Voetbal: AZ is landskampioen

Voor de tweede maal in de geschiedenis, na het seizoen 1980/1981, is AZ kampioen geworden van de Eredivisie. Dankzij de overwinning van PSV op Ajax vanmiddag kunnen de Alkmaarders, drie competitierondes voor het einde, niet meer worden ingehaald.

Het leek er even op dat AZ dit seizoen wederom niet zou meedoen om de prijzen. De Alkmaarders, die in het seizoen 2007/2008 elfde werden in de Eredivisie, verloren de eerste twee competitiewedstrijden van dit seizoen. Tegen NAC Breda werd thuis met 1-2 verloren en ADO Den Haag was in Alkmaar met 3-0 te sterk. De thuiswedstrijd tegen PSV, op 20 september, bracht echter de omslag voor de ploeg van trainer Louis van Gaal. AZ versloeg de landskampioen met 1-0 dankzij een treffer van Maarten Martens in de 82e minuut.

De overwinning op PSV luidde een periode in waarin niet werd verloren. AZ was negentien wedstrijden op rij ongeslagen, en doelman Sergio Romero hield maar liefst zestien wedstrijden achter elkaar de nul. Zijn poging om het record van Heinz Stuy (1.082 minuten zonder tegengoal) te verbeteren, faalde echter begin februari toen Said Boutahar namens Willem II de openingstreffer scoorde tegen AZ. Romero bleef op 957 minuten staan. De wedstrijd erna werd met 2-2 in Eindhoven gelijkgespeeld tegen PSV. Daarna werd er weer viermaal op rij gewonnen, totdat Feyenoord - dat nu niet echt een goed seizoen draait - de Alkmaarders in het DSB-stadion op 0-0 wist te houden. De voorsprong op de nabije concurrenten FC Twente en Ajax was echter dusdanig dat het niet echt grote schade aanrichtte.

Het weekend van 11 en 12 april kregen de Alkmaarders de eerste kans om de titel te pakken. AZ won met 1-0 bij NAC Breda, maar ook de naaste concurrenten Ajax en FC Twente lieten geen steken vallen. Het moest de week erna gebeuren, in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Bij een gelijkspel of winst waren de Alkmaarders zeker van de tweede landstitel in hun geschiedenis. Met elf punten voorsprong en nog vier wedstrijden te spelen, was één punt immers genoeg. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Vitesse hadden de Alkmaarders overigens al een seizoensrecord. Van de 185 landen waarin competitievoetbal wordt gespeeld heeft AZ dit seizoen het meeste aantal wedstrijden op rij niet verloren, te weten 28. Gisteren werd er echter met 1-2 verloren van Vitesse, maar doordat FC Twente verloor van Feyenoord konden de Tukkers AZ niet meer inhalen. Ajax moest hierdoor van PSV winnen of gelijkspelen. De Eindhovenaren wisten echter met 6-2 over de Amsterdammers heen te walsen. Hierdoor was de tweede titel in de geschiedenis voor AZ een feit.

Mounir El Hamdaoui was één van de belangrijkste spelers bij de Alkmaarders. De Marokkaan trof vooralsnog het meeste doel en was mede verantwoordelijk voor de wederopstanding van AZ. Op een aantal cruciale momenten stond de aanvaller zijn mannetje, waardoor hij tot smaakmaker van de Alkmaarse formatie uitgroeide. Tot nu toe scoorde hij 22 maal dit seizoen in de Eredivisie.