Van der Garde witheet op Bianchi

Peterselieman

Voor Giedo van der Garde zat vandaag voor de tweede keer binnen een week tijd een GP2-race er vroegtijdig op. De Nederlander werd voor de tweede keer slachtoffer van een doldrieste actie van Jules Bianchi en was na afloop van de race in Monaco dan ook witheet op de Fransman.

"Afgelopen zondag in Barcelona reed hij bij de start van de sprintrace al bovenop me en nu heeft hij in Monaco hetzelfde gedaan. Ik remde in ronde tien laat voor een bocht om zo mijn achterbanden te sparen voor het vervolg van de race en vervolgens knalde hij vol achterop. Een voorbeeld van pure onkunde van zijn kant en opnieuw ben ik de pineut," zei Van der Garde in een column in de Telegraaf.

De Nederlander had in de kwalificatie van gisteren de snelste tijd gereden, maar werd naar eigen zeggen onterecht naar plaats zes teruggezet omdat hij een kleine aanrijding met Turvey had gehad. "Tijdens de race had ik een goede start en ik lag direct in vierde positie, met mijn belangrijkste concurrenten voor het kampioenschap achter me en serieus uitzicht om zelf op het podium te belanden. Maar ineens, door die blinde actie van Bianchi, sta je dan met een gebroken achtervleugel en een kapotte remleiding in de pits en weet je dat het voorbij is. Niet alleen puntloos in deze race, maar in de sprintrace van zaterdag moet ook een klein wonder plaatsvinden om alsnog in de punten te rijden. Kortom, een weggegooid raceweekend..."

Bianchi had ook een straf van vijf plaatsen na de race in Barcelona, waardoor de kemphanen elkaar vandaag opnieuw tegen konden komen en het ongeluk kon gebeuren. "Ik baal er van! GP2 is af en toe echt politiek. De manager van Bianchi heet namelijk Nicolas Todt, de zoon van FIA-voorzitter Jean Todt. Het is voor Frankrijk belangrijk dat er weer een Fransman in de Formule 1 belandt en Bianchi is samen met Grosjean de man die dat zou moeten doen. Beiden worden dan ook op allerlei manieren ongelooflijk gepusht," zei Van der Garde bij wie het stoom behoorlijk uit de oren kwam.

"Het zal allemaal wel, maar ik pas er voor om het kind van de rekening te worden. Het is nu zaak dat mijn team (Barwa Addax) hard aan de bel gaat trekken bij de FIA dat het zo niet langer kan. Wat voor straf Bianchi moet krijgen? Minimaal tien startplaatsen voor de volgende race in Valencia. Hopelijk leert hij er een keer van..."