank) reed in de slotkilometer in zijn eentje naar koploper Paolo Tiralongo, die hij de ritzege cadeau deed. Contador heeft in het klassement een voorsprong van 5.18 minuten op nummer twee Michele Scarponi.

Tiralongo reed op de lange, maar niet al te steile slotklim, weg uit een sterk uitgedund peloton. De Italiaan leek stand te houden, maar kreeg een halve kilometer voor de finish plotseling gezelschap van Contador. Zijn voormalig ploeggenoot bij Astana bleek echter niet uit te zijn op de ritzege en hielp Tiralongo een handje om als eerste over de streep te komen.

"Hij zei: Kom op jongen, rijd met me mee", jubelde de 33-jarige Tiralongo, die nooit eerder een profzege boekte. "Ik ben hem ontzettend dankbaar. Contador is een grote renner en een hele goede vriend."

Steven Kruijswijk kwam in de 209 kilometer lange rit van Bergamo naar Macugnaga ook uitstekend voor de dag. De Nederlander van Rabobank finishte als zesde en stijgt in het klassement van de dertiende naar de elfde plaats. Zijn achterstand op Contador bedraagt 12.56 minuten.

Uitslag

# Renner Ploeg Tijd
1 Pablo Tiralongo Ast 5.26,27
2 Alberto Contador Sax z.t.
3 Vincenzo Nibali Liq + 0,03
4 John Gadret AG2 + 0,06
5 Joaquim Rodriguez Kat z.t.
6 Steven Kruijswijk Rab z.t.
7 Michele Scarponi Lam + 0,08
8 Roman Kreuziger Ast + 0,21
9 Hubert Dupont/td> AG2 + 0,29
10 Kanstant. Sivtsov HTC + 0,34


Klassement na etappe negentien

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Alberto Contador Spa Sax 77:11.24
2 Michele Scarponi Ita Lam + 5,18
3 Vincenzo Nibali Ita Liq + 5.52
4 John Gadret Fra AG2 + 7,53
5 Kanstant. Sivtsov WRu HTC + 9,58
6 Mikel Neve Spa Eus + 10,08
7 Roman Kreuziger Tsj Ast + 10,20
8 Joaquim Rodriguez Spa Kat + 10,43
9 Denis Menchov Rus Geo + 10,51
10 José Rujano Ven Adn + 11,5

Schippers: Was en schil groente voor gebruik

Nederlanders doen er verstandig aan groente eerst te wassen en zonodig te schillen voor consumptie. Dat advies gaf minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdag na afloop van de ministerraad.

Ze zei dat naar aanleiding van de infectie met de EHEC-bacterie die in Duitsland al vier mensenlevens heeft geëist. De infectie, die in Duitsland honderden mensen heeft besmet, kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid en nierklachten veroorzaken.

Schippers kon niet zeggen of Nederlanders zich ook zorgen moeten maken over de infectie. Wel adviseerde ze voorzichtig te zijn. "Wat je ook eet, schillen en wassen is altijd een goed advies", zei ze.

Schippers: was en schil groente voor gebruik
Schippers: Was en schil groente voor gebruik (Foto: ANP)

[Upd] Vorm verlaat Oranje, Ten Rouwelaar opgeroepen

Michel Vorm is vrijdagochtend tijdens de training met Oranje geblesseerd geraakt aan zijn hand, zo meldt De Telegraaf. Of de keeper van FC Utrecht hierdoor de oefentrip naar Zuid-Amerika met het Nederlands Elftal moet laten schieten, is nog niet duidelijk. Doordat Maarten Stekelenburg al enige tijd afwezig is vanwege een gebroken duim, is Vorm nu eerste doelman van Oranje.

De andere twee goalies zijn Jasper Cillessen (N.E.C. Nijmegen) en Tim Krul (Newcastle United). Nederland speelt begin juni twee duels. Op 4 juni treft het Brazilië en vier dagen later is Uruguay de tegenstander. Of Vorm die duels gaat halen, is dus nog even afwachten.

Vorm hoopte zich met het Nederlands Elftal in de schijnwerpers van clubs te spelen. De doelman heeft aangegeven toe te zijn aan een volgende stap en wil de club uit de Domstad komende zomer het liefst verlaten.

Update:

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Jelle ten Rouwelaar opgeroepen. De doelman van NAC Breda zal in de selectie van het Nederlands Elftal, voor de oefenwedstrijden tegen respectievelijk Brazilië en Uruguay, als vervanger van de geblesseerde Michel Vorm fungeren.

'Werkgeheugen NGP gehalveerd vanwege 3DS'

Sony herziet de technische specificaties van de opvolger van PSP om de strijd aan te kunnen gaan met Nintendo 3DS. Zo zou het werkgeheugen van Next Generation Portable, zoals de spelcomputer tijdelijk wordt genoemd, gehalveerd worden. Dat schrijft de Franse techwebsite 01net.

Deze NGP-spelcomputer zonder 3G-internetverbinding wordt voorzien van 256 megabyte werkgeheugen in plaats van de beloofde 512 megabyte. Daarnaast zou deze versie van de draagbare spelcomputer geen intern flashgeheugen krijgen, maar gebruikmaken van reguliere geheugenkaartjes.

De verkoopprijs van NGP zonder 3G-verbinding moet door de aanpassingen in lijn komen met die van Nintendo 3DS. Nintendo 3DS gaat op dit moment voor grofweg 250 euro over de toonbank.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de aanpassingen aan NGP alleen gelden voor de versie zonder 3G-functionaliteit. Het werkgeheugen is namelijk een bepalende factor voor de speelbaarheid van games op een spelcomputer.

Matavz blijft bij FC Groningen

Tim Matavz speelt ook komend seizoen in het shirt van FC Groningen. De aanvaller werd begeerd door SSC Napoli, maar de Sloveen heeft de onderhandelingen met de Italianen nu stopgezet.

FC Groningen en SCC Napoli hadden al een onderling akkoord bereikt, waarna de Italiaanse club er nog met Matavz uit moest komen. De speler heeft nu echter aangegeven graag bij de Groningers te willen blijven.

Nu Matavz de onderhandelingen heeft afgeblazen, zal hij komend seizoen gewoon in de Euroborg te zien zijn. Het huidige contract van de aanvaller loopt nog tot medio 2013.

Heerenveen speelt niet meer in 'Ajax-tenue'

SC Heerenveen speelt komend seizoen niet in het historische uittenue. De Friese club heeft besloten om de outfit niet te gebruiken, vanwege de negatieve reacties die het rood-witte shirt opriep bij de supporters van Heerenveen. Het tenue leek volgens het publiek teveel op het tricot van Ajax.

In de uitwedstrijd tegen Roda JC speelde Heerenveen voor het eerst in het uittenue. In de jaren twintig en dertig speelden de Friezen in dezelfde soort shirts. Bij de keuze voor het tenue is echter onvoldoende rekening gehouden met de associatie met het Ajax-shirt. Dat meldt de eredivisionist op zijn website.

Heerenveen heeft nu besloten om volgend seizoen in een blauw uittenue te spelen. De Friese club geeft de supporters in het najaar de kans om mee te denken over het ontwerp van het tricot voor het seizoen 2012/2013.

'Pil halveert kans op hartziekten'

Een nieuwe combinatiepil die vier medicijnen bevat, halveert de kans op hart- en vaatziekten. Dat concludeert het Universitair Medisch Centrum Utrecht na een internationaal onderzoek waaraan ook wetenschappers van het Utrechtse ziekenhuis hebben meegewerkt.

De pil moet dagelijks worden geslikt en bevat bloedverdunners, bloeddruk- en cholesterolverlagers. Na drie maanden dalen de bloeddruk en het cholesterolgehalte bij de proefpersonen. Mensen hebben hierdoor minder kans op een hersen- of hartinfarct of verkalking van de kransslagaders.

Dagzege Albasini in Beieren

De derde etappe in de Ronde van Beieren is gewonnen door Michael Albasini. De Zwitser van HTC-Highroad was na 180 kilometer koersen de snelste van een kopgroep van acht man. Geraint Thomas kwam als tweede over de meet, Wesley Sulzberger werd derde.

Het peloton viel in de stromende regen al snel in stukken uiteen. Op 15 kilometer van de streep sprong Albasini weg uit een kopgroep van elf man maar in de laatste kilometer wisten zich nog zeven renners bij hem aan te sluiten. Albasini was vervolgens de snelste in de eindsprint.

[RG] Ook Wozniacki sneuvelt

Daniele Hantuchova heeft voor de tweede grote verrassing in Parijs gezorgd. Nadat Arantxa Rus de als tweede geplaatste Kim Clijsters versloeg, liet de Slowaakse (28) de nummer één van de wereld Caroline Wozniacki kansloos. Hantuchova verpletterde de Deense binnen vijf kwartier met 6-1, 6-3.

Wozniacki trof in Hantuchova een tegenstandster in vorm en dat ondervond de Deense aan den lijve. Binnen een halfuur had de 29-jarige Slowaakse de eerste set te pakken. Hantuchova bleef ook daarna uitstekend spelen en liep in het tweede bedrijf snel uit naar een 4-0 voorsprong.

De als eerste geplaatste Wozniacki sputterde nog wel even tegen, maar moest niet veel later de Slowaakse feliciteren met de overwinning. In de volgende ronde treft de als 28e geplaatste Hantuchova Svetlana Kuznetsova uit Rusland, die met 6-0, 6-4 te sterk was voor de Canadese Rebecca Marino.

Ook de Française Marion Bartoli plaatste zich voor de laatste zestien. De nummer elf van de plaatsingslijst versloeg Julia Görges in drie sets: 3-6, 6-2, 6-4. Nadat de Duitse de eerste set had gewonnen, greep thuisspeelster Bartoli het initiatief en liet ze de overwinning niet meer uit haar handen glippen. In de achtste finale treft de Française Gisela Dulko uit Argentinië die eerder op de dag de finaliste van vorig jaar Samantha Stosur verraste.

Nederlander voor derde keer op top Mount Everest

De 35-jarige Nederlandse bergbeklimmer Arnold Coster is erin geslaagd voor de derde keer de top van de Mount Everest te bereiken. Hiermee is hij de eerste en enige Nederlander die de 8.848 meter hoge berg drie keer heeft beklommen, meldt zijn woordvoerder. De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld.

Coster bereikte afgelopen zaterdag met zijn hele team de top. De eerste keer dat de bergbeklimmer het 'dak van de wereld' bereikte was in 2004. Drie jaar later herhaalde hij het kunstje. Het normale slagingspercentage ligt volgens Costers woordvoerder rond de 40 procent.

Coster woont sinds 2003 in Nepal en leidt zelf expedities in het Himalayagebergte. Tijdens een van de expedities heeft hij ook zijn Nepalese vrouw ontmoet.

Berlusconi geeft rechters veeg uit pan op G8-top

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft donderdag tijdens de G8-top in het Franse Deauville de rechters in zijn land een forse veeg uit de pan gegeven. Tegenover een duidelijk stomverbaasde Amerikaanse president Barack Obama zei Berlusconi dat de rechters in Italië 'welhaast een dictatuur vertegenwoordigen'.

De kritiek van Berlusconi werd op de Italiaanse televisie uitgezonden en leidde daar tot een storm van protest van Italiaanse magistraten en politieke tegenstanders van de premier.

Italianen zijn gewend aan de boude uitspraken van Berlusconi, maar Obama leek verrast toen Berlusconi op hem af kwam en via een tolk zei dat de Italiaanse regering een hervorming van de rechtspraak heeft voorgesteld, omdat 'we bijna een dictatuur van linkse rechters hebben'.

Berlusconi heeft op dit moment vier rechtszaken tegen zich lopen. Drie van deze zaken houden verband met zijn zakelijke belangen en in een zaak is hij aangeklaagd voor seksuele omgang met een minderjarige. Berlusconi ontkent alle aantijgingen.


