FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 april 2009

[NBA] Uitslag Lakers - Jazz

De Los Angeles Lakers zijn goed begonnen aan de play-offs. De Lakers wonnen thuis vrij gemakkelijk van de Utah Jazz. De wedstrijd werd vrijwel de hele tijd door Purple and Gold gedomineerd, het werd uiteindelijk 113-100.

De als achtste geplaatste Jazz kregen weinig kans in de Staples Center. Door goed spel van Kobe Bryant en Pau Gasol kamen de Lakers nooit in problemen. Bryany eindigde de wedstrijd met 24 punten en acht assists. Gasol was goed voor twintig punten en negen assists. Ondanks het feit dat de Spanjaard ook zes fouten maakte, en hierdoor de wedstrijd vroegtijdig moest verlaten, kreeg hij een staande ovatie van de fans. De grote verrassing van de avond was Trevor Ariza. De small forward brak een nieuw record in zijn carrière. Hij scoorde 21 punten, wat hem nog nooit is gelukt tijdens de play-offs. Shannon Brown, die eerder dit jaar gehaald werd in een ruil met Charlotte Bobcats scoorde negen punten.

Bij de Jazz was Deron Williams de man van de assists. Williams was goed voor zeventien assists en zestien punten. Carlos Boozer leek een vrij onzichtbare wedstrijd te spelen maar ondanks dat scoorde hij wel 27 punten. Paul Millsap was de man die goed van de bank afkwam. Millsap scoorde vijftien punten en had ook een paar belangrijke momenten in de verdediging.

FOK!tv: The Bunker - slaan mag, mits terecht (2/2)

In dit tweede deel van FOK!tv Inside The Bunker nemen Bram en Bart met ons de de kandidaten door, vertellen ze hoe hard ze hebben gewerkt aan een gat in de muur en over verantwoord geweld.

In The Bunker betekent slaan namelijk niet per se een exit. Zolang een klap aan een medebewoner terecht is, dan hoef je er niet uit. Sterker nog, de kijker mag meebepalen of een klap terecht is.

Verder gaan Bram en Bart in over hoe extreem reality is geworden in 10 jaar en wanneer de eerste dode valt. Of is die er al?



FOK!tv bezoekt The Bunker Online - (c) FOK.nl

Discussiëer mee in het enige officiële The Bunker Online forum.
 
UPDATE: De tekst in het bericht aangepast.  Was nog de oude tekst van de vorige video :') 

Horeca Hengelo ontruimd door grote brand

Enkele kroegen en een cafetaria in het centrum van Hengelo (Overijssel) zijn vanavond ontruimd omdat er in de binnenstad een zeer grote brand woedt. De brand is begonnen in een woonhuis boven een van de cafés en sloeg over naar de kroeg eronder. Niemand raakte gewond.

De oorzaak van de vlammenzee aan de Marktsteeg is nog niet bekend. Dat heeft een woordvoerster van de brandweer gemeld.

Zie ook het verslag van FOK!kers die ter plaatse aanwezig zijn. 

Man rijdt naakt rond in Dokkum

De politie van Dokkum heeft gisteren een vreemde automobilist opgepakt. De man uit het Friese Warfhuizen zat namelijk naakt achter het stuur van zijn auto.

De naaktrijder liep tegen de lamp toen hij gistermiddag twee vrouwen op een parkeerterrein in Dokkum vroeg of zij zijn parkeerkaartje wilden hebben. De vrouwen namen het aanbod echter niet aan, maar belden de politie. Die ging er meteen werk van maken en reed achter de exhibitimobilist aan.

Even later wisten de agenten de man te pakken te krijgen en namen hem mee naar het politiebureau. Daar bekende de man dat hij op het bewuste parkeerterrein een geil afspraakje had. Na het verhoor mocht hij weer huiswaarts keren met een prent wegens schennis van de eerbaarheid. 

Elisha Cuthbert overleeft ongeluk dankzij '24'

Het meespelen in een actieserie kan soms heel leerzaam zijn. Elisha Cuthbert kan daarover meepraten. Ze zegt dat zij dankzij haar ervaring die ze opdeed in de tv-serie '24' een auto-ongeluk heeft overleefd.

De 26-jarige Cuthbert spatte drie seizoenen lang van het scherm af als Kim Bauer, de dochter van hoofdpersoon Jack Bauer in de actieserie '24'. Volgens de actrice heeft die rol haar leven gered.

"Ik was op weg naar de metro toen ik door een auto werd aangereden. Ik had een Kim Bauer-reactie. Ik dacht, ik kan ofwel proberen weg te lopen of ik kan stilstaan net als een hert en mijn twee knieën breken. Of ik kan op de auto springen en proberen om veilig weg te geraken. Dus ik koos voor het laatste en ik landde en wist zelfs mijn handtas nog heel te houden", vertelt Cuthbert.

Hierop zetten drie getuigen de achtervolging in. Zij wisten de wegpiraat te achterhalen en vast te houden tot de politie kwam.

De blonde actrice heeft slechts een paar blauwe plekken overgehouden aan het incident. "Ik had een leuke blauwe plek op mijn billen. Maar zo'n ongeval doet je wel realiseren dat het leven snel voorbij kan zijn."


Kim Bauer in actie Hart

Onderzoeker overleeft drie dagen -40

Een Amerikaanse onderzoeker kwam van een koude kermis thuis na een poging tot onderzoek in Groenland. Afgelopen donderdag vertrok de onderzoeker op een sneeuwscooter vanaf het onderzoekscentrum om de omgeving te verkennen, maar kwam niet meer terug.

Deense hulptroepen begonnen een zoektocht met vliegtuigen, maar konden door het slechte weer en de bittere kou van -40 graden Celsius weinig zien. Na dagen overleven in deze bizarre temperatuur werd gisteravond de onderzoeker teruggevonden, levend en wel. Hij is ernstig onderkoeld, maar buiten levensgevaar.

Everton klopt ManU in FA Cup

Everton is er in geslaagd de finale van de FA Cup te bereiken. De club uit Liverpool wist Manchester United na 120 minuten spelen op 0-0 te houden, waarna de ploeg na strafschoppen de Mancunians wist te kloppen.

Manchester begon de wedstrijd in de halve finale op Wembley met slechts drie spelers die woensdag wisten te winnen van FC Porto, namelijk Rio Ferdinand, Nemanja Vidic en Anderson. Drie anderen, Edwin van der Sar, Cristiano Ronaldo en Wayne Rooney, zaten zelfs op de tribune. Toch begon ManU sterk aan de wedstrijd. De eerste kans was niet aan Macheda besteed.

In de tweede helft kwam het eerste gevaar van Everton, maar Tim Cahill stuitte op Ben Foster. De Mancunians moesten in de tweede helft met tien man verder nadat Fabio geblesseerd uitviel en coach Ferguson al drie maal gewisseld had. In de penalty-serie was de hoofdrol voor Everton-keeper Tim Howard weggelegd. Rio Ferdinand en Dimitar Berbatov wisten de goalie niet te passeren, waarna Phil Jagielka de beslissende strafschop voor The Toffees benutte en zo de ploeg in de finale tegenover Chelsea zette.

Alje Schut scheurt kruisband

FC Utrecht zal het voor de rest van het seizoen moeten stellen zonder Alje Schut. De verdediger scheurde tijdens de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen de kruisband in zijn linkerknie.

Schut wacht een operatieve ingreep en een lange revalidatie. De FC Utrecht-speler stond eerder in zijn carriere al meer dan een jaar langs de kant met dezelfde blessure, maar wist na een lange revalidatie zich toch terug te knokken in de hoofdmacht van de Utrechters.

Standen in het F1-kampioenschap

Na de Grand Prix van China zijn de standen in het rijderskampioenschap in de Formule 1 gewijzigd. Jenson Button gaat nu aan de leiding met 21 punten voor Rubens Barrichello met vijftien punten en Sebastian Vettel met tien punten.

Bij de teams gaat Brawn GP aan de leiding met 36 punten voor Red Bull Racing dat met 19,5 punten met stip naar plaats twee steeg. Toyota zakte daardoor met 18,5 punten naar plaats drie. Twee teams zijn nog puntloos: Ferrari en Force India.

Stand in het rijderskampioenschap

Pos. Naam Team Punten
1J. Button Brawn GP 21
2R. Barrichello Brawn GP 15
3S. Vettel Red Bull 10
4T. Glock Toyota 10
5M. Webber Red Bull 9.5
6J. Trulli Toyota 8.5
7N. Heidfeld BMW 4
8F. Alonso Renault 4
9H. Kovalainen McLaren 4
10L. Hamilton McLaren 4
11N. Rosberg Williams 3.5
12S. Buemi Toro Rosso 3
13S. Bourdais Toro Rosso 1
14R. Kubica BMW 0
15F. Massa Ferrari 0
16K. Räikkönen Ferrari 0
17A. Sutil Force India 0
18K. Nakajima Williams 0
19G. Fisichella Force India 0
20N. Piquet jr. Renault 0

Stand in het constructeurskampioenschap

Pos. Team Punten
1Brawn GP 36
2Red Bull 19.5
3Toyota 18.5
4McLaren 8
5BMW 4
6Renault 4
7Toro Rosso 4
8Williams 3.5
9Ferrari 0
10Force India 0

Adelaar berooft vrouw van handtas

In de Oostenrijkse plaats Kundl heeft zich gisterenmiddag een wel heel opmerkelijke beroving voorgedaan. Een 69-jarige vrouw werd daar tijdens een wandeling door een adelaar van haar handtas beroofd.

De witkopzeeadelaar greep de tas van de vrouw, vloog een stukje verder en doorzocht vervolgens de tas. Het beest vloog daarna weer weg en knalde tegen een wit bestelbusje aan. Na de botsing liep de vogel naar een veldje, waar een opgetrommelde vogelkenner het beest kon vangen.

De adelaar was vier dagen eerder aan de eigenaar ontsnapt. De handtas van de aangevallen vrouw leek op die van de eigenaar van de vogel. Het hongerige beest dacht waarschijnlijk eten te vinden in de tas. Het busje waar het beest daarna tegenop knalde, dacht het beest vermoedelijk ook te herkennen, aangezien de vogelaar eenzelfde voertuig heeft.

Of de beroofde vrouw iets aan het avontuur heeft overgehouden is niet bekend. De waardevolle vogel zal weer helemaal herstellen.

Ferrari nog puntloos na China

Ferrari is ook in de derde Formule 1-race in 2009 puntloos gebleven. Felipe Massa viel in de regen in de tweede safety carperiode uit met een defecte aandrijving, terwijl Kimi Räikkönen met grip worstelde en als tiende over de meet kwam.

"We hebben ook fouten gemaakt, maar we zijn overduidelijk niet snel genoeg. Toch verwacht ik dat als wij in Barcelona nieuwe onderdelen gaan introduceren, het beter zal gaan," aldus de Fin die alle hoop op de nieuwe onderdelen heeft gezet. "Als het vandaag droog was geweest, hadden we punten kunnen scoren. Ook in die omstandigheden hebben we weinig grip, maar in de regen is het helemaal erg"

Teamgenoot Massa zei dat de Italiaanse bolide niet snel en betrouwbaar genoeg is. "We zitten in een lastige situatie. Dit is niet wat we gewend zijn, maar ik geloof nog steeds in dit team. Ik denk dat we goede kansen hebben om onze problemen op te lossen en ik ben erg gemotiveerd om daar mijn steentje aan bij te dragen. Ik heb moeilijke situaties in het verleden meegemaakt en ik zal er alles aan doen om iedereen te motiveren."

Geen geld voor drank, auto in brand

Een 32-jarige inwoner uit Assen kreeg gisterenavond bij twee pinautomaten geen geld. De man ontstak daarop in woede en vernielde beide automaten. Vervolgens stak hij bij thuiskomst de auto van zijn vriendin in brand.

De Assenaar had met een vriend drank en drugs gebruikt en wilde meer kopen. Omdat ze geen geld hadden, probeerden ze dit te krijgen bij twee pinautomaten. De reden waarom er geen geld uit de automaten kwam is niet bekend, maar het was voor de man in ieder geval reden genoeg om de automaten te vernielen en de auto van zijn vriendin in brand te steken. De brandweer heeft vervolgens het vuur geblust en de man is aangehouden.

Musampa uit selectie Willem II gezet

Kiki Musampa is door trainer Alfons Groenendijk uit de selectie van Willem II gezet. Om deze reden zat de middenvelder vandaag ook niet in de wedstrijdselectie tegen ADO Den Haag.

De reden voor de verwijdering is dat Musampa afgelopen week twee keer te laat kwam voor een training. Musampa speelde pas een paar weken voor de Tilburgers, daarvoor zat hij zonder club. Ook aanvaller Ibad Muhamadu zat vandaag om dezelfde reden als Musampa niet bij de selectie.

Afellay: "Alles klopte vandaag"

Ibrahim Afellay kon zijn geluk na afloop van de 6-2 overwinning op Ajax niet op. De middenvelder van PSV roemde vooral de teamprestatie.

"Dit is een droomscenario", vertelde Afellay aan Eredivisie Live. "Alles klopte vandaag, we speelden met een groot hart. Echt een groot compliment voor de hele ploeg, want we hebben het met z'n allen gedaan."

Toch blijft Afellay met beide benen op de grond staan. "We doen weer mee om de bovenste plaatsen, maar we moeten niet te vroeg juichen. We spelen nog drie finales."

Reagerend op het incident met Jan Verthonghen: "Er stond nog een rekening open van de vorige wedstrijd in de ArenA. Toen lachte hij mij uit. Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten."

Van Gaal: "Ongelofelijk knap"

Louis van Gaal kon zondag dan toch het kampioenschap vieren. Door het verlies van Ajax bij PSV is de ploeg uit Alkmaar niet meer bij te halen en daar was de coach uiteraard zeer content mee.

"Het is ongelofelijk knap dat wij met een straatlengte voorsprong en zoveel goals kampioen zijn geworden", was Van Gaal trots op zijn spelers. "Alles klopte gewoon." De trainer van AZ was niet verbaasd dat het kampioenschap vandaag alsnog kon worden gevierd.

Van Gaal voorspelde al dat Ajax punten zou laten liggen tegen PSV. "Dat was niet zo bijzonder om te voorspellen. Ajax heeft namelijk zelden bij PSV gewonnen. Dit vergoedt een hoop. Het gaat erom dat je het met het publiek kunt vieren."

"Het grote verschil zat het hem in het aantal blessures", vervolgde Van Gaal. "Didulica, Schaars en Martens teruggekomen in de kleedkamer en zij zijn belangrijk geweest. En dan is er natuurlijk El Hamdaoui. We hadden hoge verwachtingen van hem en hij heeft ze waargemaakt."

Veolia-toiletten weer deels open

De onlangs gesloten toiletten in de Veolia-treinen die rijden op de Heuvellandroute, Maastricht - Heerlen - Kerkrade, gaan weer open. De vergunning om de opslagtank van de toiletten te mogen legen in het riool, is afgegeven door de gemeente Heerlen.

Anderhalve week geleden moesten de toiletten op de Heuvellandlijn en de Maaslijn sluiten, omdat Veolia geen milieuvergunning had. Reizigers op de Maaslijn, die van Nijmegen via Venlo naar Roermond loopt, kunnen voorlopig nog geen gebruik maken van het toilet in de trein. Vervoerder Veolia hoopt dat de vergunning voor de Maaslijn er nu ook snel komt.

Giovanca uitgeroepen tot 3FM Serious Talent

Giovanca is vandaag door een vakjury van 3FM uitgeroepen tot Serious Talent. Tijdens de finale in de Amsterdamse Melkweg streden Miss Montreal, Bertolf en Giovanca om de titel.

De zangeres won naast airplay op de radio ook een optreden tijdens de uitreiking van de 3FM Awards op 23 april in de Westergasfabriek in Amsterdam.

3FM steunt zijn Serious Talent door een jaar lang alle uitgebrachte singles regelmatig te draaien.

De genomineerden gaven zondagavond een optreden in de Amsterdamse poptempel. Daarna koos de vakjury, bestaande uit Tijs van Liemt (muzieksamensteller 3FM) en dj's Eric Corton en Annemieke Schollaardt, de winnaar. 3FM-dj's Barbara Karel en Michiel Veenstra presenteerden de show.

Logitech kondigt "muis" aan van 500 Euro

De muis is het voornaamste wapen van een gamer, de vertaler van beweging, het verlengstuk van de ziel, daar mag dus best een beetje in geïnvesteerd worden, toch?

3dConnexion, onderdeel van Logitech, heeft recentelijk de SpacePilot 3D Pro aangekondigd. De SpacePilot is eigenlijk meer dan een muis: Het is uitgerust met een lcd-scherm, een ultra-gevoelige joystick, een 6DoF-sensor die bewegingen kan registreren van 4 micrometer en een reeks programmeerbare knoppen. De super joystick kan bewegingen registreren in 6 verschillende directies, wat vooral goed van te pas komt in 3d-applicaties.

Het beestje weegt iets minder dan 900 gram en is inzetbaar voor veel verschillende applicaties. Als je een Mac hebt moet je even verder zoeken, want de SpacePilot is alleen compatibel met Windows en Linux.


De muis van 500 euro

Miljoen geboden voor ontmaagding Susan Boyle

Mocht Susan Boyle het ondanks haar stem niet redden als zangeres, dan nog hoeft ze geen huisvrouw te blijven. Een pornoproducent heeft namelijk al een miljoen geboden om haar ontmaagding op film vast te leggen.

Boyle, de 47-jarige, niet al te knappe huisvrouw, wist vorige week de hele wereld te verbazen met haar zuivere stemgeluid. Na haar spectaculaire optreden in Britain's Got Talent ging haar optreden de hele wereld over. Naast haar zangtalent werd ook al snel bekend dat de vrouw nog nimmer een man heeft gezoend, laat staan geneukt.

Pornoproducent Kick Ass Pictures wil de vrouw echter helpen. Zij bieden Boyle nu een miljoen als zij zich wil laten ontmaagden voor het oog van de camera. De filmmaker heeft zelfs al een website opgestart, waar via fans suggesties voor filmtitels kunnen sturen. 

De baas van Kick Ass, Mark Kulkis, ziet het helemaal zitten. "We willen al jaren een film maken waarin een echte maagd zich laat ontmaagden op camera. Het is een heel persoonlijk, intiem moment in het leven van een vrouw. Om dat met een camera en belichting te doen in een studio in San Fernando Valley maakt het nog meer bijzonder", vertelt hij.


Wellicht een klus voor Ron Jeremy?

Terpstra meest strijdlustige renner

Niki Terpstra in de Amstel Gold Race uitgeroepen tot strijdlustigste renner. De coureur uit de Milram-formatie was het grootste deel van de dag in de aanval en zag zijn strijdlust beloond worden met deze titel.

Terpstra ging al vroeg in de aanval en kreeg vijf renners waaronder Albert Timmer mee. De maximale voorsprong voor het zestal bedroeg vijftien minuten, maar slonk snel toen het peloton op de Limburgse wegen aanzette. Met nog 65 kilometer voor de boeg ging de Milram-renner er alleen vandoor, maar toen de finale vijftien kilometer echt openbrak, werd Terpstra bijgehaald.

Vader wil 'Slumdog Millionaire'-actrice verpatsen

De nood is hoog bij de vader van Rubina Ali. Rubina, in een klap wereldberoemd geworden sinds de kaskraker 'Slumdog Millionaire', zou bijna niets hebben overgehouden aan haar rol. Haar vader biedt het meisje dan ook te koop aan.

Vader Rafiq Qureshi heeft geen keus. Hij woont in een van de armste krottenwijken van Mumbai, maar ruikt sinds het succes van zijn dochter geld. Omgerekend vraagt Rafiq maar liefst 227.000 euro voor Rubina.

"We hebben niets verdiend aan deze film. Ze hebben ons 2.200 euro gegeven, meer niet. Ik moet aan Rubina's toekomst denken. Ze is niet gelukkig. Wie haar wil adopteren, mag dat. Maar dan wil ik wel iets in ruil", vindt Qureshi.

Voor de Oscar-uitreiking was de vraagprijs met 57.000 euro een stuk lager. Maar sinds  'Slumdog Millionaire' met de meeste beeldjes aan de haal ging, moet haar vader er toch meer voor kunnen vangen. "Dit kind is niet zomaar iemand, ze is speciaal. Dit is een Oscar-kind", beweert Qureshi.

Of de overheid nog stappen zal ondernemen wegens kinderhandel is nog niet bekend.

Tweede wereldrecord voor Veldhuis

Zwemster Marleen Veldhuis heeft vandaag bij de Swimcup in Amsterdam haar tweede wereldrecord gezwommen. Na een toptijd op de 50 meter vlinderslag eerder vandaag, sloeg ze opnieuw toe op de 50 meter vrije slag. Met 23,96 seconden was ze een honderdste sneller dan het oude record.

Dat record stond op naam van de Australische Lisbeth Trickett die in maart 2008 tot een tijd van 23,97 kwam. "Ik ging er voor, want ik weet dat ik in vorm ben. Het is super dat het ook is gelukt. Twee wereldrecords op een dag is wel heel erg bijzonder," aldus een zeer blije Veldhuis.

Twee gewonden bij schietpartij Rotterdam

Vannacht zijn er na een schietpartij in de Jacob Loisstraat in Rotterdam twee mannen gewond geraakt. Rond 02:15 uur hoorden buurtbewoners schoten en belden de politie.

Het eerste slachtoffer, een 29-jarige Rotterdammer, werd in zijn been geraakt. Het tweede slachtoffer is de identiteit niet van bekend, die werd in kritieke toestand afgevoerd naar het Erasmus MC. Een woordvoerder meldt dat er “een behoorlijk aantal keren” geschoten is.

De politie heeft, na het afzetten van de straat, het vuurwapen en veel hulzen aangetroffen. Het is nog onduidelijk wat de toedracht is van het incident, evenals wie het tweede slachtoffer is. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Hersenschudding voor Schleck

Franck Schleck heeft bij een zware val in de Amstel Gold Race een hersenschudding opgelopen. De Luxemburger, in dienst van de Saxo Bank, klapte op vijftig kilometer van de finish tegen het asfalt en moest naar het ziekenhuis gebracht worden.

Aanvankelijk leek de situatie voor Schleck ernstig, maar volgens ploegleider Bjarne Riis leek de schade mee te vallen. "Hij heeft een klap op zijn hoofd gehad. Hij wordt uit voorzorg gestabiliseerd, maar het ziet er niet heel slecht uit." Later bleek in het ziekenhuis dat de Luxemburger kampt met een hersenschudding.

Nadal winnaar in Monaco

Rafael Nadal is voor de vijfde maal op rij winnaar geworden van het Masters Series toernooi in Monte Carlo. De Spanjaard klopte op het gravel in het Prinsdom Novak Djokovic in drie sets. De setstanden waren 6-3, 2-6 en 6-1.

In de eerste set kwam Djokovic al snel op een 3-1 voorsprong tegen de nummer één van de wereldranglijst. Nadal stelde vervolgens orde op zaken door vijf games op rij en daarmee de eerste set te winnen. In de tweede set was het echter de Servische nummer drie van de wereld die liet zien voor de overwinning te gaan, maar Nadal schakelde voor de laatste set in een hogere versnelling en haalde de partij eenvoudig binnen.

De overwinning van Nadal in Monaco betekent een record voor de Spanjaard. Nog nooit had er in het Prinsdom een tennisser het toernooi vijfmaal op rij gewonnen. De nummer één van de wereld is nu al 27 partijen ongeslagen in Monaco.

Gesink: "Op de Cauberg was de pijp leeg"

Wielrenner Robert Gesink eindigde vandaag als derde in de Amstel Gold Race. De jonge Raborenner zette de beslissende aanval op touw, maar kwam in de laatste kilometers tekort om echt een rol van betekenis te spelen in de strijd.

"Ik had het parkoers van tevoren goed bekeken en ook de video's van vorige edities. Op tien kilometer is vaak de beslissende demarrage ingezet. Ik dacht: dat doe ik ook maar," aldus Gesink waarvan daarna het beste af was, omdat er gereden moest worden om vooruit te blijven. "Dat brak me aan de voet van de Cauberg op. In het zicht van de finish was de pijp helemaal leeg."

