FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 mei 2011

Oud-president Zelaya keert terug naar Honduras

Met de terugkeer zaterdag van voormalig president Manuel Zelaya is een einde gekomen aan een politieke crisis van twee jaar in Honduras. Met Zelaya keert ook de hoop terug dat het straatarme land weer aansluiting vindt bij de internationale gemeenschap, die in 2009 vrijwel unaniem de staatsgreep van het leger verwierp.

Zelaya woonde meer dan een jaar in de Dominicaanse Republiek, maar vertrok vrijdag naar Nicaragua, waar hij zich voorbereidde op zijn terugkeer. Bij het vliegveld wachtten duizenden aanhangers op hem.

De oud-president werd twee jaar geleden door het leger uit het zadel gewipt, omdat hij een besluit van het hooggerechtshof over een referendum voor een grondswetwijziging naast zich had neergelegd. Volgens de coupplegers wilde hij het democratische proces kapen om zijn herverkiezing veilig te stellen, wat hem door de grondwet onmogelijk werd gemaakt. De staatsgreep leidde tot gewelddadige protesten.

Eerste Hugo Claus-veiling levert 1,5 ton op

Het eerste deel van de Hugo Claus-collectie van Gert Jan Hemmink heeft bij het Amsterdamse veilinghuis Adams ruim 150.000 euro opgeleverd. Dat maakte het veilinghuis zaterdag bekend.

Het Cobra-schilderij van Claus bracht ruim 21.000 euro op. Het originele losbladige manuscript van Paal en Perk uit 1951 met veertien losse originele tekeningen van Corneille, een van de duurste stukken van de collectie die zaterdag werd geveild, bracht 32.000 euro op. Vooraf werd uitgegaan van een geschatte waarde van 26.000 tot 30.000 euro.

'Servië schaduwde naasten Mladic'

Servië is ex-generaal Ratko Mladic op het spoor gekomen door mensen uit zijn directe omgevingen, zoals familieleden en strijdmakkers, nauwgezet in de gaten te houden. Dat leidde donderdag tot zijn arrestatie. De Servische minister Rasim Ljajic, die verantwoordelijk is voor de samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal, heeft dat zaterdag gezegd.

Een belangrijke tip kwam volgens Ljajic enkele jaren geleden. Iemand liet de inlichtingendiensten weten in het noordoosten van het land, bij de plaats Zrenjanin, iemand te hebben gezien die op Mladic leek.

De tip leverde aanvankelijk niets op, maar agenten merkten onlangs dat een vermeende helper veel belde met Mladic en reisde naar een dorp in het noordoosten van Servië. "Toen wisten we dat er iets aan de hand was en dat we Mladic snel zouden krijgen. We schaduwden die verdachte meer en dat leidde ons naar de generaal", zei een Servische functionaris.

Messi evenaart Van Nistelrooy

FC Barcelona-ster Lionel Messi heeft in de finale tegen Manchester United zijn twaalfde treffer van het seizoen in de Champions League gescoord. De enige speler die dit ooit eerder presteerde was Ruud van Nistelrooy (in 2002-2003), waardoor beiden nu het record delen.

In de 54e minuut wist de 23-jarige balgoochelaar de bal achter Edwin van der Sar te krijgen. Met een pijlsnelle uithaal verraste hij de verdediger van Manchester United en ook Van der Sar kon niet anders dan verbouweerd toekijken, toen het schot van Argentijnse sterspeler het net raakte en de 2-1 op de borden zette.

Het doelpunt van Messi in de finale betekende ook nog eens zijn 53e treffers van het seizoen in alle competities waaraan Barça heeft deelgenomen. Hij staat hierdoor op gelijke hoogte met Cristiano Ronaldo. Geen enkele speler in Europa heeft dit aantal weten te bereiken.

'Dries is genaaid door De Toppers'

Dries voelt zich genaaid door het management van De Toppers. De zonnebankbruine zanger is dan ook uit protest niet naar het concert van hen geweest. "Ik kreeg van hun manager twee slechte plekken aangeboden. En dat na alle reclame die ik voor ze heb gemaakt...", klaagt Dries.

"Met de audities die ik deed om de vijfde Topper te worden, heb ik toch voor extra publiciteit gezorgd", vindt de bescheiden volkszanger. "Hun manager Benno de Leeuw had me daarop twee leuke kaarten beloofd. Maar daar bleek niets van waar. Jammer genoeg ga ik dan dus maar niet naar de Toppers kijken."

"Mij heeft die hele auditiereeks te doen achtduizend euro gekost", besluit Dries. "Benno verdient er een vermogen aan. Maar toch konden twee knappe plaatsen er niet af... Dit slaat alles." Benno zelf heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Vrouw ernstig gewond na val van paardenkar

Een 41-jarige vrouw uit Ede is zaterdagavond ernstig gewond geraakt toen haar paard op hol sloeg in Lunteren. Ze werd daarbij uit de paardenwagen geslingerd, meldt de politie. De vrouw is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht.

Het slachtoffer reed op de Boslaan toen het paard ergens van schrok en op hol sloeg. De wagen viel daarbij om en botste tegen een boom. Een mannelijke bijrijder raakte lichtgewond. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Vermiste studente opnieuw niet gevonden

Een zoektocht naar een 24-jarige studente, die sinds donderdag wordt vermist, heeft zaterdag opnieuw niets opgeleverd. Dat liet de politie zaterdagavond weten.

Onder meer duikers van de brandweer hebben tot het donker werd naar haar gezocht, net als een dag eerder. Zondag wordt waarschijnlijk geen zoektocht op touw gezet vanwege te verwachten ongunstige weersomstandigheden. De zeilboot waar de vrouw met vier medestudenten inzat sloeg donderdagmiddag door harde rukwinden om.

[CL] Uitslag FC Barcelona - Manchester United

FC Barcelona heeft voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de Champions League gewonnen. In het Wembley Stadium werd met 3-1 eenvoudig gewonnen van Manchester United. De wedstrijd betekende tevens het afscheid van United-doelman Edwin van der Sar.

Manchester United begon furieus aan het duel met Barcelona en de Mancunians zetten de Spanjaarden meteen vast op eigen helft. Tot uitgespeelde kansen leidde dit niet, al was Rooney op aangeven van Van der Sar dichtbij. Barça-keeper Valdés reageerde echter alert. Na tien minuten wist Barcelona zich aan de Engelse druk te ontworstelen en kwamen de Spanjaarden beter in de wedstrijd. Dit leidde meteen tot een grote kans, maar Pedro had zijn vizier niet op scherp staan nog.

Barcelona zette door en al snel kwamen er meer kansen voor onder meer Villa. Na 27 minuten was het raak voor de Catalanen doordat Pedro op aangeven van Xavi met een goed geplaatst schot het net vond. Lang duurde de voorsprong niet, want hoewel Barcelona de bovenliggende partij bleef was het United dat via Rooney na twee goede combinaties op gelijke hoogte kwam. Bij de laatste een-twee leek Giggs wel buitenspel te staan.

Voor rust probeerde Barcelona nog de 2-1 op de borden te zetten, maar een variant bij een vrije trap ging de mist in en Messi kwam net tekort om een voorzet van Villa binnen te glijden.

Na rust was eenzelfde spelbeeld te zien: Barcelona dat op zoek ging naar een voorsprong en Manchester United dat zich alleen maar kon beperken tot verdedigen. Dani Alves stuitte in de beginfase van de tweede helft op de voeten van Van der Sar, maar de Nederlander was kansloos na een verdekt schot van Messi na 55 minuten spelen: 2-1.

United kwam er in deze fase van de wedstrijd niet aan te pas omdat Barcelona het geliefde voetbal kon spelen. Onder meer Messi en Xavi kregen kansen, maar het was Villa die na 69 minuten de beslissende 3-1 op de borden zette. Barcelona mocht in het Engelse strafschopgebied zijn gang gaan, waarna Villa uit stand Van der Sar voor de derde maal deze avond klopte.

Manchester oogde aangeslagen, maar de Engelsen gaven niet op. Onder meer Rooney en Hernandes probeerden het nog, maar Barça-keeper Valdes greep in waar nodig. In de slotfase mochten Puyol en Afellay nog invallen waardoor zijn mee konden delen in de feestvreugde. Hierdoor won Barcelona eenvoudig de wedstrijd met 3-1 en nam Van der Sar afscheid van het voetbal zonder voor de derde keer de Cup met de Grote Oren in de handen te hebben gehad.

FC Barcelona

3 - 1

Manchester United

 27' Pedro
 54' Messi
 69' Villa
   34' Rooney
 
 Gele kaart: Alves, Valdés (FC Barcelona), Carrick, Valencia (Manchester United)
 
Stadion: Wembley Stadium, Londen
Toeschouwers: 90.000
Arbiter: Kassai (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Alves (Puyol/88)
Mascherano
Piqué
Abidal
Xavi
Busquets
Iniesta
Villa (Keita/86)
Messi
Pedro (Afellay/90+2)
  Van der Sar
Fábio (Nani/69)
Ferdinand
Vidic
Evra
Valencia
Carrick (Scholes/77)
Giggs
Park
Rooney
Hernández

Hitman: Absolution wordt 'toegankelijker'

Volgens maker IO Interactive wordt het onlangs aangekondigde Hitman: Absolution een stuk toegankelijk. Dit om een groter publiek aan te spreken met hun sluipmoordenaar-game. Fans hoeven zich geen zorgen te maken dat de game mainstream wordt: er zit nog altijd een hardcore randje aan, belooft de ontwikkelaar.

Tore Blystad van IO Interactive: "De uitdaging met deze game is dat we game grootser moesten maken, zodat het ook toegankelijker is en makkelijker om te spelen. We houden nog wel de hardcore-uitdaging; we willen onze loyale fans niet teleurstellen."

Ook belooft de ontwikkelaar een verbeterde kunstmatige intelligentie en diepgang. We zullen komende E3 nog veel meer van de game horen, dus hou FOK!games in de gaten.

Rusland heft exportverbod graan op

Vanaf 1 juli exporteert Rusland weer graan. Op die datum wordt het huidige exportverbod opgeheven, zei de Russische premier Vladimir Poetin zaterdag.

De Russische regering besloot in augustus vorig jaar tot het verbod op de export van tarwe, haver, gerst, maïs en bloem na een periode van hevige droogte en hoge temperaturen. De graanproductie liep hierdoor met 37 procent terug.

Dit voorjaar is echter 10 procent meer aangeplant, bovendien was de oogst van wintertarwe goed. Poetin besloot hierop dat het exportverbod in juli wordt opgeheven.

Rusland is het op twee na grootste exportland van graan ter wereld. Nadat het verbod vorig jaar was afgekondigd stegen de graanprijzen dan ook sterk.

Heerlen Europees kampioen tafeltennis

De tafeltennissters van Li-Ning/Infinity Heerlen hebben de Europese titel voor clubteams in de wacht gesleept. In de finale van de ETTU Cup won het in eigen huis met met 3-2 van Berlin Eastside. De uitwedstrijd was vorige week al met 3-1 gewonnen.

Heerlen begon dus met een goede uitgangspositie aan de finale, maar in het eerste duel ging Li Jie verrassend onderuit tegen Song Ah Sim. lau Sui Fee won vervolgens voor de club uit Heerlen, maar daarna leed ook Li Jiao een onverwachte nederlaag tegen Gina Pota. Omdat Li Jie vervolgens haar tweede duel wel won tegen Andrea Bakula werd het 2-2 en was de overwinning binnen. In het overbodige vijfde duel gaf Song Ah Sim dan ook al na vijf punten 'geblesseerd' op.

Met het winnen van de ETTU Cup is de prijzenkast voor Heerlen compleet. De afgelopen twee seizoen won het Champions League, maar dat toernooi werd dit seizoen door te weinig deelnemers geschrapt. Heerlen kwam daardoor noodgedwongen uit in de ETTU Cup. "We hebben nu alles gewonnen wat we als club kunnen winnen", sprak een tevreden Li Jie. "Net als het Nederlands team hebben we als collectief gespeeld en de overwinning gepakt.Dat is de kracht van zowel Heerlen als de Oranjedames."
  

Button kampte met koude banden

Jenson Button reed vandaag in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco verrassend naar de tweede tijd. De Brit zegt dat er meer in had gezeten omdat zijn banden in het derde deel van de kwalificatie koud waren geworden.

"Het was bijzonder glad op de baan, maar we wilden vroeg naar buiten om te pushen in de outlap. Maar de banden kwamen niet op temperatuur, omdat we meer dan twee minuten aan het einde van de pitstraat stonden te wachten. Het is overigens fijn dat Perez in orde is. Ik ging er daar in 2003 af en weet hoe erg het pijn kan doen," zei Button.

Rode Kruis eert vertrekkend voorzitter Brinkman

Elco Brinkman is bij zijn afscheid als bestuursvoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis onderscheiden met het Kruis van Verdienste. Het is de hoogste onderscheiding van de organisatie die slechts zelden wordt uitgedeeld, meldt het Rode Kruis zaterdag.

Brinkman was sinds april 2000 actief als voorzitter. De voormalig minister had een groot aandeel in het besluit om in 2009 als landelijke vereniging verder te gaan. "Zijn rijke ervaring als bestuurder en zijn onmiskenbare stijl van leiding geven aan grote en kleine vergaderingen zijn cruciaal geweest in dit belangrijke proces", kijkt algemeen directeur Cees Breederveld terug.

Brinkman kondigde zijn afscheid vorig jaar aan in verband met zijn kandidaatstelling als fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer. Het Rode Kruis heeft nog geen nieuwe voorzitter gevonden.


Rode Kruis eert vertrekkend voorzitter Brinkman (Foto: Novum)

Kunstolifanten brengen 3,5 ton op

Een veiling van 38 kunstolifanten van de tentoonstelling Elephant Parade heeft zaterdag een bedrag van 3,5 ton opgeleverd. De opbrengst is hoger dan vooraf werd gedacht, meldt de organisatie.

Topstuk was L'Adieu Impossible (foto onderaan pagina) van kunstenaarsduo Les Deux Garcons, dat voor 36.000 euro een nieuwe eigenaar kreeg. De geveilde olifanten zijn beschilderd door onder anderen oud-tennisser Richard Krajicek en zanger Jack Poels. De opbrengst gaat naar The Asian Elephant Foundation.

