Oud-president Polen weigert Obama te ontmoeten

De oud-president van Polen Lech Walesa is niet geïnteresseerd in een ontmoeting met president Barack Obama. Hij zei dat hij geen interesse heeft in een ontmoeting omdat die niet meer zou zijn dan een fotomoment. Obama doet vandaag als laatste land van zijn reis naar Europa Polen aan.

Walesa richtte de Solidariteit-beweging op en maakte in de jaren tachtig een einde aan het communisme in zijn land. In 1983 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede. "Dit keer komt een ontmoeting me niet gelegen", zei de 67-jarige Walesa.

Walesa wilde niet verder op de kwestie ingaan, maar mogelijk voelt hij zich beledigd omdat hij Obama niet één op één kon ontmoeten. Walesa was uitgenodigd voor een ontmoeting met Obama samen met andere voormalige leiders van de anticommunistische beweging en huidige partijleiders.

Obama kwam vrijdagavond in Warschau aan en zal onder meer een bezoek brengen aan het graf van de Onbekende Soldaat. Zaterdag ontmoet hij de politiek leiders van Polen en geeft hij een persconferentie met de Poolse premier Donald Tusk. Er zal tijdens zijn bezoek met name gesproken worden over veiligheid, energie en Amerikaans-Poolse pogingen om democratie in Noord-Afrika en Oost-Europa te bevorderen.