Berlusconi geeft rechters veeg uit pan op G8-top (Foto: Novum)

Grote brand bij opleggerbouwer Ommen

Bij een bedrijf in Ommen heeft vrijdag een grote brand gewoed. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Vanwege de rookontwikkeling, die aanvankelijk groot was, worden omwonenden geadviseerd de ramen en deuren nog even gesloten te houden, meldt een woordvoerder van de politie.

De brand brak omstreeks 11.45 uur uit bij Pacton, een bedrijf dat opleggers en aanhangers bouwt. De brand aan de Strangeweg ontstond vermoedelijk door slijpwerkzaamheden, waarna het vuur oversloeg naar het dak.

Omstreeks 13.30 uur had de brandweer het vuur vrijwel onder controle. Hoelang het nablussen nog duurt, weet de woordvoerder niet. De brandweer heeft metingen verricht om na te gaan of er gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.

Vanwege de brand zijn verschillende wegen, waaronder de doorgaande weg waar het bedrijf aan ligt, afgezet.

DreamGEAR komt met TriMount

Het leven van hardcoregamers gaat niet over rozen. Niet alleen moet je een grote Full HD 3D TV hebben om goed van je games te kunnen genieten, maar je moet ook nog eens drie consoles hebben die tegenwoordig alle drie met een eigen sensor komen voor op de TV, wat niet handig is als je flatscreen netjes aan de muur hangt.

Gelukkig komt DreamGEAR met de oplossing: de TriMount. Met deze houder kun je zowel de Kinect Sensor als de PlayStation Eye en de Nintendo Wii Sensorbalk in één keer aan muur of TV bevestigen. De houder zal voor dertig dollar over de Amerikaanse toonbanken gaan. Of de handige houder, die in elk interieur past, ook in Nederland zal gaan verschijnen is nog onbekend.

dreamgear TriMount

Arnhem vreest vechtende motorclubs

De Harley Davidsondag die zondag in Arnhem zou plaatsvinden kan niet doorgaan, omdat de gemeente vreest voor vechtpartijen tussen rivaliserende motorclubs. De gemeente heeft daarom besloten de vergunning voor de dag in te trekken.

Volgens de gemeente heeft de politie informatie binnengekregen dat rivaliserende motorclubs van plan zijn naar de dag te komen. "Het risico is groot dat dit zal leiden tot openbare ordeverstoringen. De inschatting is dat dit zal leiden tot ongeregeldheden", meldt Arnhem vrijdag.

De Arnhemse burgemeester Pauline Krikke stelt het heel vervelend te vinden dat zij zo kort voor het evenement het besluit heeft moeten nemen de vergunning in te trekken. Volgens haar is de informatie van de politie echter dermate serieus dat zij geen andere uitweg zag. "De Harleydag trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Van jong tot oud. De veiligheid van al deze bezoekers heeft de hoogste prioriteit, daarom is dit besluit de enige optie."

Het evenement, dat dit jaar de twintigste editie in het centrum van Arnhem zou beleven, trekt jaarlijks circa dertigduizend bezoekers. Tijdens de dag zouden ongeveer vierduizend Harley-motoren door het centrum van de stad rijden. Ook stonden er optredens en een markt voor motoronderdelen gepland.

De organisatie stelt vrijdag in een reactie het besluit van de burgemeester heel jammer te vinden. Een woordvoerder van de organisatie stelt wel te geloven dat sprake is van een ernstige dreiging. "Als de burgemeester dat zegt, geloof ik dat meteen. Ik werk hier nu al jaren, ook onder deze burgemeester. Het is een stoere vrouw, die veel aandurft. Ik ben ervan overtuigd dat zij de vergunning niet zou intrekken als zij geen goede redenen had."

Hoeveel geld het afgelasten van het evenement gaat kosten, weet de woordvoerder nog niet. "Maar het is een stadspromotie-evenement, waar door de gemeente ook geld in wordt gestopt. Het is niet een van de duurste feesten die in Arnhem worden georganiseerd, dus ik verwacht dat het wel te overzien valt."


Arnhem vreest mattende motorclubs (Foto: Novum)

Dagzege Kruopis in België, Gilbert nieuwe leider

De derde etappe in de Ronde van België is gewonnen door Aidis Kruopis. De Litouwer van Landbouwkrediet was na 187,8 kilometer koersen, van Knokke-Heist naar Ieper, in de massasprint Stefan van Dijk en Pim Ligthart de baas.

Na tien kilometer koersen ontstond er een kopgroep met daarin Jens Mouris, Marcus Burghardt, Luca Paolini, Nico Eeckhout en Koen Barbé. Op twintig kilometer voor de streep, bij de tweede beklimming van de Kemmelberg, werd de groep teruggepakt.

Vervolgens probeerden een aantal renners zonder succes weg te komen waarna Kruopis in de massasprint de snelste was. Philippe Gilbert pakte onderweg voldoende bonificatieseconden om de leiderstrui over te nemen van André Greipel.

Medewerker Schiphol gepakt voor smokkel coke

Een 44-jarige medewerker van een bedrijf op Schiphol is onlangs opgepakt omdat hij probeerde 12 kilo cocaïne Nederland in te smokkelen. Dat meldt de marechaussee vrijdag.

De man uit Hoorn nam de drugs aan van een 22-jarige vrouw die net met een vlucht uit de Dominicaanse Republiek was aangekomen. Ook deze Dominicaanse verdachte is aangehouden, evenals een 43-jarige inwoner uit Den Haag die in het onderzoek als verdachte aan het licht kwam. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan drugssmokkel.

De marechaussee meldt de afgelopen weken veel aanhoudingen op Schiphol te hebben verricht wegens drugssmokkel. Zo werd vorige week donderdag een 30-jarige Portugees opgepakt na een vlucht uit Panama. De man bleek tijdens een controle van zijn bagage met 3 kilo cocaïne gevulde kleerhangers bij zich te hebben.

Twee dagen later werd een 23-jarige Dominicaan onderschept met eveneens kleerhangers met daarin ongeveer 2 kilo cocaïne. Ook werd in de afgelopen weken bij passagiers drugs gevonden die verstopt waren in verzorgingsproducten als deodorantrollers en shampoo en in kleding en voedingswaren.


Medewerker Schiphol gepakt voor smokkel coke (Foto: Novum)

Politie Barcelona op de vuist met betogers

Agenten met gummiknuppels zijn vrijdag in Barcelona slaags geraakt met betogers. De agenten wilden een tentenkamp op het Plaza de Catalunya schoonvegen, maar stuitten op verzet van de actievoerders. Bij de schermutselingen is een nog onbekend aantal mensen gewond geraakt.

Agenten van de oproerpolitie en gemeentewerkers wilden het tentenkamp, dat al bijna twee weken staat, opruimen. Nadat de betogers hadden geweigerd het plein tijdelijk te verlaten, werd geweld gebruikt. De politie gebruikte niet alleen gummiknuppels, maar ook luchtpistolen. Nadat het plein was schoongemaakt, vertrok de politie weer en keerden de actievoerders terug.

In een aantal andere Spaanse steden zijn ook tentenkampen opgericht. Betogers bivakkeren op pleinen om te demonstreren onder andere tegen de hoge werkloosheid in Spanje.

PVV boos over radicale uitspraken ambtenaar

De PVV wil opheldering over uitlatingen van een medewerker van stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost Fatima Elatik (PvdA). Die zou onder meer op internet hebben geschreven achter Osama bin Laden te staan en blij te zijn met de moord op Theo van Gogh. Het stadsdeel laat weten dat de medewerker in het verleden 'een aantal uitspraken heeft gedaan waar hij niet langer achter staat'.

Journalist Carel Brendel schreef deze week dat de medewerker, Mohamed Azahaf, na de aanslagen op 11 september op internet zijn bewondering voor Osama bin Laden niet onder stoelen of banken stak. Het stadsdeel vindt dat geen probleem. "Bloggers en columnisten mogen zich de nodige vrijheden permitteren. Vervelend is dat aannames min of meer als feiten worden gepresenteerd."

Volgens het stadsdeel worden de woorden van Azahaf uit hun verband getrokken. "Het is op internet kinderspel om iemands woorden te verdraaien of citaten te ontdoen van hun context. Of om een medewerker te gebruiken voor een ander doel: het in diskrediet brengen van een politicus."

De PVV wil evenwel van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) weten hoe het kan dat iemand die 'openlijk stelt dat een massamoordenaar een voorbeeld is voor anderen', werkzaam is bij een overheidsinstelling. "Zo iemand moet lekker in Saudi-Arabië gaan wonen. Die hoort niet thuis in het bestuur van een Nederlandse stad", stelt Kamerlid Joram van Klaveren.

Verwarde man dringt sauna binnen

Een 44-jarige man uit de gemeente Halderberge is donderdagavond aangehouden, nadat hij in verwarde toestand een sauna in Roosendaal binnenging. De man heeft in het complex een paar kasten vernield. Hierbij is niemand gewond geraakt. Dat meldt de politie.

Kort voordat de man het complex binnenkwam, was er al een melding over een man die in overspannen toestand over het terrein van een huisartsenpost was gereden. Het bleek om dezelfde man te gaan. In de sauna ging de man door het lint en was erg agressief. Agenten voorkwamen dat de man een ruimte binnenging waar veel mensen lagen.

Uiteindelijk kreeg de politie de man onder controle en is hij met een ambulance naar het bureau gebracht. De verwarde man is opgenomen in een psychiatrische instelling.

Gewonden door vrijgekomen poeder Rotterdam

In Rotterdam zijn vrijdagochtend drie mensen gewond geraakt nadat ze bij een recyclingbedrijf gebluste kalk in hun ogen hadden gekregen. De kalk kwam vrij bij een ongeluk tijdens het lossen van een vrachtwagen. Het gaat volgens de politie om ongeveer 15 ton van het witte poeder.

Het ongeluk vond plaats bij het bedrijf Recycling Kombinatie aan de Vondelingenplaat in Rotterdam, in het industriegebied bij Pernis. Het bedrijf is gespecialiseerd in de recycling van bouw- en sloopafval. Rond 09.45 uur liet bij het lossen van de vrachtauto door nog onbekende oorzaak een slang los.

De stof is volgens de politie in droge vorm niet gevaarlijk, maar kan tot chemische reacties en zelfs brandwonden leiden als het nat wordt. De gewonden, de chauffeur van de vrachtwagen en twee medewerkers van het bedrijf, zijn naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling.

De poederwolk is overgewaaid naar de terreinen van nabijgelegen bedrijven. Gespecialiseerde bedrijven ruimen het poeder op met veegwagens en door het weg te spoelen.

Gebluste kalk, een stof met de chemische naam calciumhydroxide, wordt onder meer gebruikt in metselkalk, in wasmiddelen en als waterontharder.

Verdachte zwemleraar gaf ook les in Diemen

De 53-jarige zweminstructeur uit Uithoorn die wordt verdacht van ontucht met een jong meisje heeft in de afgelopen twee jaar ook enkele lessen gegeven in Diemen. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat ook hier sprake is van ongewenste omgang van kinderen. Dat heeft de gemeente Diemen vrijdag bekendgemaakt.

De man, die als zwemleraar werkte bij een zwembad in Aalsmeer, werd woensdag vrijgelaten omdat er onvoldoende bewijs was om hem nog langer vast te houden. Hij gaf op vrijdagavond en af en toe op zondagochtend zonder toezicht van anderen les aan in totaal ongeveer honderd kinderen. Vorige week deden de ouders van het misbruikte kind aangifte tegen de instructeur.

De zedenpolitie heeft de zaak momenteel nog in onderzoek. Volgens het Openbaar Ministerie in Amsterdam zijn er geen aanwijzingen dat de zaak een relatie heeft met de Amsterdamse zedenzaak.