Meerkampster Schippers in wereldtop

Meerkampster Dafne Schippers is hard op weg zich te melden bij de wereldtop. De pas 18-jarige Nederlandse staat na de eerste dag van de sterk bezette meerkamp in het Oostenrijkse Götzis voorlopig op de derde plaats.

Schippers kwam tot persoonlijke records op de 100 meter horden, het kogelstoten en de 200 meter. Die laatste afstand won ze in 22,90, waarmee ze maar net boven het stokoude Nederlands record van Els Vader bleef (22,81). Die tijd was tevens genoeg voor een WK-ticket op de 200 meter aangezien de limiet op 23,10 staat.

de Britse Jessica Ennis gaat in Götzis aan de leiding met 4097 punten. Jessica Zelinka uit Canada staat tweede met 3797 punten. Schippers, die vorig jaar wereldkampioene werd bij junioren, bezet met 3767 punten de derde plaats. Met deze prestatie is Schippers hard op weg naar een WK-ticket voor de meerkamp en zelfs een olympische nominatie.

De andere Nederlanders komen er in Oostenrijk niet aan te pas.  Yvonne van Lange-Wisse bezet na de eerste dag de tiende plaats, Remona Fransen is twaalfde. Bij de mannen is Eelco Sintnicolaas zevende en Ingmar Vos veertiende.

Tegenvallende kwalificatie voor Renault

Het Formule 1-team Lotus Renault GP was met hooggespannen verwachtingen naar Monaco afgereisd, maar tijdens de trainingen en kwalificatie konden Vitaly Petrov en Nick Heidfeld deze niet waar maken. Beide rijders strandden zelfs al in het tweede deel en konden hiervoor geen goede verklaring leveren.

"We moeten de snelheid hebben om tot de snelste tien te behoren," zei Petrov die er eerder dit jaar goed bij zat maar nu slechts de elfde tijd klokte. "We kunnen niet goed uit de voeten met de superzachte banden, ik krijg maar een paar tienden van mijn tijd af. We moeten onderzoeken waarom dat het geval is. We zouden een seconde sneller moeten zijn deze kwalificatie en het is nu aan ons om uit te vinden wat er fout ging. Hopelijk lukt het dan morgen beter te presteren, al moeten we de race zeer tactisch aanpakken omdat inhalen hier moeilijk is."

Teamgenoot Heidfeld kwam zelfs niet verder dan de zestiende stek. "Er waren geen problemen met de auto en ik had gewoon vrij baan in mijn vliegende ronde, dus ik weet het niet. We wisten donderdag al dat we nog veel moesten uitzoeken, maar ik had verwacht dat we in de toptien zouden staan. Helaas is dat niet het geval en is inhalen in Monaco een stuk lastiger dan in Barcelona. Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren, maar er staat ons een zware race te wachten."

[RG] Söderling via Mayer naar achtste finale

Robin Söderling heeft met speels gemak de achtste finale op Roland Garros gehaald. De Zweed, de afgelopen twee jaar verliezend finalist op het Parijse gravel, liet Leonardo Mayer uit Argentinië alleen in de tweede set meedoen: 6-1, 6-4, 6-3. Söderling speelt in zijn volgende partij tegen de Fransman Gilles Simon.

Ivan Ljubicic is de volgende opponent van Rafael Nadal. De ongeplaatste Kroaat had tegen Fernando Verdasco (16), maar drie sets nodig: 6-3, 7-6 (6), 6-4. In het derde bedrijf nam Verdasco een break voorsprong, maar Ljubicic werkte die direct weer weg. Twee games later brak de voormalig nummer drie van de wereld andermaal en pakte daarmee de winst.

Alejandro Falla uit Colombia is wellicht de meest verrassende man in de vierde ronde. De qualifier trof in de Pool Lukasz Kubot iemand die zich ook via het kwalificatietoernooi plaatste. Kubot won de eerste set nog in de tiebreak, maar daarna moest hij de partij aan Falla laten: 6-7(4), 6-4, 7-5, 6-4.


Söderling via Mayer naar achtste finale (Foto: Novum)

'Nederlandse crimineel opgepakt in Spanje'

De Spaanse politie heeft in de provincie Alicante een Nederlands lid van een criminele bende aangehouden. De groep stal luxe auto's in Italië en verkocht ze vervolgens in Spanje. Ook werden vijf Spanjaarden, een Italiaan en een Braziliaan aangehouden. Dat meldt het Spaanse persbureau Europa Press.

De groep kon onder meer door het verwisselen van de nummerplaten en het vervalsen van papieren, de auto's doorverkopen. De aanhoudingen werden verricht in de gelijknamige hoofdstad van de provincie, in Benidorm en Alfaz del Pí. Welke rol de Nederlander in de bende had, werd niet bekendgemaakt.

Nadal wil aanpassing tennisranglijst

Rafael Nadal heeft in Parijs gepleit voor een aanpassing van de tennisranglijst. De nummer één van de wereld wil dat niet één maar twee seizoenen mee gaan tellen. Alleen zo kan voorkomen worden dat spelers zich voortijdig op gaan branden. Om de punten te verdedigen spelen vele tennissers gedurende het jaar veel toernooien.

"Als we willen dat spelers een langere carrière hebben, moet de kalender in elk geval worden ingekrompen. Maar de beste oplossing zou zijn om de punten voor de ranglijst twee jaar te behouden in plaats van een jaar," zei Nadal. Hij ziet in het plan nog een voordeel en dat is dat geblesseerde spelers makkelijker terug kunnen komen. Zij krijgen nu enige tijd een beschermde positie, maar meestal moeten ze weer vanaf een laag niveau beginnen. "Dat kan op die manier ook voorkomen worden."

[RG] Rus uitgeschakeld door Kirilenko

Arantxa Rus is er niet in geslaagd om de vierde ronde te bereiken op Roland Garros. De 20-jarige tennisster verloor kansloos in de derde ronde van de als nummer vijfentwintig geplaatste Russische Maria Kirilenko met 6-1 en 6-1.

Vooral in de eerste set leek de Nederlandse niet in haar ritme te komen, getuige het grote aantal van negentien onnodige fouten. In de tweede set overleefde Rus op haar eigen service een aantal breekpunten bij een 1-0 stand voor Kirilenko. Daarop won ze de game, maar in het verdere verloop van de wedstrijd kon ze geen potten meer breken. 

Drieduizend mensen zien speech Clinton

In het Friese dorp Achlum hebben zaterdag ruim drieduizend mensen geluisterd naar de speech van voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton. Hij gaf de toespraak op de Conventie van Achlum, waar verzekeraar Achmea zijn 200-jarig bestaan vierde.

Volgens een politiewoordvoerder verliep het evenement ondanks het slechte weer zonder noemenswaardige problemen. Het dorp was vanwege het bezoek van Clinton de hele dag van de buitenwereld afgesloten. Er was onder meer een noodverordening van kracht.

Clinton sprak onder meer over de gezondheidszorg en de armoede in de wereld. Ook zei hij opgelucht te zijn over de arrestatie van de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic en sprak hij zijn dank uit voor de Nederlandse militairen die destijds in Bosnië actief waren en in recentere missies.

Naast Clinton spraken onder anderen voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema, oud-schaatser Erben Wennemars en schrijver Geert Mak op de conventie.


Drieduizend mensen zien speech Clinton (Foto: Novum)

FIFA-topman komt met schokkend nieuws

De vice-voorzitter van de FIFA, Jack Warner, zegt dat voor de ethische commissie van de wereldvoetbalbond een beerput open zal gaan. De uit Trinidad and Tobago voetbalbobo wordt zelf van omkoping verdacht en ligt niet meer goed in de FIFA-leiding. Hij zal bij de ethische commissie een boekje open gaan doen.

Warner is voorzitter van de voetbalbond van Midden- en Noord-Amerika, de CONCACAF. Hij zou met FIFA-presidentskandidaat Mohamed Bin Hammam geprobeerd hebben om stemmen van leden uit het Caribisch gebied te kopen. De huidige FIFA-president en opponent van Bin Hammam, Sepp Blatter, zou hiervan geweten hebben maar geen actie hebben ondernomen. Hij moet hiervoor ook voor de ethische commissie verschijnen.

"In de komende dagen kunt u een voetbaltsunami verwachten, die de FIFA en de wereld zal meesleuren. De informatie die naar buiten komt, zal schokkend zijn," zei Warner die morgen voor de Commissie moet verschijnen.

[Upd] [Video] Perez loopt hersenschudding op

Sergio Perez heeft vandaag bij zijn crash in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco een hersenschudding en een gekneusd dijbeen opgelopen. De Mexicaanse Sauber-coureur zal de nacht in het ziekenhuis door moeten brengen en de kans lijkt dan ook zeer klein dat hij morgen zal gaan starten.

Perez crashte in het derde deel van de kwalificatie hard bij het uitkomen van de tunnel. De Sauber raakte eerst met de rechterkant de muur aan de rechterzijde om vervolgens zijdelings in de muur bij de chicane te verdwijnen. Het duurde vervolgens geruime tijd voordat de Mexicaan uit de auto was gehaald. Het bleek vervolgens snel dat hij bij kennis en aanspreekbaar was.

Update 20:04 uur

Sergio Perez heeft van de doktoren te horen gekregen dat hij morgen niet mag racen tijdens de Grand Prix van Monaco. In het ziekenhuis werden door de artsen naast de hersenschudding en de gekneusde dij overigens geen verdere kwetsuren of botbreuken geconstateerd. Perez zal wel vannacht in het ziekenhuis moeten blijven. Mogelijk is hij over twee weken in Montreal weer van de partij.

Droogte fataal voor veel palingen en zeeprikken

De extreme droogte van de afgelopen weken eist zijn tol voor veel palingen en zeeprikken. Op strandjes langs de grote rivieren worden steeds meer dode beesten gevonden. Dat is volgens natuurbeschermingsorganisatie Ravon het gevolg van de lage waterstand.

Een deel van de gevonden dieren heeft verwondingen of een 'knak' in hun lijf. Door de lage waterstand worden zij waarschijnlijk gemakkelijker geraakt door waterkrachtcentraleturbines of scheepsschroeven, bericht Ravon.

Ravon wil graag duidelijkheid krijgen over de doodsoorzaak van de dieren. De organisatie vraagt daarom dode vissen te melden. Palingen en zeeprikken, die beiden een slangachtig lijf hebben, worden met uitsterven bedreigd. De dieren kunnen 1 meter lang worden.

D66: Geen verbod onverdoofd slachten

De leden van D66 hebben zaterdag met een meerderheid op het partijcongres ervoor gekozen om een motie aan te nemen die D66 verzoekt tegen het verbod op onverdoofd slachten te stemmen. De D66-Kamerleden waren eerder positief over het wetsvoorstel van van de Partij voor de Dieren.

De Tweede Kamerfractie is niet verplicht dit verzoek in te willigen, maar de kans is groot dat zij dit wel zullen doen gezien de partijstandpunten rond referenda, waar D66 voorstander van is. De argumentatie achter de motie is dat het verbod zou bijdragen aan de inperking van godsdienstuitoefening, zo meldt De Telegraaf zaterdag.

Islamitische en joodse organisaties hadden eerder al geklaagd over het voorstel om het onverdoofd slachten te verbieden. Uit eerdere berichtgeving blijkt dat in ieder geval de christelijke partijen tegen het verbod zijn. Het kabinet gaf aan het een moeilijke keus te vinden.

Zeventien auto's in beslag genomen in Zeeland

Bij een grote verkeerscontrole in Terneuzen zijn vrijdag 17 auto's in beslag genomen. In totaal werden ruim 1400 voertuigen gecontroleerd, meldt de politie zaterdag.

Bij de controle, die werd gehouden door de politie, de Belastingdienst en het KLPD, werden verder bekeuringen uitgedeeld voor onder meer het niet dragen van een gordel, rijden zonder rijbewijs en een verlopen APK.

De zeventien auto's werden door de Belastingdienst in beslag genomen met een totale waarde van ruim 1,2 miljoen euro.

[Upd] [F1] Uitslag kwalificatie Monaco

Sebastian Vettel heeft de poleposition voor de Grand Prix van Monaco veroverd. De Duitser van Red Bull Racing klokte zaterdagmiddag een tijd van 1.13'556'". Op de eerste rij krijgt Vettel gezelschap van Jenson Button. Mark Webber (Red Bull Racing) werd derde.

De kwalificatie lag bijna veertig minuten stil vanwege een zware crash van Sergio Perez van Sauber in Q3. Na het uitkomen van de tunnel verloor hij de controle over zijn bolide en knalde de vangrail in. Hij kwam uiteindelijk tot stilstand tegen de Tecpro-barriers aan het einde van de chicane.

Update 19.41 uur
De stewards van de Grand Prix van Monaco hebben Lewis Hamilton zijn snelste tijd in het derde deel van de kwalificatie afgenomen. De Brit noteerde de zevende tijd, maar sneed hierbij de chicane af, waardoor hij morgen als tiende zal moeten gaan starten. Waarschijnlijk wordt dit de negende plaats omdat de kans klein lijkt dat Perez aan de start mag verschijnen.

Uitslag kwalificatie

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:13.556 18
2 J. Button McLaren 1:13.997 18
3 M. Webber Red Bull 1:14.019 24
4 F. Alonso Ferrari 1:14.483 22
5 M. Schumacher Mercedes 1:14.682 29
6 F. Massa Ferrari 1:14.877 25
7 N. Rosberg Mercedes 1:15.766 26
8 P. Maldonado Williams 1:16.528 23
9 S. Perez Sauber -:--.--- 23
10 L. Hamilton McLaren -:--.--- 15
11 V. Petrov Renault 1:15.815 21
12 R. Barrichello Williams 1:15.826 20
13 K. Kobayashi Sauber 1:15.973 20
14 P. di Resta Force India 1:16.118 22
15 A. Sutil Force India 1:16.121 19
16 N. Heidfield Renault 1:16.214 22
17 S. Buemi Toro Rosso 1:16.300 17
18 H. Kovalainen Lotus 1:17.343 10
19 J. Trulli Lotus 1:17.381 9
20 J. Alguersuari Toro Rosso 1:17.820 9
21 T. Glock Virgin 1:17.914 12
22 J. d` Ambrosio Virgin 1:18.736 11
23 N. Karthikeyan HRT -:--.--- --
24 V. Liuzzi HRT -:--.--- --

Harde wind velt twee kitesurfers

Twee kitesurfers zijn zaterdagmiddag op het Oostvoornse Meer gewond geraakt toen zij in de problemen kwamen door de harde wind. Een van hen liep zware verwondingen op aan haar hoofd, meldt de politie.