[NASCAR] Uitslag Subway Fresh Fit 500

Mark Martin heeft op de Phoenix International Raceway de Subway Fresh Fit 500 op zijn naam geschreven. De Amerikaan bleef met zijn Chevrolet Tony Stewart en Kurt Busch voor. Jeff Gordon kwam niet verder dan een 25e plaats, maar behoudt de leiding in het klassement.

Met Mark Martin en Kyle Busch op de eerste rij in de wedstrijd op de korte oval ging de wedstrijd van start. Terwijl Kyle Busch in het begin van de race wat plaatsen terugviel, kende zijn broer Kurt juist een opmars en na zeventien ronden reed hij al op een tweede plaats. Achter de twee leiders vochten Jeff Gordon en Tony Stewart een verbeten gevecht uit om de derde plaats. Na veertig ronden wist Stewart eindelijk het gaatje te vinden dat hij zocht.

De eerste caution van de dag kwam op naam van Sterling Marlin die zijn auto tegen de muur reed en hiermee de rechterzijde van de auto beschadigde. Na de pitstops ging Martin aan de leiding voor Kurt Busch en Denny Hamlin. Stewart klom na de herstart op naar de tweede plaats, maar bij de tweede caution verloor hij veel plaatsen door een langzamere stop. Kurt Busch nam ondertussen na 105 ronden de leiding over van Mark Martin.

Na 150 van de 312 te verrijden ronden kwam Jeff Gordon in de problemen door een aanlopende linker voorband. De klassementsleider had echter het geluk dat een ronde later A.J. Allmendinger achteruit de muur in spinde. Hierdoor verloor hij relatief weinig tijd. Vijftien ronden later was Robby Gordon het slachtoffer van Michael Waltrip die zijn auto moest corrigeren en hiermee Gordon aantikte. Omdat de leiders naar de pits gingen, kwam Dale Earnhardt jr. aan de leiding voor Marcos Ambrose en Jeff Gordon.

Na 172 ronden raakte Kurt Busch de muur, maar hij bleef ondanks zijn klachten over de auto gewoon doorrijden. Stewart vocht ondertussen zijn weg naar voren en pakte na 220 ronden de leiding over van Earnhardt jr. die enkele ronden later een pitstop moest maken. Nadat iedereen na 247 ronden de pitstops had gemaakt ging Earnhardt jr. aan de leiding voor Greg Biffle en Martin.

Acht ronden later was het Martin die de leiding overnam en enkele ronden later Stewart achter zich aan kreeg. Earnhardt jr. viel ondertussen terug naar de achtste plaats door bandenslijtage, terwijl Jeff Gordon voor de tweede maal een aanlopende band kreeg. Na 300 ronden was het Earnhardt die zijn auto achteruit in de muur parkeerde na het raken van de auto van Casey Mears.

De leiders maakten een pitstop tijdens de laatste caution van de dag, waardoor Ryan Newman de leiding over kon nemen. Na de herstart pakt Martin al snel de leiding over, terwijl Newman ver terugvalt. Martin rijdt onbedreigd naar de finish voor Stewart en Kurt Bush.

In het klassement blijft Jeff Gordon aan de leiding met 1242 punten. Achter hem staat Jimmy Johnson tweede met 85 punten minder. Daarachter volgen Kurt Busch, Tony Stewart en Denny Hamlin.

Uitslag Subway Fresh Fit 500

Pos.GridCoureurMerkPunten/BonusRondenUitval
11Mark Martin Chevrolet195/10 312
26Tony Stewart Chevrolet175/5 312
33Kurt Busch Dodge170/5 312
410Jimmie Johnson Chevrolet165/5 312
513Greg Biffle Ford155/0 312
612Denny Hamlin Toyota150/0 312
726Martin Truex Jr. Chevrolet146/0 312
88David Reutimann Toyota147/5 312
935Sam Hornish Jr. Dodge138/0 312
1011Carl Edwards Ford134/0 312
1128Jamie McMurray Ford130/0 312
1236Reed Sorenson Dodge127/0 312
1321Kasey Kahne Dodge124/0 312
1429Marcos Ambrose Toyota121/0 312
1516Jeff Burton Chevrolet118/0 312
1630Ryan Newman Chevrolet120/5 312
172Kyle Busch Toyota112/0 312
1819David Stremme Dodge109/0 311
195Brian Vickers Toyota111/5 311
2038Casey Mears Chevrolet103/0 311
2131Joey Logano * Toyota100/0 311
2214David Ragan Ford97/0 311
237Paul Menard Ford94/0 311
2420Juan Montoya Chevrolet91/0 311
254Jeff Gordon Chevrolet88/0 311
2624Clint Bowyer Chevrolet85/0 311
2717Matt Kenseth Ford82/0 311
289Regan Smith Chevrolet79/0 311
2942Bobby Labonte Ford81/5 311
3033Kevin Harvick Chevrolet73/0 311
3115Dale Earnhardt Jr. Chevrolet75/5 310
3240Elliott Sadler Dodge67/0 310
3327David Gilliland Chevrolet64/0 310
3418Scott Speed * Toyota61/0 310
3525A.J. Allmendinger Dodge58/0 309
3637Scott Riggs Toyota55/0 307
3732Michael Waltrip Toyota57/5 307
3841John Andretti Chevrolet49/0 307
3923Robby Gordon Toyota46/0 243
DNF39Sterling Marlin Dodge43/0 117Accident
DNF22Joe Nemechek Toyota40/0 76Rear Axle
DNF34Dave Blaney Toyota37/0 59Brakes
DNF43Tony Raines Dodge34/0 56Brakes
DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde; 5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden

Stand in de Chase for the Sprintcup na acht races

Pos.CoureurPuntenVerschilRacesPolesWinsTop5Top10
1Jeff Gordon1242Leader80156
2Jimmie Johnson1157-8580146
3Kurt Busch1144-9880135
4Tony Stewart1138-10480036
5Denny Hamlin1088-15480024
6Clint Bowyer1052-19080034
7Kyle Busch1026-21681233
8Carl Edwards1023-21980014
9David Reutimann992-25081012
10Kasey Kahne975-26780012
11Jeff Burton953-28980013
12Matt Kenseth946-29680233

Voetbal: AZ is landskampioen

Voor de tweede maal in de geschiedenis, na het seizoen 1980/1981, is AZ kampioen geworden van de Eredivisie. Dankzij de overwinning van PSV op Ajax vanmiddag kunnen de Alkmaarders, drie competitierondes voor het einde, niet meer worden ingehaald.

Het leek er even op dat AZ dit seizoen wederom niet zou meedoen om de prijzen. De Alkmaarders, die in het seizoen 2007/2008 elfde werden in de Eredivisie, verloren de eerste twee competitiewedstrijden van dit seizoen. Tegen NAC Breda werd thuis met 1-2 verloren en ADO Den Haag was in Alkmaar met 3-0 te sterk. De thuiswedstrijd tegen PSV, op 20 september, bracht echter de omslag voor de ploeg van trainer Louis van Gaal. AZ versloeg de landskampioen met 1-0 dankzij een treffer van Maarten Martens in de 82e minuut.

De overwinning op PSV luidde een periode in waarin niet werd verloren. AZ was negentien wedstrijden op rij ongeslagen, en doelman Sergio Romero hield maar liefst zestien wedstrijden achter elkaar de nul. Zijn poging om het record van Heinz Stuy (1.082 minuten zonder tegengoal) te verbeteren, faalde echter begin februari toen Said Boutahar namens Willem II de openingstreffer scoorde tegen AZ. Romero bleef op 957 minuten staan. De wedstrijd erna werd met 2-2 in Eindhoven gelijkgespeeld tegen PSV. Daarna werd er weer viermaal op rij gewonnen, totdat Feyenoord - dat nu niet echt een goed seizoen draait - de Alkmaarders in het DSB-stadion op 0-0 wist te houden. De voorsprong op de nabije concurrenten FC Twente en Ajax was echter dusdanig dat het niet echt grote schade aanrichtte.

Het weekend van 11 en 12 april kregen de Alkmaarders de eerste kans om de titel te pakken. AZ won met 1-0 bij NAC Breda, maar ook de naaste concurrenten Ajax en FC Twente lieten geen steken vallen. Het moest de week erna gebeuren, in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Bij een gelijkspel of winst waren de Alkmaarders zeker van de tweede landstitel in hun geschiedenis. Met elf punten voorsprong en nog vier wedstrijden te spelen, was één punt immers genoeg. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Vitesse hadden de Alkmaarders overigens al een seizoensrecord. Van de 185 landen waarin competitievoetbal wordt gespeeld heeft AZ dit seizoen het meeste aantal wedstrijden op rij niet verloren, te weten 28. Gisteren werd er echter met 1-2 verloren van Vitesse, maar doordat FC Twente verloor van Feyenoord konden de Tukkers AZ niet meer inhalen. Ajax moest hierdoor van PSV winnen of gelijkspelen. De Eindhovenaren wisten echter met 6-2 over de Amsterdammers heen te walsen. Hierdoor was de tweede titel in de geschiedenis voor AZ een feit.

Mounir El Hamdaoui was één van de belangrijkste spelers bij de Alkmaarders. De Marokkaan trof vooralsnog het meeste doel en was mede verantwoordelijk voor de wederopstanding van AZ. Op een aantal cruciale momenten stond de aanvaller zijn mannetje, waardoor hij tot smaakmaker van de Alkmaarse formatie uitgroeide. Tot nu toe scoorde hij 22 maal dit seizoen in de Eredivisie.

[NHL] Uitslag Red Wings - Blue Jackets

De verdedigend kampioenen Detroit Red Wings hebben ook hun tweede thuiswedstrijd tegen de Columbus Blue Jackets gewonnen: 4-0. De Blues werden op vrijwel alle fronten gedomineerd en raakten behoorlijk gefrustreerd in de derde periode.

Vooral de ervaring van de Wings lag ten grondslag aan deze overwinning volgens Detroit-verdediger en captain Nicklas Lidstrom. "Toen ik hier kwam hadden we gasten als Steve Yzerman, Brett Hull en Brendan Shanahan. Zij helpen de jongeren met hun ervaring. Dit was typisch Red Wings-hockey: een sterke verdediging, veel talent en veel ervaring. We hebben zoveel spelers die weten wat er nodig is om te winnen, wij verslappen echt niet." Lidstrom heeft een punt, aangezien de selectie van de Red Wings in totaal veertig Stanley Cup ringen bij elkaar verzameld heeft.

De Blue Jackets hadden vooral moeite met de powerplay van de Red Wings. Drie van de vier goals kwamen uit powerplay-situaties. Verder was de ervaren goalie Chris Osgood niet te kloppen, hij stopte alle 25 schoten op doel. Dit was zijn veertiende shutout in zijn play-offcarriere.

In de derde periode was de frustratie van de Blue Jackets goed te merken. Er onstond na elf minuten een grote scrimmage waarin Antoine Vermette een dubbele straf kreeg en Mike Commodore ook werd bestraft met twee strafminuten en een schorsing voor de rest van de wedstrijd. Van de Red Wings kreeg alleen Pavel Datsyuk een straf van twee minuten. Vijf minuten later was het wederom raak en werden Tomas Kopecky van de Red Wings en Jakub Voracek van de Blue Jackets bestraft met twee strafminuten.

[NHL] Uitslag Blackhawks - Flames

De Chicago Blackhawks hebben ook hun tweede thuiswedstrijd van de Calgary Flames gewonnen. Ze kwamen terug van een 2-0 achterstand door twee goals van Jonathan Toews en eentje van Patrick Sharp.

De Flames kwamen 2-0 voor door goals van topscorer JArome Iginla en verdediger Adrian Aucoin. De Blackhawks lieten zich daardoor echter niet uit het veld slaan. Toews: "We startten weer slecht, zoals de vorige wedstrijd, maar in de tweede periode speelden we met een stuk meer vertrouwen. Zelfs met twee goals achterstand blijven we gaan." Toews maakte zelf de eerste Chicago-treffer, het keerpunt in de wedstrijd volgens Flames-coach Mike Keenan. "We hadden de wedstrijd compleet onder controle, en de Blackhawks begonnen de moed een beetje te verliezen, en dan geven we zo vlak na het begin van de tweede periode een goal op. Daardoor kwamen ze weer in de wedstrijd."

De goal van Toews was een keihard afstandsschot vanaf de rechterkant van het doel uit een assist van Patrick Sharp. Patrick Kane maakte de assist bij de goal van Patrick Sharp zelf. De laatste goal was wederom van Toews na een rebound van een schot van Dave Bolland.

Nikolai Khabibulin eindigde met dertig reddingen voor de Blackhawks nadat hij in de eerste periode al vrij snel twee keer moest vissen. Aucoin wist echter dat het nog niet gedaan was hierna: "We weten dat dit een goed team is, maar we hadden geen idee dat de wedstrijd zo snel kon veranderen. Het was alsof we knipperden met onze ogen en vervolgens het publiek gek werd vanwege de 3-2 voorsprong."

[NHL] Uitslag Bruins - Canadiens

De Boston Bruins hebben de Montreal Canadiens ook in de tweede thuiswedstrijd vrij eenvoudig verslagen. Zonder bovenmatige inspanning werd het 5-1. Man van de wedstrijd werd Marc Savard met twee goals en twee assists.

De Bruins werden niet afgeleid doordat Matt Hunwick met spoed naar het ziekenhuis moest vanwege een gescheurde milt. Sterker nog: ze speelden hun beste play-offwedstrijd sinds tijden en wonnen met speels gemak van de Montreal Canadiens. Verdediger Shane Hnidy, die Hunwick verving in de opstelling, bracht de Bruins zelfs naar een veilige marge (3-1) in de tweede periode. Goalie Tim Thomas maakte dertig reddingen en hoefde slechts eenmaal te capituleren.

Verdere afleiding kwam van de Canadiens. Georgues Laraque maakte enkele provocerende opmerkingen voor de eerste wedstrijd, en ook deze wedstrijd probeerden de Canadiens de Bruins te verleiden tot domme wraakacties. De Bruins bleven echter gedisciplineerd spelen en lieten zich niet afleiden. Sterker nog: ze hadden meer powerplay-mogelijkheden dan de Canadiens en scoorden uit drie van de vijf powerplay-situaties.

Montreal-coach Bob Gainey was dan ook niet tevreden. "We moeten beter en vooral slimmer spelen en stomme hooking en slashing penalties vermijden, zeker als we in de aanval zijn. We hebben al problemen genoeg met de tegenstander, dan moeten we niet ook nog eens tegen onszelf gaan spelen."

[NHL] Uitslag Capitals - Rangers

De Washington Capitals hebben ook in hun tweede wedstrijd tegen de Rangers het thuisvoordeel niet kunnen uitbuiten. Zij wisten Rangers-goalie Henrik Lundqvist niet te passeren en verloren met 1-0. De winnende treffer werd gemaakt door Ryan Callahan.

De treffer van Callahan was al op het derde schot van de Rangers, waarmee het play-offdebuut van rookie-goalie Simeon Varlamov al snel werd verpest. De goalie herpakte zich echter snel en wist zijn doel verder schoon te houden, waardoor de Capitals tot aan het einde van de wedstrijd kans hadden om de gelijkmaker te scoren. Varlamov mocht starten ten koste van Jose Theodore die in de eerste wedstrijd geen beste indruk maakte en stopte 23 van de 24 schoten.

De Capitals hadden vooral moeite met de verdediging van de Rangers. Capitals-sterspeler Alex Ovechkin had weliswaar zes schoten op doel, maar ook zeven van zijn schoten werden geblockt. Toch was dit geen verrassing voor Capitals-coach Bruce Boudrea: "Toen Tampa Bay, het toenmalige team van John Tortorella, de Stanley Cup won, hadden ze ook de meeste geblockte schoten in tijdens de play-offs, dus dat is niets nieuws." . Dit keer hadden maar liefst veertien van de achttien schaatsers van de Rangers een geblockt schot.

Nu kwam dat niet alleen door de Rangers, maar ook deels door de Capitals zelf. Veel schoten waren afstandsschoten vanaf de zijkant, schoten die makkelijk te blocken zijn en makkelijk te stoppen zijn voor de goalie. Bovendien wisten de Capitals voor de tweede wedstrijd op rij niet genoeg mensen voor het net te krijgen voor de screen of deflection. De enige keer dat de puck daadwerkelijk langs Lundqvist ging was toen Ovechkin op de paal schoot met nog zes minuten te gaan.

Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 31

Dit weekend werd de 31e speelronde in de eredivisie gespeeld. Het is een historisch weekend geworden want voor het eerst sinds 1981 is AZ weer landskampioen geworden. De Alkmaarders hadden hier echter wel de hulp van PSV voor nodig.

AZ kon zelf kampioen worden tegen Vitesse. De Alkmaarders waren al 28 duels ongeslagen en hadden bij puntverlies van FC Twente zelfs aan een gelijkspel genoeg voor het kampioenschap. Het begon ook goed aan de wedstrijd door na een kwartier via El Hamdoui op voorsprong te komen. Vitesse had weinig in te brengen, maar kwam vanuit het niets toch op 1-1, Van Wolfswinkel scoorde na een verdedigingsfout van Swerts. De Zeeuw bracht AZ vlak voor rust bijna weer op voorsprong, maar hij trof de lat. Na rust kregen beide ploegen kansen. Molhoek mistte een grote kans namens Vitesse en een doelpunt van El Hamdaoui werd wegens buitenspel afgekeurd. Uiteindelijk was het Buttner die Alkmaar in rouw dompelde toen hij vitesse via een van richting veranderde vrije trap Vitesse een 1-2 zege bezorgde.

FC Twente vocht voor zijn laatste kans op het kampioenschap in de Kuip tegen Feyenoord. In de eerste helft waren de bezoekers de beste ploeg. De vele kansen werden echter niet benut. N'Kufo kopte over, een schot van Brama werd gestopt door Timmer, Perez schoot op de lat en Elia's inzet na een counter ging net naast. Na rust ging Feyenoord veel feller spelen en waren de kansen voor de Rotterdammers. Een kopbal van Bahia werd gered door Boschker en Wijnaldum schoot van dichtbij over. Twente moest met tien man verder toen Douglas rood kreeg. Uit de penalty die erbij hoorde scoorde Makaay de 1-0. Later kregen ook Tioté en Van Bronckhorst nog rood, maar gescoord werd er niet meer.

Na de wedstrijd tussen PSV en Ajax mocht AZ zich toch nog kampioen noemen. De Einhovenaren waren namelijk oppermachtig tegen Ajax. In de beginfase kregen de bezoekers wel kansen om op voorsprong te komen, onder meer een kopbal van Cvitanich en gegrabbel van Isaksson bij een vrije trap van Emanuelson. Daarna nam PSV de wedstrijd over. Simons mistte nog wel een penalty, maar Mendez bracht even later PSV alsnog op voorsprong. Via Afellay en Amrabat kwam PSV zelfs op 3-0. Vlak voor rust deed Suárez iets terug door de 3-1 te scoren. In de tweede helft kreeg PSV via Toivonen en Amrabat meteen weer grote kansen, uiteindelijk was het Culina die de 4-1 scoorde en de wedstrijd besliste. Dzsudzsák maakte met een fraaie vrije trap de 5-1. Ajax miste de puf om zich te herpakken. Sulejmani zorgde nog voor 5-2, maar het slotakkoord was weer voor PSV die via Bakkal de 6-2 eindstand noteerde. Na het laatste fluitsignaal was het kampioenschap voor AZ definitief een feit.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. Heracles Almelo won met 4-1 van NAC Breda en NEC tegen Roda JC eindigde in 1-1. FC Groningen won met 0-1 van de Graafschap en FC Utrecht won met 2-1 van SC Heerenveen. FC Volendam won de belangrijke degradatiewedstrijd Sparta Rotterdan met 3-0 en Willem II tegen ADO Den Haag eindigde in 3-3.

Alle uitslagen van dit weekend:
                               
Vrijdag 17 april:
Heracles Almelo – NAC Breda (4-0)

Zaterdag 18 april:                             
NEC – Roda JC (1-1)
De Graafschap – FC Groningen (0-1)
Feyenoord – FC Twente (1-0)
AZ – Vitesse (1-2)
                                       
Zondag 19 april:                            
FC Utrecht – sc Heerenveen (2-1)
FC Volendam – Sparta Rotterdam (3-0)
Willem II – ADO Den Haag (3-3)
PSV – Ajax (6-2)

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!Voetbalmanager!

Belg en Nederlander ontvoerd in Somalië

In Somalië zijn vandaag twee hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen ontvoerd. De Belg en de Nederlander zouden door ongeveer 25 gewapende mannen zijn gevangengenomen.

Het konvooi waarin de twee artsen reisden werd in Centraal-Somalië aangevallen. De Somaliërs die meereisden zijn al vrijgelaten. In het Afrikaanse land, waar bijna de helft van de inwoners is aangewezen op buitenlandse hulpverlening, worden vaker medewerkers van hulpverlenende instanties ontvoerd. De regering van het land en de opstandelingen beschuldigen de instanties van spioneren voor de tegenstander.

AZ pakt Nederlandse titel

Voor de tweede maal in de geschiedenis, na het seizoen 1980/1981, is AZ kampioen geworden van de Eredivisie. Dankzij de overwinning van PSV op Ajax vanmiddag kunnen de Alkmaarders, drie competitierondes voor het einde, niet meer worden ingehaald.

Het leek er even op dat AZ dit seizoen wederom niet zou meedoen om de prijzen. De Alkmaarders, die in het seizoen 2007/2008 elfde werden in de Eredivisie, verloren de eerste twee competitiewedstrijden van dit seizoen. Tegen NAC Breda werd thuis met 1-2 verloren en ADO Den Haag was in Alkmaar met 3-0 te sterk. De thuiswedstrijd tegen PSV, op 20 september, bracht echter de omslag voor de ploeg van trainer Louis van Gaal. AZ versloeg de landskampioen met 1-0 dankzij een treffer van Maarten Martens in de 82e minuut.

De overwinning op PSV luidde een periode in waarin niet werd verloren. AZ was negentien wedstrijden op rij ongeslagen, en doelman Sergio Romero hield maar liefst zestien wedstrijden achter elkaar de nul. Zijn poging om het record van Heinz Stuy (1.082 minuten zonder tegengoal) te verbeteren, faalde echter begin februari toen Said Boutahar namens Willem II de openingstreffer scoorde tegen AZ. Romero bleef op 957 minuten staan. De wedstrijd erna werd met 2-2 in Eindhoven gelijkgespeeld tegen PSV. Daarna werd er weer viermaal op rij gewonnen, totdat Feyenoord - dat nu niet echt een goed seizoen draait - de Alkmaarders in het DSB-stadion op 0-0 wist te houden. De voorsprong op de nabije concurrenten FC Twente en Ajax was echter dusdanig dat het niet echt grote schade aanrichtte.

Het weekend van 11 en 12 april kregen de Alkmaarders de eerste kans om de titel te pakken. AZ won met 1-0 bij NAC Breda, maar ook de naaste concurrenten Ajax en FC Twente lieten geen steken vallen. Het moest de week erna gebeuren, in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Bij een gelijkspel of winst waren de Alkmaarders zeker van de tweede landstitel in hun geschiedenis. Met elf punten voorsprong en nog vier wedstrijden te spelen, was één punt immers genoeg. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Vitesse hadden de Alkmaarders overigens al een seizoensrecord. Van de 185 landen waarin competitievoetbal wordt gespeeld heeft AZ dit seizoen het meeste aantal wedstrijden op rij niet verloren, te weten 28. Gisteren werd er echter met 1-2 verloren van Vitesse, maar doordat FC Twente verloor van Feyenoord konden de Tukkers AZ niet meer inhalen. PSV moest hierdoor van Ajax winnen of gelijkspelen. De Eindhovenaren wisten echter met 6-2 over de Amsterdammers heen te walsen. Hierdoor was de tweede titel in de geschiedenis voor AZ een feit.

Mounir El Hamdaoui was één van de belangrijkste spelers bij de Alkmaarders. De Marokkaan trof vooralsnog het meeste doel en was mede verantwoordelijk voor de wederopstanding van AZ. Op een aantal cruciale momenten stond de aanvaller zijn mannetje, waardoor hij tot smaakmaker van de Alkmaarse formatie uitgroeide. Tot nu toe scoorde hij 22 maal dit seizoen in de Eredivisie.