Tweede arrestatie fatale schietpartij Amsterdam

Een 26-jarige man uit Amsterdam is vrijdag rond het middaguur opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een fatale schietpartij dinsdag in Amsterdam. Dat meldt de politie. Voor het schietincident, waarbij een 22-jarige man uit Polen omkwam, werd eerder al een 19-jarige Amsterdammer aangehouden. Beide mannen zitten vast.

Het 22-jarige slachtoffer werd dinsdag rond 23.00 uur neergeschoten op de Anthony Fokkerweg, op bedrijventerrein Schinkel in Amsterdam-Zuid. Hij overleed ter plaatse.

De politie, die vrijdag geen verdere mededelingen doet over de achtergronden, meldde eerder te denken aan een afrekening in het criminele circuit.

Leemans mist beslissend duel VVV

Ken Leemans ontbreekt zondag in de beslissende play-offwedstrijd tegen FC Zwolle. De aanvoerder van VVV-Venlo kreeg van de aanklager betaald voetbal een straf opgelegd van drie duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk. De Belg is daarmee akkoord gegaan.

Leemans kreeg in het eerste duel met de Zwollenaren rood na een onbezonnen actie op Nassir Maachi. VVV won in Zwolle met 2-1 en kan zondag in eigen huis een plek in de Eredivisie veilig stellen. Leemans mist naast het nacompetitieduel ook de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen.

Vierde Professor Layton komt er aan

Professor Layton and the Last Specter is de naam van de vierde game uit de puzzelavonturenserie Professor Layton. Level-5, het Japanse bedrijf achter de populaire serie, heeft de titel als merknaam geregistreerd in de Verenigde Staten. Dat schrijft het Amerikaanse techweblog Siliconera. Het spel ligt in Japan al anderhalf jaar in de schappen.

Waarschijnlijk kondigt Nintendo Professor Layton and the Last Specter over anderhalve week aan tijdens haar persconferentie op de E3-beurs. Eerdere spellen uit de serie werden in het Nederlands vertaald. De Nederlandse titel van het nieuwe spel is nog niet bekend.

In de gameserie krijgen de spelers diverse puzzels voor hun neus die met logica, rekenkunde en inzicht opgelost moeten worden. Met het oplossen van de puzzels helpen ze Layton en zijn assistent Luke een groot mysterie te ontrafelen.

Hoewel het spel al sinds november 2009 uit is in het Verre Oosten is het tot een release in de VS en Europa tot op heden niet gekomen. Spellen uit de Professor Layton-serie zijn wereldwijd meer dan elf miljoen keer verkocht. In Japan is ook een avontuur voor de Nintendo 3DS verschenen, namelijk Professor Layton and the Mask of Miracle.

Frankrijk blijft favoriet vakantieland

Circa 11,5 miljoen Nederlanders zijn deze zomer van plan een week of langer op vakantie te gaan. Dat blijkt uit een prognose van de ANWB op basis van gegevens van brancheorganisatie ANVR, het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) en het ANWB Panel die vrijdag werd gepubliceerd.

Het favoriete vakantieland van Nederlanders blijft Frankrijk. Ruim 1,5 miljoen landgenoten willen naar dat land afreizen. Daarna zijn Duitsland (950.000) en Spanje (860.000) favoriet.

Frankrijk blijft favoriet vakantieland
Frankrijk blijft favoriet vakantieland (Foto: ANP)

Elektrische yellow cabs in Amsterdam

Vanaf begin volgende maand doen elektrische gele taxi's hun intrede in Amsterdam. In eerste instantie 10 stuks, en over vier jaar moeten er 450 van de kanariegele en fluisterstille wagens door de hoofdstad rijden.

Verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) en oud-TCA-directeur Bas Vos presenteerde de taxi's donderdag op de Nieuwmarkt. Het project, waarmee vijf omgebouwde Londense taxi's en vijf elektrische Fiat Doblo's gaan proefrijden, wordt gefinancierd door de gemeente en door Vos. Zowel de Amsterdamse taxivervoerder TCA als het bedrijf Tax Electric gaat met de wagens rijden.

De komende jaren zal de gemeente via subsidies proberen bedrijven aan de elektrische taxi te krijgen: per taxi is dat een paar duizend euro. Verder investeert de gemeente in oplaadpunten, en werken de ANWB en Total aan snellaadstations waar de accu in een kwartier kan worden opgeladen.

Jan van der Veer van Tax Electric spreekt van de ultieme manier van taxirijden in vergelijking met de huidige dieseltaxi's. "Ik rijd met mijn taxi's honderden kilometers door de stad en dat vervuilt enorm", zegt hij. Volgens Wiebes kan vervanging van dieseltaxi's door de elektrische variant een substantiële bijdrage leveren aan het schoner maken van de lucht in de stad. "De uitstoot van één taxi is gelijk aan die van 35 gewone auto's", aldus de wethouder.

Yellow cabs in New York
Yellow cabs in New York (Foto: Henning 48, bron: Wikipedia, licentie: CC BY-SA)

[RG] Federer heeft geen kind aan Tipsarevic

Roger Federer heeft zich op Roland Garros moeiteloos geplaatst voor de achtste finale. De winnaar van 2009 sloeg zich met 6-1, 6-4, 6-3 in anderhalf uur langs de Serviër Janko Tipsarevic. In de volgende ronde speelt Federer tegen zijn landgenoot Stanislas Wawrinka (14) of de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (17).

Tipsarevic won nog nooit van Federer, maar dwong de Zwitser op de Australian Open van 2008 wel tot een 4,5 uur durende vijfsetter. Zo'n slijtageslag bleef de nummer drie van de plaatsingslijst deze keer bespaard. Federer nam in elke set een vroege voorsprong en leverde zelf geen enkele keer zijn service in.

Als Federer ook zijn volgende partij wint, is in de kwartfinale David Ferrer zijn mogelijke tegenstander. De als zevende geplaatste Spanjaard maakte indruk door ook in zijn derde wedstrijd geen set in te leveren. De Oekraïner Sergiy Stakhovsky (31) werd met 6-1, 6-1, 6-3 verslagen.

Man bewaart lijk eega 10 jaar in vriezer

Een onlangs door zelfmoord overleden man uit het Amerikaanse Sun City had wel een heel bijzonder geval van een lijk in de kast. De 86-jarige man had kennelijk zijn in 2000 overleden echtgenote 10 jaar lang in de ijskast bewaard.

Al die jaren streek hij maandelijks haar uitkering op. Een kennis die meehielp het huis te ontruimen ontdekte dinsdag het diepgevroren lijk in de vriezer.

'Grote borsten belemmeren rechtsgang'

In Chicago heeft een advocaat bezwaar gemaakt tegen de aanwezigheid van een lid van de tegenpartij. Volgens Thomas Gooch zou de voorgevel van Daniella Atencia de aandacht van de jury afleiden.

De rondborstige Atencia zat naast haar man, die advocaat is van de tegenpartij van Gooch. Volgens laatstgenoemde zou ze echter geen kaas hebben gegeten van de rechtspraak en was ze alleen maar aanwezig om de jury af te leiden van het proces.

Gooch, die beweert liefhebber te zijn van grote borsten, heeft dan ook bezwaar gemaakt tegen de aanwezigheid van zijn opponent, pontificaal voor de jurybankjes. Volgens hem moet Atencia maar op de publieke tribune plaatsnemen. De rechter heeftt nog geen uitspraak gedaan over het bezwaar van Gooch. 

Phoenix Wright: Ace Attorney wordt verfilmd

De Nintendo DS-game Phoenix Wright: Ace Attorney wordt verfilmd. De film over beginnend advocaat Phoenix Wright wordt opgenomen met Japanse acteurs. Het rechtbankdrama moet in de lente van 2012 in Japanse bioscopen verschijnen. Dat heeft game-uitgever Capcom vrijdag bekendgemaakt.

Regisseur Takashi Miike had in een interview al laten weten dat hij bezig is met een rechtbankdrama gebaseerd op een gameserie. De hoofdrol van beginnend advocaat Phoenix Wright wordt vertolkt door Hiroki Narimiya, bekend uit de Japanse actiefilm Azumi uit 2003, terwijl zijn aartsvijand Miles Edgeworth wordt gespeeld door Takumi Saito, bekend uit onder andere Robo Geisha dat in 2009 op het filmfestival van Rotterdam in première ging.

Game-uitgever Capcom is al langer bezig populaire gameseries te verfilmen. Zo zijn er binnen de serie Resident Evil meerdere films verschenen, met de laatste Resident Evil: Afterlife als commercieel hoogtepunt. Die film leverde wereldwijd ruim 209 miljoen euro op. Daarnaast verschijnt volgende maand de animatiefilm Sengoku Basara: The Last Party in Japan.

Binnen de Ace Attorney-serie zijn onder andere Phoenix Wright: Ace Attorney, Phoenix Wright: Ace Attorney - Justice for All en Phoenix Wright: Ace Attorney - Trials & Tribulations verschenen. In totaal zijn tot oktober vorig jaar 3,9 miljoen spellen binnen de serie verkocht.

'Wilders ziet moslims als dieren'

PVV-leider Geert Wilders spreekt over moslims alsof zij geen mensen maar dieren zijn. Dat heeft de Marokkaans-Nederlandse Amal Bensalah, een van de benadeelde partijen in het proces tegen Wilders, vrijdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

Bensalah refereerde onder meer aan Wilders' recente uitspraken over 'islamitisch stemvee'. "Dat raakt mij. Ik vind het mensonterend om zo over mensen te spreken." Ook andere uitlatingen van Wilders over moslims en de islam zijn 'zeer discriminerend' en zorgen ervoor dat Marokkaanse Nederlanders worden opgezadeld met 'een hypotheek van angst en haat'.

"Ik wens geen paria te worden in het land waar ik geboren en getogen ben", zei Bensalah. Ze deed een oproep aan de rechtbank om haarzelf en toekomstige generaties te beschermen tegen 'de angst en haat die salonfähig worden gemaakt door Wilders'.

Ties Prakken, een van de advocaten van de benadeelde partijen, zei dat het aan de rechtbank is om een minderheid in de samenleving te beschermen. "Mijn cliënten zijn niet beledigd in hun religieuze gevoelens. Ze voelen zich bedreigd. Het is voor hen steeds moeilijker in Nederland zichzelf te zijn. Aan dat klimaat is Wilders voor een groot deel schuldig."

Wilders staat terecht wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Het Openbaar Ministerie heeft om vrijspraak gevraagd. Wilders heeft kritiek op de islam, maar discrimineert geen moslims, stelt het OM. Volgens Prakken zijn die twee zaken bij Wilders niet te scheiden. Ze typeerde zijn uitspraken als 'een onontwarbare kluwen van schelden op de islam, op moslims en hun cultuur'.

Het gaat niet alleen om Wilders' letterlijke uitspraken, maar ook om de associaties die daarmee worden gewekt. Ook Prakken stelde dat Wilders impliciet moslims gelijkstelt aan dieren, bijvoorbeeld door te spreken over 'wat er naar Nederland komt en wat zich hier voortplant'. "Dat wekt bij mij alleen associates met konijnen, maar Wilders doelt op moslims."

De benadeelde partijen eisen een symbolisch bedrag van één euro als schadevergoeding van Wilders. Ook moet hij toegeven dat hij moslims onheus heeft bejegend, door middel van een publicatie in twee landelijke kranten.

'Lelystad meest criminele gemeente'

Lelystad is de meest criminele stad van Nederland. In verhouding met het inwonersaantal worden in Lelystad de meeste delicten gepleegd, beweert de website boevenvangen.nl. De gemeente Lelystad trekt de uitkomsten van het onderzoek in twijfel.

