Berlusconi geeft rechters veeg uit pan op G8-top

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft donderdag tijdens de G8-top in het Franse Deauville de rechters in zijn land een forse veeg uit de pan gegeven. Tegenover een duidelijk stomverbaasde Amerikaanse president Barack Obama zei Berlusconi dat de rechters in Italië 'welhaast een dictatuur vertegenwoordigen'.

De kritiek van Berlusconi werd op de Italiaanse televisie uitgezonden en leidde daar tot een storm van protest van Italiaanse magistraten en politieke tegenstanders van de premier.

Italianen zijn gewend aan de boude uitspraken van Berlusconi, maar Obama leek verrast toen Berlusconi op hem af kwam en via een tolk zei dat de Italiaanse regering een hervorming van de rechtspraak heeft voorgesteld, omdat 'we bijna een dictatuur van linkse rechters hebben'.

Berlusconi heeft op dit moment vier rechtszaken tegen zich lopen. Drie van deze zaken houden verband met zijn zakelijke belangen en in een zaak is hij aangeklaagd voor seksuele omgang met een minderjarige. Berlusconi ontkent alle aantijgingen.


Berlusconi geeft rechters veeg uit pan op G8-top (Foto: Novum)