Uitslag PSV - Ajax

Om half vijf begon de wedstrijd tussen PSV en Ajax. Hieronder de uitslag.

In de beginfase kregen de bezoekers wel kansen om op voorsprong te komen, onder meer een kopbal van Cvitanich en gegrabbel van Isaksson bij een vrije trap van Emanuelson. Daarna nam PSV de wedstrijd over. Simons mistte nog wel een penalty, maar Mendez bracht even later PSV alsnog op voorsprong. Via Afellay en Amrabat kwam PSV zelfs op 3-0. Vlak voor rust deed Suárez iets terug door de 3-1 te scoren.

In de tweede helft kreeg PSV via Toivonen en Amrabat meteen weer grote kansen, uiteindelijk was het Culina die de 4-1 scoorde en de wedstrijd besliste. Dzsudzsák maakte met een fraaie vrije trap de 5-1. Ajax miste de puf om zich te herpakken. Sulejmani zorgde nog voor 5-2, maar het slotakkoord was weer voor PSV die via Bakkal de 6-2 eindstand noteerde. Na het laatste fluitsignaal was het kampioenschap voor AZ definitief een feit.

PSV - Ajax 6-2
22’ Méndez, 1-0
31’ Afellay 2-0
41’ Amrabat 3-0
44’ Suarez 3-1
57’ Culina 4-1
66’ Dzsudzsák 5-1
76' Sulejmani 5-2
89' Bakkal 6-2

Toeschouwers: 35.000
Scheidsrechter: Wegereef
Gele kaart: Méndez, Afellay (PSV), Wielaert, Vermeer, Oleguer (Ajax)
Bijzonderheden: Simons mist in de negentiende minuut een strafschop.

Opstellingen

PSV: Isaksson, Culina, Marcellis, Bréchet, Salcido, Amrabat (Lazovic/85), Simons, Afellay (Bakkal/81), Méndez (Kromkamp/87), Dzsudzsák, Toivonen

Ajax: Vermeer, v.d.Wiel, Wielaert, Oleguer, Vermaelen, Anita (Vertonghen/ 36), Aissati, Enoh, Suarez, Cvitanich (Leonardo/62), Emanuelson (Sulejmani/38)

Fries achtervolgt kinderen met hamer

In Leeuwarden heeft de politie gisteravond een 66-jarige inwoner van die stad aangehouden. De Fries ging namelijk, gewapend met een hamer, achter een groep kinderen aan. Volgens de oude man zouden de kinderen hem namelijk hebben gepest.

Bij de woning aangekomen waar een van de pestkoppen woont, sloeg de man vier ramen kapot. De boze Fries dreigde de bewoner van het pand een klap met de hamer te verkopen. De 45-jarige vader heeft aangifte tegen de man gedaan, waarna de politie de bejaarde man heeft opgepakt.

Piano Collection: Kingdom Hearts verschijnt binnenkort

Wanneer je Kingdom Hearts opstart, krijg je ongetwijfeld kippenvel van het mooie stukje pianowerk dat je trommelvliezen bereikt. Alle pianomuziek uit de serie is zorgvuldig gecomponeerd. Vandaag is er een video verschenen van de CD Piano Collections: Kingdom Hearts. Op deze CD staan vele pianostukken uit de game. In Japan krijgt de CD een prijskaartje met 3000 yen erop. Of wij de CD hier ook krijgen is nog niet bekend.

[Actie] Binnenkijken bij LAKS

Heb je altijd al eens willen kijken hoe het er achter de schermen bij LAKS aan toe gaat? FOK! geeft jou de kans om te kijken hoe het er op het hoofdkantoor aan toe gaat.

 


Wat is LAKS?
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. Het LAKS organiseert activiteiten, informeert en vertegenwoordigt scholieren. Dit moet je heel ruim zien. Het LAKS heeft over alles wat met middelbaar onderwijs te maken heeft een mening namens alle scholieren. Verder organiseert LAKS ook allerlei projecten voor jou. Denk hierbij aan themadagen, onderzoeken, debat, websites.

Wat kun je verwachten?
Je gaat samen met een andere FOK!ker en een fotograaf naar het kantoor van LAKS in Amsterdam. Hier kun je zo brutaal als je wilt zijn vragen stellen aan de (ex-)studenten die je graag te woord willen staan. Ook kom je er achter wat er nou precies gebeurt achter de computers en de telefoons. Wat gebeurt er met de ingediende klachten? Hoe wordt de website onderhouden? En waar bewaart LAKS de eindexamenantwoorden?

Opgeven
Om kans te maken op deze geweldige gelegenheid, gelden wel enkele eisen. Je moet dit jaar eindexamen doen en je vindt het niet erg dat er foto’s van jou worden gemaakt. Natuurlijk moet je ook enige vrije tijd hebben tijdens de eindexamens om een middag of avond op het kantoor van LAKS rond te dolen. Het tijdstip wordt in goed overleg tussen LAKS en FOK!, maar voornamelijk door jou bepaald.

Voldoe jij aan deze eisen? Hier kun je een reactie posten. Vergeet niet te vermelden op welk niveau je dit jaar de eindexamens gaat maken.

Pac Man is een onrustzaaier

Zondagsnieuws, door bepaalde users ook wel Nebonieuws genoemd. De één kan het meer waarderen dan de ander. Voor diegenen die dit soort nieuws wel kunnen waarderen hebben we deze week een interessant nieuwtje.

Wat gebeurt er precies wanneer Pac Man en zijn aartsvijanden het echte leven instappen? Vraag jij je dit ook wel eens af? Vanaf vandaag hebben we voor jullie het antwoord: dit dus! De video komt van de makers achter Super Remi Kart.

Mes naar portiers gegooid in Heerlen

Een 18-jarige jongeman uit Utrecht is afgelopen nacht in Heerlen aangehouden. Hij heeft een stiletto gegooid naar de portiers van een café in die plaats.

Nadat de Utrechtenaar ruzie had gemaakt met een andere bezoeker van het café, werd hij door de beveiligers buiten gezet. Daar pakte de jongeman een mes en gooide dat naar de beveiligers. Omdat het mes zijn doel miste, raakte niemand gewond.

De portiers wilden de jongeman vervolgens aanhouden, maar hij vluchtte weg. Korte tijd later werd de jongeman aan de hand van camerabeelden alsnog aangehouden door de politie.

Madonna valt van paard

Madonna is van haar paard gevallen. Haar paard werd opgeschrikt door opdringerige paparazzi die uit de bosjes sprongen om haar te fotograferen. De Amerikaanse zangeres liep lichte verwondingen op en is even in het ziekenhuis behandeld.

Vier jaar geleden brak Madonna bij een val van haar paard drie ribben, een sleutelbeen en een hand. Nu zou het gaan om enkele lichte kwetsuren en blauwe plekken.

Madonna was op bezoek bij vrienden in de Hamptons in New York. Toen het ongeval gebeurde droeg ze een helm.

Verkeersbord bevat drukfout

In het plaatsje Webster, in de Amerikaanse staat Massachusetts, staan verkeersborden die moeten leiden naar het meer “Chargoggagoggmanchaoggagoggchaubunaguhgamaugg”, maar dit bericht zou niet interessant zijn als dat alles was. Het is namelijk fout gespeld. De naam van het meer moet zijn: “Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg”. In de nieuwe naam is de twintigste letter (‘o’) vervangen door een ‘u’ en de 38e letter (‘h’) vervangen door een ‘n’.

Sinds 2003 is de gemeente op de hoogte van de fout, maar aangezien de naam in 26 verschillende varianten is opgenomen in het US Geographic Names System was er niet precies bekend wat er fout aan was. Nu hebben ze de oude naam naast alle 26 varianten gelegd en is gebleken dat de naam aan geen enkele variant gelijk is. Nu zijn er twee letters veranderd.

Hoe de fout is ontstaan is niet precies bekend. Het kan een drukfout zijn van de aannemer of het stond verkeerd gespeld in de opdracht. De gemeente Webster is op zoek naar de aannemer om zo de schuldige te kunnen achterhalen.

De naam van het meer is de langste naam ter wereld die er voor een meer is. Ook geldt het als een van de langste aardrijkskundige namen. Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg betekent losjes vertaald: “Jij vist aan jouw kant, ik aan de mijne en niemand vist in het midden”. De naam komt uit een plaatselijke indianentaal.

Ivanov troeft Kroon en Gesink af

Vanmiddag werd in het Limburgse heuvellandschap Neerlands enige klassieker verreden: de Amstel Gold Race. Na 258 kilometer kwam Serguei Ivanov als eerste over de meet. Karsten Kroon werd tweede, Robert Gesink derde.
De koers begon met zes koplopers, met ondermeer Niki Terpstra van Team Milram. De kopgroep liep uit naar een ruime voorsprong. Maar onder leiding van ondermeer de Rabobank en Euskaltel werd het verschil terug gebracht. Ook Caisse d’Epargne liet zich gelden vooraan het jagende peloton. Met nog iets meer dan 60 kilometer voor de wielen probeerden achttien renners de oversteek te maken naar de kopgroep. Kort daarvoor was onder andere Frank Schleck zwaar ten val gekomen, de Luxemburger van de Saxo Bank moest daardoor afstappen.

Uiteindelijk werden de zes gegrepen door het peloton. Er werden diverse aanvallen en ontsnappingen ingezet zonder veel succes. Op achttien kilometer van de meet was het Serguei Ivanov die de aanval inzette maar hij faalde. Roman Kreuziger lukte het wel, Ivanov probeerde daarop bij de ontsnapte Kreuziger te komen. Ook deze ontsnapping werd geen succes. Op de Keutenberg smolt alles weer samen. Voor Robert Gesink was dit het moment om de sprong te wagen. Hij kreeg gezelschap van Karsten Kroon en nogmaals Ivanov. De geringe voorsprong groeide beetje bij beetje.

Met twee Nederlanders en één Rus aan de leiding werd er richting Valkenburg gereden. Aan de voet van de Cauberg moest Gesink lossen terwijl het peloton steeds dichterbij kwam. Ivanov en Kroon streden om de winst in deze Amstel Gold Race. De Rus viel aan, Kroon kon slechts pareren. Ivanov reed aan de leiding en stond die niet meer af. Kroon eindigde in de wiel van Ivanov als tweede, Gesink werd derde.

'Israël gaat Iran snel aanvallen'

Israël bereidt zich voor op een grootschalige militaire luchtaanval op Iraanse nucleaire installaties. Dat schrijft de Britse krant the Times onder vermelding van Israëlische defensie- en inlichtingenbronnen. Volgens de bronnen is een luchtaanval, zodra de regering-Netanyahu het licht op groen zet, een kwestie van dagen en "mogelijk zelfs uren".

Volgens de Britse krant wil Israël de publieke opinie in eigen land via twee grootschalige burgerbeveiligingsoefeningen klaarstomen voor Iraanse vergeldingsaanvallen. Israël heeft 'meer dan tien doelwitten' in Iran in het vizier, luidde het.

Vorige zomer reeds had Israël in de Middellandse Zee grootschalige militaire oefeningen gehouden die golden als voorbereiding voor een luchtaanval op Iran. Bij die oefeningen lag het fictieve doelwit op 1.200 kilometer, ongeveer de afstand tot de nucleaire installaties in Iran.

Israël voelt zich steeds meer in het nauw gedreven doordat de Amerikaanse regering sinds het aantreden van president Barack Obama meer toenadering zoekt tot Iran, en daardoor zou Israël zelfstandig tot actie over kunnen gaan.

In juni 1981 deed Israël, tegen de wil van de VS, een soortgelijke actie onder leiding van de toenmalige Israëlische premier Menachem Begin. Toen werd de in aanbouw zijnde Iraakse kernreactor Osirak met de grond gelijk gemaakt. Toch zou Amerikaanse steun bijna noodzakelijk zijn volgens een zegsman van de Israëlische inlichtingendienst Mossad.

De Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad, reageerde schouderophalend op de nieuwe speculaties. Op de Dag van het leger in Teheran zei hij dat "geen enkel land Iran zelfs meer zal durven bedreigen gezien de militaire sterkte van ons land".

Israël bombardeerde in 1981 ondanks internationale druk zelfstandig de Iraakse kernreactor Osirak

Veldhuis zwemt wereldrecord op vlinderslag

Bij de Swim Cup in Amsterdam heeft Marleen Veldhuis vanmiddag het wereldrecord op de 50 meter vlinderslag verbeterd.

Veldhuis finishte in een tijd van 25,33 seconden. Het oude wereldrecord stond sinds juni 2007 met 25,46 op naam van de Zweedse Therese Alshammar.

Afgelopen vrijdag benaderde Veldhuis al het wereldrecord op de 100 meter vlinderslag en gisteren zwom ze een nieuw Nederlands record op de 100 meter vrije slag.

Uitslagen Eredivisie 19/04/2009

In de Eredivisie begonnen om 14.30 uur drie wedstrijden. Hieronder vind je de uitslagen.

FC Utrecht - sc Heerenveen 2-1
3' Paulo Henrique 1-0
6' Silberbauer 1-1
89' v. Dijk 2-1 (penalty)

Toeschouwers: 20.000
Scheidsrechter: v. Meenen
Stadion: Nieuw Galgenwaard
Gele kaart: Keller, Caluwé (FC Utrecht), Popov, Smárason (sc Heerenveen)
Rode kaart: 88' Janmaat

Opstellingen

FC Utrecht: De Ruiter, Cornelisse, Keller, Schut (Dickoh/15), Shew-Atjon, Silberbauer, v.Dijk, Caluwé, Somers (Danso/46), George (Skoubo/76), Loval

sc Heerenveen: Vonk, Breuer (Janmaat/ 78), Bak Nielsen, Dingsdag, Popov, Grindheim, Svec, Smárason (Beerens/61), Elyounoussi (B.Kalou/61), Sibon, Paulo Henrique



FC Volendam - Sparta Rotterdam 3-0
33' v. Zaanen 1-0
56' De Lange 2-0 (penalty)
88' Sheotahul 3-0

Toeschouwers: 6.000
Scheidsrechter: Luinge
Stadion: Kras Stadion
Gele kaart: Meijers, Sheotahul, Yildiz (FC Volendam), Poepon, Duplan, Knol, Falkenburg, Rutjes (Sparta Rotterdam)
Rode kaart: 87' Rose (2x geel)

Opstellingen

FC Volendam: Verhoeven, Koning, Schilder, Bakens, Meijers, De Lange, Sheotahul, De Wit, v.Dijk (Platje/76), Tuyp (Yildiz/ 81), v.Zaanen (Onal/90+1)

Sparta Rotterdam: Cássio, Vermes (Falkenburg/46), Knol (Slot/67), Adeleye, Jaggy, Touzani, Rose, Rutjes, Duplan, Poepon (Godee/46), John



Willem II - ADO Den Haag 3-3
5' Soltani 0-1
28' Soltani 0-2
52' Knopper 0-3
71' Messoudi 1-3 (penalty)
72' Demouge 2-3
77' Mourad 3-3

Toeschouwers: 13.400
Scheidsrechter: Kuipers
Stadion: Willem II Stadion
Gele kaart: Messoudi, Wau, Swinkels, v. Eijden, Schmeltz (Willem II), Derijck, Soltani, Immers, Kum (ADO Den Haag)

Opstellingen

Willem II: Aerts, Wau (Vorthoren/16), v.Eijden, Swinkels, Veloso, Janse, Boutahar, Messoudi, Reniers (Mourad/46), Demouge, Zijler (Schmeltz/86)

ADO Den Haag: Waterman, Ammi (Resodihardjo/30), Derijck, Kum, Piqué, Buijs, Immers (Horváth/78), Rankovic, Knopper, Powel (Hoogendorp/78), Soltani

Palyama wint Victor Dutch International

Dicky Palyama heeft de Victor Dutch International in Wateringen op zijn naam geschreven.

Tijdens het enige Nederlandse "International"-toernooi van Badminton Europe klopte de als derde geplaatste Palyama in de finale landgenoot Eric Pang (2). In de beslissende derde game stond Palyama van meet af aan voor. In de slotgame kwam Pang na een fikse achterstand nog terug tot 14-13 maar daarna gaf Palyama gas en finishte met 21-15.

Het is na Warschau het tweede "International"-toernooi dat de nummer 22 van de wereld dit seizoen op zijn naam geschreven heeft. Ook triomfeerde hij tijdens de Russian Grand Prix in Moskou. Bij de NK in Almere was Eric Pang nog sterker gebleken.

In het mannendubbelspel was het Nederlandse koppel Ruud Bosch/Koen Ridder niet opgewassen tegen de Deense combinatie Mads Conrad-Petersen/Mads Pieler-Kolding: 14-21 en 20-22. In de tweede game wisten Bosch en Ridder bij een 20-18 voorsprong de gamepoints niet te benutten.

Het vrouwentoernooi leverde een eindzege op voor Juliane Schenk. De voormalige top 10-speelster, die als tweede was geplaatst, was aanzienlijk sterker dan de hoger ingeschaalde Petya Nedelcheva. De Bulgaarse was kansloos: 21-12 en 21-16.

Engine van Ghostbusters in actie

Dit jaar verschijnt de Ghostbusters-game voor de Xbox 360, Playstation 3, Nintendo Wii, PC, Playstation 2 en Nintendo DS. SpankmasterC was in zijn preview behoorlijk enthousiast over de sfeer die Terminal Reality neer weet te zetten in de game. Vandaag hebben we een nieuwe video die de physics van de PS3-versie in beeld brengen. Zo zien we aan slijm hangende auto's en lichamen voorbij komen.

109 jaar cel voor seksueel misbruik dochter

Een rechtbank in Los Angeles heeft onlangs een man veroordeeld voor een celstraf van 109 jaar tot levenslang voor seksueel misbruik. De man gebruikte zijn nu 29-jarige dochter tientallen jaren om zijn seksuele behoeften te bevredigen.

Het balletje kwam aan het rollen in 2005 toen de man zijn dochter neerstak. De politie kwam ter plaatse en ging uit van huiselijk geweld tussen vriend en vriendin. Tijdens het onderzoek gaf de vrouw aan dat zij zijn dochter is en dat ze vanaf haar zesde regelmatig werd misbruikt door hem, soms wel tien keer per week. Uit dit misbruik zijn drie kinderen geboren, nu in de leeftijd van 11, 7 en 4 jaar oud.

De vrouw werd al die jaren met alcohol en marihuana onder de duim gehouden. De vader had overal in huis camera’s geplaatst zodat hij elke stap in de gaten kon houden en onder haar bed zaten bewegingssensoren die afgingen als ze opstond. Tegen zijn dochter zou hij gezegd hebben dat hij zelfmoord zou plegen als ze het aan iemand zou vertellen.

Battlefield 1943 komt met twee screenshots

Battlefield 1942 was de eerste Battlefield. De game verscheen in 2002 en luidde het succes van de franchise in. Binnenkort komt Digital Illusions met Battlefield 1943, een remake van de eerste Battlefield. Battlefield 1943 wordt een multiplayergame die dit jaar zal verschijnen op PSN, Xbox Live Arcade en PC.

De game laat 24 spelers online spelen op de klassieke locaties Wake Island, Guadalcanal en Iwo Jima. De game kent de klassieke Battlefield 1942 gameplay in combinatie met de Frostbite engine van Battlefield: Bad Company. Vandaag hebben we twee nieuwe screenshot van de game.



Sneijder maand aan de kant

Wesley Sneijder zal ruim een maand niet in actie kunnen komen. Tijdens de uitwedstrijd bij Recreativo Huelva (0-1) raakte de middenvelder van Real Madrid geblesseerd aan de linker hamstring. Bij een scan in het ziekenhuis is gebleken dat Sneijder een spiertje heeft gescheurd.

De verwachting is dat Sneijder op tijd fit zal zijn voor de komende interlands van het Nederlands elftal in de WK-kwalificatie tegen IJsland (6 juni) en Noorwegen (10 juni).

Verken het wonderlijke Venetië in Assassin's Creed 2 artwork

De meningen over Assassin's Creed waren verdeeld. De één kon zijn geluk niet op met de game en de ander startte na een half uur alweer een andere game op. Ubisoft gaat dit jaar opnieuw voor succes met Assassin's Creed 2. Deze game, die uit gaat komen op in ieder geval de Playstation 3 en Xbox 360, gaat zich afspelen in de vijftiende eeuw. De Renaissance viert hoogtij en Leonardo Da Vinci is de grote naam van deze periode. Vandaag hebben we drie stukjes artwork van Assassin's Creed 2.


Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Gisteren stond de drieëntwintigste speelronde in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op zondag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

ARC - ASWH 1-2 (0-1)
39. 0-1 Arjan Human 71. 0-2 Arjan Human 78. 1-2 Michel van Beest
Rood: Danny Versluis (ASWH, 2 x geel)

DOTO - Noordwijk 3-1 (2-0)
22. 1-0 Dino Rodriques de Pina 44. 2-0 Onno Doeland (strafschop) 73. 3-0 Bilal El-Yacoubi 88. 3-1 Mitchel Beyersbergen
Bijzonderheid: Noordwijk mist strafschop

FC Lisse - Excelsior Maassluis 3-0 (1-0)
22. 1-0 Roel de Goede 79. 2-0 Michael van der Laan (strafschop) 90. 3-0 Rik Vermeulen

Heerjansdam - Barendrecht 0-4 (0-1)
11. 0-1 Jeroen van Wetten 61. 0-2 Jeroen van Wetten 85. 0-3 Michael van Dommelen 89. 0-4 Mark van Zanten

Katwijk - Capelle 3-0 (1-0)
20. 1-0 Arie Jonker 64. 2-0 Mats van der Poel 89. 3-0 Wim van der Luijt
Rood: Jermain Holwijn (Katwijk), Laurens Visser (Capelle)

Rijnsburgse Boys - Quick Boys 2-0 (2-0)
18. 1-0 Bart Freke 21. 2-0 Martijn Gootjes

Scheveningen - Ter Leede 4-2 (1-0)
8. 1-0 Michael Drosten 47. 2-0 Rowan Zechiël 70. 2-1 Sergio Ommel 73. 3-1 Jeffrey van Harskamp 84. 4-1 Rodney van Engel 90. 4-2 Erik Koot

STAND

1. Rijnsburgse Boys 23-58
2. Barendrecht 23-48
3. Capelle 23-46
4. ASWH 23-41
5. Ter Leede 23-39
6. Quick Boys 23-35 (+4)
7. Katwijk 23-32 (+3)
8. FC Lisse 23-34
9. DOTO 23-25
10. Noordwijk 23-24
11. Scheveningen 23-22
12. Excelsior Maassluis 23-20
13. ARC 23-17
14. Heerjansdam 23-15

Rijnsburgse Boys kampioen

Topscorers:

1. Sergio Ommel (Ter Leede) 19
2. Henk Roeland (Capelle) 14
3. Onno Doeland (DOTO) 13
=. Michael van Dommelen (Barendrecht) 13
5. Arie Jonker (Katwijk) 12
=. Joost Leonard (Noordwijk) 12
7. Peter Freke (Rijnsburgse Boys) 11
=. Benjamin Martha (Quick Boys) 11
=. Youri Petrov (ASWH) 11


Hoofdklasse B

AFC Ajax - Sparta Nijkerk 3-2 (1-1)
4. 0-1 Stefan Fredriksen 20. 1-1 Shiver Abdulrahman 48. 1-2 Stefan Fredriksen 59. 2-2 Gideon Coronel 89. 3-2 Diego Esajas

Bennekom - DOVO 2-2 (1-0)
28. 1-0 Roy de Ruiter 47. 1-1 Remko Pieterse 77. 1-2 Arnold Klein 90 (+4). 2-2 Lennart van de Peppel

Geinoord - IJsselmeervogels 1-6 (0-4)
15. 0-1 Kevin Winter 35. 0-2 Henri de Graaf 40. 0-3 Kwong-Wah Steinraht 45. 0-4 Ferdinand Katipana 55. 0-5 Kwong-Wah Steinraht 75. 1-5 Dennis van der Steen 90. 1-6 Kwong-Wah Steinraht

GVVV - Zwaluwen '30 / Henver 5-2 (4-0)
8. 1-0 Lennart Rekmans 25. 2-0 Simon Brouwer 33. 3-0 Matthijs Boom 35. 4-0 Dennis van Meegdenburg 50. 4-1 Patrick Leeflang 68. 4-2 Sergio Parris 90. 5-2 Matty van Leeuwen