De website baseert zich op de dertigduizend misdaadberichten die het afgelopen jaar op de website verschenen. In absolute getallen worden de meeste delicten, uiteenlopend van moorden tot winkeldiefstal, gepleegd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Als gekeken wordt naar het aantal inwoners zijn Lelystad, Den Bosch en Almere de meest criminele steden van Nederland.

De gemeente Lelystad reageert verbaasd en wijst erop dat Lelystad volgens de politie juist veiliger is geworden. Ook betwijfelt de gemeente of de cijfers van de website wel representatief zijn.

[RG] Dulko schakelt Stosur uit

Gisela Dulko heeft in de derde ronde op Roland Garros voor een verrassing gezorgd. De Argentijnse versloeg Samantha Stosur, de verliezend finaliste van vorig jaar, met 6-4, 1-6 en 6-3.

In de eerste set kwam Stosur terug van 2-5 naar 4-5 maar ze moest de setwinst toch aan Dulko laten. Vervolgens leek de Australische het lek boven te hebben en pakte de winst in de tweede set. In de derde set nam Stosur een break voorsprong maar Dulko won vanaf 0-2 vijf games op rij en serveerde de partij op 5-3 vervolgens uit.

De Haan: "Tuvalu is een sprookje"

Foppe de Haan heeft vandaag het contract ondertekend dat hem bondscoach van Tuvalu maakt. De Fries gaat in augustus met het land meedoen aan de Pacific Games en wil de voetbalbond structuur geven. Hij noemt zijn avontuur dan ook een sprookje.

"Toen ik voor het eerst de naam Tuvalu hoorde, had ik geen idee waar het lag. Zelfs op de kaart kon ik het niet vinden. Via wat informatie uit een reisprogramma ben ik er meer over te weten gekomen en leek het mij een mooie uitdaging om er te werken," zei De Haan op Schiphol. De 67-jarige oefenmeester is net terug uit Zuid-Afrika waar hij met Ajax Cape Town als tweede eindigde in de competitie. Hij heeft zin in het nieuwe avontuur. "Ik heb er wel even over moeten nadenken of ik het wilde doen. Uiteindelijk heb ik in overleg met de familie besloten om mij hieraan te verbinden."

De Haan reist begin augustus naar Tuvalu om daar de spelers te selecteren die mee gaan doen aan het toernooi in Nieuw-Caledonië. Een nog niet bekendgemaakte Nederlandse assistent van De Haan zal een maand eerder al afreizen om de spelers te leren wat het voetbal echt inhoudt. "De jongens daar weten niets over systemen of tactiek. Het is vergelijkbaar met de amateurs uit de vierde klasse in Nederland. Het voelt net als het begin van mijn carrière toen ik in Nederland een amateurclub trainde."

"Ze kunnen er weinig van, maar willen er echt voor gaan. Het is mijn bedoeling er iets neer te zetten waar ze mee verder kunnen. Het voetbal heeft mij veel gegeven en nu wil ik iets terug doen," zei De Haan die na september waarschijnlijk verder zal gaan als adviseur.

Het project van Tuvalu komt uit de koker van Paul Driessen die al jaren bezig is om de structuur van de bond op orde te brengen. "De laatste interland van Tuvalu was in 2007. De meeste spelers hebben nog nooit onder een gekwalificeerde trainer gespeeld. Er zijn acht clubs in het land, die een onderlinge competitie hebben. Maar er is maar een veld in Tuvalu en twee doelen die aan de officiële regels voldoen," zei Driessen die hoopt om met de hulp van Koen van Santvoord het land eind 2012 FIFA-lid te kunnen maken.

[GP2] Uitslag race 1 Monaco

Davide Valsecchi heeft de hoofdrace in Monaco op zijn naam geschreven. De coureur van Air Asia maakte optimaal gebruik van een verprutste start van pole-sitter Sam Bird en domineerde de race na de eerste bocht. Alvaro Parente en Luca Filippi werden tweede en derde. Na vorige week in Barcelona werd Giedo van der Garde ook in Monaco door Jules Bianchi uit de race gereden.

Van der Garde had aanvankelijk pole, maar verloor zijn pole-position nadat hij vijf plaatsen straf kreeg. Van der Garde reed Olivier Turvey van achteren aan, verloor tijdens de kwalificatie zijn vleugel, maar wist toch de pole-tijd te rijden.

# Rijder Team Tijd
1. Davide Valsecchi Team Air Asia 1:00:23,957
2. Alvaro Parente Racing Engineering + 1,471
3. Luca Filippi Super Nova Racing + 2,199
4. Roman Grosjean DAMS + 4,219
5. Stefano Coletti rident Racing + 14,023
6. Josef Kral Arden International + 14,467
7. Oliver Turvey Carlin + 15,057
8. Max Chilton Carlin + 16,071
9. Charles Pic Addax + 19,524
10. Fabio Leimer Rapax + 19,934
11. Kevin Mirocha Ocean Racing Technology + 26,692
12. Kevin Ceccon Coloni + 27,315
13. Esteban Gutierrez Lotus ART + 33,427
14. Michael Herck Coloni + 44,243
15. Fairuz Fauzy Super Nova Racing Dnf

Witcher 2 patch dumpt DRM

Het heeft ondanks een eerdere aankondiging even op zich laten wachten, maar hij is er dan eindelijk. CD PRJEKT heeft patch 1.1 voor The Witcher 2 klaarstaan. Meest opmerkelijke fix: de DRM is eruit gesloopt. De ontwikkelaar verklaarde dat eerlijke kopers van de game onnodige obstakels in de weg worden gelegd door een DRM.

De meerwaarde van de game ligt volgens de CD PROJEKT in de DLC die de kopers gratis krijgen naast de hoge kwaliteit en support. Echter, met het invoeren van de nieuwe patch is het downloaden van DLC letterlijk kapot. Men wordt aangeraden om die functie niet te gebruiken en te wachten tot patch 1.2, die later volgende week moet komen.

De patch is hier te downloaden. Alle fixes zijn hier te vinden. Men kan de game ook opnieuw installeren en in het activatievenster zomaar iets invullen, dan wordt na de installatie de 1.1 patch direct toegepast.

witcher 2

Meldpunt voor doordraaiende schutters

Er komt een speciaal meldpunt om beter zicht te krijgen op schutters die dreigen door te draaien. Dat zegt directeur van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) Sander Duisterhof zaterdag in het documentaireprogramma Zembla.

Het meldpunt dat de koepelorganisatie van schietverenigingen instelt is vooral bedoeld voor burgers. Maar het speciale telefoonnummer kan ook gebeld worden door medeschutters en bestuursleden van verenigingen die vermoeden dat een lid van een schietvereniging een gevaar vormt voor zichzelf of anderen.

"We gaan dan onderzoek doen om te kijken of er een vergissing is gemaakt bij de vergunningverlening", zegt Duisterhof in het programma dat zaterdagavond te zien is op Nederland 2.

Aanleiding voor het instellen van het meldpunt is het bloedbad dat Tristan van der V. in april in Alphen aan den Rijn aanrichtte. Hij had ondanks psychische problemen een wapenvergunning en beschikte over een semiautomatisch wapen, een pistool en een revolver.

Tourbaas niet blij met uitstel Contadorzaak

De baas van de Tour de France, Christian Prudhomme, is niet blij dat de uitspraak in de zaak rond Alberto Contador mogelijk pas half juli zal volgen. Hij had gehoopt dat voor de editie van dit jaar duidelijkheid zou zijn over wie de Tour van 2010 op zijn naam geschreven heeft.

Contador won de ronde, maar werd betrapt op het gebruik van clenbuterol. De Spaanse wielerbond sprak de renner vrij, maar het UCI en de WADA zijn in beroep gegaan bij het internationale sporttribunaal CAS. Mocht de Saxo Bank-renner schuldig worden bevonden dan moet hij de zege afstaan aan Andy Schleck.

"Het CAS had herhaaldelijk verklaard dat er voor de start van de Ronde van Frankrijk op 2 juli duidelijkheid zou zijn," zei Prudhomme tegen Cyclingnews. Hij weet dat volgende week de nieuwe zittingsdata bekend worden en dat een uitspraak waarschijnlijk op zijn vroegst half juli te verwachten is. "We kunnen alleen maar herhalen wat we altijd hebben gezegd: voor de Tour hopen we op duidelijkheid."

Twente laat Onyewu vertrekken

Oguchi Onyewu vertrekt bij FC Twente. De verdediger werd sinds de winterstop gehuurd van AC Milan, maar de Enschedese club maakt geen gebruik van de optie tot koop. Dat meldt Twente op zijn website. De 29-jarige Onyewu speelde acht competitiewedstrijden voor de nummer twee van de Eredivisie.

De international van de Verenigde Staten kon in Enschede geen basisplaats veroveren en keert na een half jaar weer terug naar Milaan. Het is nog onduidelijk of Milan Onyewu weer zal verhuren aan een andere club. De verdediger kwam twee seizoenen uit voor de Italiaanse kampioen, maar speelde nog geen wedstrijd in de Serie A. Onyewu was in het verleden ook actief voor FC Metz, La Louvière, Standard Luik en Newcastle United.

R. Krajicek wil zusje helpen

Michaëlla Krajicek heeft zich eerder dit jaar met haar familie verzoend. Het heeft voor haar na drie jaar de deuren weer opengezet, want als ze wil dan kan ze altijd bij haar oudere broer Richard terecht.

"Als Misa om hulp vraagt, zal ik haar zeker helpen. Ik werk graag met Misa om dat ze alles zo snel oppikt. Als ze in Nederland is en zij vraagt mij, dan wil ik met haar trainen. Ik ga niet reizen. Als ze wil, zal ik haar ook helpen met het vinden van een coach en misschien met sponsorcontracten," zei Richard Krajicek die in 1996 Wimbledon won.

Hij denkt dat zijn zus binnen afzienbare tijd een sprong op de wereldranglijst kan maken. "Top 50 en zelfs de top 30 is nog steeds mogelijk. Ze kan het tennisspel niet verleerd zijn. Ik heb altijd een top 5-speelster in Misa gezien. Mijn vader was al tevreden met top 30, ik zag het anders. En ik was niet de enige."

Ook rol Blatter onderzocht in omkoopschandaal

Sepp Blatter moet zich zondag bij de ethische commissie van de FIFA verantwoorden voor zijn mogelijke rol in een omkoopschandaal. Dat heeft de wereldvoetbalbond vandaag bekendgemaakt. Blatter, sinds 1998 voorzitter van de FIFA, zou hebben geweten dat er binnen zijn organisatie sprake zou zijn van omkoping, maar geen actie hebben ondernomen.

Gisteren werd bekend dat naar Mohamed bin Hammam, de enige tegenkandidaat van Blatter bij de komende presidentsverkiezingen, een onderzoek van de FIFA loopt. De Qatarees zou landen geld hebben geboden in ruil voor stemmen. De presidentsverkiezingen staan gepland voor woensdag.

Bin Hammam kaatste na de beschuldigingen aan zijn adres direct de bal terug door te stellen dat Blatter op de hoogte was van omkoping binnen de FIFA. Hij vroeg daarop aan de ethische commissie om het onderzoek uit te breiden. Aan dat verzoek is nu gehoor gegeven.

'PlayStation 4 moet eerder winstgevend zijn'

De ontwikkelingskosten van de PlayStation 4 zullen niet al te hoog uitpakken. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei op basis van uitspraken van Sonys vicevoorzitter Masaru Kato. Het Japanse bedrijf wil niet dat de volgende spelcomputer een risicovolle investering wordt. "Dat is ondenkbaar", zei Kato.

Bij de ontwikkeling van de PlayStation 3 heeft Sony vele miljoenen geïnvesteerd om de krachtige Cell-processor te kunnen produceren. Op elke verkochte spelcomputer maakte Sony in de beginjaren van de PlayStation 3 verlies. Of de uitspraken van Kato ook betekenen dat PlayStation 4 minder krachtig is in vergelijking met de toekomstige concurrentie is nog onbekend.