De 28-jarige vrouw uit Den Haag werd door de wind meters door de lucht geslingerd en raakte zwaargewond aan haar hoofd. Een 27-jarige man uit Alblasserdam raakte enkele honderden meters verderop gewond aan zijn benen toen het misging bij het landen. Beide kitesurfers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Weer zwemverbod bij Almeerderstrand

Bij het Almeerderstrand is weer een zwemverbod afgekondigd. Zaterdag ontdekte Rijkswaterstaat opnieuw zeer giftige blauwalg die schadelijk is voor mens en dier. Dat meldt een woordvoerder van de provincie Flevoland zaterdag.

Vorige week werd ook al een zwemverbod ingesteld bij stranden in Almere, Muiden en Naarden toen drie honden een zwempartij in het IJmeer niet overleefden. Nadat de blauwalg aan het Catamaranstrand bij Almere was geruimd, werden de verboden opgeheven.

Volgens de provincie is het niet duidelijk hoe lang het nieuwe zwemverbod van kracht blijft. Momenteel wordt onderzoek naar de bacterie gedaan.

Roda JC en Skoubo willen samen verder

De Deen Morten Skoubo lijkt een langer verblijf bij Roda JC tegemoet te gaan. Dit blijkt uit een gesprek dat hij gisteren had met de clubleiding.

Technisch directeur Gerard Wielaert is positief over het gesprek dat hij gisteren had met Skoubo. "We hebben het nog niet over geld gehad, maar uit ons gesprek is wel gebleken dat er mogelijk een opening is. Op korte termijn zullen we om tafel gaan om dit verder te bespreken", vertelt hij in Dagblad De Limburger.

De Deense spits speelde de afgelopen twee seizoenen bij Roda JC op huurbasis van FC Utrecht. Afgelopen seizoen speelde hij twintig wedstrijden voor de Limburgse ploeg en scoorde hij zes keer. Vaak was hij ook aangever voor zijn landgenoot Mads Junker.

Skoubo is nu transfervrij, dus hij kan zelf bepalen waar hij volgend seizoen speelt. Roda JC heeft ook laten weten dat het een tweede bod van het Belgische Zulte-Waregem op Davy de Fauw heeft afgewezen. De Fauw wil zelf graag naar de Belgische club, maar Roda vraagt een hogere transfersom.

Bankpersoneel kritisch over eigen branche

Bankpersoneel is kritisch over het reilen en zeilen van de eigen sector. Twee derde van de medewerkers vindt de eigen sector te ondoorzichtig. De helft vindt dat consumenten terecht klagen over gebrek aan moreel besef in de sector.

Dat blijkt uit onderzoek van Rondom 10. Het tv-programma heeft 385 bankmedewerkers ondervraagd die lid zijn van FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond.

86 procent van de medewerkers vindt dat banken geen bonussen mogen uitkeren aan bestuurders zolang ze staatssteun ontvangen. Vier van de vijf ondervraagden zijn voor een wettelijk maximum voor prestatieafhankelijke beloningen. Een ongeveer even grote groep is voor 'naming and shaming' van een bank (84 procent) en de betrokken professional (78 procent) als consumenten gedupeerd zijn.

Door de financiële crisis is het imago van de bankenwereld er niet beter op geworden, zo ervaren de medewerkers. 41 procent voelt zich ten onrechte zondebok van de economische crisis. Ruim een derde praat op feestjes liever niet meer over zijn of haar werk op de bank.

Onrust in Chinese regio Binnen-Mongolië

De Chinese politie heeft delen van twee gemeenten in Binnen-Mongolië zaterdag voor de tweede opeenvolgende dag afgesloten. Bewoners spreken van een soort staat van beleg. In het gebied onstond onrust nadat een Mongolische herder door een Chinese vrachtwagenchauffeur was doodgereden.

De demonstraties in de twee gemeenten en een nabijgelegen stad de afgelopen week zijn opmerkelijk. In tegenstelling tot andere Chinese grensregio's, zoals Tibet en Xinjiang, blijft het in Binnen-Mongolië - ongeveer dertig keer zo groot als Nederland - doorgaans rustig.

Zaterdag werd er niet gedemonstreerd, maar de politie vergrendelde desalniettemin de straten naar overheidsgebouwen in Zhenglan en Xiwu - in het Mongools: Shuluun Huh en Ujumchin.

Scholieren in Zhenglan werden in het weekeinde uit voorzorg binnengehouden, zodat zij niet konden deelnemen aan de demonstraties. Universiteiten en scholen in zeker twee grote steden in de regio worden scherp in de gaten gehouden, zei het mensenrechtencentrum voor Zuid-Mongolië, dat in New York is gevestigd. Chatrooms op een populaire website waren niet bereikbaar.

Door de spanningen in de regio drong Amnesty International er bij de regering op aan zich terughoudend op te stellen. "De Chinese autoriteiten moeten de vrijheid van meningsuiting en van vergadering respecteren. Gezien de grootschalige repressie van vergelijkbare protesten in andere regio's, zoals Xinjiang en Tibet, is er voldoende reden tot zorg over de situatie in Binnen-Mongolië", zei Catherine Baber van de mensenrechtenorganisatie.

De afgelopen week werd er iedere dag gedemonstreerd. Woensdag vond de grootste protestmars plaats, in Xilinhot, waaraan duizenden Mongoliërs deelnamen. Vrijdag hielden honderden herders een betoging in Zhenglan, tot zij door de politie werden tegengehouden.

Onderliggend motief van de demonstraties is de vrees dat de Mongoolse identiteit in het geding is. De traditionele Mongoolse manier van leven - het drijven van schapen en koeien - is bijna verdwenen, omdat de graslanden plaatsmaken voor mijnbouw, boerderijen en de bouw van steden.

Een ruzie tussen herders en chauffeurs van vrachtwagens met steenkool vormde de aanleiding tot de demonstraties. De herders zijn boos omdat de chauffeurs over hun graslanden rijden. Op een gegeven moment blokkeerden zij een weg, waarna een chauffeur een herder doodreed. Later werden twee Chinezen ingerekend die bij het incident betrokken zouden zijn geweest.

In tegenstelling tot Tibetanen in Tibet en Oeigoeren in Xinjiang vormen etnische Mongoliërs maar een kleine minderheid. Minder dan 20 procent van de 24 miljoen inwoners van Binnen-Mongolië is Mongolisch.

[GP2] Uitslag race 2 Monaco

Charles Pic heeft de GP2-sprintrace op zijn naam geschreven. De Franse teamgenoot van Giedo van der Garde leidde van start tot finish. Josef Kral kwam als tweede over de finish voor Romain Grosjean. Giedo van der Garde sloot de race af als negende, na als negentiende gestart te zijn.

# Rijder Team Tijd
1. C. Pic Addax 45:50,498
2. J. Kral Arden + 3,332
3. R. Grosjean DAMS + 3,885
4. L. Filippi Super Nova + 14587
5. D. Valsecchi Team Air Asia + 27,702
6. M. Chilton Carlin + 29,626
7. F. Leimer Rapax + 30,372
8. O. Turvey Carlin + 30,372
9. G. van der Garde Addax + 30,859
10. F. Fauzy Super Nova Racing + 31,585
11. J. Palmer Arden International + 32,217
12. K. Ceccon Coloni + 32,790
13. S. Bird ISport international + 33,147
14. R. González Trident Racing + 38,695
15. M. Herck Coloni + 40,518
16. A. Parente Racing Engineering + 40,687
17. J. Cecotto Ocean Racing Technology + 41,131
18. D. Clos Racing Engineering + 42,611
19. J. Bianchi Lotus ART + 51,544
20. L. Razia Team Air Asia + 1 ronde
21. P. Varhaug DAMS + 1 ronde

Malta stemt over invoering echtscheiding

De bevolking van Malta mag zich zaterdag in een raadplegend referendum uitspreken over de vraag of echtscheiding moet worden ingevoerd. Het eiland in de Middellandse Zee met 400.000 inwoners is het enige Europese land waar echtscheiding nog niet wettelijk is toegestaan.

De Rooms-Katholieke Kerk heeft veel invloed op Malta, waar bijna drie kwart van de bevolking zegt elke zondag naar de mis te gaan en bijna alle huwelijken nog voor het altaar worden bezegeld. Er zijn wel beperkte wettelijke mogelijkheden voor stellen die echt uit elkaar willen, maar zij kunnen dan bijvoorbeeld niet hertrouwen.

Oppositieleider Joseph Muscat is voor invoering van echtscheiding. Hij sprak van 'een stem voor moderniteit en een kans voor degenen wiens huwelijk op de klippen is gelopen om opnieuw te beginnen'. Premier Lawrence Gonzi is tegen. Hij vindt dat echtscheiding niets oplost.

Pechtold: VVD betaalt een te hoge prijs

D66-leider Alexander Pechtold vraagt af zich of de VVD niet een te hoge prijs betaalt voor deelname aan het kabinet. Dat zei hij zaterdag op het D66-congres in het Utrechtse Beatrixtheater. Volgens hem staan (economische) hervormingen, die de VVD in de campagne beloofde, onder grote druk door eerst met de PVV samen te werken en nu in de Eerste Kamer ook met de SGP.

De andere liberale partij heeft zich volgens de D66-leider uitgeleverd aan wat ze zelf eerst 'de poldertaliban' noemden. Onder meer het prijsgeven van extra koopzondagen en het stoppen met homovoorlichting op scholen wijzen daar volgens hem op. "Aan de VVD verloren wij een liberale bondgenoot. Maar ook met zijn nieuwe vrienden gaat de premier zijn gebroken beloftes niet lijmen", denkt Pechtold.

Massaal Duits protest tegen kernenergie

Duizenden mensen in Duitsland zijn zaterdag de straat opgegaan om een einde van het gebruik van kernenergie te eisen. Antikernenergieactivisten protesteerden in Berlijn, Dresden, München, Hamburg, Göttingen en andere steden.

De al langer bestaande afkeer van kernenergie onder veel Duitsers kreeg nieuw leven ingeblazen door de ramp met de Fukushima Daiichi-centrale in Japan. De ramp deed de Duitse regering besluiten plannen voor het verlengen van de levensduur van Duitse kerncentrales te bevriezen, de zeven oudste reactoren stil te leggen en een vluggere overgang op een andere energiebron te bewerkstelligen.

Als grootste economische macht van Europa staat Duitsland alleen tussen andere wereldmachten in zijn vastberadenheid niet langer te vertrouwen op kernenergie en deze langzaamaan te vervangen voor alternatieve en duurzame energiebronnen.

Puber overleeft stunt met 15.000 volt

Een Duitse tiener heeft een stunt op een spoorlijn bijna met de dood moeten bekopen. Hij was op een wagon geklommen en kwam te dicht bij de bovenleiding. De elektriciteit sprong over op zijn lichaam, dat een klap van 15.000 volt te verduren kreeg. De 16-jarige waaghals is met zware brandwonden overgebracht naar een ziekenhuis.

Dat meldde de Duitse politie zaterdag. Het ongeluk gebeurde op een rangeerterrein in Schwerte, ten zuiden van Dortmund. De stroomstoot was zo hevig, dat zelfs vier vrienden die vanaf de grond toekeken, een schok kregen.

Het treinverkeer rond Schwerte lag door de mislukte stunt ruim een uur stil.

Bomaanslag op topoverleg Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag in de Noord-Afghaanse stad Taloqan, gericht op een bijeenkomst van hoge veiligheidsfunctionarissen, zijn zaterdag zeven doden gevallen, onder wie het hoofd van de politie in Noord-Afghanistan, de plaatselijke politiechef en drie Duitse militairen.

Voorts zijn er naar schatting tien gewonden, onder wie gouverneur Abdul Jabar Taqwa van de provincie Takhar, waar Taloqan de hoofdstad van is. Dat hebben de autoriteiten in Taloqan, 240 kilometer ten noorden van Kabul, gezegd.

De dader pleegde een aanslag op een complex waar een bijeenkomst van belangrijke figuren voor de veiligheid in de regio werd gehouden. Behalve de politiechef voor Noord-Afghanistan, generaal Mohammed Daoud Daoud, was ook de bevelhebber van de buitenlandse ISAF-troepen in het het noorden van het land, de Duitse generaal Markus Kneip, aanwezig. Hij heeft de aanslag overleefd.

Bomaanslag op topoverleg Noord-Afghanistan
Bomaanslag op topoverleg Noord-Afghanistan (Foto: ANP)

D66 wil af van drugsverbod

Het drugsverbod moet opgeheven worden. Een motie van die strekking is zaterdag met grote meerderheid aangenomen op het D66-congres in het Beatrixtheater in Utrecht.

De partij beseft dat drugsgebruik gevaarlijk kan zijn, maar desondanks willen de D66-leden dat het verbod wordt opgeheven. Regulering zou veel effectiever zijn om de volksgezondheid te beschermen.

De Tweede Kamerfractie van D66 gaat nu plannen ontwikkelen voor een regulering die zo gering en veilig mogelijk kan worden gebruikt. Daarbij moet rekening gehouden worden met de grote verschillen tussen drugssoorten en dat criminelen geen geld meer aan drugshandel kunnen verdienen.

De Jonge Democraten, de onafhankelijke jongerenorganisatie van D66, pleitte al langer om het drugsverbod op te heffen. Volgens hen is dit besluit 'een enorme stap voorwaarts'.

Grinham Europees kampioen squash

Natalie Grinham is zaterdag Europees kampioene squash geworden. De 33-jarige Nederlandse won in de eindstrijd van het titeltoernooi in Warschau met 7-11, 11-3, 11-9 en 11-5 van Camille Serme uit Frankrijk. Bij de mannen strijdt Laurens-Jan Anjema om de bronzen plak.

Voor de voormalige Australische was het haar tweede Europese titel. In 2009 was ze, een jaar nadat ze de nationaliteit aannam van haar man en oud-squasher Tommy Berden, ook al eens de beste van Europa. Vorig jaar kon ze haar titel niet verdedigen vanwege de geboorte van haar eerste kind.

[Giro] Kirjenka wint laatste bergrit

Vasis Kirjenka is de winnaar geworden van de laatste bergrit in de Giro d'Italia. De Wit-Rus kwam solo aan Sestriére. Alberto Contador bleef leider in het algemeen klassement.