Hoek - Volendam 4-0 (1-0)
40. 1-0 Bart Jonkerman (eigen doelpunt) 61. 2-0 Alan Grozdanic 70. 3-0 Arnold Nguekam 75. 4-0 Arnold Nguekam

SDC Putten - Kozakken Boys 2-1 (0-1)
37. 0-1 Marc Vink 59. 1-1 Albert van Nijhuis 62. 2-1 Kees Pluim

Spakenburg - Jodan Boys 2-2 (2-0)
12. 1-0 Danny van de Meiracker 24. 2-0 Ruben Wilson 64. 2-1 Vincent van Staveren 90. 2-2 Kees Graafland

STAND

1. IJsselmeervogels 23-52
2. Hoek 23-41
3. Bennekom 23-37
4. GVVV 23-36 *
5. Sparta Nijkerk 23-35
6. Spakenburg 23-34
7. Volendam 23-32
8. SDC Putten 23-29
9. Jodan Boys 23-27 (+5)
10. Zwaluwen '30 / Henver 23-27 (-2, 39 goals gescoord)
11. Kozakken Boys 23-27 (-2, 37 goals gescoord)
12. DOVO 23-27 (-14)
13. AFC Ajax 23-21
14. Geinoord 23-15

*= één punt in mindering

IJsselmeervogels kampioen, Geinoord gedegradeerd

Topscorers:

1. Kwong-Wah Steinraht (IJsselmeervogels) 18
2. Dennis van Meegdenburg (GVVV) 15
3. Stijn Mahieu (Hoek) 11
=. Albert van Nijhuis (SDC Putten) 11
=. Nick Tol (Volendam) 11
=. Jeffrey Winter (IJsselmeervogels) 11
7. Thijs Houwing (Spakenburg) 10
=. Jaap Molenaar (Volendam) 10
=. Clint van der Wal (Bennekom) 10

Hoofdklasse C

Berkum - Staphorst 3-2 (2-0)
5. 1-0 Marc van der Meulen 6. 2-0 Chris van der Meulen 60. 2-1 Martijn Brakke 62. 2-2 Paul Smid 86. 3-2 Edmund Mijnheer

Excelsior '31 - PKC '83 3-2 (3-0)
5. 1-0 Jarno Beltman 8. 2-0 Jolf Stel 23. 3-0 Sjors Brugge 46. 3-1 Jhonny Meter (strafschop) 69. 3-2 Cuneyt Karakaya
Rood: Stef Lamberink (Excelsior '31, 2 x geel), Vincent Oosterkamp (PKC '83)

Go-Ahead Kampen - Be Quick '28 2-1 (1-1)
1. 1-0 Madih Doufikar 35. 1-1 Edwin Starke 86. 2-1 Aico van Grafhorst

Harkemase Boys - ONS Sneek 2-0 (1-0)
20. 1-0 Jelmer Slager 90 (+3). 2-0 John van Dalen

HHC Hardenberg - SC Genemuiden 1-1 (0-0)
51. 0-1 Florencio Cornelia 63. 1-1 Martijn Berger

Nunspeet - WHC 2-2 (2-1)
9. 1-0 Gerjan Mulder 11. 2-0 Frank van Twillert 25. 2-1 Joseph Kanyike 90 (+6). 2-2 Pascal Diender

Oranje Nassau - Flevo Boys 1-4 (1-2)
1. 0-1 Frank van der Plaats 8. 0-2 Marco Woudsma 27. 1-2 Jorrit Sennema 50. 1-3 Marco Woudsma 66. 1-4 Marco Woudsma
Rood: Martin Tillema (Oranje Nassau, 2 x geel)

STAND

1. Harkemase Boys 22-48
2. HHC Hardenberg 23-46
3. Nunspeet 23-38
4. WHC 23-37
5. Berkum 23-25
6. Be Quick '28 23-33
7. Flevo Boys 23-31
8. Go-Ahead Kampen 23-30 *
9. Excelsior '31 23-29 *
10. SC Genemuiden 23-27
11. Staphorst 23-26 (-16)
12. ONS Sneek 23-26 (-19)
13. PKC '83 22-23
14. Oranje Nassau 23-17

*= één punt in mindering

Topscorers:

1. Arjen Postma (Flevo Boys) 18
2. Marc van der Meulen (Berkum) 15
3. Chris van der Meulen (Berkum) 14
4. Martijn Barto (Harkemase Boys) 13
5. Martijn Brakke (Staphorst) 11
=. Erwin Schouten (Nunspeet) 11
=. Jolf Stel (Excelsior '31) 11
8. Gerard Kocks (HHC Hardenberg) 10

Bijna 200.000 handtekeningen voor Sesamstraat

De petitie om Sesamstraat voortaan om half zeven uit te zenden, is inmiddels getekend door bijna 200.000 mensen. Op de website sesamstraatnaarhalfzeven.nl tekenden bijna 80.000 sympathisanten, en via de protesthyve Vrienden van Sesamstraat hebben zich al meer dan 100.000 steunbetuigers gemeld.

Dat heeft acteur Aart Staartjes vandaag gezegd. De protestactie om Sesamstraat voortaan om half zeven uit te zenden, komt woensdagmiddag tot een climax. De initiatiefnemers van ‘Sesamstraat naar half zeven’ overhandigen dan de stapel virtuele handtekeningen in Hilversum aan televisiedirecteur Gerard Timmer van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Het programma wordt nu rond half zes uitgezonden, als ouders en kinderen vaak nog niet thuis zijn. Dit heeft de afgelopen maanden zijn weerslag gehad op de kijkcijfers. De 71-jarige Staartjes, die in het programma de norse Meneer Aart speelt, heeft al bekendgemaakt uit Sesamstraat te stappen als geen gehoor wordt gegeven aan de massale oproep. "Ik maak braaf mijn contract af, maar zal dan in het nieuwe seizoen niet meer te zien zijn”, herhaalde hij zondag.

Niet alleen Meneer Aart maakt zich boos over het geschuif met het programma. Ook Dikkie Dik publiceerde eerder deze week een tekening waarop de dikke rode poes haar steun aan de actie betuigde.

Meer dan vijftig boze schoolkinderen zetten de overhandiging van de petitie woensdag kracht bij. Ook Meneer Aart probeert aanwezig te zijn "al kan het zijn dat ze mij op dat moment in Sesamstraat nodig hebben".


Bijna 200.000 handtekeningen voor Sesamstraat  (foto: DAG)

Wouter Bos opnieuw vader

Wouter Bos is voor de derde keer vader geworden. "Gisteravond, zaterdag 18 april om 18.34 uur, ben ik vader geworden van Joppe", zo schrijft de PvdA-leider en minister van Financiën op zijn eigen weblog.

"Moeder en zoon maken het goed", meldt Bos. "Dat geldt zelfs voor de trotse vader." Bos laat weten dat de ouders "de komende tijd graag privé van het gezin willen genieten."

De familie Bos had al twee dochters.

'Pedojager' met de dood bedreigd

De zelfbenoemde Nederlandse 'pedojager' Chris Hölsken is met de dood bedreigd. De bedreigingen kwamen vanuit België.

Op zijn website stopkinderporno.tk publiceerde Hölsken afgelopen donderdag de namen van dertien Belgische pedofielen. Van een aantal van hen plaatste hij zelfs een pasfoto. Ook noemde hij de Belgische minister van Justitie een 'pedovriendje'.

Hölsken overweegt aangifte te doen in België. "Boodschappen dat ik een kogel door het hoofd zal krijgen, of die onverwacht bezoek voor mijn deur aankondigen om mij naar het hiernamaals te sturen, laten mij inderdaad niet koud", zegt hij tegen het Belgische Nieuwsblad op Zondag .

De pedojager stopt met zijn activiteiten voor de omstreden site. De site blijft echter online, omdat de Amerikaanse compagnon van Hölsken wel doorgaat.

Bulgaarse ijshockeyprof doodgestoken

De Bulgaarse ijshockeyinternational Kiril Vuzharov is vannacht voor de deur van een nachtclub in Sofia doodgestoken. Keeper Vuzharov was nog maar 21 jaar.

Een van zijn vrienden, die zijn verjaardag vierde, kwam ook om het leven bij een gevecht tussen twee groepen. Een derde man raakte zwaargewond.

Vuzharov stond pas sinds kort in het doel van het Bulgaarse ijshockeyteam. Vorige week maakte hij deel uit van de Bulgaarse ploeg, die tijdens het WK in de B-groep met 10-3 Mexico de baas was.

[Special] Geesteskind van Amsterdams wielerdier II

Eind februari is met de Belgische semi-klassieker de Omloop het Nieuwsblad het klassieke voorjaar van deze wielerjaargang in gang geschoten. Voor FOK!sport de hoogste tijd om de meest in het oog springende koersen van deze lente onder de loep te nemen. Na de kasseien van Parijs - Roubaix wacht het peloton deze zondag weer flink wat draai- en keerwerk in het Limburgse heuvellandschap. Dan staat namelijk Nederlands enige klassieker met internationale allure op het programma: de Amstel Gold Race.

Deel II

Herman de l’Amstel (Herman Krott) was erg tevreden met het feit dat hij Stab (Jean Stablinski) als eerste op het palmares van de Gold Race kon bijschrijven. Een mooie erelijst was immers zijn grote streven. Al was het maar omdat dat net wat meer prestige zou geven aan zijn geesteskind. Krott kreeg zijn zin, want het jaar daarop zou Arie den Hartog zich tot de eerste Nederlandse winnaar van de Amstel Gold Race kronen. En in 1973 was hij helemaal in zijn nopjes, want toen mocht hij zelfs Eddy Merckx bijschrijven op de erelijst. Het was gelijk ook een van de meeste memorabele edities. “De grootste slijtageslag van alle Amstel Gold Races. Hoe Eddy tekeer ging: niet normaal! Hij reed zijn tegenstanders een voor een los. En dat bij een temperatuur van net boven het vriespunt”, aldus Krott.


Eddy Merckx, in '73 en '75 winnaar van de Gold Race

De achtste editie, op zaterdag 7 april 1973, speelde zich namelijk af in beestenweer. Stortregens, striemende hagelbuien en een barre wind maken de strijd onmenselijk zwaar. Krott overwoog zelfs de koers te annuleren, maar wedstrijdleider Bram Koopmans wil daar niets van weten. Voor Hennie Kuiper, het jaar voordien olympisch kampioen geworden, het sein om het spel te starten met een demarrage op de Sibbergrubbe. Als Zoetemelk vervolgens op de Keutenberg bij zijn landgenoot aansluit, weet Merckx dat hij niet langer mag wachten. De ontketende Belg rijdt op indrukwekkende wijze naar de Nederlanders toe op wat Krott nog altijd bestempelt als de grootste krachttoer uit de geschiedenis van de Amstel Gold Race.

Vervolgens zou Mercxk het duo met een vernietigende tempoversnelling het nakijken geven, om vervolgens solo en totaal verkleumd te finishen. “Ik herinner me van die dag vooral dat ik erg blij was dat het voorbij was. Het was zo verschrikkelijk koud. Mijn tenen waren compleet bevroren. In die tijd hadden we nog geen schoenovertrekjes”, zegt Merckx. Na de Kannibaal bereiken slechts 27 dapperen de finish.

Na Merckx, die in ’75 nogmaals zou toeslaan, fleurden Knetemann (’74) en Freddy Maertens (’76) het palmares van de Limburgse klassieker verder op. Daarna brak het tijdperk van Jan Raas aan. De Zeeuw, die gezegend was met enorme kracht - zijn turbodijen - en vooral veel tactisch vernuft, wist de Nederlandse toprace vervolgens namelijk viermaal op rij te winnen: in ’77, ’78, ’79 en ’80.


Jan Raas, hier in de regenboogtrui, won maar liefst vijf maal de Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race was Raas, volgens zijn oud-ploegleider Post, dan ook op het lijf geschreven: “Jan was een echte machtssprinter. Met die kwaliteit kon hij al die klimmetjes perfect aan. Het was steeds een grote sprint bergop.” De bebrilde turbo had bovendien enorm veel eerzucht in zijn donder. Post:“Hij kon zich onvoorstelbaar focussen op een koers. Dan wist je ’s morgens al: dat is kassa! Dat deed hij bij de Gold Race, dat deed hij bij de Ronde van Vlaanderen. Ik ben ervan overtuigd dat hij ook de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik had kunnen winnen. Maar daarvoor was hij niet gemotiveerd. ‘Dit is niet mijn wedstrijd’, zei hij dan.”

Door de alleenheerschappij van Raas werd de Amstel Gold Race door het journaille al snel omgedoopt tot de Amstel Gold Raas. Tot ergernis van Krott: ”Ik was helemaal niet gelukkig met Raas. Door hem kreeg de Gold Race het imago van een klein Hollands wedstrijdje.” Het kwam hem dan ook goed uit dat wereldkampioen Bernard Hinault in 1981 met een imposante spurt een kortstondig einde maakte aan de hegemonie van de Zeeuw.


Bernard Hinault maakte in '81 een kortstondig einde aan de zegereeks van Raas

En dat terwijl de vijfvoudig Tour de France-winnaar eigenlijk totaal geen zin had om te starten. De Breton had vanwege de slechte weersomstandigheden namelijk liever in eigen land de Ronde van de Tarn gereden, maar werd door Krott aan zijn contract gehouden. De kopman van Renault leverde nog wel het startschot van de Tarn, reisde daarna linea recta met vier ploegmakkers en zonder reservemateriaal en begeleiders naar Limburg (al werd hij hier wel bijgestaan door een materiaalwagen van de organisatie) en stapte apathisch op de fiets. Zes uur later draaide hij iedereen, Raas incluis, een enorme loer. “Hij heeft ons allemaal rijles gegeven. Bemoeide zich de hele dag nergens mee, zette zich op een kilometer voor de finish op kop en niemand kwam er meer overheen. Nee, ook Jan niet”, aldus Kuiper.

De editie van ’81 werd verreden in snertdikke mist. Op een bepaald moment in koers is het zich zo slecht, dat Krott overweegt om de race stil te leggen. Na druk overleggen met de patrons Raas en Roger de Vlaeminck wordt besloten om ‘en groupe’ naar de finish te rijden en pas in de finale de koers weer vrij te geven. Zodoende eindigt de Amstel Gold Race voor de eerste maal in een massaspurt. Voor de Das het sein om de gashendel eens vol in te trappen. “Vijf kilometer voor het bereiken van Meerssen dacht ik, als ik attaqueer op een kilometer van de meet en met de grote versnelling het tempo steeds opvoer, houdt niemand je uit de eerste vijf. Dus greep ik mijn kans toen ik het bordje van de laatste kilometer ontwaarde. Pats en ik was vertrokken", zei Hinault over zijn laatste meters in 1981. Met een superlange krachtinspanning zette Hinault vervolgens ’s werelds beste sprinters publiekelijk voor schut.

Raas was not amused met de surprise van Hinault. Illustratief daarvoor is deze anekdote van Krott: “Raas stond zich na de finish te douchen en ik zei: Jan, ik vind het zielig voor jou, maar ben blij dat Hinault vandaag heeft gewonnen. Het volgende moment vloog er een stuk zeep langs mijn hoofd.” De bebrilde coureur zou echter niet lang bij de pakken neer zitten, want in 1982 was het ‘gewoon’ weer raak. Krott: ”Stapt-ie onder de douche vandaan en zegt met een grijns tegen me: daar was ik weer.”


Damiano Cunego, de winnaar van vorig jaar

Limburgs Mooiste heeft, ondanks haar jeugdige leeftijd, dan al een aardig palmares opgebouwd. Toch wordt er, vooral in het buitenland, nogal met enig dedain gesproken over de Gold Race. Zo wordt de koers in België nog wel eens laatdunkend als ‘poenevenement van een biermagneet’ neergezet. De oorsprong van deze term ligt hem in het feit dat de van meet af aan sterke bezetting van de Limburgse klassieker een doorn in het oog was van rivaliserende Belgische organisatoren, veelal kranten met een eigen koers.

Een ander probleem waar Krotts koers mee te maken had, was de prille leeftijd. De leeftijd van een wielerklassieker bepaalt immers voor een groot gedeelte de uitstraling. Alleen daarom al zal de Amstel Gold Race monumenten als Luik - Bastenaken - Luik (1892), Parijs - Roubaix (1896), Milaan - Sanremo (1907) en de Ronde van Vlaanderen (1913) nooit evenaren.

De Amsterdamse organisator heeft het wel geprobeerd, maar tegen leeftijd valt niet op te boksen. “Vroeger zeiden ze op vergaderingen: 'Maar wij zijn vijftig jaar ouder.' Dan dacht ik altijd: kunnen we daar nu over ophouden, jullie hoeven niet bang te zijn, inhalen zullen we jullie toch nooit. De Amstel Gold Race zal nooit de naam krijgen van Parijs - Roubaix, ik heb het altijd gezegd. Dat kan toch ook niet? Feyenoord - Ajax zal altijd dé wedstrijd zijn. Maar dat wil toch niet zeggen dat Zwolle - Feyenoord niet leuk kan worden?”

Om er in ieder geval zorg voor te dragen dat de koers ‘leuk’ bleef, zocht Krott tijdens zijn bijna dertigjarige bewind steeds op zoek naar uitdagende parkoersen. Zo koos hij er in ’71 voor om de race zwaarder en selectiever te maken door de Zuid-Limburgse heuvels op te nemen in het parcours. Sindsdien zijn scherprechters als de Eyserbosweg, de Keutenberg en de Cauberg niet meer weg te denken. Op de Cauberg, de steile ‘wielerberg’, is sinds 2003 zelfs de finish getrokken. Maar daar was niet de peetvader van de Gold Race, maar diens opvolger Leo van Vliet (die in ’95 het stokje overnam) verantwoordelijk voor. Desondanks is de naam van mister Amstel niet helemaal verdwenen. De meest aanvalslustigste coureur krijgt namelijk de Herman Krott-bokaal.


Draaien en keren in het Limburgse heuvellandschap

Het werk van Krott heeft in ieder geval zijn vruchten afgeworpen. Hoewel de criticasters de Gold Race dan misschien geen echte klassieker vinden, wordt deze opvatting niet gedeeld in het peloton. ”Vroeger was de Amstel Gold Race niet zo belangrijk, maar nu is het ongetwijfeld een van de mooiste en belangrijkste koersen van het jaar. Parijs – Roubaix en de Ronde van Vlaanderen hebben misschien meer traditie, maar dat zegt niet alles. De kasseienkoersen trekken de laatste jaren bijna uitsluitend specialisten. Dan vind ik het deelnemersveld van de Gold Race een stuk completer”, aldus Merckx.

Het zal Krott deugd doen dat de klassieker kan wedijveren met Parijs – Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Zijn droom lijkt daarmee eindelijk écht gerealiseerd.

Klik hier voor Deel I

[Special] Geesteskind van Amsterdams wielerdier I

Eind februari is met de Belgische semi-klassieker de Omloop het Nieuwsblad het klassieke voorjaar van deze wielerjaargang in gang geschoten. Voor FOK!sport de hoogste tijd om de meest in het oog springende koersen van deze lente onder de loep te nemen. Na de kasseien van Parijs - Roubaix wacht het peloton deze zondag weer flink wat draai- en keerwerk in het Limburgse heuvellandschap. Dan staat namelijk Nederlands enige klassieker met internationale allure op het programma: de Amstel Gold Race.

De Amstel Gold Race is de ouverture van het tweede deel van het klassieke voorjaar. Na de kasseien van de afgelopen tijd, wacht het peloton de komende week namelijk het klassieke heuvelwerk. Het betekent de traditionele wisseling van de wacht: de kasseienvreters maken dan plaats voor de heuvelspecialisten. Het klassieke stuk voor deze coureurs wordt geopend met het Limburgse heuvellandschap van de Amstel Gold Race. Vervolgens wacht op woensdag het intermezzo met de Waalse Pijl en diens Waalse kuitenbijters, waaronder de gevreesde Muur van Huy. Om uiteindelijk op zondag te eindigen met het sluitstuk door de Ardennen: Luik – Bastenaken – Luik. Limburgs Mooiste is zodoende dus de start van een imposant drieluik.

Daarmee bezet de Gold Race een mooi plekje op de ‘klassiekerkalender’ van het cyclisme. Het zal Herman Krott goed doen. De eigenwijze Amsterdammer stond op 30 april 1966 namelijk aan de wieg van de draai-en-keer-klassieker. Hij bedacht de race, samen met Ton Visser, in een tijd dat de beroepsrenners in ons land hun kunsten enkel in zogenoemde rondjes om de kerk vertoonden. Het duo organiseerde beginjaren zestig met hun sportbureau Inter Sport ook tientallen criteriums voor profrenners (omdat ze vonden dat er te weinig werk was voor Nederlandse beroepsrenners).

Ze wilden echter meer. Vooral Krott droomde van een grote koers, van stad naar stad. Een klassieker die kon concurreren met de Ronde van Vlaanderen en Milaan – Sanremo. Deze wedstrijd zou, naar de mening van de Amsterdammer, tussen twee steden met een klinkende naam moeten worden verreden: Amsterdam en Maastricht. Een ambitieus plan.


Herman Krott (midden, man in pak) met zijn Amstel Bier-formatie

Om het prestigieuze project te realiseren was echter geld nodig. “Ik had een grote sponsor nodig, een bedrijf dat het grootste deel van de tachtigduizend gulden die ik nodig had, zou leveren”, vertel Krott. Daarbij dacht hij meteen aan de Amstel Brouwerij. Dit bedrijf was sinds 1963 namelijk ook al verantwoordelijk voor de sponsoring van de amateurploeg waarover hij de leiding had: Amstel Bier. En niet onverdienstelijk ook: de formatie was namelijk een begrip in het recreatieve peloton. Zo leverde Krott in 24 jaar tijd zestig pupillen aan het profpeloton, waaronder niet de minste namen: Gert-Jan Theunisse, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk.

Mede door deze geschiedenis wist Krott het biermerk aan zich te binden. Bovendien had hij het geluk dat Amstel net op dat moment een nieuw biertje, Gold, in de markt probeerde te zetten. De Amstel Gold Race was geboren. Een klassieker tussen Amsterdam en Maastricht, over een afstand van 280 kilometer. Voor de winnaar lag naast 1750 gulden ook nog een gouden ring in de vorm van een biervat (ter waarde van 750 gulden) in het verschiet.

Alles leek dan ook in kannen en kruiken voor een feestelijke start, maar dat was schijn. Het traject tussen Amsterdam en Maastricht bleek uiteindelijk namelijk langer dan gedacht. “Toen we met de auto het parcours gingen rijden, kwamen we dik boven de 300 kilometer uit. Dat kon dus niet. Rotterdam – Maastricht mocht niet van de politie. Het werd uiteindelijk Breda – Meerssen, op Koninginnedag 1966. Eerst mocht de wedstrijd vanwege de festiviteiten niet verreden worden, maar uiteindelijk gaf Samkalden (destijds minister van justitie) toestemming. Onder voorwaarde dat we het nooit meer op Koninginnedag zouden doen”, herinnert Krott zich.


Jean Stablinski wint in 1966 de eerste Amstel Gold Race

Zodoende ging de eerste editie van de Amstel Gold Race in 1966 voor de eerste en direct ook laatste maal van start op Koninginnedag. Krott had speciaal voor deze feestdag gekozen omdat hij daarmee dacht veel publiek op de been te krijgen voor de eerste editie van ‘zijn’ klassieker. ”De eerste aflevering was direct ook al een van de drukst bezochte. Het was natuurlijk een feestdag en op de televisie kwam de wedstrijd toen nog niet”, vertelt de Amsterdammer.

Naast deze gouden greep stelde Krott ook alles in het werk om een sterk deelnemersveld aan het vertrek te krijgen. Zo stonden onder meer Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Raymond Poulidor, Jean Stablinski, Rudi Altig en Peter Post aan de start in Breda. De gewiekste organisator had er namelijk voor gezorgd dat de dag na Limburgs Mooiste een goed betaald criterium op het programma stond. “Op die manier wisten die renners direct dat ze in ieder geval iets extra’s zouden overhouden aan hun reis naar Nederland”, vertelt Krott.

