[IndyCar] Uitslag kwalificatie Long Beach

Peterselieman
Will Power heeft de pole position op het circuit van Long Beach voor zich opgeëist. De Australiër kwam voor Team Penske tot een tijd van 1:09.711, waarmee hij Dario Franchitti en Raphael Matos voorbleef. Robert Doornbos kwam op het stratencircuit niet verder dan plaats vijftien.

Opmerkelijk was de terugkeer van Helio Castroneves. De coureur werd beschuldigd van belastingontduiking, maar werd vrij gesproken. Hij vloog meteen naar Californië om in te stappen in de auto van Penske. Het leverde hem uiteindelijk een achtste tijd op. Power moest daardoor naar de derde auto van het team overstappen en ook is hem beloofd dat hij uit zal mogen komen in de Indy 500.

De Australiër toonde zijn klasse en reed in de laatste sessie al snel naar de snelste tijd. Alleen Franchitti kon hem nog bedreigen, maar hij kwam uiteindelijk net te kort om de snelste tijd te pakken. De tweede rij wordt verrassend gevormd door Matos en EJ Viso. Daarachter start Newman/Haas/Lanigan-coureur Graham Rahal zondag als zevende. Doornbos kwam door een technisch probleem niet verder dan plaats vijftien. De auto van de Nederlander hield er in de eerste run mee op en na reparatie kwam hij niet meer op snelheid om een goede tijd neer te zetten.

Verschillende rijders kampten in de kwalificatiesessie met een gebrek aan grip. Zo miste Ryan Briscoe in bocht negen de muur op een haar na. Minder ging het Castroneves die zijn auto in bocht een achteruit de muur in zag glijden. Danica Patrick verloor tenslotte haar voorvleugel in de tiende bocht.