Singapore handhaaft veroordeling Britse schrijver

De Britse schrijver Alan Shadrake heeft vrijdag het hoger beroep verloren dat hij in Singapore had aangespannen tegen zijn veroordeling wegens minachting van het hof. De rechter handhaafde het eerder uitgesproken vonnis van zes weken gevangenisstraf. Daar komen twee weken gevangenisstraf bij, omdat de 76-jarige Shadrake een hem opgelegde boete niet heeft betaald.

Shadrake werd in november vorig jaar veroordeeld vanwege zijn boek Once a Jolly Hangman: Singapore Justice in the Dock, waarin hij ertegen ageert dat in Singapore op misdrijven als drugshandel de doodstraf staat. Volgens het openbaar ministerie bemoeilijkt Shadrake met zijn boek het werk van de rechters in Singapore, door de onpartijdigheid, integriteit en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in twijfel te trekken.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) noemde de veroordeling van Shadrake 'een klap in het gezicht van de vrijheid van meningsuiting in Singapore'. De schrijver is uitsluitend vervolgd omdat hij heeft opgeroepen tot juridische hervorming, stelt HRW.

Shadrake werd in juli vorig jaar gearresteerd, twee dagen nadat zijn boek in zijn aanwezigheid feestelijk was gepresenteerd. Hij zei destijds dat zijn arrestatie hem verbaasde, omdat de regering het boek niet had verboden. De autoriteiten hebben geprobeerd Shadrake ertoe te bewegen zijn verontschuldigingen aan te bieden voor zijn boek, maar dat weigerde hij. Een interview met Darshan Singh, van 1959 tot 2005 de beul van Singapore, vormt de rode draad in het boek.