[Intro] Finale Champions League 2010/11

Komende zaterdag 28 mei om 20:45 uur staat de finale van de Champions League op het programma. Plaats van handeling is de Wembley Arena in Londen. De eindstrijd is een herhaling van de finale van 2009. Zal Edwin van der Sar zijn loopbaan afsluiten met een Champions League-zege of gaat Ibrahim Afellay voor het eerst in zijn carrière aan de haal gaan met de Cup met de grote oren? Hieronder een overzicht van de wegen die Manchester United en FC Barcelona aflegden in aanloop naar de finale.

FC Barcelona naar de finale...

Voor FC Barcelona begon het Champions League-seizoen voortvarend. De Catalaanse ploeg die ingedeeld werd in Groep D met onder andere het Griekse Panathinaikos, Rubin Kazan en FC Kopenhagen wist haar eerste wedstrijd overtuigend te winnen. In Griekenland werd Panathinaikos met 5-1 naar de slachtbank geleid mede door twee doelpunten van Lionel Messi. Echter, Barça liep  al in het tweede duel tegen Rubin Kazan averij op (1-1). De ploeg uit Rusland bleek ook dit jaar een plaaggeest te zijn voor de club van Pep Guardiola. In het Champions League-seizoen 2009-2010 haalde Barça maar één punt uit de beide confrontaties. Afgelopen 20 oktober herstelde de Spaanse ploeg zich tegen FC Kopenhagen in eigen huis. In Nou Camp werd het 2-0 door twee doelpunten van Messi. De return in Denemarken eindigde in een 1-1 gelijkspel waar beide team tevreden mee waren. De wedstrijden tegen Panathinaikos en Rubin Kazan eindigden in respectievelijk 3-0 en 2-0 overwinningen voor de Catalanen. FC Barcelona kroonde zich tot groepswinnaar met veertien punten uit zes duels.


Ibrahim Afellay kan voor de eerste keer de CL winnen (WikiCommons/PaulBlank)


In de tweede ronde moest de ploeg het opnemen tegen Arsenal. Het tweeluik zou, zoals op voorhand was voorspeld, een spektakel worden. Het eerste duel in Londen eindigde in een 2-1 overwinning voor The Gunners door onder andere een wonderschoon doelpunt van Robin van Persie. De Nederlander kon in de return in Nou Camp echter niet voorkomen dat FC Barcelona er met de winst vandoor ging (3-1). Hij kreeg in de tweede helft een domme tweede kaart waardoor het wel heel lastig werd om te winnen. In de kwartfinale moesten de mannen van Guardiola afreizen naar Shakhtar Donetsk. De trip naar Oekraïne leek overbodig want de Spanjaarden hadden het eerste duel in Nou Camp met 5-1 gewonnen.

Ook het duel in Donetsk zette de Spaanse ploeg om in een overwinning en met deze winst plaatste het team zich voor de halve finales van het miljoenenbal. In deze halve finale moest het opnemen tegen aartsrivaal Real Madrid. Aan de hand van de Argentijn Messi sleepte Barcelona er een 0-2-winst uit en zette hiermee een gigantische stap naar de finale. De return in Nou Camp was het toneel van een ordinaire schoppartij van beide kanten en eindigde in 1-1. Met dit gelijke spel plaatste FC Barcelona zich voor finale. Zaterdag kunnen de mannen van Pep Guardiola geschiedenis schrijven door voor de vierde maal een Champions League-titel toe te voegen aan hun palmares.

Manchester United naar de finale...

Het avontuur in de Champions League begon voor Manchester in Poule C van de groepsfase. De formatie van trainer Sir Alex Ferguson werd in deze groep ingedeeld met Glasgow Rangers, Valencia en Bursaspor. ManU eindigde als eerste in deze groepsfase en bleef tevens ongeslagen. Van de zes groepswedstrijden werden vier partijen in winst omgezet. Alleen tegen Glasgow Rangers (0-0 thuis) en Valencia (1-1 thuis) werd puntverlies geleden. De Engelse ploeg scoorde zeven doelpunten en incasseerde slechts één tegentreffer.

In de achtste finales werd Manchester gekoppeld aan Olympique Marseille. Op papier leek dit een makkelijke opgave voor de Engelse ploeg, maar de tweestrijd werd pas op het eigen Old Trafford beslist. Nadat de eerste wedstrijd in Marseille in 0-0 eindigde, won Manchester op eigen veld met 2-1. Javier Hernández scoorde tweemaal. Wes Brown maakte tien minuten voor tijd een eigen doelpunt en zorgde daarmee voor een spannende slotfase. Marseille kwam echter niet meer tot scoren en zodoende plaatste United zich voor de laatste acht.


Zal Edwin van der Sar zijn loopbaan afsluiten met een CL-zege? (WikiCommons/AustinOsuide)


De tegenstander in de kwartfinales kwam ook uit de Engelse Premier League; Chelsea. De eerste wedstrijd, op Stamford Bridge, werd beslist door een treffer van Wayne Rooney. Hij verschafte daarmee zijn ploeg een uitstekende uitgangspositie voor de return. Op Old Trafford viel Chelsea vanaf het beginsignaal flink aan. Het was vooral aan doelman Edwin van der Sar te danken dat de Londense formatie niet kon scoren. Via de Mexicaanse spits Hernández kwam Manchester kort voor rust toch op voorsprong. In de tweede helft ontving Chelsea-middenvelder Ramires een rode kaart en de tweestrijd leek definitief beslist. Didier Drogba bracht echter de spanning terug door een kwartier voor tijd de gelijkmaker te scoren. De vreugde was van korte duur, want oud-PSV'er Ji-Sung Park besliste het duel definitief door een minuut later de 2-1 te tegen de touwen te schieten.

Door dit resultaat plaatste Manchester zich voor de laatste vier van de Champions League. Daarin mochten The Red Devils het opnemen tegen Schalke 04, in de vorige ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van titelhouder Internazionale. De Duitse formatie had in beide duels weinig in te brengen tegen de Engelse ploeg. Het eerste duel, dat plaatsvond in Gelsenkirchen, kwam pas na rust tot leven. Door doelpunten van Ryan Giggs en Rooney won ManU met 0-2. Ook op Old Trafford had Schalke 04 niets in te brengen tegen het sterke United. Uiteindelijk won de ploeg van trainer Ferguson met 4-1.

Door dit resultaat kan Manchester zich opmaken voor de finale. Daarin kan de Engelse ploeg voor de vierde keer in de clubhistorie de Champions League winnen. Tevens neemt Edwin van der Sar, in zijn honderste Champions League-duel, definitief afscheid van het betaalde voetbal.