Kirjenka maakte deel uit van een grote kopgroep die een maximale voorsprong kreeg van 11.20. Hij bleef uiteindelijk alleen over en reed zo solo naar de overwinning. Bij de favorieten begon de strijd op de voorlaatste klim, de Colle delle Finestre. Op deze klim, gedeeltelijk over onverharde wegen, ging José Rujano in de aanval. Hoewel hij wegreed van de andere favorieten kwam hij niet veel dichterbij op Kirjenka.

De toppers hielden zich verder lang rustig. Op de slotklim naar Sestriére waagden eerst Denis Menchov en John Gadret een poging. Daarna was het Steven Kruijswijk die er vandoor ging. Michele Scarponi en Contador konden volgen. De nummer drie van het klassement, Vincenzo Nibali, moest het groepje echter laten gaan.

Kirjenka won uiteindelijk met een voorsprong van 4.43 op Rujano. Joaquim Rodriquez werd op 4.50 derde. Het groepje met Contador en Kruijswijk kwam 5.58 binnen, waardoor de Nederlander de top tien van het klassement binnenkomt. Morgen is er alleen nog de afsluitende tijdrit in Milaan.

Uitslag twintigste etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Vasis Kirjenka Wru Mov 6:17.03
2 José Rujano Ven Adn +4.43
3 Joaquim Rodriquez Spa kat +4.50
4 Carlos Betancourt Col A&S +5.31
5 John Gadret Fra AG2 +5.54
6 Michele Scarponi Ita Lam +5.58
7 Steven Kruijswijk Rab Ned z.t
8 Alberto Contador Spa Sax z.t
9 Denis Menchov Rus Geo z.t
10 Roman Kreuziger Tsj Ast +6.16

Algemeen klassement na twintigste etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Alberto Contador Spa Sax 83:34.25
2 Michele Scarponi Ita Lam +5.18
3 Vincenzo Nibali Ita Liq +6.14
4 John Gadret Fra AG2 +7.49
5 Joaquim Rodriguez Spa Kat +9.27
6 José Rujano Ven Adn +10.23
7 Roman Kreuziger Tsj Ast +10.38
8 Denis Menchov Rus Geo +10.51
9 Steven Kruijswijk Ned Rab +12.56

Ritzege Wiggins in Beieren

Bradley Wiggins heeft de vierde etappe in de Ronde van Beieren op zijn naam geschreven. De Brit won de tijdrit over 26 kilometer in Frieberg. Met een tijd van 30,08 bleef hij wereldkampioen Fabian Cancellara 32 tellen voor.

Wiggins had halverwege de tijdrit al een gat van een halve minuut geslagen met Cancellara en stond die voorsprong niet meer af. De Brit Gerain Thomas werd vijfde en dat was genoeg om Michael Albasini uit de leiderstrui te rijden.

Morgen wordt de Ronde van Beieren afgesloten met een etappe van Friedberg naar Moosburg.

IJsselmeervogels landskampioen

IJsselmeervogels is voor de zevende keer in de historie landskampioen geworden bij de amateurs. De kampioen van de zaterdagtopklasse had net als vorige week geen kind aan zondagkampioen FC Oss. Opnieuw won IJsselmeervogels met 2-0.

Op de eigen Westmaat in Bunschoten-Spakenburg kwam IJsselmeervogels op voorsprong door een eigen goal van FC Oss-middenvelder Cees Keizer. De tweede treffer werd gemaakt door spits Kwong-Wah Steinraht. Het elftal van trainer Jan Zoutman prolongeerde de landstitel, want ook vorig jaar waren de Rooien al de sterkste amateurploeg van Nederland.

FC Oss mag ondanks de duidelijke nederlaag promoveren naar de Jupiler League. IJsselmeervogels ziet af van promotie en schuift het promotierecht dus door naar de Brabanders.

HRT's mogen starten in Monaco

Hispania Racing-coureurs Narain Karthikeyan en Vitantonio Liuzzi hebben van de stewards toestemming gekregen om deel te mogen nemen aan de Formule 1 Grand Prix van Monaco. Beide rijders kwamen eerder vandaag tijdens de kwalificatie niet in actie.

Liuzzi schreef aan het eind van de derde vrije training zijn auto af bij St. Devote, terwijl Karthikeyan door een probleem met de vering in de kwalificatie niet naar buiten kon komen. Hierop heeft het team bij de stewards met succes een verzoek ingediend om alsnog te mogen starten morgen.

Halfnaakte vrouw valt dood op auto

In Maleisië is een halfnaakte vrouw vanochtend uit de lucht komen vallen. Door de landing op een auto was ze op slag dood.

Het slachtoffer, van in de 20, woonde met haar vriend op de dertiende verdieping van een flat in de stad Petaling Jaya. Vanuit dit gebouw is de vrouw naar beneden gekomen.

Omdat een misdaad niet wordt uitgesloten, zal er sectie op het lijk worden verricht. Ook is een bewoner van de flat aan de tand gevoeld, maar hier wil de woordvoerder van de politie verder niet over uitwijden.

[RG] Djokovic te sterk voor Del Potro

Novak Djokovic heeft op Roland Garros de vierde ronde bereikt. De Servische nummer twee van de wereld versloeg Martin del Potro met 6-3 3-6 6-3 en 6-2.

De partij was gisteren na de tweede set afgebroken vanwege de duisternis. Del Potro kreeg vanmiddag bij de hervatting mondjesmaat kansen maar hij wisselde sterke momenten vaak af met onbegrijpelijke fouten.

In de vierde set leefde Del Potro bij 1-4 nog even op met een break maar Djokovic brak de Argentijn gelijk weer terug en maakte het karwei daarna simpel af.

Camera uit 1923 voor 1,3 miljoen geveild

Op een veiling in Oostenrijk is 1,3 miljoen euro betaald voor een 88 jaar oude fotocamera. Dat heeft veilinghuis WestLicht zaterdag bekendgemaakt. De zeldzame Leica is in 1923 vervaardigd en werd tevoren getaxeerd op 450.000 euro.

Het openingsbod voor de Leica was 2 ton, maar na een biedproces van twintig minuten ging het toestel voor bijna driemaal de taxatiewaarde naar een Aziatische verzamelaar. Volgens het veilinghuis is de camera hiermee de duurste die ooit geveild is.

Donner: Vraagtekens bij steun aan PSV

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) plaatst vraagtekens bij de steun die de gemeente Eindhoven mogelijk gaat geven aan het noodlijdende PSV. Als minister zegt hij dat dit een zaak van de gemeente is, maar als burger krabt hij zich achter de oren bij de helpende hand die Eindhoven de voetbalclub wil toesteken.

Donner uitte zijn vraagtekens zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. De gemeente gaat binnen zijn bevoegdheden over het sportklimaat in een stad en het geld dat daaraan wordt besteed. Maar hij vraagt zich wel af of een gemeente als Eindhoven geld in PSV moet steken als er op allerlei zaken bezuinigd dreigt te worden.

Eindhoven is van plan om 48,6 miljoen euro te lenen om de grond onder het stadion en het trainingscomplex van PSV te kopen. De club gaat dan huur betalen aan de gemeente. Met deze steun kan de club de financiële problemen het hoofd bieden. Voor het eind van de zomer zal de gemeenteraad over het plan stemmen.

Gilbert wint koninginnenrit België

Philippe Gilbert heeft een belangrijke stap gezet richting de eindzege in de Ronde van België. De Waalse renner van Omega Pharma-Lotto won vandaag de koninginnenrit en verstevigt daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement. Morgen wordt de rittenkoers afgesloten met een 169 kilometer lange rit naar Putte.

Gilbert was in Eupen na een rit van 202 kilometer in de sprint te sterk voor zijn medevluchters en landgenoten Greg van Aevermaet, Björn Leukemans en Bert de Waele. Joost van Leijen van Vacansoleil finishte op 48 seconden als zesde en was daarmee de beste Nederlander.

In de stand heeft Gilbert, die de Ronde van België nog nooit wist te winnen, een voorsprong van vijftien seconden op Van Aevermaet. Niki Terpstra staat op 1.08 minuten op de vijfde plaats en is daarmee de beste niet-Belgische renner in het klassement.

Bejaarde komt om na aanrijding met bromfietser

Een 74-jarige man uit het Brabantse Beek en Donk is vrijdagavond overleden aan de verwondingen die hij eerder op de dag had opgelopen bij een ongeluk in zijn woonplaats. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

De man werd rond 14.30 uur door een 17-jarige bromfietser aangereden toen hij op een fietspad naast de Gemertseweg liep. De aanrijding ontstond toen de man het fietspad plotseling overstak om een zandpad in te lopen. De bromfietser, die het slachtoffer van achter naderde, kon de man niet meer ontwijken.

Door de aanrijding liep de man ernstig hersenletsel op. Hij overleed vrijdagavond in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Poëet-zanger Gil Scott-Heron overleden

De Amerikaanse soulzanger, schrijver en poëet Gil Scott-Heron (62) is vrijdag overleden in een ziekenhuis in New York. Hij werd ziek na een reis naar Europa. Dat meldden diverse media zaterdag.

Scott-Heron werd begin jaren zeventig groot met albums als Pieces of a man en Winter in America. Door zijn voordracht van poëzie op muziek wordt de zanger ook gezien als een van de grondleggers van de rapmuziek. Een bekend werk van hem in dat genre was This revolution will not be televised.

Scott-Heron stond bekend om de politieke lading die hij zijn werk gaf. Hij was een stem van het Afro-Amerikaanse activisme en had kritiek op onder meer de apartheid in Zuid-Afrika en het gebruik van nucleaire energie.

Poëet-zanger Gil Scott-Heron overleden
Poëet-zanger Gil Scott-Heron overleden (Foto: ANP)

Dodental door EHEC-bacterie naar negen

Een uitbraak van de gevaarlijke EHEC-bacterie heeft in Duitsland aan twee mensen het leven gekost. In totaal zijn in het land nu negen mensen overleden. Dat heeft het Duitse persbureau DAPD zaterdag gemeld.

Twee vrouwen overleden zaterdag, zeker driehonderd mensen zijn ziek geworden. De darmbacterie EHEC is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie. De bacterie veroorzaakt meestal alleen diarree en in sommige gevallen merken mensen er zelfs niets van. De diarree is gemiddeld na 4 dagen over. In 2 tot 7 procent van de besmettingen krijgen patiënten complicaties, zoals nierproblemen. Van deze groep overlijdt 2 tot 9 procent.

De bacterie is in Duitsland aangetroffen op komkommers die afkomstig zijn uit Spanje, onder meer van een Nederlandse teler in het Spaanse Malaga.

Patty Brard heeft geldzorgen

Patty Brard maakt zich grote zorgen om haar financiële situatie. Het contract van de 56-jarige presentatrice bij SBS loopt volgende week af en is niet verlengd.

"Nu gaan er weer spookbeelden door mijn hoofd van het faillissement toen", vertelt Patty aan De Telegraaf. Ze had in de jaren negentig een relatie met een zakenman, die zijn ondernemingen had ondergebracht onder haar naam. In 1993 ging hij failliet. "Er had geen slechter moment uitgekozen kunnen worden. Ik heb lasten. Ik heb geld nodig."

Brards verloofde Antoine kreeg als architect te maken met de crisis in de huizenmarkt. "We hebben wel wat reserve", legt Patty uit. "Maar om het echt te redden moet ik nu een vaste baan hebben."

Ondanks haar situatie blijft de presentatrice niet stilzitten. Zo schreef ze onder meer het script voor een nieuwe serie als opvolger van Gooische Vrouwen, wordt er een animatieserie gemaakt over haar twee honden en brengt ze over twee weken een album met feestnummers uit.

"Ik houd de moed erin, maar het is gewoon een pechtijd", beseft Brard. "Ik zou de presentatie doen bij het Royal Beach Concert in Scheveningen. Nu wordt dat concert uitgesteld. Je begrijpt dat ik ook zat te balen. Ik heb al het geld nu juist nodig."

Patty Brard
Dat wordt op een houtje bijten, Patty! (foto: Novum)

Miljoenenboete voor Mubarak

Een rechter in Egypte heeft ex-president Hosni Mubarak en twee ministers uit zijn regering een boete van 90 miljoen dollar (63 miljoen euro) opgelegd voor het afsluiten van het telefoonverkeer ten tijde van de volksopstand tegen zijn regime.

Het internet- en mobiele telefonieverkeer waren in januari dagenlang niet bruikbaar toen honderdduizenden mensen de straat opgingen en het vertrek van Mubarak eisten.

De rechter legde de boete op als compensatie voor de financiële verliezen die het land door de afsluiting leed.

Mubarak ligt in het ziekenhuis en wordt daar bewaakt in afwachting van zijn proces wegens corruptie en betrokkenheid bij de dodelijke schietpartijen tegen demonstranten. De oud-president moet 33 miljoen dollar van de boete betalen, oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly 50 miljoen en oud-minister van Financiën Ahmed Nazif 7 miljoen.

Zware crash coureur Perez in kwalificatie

Formule 1-coureur Sergio Perez is tijdens de kwalificatiesessie voor de Grote Prijs van Monaco zwaar gecrasht. Bij het verlaten van de tunnel op het stratencircuit van Monte Carlo raakte de Mexicaan met zijn Sauber eerst de vangrail waarna hij met hoge sneheid in een bandenmuur terechtkwam.

Onmiddellijk na het incident is de kwalificatiesessie onderbroken. Het is nog niet bekend hoe Perez er aan toe is.

Eerder op zaterdag, in de vrije training, crashte de Duitser Nico Rosberg al. Hij bleef ongedeerd, maar zijn Mercedes was zwaar beschadigd.

Zware crash coureur Perez in kwalificatie
Zware crash coureur Perez in kwalificatie (Foto: ANP)

Preud'homme trainer van het jaar

FC Twente-trainer Michel Preud'homme is door de belangenvereniging CBV verkozen tot trainer van het jaar. De Waal liet onder andere Fred Rutten achter zich. De andere genomineerden waren Fred Rutten (PSV), John van den Brom (ADO Den Haag), Harm van Veldhoven (Roda JC) en René Trost (MVV).

De uitverkiezing lijkt logisch, aangezien Preud'homme in zijn eerste jaar bij FC Twente de KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal won en tot op de laatste speeldag meedeed om het landskampioenschap. Preud'homme kwam vorige zomer over van het Belgische AA Gent waarmee hij tweede was geworden en de beker had veroverd. Eerder had hij met Standard Luik succes, toen hij in 2008 met die club de landstitel pakte.