Bovendien had hij de coureurs op het hart gedrukt dat zijn wedstrijd geen kattenpis was. Zo blijkt uit de woorden van de latere winnaar, de Fransman Jean Stablinski: “Maar we wisten dat die Krott het serieus meende. Daar betaalde hij ons ook goed voor. Toen hij ons contracteerde, maakte hij meteen duidelijk dat het geen criterium betrof, maar een belangrijke wedstrijd waarvan hij een klassieker wilde maken. Voor Krott was het dus een prestigeproject. Om het te doen slagen had hij ons ingehuurd. Toen ik aan de start om me heen keek, wist ik hoe laat het was. Alle grote namen waren present, het parcours was selectief en er was veel volk op de been. De ambiance was geweldig. Wie zou zo’n koers niet willen winnen?”.


Jean Stablinski in de regenboogtrui

Veel publiek en sterke coureurs in koers. Alle ingrediënten leken dan ook aanwezig voor een spetterende en feestelijke eerste editie. Maar wat een feest had moeten worden, draaide echter uit op een ware helletocht. Althans, voor de coureurs. De race werd een monstertocht van 302 kilometer, waar oorspronkelijk 270 kilometer in het koersboekje stond. Krott had er namelijk geen rekening mee gehouden dat veel dorpskernen vanwege allerlei oranje-activiteiten waren afgesloten. Zodoende moest de wedstrijd herhaaldelijk worden omgeleid, waardoor de wedstrijd maar langer en langer werd. Nog voordat de finish was bereikt, waren er al meer dan 300 kilometer verreden. Anquetil was woedend. Hij had namelijk een contract voor 270 kilometer (”hier had de finish moeten zijn”) en reed geen meter meer.

Niettemin leverde de 302 kilometer lange koers een enerverende finale op. “Vanaf de start werd heel snel en nerveus gekoerst. Ik was attent en sprong met de goede ontsnapping mee. Peter Post zat er nog bij, als ik me niet vergis. Toen ik op een klim het bord van de laatste tien kilometer ontwaarde, demarreerde ik. Niemand kon volgen", weet Stablinski zich nog te herinneren. "Maar wat bleek? Er kwam geen einde aan. Ik koerste zeker nog anderhalf uur. Die eindstreep daagde maar niet op. Wel mijn ploegmakker Bernard van de Kerckhove, later ook nog Jan Hugens. Prachtig, drie renners van dezelfde ploeg. Ik won moeiteloos. Ik was beresterk die dag. En die veel te lange afstand had me niet klein gekregen. Ik had wel vaker koersen boven de driehonderd kilometer gereden. (..) Het kon mij niets meer schelen, ik had immers een mooie koers gewonnen.” Daarmee pakte de mijnwerkerszoon uit Noord-Frankrijk naast de bloemen ook de gouden ring in de vorm van een biertonnetje (”de beloning voor een helse race waar geen einde aan leek te komen”).

Klik hier voor Deel II

Blikjesraper bleek geheime miljonair

De 60-jarige Zweed Curt Degerman stond in zijn woonplaats, Skellefteå, bekend als de 'blikjesman'. Dagelijks struinde hij de straten af op zoek naar lege blikjes.Wat niemand wist was dat hij op de beurs speculeerde met het geld dat hij voor de lege blikjes kreeg. Gekleed in een blauwe jas en een kapotte broek kwam hij dagelijks bij de bibliotheek om daar gratis de krant te lezen. Hierdoor leerde hij de beurs op zijn duimpje kennen.

'Hij kende de beurskoersen als geen ander, de beurs was zijn speelterrein', vertelt een neef van Degerman aan de krant Expressen. Van het geld dat hij op de beurs verdiende, ruim één miljoen euro, kocht de blikjesman een mooie villa en honderdvierentwintig goudstaven. Curt overleed in de herfst van vorig jaar aan een hartaanval, en liet zijn fortuin achter aan zijn neef. Hij was de enige die hem af en toe bezocht.

CD: Winne - Winne Zonder Strijd

Het was lang wachten op het debuutalbum van Winne, maar nu, bijna vier jaar na de eerste kennismaking met de Rotterdamse rapper, is hij dan eindelijk daar: Winne Zonder Strijd. Al gauw na die twee overdonderende nummers in 2005 werd dit debuut aangekondigd, uitgesteld, aangekondigd, uitgesteld en uiteindelijk weer aangekondigd. Het "bedankt voor het wachten" in de intro is dus zeker op zijn plaats. De grootste vraag is natuurlijk of het het lange wachten ook waard was. Het antwoord is eenduidig: ja.

NAC-supporters rellen in België

Zo'n vijftig supporters van voetbalclub NAC hebben gisteren meegedaan aan rellen tussen aanhangers van het Vlaamse Lokeren en Germinal Beerschot. De NAC-fans waren naar België gereisd omdat ze een vriendschappelijke band hebben met de ploeg uit Lokeren.

Voor de wedstrijd daagden de NAC-aanhangers in de binnenstad supporters van Germinal Beerschot uit en veroorzaakten overlast omdat ze sommige cafés niet in mochten. Tijdens de wedstrijd jutten de fans van NAC de supporters van Germinal Beerschot op. De politie moest tussenbeide komen en pakte enkele supporters op.

De wedstrijd moest tien minuten worden stilgelegd. De politie pakte zes Nederlandse supporters op, die na de wedstrijd weer konden gaan. Op verzoek van de Belgische politie waren twee agenten uit Breda naar Lokeren afgereisd, die de harde kern van NAC goed kennen.

Kirwa wint marathon van Wenen

De Keniaanse atleet Gilbert Kirwa heeft vandaag de marathon van Wenen op zijn naam geschreven.

De Keniaan liep naar een tijd van 2:08:21. De Ethiopiër Dereje Debele Tulu eindigde als tweede en de Keniaan Joseph Maregu kwam als derde over de finish. Overigens was het voor het eerst in de Oostenrijkse hoofdstad dat de topvier onder de 2:10 liep.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Oostenrijkse Andrea Mayr.

Jans pakt duizelingwekkend record

Het is tegenwoordig niet zo gewoon meer dat een trainer zeven jaar bij een club actief is. FC Groningen heeft zo'n oefenmeester wel in huis. Ron Jans mocht zaterdag tegen De Graafschap een jubileum vieren.

De keuzeheer zat zaterdag voor de 227ste keer op de bank als trainer van de noorderlingen. Daarmee verbrak hij het oude record van Hans Westerhof, die in totaal 226 wedstrijden leidde als coach.

FC Groningen vertrok uit Doetinchem uiteindelijk, ietwat onterecht en met dank aan doelman Luciano da Silva, met het volle pond. Door een benutte strafschop van Marcus Berg werd het 0-1.

Buemi blij, Bourdais: "Het was te gevaarlijk"

Sébastien Bourdais is van mening dat de race in China niet door had moeten gaan. De Fransman vond de weersomstandigheden in Shanghai veel te gevaarlijk. Hij eindigde op een elfde plaats. Sébastien Buemi eiste het laatste puntje voor zich op.

Bourdais: "Ik vind eigenlijk dat we niet hadden moeten racen, met al dat water op de baan. De wagens hebben dit jaar veel minder neerwaartse druk en dat maakt het erg moeilijk om de auto's nog op de baan te houden als het regent. Ik had wel vijftien tot twintig keer kunnen spinnen en de crash van Sutil toonde aan hoe gevaarlijk het was. Het enige positieve was dat het een leuke race was voor de toeschouwers."

Sébastien Buemi is erg blij dat hij opnieuw punten weet te scoren. "Ik ben erg blij. Dankzij het fantastische werk van het team heb ik weer een puntje kunnen scoren", zei Buemi "Het is geweldig dat ik in twee van de drie races nu punten heb kunnen scoren. Het hadden misschien nog wel meer punten kunnen zijn, maar hier ben ik ook tevreden mee. In de beginfase van de race was ik erg snel. Ik kon Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton inhalen. Daarna werd het wat moeilijker."

Buemi had ook nog een aanvaring met Vettel "Ik had hem niet gezien. Ik probeerde nog naar rechts uit te wijken, maar ik kon een botsing niet meer voorkomen. Ik moest daarna een nieuwe voorvleugel halen. Ik ben erg blij dat ik de race van Vettel niet heb verpest."

Red Bull-coureurs zeer blij met overwinning

Sebastian Vettel is erg blij dat hij Red Bull in China de allereerste zege mocht geven. De Duitser die van pole vertrok en nagenoeg een foutloze race. Om het feest bij Red Bull compleet te maken eindigde Mark Webber op een tweede plaats.

Vettel: "Het was een goede beslissing om de race achter de Safety Car van start te laten gaan. Op veel plekken stond er een laag water op de baan. In sommige bochten ging het wel, maar in andere bochten hadden we erg veel last van aquaplaning. De omstandigheden bleven hele de race erg lastig."

"Nadat de race echt van start was gegaan, moesten we snel een gat zien te slaan naar de rest van het veld, gezien onze strategie. Gelukkig lukte dat. We hadden in de race nog wel veel last van aquaplaning. Soms wist ik de auto nog maar net op de baan te houden. Vooral de laatste bocht was een probleem. Die loopt een beetje af en daar stroomde het water echt naar beneden. Je moest in die bocht erg uitkijken bij het remmen en het omlaag schakelen."

De Duitser vervolgde "Ik ben erg blij dat ik opnieuw een race heb weten te winnen. En weer was het in de regen. Het mag van mij wel vaker regenen", lachte de Duitser, die vorig jaar Scuderia Toro Rosso nog de eerste overwinning bezorgde door de Italiaanse Grand Prix te winnen. "De auto was fantastisch. Het team heeft erg goed werk geleverd. Zaterdag hadden we nog problemen met de betrouwbaarheid, maar het team heeft dat afgelopen nacht goed weten op te lossen. Het is geweldig dat Red Bull er meteen een dubbelzege van heeft weten te maken. Ik ben extreem blij."

Ook Mark Webber kan tevreden terug kijken op de race. De Australiër haalde zijn beste resultaat uit zijn Formule 1-carrière. "Ons team heeft veel meegemaakt de afgelopen jaren. Vandaag was de auto erg goed en wisten Sebastian en ik elkaar ook flink te pushen. Het was door de condities wel een erg moeilijke race. Halverwege de wedstrijd waren de condities wel wat beter, maar tegen het einde werd het zicht weer minder. Dit was het beste resultaat in mijn carrière en dat geeft veel voldoening. Ik hoop nu in de toekomst nog een plekje hoger te kunnen eindigen."

"Voor Red Bull was dit een geweldig resultaat", vervolgde hij. "Ze hebben hier vijf jaar aan gewerkt en hebben nu meteen een dubbelzege gekregen."

CD: Sinatra at the Movies

Alhoewel Frank Sinatra al meer dan tien jaar geleden overleed, is zijn legende nog altijd springlevend. Ol' Blue Eyes wist maar liefst een leven lang een icoon te zijn in de muziekwereld en het is dan ook niet verwonderlijk dat vrijwel iedereen wel één of meerdere hits van deze Amerikaan van Italiaanse afkomst kan meezingen. Wat echter bij een stuk minder mensen bekend is, is de actieve filmcarriere die de zanger erop nahield. Niet alleen verzorgde hij talloze soundtracks voor allerlei films, hij speelde regelmatige grote rollen en won er zelfs diverse prijzen voor. Frank Sinatra had een rol in meer dan 58 films, won drie Academy Awards, ondermeer voor 'Best Supporting Actor' voor zijn rol in From Here to Eternity en ontving maar liefst vier Golden Globes, waaronder eentje voor beste acteur voor zijn rol in Pal Joey. Voor platenmaatschappij Capitol Records een goede reden om een overzicht te maken van de muziek die Sinatra maakte voor de films waar hij zelf een rol in speelde. De CD, toepasselijk Sinatra at the Movies geheten, is sinds kort op de markt verschenen en bevat 20 nummers.


Scheringa: "Dembélé ook volgend jaar bij AZ"

Moussa Dembélé liet eerder al weten zijn huidige contract met AZ niet te verlengen. Dirk Scheringa, voorzitter van de club uit Alkmaar, gaat er echter vanuit dat de Belgische speler voorlopig nog even blijft.

"Moussa wil voorlopig zijn contract niet verlengen, maar hij heeft hier nog een contract tot 2011. Hij is nog jong en kan hier nog veel leren. Ik ga ervan uit dat hij hier volgend jaar nog speelt," was de duidelijke taal van Scheringa. De huidige overeenkomst tussen Dembélé en AZ loopt nog tot medio 2011.

Bovendien is de preses erg blij met de prestaties van de Belgische spelers, die in de selectie van AZ zitten. "Ze brengen passie in de ploeg zonder hard te roepen. Pocognoli en Swerts zijn ijzersterk op hun positie. Maarten Martens heeft zich ontwikkeld tot de architect van dit team en ja Dembélé... Die kan vijf man dribbelen en is nog niet moe."

Ledental Piratenpartij loopt sterk op

De veroordeling van de beheerders van The Pirate Bay heeft de Zweedse Piratenpartij bepaald geen windeieren gelegd. Na het vonnis werden plots vele duizenden nieuw lid van de partij. Het ledenaantal is inmiddels opgelopen naar ruim 20.000.

Piratenpartij-woordvoerder Rick Falkvinge verklaarde tegenover TorrentFreak dat zijn partij qua ledental inmiddels de vijfde van het land is. Om bij de komende Europese verkiezingen in juni een zetel te bemachtigen, heeft de partij honderdduizend stemmen nodig, een aantal dat inmiddels binnen bereik lijkt te liggen.

Logo Piratenpartij

Langeveld niet naar de Tour de France

Sebastian Langeveld doet dit jaar niet mee aan de Tour de France. Dit liet hij in het programma Barend & Barend weten. De jonge renner, die in dienst van Rabobank rijdt, heeft dit verzoek uit zichzelf gedaan.

"Ik richt me liever op de najaarsklassiekers en het wereldkampioenschap," aldus Langeveld, die vorig jaar in La Grande Boucle debuteerde, in een reactie. "Vorig jaar ben ik er wel achter gekomen dat de Tour niet mijn wedstrijd is."

Langeveld is namelijk van mening dat deelname aan de Tour de France geen goede voorbereiding op een succesvol naseizoen is.

Hamilton: "Mijn banden waren versleten"

Lewis Hamilton begon de race in Shanghai goed, maar slijtage aan de banden zorgde ervoor dat hij genoegen moest nemen met een zesde plaats. Nog achter teamgenoot Heikki Kovalainen die voor het eerst aan de finish kwam dit seizoen op de vijfde plaats.

"Ik ben blij dat ik gefinisht ben en de betrouwbaarheid van de auto is fantastisch. De omstandigheden waren vreselijk. Toen ik in het begin nog wat grip had was het wel leuk, maar of het nou aan de auto ligt of aan mijn rijstijl, mijn banden gaan er in ieder geval altijd erg snel aan."

Hamilton vervolgde, "Zeker tegen het einde, toen er nog twintig ronden te gaan waren, was mijn linker voorband helemaal versleten. Ik had overal last van aquaplaning. Het was natuurlijk gelijk voor iedereen, maar ik kon niets meer dan mijn best doen."

Kovalainen: "Ik had weinig verwachtingen van de race, want in dit soort omstandigheden kan alles gebeuren.Je kan winnen of heel makkelijk van de baan glijden. Het was gewoon belangrijk om op de baan te blijven. De banden deden het vrij goed en we konden ons langzaam maar zeker naar voren werken. Het was een behoorlijk goed einde van het weekend, want we hebben punten gescoord in deze moeilijke omstandigheden. De auto is zeker beter geworden en dat is heel belangrijk. In de volgende race zullen we weer wat nieuwe dingen hebben en zullen we proberen het nog beter te doen," aldus de Fin

Dementieva mist finale Charleston

Jelena Dementieva is er niet in geslaagd om de finale van het WTA-toernooi in Charleston te bereiken. De Russin verloor in de halve eindstrijd van Caroline Wozniacki uit Denemarken. De standen waren 4-6, 7-5 en 5-7.

Wozniacki zal het in de finale op moeten nemen tegen Sabine Lisicki. De Duitse, die ook verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Venus Williams, was in haar halve finale veel te sterk voor Marion Bartoli uit Frankrijk. De standen in deze wedstrijd waren 6-3 en 6-1.

Gemengde gevoelens bij Toyota

Toyota houd gemengde gevoelens over de race in China. Jarno Trulli viel uit nadat hij van achter was aangereden door Robert Kubica. Voor Timo Glock verliep de race beter hij eindigde onder de natte omstandigheden in Sjanghai als zevende.

"Dit was geen goede dag voor mij. De condities waren erg zwaar, en er waren veel plassen. Nadat de safety car naar binnen ging, maakte ik een goede start en in de eerste ronden van de race was mijn snelheid in orde. Daarna had ik steeds minder grip en snelheid, en ik verloor veel terrein. In de zeventiende ronde voelde ik een harde klap van achteren en ik verloor mijn achtervleugel. Ik wist de pitstraat nog te bereiken, maar de schade was te groot om door te gaan. Mijn snelheid van zaterdag toont echter aan dat we dich bij de top zitten, dus we moeten maar hopen dat het in Bahrein beter gaat," besluit Trulli.

Timo Glock was erg blij dat hij opnieuw in de punten reed. "Het was wel een zware race, vooral in het begin. Achterin het veld kon ik echt helemaal niets zien. Ik wist wat plaatsen goed te maken, maar beschadigde mijn voorvleugel toen ik Nick Heidfeld raakte. Hierom besloten we de pitstop een paar ronden vroeger te maken", zei Glock. "Ik wist hierna wel een paar snelle ronden te rijden, tot ik vast kwam te zitten achter Kimi Räikkönen. Het zicht was heel slecht, dus ik moest hem iets laten gaan. Uiteindelijk kwam ik er toch voorbij en wist ik zevende te worden."

Brawn: "We waren niet snel genoeg"

Voor het eerst dit seizoen eindigde er geen Brawn GP-coureur op de hoogste treden van het podium in China. Jenson Button finishte nog wel op een derde plaats maar kon geen moment aanspraak maken op de overwinning.

"Iedereen had last van aquaplaning. Vooral de situatie in de laatste bocht was te gek voor woorden", vertelde Button. "Het was daar gewoon een meer, je kon daar onmogelijk remmen. Ook hadden we de nodige problemen met de banden. Het was erg moeilijk om ze op temperatuur te houden."

"Het was al een prestatie om hier aan de finish te komen, en om dan ook nog eens op het podium te eindigen, is helemaal geweldig. Het was vandaag onmogelijk om de Red Bulls bij te houden, maar het is goed om weer zes punten aan mijn totaal te kunnen toevoegen," aldus de Brit die nog steeds aan de leiding staat in het kampioenschap.

Team-eigenaar Ross Brawn vond het een moeilijke race met de banden. "We waren vandaag gewoon niet snel genoeg. Vooral toen er veel water op de baan lag, vonden de rijders het erg lastig", zei Brawn

"Nadat de safety car was binnengekomen kostte het ons veel moeite om de juiste temperatuur in de banden te krijgen. Daardoor waren we niet snel genoeg. Na de pitstops was het helemaal niet zo erg en toen de banden eenmaal wel op temperatuur waren, ging het eigenlijk best goed. Rubens reed zelfs de snelste ronde."

Ook De Maar heeft Pfeiffer

Marc de Maar zal voorlopig niet meer in actie komen. De renner van Rabobank is namelijk oververmoeid, maar denkt zelf dat hij de ziekte van Pfeiffer heeft.

"Samen met de ploeg hebben we besloten dat ik voorlopig even geen koersen rijd. Ik ben naar het ziekenhuis gegaan om onderzoek te laten doen op Pfeiffer, volgende week krijg ik de uitslag," liet De Maar in een reactie weten.

Het lijkt er steeds meer op dat de renners, die bij Rabobank rijden, elkaar aansteken. Gisteren maakten we al bekend dat Bauke Mollema door de ziekte van Pfeiffer is geveld en ook Coen Vermeltfoort, die voor de beloften rijdt, heeft het virus onder de leden.

Aanvaring op de Waal bij Nijmegen

Een passagiersschip met ruim 150 Amerikaanse toeristen aan boord is vannacht op de Waal op twee andere schepen gebotst. Het gebeurde allemaal rond 03:45 uur bij Nijmegen. Er is niemand gewond geraakt, maar de materiële schade aan het passagiersschip en een binnenvaarttanker is groot.

Het schip met de toeristen was net vertrokken van de Waalkade in Nijmegen en was onderweg naar Dordrecht. Na de botsing is het passagiersschip geïnspecteerd en het kan ondanks de schade wel verder varen. De tanker was geladen met 2400 ton vliegtuigbrandstof.

Als de passagiers later vandaag aankomen op de eindbestemming in Antwerpen, wordt het schip gerepareerd. De tanker raakte door de aanvaring zwaar beschadigd, maar het ladinggedeelte bleef intact. Hij meerde na het ongeval af in de voorhaven van Weurt maar mag zijn reis naar Duisburg voortzetten.

DVD: Mirrors

Kiefer Sutherland is een man met een image. Na enkele kleine films breekt hij definitief door in de filmwereld als cowboy in de film the Lost Boys. Snel hierna volgde grote kaskrakers zoals Young Guns en Flatliners. Na een hele reeks matige films te hebben afgeleverd kreeg Kiefer het aanbod van zijn leven: De rol van Jack Bauer in de televisieserie 24. Hier kreeg hij wereldfaam en veel (h)erkenning van de televisiekijker. Het imago van Sutherland is geboren: Een koude, ruige vechter met een ruwe korrel in zijn stem. Er ging veel tijd in de serie zitten en de acteur verscheen weinig meer in films. Toch is hij regelmatig op de achtergrond voorbij gekomen, waarvan zijn drie minuten durende rol in Taking Lives en goed voorbeeld is. Maar ook deze film viel aardig tegen. Een ander verhaal is de sterke aanwezigheid van Kiefer in de blockbuster Phone Booth, als scherpschutter aan de telefoon.
De eerste film waarin Kiefer tussen en na de opnames van 24 veel verscheen was de matige 'the Sentinel'. Nu, twee jaar na de film, is de film Mirrors uitgekomen. Kan Sutherland het beter bij televisie houden of is de film toch een pareltje?

De pleuris breekt uit in Wolfenstein intro

Hoe weinig origineel de titel ook mag zijn, ongelijk kun je ons niet geven. Tegenwoordig moet in bijna elke game de pleuris uitbreken. Zo ook in Wolfenstein, de game die momenteel in ontwikkeling is bij Raven Softwar. In deze WWII-shooter gaan spelers de strijd aan tegen de Nazi's. Vandaag is de intro van Wolfenstein op het internet verschenen. Omdat we jullie deze intro uiteraard niet willen onthouden, kunnen jullie deze hieronder bekijken. Wolfenstein staat gepland voor deze zomer en komt uit op de Playstation 3, Xbox 360 en PC.

Verkoopcijfers Japan: Xbox 360 nadert de Wii

Er is iets aparts gaande in Japan. Niet zozeer dat de verkoopcijfers van bijna alle consoles aan het afnemen zijn, maar dat de enige console die zijn verkoopcijfers zag toenemen de Xbox 360 is. Het wordt nog vreemder als we zien dat in de hele games-top 50 geen enkele 360-titel staat. Door deze verschuiving blijft de PS3 van de huidige generatie de best verkochte op weekbasis, maar het verschil tussen de 360 en de Wii is kleiner dan ooit. Positief nieuws voor Sony is dat de PS3 de grens van drie miljoen verkochte systemen gebroken heeft. Volgende week zal Microsoft waarschijnlijk zijn eerste miljoen passeren.

Op het gebied van gamesverkopen was het ook geen fantastische week. Met slechts 29.000 exemplaren een tweede plek halen is vrij uniek en toont wel aan dat het vrij rustig is in het land van De Rijzende Zon. Alleen Basara weet een net aantal games te verkopen in zijn launchweek.