Onder meer een significante prijsdaling in de productiekosten van de spelcomputers heeft er afgelopen jaar voor gezorgd dat de afdeling Networked Products and Services 308 miljoen euro winst heeft gemaakt. Dat was voor het eerst in een lange tijd. Een jaar eerder leed de bedrijfstak nog een verlies van omgerekend 719 miljoen euro.

In het huidige financiële jaar, dat 1 april van start is gegaan, heeft Sony een deel van zijn onderzoeksbudget ingeruimd voor de ontwikkeling van de PlayStation 4. Wanneer de spelcomputer moet verschijnen, weet de hardwaregigant nog niet. "Voorlopig zit er nog genoeg leven in de PlayStation 3", zei Kato volgens de Japanse krant tegen investeerders.

Zwemverboden IJmeer en Gooimeer opgeheven

Alle zwemverboden voor het IJmeer en het Gooimeer zijn per direct opgegeven. Dat meldt de provincie Flevoland donderdag. Zwemmen bij het Catamaranstrand bij Almere wordt nog wel ontraden. Vorige week werd in het water de giftige blauwalg gevonden.

De provincies Noord-Holland en Flevoland kondigden de afgelopen week zwemverboden af voor verschillende stranden nadat drie honden een zwempartij in het water bij Muiden en Almere niet overleefden. Onderzoek wees vervolgens uit dat bij het Catamaranstrand een zeer giftige blauwalg in het water zat.

De blauwalg is volgens Flevoland alleen aangetroffen bij het Catamaranstrand, een strand waar volgens de provincie niet wordt gezwommen. De blauwalg is woensdag geruimd.

Het Catamaranstrand blijft voorlopig onder verscherpt toezicht. Rijkswaterstaat controleert hier dagelijks. Ook op de andere stranden wordt vaker gecontroleerd. De stranden worden twee keer per week onderzocht in plaats van wekelijks.

Behalve voor het Catamaranstrand werd ook zwemmen bij het Almeerderstrand, het Zilverstrand, Muiderberg, Oud-Valkeveen en het Naarderbos eind vorige week verboden. Ook werden voor Naarden en Muiden gebiedsverboden opgelegd, die nu eveneens zijn opgeheven.

Zeldzame parelmoervlinder floreert in Limburg

Het gaat goed met de zeldzame parelmoervlinder, een soort die een paar jaar geleden uit Nederland was verdwenen. Dat meldt natuurbericht.nl. Vanaf de Bemelerberg in Zuid-Limburg is de soort zich aan het verspreiden over de provincie.

Vorig jaar werden op de Bemelerberg al honderden veldparelmoervlinders gesignaleerd. Nu wordt de soort op veel meer plaatsen gezien. Er zijn nu ook rupsennesten gevonden buiten het reservaat van het Limburgs Landschap. Op zeker drie plaatsen in de omgeving, tot op 4 kilometer vanaf de Bemelemerberg, zijn meerdere vlinders gemeld.

Door de goede weersomstandigheden vorig jaar hebben de vlinders zich toen in groten getale kunnen voortplanten, zegt een woordvoerder van natuurbericht.nl. Door de extreme droogte van dit voorjaar is het nog afwachten of de rupsennesten die er nu zijn niet uitdrogen.

De veldparelmoervlinder is te zien van mei tot en met september en leeft graag in droge graslanden in de buurt van bossen.

Nick & Simon sluiten deelname Songfestival niet uit

Nick & Simon houden de deur naar het Eurovisie Songfestival op een kier. De Volendammers zijn al meerdere keren gevraagd voor het liedjesfestijn, maar bedankten keer op keer voor de eer. Toch overwegen de zangers mee te doen aan het muziekspektakel. "Ik heb gezien dat het een heel mooi evenement is", vertelt Simon Keizer.

De Volendammers bezochten in Duitsland de 3JS, die dit jaar uitkwamen voor Nederland. Keizer werd overrompeld door de grootsheid van het evenement. "Ik heb er nooit bij stilgestaan wat er allemaal bij komt kijken. Pas in Düsseldorf besefte ik dat het een heel groots Europees gebeuren is met een enorme organisatie", zegt Simon in een interview met Novum Nieuws.

Twijfel komt bij Keizer op door de statistieken. De 3JS wisten namelijk geen finaleplaats te veroveren: ze kregen de minste punten van alle 43 deelnemende landen. "Ik zie het ons niet beter doen dan de 3JS en dan hink ik op meerdere gedachten. Het heet het Songfestival, maar ik vind het jammer dat heel veel, misschien te veel nadruk op de show ligt. Als dat de doorslag moet zijn of je wel of niet mee moet doen, dan ben je niet goed bezig."

Als het Volendamse duo de eer van Nederland zou gaan verdedigen, willen ze wel een degelijk nummer zingen. "Het is geen podium om te laten blijken dat je er goed uitziet. Je moet erheen gaan met een goed lied." Simon ziet zichzelf in ieder geval de komende jaren nog niet deelnemen aan het Eurovisie. "Wij plannen een à twee jaar vooruit. Daar past voorlopig geen Songfestival in."

Ondanks de magere score van de 3JS vindt Simon het wel positief dat zijn vrienden hebben meegedaan met het Songfestival. "Ze hebben met Je Vecht Nooit Alleen/Never Alone een dikke hit gepakt in Nederland. Dat was toch een van de doelstellingen, denk ik. De weinigen in Nederland die de 3JS nog niet kenden, weten nu wel wie het zijn."


Nick & Simon sluiten deelname Songfestival niet uit (Foto: Novum)

Meer over het songfestival vind je op ons forum.

Inspectie sluit tandartspraktijk Assen

Een tandartspraktijk in Assen heeft op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de deuren moeten sluiten. Bij een onaangekondigde controle dinsdag bleek dat de praktijk geen verantwoorde zorg kan leveren, meldt de IGZ vrijdag.

De praktijk Tandzorg Assen kreeg het bevel de deuren te sluiten donderdag. De controle volgde op eerdere constateringen van de IGZ dat de praktijk de zaken niet goed op orde had.

Tijdens de controle bleek onder meer dat de wijze waarop de instrumenten in de praktijk na gebruik worden schoongemaakt geen garantie geeft dat ze echt geen infecties meer kunnen overbrengen. De apparatuur voor het reinigen en steriliseren van instrumenten wordt niet systematisch gecontroleerd en onderhouden.

Verder is onduidelijk of de tandartsen en medewerkers van de praktijk beschermd zijn tegen hepatitis B. Ook liet de persoonlijke en handhygiëne van medewerkers te wensen over. Zo droegen medewerkers sieraden aan de handen, terwijl dat vanwege de hygiëne niet is toegestaan. Bij de behandelstoelen was geen behandelalcohol aanwezig. Daarnaast worden röntgenfoto's genomen in een praktijkruimte waar ook andere patiënten en medewerkers aanwezig zijn.

Het bevel tot sluiting eindigt donderdag, maar kan worden verlengd. Tandzorg Assen mag de deuren pas weer openen als de vereiste verbeteringen zijn doorgevoerd.

Singapore handhaaft veroordeling Britse schrijver

De Britse schrijver Alan Shadrake heeft vrijdag het hoger beroep verloren dat hij in Singapore had aangespannen tegen zijn veroordeling wegens minachting van het hof. De rechter handhaafde het eerder uitgesproken vonnis van zes weken gevangenisstraf. Daar komen twee weken gevangenisstraf bij, omdat de 76-jarige Shadrake een hem opgelegde boete niet heeft betaald.

Shadrake werd in november vorig jaar veroordeeld vanwege zijn boek Once a Jolly Hangman: Singapore Justice in the Dock, waarin hij ertegen ageert dat in Singapore op misdrijven als drugshandel de doodstraf staat. Volgens het openbaar ministerie bemoeilijkt Shadrake met zijn boek het werk van de rechters in Singapore, door de onpartijdigheid, integriteit en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in twijfel te trekken.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) noemde de veroordeling van Shadrake 'een klap in het gezicht van de vrijheid van meningsuiting in Singapore'. De schrijver is uitsluitend vervolgd omdat hij heeft opgeroepen tot juridische hervorming, stelt HRW.

Shadrake werd in juli vorig jaar gearresteerd, twee dagen nadat zijn boek in zijn aanwezigheid feestelijk was gepresenteerd. Hij zei destijds dat zijn arrestatie hem verbaasde, omdat de regering het boek niet had verboden. De autoriteiten hebben geprobeerd Shadrake ertoe te bewegen zijn verontschuldigingen aan te bieden voor zijn boek, maar dat weigerde hij. Een interview met Darshan Singh, van 1959 tot 2005 de beul van Singapore, vormt de rode draad in het boek.

Storing KPN treft honderdduizenden klanten

KPN heeft vrijdagochtend te kampen gehad met een storing in het mobiele netwerk. Enkele honderdduizenden klanten in het hele land konden niet bellen of gebeld worden, niet sms'en en geen internetdiensten gebruiken via hun telefoon, smartphone of laptop. De problemen zijn inmiddels geheel verholpen, meldt KPN.

De storing ontstond om 06.40 uur door een probleem met de stroomvoorziening. De stroom was binnen twee uur hersteld, maar het herstarten van het mobiele netwerk duurde langer. Volgens een woordvoerder van KPN was dat rond 10.45 uur voltooid.

KPN spreekt nadrukkelijk niet van een landelijke storing. "Dat wekt de indruk dat iedereen in het hele land er last van had en dat was niet zo", zegt een woordvoerder.

Een compensatie voor klanten is volgens de zegsman niet aan de orde. Hij noemt de vier uur durende problemen een 'korte storing'. "Het was maar een ochtend. Dat is uitermate vervelend, maar dit valt onder de voorwaarden van onze dienst. Klanten kunnen wel onze welgemeende excuses krijgen."

Ook T-Mobile kampt vrijdag met een storing. Er zijn problemen met de voicemaildienst. Klanten kunnen de voicemail gewoon inspreken, maar het ingesproken bericht wordt niet altijd opgeslagen, waarschuwt de provider. De storing treft geen iPhone-gebruikers.


Storing KPN treft honderdduizenden klanten (Foto: Novum)

Brand Kalmthoutse Heide bijna onder controle

De hulpdiensten krijgen de brand op de Kalmthoutse Heide net over de grens in België stilaan volledig onder controle. De brand is inmiddels ingeperkt tot 20 hectare, verspreid over twee gebieden. Dat meldt de Belgische gemeente Kalmthout vrijdagochtend. De brand was donderdagochtend ook al onder controle, maar laaide weer op.

De brandweer is er in de nacht van donderdag op vrijdag in geslaagd de brand af te bakenen en onder controle te krijgen, op enkele ondergrondse vuurhaarden op twee plekken in het natuurgebied na. De regen die toen viel heeft hierbij een handje geholpen. De brandweer probeert de omgeving zo nat mogelijk te maken.

De rook als gevolg van de brand is flink afgenomen, meldt een woordvoerder van de gemeente Woensdrecht. Het advies aan mensen met luchtwegproblemen ramen en deuren gesloten te houden blijft wel van kracht.

Op dit moment worden nog circa 35 brandweervoertuigen van korpsen uit België en Nederland actief ingezet. De woordvoerder van de Nederlandse grensgemeente Woensdrecht meldt dat het gaat om twee pelotons uit Nederland en blushelikopters van Defensie.

De mensen in België die vanwege de brand hun woning hebben moeten verlaten, kunnen sinds vrijdagochtend terug naar huis.

Tot nu toe is bij de brand 600 hectare bos en heide, wat overeenkomt met ruim duizend voetbalvelden, in vlammen opgegaan. Het natuurgebied is in totaal 4000 hectare groot. In Nederland zijn geen brandhaarden geweest.