SP gaat crowdsourcen om zorg te verbeteren

De SP gaat via internet op zoek naar ideeën die de zorg moeten verbeteren. Via sociale media wil de partij slimme oplossingen in de zorg bijeenbrengen. Het zogeheten crowdsource-project wordt uitgevoerd in samenwerking met Maurice de Hond, die de software hiervoor heeft ontwikkeld.

Op de ideeën die worden aangedragen kan worden gestemd. Zo moeten uiteindelijk de beste ideeën komen bovendrijven. Na drie weken online discussiëren worden vijftien voorstellen geselecteerd door een computersysteem, en negen door de SP zelf.

Vervolgens kan dan op deze 24 ideeën worden gestemd. Uiteindelijk gaat de SP met minimaal vijf plannen aan de slag.

Volgens SP-leider Emile Roemer past het experiment in de lijn van zijn partij. "De SP staat erom bekend dat zij uitgebreid onderzoek doet onder de mensen. Met dit experiment willen we ervoor zorgen dat slimme ideeën van Nederlanders worden ontdekt en gedeeld, zodat we met zijn allen de zorg beter kunnen maken."

Wie een goed idee heeft en dat wil delen kan hier terecht.


SP gaat crowdsourcen om de zorg te verbeteren (Foto: Novum)

Hockeyers Amsterdam pakken landstitel

De mannen van hockeyclub Amsterdam hebben de landstitel veroverd. In het tweede duel in de best-of-threeserie won het team na strafballen in en tegen Bloemendaal. De eerste wedstrijd werd vorige week zondag ook door Amsterdam gewonnen met 3-2 waardoor het team van trainer Taco van den Honert zich voor het eerst sinds 2004 weer landskampioen mogen noemen. 

Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand op het scorebord 1-1. Doelman Veering van Amsterdam hield in de strafbalserie twee ballen tegen, waaronder de beslissende strafbal van Brouwers.

Gewonden bij demonstratie NVU Enschede

Bij een demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Enschede zijn zaterdagmiddag meerdere mensen gewond geraakt. Honderden tegendemonstranten verzamelden zich en zochten de confrontatie op met de aanhangers van de extreemrechtse partij.

De politie, die met de ME aanwezig is, moest enkele keren hard optreden. Er zijn aanhoudingen verricht. Hoeveel mensen zijn opgepakt, kon een woordvoerder zaterdagmiddag niet zeggen. Er zijn geen zwaargewonden gevallen. De politie spreekt van een grimmige sfeer.

De extreemrechtse NVU demonstreert tegen de 'multiculturele terreur'. Verschillende organisaties riepen de afgelopen week op tot tegendemonstraties. De protesten begonnen om 12.00 uur op het Stationsplein. De politie heeft de route aangepast omdat de openbare orde in gevaar kwam. De woordvoerder verwacht dat de demonstratie eerder wordt gestopt.

'Deetman kreeg te veel geld voor bijbanen'

Wim Deetman heeft de afgelopen jaren te veel verdiend met bijbanen. Het lid van de de Raad van State ontving zeker 75.000 euro ten onrechte aan inkomsten, vooral als voorzitter van overheidscommissies. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag.

Volgens NRC heeft Deetman niet al zijn bijbanen gemeld bij de Raad van State. Hij overtrad daarmee de regels voor neveninkomsten uit publieke functies.

Een lid van een overheidscommissie heeft geen recht op een vergoeding meer als het inkomen uit al zijn publieke banen meer is dan een ministerssalaris, bijna 124.000 euro. Deetman verdiende vorig jaar ruim 180.000 euro. Daarmee kwam hij boven de norm uit en verspeelde hij het recht op commissievergoedingen.

In een reactie op de onthulling zegt Deetman in NRC het geld terug te betalen als blijkt dat hij dat ten onrechte heeft ontvangen.

Rusland stemt niet in met VN-sancties Syrië

Rusland zal niet instemmen met een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin sancties worden opgelegd aan Syrië. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zaterdag bekendgemaakt. Rusland heeft als permanent lid vetorecht in de Veiligheidsraad.

Diplomaten meldden de afgelopen week dat Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal een resolutie hebben ingediend die het geweld van het Syrische regime tegen betogers veroordeelt. De Russen huldigen evenwel het 'principiële standpunt' dat Syrië niet tot gespreksthema moet worden gemaakt in het invloedrijkste VN-orgaan, aldus het ministerie.

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft zijn Syrische collega Walid al-Moualem in een telefoongesprek van zijn standpunt op de hoogte gesteld. Daarbij heeft hij hem wel duidelijk gemaakt dat ook wat Moskou betreft spoedige hervormingen gewenst zijn.

Boeren Europa kampen met droogte

De oogst in Europa wordt bedreigd door een hardnekkige periode van droogte. Van het hop in het Zuid-Duitse Beieren tot de ontbijtgranen in het oosten van Engeland, de weinige regenval en overvloedige zonneschijn zorgen op een groot deel van het continent voor problemen bij boeren.

De voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zei dat haar eerdere hoop dat er 4 tot 5 procent meer tarwe en gerst wordt verbouwd moet worden bijgesteld.

De voedselprijzen in de wereld zijn dit jaar tot een recordhoogte gestegen, met de vrees voor voedselnood in veel landen tot gevolg.

Een positieve ontwikkeling is wellicht de beslissing van de Russische regering om de export van graan in juli te hervatten. Het exportverbod werd vorig jaar na een periode van droogte ingevoerd, wat resulteerde in stijgende graanprijzen.

Arrestaties na geweld bij homobetoging Moskou

Een homodemonstratie in de Russische hoofdstad Moskou is zaterdag ontaard in geweld toen fanatieke christenen en rechtsextremisten de betogers te lijf gingen. De politie heeft tientallen mensen opgepakt, onder wie enkele homorechtenactivisten.

De autoriteiten hadden geen toestemming gegeven voor de betoging. Ze verwezen naar de rechten van het kind. Kinderen zouden getraumatiseerd kunnen raken door de aanblik van homoseksuelen, aldus het stadsbestuur.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens legde Rusland vorig jaar een boete op omdat het de rechten van homo's heeft geschonden door een reeks homoparades te verbieden. Dat gebeurde omdat de bijeenkomsten gewelddadige reacties zouden kunnen oproepen in het homofobe Rusland.

Servië bereidt zich voor op Mladic-betoging

De veiligheidsmaatregelen in Servië zijn opgeschroefd in verband met een aangekondigde ultranationalistische demonstratie tegen de arrestatie van Ratko Mladic. Dat heeft de Servische politiechef Ivica Dacic zaterdag gezegd.

De protestmars staat gepland voor zondag in Belgrado. "De veiligheidsmaatregelen zijn uitgebreid, maar de situatie in Servië is stabiel", zei Dacic.

Mladic werd donderdag na een zoektocht van zestien jaar gearresteerd in een landelijk dorpje in de Noord-Servische provincie Vojvodina. Hij wordt onder meer verdacht van genocide op zo'n achtduizend moslimmannen en -jongens in Srebrenica. In de ogen van veel Servische nationalisten blijft hij niettemin een oorlogsheld.

[RG] Nadal eenvoudig langs qualifier Veic

Rafael Nadal is voor de zevende keer op rij doorgedrongen tot de vierde ronde van Roland Garros. Na moeizame zeges op John Isner en Pablo Andujar hoefde de nummer één van de wereld tegen Antonio Veic veel minder energie te verspillen. In iets meer dan anderhalf uur tijd zette hij de Kroatische qualifier met 6-1, 6-3 en 6-0 aan de kant.

In de volgende ronde speelt de vijfvoudig winnaar van Roland Garros tegen Ivan Ljubicic of Fernando Verdasco. De Kroaat en de Spanjaard staan vanmiddag voorafgaand aan de partij tussen Arantxa Rus en Maria Kirilenko op baan 1 tegenover elkaar.

Koperdief bij Antwerpen geëlektrocuteerd

In de Belgische plaats Ekeren, bij Antwerpen, is zaterdagmorgen een vermoedelijke koperdief geëlektrocuteerd. Als gevolg van de diefstal waarmee hij bezig zou zijn geweest, is niet alleen de man omgekomen, maar is er ook brand uitgebroken in een schakelkast langs de hogesnelheidslijn.

Daardoor is de treinenloop verstoord, zo meldde zaterdag een woordvoerster van de NS.

De Thalys van Amsterdam naar Parijs en de Beneluxtrein van Amsterdam naar Brussel moeten voorlopig over het oude spoornet rijden. Als gevolg daarvan ontstaat vertraging die kan oplopen tot een half uur.

Koperdief bij Antwerpen geëlektrocuteerd
Koperdief bij Antwerpen geëlektrocuteerd (Foto: ANP)

[CL] Man United - Barcelona in cijfers

Lionel Messi is maar een doelpunt verwijderd van het record van Ruud van Nistelrooy in de Champions League. De cijfers van de tiende ontmoeting tussen Manchester United en Barça.

0 - Het aantal tegendoelpunten van Manchester United buiten Old Trafford in de Champions League dit seizoen.

0.33 - Het gemiddeld aantal tegendoelpunten van Manchester totaal in Europa dit seizoen. Het is daarmee het minst gepasseerde team.

2 - Josep Guardiola zou pas de derde in de geschiedenis zijn die de titel twee keer als trainer wint én een keer als speler - eerder waren dit Miguel Munoz en Carlo Ancelotti.

2.25 - Het gemiddeld aantal doelpunten van Barcelona per wedstrijd. Hiermee is het de meest scorende ploeg.

4 - De ploeg die wint, zal net als Ajax vier keer de Europa Cup I/Champions League hebben gewonnen. Alleen Liverpool (5), AC Milan (7) en Real Madrid (9) deden het beter.

4 - Het wordt al de vierde finale voor Sir Alex Ferguson. Alleen Miguel Munoz en Marcello Lippi deden dit ook.

5 - Het aantal Europese finales tussen Spaanse en Engelse teams de laatste vijf seizoenen. De Spaanse teams wonnen alle keren.

10 - Het is de tiende ontmoeting tussen beide ploegen. Beide wonnen drie keer en ze speelden vier keer gelijk.

12 - Het recordaantal doelpunten van Ruud van Nistelrooy in één seizoen Champions League. Lionel Messi zit hier nog maar één doelpunt vanaf.

62 - Het gemiddelde percentage balbezit van Barcelona in de Champions League dit seizoen. Het percentage is het hoogste van alle teams.

782 - Het aantal dagen sinds de finale in Rome in 2009 tussen beide ploegen.

1992 - Het jaar dat Barcelona op Wembley triomfeerde in de finale van de Europa Cup I. De vader van Sergio Busquets zat toen op de bank.

2009 - Het jaar dat de teams elkaar voor het laatst tegenkwamen. Beide hebben nog nooit twee wedstrijden achter elkaar tegen de ander gewonnen.

Volendam laat drie spelers vertrekken

FC Volendam neemt na dit seizoen afscheid van drie spelers. Paul de Lange, Thijs Sluijter en Theo Zwarthoed hebben te horen gekregen dat hun toekomst niet in Volendam ligt. Ze komen niet meer voor in de plannen van trainer Gert Kruys.

Dat liet voorzitter Henk Kras zaterdagochtend weten op de radio bij RTV Noord-Holland. Volendam speelt volgend seizoen nog in de Jupiler League, omdat het de play-offs niet doorkwam tegen VVV-Venlo. De Lange en Sluijter werden vanaf de winterstop verhuurd aan Almere City. De Lange had voor de winterstop nog een aanvaring met trainer Kruys. 

Ook keeper Theo Zwarthoed kan vertrekken na een interne kwestie. Hij werd kort voor het einde van het seizoen uit de selectie gezet. Hij zou 'kritiek op de leiding hebben gehad en zijn persoonlijke belangen boven het teambelang hebben gesteld'. 

Kras geeft aan dat de spelers donderdag zijn ingelicht via een gesprek. "We hebben afgesproken dat ze mogen vertrekken en Volendam daarbij alle medewerking zal verlenen."

'Trabzonspor verhoogt bod El Hamdaoui'

De Turkse club Trabzonspor heeft volgens het Algemeen Dagblad het bod op Mounir El Hamdaoui verhoogd naar 4,5 miljoen euro. Ajax zou geïnteresseerd zijn, El Hamdaoui niet. De spits maakte een van zijn slechtste seizoenen mee bij Ajax.

Hij scoorde wel dertien goals en werd landskampioen, maar maakte ook flinke ruzie met trainer Frank de Boer en valt nog steeds niet in goede aarde bij de supporters. Een bod van 4,5 miljoen is voor Ajax een bod waarover te praten valt. El Hamdaoui heeft nog een contract tot 2014 in Amsterdam, maar zowel hij als Ajax staat open voor een vertrek. De spits zou Turkije echter niet zo zien zitten.

Ajax is ondertussen ook al druk bezig zich te versterken in de aanval voor komend seizoen. Derk Boerrigter komt zeer waarschijnlijk over van RKC Waalwijk en Siem de Jong heeft onlangs bijgetekend. Ook heeft Ajax de pijlen gericht op Kolbeinn Sigthorsson. De IJslander wil graag naar Ajax komen, maar zijn club AZ moet het nog eens worden met Ajax over een transfersom.

Schnyder stopt met tennis

Patty Schnyder heeft vier dagen na haar uitschakeling op Roland Garros een punt gezet achter haar tenniscarrière. De voormalig nummer zeven van de wereldranglijst maakte haar beslissing op een persconferentie bekend. De 32-jarige Zwitserse veroverde tijdens haar loopbaan elf titels in het enkelspel en vijf in het dubbelspel.

Schnyder speelde tussen 1996 en 2009 in totaal 59 grandslamtoernooien. Haar beste resultaat was een halve finaleplaats op de Australian Open van 2004. Zes keer strandde ze in de kwartfinale. Dit seizoen stond de teller voor de in Basel geboren tennisster pas op drie overwinningen.

Man komt om bij ongeluk Amsterdam

Bij een verkeersongeluk in Amsterdam is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 31-jarige man om het leven gekomen. Vier andere personen raakten gewond. Dat meldt de politie.

De man zat rond 03.15 uur als passagier achterin een auto die op de afrit S114 van de A10 voor een verkeerslicht stond te wachten. Vanaf de IJburglaan wilde een andere personenauto rechtsaf de S114 op rijden. Bij het nemen van de bocht raakte de 24-jarige bestuurder van dit voertuig de wachtende auto in de flank.

