PVV Mediatraining

De reden dat de politiek mij persoonlijk inspireert tot vrolijke razernij is de lieve, onnozele misconceptie dat er een menselijk geinspireerd bestuurssysteem in dit land leeft, met een volwassen mores dat wel een stootje hebben kan. De griezelig luie willekeur van de praktijk werd mij vorig jaar pas duidelijk, maar ondertussen ben ik wel handig geworden in het formuleren van zaken die je tegen de wind in hoort te schreeuwen.

Waar ik nog wel op durf te vertrouwen is de lompheid waarmee je politici overdondert: Verkiezingsuitslagen en de incidentele nationale ramp. Daarmee trek je ze uit die kamercoma. Helaas rent dan meteen de Hilversumse media de intensive care binnen om al kussensopschuddend de wakkergeschrokken ambtenaren weer lekker in te stoppen. Glaasje wijn erbij, nog even nakletsen, kusje van Paul Witteman.

Behalve bij de PVV. Die worden in de media behandeld alsof het politici zijn. Elk actueel standpunt wordt uiterst kritisch onderzocht, gedegen bespot, uitgebreid besproken in praatprogramma's. De PVV wordt uitgekleed maar niet ingestopt. En daar ligt een gouden kans, als ze binnen de fractie tenminste kunnen leren voorbij hun trotse rancune te kijken.

Een actualiteitenprogramma had de afgelopen week een paar krasse standpunten van het wilde stemvee weten te scoren, daar kon weldenkend Nederland zich lekker zelfvoldaan aan ergeren. En hoe reageert de PVV voor de camera? "Sorry, dat zouden wij natuurlijk nooit doen!"

Verontschuldig je niet voor de frustratie die leeft onder je stemmers. Ga niet doen alsof er een fatsoenlijke vorm van bitterheid bestaat. Ga er of serieus op in of geef de media de reactie waar ze op zitten te wachten. De PVV is populistisch? Dan geef je dit soort antwoorden op een vraag als:

"Uw achterban ziet de allochtonen het liefst vertrekken in een lekke boot. U gaat niet mee in de wens van de burger hier?"

"Ten dele. Het wetenschappelijk bureau van de PVV doet continu onderzoek in hoeverre deze maatregelen in- en uitvoerbaar zijn en welk maatschappelijk nut ze dienen. Het terugsturen van ongewenste vreemdelingen in een boot kent geen juridisch obstakel. Die boot lek maken, daar zijn we nog mee bezig."

"Dat ligt lastiger."

"Dat vereist een herziening van het regelstelsel omtrent de staat van onderhoud van zeevaartuigen, een versoepeling daarvan biedt een mogelijkheid. Dat wil dan niet zeggen dat de boot waarop je als ongewenst vreemdeling vertrekt lek is, alleen dat er een kans bestaat dat de boot zich met een beetje onstuimig weer verassend zou kunnen gedragen. We zien de migranten graag opgelucht thuiskomen."

Je persifleert je eigen demonisatie en ontfermt je daarmee over de motivatie van de achterban. Maar je moet de hoger opgeleide proteststemmers definitief aan je binden door de maatschappelijke frustratie over het wanbeleid in een heldere context te plaatsen. Ontmantel de wrok.

Trek de discussie over de PVV naar een terrein waar men niet kan winnen; parkeer het debat bij de talrijke blunders binnen het migratiebeleid van de afgelopen veertig jaar. Organiseer je eigen politieke enquete, maak ambtelijke stukken openbaar, toon de gevolgen van het politiek-correcte dwangdenken. Zolang Hilversum de PVV niet wil instoppen blijft een discussie verzekerd. Daar liggen nog zeker tien zetels, en daarmee maak je de comacliënten weer wakker. Zo komen we verder.

Waar het eigenlijk op neer komt beste PVV'ers, jullie voeren amper een onderbouwde oppositie. Jullie zitten op je luie reet te zijn wat jullie vinden, en daar mag men het mee doen. Ga politiek voeren, val ze ontspannen aan met een oppositie van onaangename herinneringen aan een tijd waarin een kritische beschouwing van het multiculturele beleid sociale zelfmoord kon betekenen.

Geert, je merknaam is momenteel uiterst sterk, je zou de loop van de geschiedenis kunnen wijzigen. Maar terugkijkend kom je daar weinig namen tegen als 'Hendrik de Sacherijn' of 'Willem de Mokkende'.