Software
01. [PSP] BASARA Battle Heroes (Capcom) 86,000 / NEW
02. [WII] Oboro Muramasa Youtouden (Marvelous) 29,000 / NEW
03. [NDS] Mario & Luigi RPG 3 (Nintendo) 25,000 / 522,000
04. [PSP] Monster Hunter Portable 2 G (PSP the Best) (Capcom) 18,000 / 573,000
05. [NDS] Pro Yakyuu Famista DS 2009 (Konami) 17,000 / 44,000
06. [PSP] Mobile Suit Gundam: Senjou no Kizuna Portable (Namco Bandai) 16,000 / 135,000
07. [PS2] Arcana Heart 2 (AQ Interactive) 11,000 / NEW
08. [PS2] Jikkyou Powerful Pro Yakyuu 2009 (Konami) 10,000 / 104,000
09. [PS3] Musou Orochi Z (KOEI) 10,000 / 195,000
10. [WII] Wii Fit (Nintendo) 9,000 / 3,350,000

11. [PSP] Disgaea 2 (Nippon Ichi)
12. [NDS] Rittai Picross 3D (Nintendo)
13. [WII] Taiko no Tatsujin Wii (Namco Bandai)
14. [PS3] Resident Evil 5 (Capcom)
15. [NDS] Yugioh 5D's: Stardust Accelerator - World Championship 2009 (Konami)
16. [NDS] Zaidanhoujin Nippon Kanji Nouryoku Kentei Kyoukai Kounin: Kanken DS3 Deluxe (Rocket)
17. [NDS] Super Robot Taisen K (Namco Bandai)
18. [NDS] Rhythm Tengoku Gold (Nintendo)
19. [WII] Mario Kart Wii (Nintendo)
20. [NDS] Wagamama Fashion: Girl's Mode (Nintendo)
21. [WII] Play on Wii: Pikmin 2 (Nintendo)
22. [WII] Jikkyou Powerful Pro Yakyuu Next (Konami)
23. [NDS] Pokémon Platinum (Pokémon)
24. [NDS] Crayon Shin-Chan: Arashi wo Yobu - Nendororon Daihenshin! (Namco Bandai)
25. [PS3] Valkyria Chronicles (BEST) (SEGA)
26. [NDS] 7th Dragon (SEGA)
27. [PSP] Shinseiki Evangelion: Koutetsu no Girlfriend Tokubetsu-Hen Portable (Cyberfront)
28. [PS3] Winning Post World (KOEI)
29. [PSP] Shin Sangoku Musou: Multi Raid (KOEI)
30. [NDS] Tongariboushi and the 365 Days of Magic (Konami)

31. [NDS] Inazuma Eleven (Level 5)
32. [NDS] Taiko Drum Master 2: The Seven Island Adventure (Namco Bandai)
33. [NDS] Mario Kart DS (Nintendo)
34. [PS3] Demon's Souls (SCEI)
35. [PS3] Yakuza 3 (SEGA)
36. [PS2] Winning Post World (KOEI)
37. [WII] Wii Sports (Nintendo)
38. [WII] Animal Crossing: City Folk (Nintendo)
39. [NDS] Metal Fight Beyblade DS (Hudson)
40. [NDS] Animal Crossing: Wild World (Nintendo)
41. [NDS] New Super Mario Bros. (Nintendo)
42. [NDS] Power Pro Kun Pocket 11 (Konami)
43. [NDS] Penguin no Mondai: Saikyou Penguin Densetsu! (Konami)
44. [PSP] Harvest Moon: Sugar Village and Everyone's Wish (Marvelous)
45. [NDS] Kirby Super Star Ultra (Nintendo)
46. [PS2] World Soccer Winning Eleven 12: PES 2009 (Konami)
47. [PSP] World Soccer Winning Eleven 12: PES 2009 (Konami)
48. [PSP] Sunday VS Magazine: Shuuketsu! Choujou Daikessen! (Konami)
49. [PS2] Amagami (Enterbrain)
50. [WII] Super Smash Brothers Brawl (Nintendo)

Hardware
Hardware | This Week | Last Week | YTD | LTD
NDS | 47,542 | 62,409 | 1,117,835 | 26,237,478
PSP | 40,886 | 48,118 | 788,870 | 12,152,889
WII | 13,349 | 15,525 | 418,612 | 7,897,513
PS3 | 16,701 | 20,362 | 385,173 | 3,007,601
360 | 10,134 | 7,812 | 162,475 | 993,015
PS2 | 4,351 | 5,394 | 85,784 | 21,485,308
--------------------------------------------------------
DSi | 40,673 | 53,680 | 853,133 | 2,123,165
DSL | 6,869 | 8,729 | 217,170 | 17,526,844

Houd het licht aan in veel Feel screenshots

Takashi Shimizu, de regisseur van The Grudge, is samen met ontwikkelaar Mist Walker druk bezig met de Nintendo Wii game Feel. In deze Survival Horror gebruik je de controller van de Wii als zaklamp. De batterij van deze zaklamp is de gezondheidsmeter van Feel. Wanneer het licht uitgaat, gaat het licht dus ook echt uit. Meer is er nog niet bekend over Feel. Wel weten we dat de game nog dit jaar moet gaan verschijnen.











Silvester Zwaneveld - Silvester Alone

Twaalf jaar heeft het grofgebekte duo Arie & Silvester samen door Nederland getourd met programma's als 'Rammen!' en '200%'. Maar na het programma 'DGAESSS' ('De Grote Arie en Silvester Spektakel Show') was de koek op voor de beide heren. Arie en Silvester gingen allebei een eigen kant op met hun soloprogramma. Arie Koomen kwam rond de jaarwisseling met Uit! en Silvester Zwaneveld tourt op dit moment rond met zijn Silvester Alone. Meteen merk je al dat de mensen er niet zoveel vertrouwen in hebben als de voorstelling van de Grote Zaal naar de Kleine Zaal moet door de tegenvallende opkomst (wat deels komt door de hoge toegangsprijs van 20 euro). Toch raar omdat hij samen met Arie twee keer voor een uitverkocht Carré stond. Maar dit keer is hij alleen.


Blind date voor moslims

Zonder uitzondering zijn moslima's op de datingsite muslima.com, aantrekkelijk en hooggeschoold. Mannen die daar een date zoeken moeten dat maar voor waar aannemen. De foto's in nikab of chador laten, behalve de ogen, niet veel zien.

Uit onderzoek blijkt dat eerste generatie moslims afstappen van gearrangeerde huwelijken voor hun dochters. Huwelijkspartners zoeken, daten en flirten op internet wint vooral in het westen aan populariteit. Culturele beperkingen vallen door het internet weg. Met de enthousiaste hulp van hun ouders kiezen moslima's nu dankzij het internet partners uit eigen land. Het internet is een bevrijding en niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen, op deze manier loopt het aantal importbruiden terug.

Buiten internationale webpagina's, die ook op Nederland gericht zijn, zijn er nog drie andere sites voor moslims die een vrouw zoeken. Twee daarvan zijn daadwerkelijk datingfora, de wervende teksten op maroc.nl en marokko.nl zijn meestal bijdetijds van toon en sluiten hierdoor goed aan bij de open Nederlandse samenleving.

Scheringa: "Sneu, maar kan gebeuren"

Door de 1-2 nederlaag tegen Vitesse moest AZ gisteren het kampioensfeest uitstellen. Voorzitter Dirk Scheringa was na afloop van het duel uiteraard teleurgesteld, maar maakt zich geen zorgen wat betreft het behalen van de titel.

"Sneu, maar dit kan gebeuren", was het commentaar van de voorzitter van de Alkmaarders. "We hebben alles nog in eigen hand. Dit kan je dan ook niet vergelijken met de verloren kampioenswedstrijd twee jaar geleden tegen Excelsior. We gaan met elkaar kijken hoe Ajax het er vanaf brengt."

Poolen en krokodillen jagen in Virtua Tennis 2009

Eerder deze week hadden we al een trailer waarin de minigames van Virtua Tennis 2009 goed in beeld kwamen. Nu komen daar wat stilstaande beelden bij van het poolen en het jagen op krokodillen die proberen stukken vlees te eten.

Virtua Tennis 2009 ligt vanaf 29 mei in de winkels voor de PlayStation 3, Wii, PC en Xbox 360. Benieuwd hoe de game speelt? Houd dan FOK!games in de gaten voor een hands-on preview.




In Virtua Tennis 2009 kun je het opnieuw opnemen tegen de beste tennisspelers ter wereld zoals Rafael Nadal en Roger Federer, of speel als Maria Sharapova tegen Venus Williams om een aantal klassieke wedstrijden opnieuw tot leven te brengen. Naast de traditionele wedstrijden voor enkel, dubbel en gemengd dubbel heeft Virtua Tennis 2009 tevens een officiële Davis Cup-licentie, zodat je de kans krijgt om je land naar de overwinning te leiden

De Cler: "Wiedemeijer heeft goed gefloten"

Tim de Cler kan zich niet vinden in de kritiek van Steve McClaren. De trainer van FC Twente was namelijk van mening dat arbiter Wiedemeijer gisteren, tijdens het duel tussen Feyenoord en FC Twente (1-0), 'een slechte dag' had.

De Cler was echter een andere mening toebedeeld dan de trainer van De Tukker. "We gingen echt de strijd aan en Twente liet zich daarmee een beetje uit de tent lokken. Dat resulteert dan in twee rode kaarten en een strafschop. Naar mijn idee waren de beslissingen van Wiedemeijer terecht. Je kunt er over twisten, maar ik vind dat hij goed heeft gefloten," aldus de verdediger van Feyenoord.

Didulica: "Fans in de steek gelaten"

AZ is er gisteravond niet in geslaagd om het kampioenschap in de wacht te slepen. De Alkmaarse formatie ging in eigen huis met 2-1 onderuit tegen Vitesse. Joey Didulica, keeper van de ploeg van trainer Louis van Gaal, was na afloop duidelijk in zijn commentaar.

"Dit was echt heel erg slecht," aldus Didulica. "Dit gevoel is echt shocking. We hebben onszelf en de fans in de steek gelaten. Je kunt wedstrijden verliezen, maar dit kan écht niet."

De keeper besloot met de woorden: "Alles ging vandaag verkeerd. Die tweede goal was een snel genomen vrije trap die via een blok over me heen in het doel vloog. We waren niet 90 minuten gefocust. Dat moet deze jonge groep volgend jaar in de Champions League wel kunnen."

McClaren laconiek over 'slechte dag' Wiedemeijer

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer vestigde in de wedstrijd Feyenoord - FC Twente de aandacht op zich door in de slotfase Cheikh Tioté, Douglas en Giovanni van Bronckhorst met rood van het veld te sturen. Twente-trainer Steve McClaren deed de beslissingen van Wiedemeijer af met de term 'slechte dag'.

"Hij is normaal een goede scheidsrechter", aldus de de Brit tegen de aanwezige media na afloop. "Maar dit was een slechte wedstrijd van hem, zoals iedereen die wel eens heeft. Hij verloor in de tweede helft de controle over de wedstrijd. Daarmee bedierf hij het spelpeil."

Het was volgens McClaren echter niet alleen de schuld van Wiedemeijer dat Twente verloor. "We hebben gedomineerd en veel kansen gehad, vooral in de eerste helft. Als je dan niet scoort, doe je dat jezelf aan."

"We zijn twintig duels ongeslagen gebleven. Die nederlaag zat er dus aan te komen. Maar de manier waarop doet pijn bij ons. Gelukkig krijgen we snel de kans onszelf te revancheren. Dinsdag spelen we tegen NAC Breda in de halve finales van de KNVB-beker. Een betere gelegenheid om snel van deze klap te herstellen, is er niet."

Van Grunsven derde in wereldbekerfinale

Steffen Peters heeft voor een grote verrassing in de dressuursport gezorgd. Tijdens de wereldbekerfinale in Las Vegas versloeg de Amerikaan Isabell Werth en Anky van Grunsven.

Voor een enthousiast thuispubliek behaalde hij met zijn paard Ravel een score van 84,95%. Werth behaalde zilver met 84,50%, terwijl Van Grunsven met haar 'tweede paard' IPS Painted Black met een score van 82,15% beslag legde op de derde plek.

Hans-Peter Minderhoud (81,05%) werd vierde, terwijl Jeannette Haazen met een score van 75,60% op de zevende plaats eindigde.

[NBA] Uitslag Boston-Chicago

Gisteravond stonden vier duels op het programma in de play-offs. Twee teams in het oosten en twee in het westen mochten de spits afbijten. De eerste verrassende uitslagen zijn binnen.

De huidige kampioen van de NBA mocht thuis beginnen tegen de nummer zeven van het oosten, de Chicago Bulls. Voor een kampioenschap van de Bulls mochten we toch een tijdje terug in de geschiedenis, namelijk in de tijdperk dat Michael Jordan regeerde bij de club. De laatste kampioenschap dateert van 1998, toen de Utah Jazz verslagen werd.

Gisteravond versloegen de Bulls de kampioen met 103-105 in een zeer spannende wedstrijd. Derrick Rose, de nummer één van de draft en de point guard van de Bulls, scoorde 36 punten en had elf assists. Verder was Ben Gordon, ooit bestempelt als de volgende Jordan, goed voor twintig punten en vijf assists. De Bulls speelden met een kleine rotatie maar dit pakte goed uit voor de ploeg. Slechts drie wissels kwamen in actie. Kirk Heinrich mocht 23 minuten spelen maar kon slechts drie punten scoren.

Bij de Celtics was Kevin Garnett de grote afwezige. De lange forward heeft een blessure en zal hoogstwaarschijnlijk de hele play-offs missen. Glen Davis was zijn vervanger en speelde een prima wedstrijd met achttien punten. Paul Pierce, de aanvoerder van het team, was goed voor 23 punten en zeven rebounds. Rajon Rondo kwam in de buurt van een triple double. De point guard scoorde 29 punten, pakte negen rebounds en gaf zeven assists.

Uitslagen in de play-offs

ThuisUitUitslag
Boston CelticsChicago Bulls103-105
Cleveland CavaliersDetroit Piston 102-84
San Antonio SpursDallas Maverics97-105
Portland TrailblazersHouston Rockets81-108

Speelschema voor vanavond

ThuisUit
Los Angeles LakersUtah Jazz
Orlando MagicPhildelphia Sixers
Atlanta HawksMiami Heat
Denver NuggetsNew Orleans Hornets

Chelsea naar finale FA Cup

Guus Hiddink heeft gisteren met Chelsea de finale van de FA Cup weten te bereiken ten koste van Arsenal. Door een late goal van Drogba wonnen de Blues van hun stadgenoten met 2-1.

In de 18e minuut kwam Arsenal via een afgeweken volley van Theo Walcott op voorsprong. Chelsea wist zich echter terug te knokken naar 1-1. Malouda scoorde de goal na ruim een half uur spelen. Nog voor rust kreeg Anelka een grote kans om het team van Hiddink op voorsprong te zetten, maar hij raakte de paal.

De beslissing van deze halve finale viel pas in de 84e minuut toen Drogba Fabianski omspeelde en de 2-1 maakte. De Poolse doelman deelde dus een duur cadeautje uit op zijn eigen verjaardag.

Hiddink liet in een reactie na de wedstrijd weten dat er met het bereiken van de FA Cup-finale een droom voor hem is uitgekomen. In deze finale mag Chelsea het opnemen tegen Manchester United of Everton. De wedstrijd staat voor vandaag op het programma en begint om 17:00 uur.

F1: uitslag Grand Prix China

Sebastian Vettel heeft de eerste race voor Red Bull Racing gewonnen. De Duitser was in de Grand Prix van China te sterk voor zijn teamgenoot Mark Webber en Brawn GP-rijder Jenson Button.

De Grand Prix van China begon nat, waardoor er achter de safety car gestart werd. Voor Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Mark Webber was dit slecht nieuws, omdat ze weinig brandstof aan boord hadden. In de eerste ronden van de race klaagde onder andere Jenson Button over het slechte zicht. Felipe Massa had door de koude remmen moeite om zijn Ferrari op de baan te houden. Ook Adrian Sutil maakte een uitstapje, waardoor hij een positie verloor aan zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella. Daarna maakte de Duitser een pitstop om van strategie te veranderen.

De volgende die na vijf ronden achter de safety car binnenkwam, was Nico Rosberg. De Duitser viel hierdoor ver terug. Na zeven ronden moest ook Alonso naar de pits, op het moment dat bekend werd gemaakt dat de safety car aan het eind van de achtste ronde binnen zou komen. De Spanjaard moest echter wel achteraan aansluiten.

De eerste inhaalactie van de dag kwam op naam van Lewis Hamilton die Kimi Räikkönen voor plaats zes wist te passeren. De Fin klaagde daarna over een slecht lopende motor. Er ontstonden verschillende gevechten op de baan en in de laatste bocht voor start en finish gleden een aantal rijders van de baan, maar zij konden dankzij de asfaltstrook verder. Vettel en Webber liepen ondertussen uit, terwijl Hamilton zich een weg naar voren vocht.

Räikkönen verloor na twaalf ronden twee posities aan Sébastien Buemi en Felipe Massa. Hamilton had te veel haast om naar voren te komen en maakte een spin. De Brit viel hierdoor terug naar de elfde plaats. Timo Glock probeerde aan het einde van het lange rechte stuk Nick Heidfeld in te halen, maar de Toyota-coureur tikte zijn landgenoot in de rondte. De eerste topper die naar de pits moest was Mark Webber, een ronde later gevolgd door zijn teamgenoot Sebastian Vettel.

Trulli viel ondertussen ver terug, terwijl Jenson Button en Rubens Barrichello aan de leiding gingen. Hamilton probeerde na vijftien ronden weer naar voren te komen, maar de Brit had moeite om zijn auto op de baan te houden en moest de zevende plaats weer laten aan Räikkönen. Robert Kubica ramde zijn BMW voor de laatste bocht in de auto van Trulli, waardoor de Pool een nieuwe voorvleugel moest halen en het voor de Toyota-coureur einde race was, omdat de achtervleugel van de Italiaan afgebroken af. Door de rotzooi op de baan kwam de safety car naar buiten.

Vettel reed na achttien ronden rustig over het rechte stuk en Buemi die net gepit had, lette niet goed op en reed achter op de Red Bull van de Duitser. De Toro Rosso raakte daardoor beschadigd. De stand was Vettel, Button en Felipe Massa die zijn Ferrari naar voren wist te sturen. Lang duurde dit niet, want de Ferrari van de Braziliaan viel halverwege het lange rechte stuk stil en het was einde race voor de coureur.

Vlak voor de herstart ging Sébastien Bourdais in de rondte, waarna de Fransman enkele plaatsen verloor. Vooraan ging Vettel er vandoor, terwijl Hamilton Räikkönen wederom passeerde voor plaats vier. Alonso kwam vanuit het achterveld maar langzaam naar voren, terwijl Glock naar binnen moest komen voor een nieuwe voorvleugel. Barrichello had na de pitstop moeite om op tempo te komen en de Braziliaan verloor dan ook enkele plaatsen.

Kazuki Nakajima maakte halverwege de race enkele uitstapjes en bij een van deze ging de Japanner in bocht 1 door het grind, maar hij kon zijn weg vervolgen. Nelson Piquet jr. verloor een deel van zijn neus, nadat hij van de baan ging en een piepschuim bord raakte. Räikkönen maakte een stop en viel terug naar de vijftiende plaats. Vooraan maakte Button een foutje aan het einde van het lange rechte stuk, waardoor Webber door kon schuiven naar de tweede plaats.

Enkele ronden later ging Webber in de fout in de laatste bocht, waardoor Button de tweede plaats weer over kon nemen. Enkele bochten later pakte de Red Bull-coureur de plaats weer terug. Ondertussen hield Buemi Alonso nog steeds achter zich voor plaats voor de achtste plaats. Maar uiteindelijk moest de Zwitser zich toch gewonnen geven. Achter Vettel, Webber en Button lagen beide McLaren-rijders Hamilton en Heikki Kovalainen vierde en vijfde, maar zij moesten hun eerste stop nog maken.

Beide coureurs maakten een stop en vielen niet ver terug. Adrian Sutil reed na een pitstop van Alonso op een zevende plaats met zijn Force India. Kubica kampte ondertussen met een loszittende neus, terwijl hij op een tiende plaats reed. De Pool moest dan ook binnenkomen en verloor veel tijd.

Met nog negentien ronden te gaan maakte Vettel zijn laatste stop en de Duitser viel terug naar plaats drie, vlak achter Button. Alonso maakte op het zelfde moment een schuiver bij het opkomen van het lange rechte stuk, waardoor de Spanjaard veel tijd verloor. Ook Webber maakte zijn tweede stop, waarbij hij als derde net voor Barrichello naar buiten kwam. Vettel ging ondertussen Button voorbij op het rechte stuk met nog vijftien ronden te gaan.

In het middenveld verloor Räikkönen een plaats aan Glock en enkele ronden later aan Alonso. Nico Rosberg was de eerste die op intermediates op de baan verscheen om verder naar voren te komen. Vooraan maakte Button zijn laatste stop en viel terug naar de vierde plaats. Een ronde later maakte Barrichello zijn laatste stop, waardoor de Brazilaan terugviel naar de vijfde plaats, nog achter Buemi. Nakajima maakte de rampzalige dag voor Williams compleet door zijn bolide in de pits te parkeren.

Met nog elf ronden te gaan lag het veld achter Hamilton dicht bij elkaar. Sutil reed op de achtste plaats, maar werd achterna gezeten door Heidfeld en Glock. Buemi moest nog een stop maken, waardoor Sutil doorschoof naar plaats zeven. Piquet jr. spinde voor de ingang van de pitstraat en moest wederom een nieuwe neus halen.

Met nog tien ronden te gaan kende Hamilton wederom een momentje, waardoor Kovalainen de Brit kon passeren. Ook Rosberg maakte nog een flinke schuiver, maar de Duitser verloor alleen maar tijd. Räikkönen worstelde met zijn auto en reed op de dertiende plaats. Hamilton kende bij het op komen van start/finish met zeven ronden te gaan wederom een momentje, waardoor Sutil door kon schuiven naar plaats zes.

De Duitser maakte in de vijfde bocht door de regen een harde schuiver, waardoor hij zijn Force India afschreef terwijl hij op een zesde positie reed. Ook Heidfeld verloor enkele plaatsen, waardoor de BMW-coureur terugviel naar de negende plaats. Met nog drie ronden te gaan, was de racevolgorde: Vettel, Webber, Button, Barrichello, Kovalainen, Hamilton, Glock en Buemi.

Na bijna twee uur rijden werd Vettel als eerste afgevlagd. Voor de Duitser betekende het zijn tweede race overwinning en de eerste voor Red Bull Racing als team. Achter hem werd zijn Australische teamgenoot Mark Webber tweede voor Jenson Button die de eerste twee races van het jaar wist te winnen. Achter dit trio werd Barrichello vierde voor beide McLaren-coureurs Kovalainen en Hamilton. De laatste punten gingen naar Glock en Buemi.

Uitslag Grand Prix van China

Sebastian Vettel heeft de eerste race voor Red Bull Racing gewonnen. De Duitser was in de Grand Prix van China te sterk voor zijn teamgenoot Mark Webber en Brawn GP-rijder Jenson Button.

De Grand Prix van China begon nat, waardoor er achter de safety car gestart werd. Voor Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Mark Webber was dit slecht nieuws, omdat ze weinig brandstof aan boord hadden. In de eerste ronden van de race klaagde onder andere Jenson Button over het slechte zicht. Felipe Massa had door de koude remmen moeite om zijn Ferrari op de baan te houden. Ook Adrian Sutil maakte een uitstapje, waardoor hij een positie verloor aan zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella. Daarna maakte de Duitser een pitstop om van strategie te veranderen.

De volgende die na vijf ronden achter de safety car binnenkwam, was Nico Rosberg. De Duitser viel hierdoor ver terug. Na zeven ronden moest ook Alonso naar de pits, op het moment dat bekend werd gemaakt dat de safety car aan het eind van de achtste ronde binnen zou komen. De Spanjaard moest echter wel achteraan aansluiten.

De eerste inhaalactie van de dag kwam op naam van Lewis Hamilton die Kimi Räikkönen voor plaats zes wist te passeren. De Fin klaagde daarna over een slecht lopende motor. Er ontstonden verschillende gevechten op de baan en in de laatste bocht voor start en finish gleden een aantal rijders van de baan, maar zij konden dankzij de asfaltstrook verder. Vettel en Webber liepen ondertussen uit, terwijl Hamilton zich een weg naar voren vocht.

