Elektrische yellow cabs in Amsterdam

Vanaf begin volgende maand doen elektrische gele taxi's hun intrede in Amsterdam. In eerste instantie 10 stuks, en over vier jaar moeten er 450 van de kanariegele en fluisterstille wagens door de hoofdstad rijden.

Verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) en oud-TCA-directeur Bas Vos presenteerde de taxi's donderdag op de Nieuwmarkt. Het project, waarmee vijf omgebouwde Londense taxi's en vijf elektrische Fiat Doblo's gaan proefrijden, wordt gefinancierd door de gemeente en door Vos. Zowel de Amsterdamse taxivervoerder TCA als het bedrijf Tax Electric gaat met de wagens rijden.

De komende jaren zal de gemeente via subsidies proberen bedrijven aan de elektrische taxi te krijgen: per taxi is dat een paar duizend euro. Verder investeert de gemeente in oplaadpunten, en werken de ANWB en Total aan snellaadstations waar de accu in een kwartier kan worden opgeladen.

Jan van der Veer van Tax Electric spreekt van de ultieme manier van taxirijden in vergelijking met de huidige dieseltaxi's. "Ik rijd met mijn taxi's honderden kilometers door de stad en dat vervuilt enorm", zegt hij. Volgens Wiebes kan vervanging van dieseltaxi's door de elektrische variant een substantiële bijdrage leveren aan het schoner maken van de lucht in de stad. "De uitstoot van één taxi is gelijk aan die van 35 gewone auto's", aldus de wethouder.

Yellow cabs in New York
Yellow cabs in New York (Foto: Henning 48, bron: Wikipedia, licentie: CC BY-SA)