Unieke finale in Victor Dutch International

Olga (Nuongirl)
Eric Pang en Dicky Palyama hebben voor een uniek feit gezorgd: beide Nederlandse badmintontoppers staan in de finale van Victor Dutch International.

Het is nooit eerder voorgekomen dat twee Nederlanders elkaar de eindzege betwistten in een 'International'-toernooi van Badminton Europe. Pang moest - om zover te komen - twee Denen opzij zetten. De nummer drie van de plaatsingslijst klopte eerst Christian Lind Thomsen met 21-13 en 21-19 en daarna legde hij de grote favoriet, de als eerste geplaatste Jan O. Jörgensen over de knie. In een vooral taktisch prachtig gespeelde partij triomfeerde Pang met 22-20, 14-21 en 21-17. Jörgensen, die de Nederlander bij de EK nog had geklopt, maakte zichtbaar een aangeslagen indruk.

Dicky Palyama overwon in de kwartfinale ook Deense tegenstand: Hans-Kristian Vittinhus, de winnaar van 2008, ging met 13-21, 21-15, 21-11 de bietenbrug op. Een heel ander duel was de halve eindstrijd. Daarin stond de zeer agressief spelende Fransman Brice Leverdez tegenover 'schaker' Palyama. Met de grootst mogelijke moeite (22-20, 19-21 en 21-15) hield Palyama het hoofd boven water.

De eindstrijd van vandaag betekent dat Palyama de kans krijgt om revanche te nemen voor zijn nederlaag in de NK-finale. Begin februari had de nummer 22 van de wereld de kans om geschiedenis te schrijven door voor de tiende keer op rij Nederlands kampioen te worden. Eric Pang stak er echter een stokje voor. Zeker is inmiddels ook dat Palyama definitief in het bezit is gekomen van de wildcard die deelname aan de lucratieve Badminton Europe Finals in Assen garandeert.