Räikkönen verloor na twaalf ronden twee posities aan Sébastien Buemi en Felipe Massa. Hamilton had te veel haast om naar voren te komen en maakte een spin. De Brit viel hierdoor terug naar de elfde plaats. Timo Glock probeerde aan het einde van het lange rechte stuk Nick Heidfeld in te halen, maar de Toyota-coureur tikte zijn landgenoot in de rondte. De eerste topper die naar de pits moest was Mark Webber, een ronde later gevolgd door zijn teamgenoot Sebastian Vettel.

Trulli viel ondertussen ver terug, terwijl Jenson Button en Rubens Barrichello aan de leiding gingen. Hamilton probeerde na vijftien ronden weer naar voren te komen, maar de Brit had moeite om zijn auto op de baan te houden en moest de zevende plaats weer laten aan Räikkönen. Robert Kubica ramde zijn BMW voor de laatste bocht in de auto van Trulli, waardoor de Pool een nieuwe voorvleugel moest halen en het voor de Toyota-coureur einde race was, omdat de achtervleugel van de Italiaan afgebroken werd. Door de rotzooi op de baan kwam de safety car naar buiten.

Vettel reed na achttien ronden rustig over het rechte stuk en Buemi die net gepit had, lette niet goed op en reed achter op de Red Bull van de Duitser. De Toro Rosso raakte daardoor beschadigd. De stand was Vettel, Button en Felipe Massa die zijn Ferrari naar voren wist te sturen. Lang duurde dit niet, want de Ferrari van de Braziliaan viel halverwege het lange rechte stuk stil en het was einde race voor de coureur.

Vlak voor de herstart ging Sébastien Bourdais in de rondte, waarna de Fransman enkele plaatsen verloor. Vooraan ging Vettel er vandoor, terwijl Hamilton Räikkönen wederom passeerde voor plaats vier. Alonso kwam vanuit het achterveld maar langzaam naar voren, terwijl Glock naar binnen moest komen voor een nieuwe voorvleugel. Barrichello had na de pitstop moeite om op tempo te komen en de Braziliaan verloor dan ook enkele plaatsen.

Kazuki Nakajima maakte halverwege de race enkele uitstapjes en bij een van deze ging de Japanner in bocht 1 door het grind, maar hij kon zijn weg vervolgen. Nelson Piquet jr. verloor een deel van zijn neus, nadat hij van de baan ging en een piepschuim bord raakte. Räikkönen maakte een stop en viel terug naar de vijftiende plaats. Vooraan maakte Button een foutje aan het einde van het lange rechte stuk, waardoor Webber door kon schuiven naar de tweede plaats.

Enkele ronden later ging Webber in de fout in de laatste bocht, waardoor Button de tweede plaats weer over kon nemen. Enkele bochten later pakte de Red Bull-coureur de plaats weer terug. Ondertussen hield Buemi Alonso nog steeds achter zich voor plaats voor de achtste plaats. Maar uiteindelijk moest de Zwitser zich toch gewonnen geven. Achter Vettel, Webber en Button lagen beide McLaren-rijders Hamilton en Heikki Kovalainen vierde en vijfde, maar zij moesten hun eerste stop nog maken.

Beide coureurs maakten een stop en vielen niet ver terug. Adrian Sutil reed na een pitstop van Alonso op een zevende plaats met zijn Force India. Kubica kampte ondertussen met een loszittende neus, terwijl hij op een tiende plaats reed. De Pool moest dan ook binnenkomen en verloor veel tijd.

Met nog negentien ronden te gaan maakte Vettel zijn laatste stop en de Duitser viel terug naar plaats drie, vlak achter Button. Alonso maakte op het zelfde moment een schuiver bij het opkomen van het lange rechte stuk, waardoor de Spanjaard veel tijd verloor. Ook Webber maakte zijn tweede stop, waarbij hij als derde net voor Barrichello naar buiten kwam. Vettel ging ondertussen Button voorbij op het rechte stuk met nog vijftien ronden te gaan.

In het middenveld verloor Räikkönen een plaats aan Glock en enkele ronden later aan Alonso. Nico Rosberg was de eerste die op intermediates op de baan verscheen om verder naar voren te komen, maar die had er niet veel profijt van. Vooraan maakte Button zijn laatste stop en viel terug naar de vierde plaats. Een ronde later maakte Barrichello zijn laatste stop, waardoor de Braziliaan terugviel naar de vijfde plaats, nog achter Buemi. Nakajima maakte de rampzalige dag voor Williams compleet door zijn bolide in de pits te parkeren.

Met nog elf ronden te gaan lag het veld achter Hamilton dicht bij elkaar. Sutil reed op de achtste plaats, maar werd achterna gezeten door Heidfeld en Glock. Buemi moest nog een stop maken, waardoor Sutil doorschoof naar plaats zeven. Piquet jr. spinde voor de ingang van de pitstraat en moest wederom een nieuwe neus halen.

Met nog tien ronden te gaan kende Hamilton wederom een momentje, waardoor Kovalainen de Brit kon passeren. Ook Rosberg maakte nog een flinke schuiver, maar de Duitser verloor alleen maar tijd. Räikkönen worstelde met zijn auto en reed op de dertiende plaats. Hamilton kende bij het op komen van het rechte stuk voor start/finish met zeven ronden te gaan wederom een momentje, waardoor Sutil door kon schuiven naar plaats zes.

De Duitser maakte echter in de vijfde bocht door de regen een harde schuiver, waardoor hij zijn Force India afschreef terwijl hij op een zesde positie reed. Ook Heidfeld verloor enkele plaatsen, waardoor de BMW-coureur terugviel naar de negende plaats. Met nog drie ronden te gaan, was de racevolgorde: Vettel, Webber, Button, Barrichello, Kovalainen, Hamilton, Glock en Buemi.

Na bijna twee uur rijden werd Vettel als eerste afgevlagd. Voor de Duitser betekende het zijn tweede race-overwinning en de eerste voor Red Bull Racing als team. Achter hem werd zijn Australische teamgenoot Mark Webber tweede voor Jenson Button die de eerste twee races van het jaar wist te winnen. Achter dit trio werd Barrichello vierde voor beide McLaren-coureurs Kovalainen en Hamilton. De laatste punten gingen naar Glock en Buemi.

Uitslag Grand Prix van China

Pos.Coureur TeamTijdReden uitval
1 S. Vettel Red Bull Racing01:57:43.485
2 M. Webber Red Bull Racing+ 10.970
3 J. Button Brawn GP+ 44.975
4 R. Barrichello Brawn GP+ 1:03.704
5 H. Kovalainen McLaren+ 1:05.102
6 L. Hamilton McLaren+ 1:11.866
7 T. Glock Toyota+ 1:14.476
8 S. Buemi Scuderia Toro Rosso+ 1:16.439
9 F. Alonso Renault+ 1:24.309
10 N. Heidfeld BMW Sauber+ 1:31.750
11 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso+ 1:34.156
12 K. Räikkönen Ferrari+ 1:35.834
13 R. Kubica BMW Sauber+ 1:46.853
14 G. Fisichella Force India F1 Team+ 1 ronde
15 N. Rosberg Williams+ 1 ronde
16 N. Piquet Renault+ 2 ronden
DNFA. Sutil Force India F1 Team+ 6 rondenCrash
DNFK. Nakajima Williams+ 13 rondenOnbekend
DNFF. Massa Ferrari+ 35 rondenAandrijving
DNFJ. Trulli Toyota+ 37 rondenSchade na crash

Van Bronckhorst: "Het was een veldslag"

Plaatsing voor Europees voetbal is door de 1-0 overwinning op FC Twente een stuk dichterbij gekomen voor Feyenoord. Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst zal er volgende week tegen ADO Den Haag echter niet bij zijn vanwege zijn rode kaart.

"We hebben het nu in eigen hand", analyseerde Van Bronckhorst gisteravond de kansen van Feyenoord op Europees voetbal tegenover de NOS. "Niemand had hier in de winterstop rekening mee gehouden. We hebben nu een grote achterstand goedgemaakt en het is zaak om op deze manier door te gaan. Die achtste plek moeten we behouden."

De aanvoerder van de Stadionclub vond het een hard duel tegen Twente. "Het was een veldslag. Drie rode kaarten en nog een aantal gele kaarten. Maar ik vind dat de scheidsrechter niet slecht heeft gefloten. Ik denk dat de felheid na rust ons de zege heeft opgeleverd. In de eerste helft speelde Twente erg goed, ze bewezen dat ze niet voor niets tweede staan."

[Special] NBA-play-offs

Het reguliere seizoen van de NBA is afgelopen. De 31 teams hebben allemaal 82 wedstrijden afgerond en de strijd om de titel kan beginnen. Vorig jaar werden de Boston Celtics kampioen. Of de heren van de Celtics dat ook dit jaar voor elkaar kunnen krijgen, zal blijken na de play-offs.

De opzet

De NBA-play-offs bestaan uit vier competitieronden tussen de eerste zestien teams uit de Eastern Conference en de Western Conference. De winnaars van de eerste ronde (de kwartfinales van beide Conferences) gaan door naar de halve finale van hun conference en de winnaars van deze halve finales gaan door naar de finale van hun conference. Uiteindelijk komen de winnaars van beide conferences tegen elkaar uit in de NBA-finale. Elke ronde wordt in een best-of-sevenopzet gespeeld. In deze opzet spelen twee teams maximaal zeven wedstrijden tegen elkaar, totdat een van de twee teams vier wedstrijden gewonnen heeft. Voorheen bestond de eerste ronde uit een best-of-fiveserie, waarin om drie gewonnen wedstrijden werd gespeeld. De NBA-finale wordt in een 2-3-2-opzet gespeeld, wat betekent dat de eerste twee en de laatste twee wedstrijden (indien nodig) gespeeld worden door het team dat het thuisvoordeel verworven heeft. Alle andere ronden in de NBA-play-offs worden gespeeld in een 2-2-1-1-1-opzet.

De NBA-play-offs vangen vanavond aan, acht teams per conference kwalificeren zich in het reguliere seizoen voor de playoffs. De top drie van elke conference, die bestaat uit de winnaars van de drie divisies, kwalificeert zich voor de play-offs. De resterende vijf plekken worden vergeven aan de overige vijf beste teams uit de conference. Op 2 augustus 2006 kondigde de NBA een nieuwe play-offopzet af. In de nieuwe opzet kwalificeren de drie divisiewinnaars en de beste nummers 2 twee van de drie divisies zich als de plaatsen 1 tot en met 4. De resterende vier plekken (5-8) worden opgevuld door de teams die tijdens het reguliere seizoen het beste presteerden. Hiermee wordt voorkomen dat de beste twee teams van een conference uit het reguliere seizoen elkaar eerder dan in de conferencefinales ontmoeten.

Western Conference

Los Angeles Lakers (1) vs. Utah Jazz (8)

De Lakers zijn geen onbekenden wat betreft de play-offs. Als verliezend finalist van vorig jaar is het team, onder leiding van Kobe Bryant, hongerig naar een kampioenschap. De laatste keer dat de purple and gold de trofee kregen dateert van 2002. De Lakers boekten dit seizoen 65 overwinningen en behaalden hiermee de eerste plaats in de Western Conference. Bryant, vorig jaar de Meeste Waardevolle Speler van het seizoen en aanvoerder van het team, is ervan overtuigd dat de finale behaald gaat worden. Met sterren als de Spanjaard Pau Gasol, Andrew Bynum, Lamar Odom en Derek Fisher hebben de Lakers een grote kans.

De Utah Jazz eindigde dit seizoen als achtste in het westen met 48 overwinningen. Het was een seizoen van overwinningen en teleurstellingen. Deron Williams is erop gebrand om de volgende ronde te behalen. De jonge point guard, die zich tot een echte leider ontwikkelt heeft, krijgt hulp van de Rus Andrei Kirilenko, de Turk Mehmet Okur en Carlos Boozer.

In het seizoen speelden de teams driemaal tegen elkaar. De Lakers wonnen twee van de drie confrontaties.

Denver Nuggets (2) vs. New Orleans Hornets (7)

De Denver Nuggets hebben dit seizoen door een verandering in het team een erg sterk seizoen gedraaid. Allen Iverson, ooit speler van de Phildelphia Sixers, werd naar de Detroit Pistons gestuurd en Chauncey Billups kwam vanuit Detroit over naar de Nuggets. Hiermee werd rust en verdediging gecreëerd. Het zorgde ervoor dat de Nuggets op een mooie tweede plaats eindigden met 54 overwinningen.

De New Orleans Hornets hebben de beste point guard van de NBA in huis. Dit is de mening van veel experts en dat blijkt ook uit zijn spel. Chris Paul, kandidaat voor de Meeste Waardevolle Speler van het seizoen, heeft een gemiddelde van boven de twintig punten en geeft ondertussen ook meer dan tien assists per wedstrijd. De 1 meter en 83 centimeter kleine guard heeft oog voor zijn teamgenoten en dat blijkt uit het spel.

De teams speelden in het reguliere seizoen viermaal tegen elkaar. Beide teams wonnen twee wedstrijden, waardoor dit een zeer gespannen match-up zal worden.

San Antonio Spurs (3) vs. Dallas Mavericks (6)

De Spurs, onder leiding van Tim Duncan, staan bekend om hun degelijk spel maar ook om ervoor te zorgen dat het een saaie wedstrijd wordt. Het team verdedigt uitstekend en ondanks het feit dat de meeste spelers op de leeftijd zijn, kunnen ze mee met de snelsten. Ze behaalden dit jaar evenveel overwinningen als de Denver Nuggets en staan hiermee derde in het westen. Het team zal geen beroep kunnen doen op de Argentijn Manu Ginobili, die een langdurige blessure heeft, maar heeft in Micheal Finley een prima vervanger. De Franse guard Tony Parker zal de Mavericks veel problemen opleveren.

De Dallas Mavericks, onder leiding van de Duitser Dirk Nowitzki, behaalden dit jaar vijftig overwinningen en staan hiermee zesde in het westen. Ze zullen vertrouwen hebben in de ervaren point guard Jason Kidd. De koning van de triple doubles is een gevreesde tegenstander voor veel guards. Jason Terry en Josh Howard zijn de overige sterren van het team.

Net als de Nuggets en Hornets speelden deze twee ploegen viermaal tegen elkaar in het seizoen. Beide ploegen wonnen ook tweemaal waardoor het beide kanten op kan.

Portland Trailblazers (4) vs. Houston Rockets (5)

De Portland Trailblazers waren een plaag voor veel teams dit seizoen. De jonge ploeg behaalde ook 54 overwinningen dit seizoen, net als de Nuggets en de Spurs. Brandon Roy, die pas aan zijn tweede seizoen in de NBA is begonnen, speelt als een leider. Hij mocht dit jaar voor het eerst meedoen aan de All-Stargame, wat aangaf dat hij gewaardeerd wordt door de vele coaches. De center Greg Oden staat op papier aangegeven als rookie. Hij werd vorig jaar door de Blazers gekozen als de nummer één van de draft maar door een knieoperatie moest hij het hele seizoen missen. Dit jaar mocht hij eindelijk dan aan zijn NBA-carrière beginnen. De knieblessure blijft aanhouden waardoor Oden toch zijn hoge verwachtingen niet kan waarmaken.

De Houston Rockets hebben de chinees Yao Ming onder contract staan. De langste NBA-speler staat bekend om zijn prachtige skyhook maar krijgt veel kritiek in de NBA door zijn lage reboundsgemiddelde. Ondanks zijn lengte van 2 meter en 29 centimeter pakt hij slechts negen rebounds per wedstrijd. De Rockets gaan de play-offs in zonder Tracy McGrady. De schooting guard kampt al een lange tijd met een rugblessure. Yao wordt ondersteund door Ron Artest en de Argentijn Luis Scola.

Beide teams speelden drie keer tegen elkaar in het reguliere seizoen. De Rockets wonnen twee van de drie confrontaties.

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers (1) vs. Detroit Pistons (8)

De Cleveland Cavaliers behaalden de beste cijfers dit seizoen. Er werd 66 keer gewonnen en hiermee hebben ze de eerste plaats in het oosten behaald. LeBron James is de bekendste speler van het team en tevens de grootste kandidaat om Meeste Waardevolle Speler van het Jaar te worden. De zelfgekroonde koning van de NBA is aan zijn vijfde seizoen bezig en breekt record na record.

De Detroit Pistons behaalden slechts 39 overwinningen dit seizoen. Het leek er zelfs op dat ze de play-offs niet gingen halen. Allen Iverson werd van de Denver Nuggets gehaald maar de rappe guard kon niet brengen wat er verwacht werd. Op dit moment heeft Iverson een blessure waardoor hij de play-offs ook moet missen. De Pistons zullen vertrouwen op de play-offervaring van Rasheed Wallace, Tayshaun Prince en Richard Hamilton. Deze spelers waren ook aanwezig toen het kampioenschap behaald werd in 2004. De Lakers, die op dat moment een fenomenaal team hadden met Bryant, Gary Payton,Karl Malone, Shaquile O'Neal en Derek Fishers, werden toen met 4-1 verslagen in een best-sevenfinale.
In het reguliere seizoen wonnen de Cavs drie van de vier confrontaties.

Boston Celtics (2) vs. Chicago Bulls (7)

De Boston Celtics zijn de verdedigend kampioen van de NBA en tevens ook recordhouder wat betreft het aantal kampioenschappen. Er werd maar liefst zeventien keer gewonnen. De Celtics hebben een degelijk team staan met drie grote sterren, ook wel de Big Three genoemd. Paul Pierce is een man van clubliefde. Hij is bezig met zijn tiende seizoen bij de Celtics en is de aanvoerder van het team. De andere twee van de Big Three zijn Ray Allen en Kevin Garnett. De laatstgenoemde zal door een blessure de eerste wedstrijd tegen de Bulls moeten missen. Het is nog niet duidelijk of Garnett überhaupt mee zal doen in de serie tegen de Bulls.

De Chicago Bulls, ooit de thuishaven de Michael Jordan, behaalden dit jaar 41 overwinningen en kwamen hiermee op de zevende plaats in de NBA. De rookie Derrick Rose is de point guard van het team en stootte Kirk Heinrich van een basisplaats. Heinrich, ook wel Captain Kirk genoemd, is aan zijn vijfde seizoen bezig bij de Bulls en heeft zeker betere tijden gekend. Dit seizoen speelde hij 51 wedstrijden in het reguliere seizoen, waarvan slechts vier in de basis.

De Celtics wonnen in het reguliere seizoen twee van de drie confrontaties.

Orlando Magic (3) vs. Philadelphia 76ers (6)

De Orlando Magic is de grote verrassing van dit seizoen. Het team, onder leiding van de center Dwight Howard, behaalde dit seizoen 59 overwinningen en kwam hiermee op een derde plaats in het oosten. Howard is de aanvoerder en tevens ook de recordhouder van de meeste dunks dit seizoen. Hij staat bekend als een reboundmachine en topverdediger. Rashard Lewis, ooit teamgenoot van Ray Allen bij de toenmalige Seattle SuperSonics, is de andere ster van het team.

De Philadelphia 76ers behaalden net als de Bulls, 41 overwinningen dit seizoen. De grote ster van het team is Andre Iguodala. De small forward staat bekend om zijn gedrevenheid richting de basket. Hij is bezig met zijn vierde seizoen in de NBA. Een andere grote naam in het team is Andre Miller. De point guard is aan zijn negende seizoen bezig in de NBA.

De Sixers gaan de play-offs in als underdog. De Magic won alle drie wedstrijden in het reguliere seizoen.

Atlanta Hawks (4) vs. Miami Heat (5)

De Atlanta Hawks hebben een kampioenschap op hun naam staan maar dit dateert uit het jaar 1958. De huidige spelersgroep wil graag hier verandering in brengen. De Hawks hebben een vrij jongen ploeg met spelers als Josh Smith en Al Horford. Smith is een hoogvlieger en gaat graag richting basket voor spektakel. Horford, die pas één seizoen in de NBA speelt, speelde uitstekend de afgelopen tijd en zorgde ervoor dat de Hawks een sterk en evenwichtig team hebben.

De Miami Heat behaalde in 2006 hun eerste kampioenschap met Dwyane Wade en Shaquile O'Neal als leiders van de ploeg. O'Neal speelt tegenwoordig bij de Phoenix Suns maar Wade is vooralsnog de leider van de ploeg uit de zonnige stad. Dit jaar werd er 43 maal gewonnen in de reguliere seizoen. Verder beschikt de ploeg over Jermaine O'Neal, die ooit de sterspeler was van de Indiana Pacers, waar ook de Nederlander Rik Smits actief was.

De Hawks wonnen in het reguliere seizoen drie van de vier wedstrijden.


Speelschema voor vanavond

ThuisUit
Boston CelticsChicago Bulls
Cleveland CavaliersDetroit Pistons
San Antonio SpursDallas Mavericks
Portland TrailblazersHouston Rockets

Jeter snel op 100 meter

Carmelita Jeter heeft gisteren de snelste 100 meter van dit jaar gelopen. Bij wedstrijden in Walnut liep ze een tijd van 10,96 seconden. De Amerikaanse atlete, die derde werd bij het WK in Osaka in 2007, scherpte haar persoonlijk record met één honderdste aan.

Europees indoorkampioen Dwain Chambers liep in Walnut de 200 meter. Hij liep een tijd van 20,51 en verloor van de Amerikaan Lionel Larry, die naar 20,37 snelde.

Amerikaans familiedrama kost vijf levens

Een 34-jarige Amerikaan heeft gisteren zijn vrouw en drie kleine kinderen gedood en daarna zelfmoord gepleegd in een stadje ten noordwesten van Washington. Dat maakte de politie bekend.

Christopher Alan Wood doodde zijn 33-jarige vrouw, zijn zoontjes van vier en vijf en zijn 2-jarige dochter. Hoe hij dat deed is nog niet duidelijk, wel is bekend dat hij zichzelf doodschoot.

De familie woonde in Middletown, in de staat Maryland.

Humor bij campagnes Europese verkiezingen

Kiezers kunnen weer heel wat leuke geschenken verwachten bij de campagne voor het Europarlement de komende weken. Een grappig ventilatortje, een condoom met opschrift of een opmerkelijke parkeerschijf? Ze komen eraan.

GroenLinks wil de Europese burgers letterlijk samenbrengen. De partij deelt condooms uit met de tekst 'Ik heb zin in Europese gemeenschap'. De tekst slaat op de slogan van GroenLinks: 'zin in de toekomst'.

Een lichtgevend ventilatortje waarmee je kan schrijven: dat is het geschenk van VVD'er Jules Maaten (VVD), hoewel het Europarlementslid niet zelf herkiesbaar is. Op de ventilator staat de naam van zijn website en 'fan of Europe': een woordspeling met de Engelse aanduiding voor ventilator en supporter. Het koele geschenk bleek al een succes bij een verhit lijsttrekkersdebat afgelopen dinsdag in Brussel.

Humor bij campagnes Europese verkiezingen  (foto: ANP)

Las Vegas te ordinair voor Kelly Osbourne

Kelly Osbourne, dochter van heavy metal-zanger Ozzy Osbourne, voelt er niets voor om in het 'ordinaire' Las Vegas te trouwen. Geruchten dat de 24-jarige Kelly later dit jaar in de casinostad zou trouwen met het 18-jarige model Luke Worrall zijn volgens haar dan ook onzin, schrijft de Britse krant Daily Mail vandaag.

Ze voelt er naar eigen zeggen meer voor om in Londen in het huwelijksbootje te stappen. "Daar heb ik familie en vrienden", aldus Kelly.

Kelly dankt haar faam vooral aan haar achternaam. Ze werd wereldberoemd na een realityshow over het leven van de excentrieke Ozzy Osbourne. De 24-jarige deed de afgelopen jaren verwoede pogingen om in de voetsporen van haar vader te treden. Zo begon ze een carrière als zangeres en werd ze recentelijk uit een afkickkliniek ontslagen.

Van Gaal: "We konden niet met de druk omgaan"

Alles leek goed te gaan, maar AZ is nog geen kampioen. Louis van Gaal was zichtbaar aangeslagen na afloop van de 1-2 nederlaag tegen Vitesse.