Door de klap werd de passagier naar buiten geslingerd. Op straat ging zijn toestand snel achteruit. Hulpdiensten hebben het slachtoffer nog gereanimeerd, maar hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen

De bestuurders van beide auto's en twee andere passagiers raakten gewond. Ze zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht. De 24-jarige bestuurder is aangehouden.

Mark Zuckerberg zorgt voor eigen vlees

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (foto) heeft gezegd alleen maar vlees te eten van wat hij eigenhandig heeft afgemaakt. Het is een 'persoonlijke uitdaging', zoals hij dit zelf omschrijft.

"Ik eet een stuk bewuster hierdoor. En ik heb veel geleerd over duurzame landbouw en het opvoeden van dieren", aldus de CEO van Facebook. Zuckerberg roept niet zomaar wat, nee hij voegt daadwerkelijk de daad bij het woord. Hij heeft op zijn Facebook-pagina, waar hij 847 vrienden heeft, een bericht geschreven "Ik heb net een geit en een varken afgemaakt."

Dit heeft onder zijn vriendenkring gezorgd voor veel ophef, want de emotionele reacties stroomden binnen. In een reactie van Zuckerberg legt hij uit dat dit behoort tot zijn persoonlijke uitdagingen die hij ieder jaar voor zichzelf heeft. Zo had hij in 2009 als uitdaging om iedere dag een stropdas te dragen. En dit jaar richt hij zich op de lieve lammetjes die rond deze tijd door het gras huppelen.

Een gerenommeerde chefkok in Silicon Valley, Jesse Cool, helpt Zuckerburg bij zijn uitdaging. Cool heeft hem voorgesteld aan wat boeren in de omgeving die hem hebben geadviseerd hoe hij de dieren moet slachten. "Hij snijdt de keel door van de geit met een mes, dat is de meest diervriendelijke manier om het te doen", aldus Cool.

Zwaardere straffen bij excessen amateurvoetbal

Spelers in het amateurvoetbal die zich schuldig maken aan buitensporig fysiek en verbaal geweld worden met ingang van komend seizoen zwaarder bestraft. De algemene vergadering amateurvoetbal van de KNVB stemde vandaag in met de adviezen die twee maanden geleden door een commissie onder leiding van bondsvoorzitter Michael van Praag werden gepresenteerd.

De nieuwe maatregelen maken het voor de KNVB eenvoudiger om teams die schuldig worden bevonden aan een collectieve vechtpartij uit competitie te nemen. Spelers die zich bezondigen aan geweld tegen scheidsrechters lopen bovendien het risico om hun lidmaatschap kwijt te raken. De minimale straf in een dergelijk geval is een schorsing van drie jaar.

De KNVB heeft daarnaast besloten de tuchtrechtelijke procedure te versnellen. De termijn van de uitspraak wordt verkort van tenminste vier naar maximaal twee weken. Ook zal vaker van de mogelijkheid gebruik worden gemaakt om een voorlopige schorsing op te leggen.

De nieuwe aanpak moet de excessen in het amateurvoetbal drastisch terugbrengen. Het bondsbestuur van de KNVB stemde eind maart al in met de aanbevelingen.

Uitslag derde vrije training Monaco

Fernando Alonso heeft ook in de derde vrije training voor de Grand Prix van Monaco de snelste tijd neergezet. De Spanjaard reed met zijn Ferrari op de superzachte banden naar een tijd van 1:14,433 en bleef hiermee Jenson Button en Felipe Massa ruim voor.

De derde sessie werd tot tweemaal door een crash stilgelegd. In het begin van de training crashte Nico Rosberg zijn Mercedes bij het uitkomen van de tunnel, waardoor de gehele rechterzijde van de auto beschadigd raakte. Onduidelijk is of hij deel kan nemen aan de kwalificatie. Vitantonio Liuzzi kan dat zeker niet, omdat hij bij St. Devote met nog ruim vijf minuten te gaan iets van de lijn af was en zijn Hispania Racing zwaar beschadigde. Onduidelijk is nog of hij morgen mag starten in de race.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Fernando Alonso Ferrari 1:14.433 18
2 Jenson Button McLaren 1:14.996 17
3 Felipe Massa Ferrari 1:15.024 19
4 Sebastian Vettel Red Bull 1:15.245 19
5 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:15.310 21
6 Lewis Hamilton McLaren 1:15.386 14
7 Mark Webber Red Bull 1:15.529 19
8 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:16.617 13
9 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 1:16.736 15
10 Sergio Perez Sauber 1:16.821 19
11 Paul di Resta Force India F1 1:16.990 20
12 Rubens Barrichello Williams 1:17.196 13
13 Pastor Maldonado Williams 1:17.333 17
14 Kamui Kobayashi Sauber 1:17.403 18
15 Vitaly Petrov Renault 1:17.779 17
16 Nick Heidfeld Renault 1:17.880 17
17 Adrian Sutil Force India F1 1:18.069 17
18 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:18.115 20
19 Timo Glock Virgin Racing 1:18.580 21
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1:18.808 21
21 Jarno Trulli Team Lotus 1:19.259 19
22 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 1:20.115 15
23 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 1:20.278 16
24 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix geen tijd 3

Heineken opnieuw sponsor Champions League

Heineken heeft zijn sponsorcontract met de Europese voetbalbond UEFA over de Champions League met drie jaar verlengd. Volgens het contract krijgt de bierbrouwer voor het eerst ook de digitale rechten van het voetbalevenement, aldus Heineken op de eigen website.

De sponsoring strekt zich nu ook uit rond de herhalingen van de wedstrijden via de website van de UEFA. Verder heeft de brouwer het exclusieve recht content te leveren voor sociale media sites als Facebook en YouTube. De sponsoring was tot nu beperkt tot televisie, maar gaat nu ook voor digitale platforms gelden. Financiële details rond het sponsorcontract zijn niet bekendgemaakt.

Heineken opnieuw sponsor Champions League
Heineken opnieuw sponsor Champions League (Foto: ANP)

Militair opgepakt om schennispleging

Een 26-jarige militair uit Assen is vrijdag aangehouden omdat hij zijn geslachtsdeel aan twee meisjes zou hebben laten zien. Dat heeft de marechaussee zaterdag bekendgemaakt.

De man zou in het Drentse Hooghalen vanuit zijn auto tot twee keer toe aan twee verschillende meisjes de weg hebben gevraagd. Toen de meisjes vervolgens zijn voertuig naderden, toonde hij zijn geslachtsdeel.

De meisjes hebben aangifte gedaan bij de politie. De man kon worden aangehouden omdat een van de slachtoffers het kenteken van zijn auto noteerde. De marechaussee onderzoekt de zaak.

Coronel en Cruijff weer in de clinch

De strijd bij Ajax heeft een nieuw hoofdstuk. Na de column van afgelopen maandag van Johan Cruijff in De Telegraaf waarin hij zegt de touwtjes in handen te gaan nemen, wil aftredend voorzitter Uri Coronel dit bestrijden.

Cruijff gaf in zijn column aan dat hij de poppetjes op de juiste plaats zal gaan zetten bij Ajax. Hij geeft aan dat hij op 1 juni, na het vertrekken van Rik van den Boog, nieuwe mensen wil gaan aanstellen bij onder andere het jeugdbeleid van Wim Jonk en Dennis Bergkamp. "Alles ligt klaar en de komende dagen kunnen de namen bij de verschillende functies worden gekozen. Om vanaf 1 juni meteen vooruit te kunnen kijken."

Coronel is boos om het gedrag van Cruijff en heeft een brief naar de ledenraad gestuurd. Hij vermeldt hierin dat hij op 1 juni de touwtjes in handen wil hebben. Hij zegt verder dat hij als interim-voorzitter en president-commissaris niet accepteert dat Cruijff gesprekken gaat voeren met mensen voor functies binnen de club.

De ledenraad heeft de brief slechts voor kennisgeving aangenomen. Cruijff zal volgens de ledenraad op persoonlijke titel voorlopig mensen benaderen voor functies binnen Ajax.

Booth: "Stoeltje D'Ambrosio zeker"

Jerôme d'Ambrosio is voorlopig verzekerd van zijn stoeltje bij Marussia Virgin Racing. Er gingen geruchten dat de sponsoren van de Belg het team niet betaald hadden en dat hij vervangen zou worden, maar teambaas John Booth zegt dat de rijdersline-up tot het eind van het seizoen ongewijzigd zal zijn.

"We hebben geen problemen met hem. Ja kan nooit nooit zeggen, want dan ben je straks de grote boosdoener, maar zoals het er nu naar uitziet racet Jerôme dit hele seizoen gewoon. Robert Wickens (testrijder van Virgin, red.) is ook nog niet klaar voor de Formule 1. Hij concentreert zich nu op de World Series en doet daar goede zaken," zei Booth.

Vlek door lozing rioolwater Westerschelde

Door een breuk in een persleiding stroomt nog steeds ongezuiverd rioolwater van diverse plaatsen in West-Brabant de Westerschelde in. Er is inmiddels een grote zwarte vlek te zien in de zeearm. Dat liet een woordvoerster van het waterschap Brabantse Delta vrijdag weten. De breuk ontstond vrijdagochtend door onbekende oorzaak.

Per uur stroomt bij het dorp Waarde 3 miljoen liter rioolwater de Westerschelde in. Met Rijkswaterstaat wordt gekeken naar de gevolgen voor het milieu. In de buurt kunnen mensen last hebben van stank.

Onduidelijk is hoelang het reparatiewerk gaat duren. Als het meezit is een noodreparatie zaterdagavond klaar, maar als het tegenzit kan het ook zeker nog een week duren.

Opnieuw dode in Duitsland door darmbacterie

De gevaarlijke darmbacterie EHEC heeft in Duitsland opnieuw een mensenleven geëist. Naar zaterdag bekend is geworden, is een 38-jarige vrouw donderdagavond in een ziekenhuis in Kiel aan de infectie bezweken. Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis was de vrouw al enkele dagen eerder in zeer kritieke toestand binnengebracht.

In totaal zijn in Duitsland minstens zeven mensen overleden door EHEC. Honderden mensen zijn ziek, van wie sommigen in levensgevaar verkeren. De bacterie is eveneens opgedoken in onder meer Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië, Zwitserland en Oostenrijk. Ook een Nederlandse vrouw is besmet.

EHEC kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid en nierklachten veroorzaken. De bacterie is volgens wetenschappers uitzonderlijk agressief en resistent tegen veel soorten antibiotica. Vervuilde komkommers zijn mogelijk de bron van de besmettingen.

Tiendalli definitief weg bij Twente

Dwight Tiendalli vertrekt definitief bij FC Twente. De gesprekken over contractverlenging worden niet hervat. In een eerder stadium wisten beide partijen elkaar niet te vinden. De afspraak voor een nieuw gesprek is van de baan.

De 25-jarige verdediger kwam in 2009 transfervrij naar Enschede. Een verrassende stap, want zijn contract bij Feyenoord was net ontbonden. Tiendalli werd basisspeler bij FC Twente en vierde het kampioenschap mee. Dit seizoen nam de inbreng van de bij Ajax opgeleide speler af. Tiendalli, die ook voor FC Utrecht en Sparta Rotterdam speelde, verloor zijn basisplaats.

Eind maart vroeg FC Twente formeel ontslag aan voor Tiendalli, wiens contract deze zomer afloopt. Tim Cornelisse werd al aangetrokken als vervanger. Toch leek het er nog even op dat Tiendalli alsnog zou blijven, maar nu mag hij dus op zoek naar een nieuwe werkgever.

Boston Bruins in finale Stanley Cup

De ijshockeyers van Boston Bruins hebben zich geplaatst voor de finale van de Stanley Cup. Door een 1-0 overwinning in de beslissende wedstrijd tegen Tampa Bay Lighting kroonde de ploeg uit Massachusetts zich tot kampioen van de Eastern Conference. In de finale is Vancouver Canucks, de beste ploeg van het westen, de tegenstander.

Boston won het laatste duel in de best-of-sevenserie dankzij een goal van Nathan Horton zeven minuten voor tijd. De Bruins zijn op zoek naar hun eerste Stanley Cup sinds 1972. In 1990 werd nog wel de finale bereikt, maar daarin werd verloren van Edmonton Oilers.

Een kijkje achter de schermen van Battlefield 3

EA heeft een eigen webserie genaamd EA PWNED. In de zevende aflevering nemen de presentatoren uitgebreid de tijd om Battlefield 3 te bespreken. Zo zien we een stukje over de engine, animaties, het geluid maar ook over de Battlefield 3-map Back to Karkand. Daarnaast zien we ook nog enkele niet eerder getoonde beelden.

Battlefield 3 zal in het najaar uitkomen voor PC, PS3 en Xbox 360. Bekijk hieronder het zeventien minuten durend filmpje.

Hiddink: "Als Chelsea komt, denk ik erover"

Guus Hiddink is gewild in voetballand. Bij PSV, Ajax en bij Chelsea. Wanneer de Engelse club met een concreet aanbod komt, zal hij erover denken, vertelt Hiddink.

Zijn focus ligt voorlopig nog op vrijdag bij de belangrijke EK kwalificatiewedstrijd van zijn Turkije tegen België. Maar een bod van Chelsea om hem binnen te halen, zou de gelauwerde coach niet direct afslaan.

"Op het moment is er niks concreets gaande, maar als er een concrete aanbieding zou liggen, zou ik erover nadenken", zei de 64-jarige Hiddink tegen The Guardian. "We spelen deze wedstrijd en dan zien we wel. Wanneer iets concreet wordt, zal ik daarheen gaan, waar dat nodig is."

Hiddink is ondanks zijn 64 jaar nog lang niet uitgeblust, zegt hij. "Ik heb de energie. Ik heb het gevoel dat ik niet moet gaan luieren. Zolang ik me fris voel en spelers me niet vervelend vinden, ga ik door. Wat dat betreft is Alex Ferguson een voorbeeld. Je moet pas stoppen als je je niet kunt vernieuwen. Maar zo voel ik me niet. En mijn vrouw vindt me toch een slechte tuinman."

[RG] Rus laat in actie tegen Kirilenko

Arantxa Rus zal vandaag lang moeten wachten voordat ze in actie kan komen in de derde ronde van Roland Garros. Haar partij tegen  de Russische Maria Kirilenko is pas als vierde wedstrijd gepland op baan 1.

