Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 31

Dit weekend werd de 31e speelronde in de eredivisie gespeeld. Het is een historisch weekend geworden want voor het eerst sinds 1981 is AZ weer landskampioen geworden. De Alkmaarders hadden hier echter wel de hulp van PSV voor nodig.

AZ kon zelf kampioen worden tegen Vitesse. De Alkmaarders waren al 28 duels ongeslagen en hadden bij puntverlies van FC Twente zelfs aan een gelijkspel genoeg voor het kampioenschap. Het begon ook goed aan de wedstrijd door na een kwartier via El Hamdoui op voorsprong te komen. Vitesse had weinig in te brengen, maar kwam vanuit het niets toch op 1-1, Van Wolfswinkel scoorde na een verdedigingsfout van Swerts. De Zeeuw bracht AZ vlak voor rust bijna weer op voorsprong, maar hij trof de lat. Na rust kregen beide ploegen kansen. Molhoek mistte een grote kans namens Vitesse en een doelpunt van El Hamdaoui werd wegens buitenspel afgekeurd. Uiteindelijk was het Buttner die Alkmaar in rouw dompelde toen hij vitesse via een van richting veranderde vrije trap Vitesse een 1-2 zege bezorgde.

FC Twente vocht voor zijn laatste kans op het kampioenschap in de Kuip tegen Feyenoord. In de eerste helft waren de bezoekers de beste ploeg. De vele kansen werden echter niet benut. N'Kufo kopte over, een schot van Brama werd gestopt door Timmer, Perez schoot op de lat en Elia's inzet na een counter ging net naast. Na rust ging Feyenoord veel feller spelen en waren de kansen voor de Rotterdammers. Een kopbal van Bahia werd gered door Boschker en Wijnaldum schoot van dichtbij over. Twente moest met tien man verder toen Douglas rood kreeg. Uit de penalty die erbij hoorde scoorde Makaay de 1-0. Later kregen ook Tioté en Van Bronckhorst nog rood, maar gescoord werd er niet meer.

Na de wedstrijd tussen PSV en Ajax mocht AZ zich toch nog kampioen noemen. De Einhovenaren waren namelijk oppermachtig tegen Ajax. In de beginfase kregen de bezoekers wel kansen om op voorsprong te komen, onder meer een kopbal van Cvitanich en gegrabbel van Isaksson bij een vrije trap van Emanuelson. Daarna nam PSV de wedstrijd over. Simons mistte nog wel een penalty, maar Mendez bracht even later PSV alsnog op voorsprong. Via Afellay en Amrabat kwam PSV zelfs op 3-0. Vlak voor rust deed Suárez iets terug door de 3-1 te scoren. In de tweede helft kreeg PSV via Toivonen en Amrabat meteen weer grote kansen, uiteindelijk was het Culina die de 4-1 scoorde en de wedstrijd besliste. Dzsudzsák maakte met een fraaie vrije trap de 5-1. Ajax miste de puf om zich te herpakken. Sulejmani zorgde nog voor 5-2, maar het slotakkoord was weer voor PSV die via Bakkal de 6-2 eindstand noteerde. Na het laatste fluitsignaal was het kampioenschap voor AZ definitief een feit.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. Heracles Almelo won met 4-1 van NAC Breda en NEC tegen Roda JC eindigde in 1-1. FC Groningen won met 0-1 van de Graafschap en FC Utrecht won met 2-1 van SC Heerenveen. FC Volendam won de belangrijke degradatiewedstrijd Sparta Rotterdan met 3-0 en Willem II tegen ADO Den Haag eindigde in 3-3.