Brand Kalmthoutse Heide bijna onder controle

De hulpdiensten krijgen de brand op de Kalmthoutse Heide net over de grens in België stilaan volledig onder controle. De brand is inmiddels ingeperkt tot 20 hectare, verspreid over twee gebieden. Dat meldt de Belgische gemeente Kalmthout vrijdagochtend. De brand was donderdagochtend ook al onder controle, maar laaide weer op.

De brandweer is er in de nacht van donderdag op vrijdag in geslaagd de brand af te bakenen en onder controle te krijgen, op enkele ondergrondse vuurhaarden op twee plekken in het natuurgebied na. De regen die toen viel heeft hierbij een handje geholpen. De brandweer probeert de omgeving zo nat mogelijk te maken.

De rook als gevolg van de brand is flink afgenomen, meldt een woordvoerder van de gemeente Woensdrecht. Het advies aan mensen met luchtwegproblemen ramen en deuren gesloten te houden blijft wel van kracht.

Op dit moment worden nog circa 35 brandweervoertuigen van korpsen uit België en Nederland actief ingezet. De woordvoerder van de Nederlandse grensgemeente Woensdrecht meldt dat het gaat om twee pelotons uit Nederland en blushelikopters van Defensie.

De mensen in België die vanwege de brand hun woning hebben moeten verlaten, kunnen sinds vrijdagochtend terug naar huis.

Tot nu toe is bij de brand 600 hectare bos en heide, wat overeenkomt met ruim duizend voetbalvelden, in vlammen opgegaan. Het natuurgebied is in totaal 4000 hectare groot. In Nederland zijn geen brandhaarden geweest.