Jemenitische militanten nemen kuststad in

Honderden islamitische militanten hebben vrijdag de zuidelijke Jemenitische kuststad Zinjibar ingenomen. Acht politiemannen en twee burgers zijn daarbij gedood. Dat hebben medewerkers van de Jemenitische veiligheidsdienst gezegd.

De gewapende mannen namen twee banken in evenals het belastingkantoor van de stad en twee kantoren van de veiligheidsdiensten. De autoriteiten vermoeden dat de daders lokale islamitische militanten zijn die aan Al Qaida gelieerd zijn. Gevreesd wordt dat de militanten gebruik zullen maken van de onrust in Jemen om zo de macht over te nemen. Het is al drie maanden onrustig in Jemen. Antiregeringsbetogers eisen het aftreden van president Ali Abdullah Saleh.

Eerder vrijdag namen strijders van de Hashid-clan twee legerbases ten noordoosten van Sanaa in. Volgens stamhoofd Sheik Ali Saif zijn bij inname van de eerste basis tientallen regeringssoldaten gedood. De autoriteiten hebben dat echter niet bevestigd. Volgens Saif kwamen achttien Hashid-strijders om. De tweede basis werd zonder bloedvergieten ingenomen, aldus het stamhoofd.