'Wilders zorgt voor geweld tegen moslims'

Het optreden van PVV-leider Geert Wilders de afgelopen jaren heeft geleid tot meer discriminatie van en meer geweld tegen moslims. Dat heeft een van de advocaten van de benadeelde partijen, Michiel Pestman, vrijdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

Pestman zei zich te baseren op harde cijfers uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken, maar ging daar verder niet op in. Marokkanen en andere niet-westerse allochtonen zijn volgens Pestman in hun eer en goede naam aangetast. "Het klimaat ten aanzien van de Marokkaanse gemeenschap is door toedoen van de verdachte verhard en verziekt", zei Pestman.

Pestman treedt op namens organisaties zoals het Landelijk Beraad Marokkanen en een aantal individuele moslims, onder wie de studente Naoual Abaida. Zij voerde het woord in het vorige, mislukte proces tegen Wilders. Nadien kreeg zij veel kritische reacties, zei Pestman. Het woordgebruik daarin leek vaak erg op dat van Wilders. Dat bewijst volgens de advocaat nog eens dat Wilders haat zaait tegen moslims.

Ook Mohamed Rabbae, voormalig GroenLinks-kopstuk en nu voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen, voerde vrijdag het woord. Hij zei dat Wilders er uiteindelijk op uit is alle moslims 'definitief uit de samenleving te verwijderen'. Wilders probeert mensen 'op een sluwe, indirecte manier' aan te zetten tot geweld tegen moslims, stelde Rabbae.

Rabbae bestreed dat het Wilders om de islam is te doen en niet op de moslims, zoals Wilders zelf zegt. Moslims zijn wel degelijk het doelwit, betoogde Rabbae. Anders zou Wilders ook het christendom aanpakken. Wilders zegt dat het hem gaat om bijvoorbeeld de onderdrukking van de vrouw door de islam. "Maar Wilders werkt samen met een christelijke partij waar discriminatie van de vrouw ook een belangrijk element is", zei Rabbae, doelend op de SGP.

"De moeder van alle barbaarse tragedies heeft zich voltrokken in het christelijke Westen, namelijk de Holocaust", ging Rabbae verder. "Het zijn geen moslims die daarvoor verantwoordelijk waren. Moeten we concluderen dat alle christenen barbaars en achterlijk zijn?"

Rabbae werd herhaaldelijk op de vingers getikt door rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten, omdat hij te veel uitweidde. Een deel van zijn betoog moest hij overslaan. De benadeelde partijen mogen alleen toelichten waarom zij schade zouden hebben geleden door het toedoen van Wilders. Ze mogen niet ingaan op de strafzaak zelf.

De meeste benadeelde partijen eisen één euro als symbolische schadevergoeding. "Uit het geringe bedrag mag je niet afleiden dat het met de schade wel meevalt, maar wel dat het mijn cliënten niet om het geld gaat", zei Pestman. Ook eisen ze dat Wilders toegeeft dat hij moslims onheus heeft bejegend.

Consumentenvertrouwen eurozone stijgt onverwacht

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in mei onverwacht verbeterd, blijkt vrijdag uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Commissie.

De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde naar -9,8, van -11,6 een maand eerder. Economen geraadpleegd door Dow Jones rekenden gemiddeld op een daling tot -12,0. Het vertrouwen van ondernemers in de industriesector daalde in mei naar 3,9, van 5,8 in april, waar economen een stijging naar 5,4 hadden verwacht.

Onder bedrijven in de dienstensector verslechterde het vertrouwen in mei tot een niveau van 9,2, van 10,4 in april. Voor deze sector was geen verwachting afgegeven.

Het economisch sentiment daalde tot 105,5, van 106,1 een maand eerder. Er werd een score van 105,7 verwacht.

De index voor het bedrijfsklimaat daalde in mei tot 0,99, tegenover 1,28 in april.

Ferrari tevreden na eerste dag in Monaco

Het Formule 1-team van Ferrari zat er vorige week tijdens de Grand Prix van Spanje niet bij, maar in Monaco behoorden Fernando Alonso en Felipe Massa gisteren tot de snelsten van het veld. Het Italiaanse team is hierdoor optimistisch voor de rest van het weekend.

"In Monaco moet je een goed gevoel hebben. Hoe beter dat is, hoe meer een coureur kan pushen. Ik ben tevreden, maar het is nog maar de eerste dag en de Red Bulls zouden wel eens verstoppertje kunnen spelen. Zaterdag is veel zenuwslopender, omdat elke fout dan grote gevolgen kan hebben. We moeten risico's nemen, omdat het gat naar de leiders dicht moet," zei Alonso.

Ook Massa had het goede gevoel te pakken. "Ik ben redelijk tevreden met de auto, ook al heeft hij nog vrij veel overstuur, zeker op de zachte band. Vergeleken met Barcelona zijn we beter in staat om te vechten."

Anita verlengt contract bij Ajax

Vurnon Anita heeft zijn contract bij Ajax met twee jaar verlengd. Ajax meldt dat de nieuwe verbintenis van de drievoudig international loopt tot en met medio 2014. De 22-jarige Anita maakte op 19 maart 2006 zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers.

Anita, die een contract had tot 2012, speelde tot dusver 106 officiële duels voor de landskampioen. Daarin maakte de voetballer die zowel als middenvelder als verdediger uit de voeten kan vijf doelpunten. Anita debuteerde op 26 mei 2010 voor Oranje. In het oefenduel met Mexico verving de op Curaçao geboren speler Edson Braafheid.

Leeftijdskeuringen verraden nieuwe games

Een aantal onaangekondigde games is uitgelekt door toedoen van de ESRB, het Amerikaanse orgaan voor leeftijdskeuringen. Op de website van de instantie wordt melding gemaakt van de actiegame Aliens Infestation en Alone in the Dark: The New Nightmare. De spellen zijn nog niet officieel aangekondigd.

Aliens Infestation
zou als downloadbare titel naar Xbox 360 en Playstation 3 komen. De game is waarschijnlijk gebaseerd op de populaire Alien-filmreeks. Het survival-horrorspel Alone in the Dark: The New Nightmare kwam oorspronkelijk uit in 2001 en wordt nu naar Playstation 3 gebracht. Het is niet bekend of het om een opgepoetste versie of een totaal nieuwe game gaat.

Dit is niet de eerste keer dat de ESRB onaangekondigde games vroegtijdig onder de aandacht brengt. Woensdag maakte de instantie bijvoorbeeld al bekend dat een spelcomputerversie van The Witcher 2 in productie is. Het actierollenspel is momenteel enkel beschikbaar voor de pc.

De door de ESRB onthulde titels zullen waarschijnlijk worden aangekondigd op de E3-beurs die begin juni in Los Angeles plaatsvindt. Nintendo onthult daar onder andere een nieuwe spelcomputer en Microsoft gaat nieuwe spellen voor Kinect tonen.

Stewards halen uit naar GP2-coureurs

De stewards van de Grand Prix van Monaco hebben hard uitgehaald naar de GP2-coureurs. De dertig minuten durende kwalificatie stond gisteren namelijk bol van de incidenten waarbij coureurs elkaar ophielden en anderen aanrijdingen veroorzaakten.

Alle coureurs probeerden een goede ronde neer te zetten, maar kwamen dan in de buurt van het zwembad in de problemen omdat hun concurrenten hetzelfde wilden doen en wachtten op een gaatje om zo een vrije ronde te kunnen rijden. Dit leidde meermalen tot gevaarlijke toestanden en aanrijdingen.

De stewards zijn kwaad op de coureurs omdat de rij van wachtenden niet begon bij Rascasse maar al bij het zwembad, wat er voor zorgde dat vele rijders een goede rondetijd konden vergeten. Giedo van der Garde, Marcus Ericsson en Romain Grosjean kregen na de door hun veroorzaakte aanrijdingen slechts vijf plaatsen straf op de grid omdat de stewards van mening waren dat de andere coureurs ook hun verantwoordelijkheid hadden moeten nemen in de gevaarlijke situaties. Hierdoor start Van der Garde om 11:15 uur de wedstrijd vanaf plaats zes.

Newey: "Red Bull heeft KERS onderschat"

De Red Bull RB7 is de beste Formule 1-auto van dit moment, maar toch heeft de bolide ook nog een zwak punt. Coureurs Sebastian Vettel en Mark Webber hebben namelijk meermalen over de boordradio te horen gekregen dat het Kinetic Energy Recovery System niet werkte. Dit kan bij de start van een race nadelig zijn.

"KERS is een gecompliceerd project waar veel tijd en geld in moet worden gestoken. Wij gebruiken een systeem dat veel lijkt op dat van Renault enkele jaren terug, maar dan geschikt gemaakt voor onze auto," zei ontwerper Adrian Newey. "Maar die aanpassingen leveren wat problemen op. Het blijkt nog niet zo simpel om alle kinderziekten eruit te filteren. We hopen nu genoeg informatie te hebben om het systeem aan de praat te krijgen, maar we leren nog steeds bij."

Hij denkt dat Red Bull er verstandiger aan had gedaan om meer in het systeem te investeren en zelf wat aanpassingen te doen. "Het is niet onze specialiteit. Wij zijn beter in een goed chassis maken in plaats van een subliem werkend KERS-systeem. De afdeling die zich er op de fabriek mee bezighoudt, is relatief klein. Achteraf gezien misschien zelfs te klein waardoor we niet snel genoeg kunnen inspelen op problemen. Het is nog niet zo gemakkelijk een oplossing te vinden op de moeilijkheden die zich voordoen."

S. Williams maakt rentree na jaar afwezigheid

Serena Williams keert in juli weer terug op de tennisbaan. De Amerikaanse tennisster maakt volgens de organisatie van het World Team Tennis-evenement op 7 juli haar rentree in Washington. De 29-jarige Williams kwam sinds haar winst op Wimbledon vorig jaar niet meer in actie.

De voormalig nummer één van de wereld kampte eerst met een voetblessure en werd later getroffen door een longembolie. Na haar rentree in Washington speelt Williams een paar dagen later in Sacramento.

Het World Team Tennis-evenement is een soort clubcompetitie waarin negen teams het tegen elkaar opnemen. Williams zal net als haar zus Venus Williams uitkomen voor de Washington Kastles. Het toernooi duurt van 4 tot en met 24 juli. Ook voormalig tennistoppers John McEnroe, Pete Sampras, Lindsay Davenport en Martina Hingis doen mee aan het evenement.


Williams maakt rentree na jaar afwezigheid (Foto: Novum)

Sony-baas niet geïnformeerd over eerdere aanvallen

De baas van Sony, Sir Howard Stringer, was nooit op de hoogte gebracht van eerdere aanvallen op het Sony-netwerk, is vandaag bekend geworden. In 2008 werd het PSN al eens aangevallen door hackers waarbij mogelijk gegevens verloren zijn. Stringer is dit nooit verteld.

Stringer vertelt verder dat de aanval van april ten eerste onderschat was. Men had niet door hoe ernstig de schade was. Sony had adequate beveiliging op hun servers maar hadden totaal niet gerekend op een aanval op hun servers. "We have a network that gave people services free. It didn't seem like the likeliest place for an attack." 

Wat denken jullie? Als Sony de aanvallen van 2008 had doorgespeeld naar hun chief, was de ellende nu dan minder geweest?

VVD'er had Mladic dood kunnen schieten

VVD-Kamerlid Anne Mulder had Ratko Mladic van dichtbij kunnen doodschieten. Als 24-jarige jongeman deed Mulder namelijk dienst als blauwhelm in Srebrenica. Dit vertelt het Tweede Kamerlid vrijdag tegenover het AD.

Mulder: "Wij reden de grens over, een week na de val van de enclave. Mladic, een stevige man, stond bij de grens naast onze generaal Nicolaï en bracht de militaire groet. En ik ging ook met m'n hand aan de pet..."

