Aanklacht tegen 'dopingdokter' Fuentes

Het openbaar ministerie in Spanje heeft een aanklacht ingediend tegen Eufemiano Fuentes voor zijn rol in de dopingzaak 'Operacion Puerto' uit 2006. De arts zou de gezondheid van sporters in gevaar hebben gebracht. Naast Fuentes zijn ook voormalig ploegleider Manolo Saiz en drie anderen verdacht. Een rechter moet nu beoordelen of er een zaak wordt geopend.

Fuentes geldt als hoofdverdachte in 'Operacion Puerto', een onderzoek naar grootschalig misbruik van prestatiebevorderende middelen in de wielersport. Meer dan 50 renners waren bij de zaak betrokken. Onder anderen Ivan Basso en Alejandro Valverde werden vanwege de affaire geschorst.

Ook bij het door de Spaanse Guardia Civil uitgevoerde antidopingonderzoek 'Operacion Galgo' geldt Fuentes als verdachte. Fuentes is echter nog nooit bestraft omdat de Spaanse wet in 2006 geen specifieke antidopingreglementen kende. Ditmaal wijzen de aanklagers dus vooral op de gezondheid van de renners.

Overigens trad Fuentes onlangs toe tot de medische staf van Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. De voetbalclub komt uit in de Spaanse derde divisie.