Ivanov troeft Kroon en Gesink af

Vanmiddag werd in het Limburgse heuvellandschap Neerlands enige klassieker verreden: de Amstel Gold Race. Na 258 kilometer kwam Serguei Ivanov als eerste over de meet. Karsten Kroon werd tweede, Robert Gesink derde.
De koers begon met zes koplopers, met ondermeer Niki Terpstra van Team Milram. De kopgroep liep uit naar een ruime voorsprong. Maar onder leiding van ondermeer de Rabobank en Euskaltel werd het verschil terug gebracht. Ook Caisse d’Epargne liet zich gelden vooraan het jagende peloton. Met nog iets meer dan 60 kilometer voor de wielen probeerden achttien renners de oversteek te maken naar de kopgroep. Kort daarvoor was onder andere Frank Schleck zwaar ten val gekomen, de Luxemburger van de Saxo Bank moest daardoor afstappen.

Uiteindelijk werden de zes gegrepen door het peloton. Er werden diverse aanvallen en ontsnappingen ingezet zonder veel succes. Op achttien kilometer van de meet was het Serguei Ivanov die de aanval inzette maar hij faalde. Roman Kreuziger lukte het wel, Ivanov probeerde daarop bij de ontsnapte Kreuziger te komen. Ook deze ontsnapping werd geen succes. Op de Keutenberg smolt alles weer samen. Voor Robert Gesink was dit het moment om de sprong te wagen. Hij kreeg gezelschap van Karsten Kroon en nogmaals Ivanov. De geringe voorsprong groeide beetje bij beetje.

Met twee Nederlanders en één Rus aan de leiding werd er richting Valkenburg gereden. Aan de voet van de Cauberg moest Gesink lossen terwijl het peloton steeds dichterbij kwam. Ivanov en Kroon streden om de winst in deze Amstel Gold Race. De Rus viel aan, Kroon kon slechts pareren. Ivanov reed aan de leiding en stond die niet meer af. Kroon eindigde in de wiel van Ivanov als tweede, Gesink werd derde.

Submitter:  Bron: FOK!sport