De Haan: "Tuvalu is een sprookje"

Foppe de Haan heeft vandaag het contract ondertekend dat hem bondscoach van Tuvalu maakt. De Fries gaat in augustus met het land meedoen aan de Pacific Games en wil de voetbalbond structuur geven. Hij noemt zijn avontuur dan ook een sprookje.

"Toen ik voor het eerst de naam Tuvalu hoorde, had ik geen idee waar het lag. Zelfs op de kaart kon ik het niet vinden. Via wat informatie uit een reisprogramma ben ik er meer over te weten gekomen en leek het mij een mooie uitdaging om er te werken," zei De Haan op Schiphol. De 67-jarige oefenmeester is net terug uit Zuid-Afrika waar hij met Ajax Cape Town als tweede eindigde in de competitie. Hij heeft zin in het nieuwe avontuur. "Ik heb er wel even over moeten nadenken of ik het wilde doen. Uiteindelijk heb ik in overleg met de familie besloten om mij hieraan te verbinden."

De Haan reist begin augustus naar Tuvalu om daar de spelers te selecteren die mee gaan doen aan het toernooi in Nieuw-Caledonië. Een nog niet bekendgemaakte Nederlandse assistent van De Haan zal een maand eerder al afreizen om de spelers te leren wat het voetbal echt inhoudt. "De jongens daar weten niets over systemen of tactiek. Het is vergelijkbaar met de amateurs uit de vierde klasse in Nederland. Het voelt net als het begin van mijn carrière toen ik in Nederland een amateurclub trainde."

"Ze kunnen er weinig van, maar willen er echt voor gaan. Het is mijn bedoeling er iets neer te zetten waar ze mee verder kunnen. Het voetbal heeft mij veel gegeven en nu wil ik iets terug doen," zei De Haan die na september waarschijnlijk verder zal gaan als adviseur.

Het project van Tuvalu komt uit de koker van Paul Driessen die al jaren bezig is om de structuur van de bond op orde te brengen. "De laatste interland van Tuvalu was in 2007. De meeste spelers hebben nog nooit onder een gekwalificeerde trainer gespeeld. Er zijn acht clubs in het land, die een onderlinge competitie hebben. Maar er is maar een veld in Tuvalu en twee doelen die aan de officiële regels voldoen," zei Driessen die hoopt om met de hulp van Koen van Santvoord het land eind 2012 FIFA-lid te kunnen maken.