Bin Hammam officieel tegenkandidaat Blatter

Mohamed bin Hammam heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de FIFA. De 61-jarige baas van de Aziatische voetbalbond AFC vertelde dat hij 'na lang beraad' de uitdaging aangaat. Hij is daarmee de eerste tegenkandidaat van de 75-jarige Zwitser Sepp Blatter in tien jaar.

Bin Hammam is sinds 2002 de voorzitter van de AFC en is ook al vijftien jaar lid van het uitvoerend comité van de FIFA. Tijdens de verkiezingen in Zürich op 1 juni doet hij nu een gooi naar het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Over zijn kansen is de man uit Qatar, dat drie maanden geleden de organisatie voor het WK 2022 kreeg toebedeeld, best optimistisch. "Ik schat ze op vijftig procent."

"Blatter is zeer ervaren en heeft als algemeen secretaris en voorzitter een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het spel over de hele wereld. De wereld kent hem heel goed."

Blatter is al sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Bin Hammam vindt het nu tijd voor verandering. "Het is tijd voor nieuwe gezichten, nieuw bloed, frisse lucht. Dat is mijn boodschap en ik hoop dat de kiezers deze dingen meenemen bij hun beslissing."


Bin Hammam tegenkandidaat Blatter (Foto: Novum)