Voor het eerst in haar loopbaan staat Rus, die donderdag verrassend Kim Clijsters versloeg, in de derde ronde van een grandslamtoernooi. Rus en Kirilenko speelden op het hoogste niveau nooit eerder tegen elkaar.

Vrouw hakt mans penis af met bijl

Een Russische vrouw heeft wel erg korte metten gemaakt toen ze achter het slippertje van haar man kwam. Ze pakte een bijl en hakte diens penis af.

De beste man blijkt een notoire vreemdganger. Toen de vrouw uit Vasykovo ontdekte dat haar 41-jarige echtgenoot voor de tiende keer in 7 jaar  buiten de deur had geneukt, was wat haar betrof de maat vol. Ze nam een bijl ter hand en ontmande haar overspelige man.

Om zeker te weten dat haar eega nooit meer vreemd zou gaan, spoelde ze de eenogige slang door de wc. Artsen slaagden er uiteindelijk in het hevig bloedende slachtoffer te stabiliseren. Helaas bleek zijn jongeheer onvindbaar, dus zal hij voortaan zittend moeten plassen.

FIFA 12 officieel onthuld

Het zal voor velen niet als verrassing komen. EA heeft zojuist FIFA 12 officieel aangekondigd. Zelf noemen ze de game "geen evolutionaire, maar revolutionaire" stap in de serie.

FIFA 12 zal namelijk de nieuwe 'Player Impact Engine' krijgen. Deze engine berekent constant de mogelijkheden tijdens fysiek contact van de voetbalspelers. Hierdoor heeft elk duel of botsing tussen de spelers een natuurlijke en geloofwaardige uitkomst. Ze zijn ook niet voorgeprogrammeerd, alles zal berekend worden. De kans dat een val twee keer hetzelfde is wordt zo wel heel gering. Op deze manier worden ook blessures realistischer. Als een speler geraakt wordt, berekent de game welke impact dit heeft op het lichaam. Als een speler met blessure doorspeelt is de kans dat hij van het veld gaat met een ernstigere blessure groter. Bij de opstelling moet je ook rekening houden met lichte blessures, zodat je geblesseerde speler niet opeens er uit ligt omdat hij toch die zwakkere enkel verstuikt. De 'Player Impact Engine' zal alleen gebruikt worden in de PlayStation 3- en Xbox 360-versie van de game.

Dit is niet het enige wat deze nieuwe engine verandert. Volgens EA mogen we rekenen op verbeteringen voor het dribbelen, tactisch verdedigen en 'pro player intelligence'. Dat laatste beïnvloedt het gedrag van de voetballers op basis van hun statistieken. Een speler met 'goed zicht' zal sneller een speler die ver weg staat aanspelen dan een speler met 'slecht zicht'.

De career-mode zal 'real-world storylines' vertellen waar het moraal van de speler, de vorm van de speler en de positie in de competitie invloed zullen hebben. Er komt een nieuw menu, aangepast aan jouw arena-speler, 'Virtual Pro' en favoriete club. Wedstrijden zullen realistischer aanvoelen door een verbeterd camera-standpunt, lichtinval, publiek en een 'real-world broadcast look and feel'.

Op de PlayStation 3 kan je met zeven man offline aan de slag. Op de Xbox 360 is dit aantal beperkt tot vier. Online kan je strijden met 22 man, in 11 tegen 11-wedstrijden. Door het nieuwe verdedigen hebben verdedigers meer te doen dan op het juiste moment op een knop te drukken en zijn zij ook volwaardig teamlid.

FIFA 12 zal uitkomen voor de PlayStation 3, Xbox 360, PC, Wii, PS2, 3DS, PSP en voor de iOS-platforms.

FIFA 12FIFA 12

FIFA 12FIFA 12

FIFA 12FIFA 12

FIFA 12FIFA 12

FIFA 12FIFA 12

FIFA 12

FIFA 12

FIFA 12

Koeman: "Huidige Barcelona is beter"

Ronald Koeman vindt Barcelona vanavond de duidelijke favoriet. Hij durft zelfs te zeggen dat het Barcelona van nu beter is dan het Dream Team waar hij deel van uitmaakte.

Samen met onder andere huidig Barça-trainer Josep Guardiola was Koeman speler van het Dream Team van Johan Cruijff dat in 1992 de Europa Cup I won, na een kanonskogel uit een vrije trap van Koeman.

"Maar het huidige Barcelona is beter, nog completer", zegt Koeman tegen De Telegraaf. "Wij waren bij machte weergaloos voetbal te spelen, maar kenden ook momenten dat we defensief in de problemen kwamen, te veel ruimte weggaven."

Koeman verwacht ook dat Edwin van der Sar met Manchester United niet in staat is om Barcelona te verslaan vanavond. "Ik gun hem uiteraard het allerbeste, zeker bij zijn afscheid. Maar ik ben bang dat dit FC Barcelona echt te sterk is."

Grease-ster Jeff Conaway overleden

Jeff Conaway heeft het tijdige met het eeuwige verwisseld. De van 'Grease' bekende acteur is vrijdag overleden. Conaway is slechts 60 jaar oud geworden.

Conaway werd in 1978 in een keer een bekende filmster toen hij in de huid kroop van Kenickie in de musical 'Grease'. Jaren later speelde hij een rol in de Amerikaanse televisieserie 'Taxi'.

Conaway bleek al jaren verslaafd aan cocaïne, pijnstillers en drank. Twee weken geleden belandde hij met een bloedvergiftiging in het ziekenhuis en raakte in coma. Hij is in Los Angeles overleden.


Een interview met Conaway, dat dateert van eerder deze maand

Op zoek naar Kerrigan in SCII: Heart of the Swarm

Tegenwoordig is niks meer geheim te houden en door een klein foutje heeft er heel eventjes een trailer van StarCraft II: Heart of the Swarm op GameTrailers gestaan. De trailer is allang verwijderd maar oplettende gebruikers hebben het filmpje op YouTube gegooid waar hij gewoon te zien is.

De teaser-trailer gaat over het tweede deel in de StarCraft II-serie, StarCraft II Heart of the Swarm. Dit deel zal het verhaal van de Zerg vertellen. StarCraft II Heart of the Swarm heeft nog geen datum gekregen en zal waarschijnlijk in 2012 uitkomen. Bekijk hieronder de teaser-trailer.

Noord-Korea laat Amerikaanse evangelist vrij

Noord-Korea heeft zaterdag een Amerikaan vrijgelaten die een halfjaar vastzat en werd beschuldigd van een ernstig misdrijf tegen Noord-Korea. Volgens Zuid-Koreaanse media was Eddie Jun opgepakt omdat hij het christelijk geloof predikte.

De vrijlating van Jun volgt op het bezoek van een Amerikaanse gezant aan Pyongyang. De diplomaat was in Noord-Korea om voedselhulponderzoeken van de Verenigde Naties en Amerikaanse liefdadigheidsorganisaties te verifiëren. Hij ontkende zaterdag dat de Amerikaan is vrijgelaten in ruil voor voedselhulp.

Jun keert binnen een paar dagen terug naar de Verenigde Staten. De vrijlating was vrijdag al aangekondigd.

Noord-Korea heeft de afgelopen jaren meer Amerikanen opgepakt, die pas na moeizame onderhandelingen en tussenkomst van prominenten werden vrijgelaten. Zo kreeg de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter in augustus de Amerikaan Robert Park mee, die met kerst te voet de Noord-Koreaanse grens was overgestoken om mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen en tot acht jaar dwangarbeid was veroordeeld. Ook ex-president Bill Clinton ging naar Pyongyang om de journalistes Laura Ling en Euna Lee op te halen die in 2009 waren opgepakt omdat ze illegaal de grens zouden zijn overgestoken.

Officieel kent Noord-Korea vrijheid van religie, maar christenen worden vaak aangepakt omdat ze door de regering worden beschouwd als een westerse bedreiging. Het uitdelen van bijbels en het houden van heimelijke gebedsbijeenkomsten kunnen leiden tot dwangarbeid of zelfs de doodstraf, zeggen uitgeweken Noord-Koreanen.

Van der Sar raadpleegt penaltyboekje

Edwin van der Sar heeft de zoon van Huub Stevens gebeld. Die heeft namelijk een enorme database van de penaltyvoorkeuren van spelers. De doelman van Manchester United kan hier vanavond in de finale van de Champions League tegen FC Barcelona mogelijk van profiteren.

Het nieuws is gisteravond door Huub Stevens in Voetbal International bevestigd. Zijn zoon heeft een database van meer dan 13.000 spelers en hun penaltyvoorkeur in bezit. Het is de professionele versie van het vroegere boekje van Jan Reker, die dit voor keeper Hans van Breukelen bijhield.

Van der Sar wil op alles voorbereid zijn in zijn laatste wedstrijd als profvoetballer. In 2008 was hij de grote held bij de strafschoppenserie in de Champions League-finale tegen Chelsea.

De doelman heeft al een langer verleden met penaltyseries. In 1995 stopte hij één van de penalty's van Gremio in de strijd om de Wereldbeker voor Clubs. In 1998 (WK kwartfinale tegen Brazilië) en 2000 (EK halve finale tegen Italië) verloor hij met Nederland. In 2004 zette hij dit recht in de kwartfinale van het EK tegen Zweden.

'Sorry voor lelijke vrouwen in trein'

Een Amerikaanse spoorwegmaatschappij heeft uiterst professioneel gereageerd op de klacht van een boze reiziger. Het bedrijf Southeastern heeft zich verontschuldigd voor het feit dat er volgens de klant te weinig mooie vrouwen in de trein zitten.

Ene Elliot Uttridge schreef de klachtenbrief in eerste instantie om zijn onvrede te uiten over de vele vertragingen en de slechte service. Voor de gein sloot hij zijn brief af met de mededeling dat 'er op de ochtendtrein een gebrek is aan knappe vrouwen'.

"Neem sexy vrouwen in dienst om het pendelen aangenamer te maken voor de reizigers", ried Uttridge het bedrijf aan. Aangezien hij ook de kwaadste niet is, mochten er wat hem betreft ook wel een paar knappe manskerels in de trein worden gestopt. "Zo zal jullie bedrijf niet beschuldigd worden van oneerlijkheid of seksime."

Uiteindelijk kreeg de 31-jarige blogger een antwoord op al zijn klachten. "Ik ben ervan overtuigd dat u zult toegeven dat het moeilijk is om aan de wensen van elke passagier te voldoen", luidde het antwoord. "Dat is deels omdat schoonheid een kwestie van smaak is, maar ook omdat we de passagiers die niet aan uw criteria voldoen niet willen discrimineren."

Southeastern gaf de reiziger de tip om zelf iets aan zijn klacht te doen. "U hoeft niet te aarzelen om enkele van uw aantrekkelijke vriendinnen te overtuigen om u te vergezellen op uw reis. Dat zou niet alleen een boost geven aan onze inkomsten, maar het zou u ook verzekeren dat er voldoende knappe vrouwen op de trein zitten."


Uttridge wil de dames natuurlijk gewoon filmen...

Directie: Einde Nationaal Historisch Museum nabij

Het einde van het Nationaal Historisch Museum (NHM) lijkt nabij. De directie van het museum denkt niet dat er nog een permanent fysiek onderkomen komt, nu er in de Tweede Kamer geen meerderheid lijkt te zijn die het museum wil behouden.

Volgens directeuren Erik Schilp en Valentijn Byvanck negeert minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) het onlangs gepresenteerde plan om het museum onder te brengen in Paleis Soestdijk, zo zeggen ze in een zaterdag gepubliceerd interview in de Volkskrant. "Mijn indruk is dat Donner er niet aan wil. Elk verzoek om te praten wordt onbeantwoord gelaten", zegt Schilp.

De directeuren denken dat de Kamer de komst van een nationaal historisch museum niet meer zo belangrijk vindt. Volgens Schilp is dat niet alleen een historische vergissing, maar ook een 'schandelijke verkwisting van belastinggeld'.

Het NHM zou zich aanvankelijk vestigen in een nieuw te bouwen pand naast het Openluchtmuseum in Arnhem. Vanwege de bezuinigingen op kunst en cultuur achtte staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) de bouwkosten van 50 miljoen voor het museum niet verantwoord en zette het kabinet een streep door de bouwplannen.

Het museum werd in 2008 opgericht met als doel het historisch besef en de kennis van de geschiedenis van Nederland te bevorderden. Dat gebeurde op initiatief van de oud-fractievoorzitters Jan Marijnissen (SP) en Maxime Verhagen (CDA). Het NHM zit nu tijdelijk in de Zuiderkerk in Amsterdam. Vanuit de kerk organiseert het museum debatten, tentoonstellingen en evenementen.

Volg het topic over dit onderwerp op:
http://forum.fok.nl/topic/1658699

Kanker op te sporen in bloedmonsters

Een vinding van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam maakt het mogelijk dat laboranten aan gewone bloedmonsters kunnen zien of iemand kanker heeft. Daarbij kunnen medici ook twee soorten identificeren: hersentumoren en prostaatkanker.

Een woordvoerster van het VUmc bevestigde zaterdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad. Het kan nog wel enkele jaren duren voordat de nieuwe techniek op grote schaal valt toe te passen. Het VUmc noemt de ontdekking 'zeer betekenisvol en veelbelovend'.

Kanker op te sporen in bloedmonsters
Kanker op te sporen in bloedmonsters (Foto: ANP)

'Jeugdige tbs'er krijgt behandeling vaak niet'

Jongeren die zijn veroordeeld tot jeugd-tbs, krijgen deze behandeling vaak niet. Ze worden opgesloten in jeugdgevangenissen zonder goede psychische behandeling. Daardoor komen ze onbehandeld terug in de maatschappij en is de kans dat ze opnieuw in de fout gaan veel groter.

Kinder- en jeugdpsychiaters van acht justitiële jeugdinrichtingen slaan alarm in een vertrouwelijke brief, schrijft het AD zaterdag. Ze vinden het onverantwoord dat justitie hun adviezen om jongeren op te nemen in een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) negeert.

Jaarlijks hebben tientallen criminele jongeren een ggz-behandeling nodig. Het gaat om minderjarigen die veroordeeld zijn voor ernstige misdrijven als moord, verkrachting of zware mishandeling. Deze jongeren zijn vaak psychotisch, schizofreen, autistisch of licht verstandelijk gehandicapt. Doordat ze vaak geen, of geen goede psychische behandeling krijgen, is de kans dat ze na hun straf weer in de fout gaan bijna tien keer zo hoog.