Uren later realiseerden Mulder en de andere inzittenden dat ze Mladic eenvoudig hadden kunnen doodschieten. "Onze uzi's lagen naast ons, maar het was er de situatie niet naar. Wij waren neutraal", vertelt de VVD'er verder.

Mulder was verantwoordelijk voor de verbindingen. Hij zat in de commandobunker in Potocari toen er vergeefs om luchtsteun werd gevraagd. Donderdag maakte Servië bekend Mladic te hebben opgepakt.


VVD-Kamerlid Anne Mulder had Ratko Mladic dood kunnen schieten (Foto: Novum)

eBay en PayPal klagen Google aan

Veilingsite eBay en zijn onlinebetaalsysteem PayPal hebben internetbedrijf Google en twee bestuurders aangeklaagd. Het gaat om voormalige werknemers van PayPal die nu in dienst zijn van Google. Zij zouden bedrijfsgeheimen van eBay en PayPal hebben gestolen met betrekking tot mobiele betaalsystemen.

De twee, Osama Bedier en Stephanie Tilenius, presenteerden donderdag het nieuwe mobiele betaalsysteem van hun nieuwe werkgever Google. De zoekmachine werkt daarin samen creditcardmaatschappij MasterCard en telecombedrijf Sprint.

Bedrijven rollen over elkaar heen in de strijd om mobiele betaalsystemen die de toekomst zouden hebben. De mobiele telefoon wordt meer en meer gezien als het betaalmiddel van de toekomst.

eBay en PayPal klagen Google aan
eBay en PayPal klagen Google aan (Foto: ANP)

Linkdump Vrijdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Robben meldt zich vandaag al bij Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk kan vandaag al beschikken over Arjen Robben. De speler van Bayern München sluit zich in de ochtend aan bij de rest van de selectie.

In Hoenderloo maakt de vleugelspeler direct zijn opwachting op de training. Robben zou aanvankelijk pas maandag richting Nederland komen. De aanvaller behoort tot de selectie van Oranje voor de oefenduels met Brazilië en Uruguay.

Het is de eerste keer dat Robben weer deel uitmaakt van de nationale ploeg sinds het WK 2010 in Zuid-Afrika. De aanvaller liep tijdens of na het WK een zware blessure op en miste de eerste seizoenshelft van zijn club Bayern München. De laatste maanden is Robben verlost van de blessure.

Het Nederlands elftal kwam deze week bijeen om zich voor te bereiden op de Zuid-Amerikaanse trip. De mannen van Van Marwijk oefenen tegen Brazilië en Uruguay, die zich voorbereiden op de Copa America in juli.

Regisseur stopt met Uncharted-film

Er staat al een tijdje een film gepland gebaseerd op de Uncharted-reeks. Vandaag werd echter bekend dat de film zijn regisseur kwijt is geraakt. David O Russell heeft besloten om zich op andere projecten te storten. Sony gaat nu op zoek naar een nieuwe regisseur.

Officieel gaan beide partijen uit elkaar om 'creative differences'. Onbekend is of er nog meer wijzigingen plaatsvinden door het vertrek van Russell. Ook is onbekend of de gepland cast in tact blijft. De rol van Drake zou gespeeld worden door Mark Wahlberg naast andere acteurs als Robert de Niro en Joe Pesci. 

Uncharted

[NBA] Miami Heat ten koste van Chicago naar finale

Miami Heat heeft zich ten koste van Chicago Bulls geplaatst voor de finale van het Amerikaanse basketbalseizoen. De NBA-vedettenploeg, met onder anderen LeBron James en Dwyane Wade in de gelederen, versloeg de Chicago Bulls in eigen huis met 83-80 en besliste daarmee de best-of-seven: 4-1.

Miami Heat won daarmee de Eastern Conference en stuit nu in de NBA-finale op Dallas Mavericks, dat eerder in de eindstrijd van de Western Conference te sterk bleek voor Oklahoma City Thunder.

Miami Heat ten koste van Chicago naar finale
Miami Heat ten koste van Chicago naar finale (Foto: ANP)

Euforisch gevoel overheerst bij ADO

ADO Den Haag versloeg gisteravond FC Groningen in de play-offs om Europees voetbal. In het eigen Kyocera stadion was het elftal van John van den Brom met 5-1 te sterk voor de Noordelingen. De euforie was na afloop dan ook groot bij ADO.

"Ik denk dat iedereen heeft genoten van ons spel", analyseert Wesley Verhoek. Volgens de buitenspeler was de overwinning vooral aan ADO zelf te danken. "Het was onze eigen verdienste. Dit is een uniek en prachtig moment." Verhoek verwacht dat de return in Groningen voor de statistieken is. "Dit is echt gespeeld."

Lex Immers, die eenmaal scoorde, heeft ook vertrouwen in een goede afloop. "Ik denk dat dit nooit meer mis kan gaan. Met onze ploeg gaan we dit niet meer weggeven." Voor Immers is de strijdwijze voor zondag al duidelijk. "We moeten niet achteruit lopen, maar blijven voetballen."

Trainer John van den Brom had genoten van zijn ploeg. "Van de keeper tot de spits heeft iedereen gestreden in deze wedstrijd. Het gaf een onbeschrijfelijk gevoel met hoeveel overtuiging en wilskracht er werd gespeeld", zei een opgetogen Van den Brom. "Dat de score nog hoger had kunnen uitvallen zegt genoeg."

Groningen-trainer Pieter Huistra likte na afloop de wonden. "Deze wedstrijd geeft niet het juiste beeld weer van ons seizoen. Vandaag werd er wat anders gevraagd, maar we konden dat niet geven." Huistra heeft voor zondag maar een opdracht meegegeven aan zijn ploeg. "We moeten revanche nemen en laten zien dat we ook op een andere manier kunnen voetballen."

Facebook noemt claim Ceglia 'fraude'

Facebook heeft een rechtszaak tegen de sociale netwerksite donderdag (plaatselijke tijd) afgedaan als 'brutale en ongehoorde fraude'. De New Yorker Paul Ceglia begon juni vorig jaar een rechtszaak tegen Facebook, omdat hij claimt in 2003 een contract met oprichter Mark Zuckerberg te hebben getekend over het ontwerpen van Facebook.

Facebook, gelanceerd in 2004, werd onlangs door het toonaangevende tijdschrift Forbes geschat op een waarde van 6,9 miljard dollar (4,9 miljard euro). Ceglia claimt recht te hebben op de helft van het bedrijf. Als bewijsmateriaal zegt hij e-mails van, en een contract ondertekend door Zuckerberg te hebben.

Facebook reageerde met een 23 pagina's tellend document. Volgens het bedrijf is de aanklacht gebaseerd op een 'vervalst document en verzonnen bewijs'.

Facebook noemt claim Paul Ceglia'fraude'
Facebook noemt claim Paul Ceglia 'fraude' (Foto: ANP)

Storing mobiel bellen en internet KPN

Telecombedrijf KPN kampt vrijdag met een storing waardoor klanten niet kunnen bellen, sms'en, internetten of e-mailen. De storing treft mobiele telefoons, smartphones en laptops die aangesloten zijn op het KPN-netwerk in bepaalde regio's.

Dat meldde KPN op de website, er was niemand bereikbaar voor commentaar.

Volgens de melding op de site heeft de storing te maken met problemen in de stroomvoorziening in verschillende regio's in de Randstad en is die naar verwachting om 10.40 uur verholpen.

Storing mobiel bellen en internet KPN
Storing mobiel bellen en internet KPN (Foto: ANP)

Laatste examendag voor vmbo'ers

Voor de vmbo'ers die dit jaar examen doen zit het er na vrijdag op. De scholieren buigen zich vrijdag nog over de examens Fries, Spaans, Turks en Arabisch, waarna het lange wachten op de uitslag begint.

De examens voor havo- en vwo-leerlingen duren nog tot dinsdag. Dit jaar doen ongeveer 205.250 leerlingen eindexamen: 105.350 vmbo'ers, 58.700 havisten en 41.200 vwo-scholieren.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft ook dit jaar weer een klachtenlijn geopend voor examenkandidaten. Vorig jaar kwamen daarbij 150.000 meldingen binnen. Dit jaar staat de teller tot nu toe op ruim 129.000. Vmbo'ers klaagden vooral over het examen Duits. Ze vonden het te moeilijk.

De uitslagen worden bekend op 15 en 16 juni.


Laatste examendag voor vmbo'ers (Foto: Novum)

Opnieuw brand in Tepco-kerncentrale

Bij een van de reactoren van het door een tsunami getroffen Japanse kerncentralenetwerk heeft vrijdag brand gewoed. De brandweer wist de brand snel te blussen en niemand vreest dat opnieuw een lek is ontstaan.

Tokyo Electric Power (Tepco), de beheerder van het complex, verklaarde dat de brand uitbrak in de Daini-centrale in Fukushima, 12 kilometer ten zuiden van de door de tsunami verwoeste centrale Daiichi.

Tepco stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Er vielen geen gewonden.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een enge ziekte.

Onder luid boegeroep en gefluit heeft defensieminister Hans Hillen donderdag ruim vijfduizend actievoerende militairen en Defensiepersoneel toegesproken op het Malieveld in Den Haag. Hillen zei de enorme opkomst als een ondersteuning voor zijn beleid te zien. "Ik begrijp de roep om verzachting en we zullen ons best doen om een goede werkgever te blijven", aldus de minister. Volgens hem zal de Nederlandse krijgsmacht kleiner moeten, maar '”Het zal er wel een zijn waar andere landen jaloers op zullen zijn”.
 
Vreemd. Die militairen op het Malieveld demonstreerden tégen zijn beleid, dat heel vele banen kost. Hoe Hillen er in vredesnaam bijkomt dat die demonstranten hem steunden, is mij een raadsel. Dat leidt tot en pijnlijke vraag:
 

Hof oordeelt over zaak Niels Kooistra

Het gerechtshof in Leeuwarden doet vrijdag uitspraak in de zaak rond de dood van de 28-jarige Niels Kooistra. Kooistra raakte in augustus 2008 gewond toen hij met een priem werd gestoken. Vanaf zijn nek was hij verlamd. Later liet hij de medische behandeling stopzetten, waarna hij stierf.

Verdachte Vincent M., die destijds 18 jaar was, kreeg van de rechtbank twaalf jaar cel opgelegd wegens moord. Daartegen ging hij in beroep. Volgens hem gaat het om een uit de hand gelopen ruzie en is er sprake van doodslag. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep weer twaalf jaar cel voor moord.

Het incident in Leeuwarden had plaats nadat Kooistra M. 's nachts vanaf de fiets grappend begroette met 'midje', hetgeen Fries is voor 'een goede middag'. M. zou het hebben uitgelegd als 'mietje' en raakte overstuur. Toen ze elkaar later weer zagen, stak hij het slachtoffer tweemaal in zijn buik en eenmaal in zijn nek.

Clinton brengt verrassingsbezoek aan Pakistan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is voor een onverwacht bezoek aangekomen in Pakistan. Ze is daar om de banden aan te halen, die ernstig zijn bekoeld door de aanval op Osama bin Laden, begin deze maand. De Pakistaanse autoriteiten waren daarvan niet op de hoogte gesteld.

De Verenigde Staten wil dat Pakistan meer doet in de strijd tegen terrorisme. De delegatie met Clinton waarschuwt Pakistan dat de miljarden dollars hulp die het land van de VS krijgt in het geding kunnen komen.

Te veel regels voor chronisch zieken

Chronisch zieken hebben te maken met te veel regels en administratieve verplichtingen om de benodigde zorg te krijgen. Ook hulpverleners moeten aan veel voorwaarden voldoen. Dat kost ze veel tijd die ze niet aan zorg kunnen besteden.

