DVD: The Disappearance of Alice Creed

De jonge Britse actrice Gemma Arterton is goed bezig om bekendheid te krijgen dankzij rollen in grote Hollywood blockbusters (Quantum of Solace, Prince of Persia en Clash of the Titans). We vinden haar nu echter terug in deze kleinschalige, haast onbekende triller van regisseur J Blakeson. In The Disappearance of Alice Creed heeft ze de titelrol en draait het om een miljonairsdochter die ontvoerd wordt.  We zien niemand meer dan alleen Alice Creed en haar twee ontvoerders gedurende de hele film en als kijker ben je getuige van een psychologisch kat- en muisspelletje.

Cover dvd The Disappearance of Alice Creed

Het verhaal begint met beelden waarin we de nauwgezette voorbereiding zien van de ontvoering. De twee criminelen, Vic en Danny (gespeeld door Eddie Marsan en Martin Compston) stelen een busje, doen inkopen bij een bouwmarkt en gaan vervolgens in een leegstaande woning een kamer verbouwen tot een geluidsdicht hok. Als de voorbereidingen zijn getroffen zien we even later hoe de tegenstribbelende en geknevelde Alice Creed hardhandig in een busje wordt gesmeten.

Alice Creed

Alice Creed wordt vastgebonden in bed en al gauw is duidelijk wat de bedoeling is. Ze blijkt een miljonairsdochter te zijn en haar vader moet flink wat geld ophoesten wil hij zijn dochter nog levend terug zien. Hoewel de twee ontvoerders (met name Vic) goed hun huiswerk hebben gedaan en niets aan het toeval willen overlaten, gaat het de verkeerde kant op. Wat volgt zijn diverse wendingen in het verhaal waarbij er harde psychologische spelletjes gespeeld worden en er maar één winnaar kan zijn.

Danny & Vic

Dat dit niet zomaar een ontvoeringsfilm is, bewijst de rolbezetting (de film bestaat alleen uit de drie hoofdrolspelers) en het feit dat je eigenlijk niet teveel over het verhaal moet vertellen omdat de kans groot is dat je er teveel van verklapt. Daarnaast is het camerawerk en de soundtrack die er gebruikt wordt vrij gestileerd voor deze film met een rauw onderwerp. Prachtige overzichtsshots, symmetrie, detail en de minimalistische klassieke muziek zorgen net voor die extra spanning. Dit is al duidelijk te zien bij de eerste scène van de voorbereiding. Deze is dromerig en vrij beklemmend in beeld gebracht en eist gelijk de aandacht. De handelingen die Vic en Danny verrichten zitten vol overtuiging, alsof je naar een goed gechoreografeerd stuk aan het kijken bent. Pas na vijf minuten wordt er voor het eerst gesproken in de film en gaat het in een stroomversnelling. Sterk samenspel van de drie hoofdrolspelers zorgt ervoor dat je als kijker flink op het randje van je stoel zit.

Alice in de problemen

Eddie Marsan en Martin Compston zijn sterk in hun rol als criminelen. Marsan draagt zijn rol als ervaren, intelligente, meedogenloze Vic met verve. Je krijgt geen hoogte van hem, hij heeft een kille blik in zijn ogen en zijn woede-uitbarstingen zorgen voor rillingen over je rug. Martin Compston heeft een meer menselijke rol als de onervaren Danny, waarbij hij meer last heeft van zijn emoties en slachtoffer is van het onberekenbare karakter van Vic. Compston weet zijn karakter echter niet in een slachtofferrol/slaafje van Vic te plaatsen, maar laat zien dat hij wel degelijk een verrassende kant heeft. Deze twee acteurs moeten flink aan de bak dankzij Gemma Arterton. Wat zij laat zien is werkelijk fenomenaal: als kijker voel je daadwerkelijk de angst en het onrecht dat de getormenteerde Alice Creed wordt aangedaan. Zij acteert werkelijk subliem en geloofwaardig en wij hopen haar zeker terug te zien in dit soort kleine pareltjes.

Een vastgebonden Alice

The Disappearance of Alice Creed is hiermee een geslaagde film, vol manipulatie, spanning en verrassende plotwendingen. Hoewel deze plotwendingen niet altijd even geloofwaardig zijn, is het mede dankzij de sterke cast, camerawerk en strak geschreven verhaal een zenuwslopende film waarbij je goed in het verhaal meegesleurd wordt.