Voor deze daders zijn de behandelingafdelingen in jeugdgevangenissen volgens de psychiaters ongeschikt. De stoornissen vergen gespecialiseerde zorg in een kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie. Na behandeling in sommige van die klinieken gaat nog geen 10 procent na behandeling weer de fout in. Van jeugd-tbs'ers in gevangenissen pleegt 60 tot 80 procent na vrijlating opnieuw een delict.

Door opa aangereden jongetje (1) overleden

Een jongetje van 1 uit Oss dat vrijdagavond zwaargewond raakte toen hij op een camping in het Brabantse Heeswijk-Dinther door zijn opa werd aangereden, is in de nacht van vrijdag op zaterdag aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie.

De opa van het slachtoffer zag zijn kleinzoon bij het parkeren van zijn auto over het hoofd. Het kind raakte zwaargewond aan zijn hoofd en werd in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Daar overleed hij enkele uren later.

Op de camping was de situatie na het ongeval chaotisch. Veel mensen waren erg geëmotioneerd. Voor hen is slachtofferhulp geregeld.

Hennis soms allergisch voor uitlatingen PVV

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert windt zich soms behoorlijk op over uitspraken van de PVV. "Ik word soms helemaal allergisch van hun uitlatingen", zegt de VVD'er zaterdag in een interview met het AD over de gedoogpartner van het kabinet met VVD en CDA. "Soms geloof ik bijna niet wat ik hoor."

Als voorbeeld noemt ze de uitspraak van PVV-leider Geert Wilders over 'islamitisch stemvee', waarmee de PvdA Nederland volgens hem de afgelopen decennia zou hebben laten volstromen. "Walgelijk! Walgelijk! Wat wil je daarmee bereiken?" Ook over het idee van de PVV om hardnekkige overlastplegers in speciale dorpen bij elkaar te zetten, wond Hennis zich op. "Misschien is het naïef, maar ik kan me daar nog steeds over verbazen en opwinden."

Hennis soms allergisch voor uitlatingen PVV
Hennis soms allergisch voor uitlatingen PVV (Foto: ANP)

Dag van de Bouw op 230 locaties

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland geven zaterdag in Leiden bij het project verbreding A4 het startsein voor de Dag van de Bouw.

Tijdens deze dag zijn door het hele land 230 bouwlocaties voor het publiek opengesteld. Bezoekers kunnen de bouwplaatsen betreden en een kijkje achter de schermen nemen.

De locaties lopen uiteen van woningprojecten tot de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, de restauratie van het Rijksmuseum in de hoofdstad, de nieuwbouw van Eye Filminstituut en de Nieuwbouw IJdock. In het noorden van het land is 'de grootste bouwput van het noorden', de Eemshaven, te bezoeken en de bouw van grote energiecentrales.

In Utrecht is aandacht voor de werkzaamheden rond het stationsgebied, zoals de nieuwbouw van Muziekpaleis Vredenburg. Ook in Rotterdam is de nieuwbouw van het Centraal Station te bekijken, naast de nieuwbouw van onder meer het Erasmus MC.

Tijdens deze zesde editie van de Dag van de Bouw kunnen bezoekers ook zelf muurtjes metselen, heftruck rijden of graafmachines besturen.

Dag van de Bouw op 230 locaties
Dag van de Bouw op 230 locaties (Foto: ANP)

Defensiegegevens miljoenendeal op straat

Uiterst vertrouwelijke gegevens van Defensie over de verkoop van achttien F-16's aan de Chileense luchtmacht zijn op een rommelmarkt voor 1 euro verkocht. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag, die een usb-stick met daarop de gegevens in zijn bezit heeft.

Op de gegevensdrager staan de voorwaarden van het contract, dat een waarde heeft van 100 miljoen euro. De persoonlijke gegevens van militairen en medewerkers van bedrijven als Stork, Fokker, TNO die betrokken zijn bij de verkoop worden uitgebreid genoemd. Ook zaken als het onderhoud aan de F-16's, Nederlandse hulp bij training van Chileense technici en de zwakke en sterke punten van de straaljagers worden minutieus vermeld.

Een Brabander kocht de stick op een rommelmarkt in Goirle. "Toen ik thuiskwam, trof ik de gegevens aan. Ik heb contact gezocht met een van de genoemde bedrijven, Stratagem Group in Den Haag", zegt hij in de krant. De directeur van dat bedrijf zou de Brabander vervolgens hetzelfde bedrag hebben geboden dat de koper had betaald voor de gegevensdrager, 1 euro.

Het Ministerie van Defensie spreekt van een 'uiterst pijnlijke' affaire en wil het lek boven tafel krijgen. "We nemen dit zeer hoog op, willen diepgaand onderzoek naar hoe dit kon gebeuren", zegt een woordvoerder. "Ik kan nog niet beoordelen of deze zaak tot strafrechtelijk onderzoek leidt, maar hier zijn marktgevoelige, economisch gevoelige en mogelijk zelfs operationeel gevoelige gegevens op straat gekomen."

Zout water rukt op door droogte

Door de aanhoudende droogte kan verzilting optreden. Zout water vanuit de Noordzee dringt door de lage waterstanden van rivieren en kanalen steeds verder op.

Volgens Weeronline.nl kunnen er wat dat betreft grotere problemen ontstaan, als neerslag voorlopig nog uitblijft. En volgens een woordvoerder zal dat in juni het geval zijn.

Door gebrek aan water kunnen energiecentrales problemen krijgen met de koeling en kan de groei van gewassen ernstig in de knel komen.

Uit de maandanalyse van Weeronline.nl over mei blijkt dat de afgelopen lente de droogste ooit was. Dat komt echter niet door een laagterecord wat betreft neerslag, maar door een grote verdamping door de hoge temperaturen, aldus de weerwebsite.

Gemeenten krijgen 2,6 miljard voor reïntegratie

De gemeenten krijgen in 2015 samen 2,6 miljard euro voor het aan werk helpen van mensen met een beperking en mensen uit sociale werkplaatsen. Dat schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom (VVD) aan de Tweede Kamer. In de brief geeft hij een toelichting op de Wet werken naar vermogen.

Van het budget is 1,8 miljard euro bestemd voor de sociale werkvoorziening en 800 miljoen voor de reïntegratie van specifieke groepen die straks onder de nieuwe wet vallen.

De nieuwe wet voegt de sociale werkvoorziening, de bijstand en de Wajong samen. Het kabinet wil de wet in januari 2013 laten ingaan.

De Krom botste deze week nog met een deel van de oppositie, die een stijging van de werkloosheid onder mensen met een handicap en sluiting van sociale werkplaatsen vreest.

Oud-president Clinton bezoekt Fries gehucht

Oud-president Bill Clinton van de Verenigde Staten bezoekt zaterdag het Friese gehucht Achlum. Het dorpje in de gemeente Franekeradeel, waar 667 mensen wonen, is een groot deel van de dag volledig van de buitenwereld afgesloten. Bezoekers mogen er alleen komen op vertoon van legitimatie en een speciale toegangskaart.

Clinton geeft op uitnodiging van Achmea een lezing. De verzekeraar viert in Achlum zijn tweehonderdjarig bestaan, omdat boekhouder Ulbe Piers Draisma in 1811 in het dorp de Onderlinge Waarborgmaatschappij Achlum oprichtte, de verre voorloper van Achmea.

In 24 woningen in het dorpje worden debatten en discussies gehouden, onder meer met oud-Kamerlid Femke Halsema van GroenLinks, schrijver Geert Mak en schaatser Erben Wennemars.

Oud-president Clinton bezoekt Fries gehucht
Oud-president Clinton bezoekt Fries gehucht (Foto: ANP)

Zaandammer bekent doodsteken buurman

Een 28-jarige man uit Zaandam die wordt verdacht van het doodsteken van zijn 47-jarige buurman heeft bekend. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Alkmaar vrijdag bekendgemaakt.

Het slachtoffer werd op 20 april dood gevonden in een schuur in Zaandam. Hij zou ruzie met de dader hebben gehad, waarop hij werd neergestoken. De man had meerdere steekwonden in zijn lichaam.

De verdachte werd nog dezelfde dag aangehouden. Hij zit nog vast in afwachting van zijn proces. Wanneer dat begint, is nog onduidelijk.

Brand Kalmthout grote ramp voor Vlaanderen

De brand op de Kalmthoutse Heide net over de grens in België is de grootste ecologische ramp die ooit in Vlaanderen heeft plaatsgevonden. Dat stelt het Agentschap voor Natuur en Bos vrijdag, de instelling die de Vlaamse natuurgebieden beheert.

Bij de brand ging ongeveer 600 hectare heide in vlammen op. Nooit eerder brandde in Vlaanderen zo'n grote oppervlakte natuurgebied af. Volgens het agentschap gaat het om een stuk topnatuur in Vlaanderen dat zelfs uniek is voor Europa. De brand is voor het toerisme en de recreatie in de streek een 'zware klap'.

Volgens de natuurbeheerder heeft zich onder de zichtbaar verschroeide heide nog een ander ecologisch drama afgespeeld en vernietigde de brand niet alleen de vegetatie, maar ook het leven in de bodem, zoals spinnen en insecten. Ook veel andere dieren zijn getroffen, zoals vogels, padden, kikkers en sprinkhanen.

De kans is volgens het Agentschap voor Natuur en Bos klein dat het gebied weer net zo wordt als voor de brand. Het herstel zal jaren duren.

De brand, die woensdag rond het middaguur ontstond, is inmiddels volledig onder controle. Het nablussen zal nog wel enkele dagen duren.


Brand Kalmthout grote ramp voor Vlaanderen (Foto: Novum)

Lagere straf voor Friese moord met priem

Een 21-jarige Fries is in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel voor de moord op een 28-jarige man in 2008. Dat is twee jaar minder dan de straf die hij in eerste aanleg opgelegd kreeg. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar geëist.

De moord werd in augustus 2008 gepleegd in de Friese hoofdstad. De destijds 18-jarige dader zou hebben gedacht dat hij werd uitgescholden voor mietje, maar het slachtoffer zei 'middei', wat Fries is voor goedemiddag.

De 'belediging' schoot de Fries in het verkeerde keelgat en er ontstond een woordenwisseling die uitmondde in een vechtpartij. Toen de twee elkaar later die nacht nog eens tegenkwamen viel de Fries het slachtoffer aan met een priem. Het slachtoffer liep een dwarslaesie op en overleed twee weken later in een ziekenhuis nadat de beademing werd stopgezet.

Het hof in Leeuwarden komt tot een lagere straf dan de rechtbank en de eis van de advocaat-generaal omdat de Fries volgens het hof niet in koelen bloede uit wraakzucht heeft gehandeld, zoals justitie stelt. Er is volgens het hof sprake van een toevallige samenloop van omstandigheden. Ook heeft het hof de jeugdige leeftijd die de Fries destijds had en het feit dat hij spijt heeft betuigd bij het oordeel betrokken.

Berlusconi-parlementariër verdedigt Mladic

Mario Borghezio, een Europarlementariër van de centrumrechtse coalitie van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, heeft het vrijdagavond op de Italiaanse radio opgenomen voor Ratko Mladic. De voormalige Bosnisch-Servische legerleider is voor hem een 'patriot'.

"De Serven hadden de oprukkende islam in Europa kunnen stoppen, maar men heeft ze dat niet laten doen", aldus de politicus van de Lega Nord van Umberto Bossi, die soms fel uithaalt tegen moslims die in het noorden van Italië zijn gaan wonen.

Mladic is volgens Borghezio dan ook om politieke redenen aangeklaagd: "Ik heb geen bewijzen gezien, patriotten zijn patriotten, en voor mij is Mladic een patriot." Mladic zou een eerlijk proces moeten krijgen, 'maar in het tribunaal van Den Haag heb ik een vertrouwen van weinig meer dan nul', aldus de politicus, die Mladic in de gevangenis wil gaan bezoeken.

Aanhoudingen brandstichting woning burgemeester Urk

Twee mannen van 19 en 22 zijn vrijdagmiddag opgepakt op verdenking van brandstichting bij het appartementencomplex waar de burgemeester van Urk woont. Ondanks de arrestaties blijft de politie de woonomgeving van burgemeester Jaap Kroon extra in de gaten houden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De brandstichting vond begin mei plaats. Een benzinebom werd tegen de zijkant van het appartementencomplex gegooid. Door de bom woedde een korte brand, die uit zichzelf uitging. Niemand raakte gewond.

De week ervoor belegerden ongeveer 150 jongeren op scooters de woning van de burgemeester, omdat ze vonden dat het beleid tegen de Urkse jeugd te streng is. De politie stond echter al klaar. Toen de jongeren met stenen naar de politie begonnen te gooien, werd met de wapenstok ingegrepen.

Aanklager: Mladic en Karadzic samen berechten

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal Serge Brammertz onderzoekt de mogelijkheden om Ratko Mladic en Radovan Karadzic gezamenlijk te berechten. Dat maakte hij vrijdag bekend.

Mladic en Karadzic worden als de hoofdverantwoordelijken beschouwd voor Servische wandaden in de Bosnische oorlog (1992-1995). Karadzic werd in 2008 opgepakt en is evenals Mladic aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Mladic - die donderdag werd opgepakt - wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de massamoord op bijna achtduizend moslims in Srebrenica.

"We hadden gehoopt dat na de arrestatie van Karadzic die van Mladic snel zou volgen", zei Brammertz. "Karadzic was de politieke architect van de begane misdaden en Mladic was de baas van het Servische leger in Bosnië."

Een samenvoeging van hun processen zou echter een aanzienlijke vertraging opleveren in de zaak van Karadzic, die in 2009 aanving. Het zal vermoedelijk maanden duren voor Mladic voor de rechtbank kan verschijnen. Een rechter moet een gezamenlijk proces overigens eerst goedkeuren.

Brammertz zei zeer duidelijk bewijsmateriaal tegen Mladic te hebben. Veel van het bewijs tegen Mladic overlapt met dat tegen Karadzic, zei hij. Het hof heeft inmiddels een panel van drie rechters samengesteld die de zaak van Mladic zullen behandelen, onder wie de Nederlander Alphons Orie. Orie was eerder rechter in het proces tegen Karadzic, maar moest na een wrakingsverzoek het veld ruimen.


Aanklager: Mladic en Karadzic samen berechten (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.