Dat maakte het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal) vrijdag bekend. De instantie concludeert dat 'er meer tijd voor zorg en meer handen aan het bed beschikbaar komen als regelgeving en werkwijzen meer van vertrouwen uitgaan'.

Nieuwe baas OM ziet heil in schandpaal

De nieuwe baas van het Openbaar Ministerie (OM) Herman Bolhaar wil dat daders van kleine criminaliteit een werkstraf krijgen in de buurt waar ze in de fout zijn gegaan. De schandpaalstraf moet al binnen een paar dagen na de aanhouding worden opgelegd en niet pas na weken. Dat zegt Bolhaar vrijdag in De Telegraaf.

Volgens Bolhaar wordt met de snelle aanpak in eigen buurt een signaal afgegeven dat misdaad niet loont. De snelle werkstraffen zijn bedoeld voor onder meer fietsendieven, vandalen en voor daders van andere kleine vergrijpen. Graffitispuiters moeten bijvoorbeeld als onderdeel van een straf een muur schoonmaken.

Een proef met de aanpak in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Den Bosch is goed verlopen. "De helft van de aangeboden zaken werd al volgens de nieuwe methode afgedaan. De bedoeling is dat deze aanpak snel landelijk wordt uitgerold."

Máxima staat feestweekend te wachten

Prinses Máxima is vrijdagavond het middelpunt in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Koninklijk Concertgebouworkest biedt haar een orkest aan ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag op 17 mei. Máxima is beschermvrouwe van het orkest.

Bijna de voltallige Nederlandse koninklijke familie is aanwezig om het feest op te luisteren. Alleen prinses Margarita en de kinderen van prinses Christina laten verstek gaan. Ook de ouders en een broer van Máxima zijn erbij.

Verder geven leden van de vorstenhuizen uit België, Denemarken, Noorwegen en Luxemburg en prinsen en prinsessen uit Bulgarije en Griekenland acte de présence. Het concert wordt bijgewoond door ongeveer zevenhonderd gasten van Máxima, onder wie vrienden en mensen met wie zij de laatste tien jaar heeft samengewerkt. Voor gewone bezoekers waren 1200 kaarten beschikbaar, die alle zijn verkocht.

De prinses viert haar verjaardag komend weekeind ook in privékring.

Máxima staat feestweekend te wachten
Máxima staat feestweekend te wachten (Foto: ANP)

Libische ambassadeur EU en Benelux treedt af

De Libische ambassadeur voor de EU en de Benelux, Al Hadi Hadeiba, is donderdag afgetreden. Dat meldden woordvoerders van de Europese Unie.

Hadeiba en EU-diplomaten voerden al langer gesprekken over Hadeiba's aftreden, aldus een anonieme EU-diplomaat. Catherine Ashton, vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie liet via haar woordvoerder weten Hadeiba's besluit moedig te vinden. "Ik ben blij dat Hadeiba de banden met het Gadhafi-regime verbreekt als een protest tegen de gewelddadige onderdrukking van het Libische volk."

Eerder al had de Libische consul in Den Haag, die onder Hadeiba viel, afstand genomen van het regime van Gadhafi. Het consulaat heeft ook al de vlag van de rebellen uitgehangen.

Libische ambassadeur EU en Benelux treedt af
Libische ambassadeur EU en Benelux treedt af (Foto: ANP)

Televisiereclame wordt minder luidruchtig

Het einde van de luidruchtige televisiereclame is in zicht. SPOT, het Nederlandse marketingcentrum voor de televisiereclame, stelt per 1 september nieuwe geluidseisen aan de aangeleverde reclamespots en promotiefilmpjes van programma's. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

Adverteerders die via SPOT hun materiaal op televisiezenders plaatsen, kunnen vanaf 1 september nieuwe richtlijnen voor het reclamegeluid aanhouden die op advies van de European Broadcast Union (EBU) zijn gebaseerd. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat reclamespots hetzelfde geluidsniveau krijgen als de televisieprogramma's.

SPOT zal met ingang van 1 september alle reclameproductie die niet aan de nieuwe normen voldoet, zelf aanpassen. Vanaf 1 januari 2012 accepteert de stichting geen materiaal meer dat niet volgens de nieuwe geluidseisen wordt aangeleverd.

Tegelijkertijd met de introductie van de nieuwe geluidsnormen verplicht SPOT de reclamemakers om hun producties alleen in high definition televisieformaat aan te leveren. Dit omdat meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens digitale televisie heeft, aldus de organisatie.

SPOT verzorgt informatie over televisie als reclamemedium, biedt services aan de adverteerders en vertegenwoordigt de belangen van de reclamebedrijven van de televisiezenders. Onder meer RTL Nederland, SBS Broadcasting, AT5 en FOX Channels Benelux zijn erbij aangesloten.

DVD: The Disappearance of Alice Creed

De jonge Britse actrice Gemma Arterton is goed bezig om bekendheid te krijgen dankzij rollen in grote Hollywood blockbusters (Quantum of Solace, Prince of Persia en Clash of the Titans). We vinden haar nu echter terug in deze kleinschalige, haast onbekende triller van regisseur J Blakeson. In The Disappearance of Alice Creed heeft ze de titelrol en draait het om een miljonairsdochter die ontvoerd wordt.  We zien niemand meer dan alleen Alice Creed en haar twee ontvoerders gedurende de hele film en als kijker ben je getuige van een psychologisch kat- en muisspelletje.

 

[Upd] Lezing Holocaustontkenner Irving afgelast

Een lezing van de Britse Holocaustontkenner David Irving in Amsterdam is donderdag op het laatste moment afgelast. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

De historicus Irving zou donderdagavond een lezing geven over het ontkennen van de Holocaust bij het University College in Amsterdam. De gemeente, die daar donderdag na een tip van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) achter kwam, stak er echter een stokje voor. "Het ontkennen van de Holocaust is strafbaar. Irving is er zelfs ook voor veroordeeld. Wij willen zoiets niet in onze stad", zegt de woordvoerder.

Na de tip zocht de gemeente meteen contact met de onderwijsinstelling. Het University College wist aanvankelijk niets van de lezing, maar na enig onderzoek bleek dat deze op initiatief van een student was georganiseerd.

Daarop heeft de onderwijsinstelling volgens de woordvoerder contact opgenomen met de betreffende student, die te verstaan kreeg dat de lezing van Irving niet wenselijk is. De student besloot uiteindelijk de lezing af te gelasten.

Op internet waren demonstraties tegen de lezing aangekondigd. De woordvoerder benadrukt dat de gemeente niet vanwege deze demonstraties actie heeft ondernomen.

Irving publiceerde vanaf het eind van de jaren zestig tot halverwege de jaren tachtig boeken over de Tweede Wereldoorlog. In 2006 zat hij in Oostenrijk een celstraf uit wegens verheerlijking van het Derde Rijk.

Update 02.04 uur
'Een gek uit Engeland'. Zo typeerde burgemeester Eberhard van der Laan de Britse Holocaustontkenner David Irving donderdagavond tegen AT5 in Het Gesprek met de Burgemeester. 

Volgens Van der Laan valt het ontkennen van de Holocaust niet onder de vrijheid van meningsuiting, zoals premier Mark Rutte twee jaar geleden nog suggereerde.

Relletjes in Servië om Mladic

Enkele honderden ultranationalisten zijn donderdag in de Servische stad Novi Sad slaags geraakt met de politie. De nationalisten protesteerden tegen de arrestatie van de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic.

De groep probeerde door te dringen tot het hoofdkwartier van de Democratische Partij van president Boris Tadic, maar werd tegengehouden door de politie. Twee mensen raakten gewond. Tadic verwelkomde donderdag de arrestatie van Mladic. "Alle oorlogsmisdadigers moeten voor de rechter worden gebracht", zei hij. "Hiermee hebben wij een moeilijk hoofdstuk in onze recente geschiedenis afgesloten."

Ook in de Servische hoofdstad Belgrado ging een kleine groep de straat op. Ze scandeerden Mladic' naam en zwaaiden met fakkels en Servische vlaggen. Voor veel nationalisten is de van oorlogsmisdaden verdachte Mladic een oorlogsheld.

Britse donatie voor behoud Auschwitz

Groot-Brittannië heeft 2,1 miljoen pond (2,4 miljoen euro) toegezegd voor een fonds dat de komende tien jaar moet zorgen voor het behoud van het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Beschermheren van Auschwitz, dat gelegen is in het huidige zuiden van Polen, zijn in 2009 begonnen met het inzamelen van zo'n 120 miljoen euro voor een zogeheten Eeuwigdurend Fonds. Dit fonds moet zorgen dat de barakken, gaskamers en ander materiaal dat herinnert aan de misdaden die in het kamp gepleegd zijn behouden blijven.


Britse donatie voor behoud Auschwitz (Foto: Novum)

Geen gratie voor jongste Guantanamo-gevangene

Een verzoek om gratie voor de jongste gevangene van de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay op Cuba is donderdag afgewezen door het Pentagon. De man, de 24-jarige Canadees Omar Khadr, moet zijn straf van acht jaar voor oorlogsmisdaden uitzitten.

Khadr heeft vorig jaar oktober bekend een handgranaat naar de Amerikaanse troepen te hebben gegooid, waardoor een militair omkwam. Ook heeft hij bekend schuldig te zijn aan het leggen van bermbommen en het ondergaan van een wapentraining van Al Qaida.

Een militaire jury adviseerde een celstraf van 40 jaar, maar door een afspraak voorafgaand aan zijn proces werd de straf beperkt tot 8 jaar. Deze straf werd donderdag gehandhaafd door het Pentagon. Een verzoek om de straf te halveren werd verworpen.

De verwachting is dat Khadr 1 november wordt uitgezet naar Canada.

Omar Khadr werd in 2002 opgepakt. Hij was toen 15 jaar oud.

Vandaag uitspraak in Lotus-zaak

Vandaag doen de Britse rechters eindelijk uitspraak in de zaak tussen Group Lotus en Team Lotus. De behandeling van de zaak begon in maart en er werd verwacht dat vorige maand al een uitspraak zou volgen. Er zal duidelijk worden in welke mate de naam Lotus in de Formule 1 gebruikt mag gaan worden.

Tony Fernandes bracht vorig jaar de naam Lotus terug naar de Formule 1 met steun van Group Lotus. Het 1Malaysia F1 Team van Fernandes kreeg ruzie met Group Lotus. Fernandes kocht hierop de rechten op het gebruik van de naam Team Lotus van David Hunt, terwijl Group Lotus bij Renault F1 instapte als sponsor. Ook stapte Group Lotus naar de rechter om het algehele recht op het gebruik van de naam Lotus te claimen.

Beste spel ooit gespot

Soms kom je van die spellen tegen die zo tof zijn dat je ze met al je vriendjes en vriendinnetjes van FOK! moet delen. Zo hebben we hier JAPAN WORLD CUP 3, een paardenracespel als geen ander. De paardenracegames van onze Oosterburen zijn meestal behoorlijk saai, maar de Japanners kunnen zulke dingen wel maken.

Waarom racen met paarden als je ook kunt racen met een giraffe? Paarden op een bureaustoel? Niets is te gek. Wij kunnen niets anders dan hopen dat deze game binnenkort hier uit gaat komen.

F1-seizoen niet op 4 december afgesloten

Het Formule 1-seizoen 2011 zal in ieder geval niet op 4 december afgesloten gaan worden. Mocht de Grand Prix van Bahrein terugkeren op de kalender dan zal de wedstrijd in India mogelijk gaan verhuizen naar 11 december.

Reden voor dit mogelijke uitstel is dat het logistiek gezien vrijwel onmogelijk is om het hele circus na de race van 27 november in São Paulo binnen enkele dagen naar New Delhi te verplaatsen. Hierdoor zou het seizoen vier weken later afgelopen kunnen zijn dan vorig jaar toen de laatste race van het seizoen half november in Abu Dhabi gehouden werd.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.