'PlayStation 4 moet eerder winstgevend zijn'

De ontwikkelingskosten van de PlayStation 4 zullen niet al te hoog uitpakken. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei op basis van uitspraken van Sonys vicevoorzitter Masaru Kato. Het Japanse bedrijf wil niet dat de volgende spelcomputer een risicovolle investering wordt. "Dat is ondenkbaar", zei Kato.

Bij de ontwikkeling van de PlayStation 3 heeft Sony vele miljoenen geïnvesteerd om de krachtige Cell-processor te kunnen produceren. Op elke verkochte spelcomputer maakte Sony in de beginjaren van de PlayStation 3 verlies. Of de uitspraken van Kato ook betekenen dat PlayStation 4 minder krachtig is in vergelijking met de toekomstige concurrentie is nog onbekend.

Onder meer een significante prijsdaling in de productiekosten van de spelcomputers heeft er afgelopen jaar voor gezorgd dat de afdeling Networked Products and Services 308 miljoen euro winst heeft gemaakt. Dat was voor het eerst in een lange tijd. Een jaar eerder leed de bedrijfstak nog een verlies van omgerekend 719 miljoen euro.

In het huidige financiële jaar, dat 1 april van start is gegaan, heeft Sony een deel van zijn onderzoeksbudget ingeruimd voor de ontwikkeling van de PlayStation 4. Wanneer de spelcomputer moet verschijnen, weet de hardwaregigant nog niet. "Voorlopig zit er nog genoeg leven in de PlayStation 3", zei Kato volgens de Japanse krant tegen investeerders.