"We konden niet met de druk van een kampioenswedstrijd omgaan", zei Van Gaal na afloop tegenover Eredivisie Live. "Er waren te veel spelers onder hun niveau. Deze week was er veel meer spanning. Maar donderdag hebben we daarover gesproken en vrijdag was het een heel stuk beter. Zelfs goed. Ik dacht: dan hebben we dat achter de rug."

"Ik vond dat er heel veel mogelijkheden op het veld lagen waar we niet van profiteerden. We speelden niet goed. Natuurlijk waren we beter dan Vitesse, maar dat mag je verwachten. Ik vond dat we geen geduld hadden, te snel de diepte zochten. In de tweede helft bleven we daarin verzaken."

"Dan vallen die twee goals. Als je ziet hoe die twee goals vallen is dat ongelofelijk. Dat hebben we over onszelf afgeroepen. Dat heb ik ook in de kleedkamer gezegd: natuurlijk zijn het lucky goals, maar je moet het wel zelf doen," aldus Van Gaal.

"Ik vind het jammer dat dit is gebeurd, want het publiek had bepaalde verwachtingen. Daar konden wij niet aan voldoen. Dat is jammer. Met 1-1 wordt je kampioen, maar ik wilde mooi kampioen worden, daarom gingen we door. Er is niets veranderd aan de situatie. Volgens mij zijn we misschien al morgen kampioen. Doodzonde is het", waarna Van Gaal boos wegliep na een volgens hem suggestieve vraag.

Schaars: "Keiharde lessen"

Aanvoerder Stijn Schaars was gisteravond één van de mindere spelers bij AZ, dat verzuimde de titel in de wacht te slepen. Vitesse won met 1-2.

"Dit is heel raar", begon Schaars tegenover Eredivisie Live. "We komen 1-0 voor en dan denk je - met ons voetbal - dat het wel 1-0 zou blijven en dan 2-0 of 3-0 word."

"In de tweede helft spelen we gewoon niet goed en valt er weer een bal binnen. We horen nog wel dat Twente achter staat, maar dit hebben we eigenlijk over onszelf afgeroepen."

"We hadden gewoon met iedereen een feest willen vieren. Een gelijkspel bleek genoeg, maar we hebben zelfs verloren. Nou moeten we maar naar PSV-Ajax gaan zitten te kijken met de groep. Als Ajax wint zullen we door moeten."

"Dit is gewoon jammer, een domper. Het is niet anders. Keiharde lessen die we tot ons moeten nemen, want dit is wel heel bizar. Echt ongelofelijk. Dit scenario bedenk je niet", was Schaars vol ongeloof. "Het ziet er nog steeds goed uit. Alleen het is ontiegelijk jammer dat wij dit feest niet kunnen gaan vieren."

Vlemmings krijgt 'rare smaak' in de mond

De 1-0 overwinning op FC Twente leverde Feyenoord een plek in het linkerrijtje op. Voor de eerste keer sinds september staan de Rotterdammers weer in de bovenste helft van de ranglijst.

"Praat me er niet van", zei interim-trainer Leon Vlemmings gisteravond tegenover het Algemeen Dagblad. "Ik krijg een rare smaak in mijn mond als ik de term linkerrijtje hoor. Daar hoor je bij Feyenoord niet over te praten, vind ik. Het is erg genoeg dat we zo lang aan de rechterkant hebben gestaan. Maar we hebben samen heel hard gewerkt om een positie te bereiken die recht geeft op deelname aan de play-offs. Daar spreek ik liever van."

"In de eerste helft waren we volledig de onderliggende partij. We hadden geluk dat het bij rust niet 0-1 of 0-2 stond. Na de pauze speelden we dieper met onze vleugelspitsen Biseswar en Wijnaldum. Daardoor kwamen we beter aan aanvallen toe. In de tweede helft hebben we er een echte wedstrijd van gemaakt. De scheidsrechter had het lastig in deze wedstrijd. Hij moest veel moeilijke beslissingen nemen. Voor Feyenoord liep het gelukkig allemaal redelijk goed af."

Unieke finale in Victor Dutch International

Eric Pang en Dicky Palyama hebben voor een uniek feit gezorgd: beide Nederlandse badmintontoppers staan in de finale van Victor Dutch International.

Het is nooit eerder voorgekomen dat twee Nederlanders elkaar de eindzege betwistten in een 'International'-toernooi van Badminton Europe. Pang moest - om zover te komen - twee Denen opzij zetten. De nummer drie van de plaatsingslijst klopte eerst Christian Lind Thomsen met 21-13 en 21-19 en daarna legde hij de grote favoriet, de als eerste geplaatste Jan O. Jörgensen over de knie. In een vooral taktisch prachtig gespeelde partij triomfeerde Pang met 22-20, 14-21 en 21-17. Jörgensen, die de Nederlander bij de EK nog had geklopt, maakte zichtbaar een aangeslagen indruk.

Dicky Palyama overwon in de kwartfinale ook Deense tegenstand: Hans-Kristian Vittinhus, de winnaar van 2008, ging met 13-21, 21-15, 21-11 de bietenbrug op. Een heel ander duel was de halve eindstrijd. Daarin stond de zeer agressief spelende Fransman Brice Leverdez tegenover 'schaker' Palyama. Met de grootst mogelijke moeite (22-20, 19-21 en 21-15) hield Palyama het hoofd boven water.

De eindstrijd van vandaag betekent dat Palyama de kans krijgt om revanche te nemen voor zijn nederlaag in de NK-finale. Begin februari had de nummer 22 van de wereld de kans om geschiedenis te schrijven door voor de tiende keer op rij Nederlands kampioen te worden. Eric Pang stak er echter een stokje voor. Zeker is inmiddels ook dat Palyama definitief in het bezit is gekomen van de wildcard die deelname aan de lucratieve Badminton Europe Finals in Assen garandeert.

Jack Spijkerman kraakt TV Kantine af

Jack Spijkerman, ex-presentator van het programma Kopspijkers, kraakt in een interview met het AD het televisieprogramma De TV Kantine helemaal af. Volgens hem onderschatten Carlo Boszhard en Irene Moors de moeilijkheidsgraad van een goed satireprogramma. Jaloezie?

Al ruim twee jaar houdt Jack Spijkerman interviews zo veel mogelijk af. "Omdat ik wel weet waarover het moet gaan." Hij doelt hiermee op zijn mislukte Talpa-avontuur, de scheiding en zijn inmiddels overwonnen gezondheidsproblemen. Over deze onderwerpen wil hij dan ook zeker niet praten, maar over typetjes wil hij het zeker wel hebben. Hij laat dan ook graag zijn mening horen over de huidige 'typetjesrage'.

"Ik snap best dat RTL4 met de TV Kantine een graantje wil meepikken, maar ik denk wel dat Carlo en Irene de moeilijkheidsgraad onderschatten," aldus Spijkerman. Hij noemt een aantal kritische succesfactoren waar een goed satirisch programma met typetjes volgens hem aan moet voldoen. "Een goed typetje is een typetje waarin je als kijken kunt geloven."

Er goed uitzien
Volgens Spijkerman moet een typetje er allereerst goed uitzien. "Bij Kopspijkers gaven wij enorme bedragen uit aan lenzen op kleur, speciaal gemaakte pruiken en voorzettanden die we door echte tandartsen lieten maken. Dat ging echt heel ver." Kwaliteit is volgens hem dus heel belangrijk. "RTL laat vol ronkende trots een persbericht uitgaan dat Carlo en Irene al 71 typetjes hebben gedaan. Alsof het om de kwantiteit gaat en niet om kwaliteit."

Ook kijkt hij naar de foto op de voorpagina van het AD van vorige week zaterdag. "Jan-Peter en Linda? Het spijt me, maar wat ik zie is Irene met een pruik en Carlo die een olijk gezicht trekt."

Word de persoon
Vervolgens moet de acteur de persoon die hij speelt ook echt worden, volgens Spijkerman. "Als Paul Groot als Mat Herben uit de schmink kwam, dan kon hij praten als Mat Herben, dan kon hij zingen als Mat Herben, dan kon hij zelfs dansen als Mat Herben. Hij werd Mat Herben." Deze transformatie ziet Spijkerman bij Carlo en Irene duidelijk niet: "Bij Carlo zie ik wel talent. Bij Irene blijf je altijd Irene zien."

Een goede tekst
Ook een goede tekst is van groot belang bij een geslaagd typetje. "Bij Kopspijkers werkten wel vier tekstschrijvers aan de grappen. Schaven, schaven en nog eens schaven," aldus Spijkerman. "Ik begrijp niet dat Carlo alle teksten zelf wil schrijven. Dat is echt een vak apart."

Keert Spijkerman terug op het scherm?
De vraag die natuurlijk op ieders lippen brandt na het afkrakende interview met Spijkerman is of hij ooit terug zal keren op de televisie. Hij laat weten dat hij inmiddels een pilot heeft gemaakt voor een nieuw programma en dat drie zenders inmiddels interesse hebben getoond hierin. "Of het echt wat wordt, is afwachten."

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat Spijkerman dit nieuwe programma ging presenteren, maar bij het maken van de pilot bleek dat hij presenteren nog steeds erg leuk vindt en dat hij het niet verleerd is: "Het contact met de gasten en publiek gaan me nog steeds goed af. Dus wie weet: Spijkerman binnenkort weer op uw scherm."

RTL Boulevard over TV Kantine

 

Met dank aan AlwaysConnected voor de submit.

Politie wil Marokkaanse criminelen uitzetten

Als het aan de Amsterdamse politie ligt, worden twee Marokkaanse broers op korte termijn het land uitgezet. De twee broers, beide rond de twintig jaar, behoren tot de harde kern van een criminele jeugdbende. Ondanks het feit dat zij al vijftien jaar in Nederland wonen, hebben zij nog altijd geen Nederlands paspoort.

De Amsterdamse politie wil de jongeren juist nu uitzetten, omdat zij hun verblijfsvergunning niet op tijd hebben verlengd. Een uitgelezen moment om de jongens terug naar Marokko te sturen, volgens de politie.

Ongeveer tachtig procent van de bendeleden van de bende waarbij de jongens behoren heeft volgens de politie geen Nederlands paspoort. Vanaf nu wordt er altijd gekeken of de jongeren illegaal zijn of niet wanneer zij door de politie worden opgepakt. Indien zij illegaal in Nederland verblijven, worden zij meteen uitgezet.

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch is het volgens Trouw eens met deze aanpak: "Als de jongens geen Nederlands staatsburgers zijn, dan kun je je afvragen wat de zin van hun aanwezigheid hier is." Ook heeft het volgens hem een preventieve werking: "Het toont aan dat Nederland niet gastvrij is voor mensen die een gevaar vormen."

Twentefans gaan tekeer bij de Kuip

Na afloop van de wedstrijd Feyenoord-Twente hebben ongeveer twee- tot driehonderd gefrustreerde Twentesupporters zich behoorlijk misdragen rondom de Kuip in Rotterdam. De fans moesten hun woede en frustratie na een 1-0 verlies afreageren.

Deze woede wilden de Twentefans op de Feyenoordaanhang afreageren. In de buurt van de bussen waarmee de Twentenaren terug naar het oosten des lands zouden worden gebracht, braken ze door de hekken. De Twentenaren werd op het nippertje tegengehouden door de stewards die al snel bijstand kregen van de mobiele eenheid. Twee stewards raakten bij deze confrontatie gewond.

Zeker twaalf Twentenaren zijn na het incident aangehouden, omdat zij projectielen naar de politie gooiden. Ongeveer een half uur na de wedstrijd was de rust weer zo goed als wedergekeerd.  

Met dank aan kL0j00h voor de submit.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op FOK!voetbalmanager.

 

Bioshock 2 mooier dan deel één en meer

Veel mensen kunnen niet wachten om terug te gaan naar Rapture in Bioshock 2. Het eerste deel was door zijn unieke sfeer een groot succes en de makers proberen in deel twee diezelfde spanning weer terug te brengen. In een interview met Gamespot geven de makers meer details over deze langverwachte sequel.

De makers hebben goed gekeken naar het eerste deel om te zien wat ze door tijdsdruk niet hebben kunnen doen of wat ze beter hadden kunnen doen. Al snel hadden ze besloten om terug te gaan naar Rapture. Het verhaal speelt zich een paar jaar na het eerste deel af. De stad is in verval geraakt waardoor sommige delen van de stad zijn ondergelopen. Er zijn honderden locaties in Rapture die niet in het eerste deel zijn verkent en dus zal je veel nieuwe locaties in deel twee bezoeken.

In het tweede deel speel je een Big Daddy. De makers zagen hierin veel interessante mogelijkheden voor nieuwe gameplay mechanismen. Zo zal het mogelijk zijn om met het duikerspak de bodem van de zee buiten Rapture te verkennen. Omdat de Big Daddy zo ontzettend sterk is konden de makers ook veel sterkere vijanden in de game stoppen.

Ondanks dat de beelden die we tot nu toe hebben gezien erg veel op zijn voorganger lijken, is Bioshock 2 toch een grafische verbetering op zijn voorganger. Toch zitten er kleine subtiele verschillen zoals beter lightning en particle effects. Ook zal de game meer kleine details kennen dan zijn voorganger.

In het interview wordt nog veel meer gezegd. Het volledige interview kun je hier lezen.

Street Fighter IV krijgt championship mode

Street Fighter IV ligt al een tijdje in de winkels. Met de game ging Capcom terug naar de beginselen van de serie met mooiere graphics en een online multiplayer mode. Voor deze online multiplayer is er nu een update op komst.

Voor de serieuze spelers komt Capcom namelijk met een championship mode. In deze mode is het mogelijk om gratis mee te spelen in verschillende toernooien. Ook wordt het mogelijk om replay's te bekijken van de beste vechtpartijen in het toernooi.

Er zullen vijf verschillende moeilijkheidsgraden zijn waarin je kunt spelen. Op deze manier kunnen gamers van elk niveau meedoen aan een toernooi. Door mee te doen aan toernooien en deze te winnen ontvang je punten waarmee te toegang krijgt tot meer exclusieve toernooien en prijzen.

De update zal vrijdag 24 april beschikbaar zijn op het Playstation Network en Xbox live.

'Niet vervolgen CIA-folteraars is illegaal'

Het besluit van de Amerikaanse president Barack Obama om CIA-agenten niet te vervolgen voor het ruw verhoren van terreurverdachten, is een schending van internationale wetgeving. Dat heeft de speciale rapporteur van de Verenigde Naties inzake marteling, Manfred Nowak, vandaag gezegd, meldde de BBC.

Volgens Nowak zijn de VS verplicht om mensen die gemarteld hebben, te vervolgen. Dat is afgesproken op een VN-conventie tegen marteling. Nowak wil daarom alsnog een onafhankelijk onderzoek en compensatie voor de slachtoffers.

Obama vaardigde na zijn ambtsaanvaarding in januari een verbod uit op verhoormethodes als waterboarding, waarbij de verdachte het gevoel krijgt dat hij verdrinkt. Dat wordt internationaal door velen beschouwd als een vorm van marteling.

Obama maakte donderdag bekend dat hij niet wil dat functionarissen van de geheime dienst die de methode onder oud-president George W. Bush "te goeder trouw" gebruikten terwijl zij "hun plicht deden", vervolgd worden.

Nowak erkent dat er sprake is van verzachtende omstandigheden, maar stelt dat het volgen van een bevel de uitvoerder niet ontslaat van verantwoordelijkheid.

J (3)

Zij was vrolijk, maakte grapjes, liet geen enkele training voorbij gaan en bleef, net als voor de geruchten, genieten van mannelijke aandacht.
Dat voelde zo ongeloofwaardig en tegen alle logica in.
Wanneer zij echt aangerand zou zijn diende zij zich, naar mijn idee, anders te gedragen in de situatie waarbinnen het allemaal had plaats gevonden. Zij had een gruwelijk spel gespeeld. En gewonnen.

Aids-patiënt op Antillen veel duurder uit

De behandeling van aidspatiënten is op de Antillen tot veertig keer duurder dan elders in het Caribisch gebied. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van Dokters van de Wereld.

In Haïti kost de behandeling van een patiënt voor een jaar ruim 400 dollar (306 euro). Op de Nederlandse Antillen kost eenzelfde behandeling bijna 15.000 dollar (ongeveer 11.000 euro) per jaar. Dat is bijna veertig keer zo veel.

Dokters van de Wereld noemde het eerder al onaanvaardbaar dat de Nederlandse regering jaarlijks vele miljoenen euro's uittrekt voor de bestrijding van de ziekte in ontwikkelingslanden, maar de eigen overzeese gebieden "op geen enkele manier te hulp komt in de bestrijding van aids".

Na die aantijging vorige maand besloot een meerderheid in de Tweede Kamer een motie te steunen die het kabinet oproept te zorgen dat ook de eilandengroep toegang krijgt tot goedkope medicatie. Daar gaat echter wat tijd overheen.

Seropositieve Antillianen worden daardoor volgens Dokters van de Wereld nog steeds geconfronteerd met onbetaalbaar hoge medicijnprijzen. De eilandengroep wordt als onderdeel van het Koninkrijk niet gezien als ontwikkelingsland. Landen met eenzelfde hiv-probleem en inkomensniveau komen wel in aanmerking voor goedkopere medicijnen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen met hiv of aids er precies zijn op de Antillen en Aruba. Onder de 50.000 illegalen zou de besmettingsgraad hoog zijn. Op Curaçao zou ongeveer 1,2 procent besmet zijn. Dat komt neer op 1800 mensen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat het aantal mensen met aids na zuidelijk Afrika het snelst toeneemt in het Caribisch gebied, waartoe de Antillen behoren.

[IndyCar] Uitslag kwalificatie Long Beach

Will Power heeft de pole position op het circuit van Long Beach voor zich opgeëist. De Australiër kwam voor Team Penske tot een tijd van 1:09.711, waarmee hij Dario Franchitti en Raphael Matos voorbleef. Robert Doornbos kwam op het stratencircuit niet verder dan plaats vijftien.

Opmerkelijk was de terugkeer van Helio Castroneves. De coureur werd beschuldigd van belastingontduiking, maar werd vrij gesproken. Hij vloog meteen naar Californië om in te stappen in de auto van Penske. Het leverde hem uiteindelijk een achtste tijd op. Power moest daardoor naar de derde auto van het team overstappen en ook is hem beloofd dat hij uit zal mogen komen in de Indy 500.

De Australiër toonde zijn klasse en reed in de laatste sessie al snel naar de snelste tijd. Alleen Franchitti kon hem nog bedreigen, maar hij kwam uiteindelijk net te kort om de snelste tijd te pakken. De tweede rij wordt verrassend gevormd door Matos en EJ Viso. Daarachter start Newman/Haas/Lanigan-coureur Graham Rahal zondag als zevende. Doornbos kwam door een technisch probleem niet verder dan plaats vijftien. De auto van de Nederlander hield er in de eerste run mee op en na reparatie kwam hij niet meer op snelheid om een goede tijd neer te zetten.

Verschillende rijders kampten in de kwalificatiesessie met een gebrek aan grip. Zo miste Ryan Briscoe in bocht negen de muur op een haar na. Minder ging het Castroneves die zijn auto in bocht een achteruit de muur in zag glijden. Danica Patrick verloor tenslotte haar voorvleugel in de tiende bocht.

'Commissie-Davids moet Balkenende horen'

De commissie-Davids die onderzoek doet naar de politieke steun aan de inval in Irak, moet premier Jan Peter Balkenende horen over acties van Nederlandse troepen in dat land. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold gisteren in reactie op een uitzending van het VPRO-radioprogramma Argos.

In dat programma verklaart een voormalig medewerker van het Pentagon dat een Duitse verbindingsofficier in het Amerikaanse hoofdkwartier in Qatar de Amerikanen essentiële informatie doorgaf van Duitse commando’s in Bagdad. De Duitse regering had altijd ontkend militaire steun te geven aan de inval. Maar een Duitse parlementaire commissie ontdekte dat die inlichtingen wel werden verstrekt.

Nederland had in maart 2003 ook eens zo’n officier in Qatar. Het Amerikaanse hoofdkwartier had zowel het bevel over de operatie Enduring Freedom in de strijd tegen terrorisme als over het militaire optreden tegen Irak. De Nederlandse overste maakte echter geen deel uit van de staf van het hoofdkwartier, maar was daar volgens Defensie geplaatst als verbindingsofficier voor de Nederlandse patrioteenheid in Turkije. Argos houdt vol dat er ook Nederlandse commando’s in Noord-Irak acties hebben uitgevoerd. Defensie ontkent dit.

D66 had het liefst gehad dat de premier hierover in een parlementaire enquête onder ede was gehoord. Nu die enquête niet doorgaat, moet de commissie-Davids de premier hierover aan de tand voelen. In de uitzending zei Pechtold verder een probleem te voorzien voor de leden van de zogenoemde Kamercommissie Stiekem, die in het geheim door ministers wordt bijgepraat over activiteiten van de inlichtingendiensten. Zij hebben een zwijgplicht. Volgens hem moeten ze toestemming vragen aan bijvoorbeeld de minister van Defensie als zij met de commissie-Davids willen praten.

Ook Cees Fasseur van de commissie-Davids vindt het voor de hand liggen dat het Kamerlid zich dan tot de betreffende minister wendt. "Als die geen toestemming geeft, dan kan je zeggen dat er sprake is van een doofpot. Dan is er helemaal een reden voor een parlementaire enquête”, zei Pechtold. Volgens hem zit er voor de leden dan niets anders op dan de commissie-Davids te vertellen dat er informatie is waar ze niet over mogen praten. De commissie moet dan de betreffende minister maar ondervragen.


'Commissie-Davids moet Balkenende horen'  (foto: DAG)

DOS '46 wint korfbalfinale

DOS '46 uit het Drentse Nijeveen heeft de finale van de Korfbal League gewonnen. De Drentse formatie was in een spannende wedstrijd met 26-23 (na verlenging) te sterk voor Koog Zaandijk.

In een volgepakt Ahoy, met zo'n 10.000 korfbalfans, werd vanavond de finale van de Korfbal League afgewerkt. Het gelijkopgaande duel was een lust voor het oog voor de korfballiefhebbers. De ruststand resulteerde maar liefst in een 13-15 voorsprong voor Koog Zaandijk. Na rust zou er minder gescoord worden, maar de spanning maakte alles goed. Na 60 minuten speeltijd stond er een eindstand van 22-22 op het bord. Hierdoor moest er een verlenging van vijf minuten gespeeld worden. In deze verlenging kwam DOS '46 als winnaar naar boven door voornamelijk André Kuipers, Casper Boom en Mirjam de Kleijn als doelpuntenmakers.

Naast de finale werd er ook nog een wedstrijd gespeeld om de 3e plek in de Korfbal League-competitie. Deze wedstrijd, die tussen Fortuna/Tempus uit Delft en Dalto/DSB uit Driebergen ging, werd uiteindelijk met 25-22 gewonnen door Fortuna/Tempus. De finale van de A-jeugd werd gewonnen door De Meervogels A1 uit Zoetermeer met 14-13 van Dalto/DSB.

ME pakt AZ-fans op in Alkmaar

De ME heeft gisteravond in het centrum van Alkmaar een relletje in de kiem gesmoord. Jongeren probeerden na de nederlaag van AZ de ruiten van een snackbar in te gooien. Toen personeel hen probeerde weg te jagen, ontstond een vechtpartij.

De ME was echter snel ter plaatse en hield een charge. Een onbekend aantal relschoppers werd opgepakt. Daardoor liep de boel niet verder uit de hand.

Circa vijf ME-busjes en tientallen agenten, onder wie sommigen te paard, houden de boel in de gaten. Het gaat om snackbar Hap-Wat Food Plaza in de Magdalenenstraat.

Gemeente Alkmaar: zondag sowieso geen huldiging AZ

Er vindt vandaag sowieso geen huldiging plaats van AZ, ook niet als de club vanmiddag alsnog kampioen zou worden door puntenverlies van Ajax tegen PSV. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Alkmaar gisteravond gemeld.

Pas als AZ de kampioensschaal in handen krijgt, worden ze gehuldigd. Bij verlies of gelijkspel van Ajax zondag is de club zeker van de landstitel, maar de uitreiking van de schaal volgt later.

AZ verloor gisteravond in eigen stadion van tegenstander Vitesse. Dat betekent dat het nog onzeker is of de club landskampioen wordt. De stad Alkmaar was dit weekeinde op het kampioenschap voorbereid.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.